Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2015 εκτιμά η τρόικα

Κάτω από το 90% του ΑΕΠ το χρέος το 2030


Το εναλλακτικό, λιγότερο ευνοϊκό σεναρίου, προβλέπει ότι το χρέος το 2020 θα παραμείνει πάνω από το 145% του ΑΕΠ
Το εναλλακτικό, λιγότερο ευνοϊκό σεναρίου, προβλέπει ότι το χρέος το 2020 θα παραμείνει πάνω από το 145% του ΑΕΠ (Φωτογραφία: Reuters )


Aθήνα
Αβέβαιη θεωρείται η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με τη λήξη του προγράμματος στήριξής της το 2015, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που παρουσίασε η τρόικα στο Eurogroup. Ωστόσο, η τρόικα θεωρεί ότι το πακέτο της νέας δανειακής στήριξης, μαζί με την αναδιάρθρωση του χρέους και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά, αρκεί έως το 2030 η Αθήνα να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ανάλυση που καταρτίστηκε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και παρουσιάστηκε στο Eurogroup, με δεδομένο το υψηλό εκτιμώμενο επίπεδο χρέους είναι αβέβαιες οι προοπτικές της Ελλάδας να επανέλθει στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρόγραμμα μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά» αρκεί να εφαρμοστεί πιστά, αναφέρει η ανάλυση, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Σημειώνεται ακόμη πως μετά την ανταλλαγή ομολόγων το ελληνικό χρέος μπορεί να υποχωρήσει στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 90% το 2030.

Ακόμη, τονίζεται πως υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να διακοπεί η πτωτική πορεία του χρέους ή και να αντιστραφεί από διάφορα σοκ.

«Βάσει ενός εναλλακτικού, λιγότερου ευνοικού σεναρίου, το ποσοστό χρέους το 2020 θα παραμείνει πάνω από το 145% του ΑΕΠ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: