Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Αναβάθμιση από την Fitch σε B- με σταθερές προοπτικές

Μετά την ανταλλαγή ομολόγων


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα κατά έξι βαθμίδες σε B- από περιορισμένη χρεοκοπία (Restricted Default - RD) μετά την ανταλλαγή ομολόγων στο πλαίσιο της διαδικασίας του PSI, χαρακτηρίζοντας μάλιστα για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό «σταθερές» (stable) τις προοπτικές της Ελλάδας.

Η Fitch είχε θέσει την Ελλάδα στην κατηγορία B- (με αρνητικές προοπτικές) στις 20 Μαΐου 2011 επικαλούμενη τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Στις 13 Ιουλίου 2011 ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση στην κατηγορία υψηλού κινδύνου CCC προειδοποιώντας ότι θα θεωρήσει περιορισμένη χρεοκοπία ανταλλαγή ομολόγων με ρήτρες συλλογικής δράσης.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2012 ο οίκος υποβάθμισε τη χώρα μας από CCC σε ένα σκαλί πριν τη χρεοκοπία, στο C (υψηλός κίνδυνος χροκοπίας), ενώ στις 9 Μαρτίου -εν όψει της διαδικασίας του PSI- η Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα σε «περιορισμένη χρεοκοπία». Σε ανάλογη κίνηση είχαν προχωρήσει οι άλλοι δύο οίκοι, Standards and Poor's και Moody's, όπως είχαν προειδοποίησει.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων βελτίωσε σημαντικά τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους και μείωσε τον κίνδυνο επανεμφάνισης δυσκολίας αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Προσθέτει πάντως ότι αυτός ο κίνδυνος παραμένει με δεδομένα το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους, ακόμα και μετά το PSI, και τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Για το λόγο αυτό δίνει την αξιολόγηση B- που αντιστοιχεί σε κερδοσκοπικά ομόλογα.

Η Fitch θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο ασφάλειας για την εξυπηρέτηση του χρέους για τους επόμενους 12—24 μήνες και για το λόγο αυτό δίνει σταθερή αξιολόγηση.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: