Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Στα επόμενα βήματα μετά το «ναι» του Eurogroup στη νέα δανειακή σύμβαση εστιάζει η κυβέρνηση

Σφιχτά τα χρονοδιαγράμματα


Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη
Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα

Στις επόμενες κινήσεις και υποχρεώσεις της χώρας, μετά την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από το Eurogroup, επικεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση. Τα ζητήματα της πιστής εφαρμογής του προγράμματος και της αναπτυξιακής προοπτικής θα βρεθούν στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει την Τετάρτη.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ότι η ελληνική οικονομία είναι στη φάση της επανεκκίνησης και οι εκλογές δεν θα πρέπει να επηρεάσουν την εφαρμογή του προγράμματος είτε πριν από την διεξαγωγή τους, είτε έπειτα από αυτήν.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που άναψε το πράσινο φως για την αποδέσμευση των 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, για το διάστημα 2012 - 2015.

Ειδικότερα, η πρώτη εκταμίευση -ύψους 5,9 δισ. ευρώ- θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας και πάντως εγκαίρως, καθώς ένα τμήμα του ποσού αυτού θα χρησιμοποιηθεί στην αποπληρωμή ομολόγων και εντόκων γραμματίων.

Δεδομένου ότι το ζήτημα της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας σε σχέση με το χρέος της καλύπτεται, η κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της τώρα στους τομείς της ανάπτυξης, καθώς και στην πιστή -βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί- εφαρμογή του προγράμματος.

Συνεπικουρούμενη από την Task Force, υπό τον Χ.Ράιχενμπαχ, η κυβέρνηση ξεκινά αγώνα δρόμου για να εφαρμόσει ένα σχέδιο τριών σημείων για την ανάπτυξη: Αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, μέσω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και προσέλκυση επενδύσεων μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ο επικεφαλής της Task Force συναντάται σήμερα, Τρίτη, με την Άννα Διαμαντοπούλου. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν ζητήματα που αφορούν στο ΕΣΠΑ και στη στήριξη της οικονομίας με ρευστότητα για τα μεγάλα έργα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το μεσημέρι η υπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με τους Ευρωπαίους επιτρόπους Όλι Ρεν και Γιοχάνες Χαν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, που αποτελούν ουσιαστικά τη μόνη πηγή ρευστότητας για τη χώρα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: