Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Αλλαγές στο εφάπαξ εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, νέες διαβεβαιώσεις για συντάξεις

Συμψηφισμός με δάνεια και δόσεις


Ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης
Ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ρυθμίσεις για τα εφάπαξ των δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, προαναγγέλλει το υπουργείο Εργασίας, εξετάζοντας μεταξύ άλλων προαιρετικό συμψηφισμό του εφάπαξ με τυχόν δάνεια δικαιούχων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και τμηματική καταβολή του σε δικαιούχους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ.

Ο υπουργός Γ.Κουτρουμάνης διέψευσε εκ νέου με κατηγορημνατικό τρόπο το ενδεχόμενο νέας μείωσης συντάξεων. Σε άτυπη συνάντησή του με δημοσιογράφους την Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης ανέφερε πως οι αλλαγές στο εφάπαξ θα οριστικοποιηθούν αφού ολοκληρωθούν, μετά από δύο μήνες, οι σχετικές μελέτες.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας επεξεργάζονται ρύθμιση με την οποία οι δικαιούχοι εφάπαξ που είναι ταυτόχρονα και δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε συμψηφισμό μέρους ή ολόκληρου του ποσού με το δάνειό τους. Η ένταξη των δικαιούχων στη ρύθμιση θα είναι προαιρετική.

Σχετικά με ασφαλιστικούς οργανισμούς που χορηγούν εφάπαξ αλλά παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα, εξετάζεται η καθιέρωση μεγαλύτερης εισφοράς.

Επίσης, εξετάζεται ρύθμιση για συνταξιοδοτούμενους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, βάσει της οποίας οι συνταξιοδοτούμενοι θα λαμβάνουν αρχικά το 40% του εφάπαξ που δικαιούνται και το υπόλοιπο μετά από δυο χρόνια.

Οφειλές 11 δισ. ευρώ στα Ταμεία, αναζητήσιμα μόνο τα 7 δισ. ευρώ


Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι οι συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ, με τους οφειλέτες να ανέρχονται περίπου σε 800.000. Ωστόσο, από το σύνολο των οφειλών μπορούν να αναζητηθούν μόνο τα 7 δισ. ευρώ.

Προβλήματα εντοπίζονται και στην καταβολή εισφορών: Ενδεικτικά, ο υπουργός ανέφερε πως από τους 807.870 ασφαλισμένους στο ΟΑΕΕ, οι 434.000 ή ποσοστό 54% καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους ενώ στον ΟΓΑ το ποσοστό των συνεπών ασφαλισμένων είναι το 62% του συνόλου.

Ο υπουργός Εργασίας διέψευσε, με κατηγορηματικό τρόπο, σενάρια για ενδεχόμενη νέα μείωση μισθών και συντάξεων τους επόμενους δυο μήνες, πρόσθεσε όμως ότι για να μην απαιτηθούν στο μέλλον νέα μέτρα, θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε ό,τι αφορά την αναπλήρωση των απωλειών των ασφαλιστικών Ταμείων από το «κούρεμα» των αποθεματικών τους που είχαν επενδυθεί σε τίτλους του Δημοσίου, επανέλαβε ότι θα ενεργοποιηθεί διάταξη νόμου που προβλέπει τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο υπό σύσταση Ταμείο Στήριξης του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Ανησυχητική, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, είναι η εικόνα στην αγορά εργασίας, αφού χιλιάδες επιχειρήσεις καθυστερούν τις πληρωμές και περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση από 1 έως 5 μήνες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: