Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Πόλεμος οικολόγων-Τίνας για το κυνήγι


Πόλεμος οικολόγων-Τίνας για το κυνήγι

Της Μαριάννας Τζάννε

Αποστάσεις από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε τις ρυθμίσεις για το κυνήγι παίρνει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επικαλούμενο την ανάγκη να στηριχθεί ο ορεινός τουρισμός από την κυνηγετική περίοδο.

Πρόσθετος λόγος είναι η αδυναμία της πολιτείας να επιστραφούν τα έσοδα από 230.000 κυνηγετικές άδειες. Θύμα της δημοσιονομικής κατάστασης και της οικολογίας που τσαλακώνει το περιβαντολλογικό προφίλ της «πράσινης» Τίνας Μπιρμπίλη!

Η απόφαση της υπουργού προκάλεσε την οργή των ζωολογικών οργανώσεων της χώρας, που σε ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν απαράδεκτες τις πρακτικές του ΥΠΕΚΑ. Όπως αναφέρουν η απόφαση αυτή απαξιώνει «με τον πιο προκλητικό τρόπο την απόφαση του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που ανέστειλε το κυνήγι σε όλη την Ελλάδα, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της προσφυγής που είχε καταθέσει η Ζωοφιλική Οικολογική Ένωση Ελλάδος», τονίζει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων.

Με την απόφασή του το υπουργείο περιορίζεται να απαγορεύσει το κυνήγι μόνο στις δασικές περιοχές που έχουν καεί και δεν επιτρέπεται η θήρα, με στόχο να φέρει σε ένα χρόνο νέο νόμο που θα πληροί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και δεν θα έχει επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα.

Θυμίζουμε ότι μετά από σχετική προσφυγή, το ΣτΕ, ανέστειλε υπουργική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ρυθμιζόταν το κυνήγι κατά την τρέχουσα περίοδο 2009-2010. Η απόφαση στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν για τα διάφορα είδη θηραμάτων επικαιροποιημένες μελέτες έτσι ώστε η άσκηση του κυνηγιού να γίνεται χωρίς να κινδυνεύει η πληθυσμιακή ισορροπία των ειδών αυτών.

Το ΥΠΕΚΑ, μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κυνηγών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και την αρμόδια υπηρεσία, αποφάσισε την έκδοση νέας ρυθμιστικής απόφασης για το κυνήγι ( 183643/4418/17.12.2009) η οποία όμως καλύπτει μόνο την τρέχουσα περίοδο.

Οι ζωοφιλικές οργανώσεις μιλούν για συνολική αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων και για συστηματική απαξίωση του έργου τους και των αιτημάτων τους.

Αποφασισμένες μάλιστα να προβούν σε μία σειρά κινητοποιήσεων, ξεκινούν το Σάββατο το πρωί διαμαρτυρία στην Πλατεία Συντάγματος, ζητώντας την οριστική απαγόρευση του κυνηγιού και δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή τους στη φιλοκυνηγετική πολιτική που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα. «Η πράσινη πολιτική οφείλει να αναδεικνύει το σεβασμό και την προστασία της πανίδας της χώρας μας και δεν μπορεί να έχει σχέση με τη θανάτωση ζώων» τονίζουν με νόημα οι ζωοφιλικές οργανώσεις .

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: