Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

«Καμπανάκι» Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Συμφωνία τώρα γιατί η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά


Τον κώδωνα του κινδύνου για επιστροφή της χώρας σε υφεσιακή τροχιά κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τριμηνιαία έκθεση του Ιανουάριος-Μάρτιος 2015 η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στον ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων.
ÁÈÇÍÁ-ÂÏÕËÇ- ÅÐÉÊÁÉÑÅÓ ÅÑÙÔÇÓÅÉÓ (EUROKINISSI-ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)
Όπως ειδικότερα επισημαίνει το Γραφείο, το πρώτο τρίμηνο του 2015 άρχισε με πολλές αβεβαιότητες ως προς τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο εκλογικός κύκλος και η παρατεταμένη αδυναμία συμφωνίας κυβέρνησης και θεσμών, η εκκρεμότητα γύρω από τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως είναι οι αμφιταλαντεύσεις σε ζητήματα έννομης τάξης και οι αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας ή ρήξης, ενέτειναν την αβεβαιότητα, που με τη σειρά της προκάλεσε επενδυτική υστέρηση στην αγορά σε συνδυασμό με αντιφατικά χαρακτηριστικά της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε ως αποτέλεσμα ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2014 την επιστροφή σε υφεσιακή τροχιά.
Σύμφωνα με το Γραφείο, το τελευταίο τρίμηνο του 2014 καταγράφηκαν αρνητικοί ρυθμοί μεγέθυνσης (-0,4%) σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2014 με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία. Αρνητικός προβλέπεται να είναι και ο ρυθμός μεγέθυνσης το πρώτο τρίμηνο του 2015, αν και τα στοιχεία θα οριστικοποιηθούν αργότερα. Φυσιολογικά, αυτή η εξέλιξη είχε ως συνέπεια ότι η ανεργία παραμένει σταθερή.
Αναφέρεται επίσης ότι από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 26 δισ. (από 160,3 το Δεκέμβριο 2014 σε 134 τον Απρίλιο 2015). Η φυγή αντισταθμίζεται πρόσκαιρα από την ΕΚΤ μέσω της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA - Emergency Liquidity Assistance).
Επιπρόσθετα, η δραστική επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία τροφοδοτεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.Το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο δείκτης οικονομικού κλίματος ήταν σε έντονα πτωτική τροχιά. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν χρηματοδοτικές δυσκολίες και τεράστιο πρόβλημα με ξένους πελάτες και προμηθευτές. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά  3,47 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2015.5 Η τρέχουσα κατάσταση δεν απειλεί μόνον όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο, αλλά και όσες τα χρόνια της κρίσης άντεξαν, επένδυσαν, συγκράτησαν μισθούς, κατέβαλαν φόρους και απέφυγαν απολύσεις. Απειλεί δηλαδή, την υγιή επιχειρηματικότητα. Αν η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτικοοικονομική συγκυρία παραταθεί, η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά, αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση είναι δυνατή συμφωνία με τους θεσμούς και πρέπει να γίνουν βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η χώρα σε διατηρήσιμη ανάπτυξη.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Νέα εμπλοκή στη διαπραγμάτευση...



Νέο πρόβλημα λίγο πριν το Euro Working Group φαίνεται ότι υπάρχει αφού η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει στην...
πρόθεσή της να καταθέσει σήμερα στους δανειστές το σχέδιο της για νομοσχέδιο-σκούπα που θα ερχόταν αύριο και στο Υπουργικό Συμβούλιο.Η επίσημη ελληνική απάντηση είναι ότι αυτό γίνεται μετά την απόφαση να μεταφερθούν τα κλιμάκια που εργάζονταν στην Αθήνα στις Βρυξέλλες και να ενοποιηθούν τα Brussels και Athens Group. Ωστόσο οι αναλυτές συμφωνούν ότι υπάρχει εμπλοκή στη λίστα Βαρουφάκη, κάτι που είχε φανεί και στη διάσταση απόψεων μεταξύ Σταθάκη και του υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες πιέζουν για να μην υπάρχει προστασία 1ης κατοικίας όπως είχε ήδη αποφασιστεί ενώ τίθενται ακόμα θέματα σχετικά με την εκτίμηση αποτελεσματικότητας των μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα»

Όπως αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το enikos.gr: «Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται στις προτάσεις και να υπάρξει μια νομική κωδικοποίηση τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αν και, όπως είπε, «όλοι έχουμε στο μυαλό μας τον χρόνο».

Διερωτήθηκε δε, «εμείς προσπαθούμε να γίνει συγκεκριμένη συζήτηση, οι άλλοι το θέλουν;». Ερωτηθείς τι θα γίνει σε ενδεχόμενο «κουρέματος» των εγγυήσεων από την ΕΚΤ, απάντησε ότι «έχουμε σχέδιο».

Πιο νωρίς το Euro Working Group

Σύμφωνα με πληροφορίες το EWG θα συνεδριάσει για την Ελλάδα στις 4:30, νωρίτερα δηλαδή από τις 6 το απόγευμα όπως και είχε προγραμματιστεί αρχικά. Για τις 6 το απόγευμα είχε προγραμματιστεί επίσης η συνεδρίαση της νέας ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης στο Υπουργείο Οικονομικών

thepressproject.gr

Read more...

Για δικαίωση μιλούν οι γιατροί Συνταγογράφηση φαρμάκων και με εμπορική ονομασία


Συνταγογράφηση φαρμάκων και με εμπορική ονομασία

Αθήνα
Τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και με αναγραφή της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος, πέραν της δραστικής ουσίας, στην ηλεκτρονική φόρμα της ιατρικής συνταγής, δίνει από χθες η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Για δικαίωση του ιατρικού κόσμου κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του.

Η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος δίδεται καταρχήν για τα γενόσημα φάρμακα και εντός των προσεχών ημερών, θα επεκταθεί σε όλα τα φάρμακα που αφορούν χρόνια νοσήματα ή αναγράφονται μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

«Οι προσπάθειες του ιατρικού κόσμου για την συνταγογράφηση και με την εμπορική ονομασία του σκευάσματος δικαιώθηκαν. Χαιρετίζουμε την ενέργεια της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την αποκατάσταση του προβλήματος που δημιουργήθηκε τα τρία προηγούμενα έτη και προσβλέπουμε στην αποκατάσταση και όλων των άλλων θεμάτων που έχουμε αναδείξει για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, και ιδίως την πάγια θέση μας κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή και χορήγηση φαρμάκων μόνο από τους Επαγγελματίες Υγείας Φαρμακοποιούς», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο ο ΙΣΑ όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος από το 2012 είχαν ταχθεί κατά της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστική ουσίας και της απαγόρευσης αναγραφής της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος.

Βασικό επιχείρημα των γιατρών είναι ότι η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής με δραστική ουσία δίνει ουσιαστικά την δυνατότητα στον φαρμακοποιό να αντικαταστήσει την επιλογή του γιατρού με άλλη παραπλήσια ή ίδια δραστική ουσία.

«Η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη, επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού, ενώ η αλλαγή του σκευάσματος, η επιλογή ενός παρεμφερούς σκευάσματος με την ίδια δραστική ουσία, ή λίγο διαφορετική από τρίτους, εκτός του θεράποντος γιατρού, με κριτήριο τη φθηνότερη τιμή μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και της συμμόρφωσης του ασθενούς στο φάρμακο, όσο και για τη ζωή του» επισημαίνουν οι γιατροί.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Read more...

Μένει μέχρι νεωτέρας Τον Σεπτέμβριο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος διατηρείται και για το 2015


Παραμένει μέχρι νεοτέρας ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων καθώς η εισπραξιμότητα του και το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ δεν μπορούν ν εξευρεθούν από καμία άλλα πηγή.
enfia
Πόσο μάλλον όταν οι πιστωτές της χώρας έχουν εντοπίσει δημοσιονομικό κενό στον τρέχοντα προϋπολογισμό ύψους 3 δισ. ευρώ.
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο παραπέμπεται στις καλένδες η αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 ευρώ.
Με τα δεδομένα αυτά τον προσεχή Σεπτέμβριο, 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν την πρώτη δόση του ενιαίου φόρου ακινήτων.
Άγνωστό ωστόσο παραμένει εάν ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες που καταρτίζονται από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν και τον συμπληρωματικό φόρο (για όσους έχουν ακίνητη περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ). Συγκεκριμένα ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει όλα τα ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, γραφεία, καταστήματα) ενώ ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας εφόσον η αντικειμενική τους αξία ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2014 καταβλήθηκε σε έξι δόσεις με την πρώτη δόση να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Βίντεο του Κινήματος προς …γνώση και συμμόρφωση


Ένα ενδιαφέρον βίντεο, από μία συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα το 2011, επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, ανάρτησε στα social media η «Ομάδα Αλήθειας» του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Φλώρινας, προς …γνώση και συμμόρφωση.
tsiprasxatzinikalter
Αφορμή, όσα είπε τη Δευτέρα το βράδυ στην εκπομπή του Star «Στον Ενικό»,αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
Στον ίδιο δημοσιογράφο, τον Νίκο Χατζηνικολάου, από τη συχνότητα του Alter τότε, ο νυν πρωθυπουργός δήλωνε ότι «το δημοψήφισμα είναι τρικ», σημειώνοντας παράλληλα ότι σημαίνει πραγματική πτώχευση, κατάρρευση οικονομίας και τραπεζών.
«Δεν θα προλάβουμε να φτάσουμε καν εκεί», δήλωνε το 2011. Τέσσερα χρόνια μετά όμως, θα …προλάβουμε.
Δείτε εδώ το βίντεο-ντουκουμέντο
http://www.matrix24.gr/

Read more...

«Εμπόδια» «Φρενάρουν» πάλι οι διαδικασίες – Ερωτηματικά στην Αθήνα για το εάν οι δανειστές θέλουν συμφωνία


Αβεβαιότητα για τη συμφωνία.
flags
Αν και αρχικά όλα έδειχναν ότι η Αθήνα πάει σε διαδικασίες – εξπρές για την παρουσίαση των μέτρων Βαρουφάκη στους θεσμούς, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία, όσο το δυνατόν πιο σύντομα και οπωσδήποτε πριν από το Eurogroup της 11ης Μαΐου, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται τώρα να ρίχνει ρυθμούς: Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν πως δεν θα γίνει στο σημερινό Brussels Group η υποβολή με νομική μορφή των μέτρων που καταρτίζει η Κυβέρνηση και επισήμαιναν πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πάνε στην Βουλή.
Τόνιζαν, πάντως, πως θα υπάρξει «ενισχυμένη παρουσία» στις Βρυξέλλες με την συμμετοχή και του Athens Group και πως σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει η Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, σχεδόν την ίδια ώρα που θα έχει συνεδρίαση και το EuroWorking Group με τις δύο πλευρές να είναι σε «ανοιχτή γραμμή».
Η Αθήνα συνεχίζει να βλέπει «εμπόδια» από πλευράς δανειστών και όπως έλεγε η ίδια πηγή «Εμείς προσπαθούμε να γίνει συγκεκριμένη συζήτηση, οι άλλοι το θέλουν;». Έλεγε ακόμη πως δεν έχει τεθεί με καθαρό τρόπο από τους θεσμούς το εάν θέλουν την εφαρμογή του e mail Χαρδούβελη. Σε ερώτηση που ετέθη για το τι θα γίνει εάν ο Μάριο Ντράγκι αποφασίσει να «κουρέψει» τα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές Τράπεζες η απάντηση κύκλων του ΥΠΟΙΚ ήταν: «Έχουμε σχέδιο».
Είχε προηγηθεί τετ-α-τετ του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, με τον υπουργό Οικονομικών να προαναγγέλλει νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, «κυκλική» αντικατάσταση των εφοριακών για να αποφεύγονται τα στεγανά και να υπάρχει και κώλυμα εντοπιότητας. Προωθείται ακόμη η επανασύσταση της οικονομικής επιθεώρησης, η Χαρτογράφηση-καταγραφή της δημόσιας περιουσίας, αλλά και η καθημερινή επαφή δύο εκπροσώπων από ΥΠΟΙΚ και από Επιθεώρηση για ανάληψη νομοθετικών και διοικητικών πρωτοβουλιών. Όπως είπε ο Λέανδρος Ρακιντζής «τα κληροδοτήματα είναι 10 δισ. ευρώ και η περιουσία της Κτηματικής Υπηρεσίας πολλαπλάσια και πρέπει να βρεθεί τρόπος για να την εκμεταλλευτούμε».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Παραδέχθηκε την ασχετοσύνη της η Βαλαβάνη: «Ούτε τη φορολογική μου δήλωση δεν έφτιαχνα μόνη μου»


valavani___1
«Ούτε την φορολογική μου δήλωση δεν έφτιαχνα μόνη μου και τα μαθαίνω τώρα», παραδέχθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών αρμόδια για θέματα φορολογίας Νάντια Βαλαβάνη στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, αφήνοντας άφωνους τους βουλευτές.
Μιλώντας στην συνεδρίαση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία περιέχει την εξπρές ρύθμιση οφειλών με γενναία περικοπή προσαυξήσεων και προστίμων, σε μια στιγμή ακραίας ειλικρίνειας, παραδέχθηκε ότι το αντικείμενο των σπουδών της δεν έχει σχέση με ζητήματα φορολογίας και πως η ίδια τώρα μαθαίνει τον Κώδικα Φορολογίας!
Πέραν αυτών, η υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές πως έχει ειδοποιήσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές πριν προχωρήσουν σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών.
Τέλος, απευθύνθηκε πάλι προς τους μεγαλοοφειλέτες να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους καθώς σε διαφορετική περίπτωση «όσοι δεν μπουν στην ρύθμιση θα έχουν να αντιμετωπίσουν το ΣΔΟΕ και τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Απασφάλισε ο Βενιζέλος...


Πρωτοφανή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Υποστήριξε ότι ο «πρωθυπουργός μας δουλεύει εν ψυχρώ», δεν κάνει διαπραγμάτευση και...
πρέπει να χαρακτηριστεί «κουκουλοφόρος εξωτερικού».


Μιλώντας στον realfm και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε «Ο Αλέξης Τσίπρας μας δουλεύει εν ψυχρώ. Δεν έχει κάνει ποτέ κανείς καμία σοβαρή διαπραγμάτευση. Δεν γίνεται διαπραγμάτευση. Έχουμε σπαταλήσει τον χρόνο, συνεχώς αλλάζουμε τους διαπραγματευτές. Είναι δυνατόν να έχουμε συνεχώς εναλλαγή Θεοχαράκη - Χουλιαράκη στο Euro Working Group όπου γίνεται η καθοριστική συζήτηση;»

Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει ενότητα λόγου, δεν υπάρχει ενιαία ομάδα, δεν υπάρχει διαφάνεια. Άλλη διαπραγμάτευση κάνει ο κ. Παππάς στο γκρουπ της Φρανκφούρτης, άλλη ο κ. Χουλιαράκης στο Brussels Group, άλλη ο κ. Θεοχαράκης στο Euro Working Group, άλλη ο κ. Δραγασάκης ως αντιπρόεδρος, άλλη ο κ. Βαρουφάκης ως υπουργός, άλλη ο κ. Τσακαλώτος ως αναπληρωτής υπουργός. Κοροϊδευόμαστε και τρώμε τον χρόνο».

«Αν είχαμε ορίζοντα και είχαμε πολιτική ισχύ και δεν είχαμε διαρκή υπονόμευση του κ. Τσίπρα που έλεγε στον Σόιμπλε και στην Μέρκελ “μην τους δίνετε σημασία, πέφτουν αυτοί”, τους "ρίχνω" σε λίγες ημέρες, θα είχαμε κλείσει την συμφωνία. Εμάς ο κ. Τσίπρας μας θεωρεί ότι είμαστε η τρόικα εσωτερικού. Αυτός που λειτουργούσε ως υπονομευτής του κύρους της κυβέρνησης, της κυβέρνησης της νόμιμης, της συνταγματικής σε όλη τη διαπραγμάτευση πως πρέπει να χαρακτηριστεί; Πρέπει να χαρακτηριστεί κουκουλοφόρος εξωτερικού» αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της επιλογής προσώπου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατόπιν ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα του δημοψηφίσματος το οποίο ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό κατά τη συνέντευξή του στο Star και το enikos.gr το βράδυ της Δευτέρας. «Δεν υπάρχουν πια Πόντιοι Πιλάτοι, ούτε δημοψηφίσματα συμβιβασμού» υποστήριξε.

«Το δημοψήφισμα μπορεί να είναι τριών ειδών. Είτε δημοψήφισμα ρήξης, δεν τα βρήκα πάω σε ρήξη στηρίξτε με για να ακολουθήσω μία μοναχική πορεία. Είτε δημοψήφισμα συμβιβασμού, συμβιβάστηκα πείτε μου αν καλώς συμβιβάστηκα. Είτε το δημοψήφισμα του Ποντίου Πιλάτου, η κυβέρνηση λέει δεν ξέρω τι να κάνω, ας μου πει ο ελληνικός λαός τι να κάνω εγώ θεωρώ ότι δυσκολεύομαι γιατί η συμφωνία είναι ετεροβαρής, σκληρή, αλλά θα κάνω ότι μου πει ο ελληνικός λαός» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν υπάρχουν Πόντιοι Πιλάτοι τώρα και επίσης δεν υπάρχει και δημοψήφισμα συμβιβασμού. Διότι κανείς στην Ευρώπη δεν πρόκειται να συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση υπό την αίρεση του δημοψηφίσματος» πρόσθεσε.

Έκανε τέλος λόγο για επανάληψη του σεναρίου των Καννών. «Καταλαβαίνετε ότι εδώ μετά από 4 χρόνια έχουμε επανάληψη του ίδιου σεναρίου; Η περίπτωση Τσίπρα μάλιστα είναι χειρότερη. Και γιατί είναι χειρότερη; Γιατί δεν έχουμε συμφωνία, τουλάχιστον τον Νοέμβριο του 2011 είχαμε ένα πλαίσιο συμφωνίας εγκεκριμένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τώρα δεν έχουμε».

tvxs.gr

Read more...

Η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA κατά 1,4 δισ. ευρώ...



Σε αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) κατά 1,4 δισ. ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το όριο ανέρχεται στα...
76,9 δισ. ευρώ για μία εβδομάδα, ενώ το περιθώριο φθάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι συνθήκες θα επανεξεταστούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η αύξηση του ορίου χρηματοδότησης μέσω του ELA κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να υπάρχει επαρκής ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες, μετά τη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων.

Read more...

Πρόταση-σοκ στο ΔΝΤ: Αφαίρεση εθνικής κυριαρχίας ...



...σε χώρες που δεν πληρώνουν (ΦΩΤΟ)...
Πρόταση για αφαίρεση της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας που αθετεί τις πληρωμές της στους δανειστές περιέχει το έγγραφο που απευθύνει στο ΔΝΤ ο...
James M. Boughton, που διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ από το 1981 έως το 2012, με το οποίο γίνεται ανάλυση για το ποιος αναλαμβάνει στην περίπτωση που ένα κράτος δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Το έγγραφο συντάχθηκε τον Απρίλιο του 2015. 

Η διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2010 στην Ελλάδα αποκάλυψε ένα σημαντικό κενό στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα αναφέρει ο James M. Boughton διαπιστώνοντας ότι κανένα ίδρυμα δε μπορεί να είναι πλέον αδιαμφισβήτητα επικεφαλής σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κατά συνέπεια, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κυριαρχίας στενών συμφερόντων επί του παγκόσμιου κοινού συμφέροντος διαπιστώνει στην εισηγητική του έκθεση ο συντάκτης του εγγράφου James M. Boughton.

Μια αναδρομή στην μεταπολεμική ιστορία αποδεικνύει ότι το πρόβλημα αυτό ενισχύεται προοδευτικά από τη δεκαετία του '70 και έγινε πολύ μεγαλύτερο στα μέσα της δεκαετίας του '90.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να αναπτύξει μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση των ευκαιριών οι πιστώτριες χώρες να παρεμβαίνουν στις αποφάσεις σχετικά με το πώς θα πρέπει να επιλυθούν οι κρίσεις αναφέρει στη συνέχεια ο James M. Boughton. 

enikonomia.gr

Read more...

Απαντες είχαν γνώση...



"Ενδεχομένως να ενοχληθούν κάποιοι είτε από τον πολιτικό ή άλλο χώρο".
Τι δήλωσε ο συνήγορος του Ακη Τσοχατζόπουλου...
"Άπαντες είχαν πλήρη και απρόσκοπτη γνώση. Ήταν...

τομή να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ όχι μόνο για το δικαστήριο αλλά και για να μάθει ο Ελληνικός λαός τι έγινε τότε. Ενδεχομένως να ενοχληθούν κάποιοι είτε από τον πολιτικό ή άλλο χώρο", τόνισε ο συνήγορος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγορόπουλος, σχετικά με τις καταθέσεις των μελών του ΚΥΣΕΑ.
Και πρόσθεσε:  Σε κάθε περίπτωση η παρουσία τους είναι σημαντική. Σε δυο εβδομάδες θα ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές της αγοράς όπλων και κυρίως της προμήθειας των υποβρυχίων τύπου 214...

Read more...

Βαρουφάκης: H Δανάη με αγκάλιασε για να με προστατέψει...




Δεν επρόκειτο για οργανωμένο επεισόδιο...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 

Για τον προπηλακισμό που δέχτηκε το βράδυ της Τρίτης, σε εστιατόριο στα Εξάρχεια, όπου έτρωγε με τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου, μίλησε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. 
"Δεν...
επρόκειτο για οργανωμένο επεισόδιο, προσπάθεια
σοβαρού τραυματισμού μας, προβοκάτσια ή μέρος της συνολικότερης προσπάθειας πολιτικής 'αποδόμησής' μου των τελευταίων ημερών" αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Αναλυτικά, όλα οσα είπε ο Βαρουφάκης:

Χθες το βράδυ (Τρίτη 28η Απριλίου), στην περιοχή των Εξαρχείων, η σύζυγός μου Δανάη Στράτου κι εγώ δεχθήκαμε επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών στο εστιατόριο όπου δειπνήσαμε. Αντίθετα με τις εικασίες που ακούστηκαν, δεν επρόκειτο για οργανωμένο επεισόδιο, προσπάθεια σοβαρού τραυματισμού μας, προβοκάτσια ή για μέρος της συνολικότερης προσπάθειας πολιτικής «αποδόμησής» μου των τελευταίων ημερών.

Κατά τις δέκα το βράδυ συνάντησα την Δανάη και μία φίλη μας στην υπαίθρια αυλή του εστιατορίου Γιάντες στην Οδό Βαλτετσίου, όπου και δειπνήσαμε. Δύο ώρες περίπου αργότερα, αφού είχαμε ολοκληρώσει το δείπνο μας, εισέβαλε στην αυλή ομάδα αντιεξουσιαστών. Με απειλητικές διαθέσεις, καλυμμένα τα πρόσωπα, ύβρεις και ρήψη γυάλινων αντικειμένων προς εμάς (τα οποία δεν μας χτύπησαν) κινήθηκαν σχετικά αργά προς το μέρος μας απαιτώντας την απομάκρυνσή μου από τον «χώρο τους».

Στόχος τους, έχω την εντύπωση, δεν ήταν ο τραυματισμός μας καθώς, αν ήθελαν να με τραυματίσουν, είχαν την ευκαιρία, και την συντριπτική «αριθμητική» υπεροχή, για να το πετύχουν. Εκτιμώ ότι στόχος τους ήταν να με οδηγήσουν σε άτακτη φυγή με ελαφρά, εξευτελιστικά χτυπήματα. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επειδή η Δανάη, πριν έρθουν δίπλα μας οι αντιεξουσιαστές (και πριν προλάβω να την σταματήσω), σηκώθηκε όρθια και με αγκάλιασε με δύναμη, στρέφοντας την πλάτη της προς αυτούς έτσι ώστε να πρέπει να χτυπήσουν πρώτα εκείνη πριν χτυπήσουν εμένα.

Η κίνηση εκείνη της Δανάης φαίνεται ανάγκασε την «εμπροσθοφυλακή» (δύο άτομα) να προσπαθήσουν για μερικά δευτερόλεπτα να με «πετύχουν» χωρίς να χτυπήσουν εκείνη. Πολύ γρήγορα όμως υποχώρησαν και, συνεχίζοντας τις ύβρεις και τις απειλές, βγήκαν από την αυλή και μας περίμεναν έξω από το εστιατόριο. Ένα τέταρτο της ώρας αργότερα, και αφού οι υπόλοιποι θαμώνες του εστιατορίου αποχώρησαν χωρίς να εμποδιστούν, βγήκαμε με την Δανάη κατευθυνόμενοι προς την μοτοσυκλέτα μας που ήταν σταθευμένη ακριβώς έξω από το εστιατόριο, επί της Βαλτετσίου. Οι αναμένοντες αντιεξουσιαστές, υβριστικοί μεν αλλά από απόσταση μερικών μέτρων, μας υποδείκνυαν να εγκαταλείψουμε τον «χώρο» τους.

Ανεβήκαμε στην μοτοσυκλέτα αλλά την ίδια ώρα ξεκίνησα διάλογο μαζί τους, δηλώνοντας ότι θέλω να τους ακούσω ακόμα κι αν αυτό απαιτεί να με χτυπήσουν. (Έσβησα μάλιστα και τον κινητήρα, κατέβηκα, και συνομίλησα με μια ομάδα 5-6 από τους πιο θυμωμένους εξ αυτών). Μετά από περίπου 15 λεπτά έντονης αλλά μη βίαιης συνομιλίας τα πνεύματα ηρέμησαν και αποχωρήσαμε (με την μοτοσυκλέτα μας) χωρίς καμία απειλή.

Το εν λόγω περιστατικό επιβεβαιώνει κάποιες σκέψεις και συναισθήματα που είχα από την εποχή που ζούσα στην περιοχή των Εξαρχείων (2000-2006) καθώς και κατά την διάρκεια «εισβολών» ατόμων του ίδιου χώρου στα αμφιθέατρα της Οδού Σίνα όπου δίδασκα. Τώρα δεν είναι η στιγμή για να αναπτύξω εκείνες τις σκέψεις.
Αρκούμαι να δηλώσω, άλλη μια φορά, την πάγια θέση πως, όσο φόβο και απέχθεια να μας προκαλεί η άσκηση αυθαίρετης βίας, η απάντηση στον θυμό αυτών των ανθρώπων και στις βίαιες εκδηλώσεις τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε η άτακτη υποχώρηση ούτε η βίαιη καταστολή...

Read more...

Γεια σου Βαγγέλη...


<b>Ακης Τσοχατζόπουλος </b><br>Αναζητά την αλήθεια «προκειμένου να αποκαλυφθεί η βρώμικη σκευωρία σε βάρος μου»Και σ' εσένα πρόεδρε...

NEA ANAΡΤΗΣΗ

Ο Ακης, οπως πρώτο το nonews σας ενημερωσε, πάντα ευγενής, σε εχθρούς και φίλους, πήγε να τους πιάσει την κουβεντα.
Στον Βενιζέλο είπε... 
"γεια σου Βαγγελη" και στον Σημίτη, "γεια σου πρόεδρε".
Οπως  ηδη σας είπαμε, εκείνοι δεν ειχαν καμια διάθεση να πιάσουν κουβέντα μαζί του και του είπαν μια καλημερα μέσα από τα δόντια τους .
Ο Ακης χαιρέτησε επίσης και τον πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σωκράτη Κοσμίδη , αλλά και τους Στρατηγούς, μέλη του ΚΥΣΕΑ, που είχαν κληθεί στο Εφετείο.

Κ. Σημίτης και Ευ. Βενιζέλος θα περάσουν και πάλι το κατώφλι του Εφετείου στις 13 Μαΐου, ενώ στις 20 Μαΐου καταθέτει η Βάσω Παπανδρέου και ο Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του στο εξωτερικό.

Την Τετάρτη 27 Μαΐου θα καταθέσουν οι αρχηγοί των τριών όπλων της εποχής, Αθανάσιος Τζογάνης, Μανώλης Παραγιουδάκης και Γιώργος Ιωαννίδης...


Read more...

Ο Άκης τους χαιρέτησε...


...αλλά εκείνοι έκαναν πως δεν τον έβλεπαν και μετά του είπαν μια τυπική "καλημέρα"...
Σκηνή απείρου κάλλους.Ο Άκης,ο οποίος από το προηγούμενο δικαστήριο είχε ζητήσει την κλήση τους για τις μίζες των εξοπλιστικών έπεσε μούτρα με μούτρα πάνω τους. Ο...

 ίδιος προσπάθησε να τους χαιρετήσει,να τους πει μια κουβέντα, αλλά εκείνοι τον απέφυγαν.Του είπαν μόνο μια τυπική "καλημέρα" και κοίταξαν αλλού.
Στο Εφετείο έφτασε πριν από λίγο και η Βάσω Παπανδρέου, που επίσης ήταν μέλος του ΚΥΣΕΑ, την εποχή που κατηγορείται ο Τσοχατζόπουλος ότι έπαιρνε μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Τελικά αφού οι πρόεδρος του δικαστηρίου εκφώνησε τα ονόματά τους οι τρεις πολιτικοί κλήθηκαν να επανέλθούν στις 13 και 20 Μαΐου. ..

Read more...

Προπηλάκισαν τον Βαρουφάκη στα Εξάρχεια...


Προπηλάκισαν τον Βαρουφάκη στα ΕξάρχειαHXHTIKO...
Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ομάδα νεαρών τον προπηλάκισε σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου...
έτρωγε με την σύζυγό του και μια φίλη τους. Περίπου 10 άτομα όρμισαν στον υπουργό Οικονομικών.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατευθύνθηκε προς την μηχανή του αλλά έξω από το εστιατόριο υπήρχαν περίπου 60 άτομα που του επιτέθηκαν φραστικά.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
enikos.gr

Read more...

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ...


Ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Την...
Δευτέρα είχε γίνει η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου για τη νέα ΕΡΤ, στόχος του οποίου όπως τονίζει η κυβέρνηση είναι αναβάθμιση του εσωτερικού πολιτικού διαλόγου και η εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Σε νομοτεχνικές βελτιώσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο νομοσχέδιο για την επανίδρυση της ΕΡΤ περιλαμβάνεται η ρητή προσθήκη για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ3 με δική της διοικούσα επιτροπή. 

Ακόμη, κατά την διάρκεια της συζήτησης του ν/σ την Τρίτη αποσαφηνίστηκε η υποχρέωση απόδοσης 1,5% για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων και στήριξη των ανεξάρτητων εκδόσεων βιβλίων. 

Όσον αφορά τις προσλήψεις νέων εργαζομένων, οι όροι και οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού θα καθορίζονται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου. 

Στην τροπολογία αναφέρεται επίσης ότι η αμοιβή του προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και των μελών του Δ.Σ. θα καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας. 

Το ποσό του ανταποδοτικού τέλους δεν δύναται να είναι μικρότερο το ποσού των 3 ευρώ, ενώ καταργείται το πλαφόν του 25% στις εξωτερικές παραγωγές...

Read more...

Στο 13% ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης...


Στο 13% ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης και από 3% έως 5% ο φόρος διαμονής σε νησιά
... και από 3% έως 5% ο φόρος διαμονής σε νησιά...
Κάρτα για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ, ειδικό φόρο διαμονής από 3% εως 5% σε ξενοδοχεία από 3 αστέρια και άνω και αύξηση κατά 3% του πολυτελούς φόρου διαβίωσης είναι ορισμένα από τα μέτρα που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης και...
θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.



Το οικονομικό επιτελείο πραγματοποιεί τις τελευταίες ώρες αγώνα ταχύτητας προκειμένου να ολοκληρώσει τον κρίσιμο κατάλογο μέτρων που θα παρουσιαστεί στο Εurogroup της 11ης Μαίου ώστε να ξεκλειδώσει η πολυπόθητη δόση.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις στοχεύουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απαίτηση των δανειστών στην αύξησή του ενώ όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «το πολυνομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα».

Όπως αποκάλυψε ήδη από χθες το protothema.gr ο κατάλογος των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη θα περιλαμβάνει:

- Ηλεκτρονική κάρτα για όλες τις συναλλαγές ανω των 70 ευρώ σε νησιά άνω των 3.100 κατοίκων

- Ειδικό φόρο διαμονής κατά την τουριστική περίοδο (Απρίλιος – Οκτώβριος) για συγκεκριμένο αριθμό διανυκτερεύσεων, συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένα καταλύματα (σ.σ. πιθανότατα από ξενοδοχεία 3ων αστέρων και άνω). 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο αναφέρεται ότι ο φόρος διαμονής θα εφαρμοστεί σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων όπου ισχύει ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής 6% ως εξής:

Α) σε ξενοδοχεία 3 αστέρων 3% ειδικός φόρος
Β) σε ξενοδοχεία 4 αστέρων 4%
Β)σε ξενοδοχεία 5 αστέρων 5%

«Ανοικτό» ζήτημα παραμένει ο καθορισμός του αριθμού διανυκτερεύσεων. Πάντως, ορισμένοι υπερυπουργοί που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις διαφωνούν με το παραπάνω προσχέδιο και ζητούν να εξαιρεθούν από τον ειδικό φόρο τα καταλύματα 3ων αστέρων.

- Ειδική πρόβλεψη ώστε η μη απόδοση ΦΠΑ να θεωρείται κακούργημα
- Διάταξη που θα προβλέπει την πλήρη αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
- Προστασία πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας εως 200.000 ευρώ από πλειστηριασμούς.
- Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων»
- Αύξηση του συντελεστή από 10%  στο 13% για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Το μέτρο θα αφορά αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες.
- «Μπόνους» για τους συνεπείς φορολογουμένους που θα καταχωρούν τις αποδείξεις τους σε ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής.
- Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων.
- Επικαιροποιημένο κατάλογο εταιριών και περιοχών προς ιδιωτικοποίηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατάλογος δεν θα περιλαμβάνει περιπτώσεις για τις οποίες το ΣτΕ έχει ήδη απορρίψει όπως η πώληση της ΕΥΔΑΠ. Πιθανότατα  θα προβλέπεται ποσοστό πώλησης (για παράδειγμα 51%-49% ή 60%-40%) ώστε το Δημόσιο να διατηρεί ποσοστά ιδιοκτησίας.

Επίσης, η ρύθμιση θα ικανοποιεί εν μέρει την βούληση της κυβέρνησης να διοχετεύει μέρος των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις για την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, εκφράζουν όμως την αισιοδοξία τους ότι θα κλείσουν με θετικό πρόσημο για την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. 

Αναφορικά με τον φόρο επι των τηλεοπτικών διαφημίσεων, κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι δεν χρειάζεται να νομοθετήσουν καθώς υπάρχει ήδη νόμος που τον «πάγωναν» οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τροπολογίες. Σημειώνουν ωστόσο ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα επεκταθεί και στις διαφημίσεις των ηλεκτρονικών ΜΜΕ πιθανότατα με τροπολογία που θα κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια. Εξηγούν δε ότι με μικρότερα νομοσχέδια ή τροπολογίες θα «κλείσουν» μια σειρά από εκκρεμότητες που δεν θα προλάβουν να ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο.


protothema.gr

Read more...

Άλλο επίσκεψη, άλλο ταύτιση… Να είναι πολύ προσεκτικός…


Απάντηση σε όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος που έθεσε στο τραπέζι χθες ο πρωθυπουργός, έδωσε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, θυμίζοντας την στάση που κράτησε τότε ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
kinima
«Ο κ. Βενιζέλος, θα ήταν καλό να είναι πολύ προσεκτικός, όταν - για προσωπικούς του και ευνόητους λόγους - αναφέρεται στα περί Καννών και περί δημοψηφίσματος. Εκεί που ο ρόλος του έγινε απόλυτα γνωστός», λένε στο Κίνημα, επαναλαμβάνοντας πως η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία με τον πλέον άμεσο και δημοκρατικό τρόπο, χρησιμοποιήθηκε τότε σε συμπόρευση με εξωγενείς δυνάμεις, «ως αφορμή προσωπικών διευθετήσεων» και τελικά «προς βλάβη της δημοκρατικής παράταξης», για να ακολουθήσουν όσα ακολούθησαν.
Στο Κίνημα όμως επέλεξαν να του απαντήσουν και στις αιχμές που αφήνει συχνά πυκνά, στον απόηχο της συνάντησης Τσίπρα-Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, που φαίνεται ότι τον ενόχλησε πολύ. «Να έχει υπόψη του, όταν επιχειρεί να τα συνδέσει με συνειρμούς για τον κ. Τσίπρα, ότι μια επιβεβλημένη για τη στήριξη και μόνον της χώρας επίσκεψη επουδενί συγκρίνεται με την πλήρη ταύτιση, που επιχείρησε προσωπικά να επιβάλει, της δημοκρατικής παράταξης με την δεξιά διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά», λένε, θυμίζοντας πως ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρώην πρωθυπουργός στηρίζει την χώρα του στη διαπραγμάτευση, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκυβέρνησε αίφνης με τη ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά...
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ανανεωμένο: Θρίλερ με τις συντάξεις – Δεν έχουν πιστωθεί, ακόμη, όλα τα λεφτά στα ΑΤΜ (photos)


atm
Συνεχίζεται η μεγάλη αναστάτωση έξω από Τραπεζικά υποκαταστήματα ολόκληρης της χώρας, αφού στις περισσότερες Τράπεζες δεν έχουν πιστωθεί ακόμη τα χρήματα της σύνταξης του μήνα στους λογαριασμούς χιλιάδων συνταξιούχων.
Οι ουρές μάλιστα είναι μεγάλες σε υποκαταστήματα Τραπεζών της Αθήνας, ενώ η ανησυχία των συνταξιούχων είναι λογική και έκδηλη.
Πάντως σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΙΚΑ οι  οποίες έγιναν μετά την αναστάτωση που έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες, τα χρήματα των συνταξιούχωνέχουν πιστωθεί στο σύνολο τους στους λογαριασμούς τους, και θα εμφανιστούν κανονικά αύριο το πρωί.
Νωρίτερα ο Lykavitos.gr μετέδωσε πρώτος: 
Σε εξέλιξη βρίκσετε τις τελευταίες ώρες μια πρωτόγνωρη κατάσταση.
Αφού ο Lykavitos.gr έγινε αποδέκτης επώνυμων καταγγελιών από συνταξιούχους πως δεν έχουν πιστωθεί ακόμη στα ΑΤΜ, τα χρήματα των συντάξεων τους.
Όπως μας εξήγησαν, είθισται, οι συνταξιούχοι που κάνουν συναλλαγές με κάρτα ανάληψης από τα ΑΤΜ (και όχι με βιβλιάριο) τα χρήματα να βρίσκονται στην διάθεση τους από το προηγούμενο απόγευμα..
Και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη, με αποτέλεσμα στην περιοχή της Δάφνης όπου και η φωτό που παραθέτουμε να υπάρχουν ουρές 30-40 ατόμων οι οποίοι δεν μπορούν να “σηκώσουν” την σύνταξη τους  όπως συνέβαινε κάθε μήνα.`
Ανάλογες καταγγελίες έχουμε και για άλλες περιοχές της Αθήνας.
Ας ελπίσουμε πως πρόκειται γα κάποιο απλό τεχνικό πρόβλημα του ΔΙΑΣ και όχι κάποιο άλλο σενάριο.
Οι φωτό που ακολουθούν είναι από την Εθνική στην Πλατεία Καλογήρων στην Δάφνη.
Για ότι νεότερο θα σας ενημερώσουμε…
——————————————————————————–
Πριν από λίγο έγινε γνωστό πως κανονικά θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, η πληρωμή των συντάξεων των δικαιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Εξαιρούνται οι συντάξεις του πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ, οι οποίες θα καταβληθούν την Πέμπτη 30 Απριλίου.
DSC_0047


Νέα ενημέρωση: Διαβεβαιώνει, μιλώντας στο Capital.gr, ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, κ. Διονύσης Πατσούρης, ότι τα περίπου 860 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων του Μαΐου έχουν δοθεί από σήμερα Τρίτη 28 Απριλίου στις τράπεζες προκειμένου αυτές να τα περάσουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πατσούρης ανέφερε στο Capital.gr πως “η ημερομηνία πληρωμής των συντάξεων του ΙΚΑ είναι η Τετάρτη 29 Απριλίου”.
Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ τονίζει πως ” τα απαιτούμενα χρήματα από το ΙΚΑ έχουν δοθεί στις τράπεζες από την προηγούμενη μέρα, δηλαδή από σήμερα Τρίτη 28 Απριλίου “.
Ο κ. Πατσούρης σημειώνει πως “είναι θέμα των τραπεζών, από εκεί και πέρα, να πιστώσουν τους λογαριασμούς των συνταξιούχων”.
Παντώς μέχρι ώρας υπάρχει μία ανάμικτη εικόνα έξω από τα τραπεζικά ATMs τραπεζών. Σε ορισμένες από αυτά φαίνεται πως καταβάλλονται κανονικά οι συντάξεις, μιας και σημειώνονται οι γνωστές “ουρές”. Αντίθετα σε άλλα ATMs παρατηρείται πλήθος συνταξιούχων το οποίο βρίσκει “άδειους” τους λογαριασμούς του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr για την καταβολή των συντάξεων του Μαΐου από το ΙΚΑ, το κράτος συνεισέφερε -όπως προβλεπόταν- 280 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, το ΙΚΑ, όπως συνέβη και τον πηγούμενο μήνα, σύναψε ρέπος 70 εκατ. ευρώ με εμπορική τράπεζα και δανείστηκε για λίγες μέρες γύρω στα 110 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό Περίθαλψης Δημοσίου και το Ταμείο Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων.
Ο λόγος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού του ΙΚΑ είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται κατά τις τελευταίες μέρες κάθε μήνα – αρχές του επομένου (πχ οι εισφορές του Απριλίου καταβάλλονται τέλη Απριλίου – αρχές Μαίου ) και έτσι δεν μπορεί το ταμείο έγκαιρα να πιστώσει τους λογαριασμοούς των συνταξιούχων.
Αύριο, Τετάρτη 29 Απριλίου, θα γίνει κανονικά η καταβολή των συντάξεων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο το ΙΚΑ.
Μόνη (σ.σ. συνήθης) εξαίρεση θα αφορά τις συντάξεις του τέως ΤΑΠ-ΟΤΕ.
Οι δικαιούχοι των συντάξεων του ΙΚΑ ανέρχονται περίπου σε 1.213.421 και το ποσό το οποίο θα καταβληθεί βρίσκεται στο ύψος των 858 εκατ. ευρώ.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Αυτά είναι τα μέλη της εξεταστικής για το Μνημόνιο...

Τα μέλη της επιτροπής που θα μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο όρισαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα σύμφωνα με...
απόφαση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής.

Σύμφωνα με το έγγραφο οι βουλευτές που θα αναλάβουν την έρευνα θα είναι,

Από τον ΣΥΡΙΖΑ:
1. Βίτσας Δημήτριος
2. Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
3. Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
4. Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα
5. Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος
6. Σαντορινιός Νεκτάριος
7. Συρίγος Αντώνιος
8. Ψυχογιός Γεώργιος
9. Αθανασίου Χαράλαμπος

Από την ΝΔ
10. Αναστασιάδης Σάββας
11. Βορίδης Μαυρουδής (Μάκης)
12. Σταϊκούρας Χρήστος
Από την Χρυσή Αυγή
13. Γαλέος Γεώργιος

Από το Ποτάμι
14. Αμυράς Γεώργιος

Από το ΚΚΕ
15. Καραθανασόπουλος Νικόλαος

Από τους ΑΝΕΛ
16. Καμμένος Δημήτριος

Από το ΠΑΣΟΚ
17. Λοβέρδος Ανδρέας

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει για την θέση του προέδρου της Επιτροπής τον κ. Βίτσα...

Read more...