Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Κομπίνα Ελλήνων με κέρδη 36,5 εκατ. ευρώ στη Γερμανία...



Δύο Έλληνες συνέλαβε η ΕΛΑΣ, οι οποίοι φέρονται να έχουν αρχηγικό ρόλο, σε σπείρα που εξαπατούσε Γερμανούς πολίτες μέσω υποτιθέμενων κληρώσεων λαχείων και λοταρίας. Η σπείρα δρούσε για...
περισσότερο από τρία χρόνια και τα κέρδη αγγίζουν τα 36.500.00 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, τα μέλη της ομάδας κατάφεραν να εξαπατήσουν 360.000 πολίτες περίπου στη Γερμανία, πείθοντας τους να συμμετέχουν σε «ανύπαρκτες» κληρώσεις λαχείων και λοταρίας, έναντι μηνιαίας συνδρομής ποσού 29,90 ευρώ.

Τα κέρδη τους από τις απάτες ξεπερνούν τα 36.500.000 ευρώ, ενώ η νομιμοποίησή τους γινόταν μέσω της σύστασης εταιρειών και της μεταφοράς των χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ανά την υφήλιο.

Για την υπόθεση αυτή υπήρξε στενή συνεργασία της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Η Ελληνική Αστυνομία, έπειτα από αίτημα των Γερμανικών Αρχών, κατάφερε να εντοπίσει και να συλλάβει δύο Έλληνες, ηλικίας 44 και 36 ετών, η παράνομη δράση των οποίων εντοπίζεται από τον Ιανουάριο του 2009 έως το Νοέμβριο του 2012.

Πως δρούσε η σπείρα

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας έχοντας προμηθευτεί παράνομα «πελατολόγια» από εταιρείες τυχερών παιχνιδιών, χρησιμοποιούσαν ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό που τηλεφωνούσε σε πολίτες και με το δελεαστικό πρόσχημα ότι μπορούν να κερδίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, αυτοκίνητα, ή ταξίδια τους έπειθαν να συμμετάσχουν - καταβάλλοντας μηνιαία συνδρομή 29,90 ευρώ - σε «ανύπαρκτες» κληρώσεις λαχείων ή/και σε λοταρίες.

Επίσης, οι δράστες είχαν συστήσει εικονικές εταιρείες, μέσω των οποίων νομιμοποιούσαν τα παράνομα έσοδα, ενώ μετέφεραν – διακινούσαν τα χρηματικά αυτά ποσά σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς, ανά την υφήλιο, για να μην εντοπίζονται από τις διωκτικές Αρχές.

Read more...

«Λουκέτο» στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο...


«Λουκέτο» στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο
«Είναι το μόνο λουκέτο που μας έδωσε χαρά», σχολίαζαν χθες οι κάτοικοι του Νέου Ηρακλείου με αφορμή το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, εντελώς αθόρυβα, οι Χρυσαυγίτες κατέβασαν τα...
σύμβολα, τα πανό και τις σημαίες τους από το κτίριο στο νούμερο 420 της λεωφόρου Ηρακλείου, γράφει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Είναι μεγάλη η ήττα τους σε συμβολικό επίπεδο, αφού μετά τη διπλή δολοφονία των μελών τους και μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν το κτίριο σχεδόν ως μνημείο», τονίζει στην εφημερίδα ο Γιώργος, ο οποίος είναι φοιτητής και μένει λίγα μέτρα πιο πάνω.

Τα πολυώροφα γραφεία είχαν εγκαινιαστεί με τυμπανοκρουσίες τον Νοέμβριο του 2012. Ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο της οργάνωσης στην Αττική και το ορμητήριό τους για όλα τα βόρεια προάστια.

Read more...

Στην Εφορία το χαράτσι της ΔΕΗ από 24 Ιουλίου...


xaratsi-deh
Στις 25 Ιουλίου η ΔΕΗ θα στείλει όλα τα ανεξόφλητα ποσά που υπάρχουν από το χαράτσι στην Εφορία, οπότε όποιος πελάτης εξοφλήσει λογαριασμό μετά την 25η Ιουλίου θα πρέπει να δώσει τα χρήματα που αντιστοιχούν μόνο στις...
οφειλές προς τη ΔΕΗ και να πάει στην Εφορία για να πληρώσει το τέλος.
Διαφορετικά, η ΔΕΗ θα πιστώσει τα χρήματα στον αμέσως επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τον Αύγουστο 2014 και μετά. Το πιστωτικό ποσό θα εμφανίζεται διακριτά στον λογαριασμό αυτό και πιο συγκεκριμένα με τη φράση «Επιστροφή ΕΕΤΑ ΔΟΥ».
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ «αν από την παραπάνω πίστωση προκύψει επιστροφή ποσού για τον πελάτη και επιθυμεί την άμεση καταβολή του, τότε μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ προσκομίζοντας έναν πρόσφατο λογαριασμό και την αστυνομική του ταυτότητα – ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο».
Για τη διευκόλυνσή τους οι πελάτες –πριν από τη μετάβασή τους σε κατάστημα της ΔΕΗ– καλό είναι να ενημερωθούν για το συγκεκριμένο θέμα, καλώντας στο 11770.

Read more...

Mετά την πρόκριση, ήρθε το μπουγέλωμα...


Υποδοχή ηρώων και… πάρτι στο Αρακαζού 
Υποδοχή ηρώων και… πάρτι στο Αρακαζού...
 
Σαν ήρωες υποδέχτηκαν στο Αρακαζού την ελληνική αποστολή. Το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα έφτασε αργά το βράδυ (ξημερώματα ώρα Ελλάδος) στην πόλη-ορμητήριο της Εθνικής σε αυτό το Μουντιάλ και...
προς έκπληξη της «γαλανόλευκης» δύο πυροσβεστικά οχήματα δημιούργησαν τη γνωστή αψίδα νερού καλωσορίζοντας τους Έλληνες μετά τη μεγάλη πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου (φωτο από Globoesporte).

Δεν τελείωσαν, εκεί, ωστόσο, οι εορτασμοί, καθώς θερμή ήταν η υποδοχή στην Εθνική και όταν έφτασε στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει, καθώς οι ντόπιοι έχουν «αγκαλιάσει» την ελληνική ομάδα σαν δική τους και αποθέωσαν τους παίκτες του Φερνάντο Σάντος. Οι διεθνείς έδειχναν να το απολαμβάνουν και μάλιστα-σύμφωνα με βραζιλιάνικα ΜΜΕ-ο Κώστας Μανωλάς και ο Παναγιώτης Ταχτσίδης έπεσαν με τα ρούχα στην πισίνα πάνω στους πανηγυρισμούς.

Σύντομα, πάντως, το γλέντι σταμάτησε και οι κατάκοποι διεθνείς πήγαν να ξεκουραστούν, αφού ακολουθεί ο νοκ άουτ αγώνας της Κυριακής με την Κόστα Ρίκα (23:00). Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου και χαλαρή προπόνηση. Σε αυτή θα διαπιστωθεί η κατάσταση του Ορέστη Καρνέζη, που έχει πολλές πιθανότητες να παίξει κανονικά την Κυριακή παρά το πρόβλημα που παρουσίασε στη μέση του. Αντίθετα, δεν έχει πολλές ελπίδες ο Παναγιώτης Κονέ, που αντιμετωπίζει μυϊκό τραυματισμό και σήμερα θα υποβληθεί σε εξετάσεις. 

Read more...

Υπέρ της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ, 4 βουλευτές...


 
Τα πρώτα ναι στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με την συγκέντρωση το απόγευμα αύριο στο Τιτάνια, λένε τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές. Σύμφωνα με...
τις πληροφορίες κατ’ αρχήν θετική εμφανίζεται για την πρωτοβουλία η ΔΗΜΑΡ , ενώ αρνητικό είναι το ΚΚΕ.

«Η δημοκρατική παράταξη δεν ορίζεται από το ποιος έχει τη σφραγίδα ή το όνομα, αλλά από τις πολιτικές που εφαρμόζει. Άμα εφαρμόζεις δεξιές πολιτικές είσαι πρώην σοσιαλιστής, αλλά σοσιαλιστής δεν είσαι» δηλώνει για τους πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ ο Μάρκος Μπόλαρης και επισημαίνει: «Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ είναι σωστή. Θα συμμετάσχω σε αυτήν. Καταλαβαίνω την λογική της ανταγωνιστικότητας που πρέπει να υπάρξει, δεν καταλαβαίνω και δεν συμφωνώ καθόλου με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων. Δεν γίνεται να ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα. Η λογική της κυβέρνησης είναι πρωτοφανής ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

«Δεν πρόκειται να ψηφίσω. Θα είμαι παρών στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και θα έχω συμμετοχή στη δημιουργία μετώπου κατά του νομοσχεδίου της μικρής ΔΕΗ. Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θετική κατεύθυνση» δηλώνει ο Θόδωρος Παραστατίδης, ανεξάρτητος βουλευτής Κιλκίς.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Χαίρομαι για την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα συμμετάσχω σε αυτή. Πρέπει να υπάρξει ευρύτερο μέτωπο δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων, η αριστερά από μόνη της δεν αρκεί για να κυβερνήσει» δηλώνει ο Οδυσσέας Βουδούρης.

«Κατ’ αρχήν είμαι θετικός στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Καταψηφίζω το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για την εξυγίανση και την αναβάθμιση της λειτουργικότητας της επιχείρησης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Το νομοσχέδιο συναντά και μεγάλες αντιδράσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία, για αυτό και αναβλήθηκε για την επόμενη Τετάρτη», δηλώνει ο Πάρης Μουτσινάς, επίσης ανεξάρτητος βουλευτής.

Σήμερα θα αποφασίσει η ΔΗΜΑΡ αν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για το παλλαϊκό μέτωπο προκειμένου να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μικρή ΔΕΗ. Οι πληροφορίες του Real.gr αναφέρουν πως η ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου εμφανίζεται κατ’ αρχήν θετική στην πρόσκληση, ενώ ήδη έχει άρει θέση κατά του νομοσχεδίου.

Αντιθέτως το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετάσχει στη συγκέντρωση του Τιτάνια.

Θετική για την πρωτοβουλία Τσίπρα για το νέο συνασπισμό εξουσίας εμφανίστηκε η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με ανάρτησή της στο Facebook.

Ως γνωστόν, με απόφαση της Πολιτικής του Γραμματείας, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τη δημιουργία παλλαϊκού μετώπου για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, κατ’ ουσίαν ξεκίνησε «ανένδοτο αγώνα ανατροπής» μέσα και έξω από τη Βουλή των επιλογών της κυβέρνησης. Στο Τιτάνια έχουν κληθεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις που συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για το νέο συνασπισμό εξουσίας , οι ανεξάρτητοι βουλευτές, αλλά και συνδικαλιστικοί φορείς και φορείς της αυτοδιοίκησης. Παράλληλα με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα βουλευτές και στελέχη του κόμματος θα ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές της κυβέρνησης. Στόχος να μην περάσουν τα νομοσχέδια ή αν περάσουν η διερεύνηση νομικών δυνατοτήτων για την ακύρωση της εφαρμογής τους...
real.gr

Read more...

Παράταση της προθεσμίας...


...για την υποβολή της δήλωσης Πόθεν Έσχες...

Τη δυνατότητα υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες) το αργότερο τρεις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχουν από...
εφέτος οι φορολογούμενοι.


Διάταξη που περιλαμβάνεται στο νόμο «Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία όλων των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας» προβλέπει πως η δήλωση περιουσιακής κατάστασης υποβάλλεται κάθε χρόνο κατά το διάστημα της θητείας, της άσκησης της δραστηριότητας ή της διατήρησης της ιδιότητας των υπόχρεων και για 3 χρόνια μετά την απώλεια ή τη λήξη της και κατατίθεται το αργότερο τρεις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Κανονικά η υποβολή των δηλώσεων ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου και ως εκ τούτου οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες θα έπρεπε να υποβληθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο διαφαίνεται πως τελικά η καταληκτική προθεσμία υποβολής των Ε1 θα πάρει παράταση έως τις 20 -25 Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες θα υποβληθούν έως τις 20 -25 Οκτωβρίου 2014...
in.gr

Read more...

Η FIFA τιμωρεί τον Σουάρες για το "δάγκωμα"...


Δεν γλιτώνει τελικά την τιμωρία ο Λουίς Σουάρες καθώς η FIFA ανακοίνωσε πως η πειθαρχική της επιτροπή έχει επισήμως διερευνήσει την υπόθεση του "δαγκώματος" του Ουρουγουανού επιθετικού στον Τζιόρτζιο Κιελίνι κατά την...
διάρκεια της αναμέτρησης με την Ιταλία.

Η παγκόσμια ομοσπονδία κάλεσε την εθνική ομάδα της Ουρουγουάης να ετοιμάσει την υπερασπιστική γραμμή για τον παίχτη της μέχρι την Τετάρτη, με τον Σουάρες να απειλείται με ποινή αποκλεισμού από τα γήπεδα για δύο ματς μέχρι και δύο χρόνια.

Η απόφαση της FIFA για την ποινή του Σουάρες θα ανακοινωθεί μέχρι το Σάββατο, ημέρα διεξαγωγής της αναμέτρησης της Ουρουγουάης απέναντι στην Κολομβία...
enikos.gr

Read more...

Μισθοί και επιδόματα με δικαστικές αποφάσεις...


Αντισυνταγματικό το Μνημόνιο ΙΙ στο σκέλος της διαιτησίας...

Αντισυνταγματικές έκρινε το Μισθοδικείο τις αναδρομικές από τον Αύγουστο του 2012 περικοπές των αποδοχών των δικαστών, εισαγγελέων όλων των βαθμών και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Έτσι οι αποδοχές των δικαστικών θα πρέπει να...
επανέλθουν σε αυτές που ίσχυαν πριν από 12 χρόνια.

Η κυβέρνηση καλείται τώρα να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» που δημιουργήθηκε, ενώ αγωνιά για τις αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ασκηθούν πιέσεις και στους δικαστές να ανατραπεί η έκδοση άλλων δικαστικών αποφάσεων που να δικαιώνουν αμειβομένους με ειδικά μισθολόγια.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σχεδόν ομόφωνα, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων και όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ΄ επιταγή του μνημονιακού νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα. Δηλαδή, η αντισυνταγματικότητα των περικοπών ανατρέχει αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012 τόσο για τους εν΄ ενεργεία όσο και για τους συνταξιούχους ένστολους.

Το ίδιο ισχύει και για τους δικαστικούς, τους εισαγγελείς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους δικαστές να υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Εν μέρει συνταγματικό το Μνημόνιο ΙΙ

Αντισυνταγματικό έκρινε χθες η Ολομέλεια του ΣτΕ το Μνημόνιο ΙΙ (νόμος 4046/2012) μόνο όμως στο σκέλος εκείνο με το οποίο καταργείται η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία.

Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε αντισυνταγματικά, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), όλα τα άλλα μέτρα που προβλέφθηκαν σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το Μνημονίου ΙΙ, όπως είναι η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, η κατάργηση του επιδόματος γάμου, η κατάργηση της υπογραφής των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (κατώτερες αποδοχές) μετά από διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων (ΣΕΒ-ΓΕΣΕΕ), η λεγόμενη «μετενέργεια», κ.λπ.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με μία απόφαση 60 σελίδων (2307/2014) αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 22 παράγραφος 2 του Συντάγματος) η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (νόμοι 1876/1990 και 3899/2010) για την επίλυση εργασιακών θεμάτων (αύξηση αποδοχών, επιδόματα, άδειες, αργίες, κ.λπ.).

Με την υπ’ αριθμ. 2307/2014, απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου έγινε δεκτή η αίτηση της ΓΣΕΕ και άλλων εργατικών συνδικαλιστικών ενώσεων για ακύρωση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί -κυρίως μειώσεις αποδοχών και αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας- στον ιδιωτικό τομέα σε εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου.

Με την προϊσχύουσα νομοθεσία, αν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων δεν κατέληγαν σε κοινή συμφωνία, οποιοδήποτε από τα δύο μέρη είχε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία διαιτητικής επίλυσης της διαφοράς ώστε να ρυθμιστούν οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων, είτε του κλάδου, τον οποίο αφορούσε η διαφορά, είτε του συνόλου των εργαζομένων, αν αντικείμενο της διαφοράς ήταν η σύναψη εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Με την ΠΥΣ καταργήθηκε η δυνατότητα αυτή και, επομένως, σε περίπτωση κατά την οποία η συλλογική διαφορά δεν κατέληγε σε συμφωνία, δεν υπήρχε δυνατότητα να επιβληθούν γενικοί όροι εργασίας, υποχρεωτικοί για τους εργοδότες. Η ακύρωση της σχετικής διάταξης της ΠΥΣ έχει ως συνέπεια να επανέρχεται σε ισχύ το παλαιότερο καθεστώς ως προς το θέμα αυτό.

Η ΠΥΣ περιείχε και άλλες ρυθμίσεις, οι οποίες κρίθηκαν από το ΣτΕ ότι δεν έρχονται σε αντίθεση προς το Σύνταγμα, αφού εκτιμήθηκαν οι ιδιαίτερα δυσμενείς δημοσιονομικές και οικονομικές συνθήκες και οι αντίστοιχες ανάγκες της χώρας. Αυτές οι ρυθμίσεις αφορούν τον περιορισμό της διάρκειας της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειάς τους, μετά τη λήξη της ισχύος τους, τον περιορισμό των θεμάτων που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την κατάργηση ρητρών που είχαν ως συνέπεια να δημιουργείται καθεστώς οιονεί μονιμότητας για το προσωπικό των δημόσιων επιχειρήσεων.

Τέλος η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέφρασε κρίση για τη μείωση του ύψους του κατώτερου μισθού και ημερομισθίου για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα καθώς έχει εκδοθεί νεότερος νόμος και η σχετική διάταξη που είχαν στα χέρια τους δεν ισχύει πια...
newsbeast.gr

Read more...

Εν αναμονή προσλήψεων Β.Μιχαλολιάκος: Σε μία εβδομάδα θα καθαρίσει από τα σκουπίδια ο Πειραιάς


Β.Μιχαλολιάκος: Σε μία εβδομάδα θα καθαρίσει από τα σκουπίδια ο Πειραιάς
Η διεύθυνση καθαριότητας του Δήμου στηρίζεται σε συμβασιούχους και το πρόβλημα προέκυψε ελλείψει προσωπικού   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στη δέσμευση ότι σε μία εβδομάδα θα λυθεί το πρόβλημα με τα σκουπίδια στον Πειραιά ανέλαβε ο απερχόμενος δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον Βήμα 99,5.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλολιάκο, η διεύθυνση καθαριότητας του Δήμου στηρίζεται σε συμβασιούχους και το πρόβλημα προέκυψε ελλείψει προσωπικού.
«Δεν κάνουν λευκή απεργία οι εργαζόμενοι ούτε το προσωπικό του δήμου. Στηρίζεται η διεύθυνση καθαριότητας στους συμβασιούχους και είχαμε επιχειρήσει να πάρουμε διμηνίτες ή τετραμηνίτες, αλλά υπονομεύτηκε η προσπάθειά μας πριν τις εκλογές. Έχω ζητήσει συγγνώμη από τους Πειραιώτες και θα κρατήσει ακόμη μια εβδομάδα η δύσκολη περίοδος, μέχρι να προσλάβουμε ξανά τους οκταμηνίτες μέσω ΑΣΕΠ και θα είναι ο Πειραιάς τόσο καθαρός όσο έμαθε να είναι επί θητείας Μιχαλολιάκου» ανέφερε.
Τόνισε, επίσης, ότι αύριο, Πέμπτη, λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων και «έχω δώσει εντολή να βγαίνουν αυτομάτως τα μόρια, όπως προβλέπει ο νόμος του ΑΣΕΠ και μας υποχρεώνει και πέντε μέρες ακόμη από τη λήξη να περιμένουμε και ταχυδρομικές αιτήσεις. Ο νόμος θα εφαρμοστεί».
Αναφορικά με το πολιτικό του μέλλον, ο κ. Μιχαλολιάκος φάνηκε να αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. «Δεν ξέρω τι μπορεί να είμαι. Δεν θα επιστρέψω στο Κοινοβούλιο. Δεν είναι στις προθέσεις μου. Αλλά αφήστε με να δω τι θα είμαι...» είπε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εν αναμονή απόφασης για προφυλάκιση Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες Ζαρούλια - Μπαρμπαρούση


Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες Ζαρούλια - Μπαρμπαρούση
Η Ελένη Ζαρούλια έξω από το Εφετείο μαζί με τον Ηλία Παναγιώταρο και τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των απολογιών των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση και Ελένης Ζαρούλια, ενώπιον των ανακριτριών της υπόθεσης για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του πρώτου, ενώπιον των δύο δικαστικών, προσήλθε η βουλευτής Ελ. Ζαρούλια, η οποία παρέδωσε υπόμνημα, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται τις κατηγορίες που τής αποδίδονται. Ωστόσο, ενώπιον των ανακριτριών, η βουλευτής, σύζυγος του γγ της ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκου, επικαλέσθηκε το δικαίωμα της σιωπής.

Οι εφέτες ανακρίτριες με τα κατηγορητήριά τους καταλογίζουν στους βουλευτές του κόμματος ότι γνώριζαν και επικροτούσαν τις παράνομες ενέργειες, όπως ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, στοχοποιημένες επιθέσεις εμπρησμούς κλπ, «καθώς επρόκειτο για δραστηριότητα 'κατ' εφαρμογήν των καταστατικών αρχών και επιδιώξεων της οργάνωσης'».

Ενδεικτικά οι δύο εφέτες περιλαμβάνουν στα κατηγορητήρια, μεταξύ άλλων, τη δολοφονία Φύσσα, τη δολοφονία Λουκμάν, τις απόπειρες ανθρωποκτονιών σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, τις επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα και «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη κ.ά.

Η κρίση των ανακριτριών και του αρμόδιου εισαγγελέα ως προς την ποινική μεταχείριση των δύο βουλευτών αναμένεται στις 14:00 όσον αφορά την Ελ. Ζαρούλια και στις 15:00 για τον Κ. Μπαρμπαρούση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Κοινή δήλωση Παρέμβαση Καμίνη-Μπουτάρη για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων νεκρών


Παρέμβαση Καμίνη-Μπουτάρη για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων νεκρών
Ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε κοινή παρέμβαση με στόχο να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τον πολεοδομικό σχεδιασμό η τροπολογία για τη χωροθέτηση αποτεφρωτηρίων νεκρών προχώρησαν την Τετάρτη οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης.

«Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να ενσωματώσει στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που ψηφίζεται σήμερα, τη νομοθετική πρόταση, την οποία έχουν καταρτίσει κορυφαίοι νομικοί, και προβλέπει τη δυνατότητα χωροθέτησης αποτεφρωτηρίων νεκρών εκτός κοιμητηρίων, καθώς και την τακτοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων μηχανολογικών εγκαταστάσεων» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Τονίζουν, μάλιστα, πως «με έκπληξη διαπιστώνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι 'αόρατες δυνάμεις' εμποδίζουν την προσαρμογή της χώρας μας στη διεθνή πραγματικότητα αλλά και τον σεβασμό των επιλογών του κάθε πολίτη».

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να παραμένει ουραγός σε στοιχειώδη ζητήματα δικαιωμάτων» καταλήγουν.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δημοσιεύθηκε η απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές μισθών και επιδομάτων του Μνημονίου ΙΙ


ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές μισθών και επιδομάτων του Μνημονίου ΙΙ

«Σκληρή» απόφαση των δικαστών που απέρριψαν τους ισχυρισμούς συνδικάτων όπως η ΓΣΕΕ και η ΟΤΟΕ - Αντισυνταγματικό το Μνημόνιο ΙΙ μόνο για την κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία

Με καθυστέρηση 1,5 και πλέον έτους (19 μήνες για την ακρίβεια) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσίευσε σήμερα την αρκετά «σκληρή» για τους εργαζομένους  απόφαση με την οποία έκρινε αντισυνταγματικό το Μνημόνιο ΙΙ (νόμος 4046/2012) μόνο κατά το σκέλος εκείνο με το οποίο καταργείται η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία.

Όλα τα άλλα μέτρα που προβλέφθηκαν σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα  από το Μνημονίου ΙΙ, όπως είναι η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, η κατάργηση του επιδόματος γάμου, η κατάργηση της υπογραφής των εθνικών γενικών  συλλογικών συμβάσεων εργασίας (κατώτερες αποδοχές) μετά από διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων (ΣΕΒ-ΓΕΣΕΕ), η λεγόμενη «μετενέργεια», κ.λπ., κρίθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ συνταγματικά, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Οι δικαστές απέρριψαν ως αβάσιμους για «λόγους υπέρτερου  κοινωνικού συμφέροντος» όλους τους ισχυρισμούς της Γ.Σ.Ε.Ε., της Ο.Τ.Ο.Ε.,  των άλλων Οργανώσεων, κ.λπ. που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, εκτός από αυτούς που αφορούν την  διαιτησία.

Το Μνημόνιο ΙΙ είναι συμπληρωματικό του μνημονίου Ι (νόμος  3845/2010) το οποίο κρίθηκε νόμιμο με την  υπ΄   αριθμ. 668/2012 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Στην Ολομέλεια του 2012 συμμετείχαν 55 σύμβουλοι Επικρατείας και τώρα στον Μνημόνιο ΙΙ συμμετείχαν 31.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με μία απόφαση 60 σελίδων (2307/2014) αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 22 παράγραφος 2 του Συντάγματος) η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (νόμοι 1876/1990 και 3899/2010)  για την επίλυση εργασιακών θεμάτων (αύξηση αποδοχών, επιδόματα, άδειες, αργίες, κ.λπ.).

Συγκεκριμένα κρίθηκε ότι το άρθρο 3 της Π.Υ.Σ. 6/2012 με το οποίο ορίσθηκε ότι «η προσφυγή στην διαιτησία προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση συμφωνία των μερών, αντίκειται στο άρθρο 22 παράγραφος 2 του Συντάγματος και ως εκ τούτου είναι ακυρωτέα».

Παράλληλα, με την απόφαση του ΣτΕ επανήλθε η διαιτησία στο παλαιό νομοθετικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίοι  μπορούσαν να πηγαίνουν στην διαιτησία προς επίλυση όλα τα θέματα των εργασιακών σχέσεων και όρων (μισθοί, επιδόματα, άδειες, κ.λπ.). Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματική τη ρύθμιση τόσο της Π.Υ.Σ. 6/2012, όσο και του νόμου 3899/2010 που περιόριζε τη διαιτησία αποκλειστικά μόνο στον καθορισμό του βασικού μισθού και ημερομισθίου.

Η διαιτησία είναι ένας ο μηχανισμός επίλυσης συλλογικών διαφορών εργασίας σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στη διαιτησία (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) μπορεί να προσφύγει είτε η πλευρά των εργαζομένων (συνδικαλιστικές οργανώσεις) είτε η πλευρά των εργοδοτών, αφού αποτύχουν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, που αρχίζουν, κατά κανόνα, μετά τη λήξη ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Μπορεί όμως και μονομερώς να προσφύγει μια από τις δύο πλευρές, χωρίς τη συναίνεση της άλλης.

Επίσης, στη διαιτησία του Ν. 1876/1990 μπορεί να οδηγηθούν όλες οι διαφορές που προκύπτουν από επιχειρησιακές, κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπως είναι μισθολογικές διαφορές, η χορήγηση επιδομάτων, κ.ά.

Με άλλα λόγια  με την προϊσχύουσα νομοθεσία, αν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων δεν κατέληγαν σε κοινή συμφωνία, οποιοδήποτε από τα δύο μέρη είχε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία διαιτητικής επίλυσης της διαφοράς ώστε να ρυθμιστούν οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων, είτε του κλάδου, τον οποίο αφορούσε η διαφορά, είτε του συνόλου των εργαζομένων, αν αντικείμενο της διαφοράς ήταν η σύναψη εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Με την 6/2012 Π.Υ.Σ. καταργήθηκε η δυνατότητα αυτή έτσι ώστε, σε περίπτωση κατά την οποία η συλλογική διαφορά δεν κατέληγε σε συμφωνία, δεν υπήρχε δυνατότητα να επιβληθούν γενικοί όροι εργασίας, υποχρεωτικοί για τους εργοδότες. Η ακύρωση της σχετικής διάταξης της Π.Υ.Σ. έχει ως συνέπεια να επανέρχεται σε ισχύ το παλαιότερο καθεστώς ως προς το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 3 της 6/2012 Π.Ν.Π. προβλέπει ρητά ότι «από 14.2.2012 η προσφυγή στη διαιτησία γίνεται αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των μερών». Επίσης, προβλέπεται ότι οι «προσφυγές που έχουν κατατεθεί στον Ο.Μ.Ε.Δ. μέχρι 28.2.2012 και δεν έχει εκδοθεί διαιτητική απόφαση, αν μεν έχουν κατατεθεί μονομερώς δεν συζητούνται και τίθενται στο αρχείο, ενώ αν έχουν κατατεθεί με κοινή συμφωνία των μερών κρίνονται».

Να σημειωθεί ότι με βάση τον Ν. 4093/2012 που ακολούθησε, το λεγόμενο και Μνημόνιο ΙΙΙ (πρόκειται για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής), οι κατώτατες αποδοχές δεν καθορίζονται πλέον από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας μετά από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις (Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε.) και την Γ.Σ.Ε.Ε., αλλά με νόμο.

Εξάλλου, με το Μνημόνιο ΙΙΙ καταργήθηκε μετά το 2012 το επίδομα γάμου το οποίο αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του κατώτατου μισθού που καθοριζόταν με την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ «πάγωσε» και το επίδομα τριετιών (ωρίμανσης).


Η διαδρομή της υπόθεσης

Τον Ιανουάριο του 2012  είχαν προσφύγει ΣτΕ μεταξύ των άλλων, η Γ.Σ.Ε.Ε., η Ο.Τ.Ο.Ε., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.Σ.Υ.), Σύλλογοι τραπεζοϋπαλλήλων (Γενικής Τραπέζης Ελλάδος, Τράπεζας Αττικής και στη Marfin-Εγνατία Τράπεζα), καθώς και άλλα σωματεία εργαζομένων.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2012 συζητήθηκε η υπόθεση ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ. Πρόεδρος ήταν ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ηρακλής Τσακόπουλος και συμμετείχαν συνολικά 31 δικαστές. Εξ΄ αυτών, δύο ήταν αντιπρόεδροι (Αθανάσιος Ράντος και Δημοσθένης Πετρούλιας), τρεις ήταν πάρεδροι χωρίς δικαίωμα ψήφου και δύο σύμβουλοι Επικρατείας ήταν αναπληρωματικοί. Τον Απρίλιο του 2013 πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη των δικαστών κεκλεισμένων των θυρών. Η υπόθεση έμεινε στα χέρια του  εισηγητή 19 μήνες  και σήμερα δημοσιεύθηκε η επίμαχη απόφαση.

Τι υποστήριζαν

Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθεί η υπ' αριθμ. 6/28.2.2012 πράξη του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία (κατ' επιταγήν του Μνημονίου ΙΙ) καταργείται η προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις, επέρχονται επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων μετά τη λήξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (η λεγόμενη «μετενέργεια»), καταργείται ουσιαστικά η διαιτησία που καθιερώθηκε με τον Ν. 1876/1990, μειώνεται ο κατώτατος μισθός κατά 22% και για τους νέους κάτω των 25 ετών κατά 32% κ.ά.

Ως προς το θέμα της διαιτησίας έχει υποστηριχθεί στις αιτήσεις ακύρωσης ότι η κατάργησή της παραβιάζει το άρθρο 22 του Συντάγματος, τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την Ε.Σ.Δ.Α., καθώς επέρχεται η καταστροφή του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οδηγούνται οι εργαζόμενοι στη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας, με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

Στις προσφυγές τους υποστήρζαν ότι τόσο το Μνημόνιο ΙΙ όσο και η εφαρμοστική αυτού υπ' αριθμ. 6/28.2.2012 πράξη του υπουργικού συμβουλίου παραβιάζουν τα άρθρα 22, 23 (προστασία της εργασίας και της συνδικαλιστικής ελευθερίας), 26 (οργάνωση των τριών λειτουργιών) και 43 (προϋποθέσεις έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων) του Συντάγματος, καθώς επεμβαίνουν καταργητικά στις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δυσχεραίνουν ανυπέρβλητα το πλαίσιο διευθέτησης των συλλογικών διαφορών εργασίας, και ειδικά μέσω της πλήρους λειτουργικής αποδυνάμωσης του θεσμού της διαιτησίας.

Επίσης, υποστηρίχθηκε στις προσφυγές ότι παραβιάζεται και το άρθρο 5 του Συντάγματος (ελευθερία συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας), καθώς τα νέα νομοθετικά μέτρα επεμβαίνουν σε συμβατικούς όρους που «συμφωνήθηκαν μεταξύ ιδιωτών πριν από δεκαετίες, σε επιχειρήσεις αμιγώς ιδιωτικές, που μπορεί να είναι και απολύτως υγιείς και κερδοφόρες και μάλιστα χωρίς καν την επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος». Η παρέμβαση όμως αυτή, υποστηρίχθηκε  ότι υπερβαίνει κάθε αναγκαίο μέτρο, κάθε έννοια αναλογικότητας και θίγει ευθέως στον πυρήνα του το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της οικονομικής ελευθερίας.

Τέλος, έλεγαν στις προσφυγές τους ότι το Μνημόνιο ΙΙ αντίκειται στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της (Ε.Σ.Δ.Α.), το οποίο προστατεύει την περιουσία (στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται και οι αποδοχές των εργαζομένων), στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 87, 98 και 154, καθώς και σε Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
protothema.gr

Read more...

Νίκησε 2-1 την Ακτή στο 92' ΘΡΙΑΜΒΟΣ: Η Ελλάδα στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου


ΘΡΙΑΜΒΟΣ: Η Ελλάδα στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Φορταλέζα, Βραζιλία
Με πέναλτι του Γιώργου Σαμαρά στο 92', η Εθνική νίκησε 2-1 την Ακτή Ελεφαντοστού και προκρίθηκε πανηγυρικά στους «16» του Μουντιάλ, πίσω από την πρώτη του 3ου ομίλου, Κολομβία, η οποία έκανε το χρέος της κερδίζοντας 4-1 την Ιαπωνία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, κάνοντας το καλύτερό της παιχνίδι στα γήπεδα της Βραζιλίας, προηγήθηκε 1-0 στο 42' με πλασέ του Σάμαρη. Στο 74' οι Αφρικανοί ισοφάρισαν με τον Μπονί, αλλά στο 92' ήρθε η ανατροπή του Σαμαρά και η εκτέλεση του πέναλτι που μας έστειλε στα ουράνια! Πλέον, η Ελλάδα θα παίξει την Κυριακή (23:00, ΝΕΡΙΤ) κόντρα στην Κόστα Ρίκα με φόντο την είσοδο στα προημιτελικά!!!ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»49. Βραζιλία - Χιλή 28/06
50. Κολομβία - Ουρουγουάη 28/06
51. Ολλανδία – Μεξικό 29/06
52. Κόστα Ρίκα – Ελλάδα 29/06 (23:00)
53. 5ος όμιλος (1) – 6ος όμιλος (2) 30/01
54. 7ος όμιλος (1) – 8ος όμιλος (2) 30/01
55. 6ος όμιλος (1) – 5ος όμιλος (2) 01/07
56. 8ος όμιλος (1) – 7ος όμιλος (2) 01/07

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ57. Νικητής 49 – Νικητής 50 04/07
58. Νικητής 53 – Νικητής 54 04/07
59. Νικητής 51 – Νικητής 52 05/07
60. Νικητής 55 – Νικητής 56 05/07

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Νικητής 57 – Νικητής 58 08/07
Νικητής 59 – Νικητής 60 09/07

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ
12/07 (23:00) στη Μπραζίλια

ΤΕΛΙΚΟΣ

13/07 (22:00) στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...