Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Στον ανακριτή την Τετάρτη οι πέντε κατηγορούμενες υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας

Για την απάτη σε βάρος του Ταμείου


(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Ενώπιον του 4ου Ειδικού ανακριτή θα οδηγηθούν την Τετάρτη, για να δώσουν εξηγήσεις, οι πέντε γυναίκες, υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας, καθώς και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι επί σειρά ετών είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση που προκάλεσε τεράστια ζημιά, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, στο εν λόγω ασφαλιστικό Ταμείο.

Οι κατηγορίες για τις οποίες καλούνται να απολογηθούν οι επτά κατηγορούμενοι, αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι κατηγορούμενες γυναίκες, οι οποίες φέρονται να είχαν συστήσει ομάδα εκμεταλλευόμενες τις κατάλληλες θέσεις που κατείχαν στο ΙΚΑ, όπως στο μητρώο, το τμήμα παροχών και το οικονομικό τμήμα, ενέκριναν ποσά σε ασφαλισμένους για εικονικές παροχές, λαμβάνοντας οι ίδιες μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά.

Σύζυγοι, ανιψιές, κουμπάρες, αδέλφια, νύφες, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της δικογραφίας, είχαν λάβει ποσά που δεν δικαιούνταν, εξασφαλίζοντας εν γνώσει ή εν αγνοία τους επιπλέον εισοδήματα για τις επίορκες υπαλλήλους.

Στο διαβιβαστικό της αστυνομίας, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, αναφέρονται εκατοντάδες περιπτώσεις παροχών που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των Αρχών, καθώς η δράση των πέντε υπαλλήλων φαίνεται να ξεκινά από το 2003.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΚΚΚΑΣΟΡ Ο ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ 1996 6ο συνέδριο ΠΑΣΟΚhttp://www.polis-agora.blogspot.com
Read more...

Ο αδύναμος και φοβισμένος άνθρωπος που καταλαμβάνει την εξουσία είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος...


Του Θέμη Τζήμα
Μέλος Ε.Σ. ΠΑΣΟΚ

Ο αδύναμος άνθρωπος είναι ένας φοβισμένος άνθρωπος. Ο αδύναμος και φοβισμένος άνθρωπος που καταλαμβάνει την εξουσία είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Να το θυμούνται αυτό όσοι επέλεξαν οριστικά και στρατηγικά να προσδέσουν το ΠΑΣΟΚ στη στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού, προς όφελος του παρασιτικού κεφαλαίου, φιμώνοντας κάθε άλλη φωνή ακόμα και εντός προσυμφωνημένων διαδικασιών.
Το τι έγινε μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν αφορά μόνο τα μέλη του ΠΑΣΟΚ: αυτή είναι η καταστροφική αντίληψη που...
έχουν εμπεδώσει τα ΜΜΕ, προκειμένου να χειραγωγούν τα κόμματα, αφυδατώνοντάς τα από όποια κοινωνική αναφορά. Συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι τα χρηματοδοτούν με μαύρο χρήμα, τα ελεγχόμενα ΜΜΕ τα αποξενώνουν από κάθε ουσιαστική, μη γραφειοκρατική, κοινωνική αναφορά και οι κομματικές γραφειοκρατίες μεταφέρουν όλες τις κρίσιμες αποφάσεις σε κλειστά περιβάλλοντα. Μετά από τις παραπάνω μακρόχρονες, βαθιές διαδικασίες που επηρεάζουν τον ίδιο τον τρόπο σκέψης των μελών των κομμάτων, μέσα από το κατάλληλο μανιπιουλάρισμα και με βάση δήθεν χαρισματικές προσωπικότητες, η διαπλοκή εφορμεί και τα καταλαμβάνει. Δίπλα τους, φτιάχνει και μερικά ακόμα κομματίδια προκειμένου να υπάρχει και η γαρνιτούρα της πολιτικής.
Αυτό ακριβώς έγινε και στο ΠΑΣΟΚ: μόνο ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα μπορούσε να διαδεχθεί το Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να διατηρεί ισχυρές πιθανότητες συνέχισης η στρατηγική του τιμωρητικού νεοφιλελευθερισμού, της φτώχειας, της ανεργίας, της περιθωριοποίησης και της εξάρτησης. Η στρατηγική της κυριαρχίας του παρασιτισμού, εγχωρίου και διεθνούς.
Μόνο ο Βαγγέλης Βενιζέλος επιτρεπόταν να διαδεχθεί το Γ. Παπανδρέου, σε ένα κόμμα πλήρως ελεγχόμενο από την επιχειρηματική ελίτ. Ο δεύτερος συμμάχησε με τον παρασιτισμό, χωρίς να είναι ο εκλεκτός του. Αποτέλεσε κρίσιμη γέφυρα για την αρχική “νομιμοποίηση” του νεοφιλελευθερισμού σε ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ του 2009, που με όλην την πρωτοφανή του αλλοτρίωση, με κάποιον άλλον επικεφαλής ίσως να προέβαλε μεγαλύτερες αντιστάσεις. Τώρα ήρθε η ώρα για έναν επικεφαλής που θα προσδέσει στρατηγικά το ονομαζόμενο ως ΠΑΣΟΚ στο νεοφιλελευθερισμό, ως αναγκαίο συμπλήρωμα της δεξιάς παράταξης, δηλαδή του πολιτικού βραχίονα της μεγαλοαστικής τάξης. Γι' αυτή τη δουλειά ο καταλληλότερος ήταν από χρόνια ο Β. Βενιζέλος λόγω προσωπικότητας, βιωμάτων, πολιτικής καταγωγής και πολιτικής συγκρότησης.
Έτσι ο Παπανδρέου και το περιβάλλον του εκκαθάρισαν πλήρως το εσωκομματικό τοπίο και έστησαν όλες τις διαδικασίες προς όφελος του Β. Βενιζέλου.
Και μετά ήρθε η υποψηφιότητα Τζουμάκα. Όταν έγραψα ένα υποστηρικτικό κείμενο για την υποψηφιότητα Τζουμάκα κάποιοι με έψεξαν.
Κι όμως: ήταν η υποψηφιότητα Τζουμάκα, για όσους γνωρίζουν τι “παίχτηκε” στο παρασκήνιο και η επιμονή του που αποκάλυψε όχι ότι το παιχνίδι είναι στημένο - αυτό ήταν γνωστό- αλλά ότι ο “Βασιλιάς” είναι έντρομος: Ακόμα και με όλα τα ΜΜΕ μαζί του, με όλη σχεδόν την κομματική και βουλευτική γραφειοκρατία στο πλευρό του- σε πολλές περιπτώσεις και εξευτελισμένη άρα ακίνδυνη- με τους ανθυποψηφίους του και ειδικά το Σ. Τζουμάκα φιμωμένους, με τη διαδικασία εκλογής εκ των προτέρων νοθευμένη, ο Β. Βενιζέλος φοβήθηκε τη σύγκρουση. Δέσανε τα χέρια στους αντιπάλους του, τους κλείσανε τα μάτια, τους δέρνανε επί βδομάδες και παρόλα αυτά φοβήθηκε να κατεβεί στο ρινγκ απέναντί τους.
Χρησιμοποιώντας επιλεκτικά και παρελκυστικά, ρυθμίσεις του καταστατικού, με υπογραφές από ένα όργανο του οποίου η θητεία έχει λήξει, μη επιτρέποντας στους ανθυποψηφίους του έστω και να δουν τους καταλόγους των μελών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα συλλογής υπογραφών από τη βάση όπως ορίζει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, ο Β. Βενιζέλος επέβαλε με τη στήριξη της παρηκμασμένης κομματικής γραφειοκρατίας να είναι ο μοναδικός υποψήφιος.
Αυτό αποκάλυψε πόσο έντρομος είναι όχι μόνο ο ίδιος αλλά και το σύστημα που τον στηρίζει, μπροστά σε μια κοινωνία που συνήθισε τις καθημερινές επιθέσεις φόβου, τις απειλές προς το λαό και τις κολακείες προς τους ξένους και ντόπιους προστάτες, τις επιλεκτικά δοσμένες αλήθειες που συνδυάζονται με χοντροκομμένα ψέμματα. Μπροστά σε μια κοινωνία της οποίας συγκεκριμένες πρωτοπόρες δυνάμεις, για πρώτη φορά μετά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και παρόλες τις ανεπάρκειές τους δείχνουν ολοένα πιο έτοιμες να αμφισβητήσουν το κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό κατεστημένο.
Επίσης όμως αποκαλύφθηκε πόσο σκληρό και αυταρχικό θα είναι αυτό το κατεστημένο με κάθε άλλη φωνή, από όποιο χώρο. Μέχρι τώρα η απάντηση ήταν η γραφικοποίηση. Τώρα θα είναι η στυγνή φίμωση.
Έγινε ήδη στο ΠΑΣΟΚ και οι περισσότεροι στάθηκαν αδιάφοροι.
Σύντομα, όταν θα έρθει η ώρα να φιμωθεί ο λαός συνολικά, με τη νομιμοποίηση πλήρως ελεγχομένων κομμάτων -ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και άλλων- θα καταλάβουμε πόσο καταστροφικό είναι να αδιαφορεί κανείς για το ποιος ελέγχει τα κόμματα, για το πως λειτουργεί η εσωκομματική δημοκρατία κλπ.
Να ελπίζουμε και να προσπαθούμε να υπάρχουν τότε επαρκείς εφεδρείες αντίστασης."harta"

Read more...

Αναβάθμιση από την Fitch σε B- με σταθερές προοπτικές

Μετά την ανταλλαγή ομολόγων


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα κατά έξι βαθμίδες σε B- από περιορισμένη χρεοκοπία (Restricted Default - RD) μετά την ανταλλαγή ομολόγων στο πλαίσιο της διαδικασίας του PSI, χαρακτηρίζοντας μάλιστα για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό «σταθερές» (stable) τις προοπτικές της Ελλάδας.

Η Fitch είχε θέσει την Ελλάδα στην κατηγορία B- (με αρνητικές προοπτικές) στις 20 Μαΐου 2011 επικαλούμενη τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Στις 13 Ιουλίου 2011 ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση στην κατηγορία υψηλού κινδύνου CCC προειδοποιώντας ότι θα θεωρήσει περιορισμένη χρεοκοπία ανταλλαγή ομολόγων με ρήτρες συλλογικής δράσης.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2012 ο οίκος υποβάθμισε τη χώρα μας από CCC σε ένα σκαλί πριν τη χρεοκοπία, στο C (υψηλός κίνδυνος χροκοπίας), ενώ στις 9 Μαρτίου -εν όψει της διαδικασίας του PSI- η Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα σε «περιορισμένη χρεοκοπία». Σε ανάλογη κίνηση είχαν προχωρήσει οι άλλοι δύο οίκοι, Standards and Poor's και Moody's, όπως είχαν προειδοποίησει.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων βελτίωσε σημαντικά τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους και μείωσε τον κίνδυνο επανεμφάνισης δυσκολίας αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Προσθέτει πάντως ότι αυτός ο κίνδυνος παραμένει με δεδομένα το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους, ακόμα και μετά το PSI, και τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Για το λόγο αυτό δίνει την αξιολόγηση B- που αντιστοιχεί σε κερδοσκοπικά ομόλογα.

Η Fitch θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο ασφάλειας για την εξυπηρέτηση του χρέους για τους επόμενους 12—24 μήνες και για το λόγο αυτό δίνει σταθερή αξιολόγηση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στα 172,7 δισεκατομμύρια η βοήθεια από ΕΕ και ΔΝΤ μέχρι το 2015

Στήριξη 8,2 δισ. μετά το τέλος του προγράμματος


Ο υπουργός ΟΙκονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός ΟΙκονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η Ελλάδα θα έχει στην διάθεση της συνολικά 172,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι το 2015, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του PSI, την έγκριση του νέου προγράμματος από τη Βουλή και την έγκριση και υπογραφή του μεγαλύτερου μέρους της δέσμης των δανειακών συμβάσεων μεταξύ της Ελλάδας και του EFSF, διαμορφώθηκε χθες [Δευτέρα], στο επίπεδο του Eurogroup, το τελικό χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί από πλευράς ΔΝΤ στην μεθαυριανή συνεδρίαση [την Πέμπτη] του ΔΣ του Ταμείου», είπε ο υπουργός.

«Πέραν των 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος, στα οποία πρέπει να προστεθούν τα 34,5 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδος από το αρχικό πρόγραμμα, αναμένεται να προστεθούν και άλλα 8,2 δισ. ευρώ προερχόμενα από το ΔΝΤ, όπως ανακοίνωσε η κυρία Λαγκάρντ στο Eurogroup και τα οποία θα είναι διαθέσιμα για το 2015, πέραν δηλαδή της περιόδου του προγράμματος», πρόσθεσε.

» Άρα, θα βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας για την περίοδο από τώρα ως το τέλος του 2015, 130 δισ. ευρώ συν 34,5 δισ. ευρώ συν 8,2 δισ. ευρώ».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «κατόπιν αυτού και προκειμένου να επισπευστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να εγκριθεί και να υπογραφεί την Πέμπτη και η τελευταία δανειακή σύμβαση που συνιστά τμήμα της δέσμης των συμβάσεων του νέου προγράμματος».

Ο κ. Βενιζέλος θα εισηγηθεί τα σχετικά με την έγκρισή της αύριο (Τετάρτη) στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κληρικοί προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της περικοπής των αποδοχών τους

Ζητούν ακύρωση της εγκυκλίου


Άποψη της αίθουσας της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας
Άποψη της αίθουσας της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την ακύρωση, ως αντισυνταγματικής και παράνομης, της εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που εκδόθηκε κατ' επιταγή του ενιαίου μισθολογίου, με την οποία έγιναν περικοπές στις αποδοχές τους, ζητούν με προσφυγή τους στο ΣτΕ 65 κληρικοί οι οποίοι παράλληλα κατέχουν και υπαλληλική θέση στον Δημόσιο τομέα, καθώς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιεροδιδασκάλων «Κωνσταντίνος ο εξ Οικονόμων».

Οι προσφεύγοντες, λάμβαναν έως σήμερα πλήρεις αποδοχές από την υπαλληλική τους θέση, ενώ από την ιερατική ελάμβαναν μόνο τον βασικό μισθό και το χρονοεπίδομα με βάση την ιερατική τους υπηρεσία.

Εντούτοις, σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο, οι ιερείς που κατέχουν ταυτόχρονα και δεύτερη θέση στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, θα λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών της οργανικής τους θέσης και το 30% των αποδοχών της δεύτερης θέσης στην οποία απασχολούνται.

Σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου εκδόθηκε η από 14.11.2011 προσβαλλόμενη εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και σύμφωνα με αυτήν εκδόθηκαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας των κληρικών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Μαζικά πυρά ΔΟΛ κατά της πρωτοβουλίας Ραγκούση...



Μετά την ταπεινωτική ήττα του Ευάγγελου Βενιζέλου από τον Γιώργο Παπανδρέου το 2007, ο ΔΟΛ υποδέχθηκε με επαίνους τη δημιουργία εσωκομματικού "ρεύματος" από τον χαμένο εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης.
Φαίνεται όμως ότι κάτι ...
τέτοιο αποτελεί προνόμιο μονάχα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Από χθες το βράδυ, όταν κι έγινε γνωστή η κίνηση Ραγκούση (εδώ), ο ΔΟΛ δίνει τη δική του μάχη για να περάσει στα ψιλά. Το Mega αφιέρωσε λίγα δευτερόλεπτα στο δελτίο του ενώ τόσο στο in.gr όσο και στο ΒΗΜΑ Online η είδηση έπαιξε για λίγες ώρες στα χαμηλά και μετά χάθηκε μέσα στη συνεχή ροή των ειδήσεων.

Σήμερα το πρωί όμως, ο ΔΟΛ δεν περιορίστηκε στην απόκρυψη του γεγονότος και προχώρησε σε κατά μέτωπον επίθεση με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας:

α) Η Λώρη Κέζα του αφιέρωσε ολόκληρο άρθρο (εδώ) στο οποίο δύσκολα διακρίνει κανείς κάποιο ουσιαστικό επιχείρημα, καθώς η όποια ουσία χάνεται ανάμεσα σε σχόλια που...στάζουν εμπάθεια.

β) Ο ΒΗΜΑτοδότης του χάρισε ακόμα μια απαξιωτική αναφορά (εδώ).

γ) Το καλύτερο; Ο ΒΗΜΑ Fm θυμήθηκε ότι υπάρχει κάπου χαμένη πολιτικός που ονομάζεται Θεοδώρα Τζάκρη, την κάλεσε να δώσει συνέντευξη κι εκείνη βρήκε την ευκαιρία να χαρακτηρίσει "κηπουρό" τον Ραγκούση -φαντάζομαι αυθόρμητα. Υποθέτω ότι η κ.Τζάκρη διαπίστωσε τώρα την ιδιότητα του κηπουρού στο Γιάννη Ραγκούση κι όχι όταν ήταν υφυπουργός του στο Υπ.Εσωτερικών.

Προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία για το στόχο όλων αυτών των δημοσιευμάτων. Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη έχει κάνει την επιλογή Βενιζέλου και μάλιστα όχι σκέτη. Έχει κάνει την επιλογή της συγκυβέρνησης Βενιζέλου-Σαμαρά.

Όπως καταλαβαίνετε, τίποτα δεν πρέπει να χαλάσει τη συγκεκριμένη προοπτική. Μπορείτε επίσης να καταλάβετε πόσοι θεοί και ποιοι δαίμονες αγωνίστηκαν για να μην υπάρξει μια 3η υποψηφιότητα εντός του ΠΑΣΟΚ...

parapolitiki.com



Read more...

Υπάλληλοι του υπ. Ανάπτυξης εκβίαζαν επιχειρηματία για να πάρουν μίζες!...



Δεν έχουν τέλος τα «λαδώματα» και οι εκβιασμοί από την μεριά υπαλλήλων στο Δημόσιο!

Δύο ακόμα εργαζόμενοι στο υπουργείο Ανάπτυξης συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να εισπράττουν 120.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα από επιχειρηματία.

Παρά το... ότι για την επιχείρηση του εκβιαζόμενου είχε εγκριθεί από τον υφυπουργό ανάπτυξης επιχορήγηση 4,7 εκατ. ευρώ οι δυο υπάλληλοι δεν προχωρούσαν τις διαδικασίες ζητώντας οικονομικό αντάλλαγμα!!!

Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε το περιστατικό στη δίωξη οργανωμένου εγκλήματος και οι υπάλληλοι Λοάκος Κωνσταντίνος και Κωνσταντίνος Καζαζάκης συνελήφθησαν στο σταθμό του μετρό στον Κεραμικό αφού είχαν εισπράξει τα χρήματα.

Οι κατηγορίες είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και οι δυο υπάλληλοι οδηγήθηκαν σε ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν.
star.gr



Read more...

Ο Βενιζέλος δεσμεύτηκε στη Τρόικα για νέα μέτρα 12 δισ. και απολύσεις

Ο Βενιζέλος δεσμεύτηκε στη Τρόικα για νέα μέτρα 12 δισ. και απολύσεις
Πολιτική δέσμευση για το νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το Μάιο έχει κάνει ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Αυτό αποκαλύπτει η έκθεση της Ε.Ε. για το μνημόνιο που δημοσιεύθηκε σήμερα και αναφέρεται ρητά σε απολύσεις στο δημόσιο αλλά και σε πολλές άλλες περικοπές δαπανών με στόχο να βρεθούν 12 δις. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ), επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα του moneypost.

Το κοινοτικό όργανο δέχεται ότι η Ελλάδα έκανε πράξη όλα όσα της είχε ζητήσει αλλά εκτιμά επίσης ότι πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί ο στόχος: χρέος στο 116,7% του ΑΕΠ το 2020. Η κυβέρνηση συμφώνησε ανεξάρτητα από τον πολιτικό κύκλο ότι θα ανακοινώσει μέσα στο Μάιο το νέο «κοστούμι» των μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν τη διετία 2013-2014. Προφανώς μετά θα έρθουν και άλλα μέτρα.

Το κοινοτικό όργανο εκτιμά επίσης ότι οι παρεμβάσεις της Τρόικας θα είναι σαρωτικές στην πραγματική οικονομία. Οι μισθοί στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα περιοριστούν δραστικά κατά 19% από φέτος και έως το 2014, η ύφεση θα είναι πολύ πιο μεγάλη κοντά στο 5% φέτος, η ανεργία θα αυξηθεί και άλλο και οι δημόσιες δαπάνες κοινωνικές και αναπτυξιακές θα περιοριστούν.

Άλλη έκθεση της Τρόικα για τη βιωσιμότητα του χρέους επιβεβαιώνει τα ίδια στοιχεία δηλαδή την ανάγκη για συνεχή πολιτική λιτότητας η οποία θα διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα (πλεόνασμα χωρίς τοκοχρεολύσια) σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα στο 4,5% του ΑΕΠ έως τουλάχιστον το 2020 για να είναι το χρέος μας διατηρήσιμο.

Τα βλέμματα επικεντρώνονται πλέον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθώς το ΔΝΤ σε διαδοχικές συνεδριάσεις σήμερα και αύριο θα πρέπει να αλλάξει το καταστατικό του και να οριστικοποιήσει το ποσό του δανείου που θα δώσει στην Ελλάδα για 4 και όχι για 3 έτη όπως μέχρι σήμερα προβλεπόταν. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για το ποσό των 28 δισ. ευρώ.

Στο εσωτερικό, ο υπουργός οικονομικών Ευ. Βενιζέλος επιστρέφει στην Αθήνα και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα μέτωπα που άφησε εκκρεμή στη χθεσινή πολιτική απόφαση των Βρυξελλών. Καλείται να δώσει εξηγήσεις για την αποζημίωση των φυσικών προσώπων που κατέχουν ομόλογα αλλά και να βρεθεί μέθοδος ψήφισης από τη Βουλή του κρίσιμου νόμου για τον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.

Αυτό πρέπει να γίνει πριν κλείσει η Βουλή για εκλογές. Αύριο επίσης σε επίπεδο των τεχνοκρατών που επικουρούν το Eurogroup αναμένονται τελικές αποφάσεις για τις δόσεις του δανείου οι οποίες έρχονται μήνα -μήνα και με το σταγονόμετρο.

Γεωργία Παππά
moneypost.gr

Read more...

Ψαλίδι έως 40% σε μισθούς και συντάξεις

Ψαλίδι έως 40% σε μισθούς και συντάξεις
Και να’ ταν μόνο η μείωση του βασικού μισθού… Οι λεπτομέρειες της εγκυκλίου Κουτρουμάνη για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κρύβουν τον…διάολο. Από αυτές τις λεπτομέρειες, φαίνεται πεντακάθαρα ο κίνδυνος να γενικευτεί το κύμα υπογραφής ατομικών συμβάσεων και να φύγουν από τη μέση μια σειρά επιδομάτων που θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων ακόμη και πάνω από 40%. Τι θα σημαίνει αυτό στην πράξη; Κατάρρευση των οικογενειακών προϋπολογισμών, κατάρρευση και των εσόδων των ταμείων με ορατό αποτέλεσμα μια ακόμη μείωση των συντάξεων.

1. Αν ο εργαζόμενος πληρώνεται και σήμερα με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θα διαπιστώσει αυτόματη μείωση στο ύψος των αποδοχών του. Ούτε θα κληθεί να δώσει τη συγκατάθεσή του, ούτε να υπογράψει καινούργια σύμβαση.

2. Όσοι εργαζόμενοι έχουν ήδη υπογράψει ατομικές συμβάσεις, δεν μπορούν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο παρά μόνο αν το ποσό που αναγράψει η ατομική σύμβαση είναι χαμηλότερο από το ποσό που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

3. Η μείωση μισθών των νέων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από το 32% που λένε τα χαρτιά. Διότι οι αποδοχές του 25άρη, θα πέσουν υποχρεωτικά στα 510,95. Τι και αν ως λογιστής μπορούσε να πάρει τα 918 ευρώ που προέβλεπε η κλαδική σύμβαση; Τα 510 μεικτά θα πάρει τώρα.

4. Ο περιορισμός της λεγόμενης μετενέργειας στους τρεις μήνες, θα έχει ως αποτέλεσμα να καταργηθούν δεκάδες επιδόματα που προβλέπονται από τις κλαδικές συμβάσεις. Μόνο τέσσερα εισοδήματα διασώζονται. Είναι το επίδομα των παιδιών, το επίδομα του πτυχίου, το επίδομα πολυετίας και το ανθυγιεινό. Δεν σώζονται το επίδομα γάμου, το επίδομα ξένης γλώσσας, το επίδομα ισολογισμού (που εισπράττουν οι λογιστές) και –το κυριότερο το επίδομα προυπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη. Και μόνο η κατάργηση αυτών των επιδομάτων, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση μισθών ακόμη και άνω του 40%.

5. Οι αυξήσεις λόγω ωρίμανσης δεν θα ξαναδοθούν τουλάχιστον για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Ο λόγος είναι ότι έχει μπει ρήτρα ανεργίας. Για να δοθεί η ωρίμανση, θα πρέπει να ανεργία να πέσει κάτω από το επίδομα του 10%. Τώρα είναι στο 21% και ανεβαίνει.

6. Μέχρι την 14η Μαίου, εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν χρονικό περιθώριο να υπογράψουν συλλογικές ή κλαδικές συμβάσεις και να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί από τους μισθούς (βασικά τον κλαδικό κατώτατο μισθό και τα επιδόματα). Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρισκόμενοι εμφανώς σε μειονεκτική θέση. Ενδεχόμενο ναυαγίου στις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επιτρέψει στον εργοδότη να επιβάλλει τις ατομικές συμβάσεις και ως μοναδική ασπίδα προστασίας των εργαζομένων θα απομείνει ο βασικός μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

Αρίστος Οικονομίδης
moneypost.gr

Read more...

Αλλαγές στο εφάπαξ εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, νέες διαβεβαιώσεις για συντάξεις

Συμψηφισμός με δάνεια και δόσεις


Ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης
Ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ρυθμίσεις για τα εφάπαξ των δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, προαναγγέλλει το υπουργείο Εργασίας, εξετάζοντας μεταξύ άλλων προαιρετικό συμψηφισμό του εφάπαξ με τυχόν δάνεια δικαιούχων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και τμηματική καταβολή του σε δικαιούχους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ.

Ο υπουργός Γ.Κουτρουμάνης διέψευσε εκ νέου με κατηγορημνατικό τρόπο το ενδεχόμενο νέας μείωσης συντάξεων. Σε άτυπη συνάντησή του με δημοσιογράφους την Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης ανέφερε πως οι αλλαγές στο εφάπαξ θα οριστικοποιηθούν αφού ολοκληρωθούν, μετά από δύο μήνες, οι σχετικές μελέτες.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας επεξεργάζονται ρύθμιση με την οποία οι δικαιούχοι εφάπαξ που είναι ταυτόχρονα και δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε συμψηφισμό μέρους ή ολόκληρου του ποσού με το δάνειό τους. Η ένταξη των δικαιούχων στη ρύθμιση θα είναι προαιρετική.

Σχετικά με ασφαλιστικούς οργανισμούς που χορηγούν εφάπαξ αλλά παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα, εξετάζεται η καθιέρωση μεγαλύτερης εισφοράς.

Επίσης, εξετάζεται ρύθμιση για συνταξιοδοτούμενους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, βάσει της οποίας οι συνταξιοδοτούμενοι θα λαμβάνουν αρχικά το 40% του εφάπαξ που δικαιούνται και το υπόλοιπο μετά από δυο χρόνια.

Οφειλές 11 δισ. ευρώ στα Ταμεία, αναζητήσιμα μόνο τα 7 δισ. ευρώ


Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι οι συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ, με τους οφειλέτες να ανέρχονται περίπου σε 800.000. Ωστόσο, από το σύνολο των οφειλών μπορούν να αναζητηθούν μόνο τα 7 δισ. ευρώ.

Προβλήματα εντοπίζονται και στην καταβολή εισφορών: Ενδεικτικά, ο υπουργός ανέφερε πως από τους 807.870 ασφαλισμένους στο ΟΑΕΕ, οι 434.000 ή ποσοστό 54% καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους ενώ στον ΟΓΑ το ποσοστό των συνεπών ασφαλισμένων είναι το 62% του συνόλου.

Ο υπουργός Εργασίας διέψευσε, με κατηγορηματικό τρόπο, σενάρια για ενδεχόμενη νέα μείωση μισθών και συντάξεων τους επόμενους δυο μήνες, πρόσθεσε όμως ότι για να μην απαιτηθούν στο μέλλον νέα μέτρα, θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε ό,τι αφορά την αναπλήρωση των απωλειών των ασφαλιστικών Ταμείων από το «κούρεμα» των αποθεματικών τους που είχαν επενδυθεί σε τίτλους του Δημοσίου, επανέλαβε ότι θα ενεργοποιηθεί διάταξη νόμου που προβλέπει τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο υπό σύσταση Ταμείο Στήριξης του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Ανησυχητική, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, είναι η εικόνα στην αγορά εργασίας, αφού χιλιάδες επιχειρήσεις καθυστερούν τις πληρωμές και περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση από 1 έως 5 μήνες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Υπό «ομηρία» η Ελλάδα έως το 2022...



Θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει και πάλι στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων. Αυτό είναι το τελικό συμπέρασμα, το οποίο προκύπτει αβίαστα από... τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο στο μέτωπο των νέων συμβάσεων, όσο και στον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουν στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα του ανεπτυγμένου κόσμου. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η χώρα θα είναι σε θέση να δανείζεται και πάλι ελεύθερα, μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία κι ενδεχομένως περισσότερο.

Όπερ σημαίνει ότι έως τότε ακόμα και η διατραπεζική αγορά θα παραμένει κλειστή για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, ενώ στο σύνολο της η Ελλάδα θα είναι εξαρτημένη για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων της από τα δανεικά των εταίρων της, οι οποίοι έχουν μετεξελιχθεί σε θεσμικούς πιστωτές της. Άρα, δεν θα έχει τη δυνατότητα να σηκώσει το ανάστημα της, σε οποιονδήποτε τρίτο. Κατ αυτόν τον τρόπο θα δικαιολογείται και η θέση της ως «χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας», το κύριο βάρος για την οποία φέρει η ίδια λόγω των άστοχων ενεργειών της τα τελευταία χρόνια. Με την άποψη αυτή συμφωνούν και οι Έλληνες τραπεζίτες, που διαπιστώνουν ότι τα περιθώρια ελιγμών, έως το 2022 θα είναι ανύπαρκτα.
voria.gr



Read more...

Δανειακή σύμβαση και προκήρυξη εκλογών μετά την... παρέλαση

Δεν έχει συζητηθεί το ζήτημα παραίτησης Βενιζέλου


Η ακριβής ημερομηνία των εκλογών θα καθοριστεί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όταν διευκρινιστεί η ημερομηνία κατάθεσης της δανειακής σύμβασης στη Βουλή.

Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις δείχνουν ότι αυτό θα γίνει λίγο μετά την 25η Μαρτίου.

Σε ερώτηση προς τον κ. Παντελή Καψή κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στους κυβερνητικούς συντάκτες για το αν θα παραιτηθεί και πότε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος εν όψει της ανάληψης των νέων του καθηκόντων στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, εκείνος απάντησε πως αυτό θα γίνει, όταν ολοκληρωθεί το έργο του.

Συμπλήρωσε δε πως δεν έχει συζητηθεί ακόμα στο Μέγαρο Μαξίμου το όνομα του διαδόχου του, παρά τα όσα ακούγονται ότι ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, θα αναλάβει και το υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, ο κ. Καψής, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, δήλωσε πως κάθε πράξη βίας ή διαμαρτυρίας έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα των παρελάσεων. Πρόσθεσε επίσης ότι κινητοποιούνται τα άκρα και πως αυτές οι εκδηλώσεις υποβαθμίζουν τη Δημοκρατία.

Αργά το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του κ। Παπαδήμου με τον υπουργό Μεταφορών, Μάκη Βορίδη, στην οποία θα συζητηθεί η πρόοδος των μεγάλων έργων σε όλη τη χώρα και πιθανώς οι δύο άντρες να εξετάσουν και το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξιτζήδων.
protothema.gr
Read more...

Αποκλειστικό: Το Πρώτο Γενόσσημο


made in PA…KISTAN

http://papaioannou.


Read more...

Ποιοι θα ακολουθήσουν Καστανίδη και Κατσέλη στο νέο τους κόμμα...



Ένα κόμμα σφήνα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς θα εξαγγείλουν αύριο το μεσημέρι στην Αίγλη του Ζαππείου η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης.

Μαγιά της νέας αυτής πολιτικής προσπάθειας θα ... αποτελέσουν διαγραμμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στελέχη που έχουν αποχωρήσει ή πρόκειται να αποχωρήσουν μετά την επικράτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του κόμματος.

Εως σήμερα, σίγουροι θεωρούνται μεταξύ άλλων οι: Λάμπρος Μίχος (Β΄Αθήνας), Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος (Αχαΐας), Μαρία Κυριακοπούλου (Αχαΐα), Κυριακή Τεκτονίδου (Α' Θεσσαλονίκης), Γιώργος Κασσάρας (Δωδεκανήσου), ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με ορισμένους από τους διαγραμμένους του ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να προσανατολίζονται προς τη ΔΗ.ΜΑΡ., αλλά και εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκτιμούν ότι δεν θα έχουν καμία τύχη στο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Βεβαίως για τους τελευταίους υπάρχει το πρόβλημα της ψήφου στη νέα δανειακή σύμβαση που θα πρέπει να ξεπεραστεί με κάποιο τρόπο.

Το όνομα του κόμματος δεν αποκαλύπτεται ακόμη παρά το γεγονός ότι ήδη κυκλοφορεί ως... σίγουρο το «Δημοκρατικός Σοσιαλισμός». Αυτό που διαψεύδεται είναι η πληροφορία ότι το «σήμα» του θα είναι ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Αντιθέτως επισημαίνεται ότι θα έχει πρασινωπή απόχρωση.

Σε ότι αφορά στην ηγεσία του νέου πολιτικού σχηματισμού ακόμη δεν έχει κλείσει οριστικά το ποιός θα είναι πρόεδρος του κόμματος και ποιος θα ηγείται στη Βουλή. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ρόλοι θα κατανεμηθούν, αντίστοιχα στην κυρία Κατσέλη και στον κ. Καστανίδη.

Βεβαίως, κομβικό σημείο είναι το αν θα συγκεντρωθούν 10 βουλευτές προκειμένου να αναγνωριστεί ως κόμμα από τον κανονισμό της Βουλής ώστε να έχει πρόεδρο κοινοβουλευτικής ομάδας, γραφεία και όλα τα άλλα πολιτικά προνόμια στη λειτουργία της Βουλής που σήμερα δεν έχουν ούτε ο κ. Φώτης Κουβέλης της ΔΗ.ΜΑΡ., ούτε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Η ιδεολογικές του αρχές θα παραπέμπουν στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και το κρισιμότερο όλων θα είναι η στελέχωση των ψηφοδελτίων σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή iefimerida.gr.



Read more...

Την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των δημάρχων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

Ζητούν την κατάργηση ευνοϊκών ρυθμίσεων


(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
«Το θέμα της συνταξιοδότησης των αιρετών οργάνων, τελεί υπόψη του υπουργείου Οικονομικών και μελετάται κάτω από τα νέα κοινωνικοασφαλιστικά και οικονομικά δεδομένα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης για τις συντάξεις σε δημάρχους.

Η ερώτηση είχε κατατεθεί από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη, ο οποίος έχει επισημάνει ότι «η παροχή συντάξεως σε δημάρχους που έχουν κάνει μία μόνο θητεία δημιουργεί εύλογη ενόχληση και εξοργίζει χιλιάδες εργαζομένους που δουλεύουν μία ζωή, πληρώνουν εισφορές και σύνταξη δεν βλέπουν» και ζητούσε να ενημερωθεί αν η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση αυτής της ρύθμισης.

Στην απάντηση του, ο κ. Σαχινίδης σημείωσε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα συνταξιοδοτική νομοθεσία, οι δήμαρχοι δικαιούνται ισόβιας χορηγίας από το δημόσιο, εφόσον έχουν συμπληρώσει οκταετή υπηρεσία αιρετού δημάρχου.

Ταυτόχρονα, όμως, ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε παλαιότερο νόμο, τον Ν. 1205/1981, με τον οποίο είχε δοθεί δικαίωμα χορηγίας σε όσους είχαν διατελέσει δήμαρχοι ή πρόεδροι κοινότητας με μία θητεία έως την 10.9.1981.

Με μεταγενέστερο νόμο εξάλλου, τον Ν. 3513/2006, οι ανωτέρω ευνοϊκές διατάξεις επεκτάθηκαν και σε όσους αφυπηρέτησαν μετά την 10.9.1981, ικανοποιώντας πάγιο αίτημα δημάρχων και προέδρων κοινοτήτων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Καταγραφή συνταξιούχων του Δημοσίου με υποχρεωτική παρουσία στις τράπεζες

Από 15 Μαρτίου έως 15 Μαΐου


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα

Στην καταγραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου με υποχρεωτική φυσική παρουσία τους στις τράπεζες, από τις οποίες λαμβάνουν τη σύνταξή τους, προχωρεί η Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τα Διατραπεζικά Σύστήματα (ΔΙΑΣ) και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η καταγραφή αφορά σε όλους του συνταξιούχους του Δημοσίου εκτός εκείνων που είναι κάτοικοι εξωτερικού και των παιδιών, κάτω των 12 χρόνων, που λαμβάνουν σύνταξη από μεταβίβαση. Η καταγραφή θα διαρκέσει δύο μήνες, από 15/03/2012 έως 15/05/2012. Μετά την ημερομηνία αυτή, θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης.

Από 15/03/2012 έως 15/05/2012 οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν στην τράπεζα, από την οποία τους καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη επιδεικνύοντας το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή το Διαβατήριό τους και έγγραφο που θα τους έχει ήδη αποσταλεί στο άνω δεξιό μέρος του οποίου αναγράφεται ο κωδικός αριθμός καταγραφής τους.


Σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας του συνταξιούχου να προσέλθει στην τράπεζα, θα πρέπει εναλλακτικά είτε ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση (τριμήνου), θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, ή ο Διευθυντής του ιδρύματος στο οποίο νοσηλεύεται ή διαμένει ο συνταξιούχος, να προσέλθει στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους της Νομαρχίας διαμονής του συνταξιούχου, φέροντας την πρόσφατα θεωρημένη εξουσιοδότηση (όχι προγενέστερη του 3μήνου), το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή το διαβατήριο του συνταξιούχου και το έγγραφο το οποίο του έχουμε αποστείλει, προκειμένου να καταγραφεί στην Υπηρεσία αυτή.

Εναλλακτικά ο συνταξιούχος θα μπορεί να καταγραφεί με παρουσία κατ' οίκον της δημοτικής αστυνομίας ή δημοτικού υπαλλήλου, ο οποίος θα οριστεί από τον δήμο ύστερα από σχετικό αίτημα του συνταξιούχου.

Όπως διευκρινίζεται, τα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα δεν μπορούν να προσέλθουν για καταγραφή στις τράπεζες παρά μόνο στις Νομαρχίες. Εξαιρούνται τα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα συνταξιούχων που κατοικούν στο Δήμο Αθηναίων, τα οποία θα προσέλθουν για την καταγραφή τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Κάνιγγος 29).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2015 εκτιμά η τρόικα

Κάτω από το 90% του ΑΕΠ το χρέος το 2030


Το εναλλακτικό, λιγότερο ευνοϊκό σεναρίου, προβλέπει ότι το χρέος το 2020 θα παραμείνει πάνω από το 145% του ΑΕΠ
Το εναλλακτικό, λιγότερο ευνοϊκό σεναρίου, προβλέπει ότι το χρέος το 2020 θα παραμείνει πάνω από το 145% του ΑΕΠ (Φωτογραφία: Reuters )


Aθήνα
Αβέβαιη θεωρείται η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με τη λήξη του προγράμματος στήριξής της το 2015, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που παρουσίασε η τρόικα στο Eurogroup. Ωστόσο, η τρόικα θεωρεί ότι το πακέτο της νέας δανειακής στήριξης, μαζί με την αναδιάρθρωση του χρέους και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά, αρκεί έως το 2030 η Αθήνα να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ανάλυση που καταρτίστηκε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και παρουσιάστηκε στο Eurogroup, με δεδομένο το υψηλό εκτιμώμενο επίπεδο χρέους είναι αβέβαιες οι προοπτικές της Ελλάδας να επανέλθει στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρόγραμμα μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά» αρκεί να εφαρμοστεί πιστά, αναφέρει η ανάλυση, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Σημειώνεται ακόμη πως μετά την ανταλλαγή ομολόγων το ελληνικό χρέος μπορεί να υποχωρήσει στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 90% το 2030.

Ακόμη, τονίζεται πως υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να διακοπεί η πτωτική πορεία του χρέους ή και να αντιστραφεί από διάφορα σοκ.

«Βάσει ενός εναλλακτικού, λιγότερου ευνοικού σεναρίου, το ποσοστό χρέους το 2020 θα παραμείνει πάνω από το 145% του ΑΕΠ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Καταρρέει ο περίφημος EOΠΥΥ σε βάρος της δημόσιας υγείας...



Ο πολυδιαφημισμένος Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας επιβεβαιώνει τις φήμες που τον θέλουν να υπολειτουργεί, όπως αναφέρει το www.ygeianews.gr
Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα οι εργαζόμενοι τού καταλογίζουν ότι τα μικροβιολογικά – βιοχημικά εργαστήριά του, σε όλη την επικράτεια υπολειτουργούν ή δεν... λειτουργούν καθόλου λόγω έλλειψης υγειονομικών υλικών.

Το αποτέλεσμα είναι το μεν προσωπικό (γιατροί, παρασκευαστές κλπ.) να μην έχουν αντικείμενο εργασίας, οι δε ασφαλισμένοι να επιβαρύνονται με το 15% της δαπάνης των εξετάσεων εφόσον απευθύνονται πλέον σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων, οι οποίοι και καταγγέλλουν τις ελλείψεις των υλικών, τονίζουν πως οι δομές του ΕΣΥ αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το σύνολο του κόσμου, ενώ παράλληλα και το Ασφαλιστικό Ταμείο επιβαρύνεται, αφού εξετάσεις που γίνονταν με ελάχιστο κόστος στα δικά του εργαστήρια, πλέον στην ελεύθερη αγορά κοστίζουν πολύ περισσότερο.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα εργαστήρια, ώστε και οι ασφαλισμένοι να ανακουφισθούν οικονομικά και να σταματήσει η άσκοπη οικονομική αιμορραγία των Ταμείων. Διαφορετικά προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.



Read more...

Ξενογιαννακοπούλου: «Το 2004 ο κ. Βενιζέλος έκανε κριτική για την μία υποψηφιότητα»

Ξενογιαννακοπούλου: «Το 2004 ο κ. Βενιζέλος έκανε κριτική για την μία υποψηφιότητα»
«Στρατηγικό λάθος για το ΠΑΣΟΚ και για την παράταξη», χαρακτήρισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τον τρόπο που εξελίχθηκαν οι εσωκομματικές διεργασίες, με δηλώσεις της σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

«Εννοώ δηλαδή ότι την απουσία μιας δεύτερης υποψηφιότητας, πολύ περισσότερο σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία με τις φυγόκεντρες δυνάμεις που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ, με την απόσταση πλέον που υπάρχει με την κοινωνική μας βάση», είπε χαρακτηριστικά η ίδια και πρόσθεσε ότι «είναι πλήγμα στη συσπείρωση, στη συμμετοχή, στη συνοχή, στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο στην αναγκαία πολιτική σύνθεση και την πολυσυλλεκτικότητα. όσοι αποφάσισαν και επέβαλαν αυτή την εσωκομματική διαδικασία με μια μόνο υποψηφιότητα, είτε είναι τελείως αποκομμένοι από την κοινωνική πραγματικότητα και τι υπάρχει κάτω αυτή τη στιγμή στην κοινωνική μας βάση, είτε συνειδητά, επιλέγουν ένα μικρό καθαρό ΠΑΣΟΚ με κεντροδεξιά απόκλιση. Δεν μπορώ να το ερμηνεύσω αλλιώς».

Σε ερώτηση εάν θα προσέλθει την Κυριακή στις κάλπες, η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι «είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ» και υποστήριξε: «πιστεύω ότι μια δημοκρατική διαδικασία μπορεί να συμβάλει στην ενότητα και στην προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Φοβάμαι όμως ότι η διαδικασία όπως έχει αυτή τη στιγμή δεν συμβάλει. Μάλλον αποσυσπείρωση δημιουργεί και φυγόκεντρες δυνάμεις».

Η ίδια έκανε αναφορά στο 2004 και στον τρόπο που εκλέχτηκε τότε ο Γιώργος Παπανδρέου ως μοναδικός υποψήφιος, υποστηρίζοντας: « Να θυμίσω ότι τότε ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε βγει και είχε κάνει κριτική ότι δεν βοηθάει την προοπτική του ΠΑΣΟΚ μια μοναδική υποψηφιότητα. Εγώ στήριξα τον Γιώργο Παπανδρέου από την πρώτη μέρα όπως ξέρετε. Νομίζω όμως ότι ούτε τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου ούτε το ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου, που εγώ το έζησα ως Γραμματέας αμέσως μετά το 2005, βοήθησε η διαδικασία τότε. Και μας οδήγησε σε εσωτερικά προβλήματα και σε αντιπαράθεση το 2007. Άρα λοιπόν τι συμπεράσματα βγάζουμε από όλα αυτά; Ότι πρέπει να παίρνουμε τα διδάγματα και να ξέρουμε ότι η δημοκρατία, η αντιπαράθεση των απόψεων, είναι υγεία και οξυγόνο στα κόμματα. Γιατί μόνο έτσι μπορείς στα μεγάλα θεσμικά κόμματα να κάνεις την αναγκαία σύνθεση και να προχωράς μπροστά».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ξεκαθάρισε ότι παραμένει στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα: «το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να θέλει να είναι ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό σοσιαλιστικό κόμμα που αντέχει να έχει περισσότερες απόψεις; Ή, σ’ αυτή την εποχή είναι ένα μονολιθικό κόμμα, το οποίο τελικά όπως εξελίσσονται τα πράγματα αποκόβεται και συρρικνώνεται συνεχώς και τελικά θα καταντήσει να είναι ένα φιλελεύθερο κεντροδεξιό στήριγμα όπως κάποιοι πρεσβεύουν ή επιθυμούν;»

«Είναι κρίμα αυτό για το ΠΑΣΟΚ। Παραμένω στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και πραγματικά ελπίζω ότι θα υπάρξει η δυνατότητα για μια νέα σύνθεση», κατέληξε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
http://newpost.gr

Read more...

Συστράτευση τουλάχιστον 10 διαγραφέντων της ΝΔ με τον Καμμένο...



Αρης Ραβανός
Νέα δεδομένα στο χώρο της κεντροδεξιάς, αναμένεται να δημιουργήσει εντός των επομένων εικοσιτετραώρων η ένταξη των περισσοτέρων διαγραφέντων βουλευτών από τη Ν.Δ. στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» και η συμπόρευσή τους σε μια αντιμνημονιακή πορεία με τον κ. Π. Καμμένο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός απρόοπτου όπως προανήγγειλε και «Το Βήμα» της περασμένης Κυριακής, την Τετάρτη, θα δημιουργηθεί μια νέα αντιμνημονιακή Κοινοβουλευτική Ομάδα, που θα πιέσει έντονα τη Ν.Δ.

Σε αυτή την Κ.Ο. θα συμμετάσχουν τουλάχιστον δέκα βουλευτές από όσους διέγραψε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, ώστε το κόμμα «Ανεξάρτητοι Ελληνες» που ίδρυσε ο κ. Καμμένος, να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η νέα Κ.Ο. που αναμένεται να συγκροτηθεί, θα πληροί μάλιστα και τις προϋποθέσεις του κανονισμού της Βουλής καθώς θα ξεπερνά τους 10 βουλευτές και θα επωφεληθεί απ' όλα τα δικαιώματα του κανονισμού. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει πρόεδρο κοινοβουλευτικής ομάδας και όλα τα προνόμια που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αυτή τη στιγμή ούτε ο κ. Φ. Κουβέλης για την Δημοκρατική Αριστερά, ούτε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για τη Δημοκρατική Συμμαχία.

Η προοπτική ενδεχόμενης επιστροφής των 16 βουλευτών στη ΝΔ δεν υπάρχει πλέον και είναι χαρακτηριστική η επισήμανση της ηγεσίας του κόμματος, ότι δεν θα περιληφθούν στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια οι διαγραμμένοι βουλευτές που δεν ψήφισαν τους εφαρμοστικούς νόμους, αλλά και πρόσωπα τα οποία περιοδεύουν σε νομούς και λένε ότι είναι κατά του μνημονίου.

Στον αντίποδα, η Ν.Δ. ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επανένταξη των πέντε από τους 21 διαγραφέντες, που είχαν ψηφίσει τον εφαρμοστικό νόμο και οι οποίοι είναι, οι κκ. Εμμ. Κεφαλογιάννης, Αν. Καρυπίδης, Θ. Λεονταρίδης, Ζ. Τζηκαλάγιας και Αλ. Δερμεντζόπουλος, ενώ έως την προσεχή Πέμπτη καταθέτουν αίτηση όσοι ενδιαφέρονται να είναι στις εκλογικές λίστες.

Εκτός Ν.Δ. θα παραμείνουν οι βουλευτές, που επέμειναν στην καταψήφιση και των εφαρμοστικών νόμων ή απείχαν από τις ψηφοφορίες. Η «κόκκινη» κάρτα ισχύει για τους, κκ. Μ. Τζίμα, Σπ. Γαληνό, Δ. Σταμάτη, Γ. Βλάχο, Κ. Γκιουλέκα, Κ. Παπασιώζο, Μιχ. Γιαννάκη, Κ. Μαρκόπουλο, Χρ. Ζώη, Γ. Καρασμάνη και Γ. Βαγιωνά, αλλά και τις κυρίες, Μαρία Τσαρουχά- Κόλια, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Μίκα Ιατρίδη.

Ήδη στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» έχουν ενταχθεί, η κυρία Έλενα Κουντουρά (ήταν μαζί με τον κ. Καμμένο στο Δίστομο την Κυριακή, όπου και παρουσιάστηκε και επίσημα η διακήρυξη του νέου κόμματος) και ο κ. Π. Μελάς.

Με βάση πληροφορίες που έχει «Το Βήμα» στη διάθεσή του, στο νέο αντιμνημονιακό κόμμα θα ενταχθεί σίγουρα, ο κ. Μαρκόπουλος, που θα είναι και υποψήφιος, αλλά και θα περιοδεύσει σε όλη την επικράτεια για να ενισχύσει, το μήνυμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων».

Οι κκ. Καμμένος και Μαρκόπουλος είχαν τρίωρη συνάντηση το μεσημέρι της Δευτέρας και συζήτησαν για πολλά θέματα που αφορούν την οργάνωση του νέου κόμματος.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο κόμμα αναμένεται να διαδραματίσει ο βουλευτής Λάρισας κ. Ζώης που διατηρεί πολυετή φιλία με τον κ. Καμμένο, έχει οικοδομήσει μετριοπαθές προφίλ και θεωρείται ένα πρόσωπο που μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους.

Δεδομένη θεωρείται και η προσχώρηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Σταμάτη (κουμπάρος του κ. Σαμαρά), που λέει σε όλους τους τόνους πως θα βρίσκεται στην επόμενη Βουλή με αντιμνημονιακό κόμμα.
«Έχουμε ή όχι το δικαίωμα να αποκλείσουμε βουλευτή που μέχρι σήμερα είναι έντιμος, που ψήφισε "όχι" σε όλα, κόντρα στο σύστημα και διεγράφη και θέλει να αγωνιστεί ισότιμα μ' εμάς; Έχουμε ή όχι την υποχρέωση να καλέσουμε σε κοινό αγώνα όσους μέχρι σήμερα αγωνίστηκαν κατά της παράδοσης της χώρας […] και θέλουν να συστρατευτούν σαν απλοί στρατιώτες μαζί απ' όποιον ιδεολογικό χώρο και αν ανήκαν στο παρελθόν;» είχε γράψει πρόσφατα ο κ. Καμμένος στο Facebook, αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο και τις διεργασίες που είναι σε πλήρη εξέλιξη στο παρασκήνιο.
Παράλληλα, υπάρχει κινητικότητα από πρώην βουλευτές προκειμένου να ενταχθούν στους «Ανεξάρτητους Έλληνες», ενώ έχει αρχίσει και γίνεται κινητοποίηση και στην «γαλάζια» κομματική βάση από στελέχη που πρόσφατα διαγράφηκαν από τη Ν.Δ. όπως τους αντιμνημονιακούς κκ. Ι. Μανώλη (είναι ήδη σε επαφή με πολλά συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ ανά την Ελλάδα), Γ. Αναγνωστάκο (από τα πιο γνωστά στελέχη της «λαϊκής δεξιάς με μακρά πορεία δεκαετιών από τη νεολαία της ΝΔ) και Π. Τζώρτζη, που ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές του κ. Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές το 2009...

BHMA.



Read more...

Αρχίζει η μεγάλη σφαγή στον ιδιωτικό τομέα...



Οι νέες συνθήκες στο καθεστώς απασχόλησης αποτυπώνονται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε χθες. Οι αλλαγές είναι σαρωτικές. Μειώνεται δραστικά ο κατώτατος μισθός στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Καταργείται η μονιμότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μένουν στον...

αέρα οι κλαδικές συμβάσεις. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι αμειβόμενοι με τα κατώτατα όρια και οι νέοι.
Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, καθώς μειώνεται ο κατώτατος μισθός, βρίσκονται στον «αέρα» οι κλαδικές συμβάσεις και μπαίνει τέλος στη μονιμότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Διορία μέχρι τις 14 Μαΐου έχουν εργοδότες και συνδικάτα για να υπογράψουν νέες κλαδικές συμβάσεις εργασίας, ώστε να αποφευχθεί η κατακόρυφη πτώση των μισθών.

Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό της εθνικής συλλογικής σύμβασης, ο οποίος μειώθηκε κατά 22% (για τους νέους η μείωση είναι 32%). Αυτό «συμπαρασύρει» προς τα κάτω το επίδομα ανεργίας και άλλες έξι παροχές που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

Το νέο «τοπίο» στην αγορά εργασίας αποσαφηνίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στην εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Αννας Στρατινάκη δίνονται διευκρινίσεις για τη διάρκεια της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων αλλά και για τα επιδόματα που διατηρούνται.
Αρχίζει η μεγάλη σφαγή στον ιδιωτικό τομέα

Οι επιπτώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων θα είναι μεγάλες, καθώς όπου δεν υπογράφεται νέα κλαδική σύμβαση οι μισθοί θα μειώνονται 15% με 20% λόγω της απώλειας μιας σειράς επιδομάτων (π.χ. γάμου, πολυετίας).

Μάλιστα οι εργοδότες μπορούν με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις να ρίξουν τους κλαδικούς μισθούς μέχρι και τα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης (σε μια τέτοια περίπτωση η μείωση θα φτάσει το 40%).

Οσον αφορά στη «μετενέργεια» προβλέπονται τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις ανάλογα με το πότε λήγει η κάθε κλαδική σύμβαση. Στην εγκύκλιο προβλέπονται τα εξής:
Αρχίζει η μεγάλη σφαγή στον ιδιωτικό τομέα

Οι κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης που θα λήξει ή θα καταγγελθεί εξακολουθούν να ισχύουν για ένα τρίμηνο (μέχρι τώρα η μετενέργεια ήταν εξάμηνη).
Οι κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου ισχύουν για ένα τρίμηνο (δηλαδή μέχρι τις 14 Μαΐου). Μετά το διάστημα αυτό παύει να ισχύει η μετενέργεια.
Για τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν λήξει και έχει παρέλθει το εξάμηνο, η παράταση του τριμήνου δίνεται μόνο για τη σύναψη νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Χαρακτηριστικά τονίζεται πως μετά το εξάμηνο οι συμβάσεις «έχουν πάψει να παράγουν έννομα αποτελέσματα ως συλλογικές συμβάσεις και οι όροι τους έχουν απολέσει τον κανονιστικό χαρακτήρα τους, παραμένουν δε στις ατομικές συμβάσεις ως απλοί ενοχικοί όροι».

Σημειώνεται πως από τις 14 Φεβρουαρίου οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται για ορισμένο χρόνο ισχύος, η διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ένα έτος και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη. Οι συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ ήδη 24 μήνες μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, ή και περισσότερο, λήγουν μετά την παρέλευση ενός έτους (δηλαδή στις 14 Φεβρουαρίου 2013), εκτός κι αν λήγουν ή καταγγελθούν νωρίτερα.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τα τέσσερα επιδόματα που διασώζονται

Μόνο ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα «διασώζονται» μετά τη λήξη της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Από τις 14 Μαΐου και αν δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, οι εργαζόμενοι διατηρούν τον βασικό μισθό και τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας.

Ουσιαστικά χάνονται μια σειρά επιδομάτων -για παράδειγμα, το επίδομα γάμου- με αποτέλεσμα οι κλαδικοί μισθοί να «υποχωρούν» περίπου 15% με 20%.

Τι προβλέπεται
Στην εγκύκλιο προβλέπονται χαρακτηριστικά τα εξής:

Ως «επίδομα ωρίμανσης» νοούνται τα επιδόματα που καταβάλλονται για το σύνολο του χρόνου υπηρεσίας του εργαζομένου, που έχει διανυθεί στον ίδιο ή άλλον εργοδότη, δηλαδή της κάθε μισθολογικής κλίμακας.
Ως «επίδομα σπουδών» νοείται το αντίστοιχο επίδομα που χορηγείται με βάση τους τίτλους σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, επαγγελματικής εκπαίδευσης, ημεδαπών ή μη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή σχολών.
Ως «επίδομα επικινδύνου εργασίας» νοούνται τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω των συνθηκών εργασίας που συνεπάγονται κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή του εργαζομένου.

Μονιμότητα
Τέλος μπαίνει στη μονιμότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Από τις 14 Φεβρουαρίου οι συμβάσεις εργασίας που περιέχουν όρους για τη λήξη τους με τη συμπλήρωση κάποιου ορίου ηλικίας ή με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης μετατρέπονται σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Στην εγκύκλιο προβλέπεται πως «διατάξεις νόμων ή κανονιστικών αποφάσεων καθώς και όροι συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας προσωπικού, οργανισμών προσωπικού και αποφάσεων διοίκησης επιχειρήσεων που θεσπίζουν ρήτρες μονιμότητας ή δεσμευτικούς όρους που υποκρύπτουν μονιμότητα καταργούνται».

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Μείωση 22% στις κατώτατες αποδοχές

Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων μειώνεται κατά 22% ο κατώτατος μισθός της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Η μείωση ισχύει από τις 14 Φεβρουαρίου, ενώ ειδικά για τους νέους κάτω των 25 ετών το «μαχαίρι» φτάνει το 32%.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται πως εργοδότες και συνδικάτα «μπορούν να συμφωνήσουν μικρότερα ποσοστά μείωσης ή καθόλου μείωση αλλά σε καμία περίπτωση μεγαλύτερη μείωση από το 22%, πέραν του οποίου η όποια συμφωνία είναι άκυρη».

Με τις νέες ρυθμίσεις ο βασικός μηνιαίος μισθός διαμορφώνεται στα 586,08 για τον ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο.

Ειδικά για τους νέους κάτω των 25 ετών «πέφτει» στα 510,95 ευρώ.

Σημειώνεται πως από 14 Φεβρουαρίου και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να πέσει κάτω από το 10% αναστέλλεται η χορήγηση αυξήσεων (περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμανσης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, χρόνου εργασίας κ.ά.).

Η διαιτησία
Τέλος μόνο με συμφωνία εργοδοτών και συνδικάτων και αποκλειστικά για τον βασικό μισθό μπορεί να γίνει η προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Χαρακτηριστικά τονίζεται πως «η προσφυγή στη διαιτησία γίνεται μόνο για θέματα που αφορούν στον καθορισμό βασικού μισθού ή/ και ημερομισθίου. Δεν περιλαμβάνεται κανένας άλλος κανονιστικός όρος προηγούμενων συλλογικών συμβάσεων».

Μάλιστα προσφυγές που έχουν κατατεθεί μονομερώς μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου και δεν έχει ακόμα εκδοθεί διαιτητική απόφαση μπαίνουν στο αρχείο. Για την έκδοση απόφασης ο διαιτητής λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές συνθήκες, την πρόοδο στη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας και την παραγωγική δραστηριότητα στον επαγγελματικό κλάδο.

ΣΤΑ 360 ΕΥΡΩ
«Ψαλίδι» και στο επίδομα ανεργίας

Στα 360 ευρώ διαμορφώνεται πλέον το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο μειώνεται κατά 22% ακολουθώντας την «πορεία» του κατώτατου μισθού. Παράλληλα «παρασύρονται» άλλα έξι επιδόματα -μεταξύ των οποίων και η ειδική παροχής μητρότητας-, τα οποία από χθες είναι μειωμένα κατά 22%.

Σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ προβλέπεται πως τα νέα ποσά επιδότησης ανεργίας ισχύουν τόσο για τους ήδη επιδοτούμενους όσο και για τους νέους δικαιούχους.

Προσαυξήσεις
Το βασικό ημερήσιο ποσό της τακτικής επιδότησης ανεργίας διαμορφώνεται στα 14,4 ευρώ, ενώ το χορηγούμενο ποσό προσαυξάνεται κάθε μήνα ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη.

Παράλληλα μειώνονται τα ειδικά εποχιακά βοηθήματα που καταβάλλονται σε διάφορες ειδικότητες (π.χ. οικοδόμοι, δασεργάτες), αλλά και τα βοηθήματα που δίνονται σε ανέργους μετά τη λήξη της επιδότησης.

Οσον αφορά την ειδική παροχή μητρότητας -που καταβάλλεται για ένα εξάμηνο-, περιορίζεται πλέον στα 586,08 ευρώ τον μήνα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ΕΘΝΟΣ.



Read more...

Ποιοι θα στελεχώσουν το νέο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου

Ποιοι θα στελεχώσουν το νέο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου
Ο πρώτος σχεδιασμός για τα πρώτα πρόσωπα με τα οποία θα στελεχώσουν το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, έχει γίνει από καιρό και αυτές τις μέρες μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές, ώστε από τη Δευτέρα οπότε θα είναι και τυπικά πρόεδρος να αρχίσουν οι αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευ. Βενιζέλος έχει ήδη ενημερώσει ότι θα συγκροτήσει ένα επιτελείο υψηλόβαθμων στελεχών με τα οποία θα βρίσκεται σε καθημερινή επαφή. Σε αυτό θα βρίσκονται οι Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Ρέππας, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πέτρος Ευθυμίου.

Ο αρχικός σχεδιασμός δεν συμπεριλάμβανε τον Χρήστο Παπουτσή, αλλά έχουν αρχίσει να διατυπώνονται και δεύτερες σκέψεις με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα πιστοποιούσε ότι ακολουθείται πολιτική αποκλεισμού και διαίρεσης.

Θα συγκροτηθεί επίσης μια Εκλογική Επιτροπή στην οποία εκτός των προαναφερόμενων θα κληθούν να συμμετάσχουν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, η Φώφη Γεννηματά, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Ηλίας Μόσιαλος, αλλά και στελέχη προσκείμενα στον κ. Βενιζέλο. Μια από τις πρώτες συναντήσεις που θα έχει ο Ευ. Βενιζέλος ως πρόεδρος, θα είναι αυτή με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να θέσει την παραίτησή του στη διάθεσή του.

Λέγεται ότι ο κ. Βενιζέλος κινείται σε κλίμα να του ζητήσει να παραμείνει ως τις εκλογές. Αν αυτό δεν γίνει, υποψήφιοι για τη θέση είναι οι Νάσος Αλευράς και Πάρις Κουκουλόπουλος. Τη θέση επιθυμεί διακαώς και η Τόνια Αντωνίου. Πιθανή επιλογή της ωστόσο θα προκαλέσει τριβές, καθώς ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τα εσωκομματικά προκαλεί αντιδράσεις και εντάσεις.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο, εκτός των «βαρόνων» διεκδικούν θέσεις οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Νίκος Σαλαγιάννης, Νίκος Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Συλβάνα Ράπτη και Τόνια Αντωνίου. Για τη θέση του εκπροσώπους τύπου, φαβορί θεωρείται ο Κώστας Καρτάλης. Ωστόσο δεν μπορεί να καταλάβει θέση στο Επικρατείας και για τον λόγο αυτό, αναζητείται λύση για την προεκλογική περίοδο. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί- λένε, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Παντελής Καψής.

Στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να μετακομίσουν οι στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Κώστας Γουβάλας (διευθυντής του πολιτικού του γραφείου), Ευγένιος Γιαννακόπουλος, Στέλιος Αγγελούδης, Αντα Κιούρκα και Ηλίας Βεργίτσης.

Ειδικό ρόλο για τις σχέσεις με τους δημοσιογράφους αλλά και για την κατάρτιση των εκλογικών συνδυασμών, θα έχει ο Γιάννης Δατσέρης, γιατρός και σύζυγος της Συλβάνας Ράπτη, στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου εδώ και πολλά χρόνια। Τέλος ρόλος αναζητείται για ορισμένα από τα στελέχη που ετοιμάζονται να επανακάμψουν. Στην Εθνική Συνδιάσκεψη εμφανίστηκαν ήδη οι Χρήστος Βερελής και Μιχάλης Νεονάκης, ενώ λέγεται ότι θα επιστρέψουν και άλλολι,μεταξύ των οποίων ο Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Φλωρίδης.
http://newpost.gr
Read more...

Στα επόμενα βήματα μετά το «ναι» του Eurogroup στη νέα δανειακή σύμβαση εστιάζει η κυβέρνηση

Σφιχτά τα χρονοδιαγράμματα


Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη
Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα

Στις επόμενες κινήσεις και υποχρεώσεις της χώρας, μετά την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από το Eurogroup, επικεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση. Τα ζητήματα της πιστής εφαρμογής του προγράμματος και της αναπτυξιακής προοπτικής θα βρεθούν στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει την Τετάρτη.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ότι η ελληνική οικονομία είναι στη φάση της επανεκκίνησης και οι εκλογές δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την εφαρμογή του προγράμματος είτε πριν από την διεξαγωγή τους, είτε έπειτα από αυτήν.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που άναψε το πράσινο φως για την αποδέσμευση των 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, για το διάστημα 2012 - 2015.

Ειδικότερα, η πρώτη εκταμίευση -ύψους 5,9 δισ. ευρώ- θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας και πάντως εγκαίρως, καθώς ένα τμήμα του ποσού αυτού θα χρησιμοποιηθεί στην αποπληρωμή ομολόγων και εντόκων γραμματίων.

Δεδομένου ότι το ζήτημα της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας σε σχέση με το χρέος της καλύπτεται, η κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της τώρα στους τομείς της ανάπτυξης, καθώς και στην πιστή -βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί- εφαρμογή του προγράμματος.

Συνεπικουρούμενη από την Task Force, υπό τον Χ.Ράιχενμπαχ, η κυβέρνηση ξεκινά αγώνα δρόμου για να εφαρμόσει ένα σχέδιο τριών σημείων για την ανάπτυξη: Αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, μέσω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και προσέλκυση επενδύσεων μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ο επικεφαλής της Task Force συναντάται σήμερα, Τρίτη, με την Άννα Διαμαντοπούλου. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν ζητήματα που αφορούν στο ΕΣΠΑ και στη στήριξη της οικονομίας με ρευστότητα για τα μεγάλα έργα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το μεσημέρι η υπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με τους Ευρωπαίους επιτρόπους Όλι Ρεν και Γιοχάνες Χαν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, που αποτελούν ουσιαστικά τη μόνη πηγή ρευστότητας για τη χώρα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στις επενδύσεις στην Ελλάδα συζητεί η Κομισιόν

Στενή συνεργασία με την Αθήνα


Ο κ. Μπαροζο με τον κ. Παπαδήμο συνεργάζονται στενά, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη
Ο κ. Μπαροζο με τον κ. Παπαδήμο συνεργάζονται στενά, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Στρασβούργο, Γαλλία
Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να κάνει τις απαραίτητες και συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης, εξέφρασε την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι υπάρχει στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον Ελληνα πρωθυπουργό και την ομάδα του, προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει αμέσως στη διευκόλυνση επενδύσεων, την παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να δούμε κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συνεισφέρει στο επενδυτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, είπε ο κ. Μπαρόζο.

Τέλος, σημείωσε ότι στα τέλη Απριλίου, η Κομισιόν και ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, θα δώσουν στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία θα παρουσιάζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (1-2 Μαρτίου), έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι χαιρετίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα.

Ακόμα ανακοίνωσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ πρόκειται να προσφέρουν 130 δισ. ευρώ, για να μπορέσει η Ελλάδα να καλύψει το 70% των υποχρεώσεών της προς τους πιστωτές της και υποστήριξε ότι η Κομισιόν θα πρέπει να βοηθήσει τεχνικά τη χώρα για να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Γιούνκερ: Από το 2007 και '08 ανησυχούσαμε και πιέζαμε την κυβέρνηση...




Μας κορόιδευαν οι Αλογοσκούφης και Παπαθανασίου...

Δυο χρόνια πριν γίνει πρωθυπουργός ο Παπανδρέου είχε αρχίσει η κρίση."Ανησυχούσαμε και πιέζαμε την τότε κυβέρνηση να πάρει μέτρα" είπε ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

"Μας υπόσχονταν ότι θα πάρουν μέτρα, αλλά δεν το έκαναν, πρόσθεσε και...αναφέρθηκε στους τότε υπουργούς Οικονομικών Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου. Αυτοί τους κορόιδευαν.

Ενδιαφέρουσα και εξόχως αποκαλυπτική συνέντευξη...



Read more...

Γιατί δεν πήρε μέτρα αμέσως ο Παπανδρέου...



"Είχε δίκιο για τα φαινόμενα διαφθοράς"...

Ο Γιούνκερ στην συνέντευξη που έδωσε στον Αλέξη Παπαχελά ήταν πολύ προσεχτικός σε αυτά που είπε για τον Παπανδρέου και κατ' ουσίαν τον δικαιολόγησε γιατί δεν πήρε αμέσως μέτρα.

Όπως είπε: Ανακάλυψε σιγά σιγά την κατάσταση. Και πριν πάρει μέτρα, έπρεπε να είχε αντίληψη του τι ακριβώς συμβαίνει.

Και σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος του Εurogroup προσθέτει το εξής εντυπωσιακό: Ούτε εμείς, ούτε ο Παπανδρέου τότε, δεν... μπορούσαμε να εισάγουμε ένα φάσμα σκληρών μέτρων.

Τέλος για την διαφθορά είπε: Είχε δίκιο ο Παπανδρέου για τα φαινόμενα της διαφθοράς. Το 'πε, το ομολόγησε και έτσι ελήφθησαν μέτρα αποτελεσματικά.

Απ' ότι καταλάβαμε ο κύριος πρόεδρος τον Παπανδρέου έπαιρνε στα σοβαρά. Τον Μπενίτο -όπως δείχνει και η φωτογραφία που τον βαράει με τις εφημερίδες στο κεφάλι- τον είχε για πλάκα...



Read more...

Φελέκη, σε λίγο θα μου βγάλεις και πιστόλι...



Το "πιστόλι" όμως του Φελέκη έβγαλε την είδηση: Ναι σε συνεργασία με την ΝΔ. Ακόμη και με πρωθυπουργό τον Σαμαρά...

Έτοιμος ήταν να του πει και "γαμώ το φελέκι μου". Παράσταση δίνει απόψε, στην εκπομπή της Στάη, ο βαρέων βαρών Πάγκαλος.

Αφού πρότεινε στους συνομιλητές του να συγκρατηθούν, λέγοντας τους "προσδεθείτε" έβγαλε και τα "πιστόλια".

"Είσαι...ρεαλιστής πολιτικός κύριε Πάγκαλε, γιατί ξεγλίστρας από την ερώτηση μου. Είσαι υπέρ ή κατά της μετεκλογικής συνεργασίας με την ΝΔ; Ναι ή όχι;", τον ρώτησε ο δημοσιογράφος Νίκος Φελέκης.

Στο "ναι ή "όχι" ζορίστηκε ο χοντρός και πέρασε στην αντεπίθεση. "Τι είναι αυτά που μου λες. Σε λίγο θα μου βγάλεις και πιστόλι.

Το "πιστόλι" όμως έβγαλε την είδηση: Ναι στην συνεργασία. Ακόμη και με πρωθυπουργό τον Σαμαρά.

"Δεν καταλαβαίνω, γιατί, κάτι που κάνουν οι άλλοι, όπως η Γερμανία ας πούμε (από το πρώτο κόμμα ο πρωθυπουργός και από το δεύτερο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών), να μην το κάνουμε και εμείς".

Μετά ταύτα είναι να μην φεύγουν τρέχοντας οι τελευταίοι εναπομείναντες Πασόκοι;...



Read more...