Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Γιώργος Παναγιωτακόπουλος: Ούτε ΠΑΣΟΚ πλας ούτε ΠΑΣΟΚ μπας κλας...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4L-Qhvyb4p_bb7zm_bIMP9Wjz4Xdg_CpX2WqiMbEImZQuuydEnToCjDs19SREcN-kd8JtvBcEnmUhmzYlF5MZLSk_cNvSUgevl09oIgU6rJHf7VWctFTFAE7WED0zdT_RN7wqBPRI_Dlz/s320/panagiotakopoulos.jpgΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΣ ΠΣ ΠΑΣΟΚ, ΣΤΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Δεν θα κάνω διαπιστώσεις. Τις έχουμε κάνει πολλές φορές. Ούτε θα αναλύσω την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.Αν σήμερα εδώ θέλω κάτι να πω, είναι για αυτό που με πονάει, που σας πονάει, που μας πονάει όλους. Για το κίνημά μας, για την ίδια μας τη ζωή, για το ΠΑΣΟΚ.
Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις ήταν ιδιαίτερα – μη σας φανεί παράξενο – χρήσιμες και παιδευτικές για όλους μας.
Γιατί μέσα από τη θλίψη, την οργή, την απογοήτευση, την αγανάκτηση, το θυμό, βγαίνουν κάποια χρήσιμα...
συμπεράσματα.
 Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά με εμφατικό τρόπο ότι όταν το ΠΑΣΟΚ αποκόπτεται από τη βάση του οδηγείται σε ήττες.
 Γιατί συντρόφισσες και σύντροφοι, η τακτική που ακολουθήθηκε από την ηγετική μας ομάδα, η περιθωριοποίηση του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ, η χειμερία νάρκη στην οποία οδηγήθηκαν οι οργανώσεις μας, η εποχή της πολιτικής κατάψυξης για τα στελέχη μας, οδήγησε σήμερα σε ένα ΠΑΣΟΚ οργανωτικά, πολιτικά και ιδεολογικά ηττημένο, φοβισμένο και προβληματικό.
 Αφοπλίσανε την κρίσιμη ώρα της μάχης το μοναδικό τους σύμμαχο.


 Αποδεικνύεται το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με το προβαλλόμενο πολιτικό προσωπικό του κινήματος και αναφέρομαι σε όσους είτε μέσα από υπουργικούς ρόλους είτε μέσω των τηλεοπτικών παραθύρων επιλέχτηκαν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, ζούμε την περίοδο της αποκάλυψης και της απαξίωσης αυτών που είπανε πολλά και κάνανε λίγα.
Και είναι εντυπωσιακό το ότι σήμερα διαπιστώνουμε πως το κεντρικό πολιτικό προσωπικό του κινήματος είναι «καμένο»!
Ποιοι όμως;
Υπήρξε μια περίεργη επετηρίδα για το κίνημα στην αξιοποίηση προσώπων σε κρίσιμες θέσεις.
Ανακυκλώσαμε τους ίδιους και τους ίδιους χωρίς ποτέ να κάνουμε σοβαρή πολιτική αξιολόγηση των πεπραγμένων τους στα διάφορα κυβερνητικά πόστα.
Αναδείξαμε από το πουθενά πολιτικάντηδες και τους εμπιστευτήκαμε κρίσιμες θέσεις, με κριτήριο όχι την ικανότητα αλλά τη δουλικότητα.
Μας επιβλήθηκαν «στελέχη» με κριτήριο όχι τη δυνατότητα να διοικήσουν αλλά τη σχέση τους με διάφορους πόλους εξουσίας.
Έτσι βρεθήκαμε σε μια κυβερνητική πλειοψηφία με πρόσωπα είτε που δεν είχανε καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική, είτε με παράγοντες που ήρθανε στο ΠΑΣΟΚ μετά το 2000, είτε με αλεξιπτωτιστές που έκαναν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις με πόλους εξουσίας διαβατήριο για την προσωπική τους ανέλιξη.
Και τους επιβάλαμε στη συνείδηση μας σαν ικανούς, αρεστούς, μόνιμους διαχειριστές μιας εξουσίας. Την ίδια στιγμή κλείσανε τα μάτια στο τεράστιο πολιτικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ, σε δεκάδες στελέχη που και γνώση και εμπειρία είχανε και δυνατότητες να ανταποκριθούν στη δύσκολη κατάσταση.
Οι αρεστοί και πάλι αρίστευσαν και οι άριστοι έμειναν μετεξεταστέοι.
Μα χωρίς συνείδηση της παράταξης μπορείς να διαχειριστείς κρίσιμα θέματα πολιτικής; Χωρίς να γνωρίζεις το ΠΑΣΟΚ μπορείς να κυβερνήσεις στο όνομα του;
Είναι ευκαιρία λοιπόν για μια συνολική επαναξιολόγηση του στελεχιακού μας δυναμικού και μια ανατροπή και σε επίπεδο των λεγόμενων κορυφαίων στελεχών, γιατί και αυτά πρέπει να αναδεικνύονται όχι μέσα από τις σκοτεινές διαδρομές της παραπολιτικής αλλά από την καθημερινή τους δράση στην κοινωνία και τους χώρους δουλειάς.
 Αποδεικνύεται επίσης συντρόφισσες και σύντροφοι ότι η εξουσία είναι ιδιαίτερα βλαπτική για το κίνημα μας όταν δεν υπάρχει σαφής και συγκεκριμένη κατεύθυνση, όταν δεν υπάρχει σχέδιο, όταν δεν υπάρχει στρατηγική.
 Για πολλούς έγινε αυτοσκοπός.
 Για άλλους συνδέθηκε με την προσωπική τους εξέλιξη.
 Για πολύ λίγους δυστυχώς, ίσχυσε ότι «είμαστε στην εξουσία για να υπηρετήσουμε το λαό».
 Δυστυχώς από υπηρέτες του λαού γίνανε υπηρέτες της προσωπικής τους πολιτικής καριέρας και καθοδηγήθηκαν από την αμετροέπεια και τη φιλοδοξία του ρόλου τους στην επόμενη ημέρα!
Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε τη σχέση μας με την εξουσία.
Να οριοθετήσουμε τις πολιτικές μας αντοχές και να σχεδιάσουμε προσεκτικά, με δεδομένα τα όσα ζήσαμε, την επόμενη ημέρα.
Δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία.
Είναι μοναδικός μας σκοπός να υπηρετούμε τους πολίτες. Στην αντίθετη περίπτωση μπορούν και άλλοι να διαχειριστούν την εξουσία και την κυβέρνηση.
 Αποδεικνύεται επίσης συντρόφισσες και σύντροφοι, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επιβιώσει έχοντας απέναντι του το σύνολο της κοινωνίας.
Όσοι σχεδίασαν σε κλειστά γραφεία πολιτικές σύγκρουσης με το λαό να είναι έτοιμοι να πληρώσουν το τίμημα.
Γιατί στη συνείδηση του κόσμου, στη συνείδηση όλων των Ελλήνων το ΠΑΣΟΚ υπάρχει όχι για να τους τιμωρεί, να τους εξοντώνει οικονομικά και ηθικά, όχι για να διατηρεί τις ανισότητες και τις αδικίες αλλά για να υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των νέων, των αδύναμων.
Το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει για να εκχωρεί αλλά για να κατοχυρώνει την Εθνική Ανεξαρτησία.
Άρα όταν οι πολιτικές τους αντιστρατεύονται τις αρχές μας, στην ουσία αντιστρατεύονται τα συμφέροντα αυτών που μας πιστεύουν.
Και άρα φέρνουν απέναντί μας τους συμμάχους μας, διαλύουν την πολιτική μας βάση, κόβουν τα πόδια στα οποία στηριζόμαστε.
Η πτώση είναι αναπόφευκτη.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, αποδείχθηκε το τελευταίο διάστημα η τεράστια κρίση ιδεολογίας, που σαρώνει το κίνημα.
Το είπα και άλλη φορά στο ερώτημα τι είμαστε δεν υπάρχουν απαντήσεις.
Καταλήξαμε σε ένα συνονθύλευμα απόψεων, λογικών και πρακτικών, που όμοιο του ίσως να μην υπάρχει πουθενά αλλού.
Τι είμαστε;
Σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, αριστεροί γενικώς και αορίστως, νεοφιλελεύθεροι, αριβίστες και προσαρμοζόμενοι στις ανάγκες του συστήματος, κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί;
Τι είμαστε;
Ο καθένας ερμηνεύει το ΠΑΣΟΚ με το δικό του τρόπο. Ο καθένας έχει το δικό του ΠΑΣΟΚ στο μυαλό. Ο καθένας κάνει τις δικές του αναλύσεις, παρουσιάζει τα δικά του ιδεολογήματα, προσαρμόζει τις έννοιες στα μέτρα του.
Φτάσαμε στο σημείο να ταυτίζουν το Σοσιαλισμό με την Κεντροαριστερά!
Σοσιαλισμός είναι ένα οικονομικό σύστημα που ορίζεται από το γεγονός ότι τα μέσα παραγωγής έχουν κοινωνική ιδιοκτησία.
Ο παραπάνω είναι ο πιο βασικός, πρωταρχικός ορισμός του σοσιαλισμού.
Μετά η έννοια οικοδομήθηκε, απέκτησε ρίζες πολιτικές και κοινωνικές, ώστε καταστάλαξε στην τωρινή του δαιδαλώδη και δυσκολοφόρετη μορφή του.
Κεντροαριστερά είναι η πολιτική ιδεολογία του κεντροαριστερού φάσματος σε μία αστική δημοκρατία.
Η διαφορά των δύο εννοιών έχει να κάνει με τη φύση τους και όχι με τα αποτελέσματά τους.
Η πρώτη έννοια αφορά στη ρίζα του την οικονομία και η δεύτερη την πολιτική.
Όσοι, λοιπόν, στον πολιτικό λόγο χρησιμοποιούμε τις δύο έννοιες ως ταυτόσημες, μπερδεύουμε μήλα με πορτοκάλια.
Δείτε για παράδειγμα ότι άνθρωποι που καμία σχέση δεν είχαν με το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν σήμερα να μιλήσουν για τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία ταπεινώνοντάς την στα μέτρα τους.
Ξεχνούν όμως ότι ο κεντρικός ρόλος του κράτους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Εκτός και αν ανακαλύψαμε νέες μεθόδους ανάλυσης…
Η κρίση ιδεολογίας, οδηγεί σε αδυναμία ανάλυσης και σε κρίση στρατηγικού σχεδιασμού. Αλλά πάνω από όλα θέτει ένα τεράστιο και ίσως το πιο κρίσιμο ερώτημα: Κάτω από αυτές τις συνθήκες ποιος είναι ο λόγος της ύπαρξης μας;
Όταν λοιπόν σαν κίνημα αντιμετωπίζουμε τόσο αρχειακά θέματα επιβάλλεται να λυθούν και να απαντηθούν. Γιατί όλα τα άλλα ακολουθούν. Γιατί έτσι γνωρίζοντας το ποιοι είμαστε θα ξέρουμε και με ποιους μπορούμε να πάμε και με ποιους όχι!
Τελευταία παρατήρηση, σε συνέχεια των προηγουμένων:
Δεν είναι κακό να πούμε ότι δεν μπορούμε να πάμε όλοι μαζί.
Μα δεν γίνεται να ταυτιστούμε ούτε με δεξιές, ούτε με νεοφιλελεύθερες απόψεις, ούτε με φασίζουσες λογικές που αποθεώνουν το πρόσωπο και τον τακτικισμό.
Μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους εμπνευστές της μεγάλης κεντροδεξιάς, της διαχείρισης, της σπατάλης και του συμβιβασμού;
Μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους εκφραστές της διαπλοκής, τους εκπροσώπους των ντόπιων συμφερόντων;
Εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να συμβιβαστώ με τους υπεύθυνους της πολιτικής μας χρεοκοπίας.
Μπορεί σε ένα πολιτικό νεφέλωμα με διαχειριστική λογική να χωράνε πολλά, αλλά αυτό δεν είναι κόμμα που μπορεί να έχει μακρά πνοή.
Όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έχουμε και κοινές καταβολές και κοινή διαδρομή και κοινούς αγώνες και κοινές αγωνίες αλλά και κοινή προοπτική.
Ξέρουμε και κατανοούμε ότι σήμερα παρά ποτέ είναι επίκαιρες οι αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη.
Γιατί και η Εθνική Ανεξαρτησία είναι ζητούμενη και η Κοινωνική δικαιοσύνη αναδεικνύεται ως πρωτεύον ζήτημα διεκδίκησης και η Λαϊκή Κυριαρχία αναζητείται απέναντι στον ορισμό Πρωθυπουργών και τον εκβιασμό σε παραίτηση του εκλεγμένου Πρωθυπουργού της χώρας.
Οφείλουμε να δράσουμε και να δράσουμε συγκροτημένα, οργανωμένα, συλλογικά και ισότιμα.
Οφείλουμε να υπερασπιστούμε αυτό που χτίσαμε και οφείλουμε να το κάνουμε για το λαό και μόνο.
Για το λόγο αυτό και ενόψει του Συνεδρίου, προτείνω:
 Να συγκροτήσουμε άμεσα τρείς ομάδες εργασίας για την επεξεργασία της πολιτικής μας πρότασης για την επανίδρυση και αναγέννηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ ως ριζοσπαστικού, δημοκρατικού, σοσιαλιστικού κινήματος, της οργανωτικής του δομής και των αναγκαίων αλλαγών στο καταστατικό μας, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά τους αμέσως μετά τις γιορτές.
 Να συμφωνήσουμε σε αυτό σε νέα συνάντηση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και να αποτελέσει την πολιτική πλατφόρμα για την επόμενη ημέρα.
 Να συναντήσουμε σε ολόκληρη την Ελλάδα στελέχη του κινήματος και να συζητήσουμε μαζί τους παρουσιάζοντας τους την πρόταση μας.
 Να κινητοποιήσουμε τα μέλη μας προκειμένου να είναι παρόντα στις επερχόμενες εξελίξεις και βεβαίως στις διαδικασίες του Συνεδρίου.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Κάποιοι σκέφτονται να δρομολογήσουν εξελίξεις έξω και πέρα από τα καταστατικά προβλεπόμενα, έξω και πέρα από την οργάνωση. Κάποιοι έχουν ξεκινήσει τον αγώνα δρόμου για την υποτιθέμενη επόμενη ημέρα.
Κάποιοι λογαριάζουν χωρίς το ξενοδόχο και προσπαθούν να ευτελίσουν το ΠΑΣΟΚ για να επιβιώσουν οι προσωπικοί τους μηχανισμοί.
Δεν έχει ανάγκη η κοινωνία ούτε το ΠΑΣΟΚ του συμβιβασμού, ούτε το ΠΑΣΟΚ της εκσυγχρονιστικής περιόδου, ούτε το ΠΑΣΟΚ των κηπουρών και των παρατρεχάμενων.
Δεν έχει η κοινωνία ανάγκη τα δημιουργήματα του συστήματος που καταρρέει.
Ούτε ΠΑΣΟΚ πλας ούτε ΠΑΣΟΚ μπας κλας.
Εμείς θα συναντήσουμε και πάλι το ΠΑΣΟΚ της Εθνικής Ανεξαρτησίας και Περηφάνιας, το ΠΑΣΟΚ της Λαϊκής Κυριαρχίας και των αγώνων, το ΠΑΣΟΚ της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Ισότητας.

Αυτό το ΠΑΣΟΚ θέλουμε και αυτό θα προσπαθήσουμε να ανασυγκροτήσουμε από τις στάχτες του. Θα δώσουμε τον αγώνα. Οφείλουμε να το κάνουμε.
Και ας είναι ο τελευταίος. Και ας είναι ο καθοριστικός.
Ενός κινήματος που θα αγκαλιάσει τους έλληνες και θα υπογράψει μαζί τους ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο τιμής. Που θα σηκώσει τον ήλιο ψηλά και θα κάνει τους έλληνες υπερήφανους.
Αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπάρχει στην καρδιά κάθε δημοκράτη, κάθε αγωνιστή, κάθε απλού ανθρώπου που δεν ξεχνά και περιμένει.
Αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να ξαναγίνει η ελπίδα των νέων.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που συζητά, που προτείνει, που σέβεται, που παράγει πολιτική, που μάχεται και που τιμά τον άνθρωπο.
Οι καιροί το απαιτούν, η κοινωνία το θέλει, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. των οραμάτων και των μεγάλων αλλαγών μπορεί.

Αναρτήθηκε από sibilla

Read more...

Η ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΗ ΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggDu_FNWiVs-HwT_H0yvvhuVvpe-AnPW4ws4IbsccmcV3HOPbWc7R52gREuNYhMB-RJscOdzmqU16Sxa17qwBAIxmwQCBjDyRqmkSvZwKX8WT3opWWQZ1Q0u0I-W2QE8m_H9oiBMBiBG0/s230/IMG_0024+1.jpg

Μιχάλης Χαραλαμπίδης*

Η ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΗ ΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

Δεν νομίζω ότι το ιστορικό προϊόν, το ανθρώπινο μορφωτικό και πολιτικό κεφάλαιο της γενιάς του Πολυτεχνείου έπρεπε να είναι ο ανεψιός και ο υιός. Οι συλλαβίζοντες του ψευτοχάρβαρντ, οι υιοί του μπαμπά κατά το ο γιός του φαρμακοποιού φαρμακοποιός, οι γλάστρες και το πολιτικό κιτς για να δούμε και την κωμική, αλλά τραγική για τη χώρα, έκφραση του παρακμιακού φαινομένου.

Δεν αρκεί η καταδίκη του. Αυτό που είναι χρήσιμο και αυτό που κάνω είναι η ερμηνεία του.**

Τα αίτια, οι λόγοι αυτής της παρακμής, της επιβολής της κακιστοκρατίας, του ευτελισμού, της τερατογονίας, όπως γράφω στο βιβλίο μου «Από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο ΚΚΚΑΣΟΡ ο εκφυλισμός ενός ιστορικού εγχειρήματος».

Είναι ακριβώς έκφραση αυτής της μολυσμένης ατμόσφαιρας της τερατογονίας η αγωνιώδης και πονηρή δήλωση του υιού, προχθές στη Βουλή, ότι δεν είναι κολλημένος στις καρέκλες.

Όπως όλες οι ολιγαρχικές ολοκληρωτικές ομάδες και τα πρόσωπα, μπροστά στα ερείπια που δημιούργησαν, επιδιώκουν να καλυφθούν, να αποφύγουν την καταδίκη, να σωθούν ψευδόμενοι συνειδητά, επανειλημμένα και συστηματικά. Στο βιβλίο μου μιλώ για την πολιτική ως Απάτη.

Δυστυχώς η ιστορία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η μνήμη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., λέει ότι η χωρίς θεμέλια, χωρίς ιστορία, χωρίς λόγο, χωρίς δίκαιο, χωρίς αγώνα, χωρίς ιερό, αρρωστημένη μανία του υιού για την καρέκλα διέλυσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη χώρα αργότερα.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, εθνική ήττα. Μπορούν να γίνουν παραλληλισμοί με το «Ειρήνη – Μη πόλεμος» του Γούναρη στις εκλογές του 1920 και το «Λεφτά υπάρχουν» του υιού το 2009. Η ιστορία πλέον λέει που οδήγησαν αυτοί οι τυχοδιωκτισμοί.

Ποτέ όμως δεν ευτελίστηκε, δεν διασύρθηκε σ’ αυτό το βαθμό το όνομα της Ελλάδας.

Πριν λίγο καιρό επανέλαβα μία φράση που ακούστηκε στην αγορά των Αθηνών και βρήκα στον Διόδωρο Σικελιώτη*** «Όνειδος της πατρίδας». Θυμάμαι ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου τη χρησιμοποίησε χρόνια πριν.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΙΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΕΣ.

*Από την ομιλία του στο Κιάτο

**Η άλλη χαμένη μάχη του Πολυτεχνείου στο «Από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο ΚΚΚΑΣΟΡ ο εκφυλισμός ενός ιστορικού εγχειρήματος». Μιχάλης Χαραλαμπίδης εκδόσεις Στράβων 2009.

*** «Τολμάς να ζεις, ν’ αντικρίζεις το φως του ήλιου και να έρχεσαι στην Αγορά Ζωντανό μνημείο ντροπής και όνειδος της πατρίδας»। Διόδωρος Σικελιώτης, Βιβλιοθήκη Ιστορική, Εκδόσεις Κάκτος - Αθήνα

Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη


Read more...

ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΝΑΣ Ή ΜΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ “ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗ”


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggDu_FNWiVs-HwT_H0yvvhuVvpe-AnPW4ws4IbsccmcV3HOPbWc7R52gREuNYhMB-RJscOdzmqU16Sxa17qwBAIxmwQCBjDyRqmkSvZwKX8WT3opWWQZ1Q0u0I-W2QE8m_H9oiBMBiBG0/s230/IMG_0024+1.jpgΜιχάλης Χαραλαμπίδης

ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΝΑΣ Ή ΜΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ

“ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗ”

Υπάρχει ένα πρόβλημα οικοδόμησης της δημόσιας συζήτησης, υπάρχει ένα πρόβλημα λόγου, πολιτικού λόγου. Είναι ο πολιτικός λόγος που λειτουργεί απελευθερωτικά προς τις κοινωνίες που έχουν ταλαιπωρήσει τις ψυχές τους, έχουν διαπράξει αλλεπάλληλα σφάλματα.

«Δεν υπάρχει άλλο φάρμακο παρά ο λόγος» λέει ο Ισοκράτης στο λόγο του περί της Ειρήνης.*

Δεν περιμένει κανείς από τις ένοχες κάστες μια ορθολογική, αληθινή απελευθερωτική οργάνωση του δημόσιου λόγου. Οι ολιγαρχικές ολοκληρωτικού τύπου κάστες αμύνονται, επιδιώκουν να αποφύγουν την καταδίκη, να συντηρηθούν αν μπορούν.

Ακόμη όμως και στους αντίθετους πόλους, στο βαθμό βέβαια που υπάρχουν ουσιαστικά, ακόμη και στα διαφόρων μορφών Κινήματα και ομάδες δεν διακρίνεις την πολιτική, το Λόγο. Την οργάνωση του Λόγου, την ημερήσια διάταξη στην Αγορά, στην Εκκλησία του Δήμου. Είναι παρούσα η φλυαρία, ή μονότονη και μονοδιάστατη επανάληψη όταν «Πολίται Χρη Λέγειν τα καίρια» όπως λέει ο Αισχύλος.

Μία κοινωνία σε σύγχυση δεν μπορεί να βρει το βηματισμό της προς το μέλλον.

Αυτό συμβαίνει τόσο λόγω διανοητικής, πολιτικής, ηθικής αδυναμίας όσο και λόγω της υπόγειας λειτουργίας πολλών αντιδημοκρατικών μηχανισμών, κέντρων αποπροσανατολισμού.

Ας μείνω σε δύο παραδείγματα:

Αντί η χώρα να μιλά για το Τουρκικό πρόβλημα, μιλά για τον Νεοθωμανισμό. Αντί για την Κουρδική Άνοιξη και τον Οτζαλάν, μιλά, προπαγανδίζει τον Νταβούτογλου.

Έγιναν Δραγουμάνοι όχι μόνο οι «Νεοεθνικόφρονες», (Αμερικανόφρονες δηλαδή) αλλά και οι «αντιιμπεριαλιστές», οι «πατριώτες», οι «εναλλακτικοί» λέω στο βιβλίο μου. Ένα φαινόμενο παρακμιακό αλλά και κωμικό.

Αντί η κοινωνία, οι πολίτες, να μιλούν για τη διαφθορά, να οικοδομούν ένα ιστορικής σημασίας κίνημα Αντιδιαφθοράς, αποπροσανατολίζονται από μία πολύ αργοπορημένη εκ των υστέρων μονοδιάστατη φλυαρία για το χρέος. Η οικοδόμηση στη χώρα «μιας οικονομίας εξαγωγής κεφαλαίων διαμέσου του χρέους», όπως την ονόμασα, είναι υπόθεση της δεκαετίας του ’80, του ’90, του 2004. Που ήταν όλοι αυτοί που σήμερα φλυαρούν;

Όταν αποσιωπάς την Κλεπτοκρατική «Πολιτική» γενεσιουργό ουσία του χρέους, τότε αθωώνεις την ένοχη Πολιτική κάστα και επιτρέπεις την αναπαραγωγή των δομών που το δημιούργησαν. Δεν κάνεις πολιτική. Έχεις άλλο ρόλο.

Στο βιβλίο μου για τον εκφυλισμό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και όλων των μεταπολιτευτικών κομμάτων μη κομμάτων, γιατί περί αυτού πρόκειται, αναλύω τις σχέσεις Πολιτικής – Μιζοπολιτικής, Δημοκρατίας, Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης, Χρέους.

Στην ημερήσια πολιτική διάταξη της χώρας, στην πολιτική ατζέντα ΕΝ αρχή ήν ένα κίνημα Αντιδιαφθοράς.

Παρατηρείται το εξής παράδοξο και παράλογο, που δηλώνει την απουσία της Πολιτικής, της Αληθινής Πολιτικής. Τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στην κοινωνία.

Καλούνται, υποχρεώνονται να πληρώσουν οι μη έχοντες, οι μη προνομιούχοι, αντί να πληρώσει η Πολιτική κάστα, η προνομιούχα κάστα του μεταπολιτευτικού καθεστωτισμού. Η πολιτική λέει ότι πρέπει να καθιερωθεί ένας πολιτικός φόρος. Το χρέος να το πληρώσουν οι κάστες. Να πληρώσουν αυτοί που έδωσαν το αντιπαράδειγμα «Το ελάτε να τα φάμε».

Ως γνωστόν, η επιστημονική αναλυτική εκτίμησή μου για το πολιτικό λεγόμενο προσωπικό στη χώρα, είναι αρνητική. Όπως και κάθε σοβαρού και έντιμου επιστήμονα. Δεν έχω ψευδαισθήσεις γι’ αυτό το μεταπολιτευτικό συφερτό. Αυτό το όνομα τους δίνει η ιστορία και η πραγματικότητα. «Αποκάλυψη» μπορεί να είναι ο τίτλος κινηματογραφικής ταινίας γι’ αυτούς. Ή ενός θεατρικού έργου.

Μου κάνει όμως εντύπωση που δεν βρέθηκε ένας ή μία έστω πρώην και νυν βουλευτής που να δηλώσει δημόσια. «Δεν θέλω τη βουλευτική μου σύνταξη, τη βουλευτική αποζημίωση». Ούτε μία πολιτική ομάδα, κόμμα που να θέσει στη βουλή αυτά τα ζητήματα. Είχαμε ένα ευτελές κουτοπόνηρο spot για τα βουλευτικά αυτοκίνητα.

Ποια η διανοητική, μορφωτική, παραγωγή και παραγωγικότητα αυτών των ανθρώπων;

Η εσωτερική κάθαρση είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των εξωτερικών επιθέσεων και προκλήσεων. Η εσωτερική κλεπτοκρατία είναι υφιστάμενη της εξωτερικής. Είναι αιχμάλωτοι τους

Σ’ αυτά που είπα βρίσκεται κατά την γνώμη μου η αφετηρία μιας ηθικής , πολιτισμικής, αισθητικής, πολιτικής αναγέννησης της χώρας.

*Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μιλώντας στο Ηράκλειο.

Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη


Read more...

Δεν κινδυνεύει ο 13ος και 14ος μισθός

Κανένα ζήτημα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν θέτει η τρόικα σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας. Επιμένουν για μηδενικές αυξήσεις

Δεν έχει τεθεί, μέχρι στιγμής, θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από την τρόικα.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Ο κ. Κουτρουμάνης πρόσθεσε ακόμη ότι δεν έχει τεθεί ούτε θέμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν μικρές αυξήσεις, αλλά η τρόικα θέτει θέμα κατώτατου μισθού, στο πλαίσιο, όμως, της ρύθμισης για αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τον κ. Παπαδήμο για τις εκκρεμότητες του μεσοπρόθεσμου, επικουρικές συντάξεις και δαπάνες στα φάρμακα.

Επίσης, οι δύο άνδρες συζήτησαν για το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους που έχει ξεκινήσει, για τα προγράμματα προστασίας των ευπαθών ομάδων και τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, όπως η αυτεπιστασία στους δήμους.

Δίωρη συνάντηση τρόικας - Βενιζέλου

Σε εξέλιξη βρίσκεται εν τω μεταξύ ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται τα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2013-2014 που αναμένεται να είναι επικεντρωμένα στην περιστολή των δαπανών.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών είχαν το πρωί δίωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έχει προγραμματιστεί επίσης να συναντηθεί σήμερα και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλάρα, ενώ στις 4.00 παραχωρεί συνέντευξη Τύπου.

Βασικό ζητούμενο των διαπραγματεύσεων είναι να καταρτιστεί η νέα δανειακή σύμβαση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με 130 δισ. ευρώ, αλλά και το μνημόνιο που θα τη συνοδεύει.

Επιπλέον, ύστερα από το φιάσκο της εφεδρείας, πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους της τρόικας να κομίζουν προς την ελληνική κυβέρνηση την απαίτηση για απόλυση 25।000 δημοσίων υπαλλήλων.

http://news247.gr


Read more...

Μισθούς Πορτογαλίας ζητά εκ νέου η τρόικα...



Στη μέγγενη της τρόικας τίθενται οι κατώτατες αμοιβές του ιδιωτικού τομέα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έθεσαν εκ νέου ζήτημα μείωσης των κατώτατων ορίων των αμοιβών, κάτι που είχαν για πρώτη φορά τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης επιβεβαίωσε τη Δευτέρα... δημοσίευμα του «Βήματος» πως η τρόικα επανέρχεται με πιέσεις για μείωση των κατώτατων αμοιβών που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Ο κ. Κουτρουμάνης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο δήλωσε πως «τρόικα θέτει θέμα κατώτατου μισθού στο πλαίσιο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας».

Αντιθέτως διέψευσε δημοσιεύματα τύπου που ανέφεραν ότι έχει τεθεί θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. «Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στο τραπέζι των συνομιλιών με την τρόικα», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση το υπουργείου Εργασίας με την τρόικα οι δανειστές είχαν ζητήσει - ευθέως - την κατάργηση της «τελευταίας κόκκινης γραμμής» για το ύψος των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα είχαν στείλει e - mail στον υπουργό Εργασίας με το οποίο πρότεινα να «ευθυγραμμισθούν» οι κατώτατες αμοιβές στη χώρα μας με αυτές της Πορτογαλίας.

Η τρόικα ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία διαμορφώνει τις κατώτατες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε οι μισθοί να διαμορφωθούν χαμηλότερα από τα 751,39 ευρώ (κατώτατος μισθός) ή τα 33,57 ευρώ (κατώτατο ημερομίσθιο).

«Ξεκινήστε την διαδικασία συνομιλιών με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να πεισθούν να μειωθούν τα κατώτατα όρια αμοιβών που προβλέπει η σύμβαση», πρότειναν οι δανειστές στον κ. Κουτρουμάνη και συμπλήρωσαν: «εάν δεν καταστεί αυτό δυνατό, προχωρήστε σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα».

Το θέμα τότε είχε ρυθμιστεί με πολιτική παρέμβαση και διαπραγμάτευση, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε ένα τόσο - επαχθές - κοινωνικά μέτρο.

Ωστόσο το κείμενο εργασίας της τρόικας έδειχνε ότι το θέμα αυτό θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με επιτακτικότερο τρόπο.

Στο συγκεκριμένο κείμενο η τρόικα χαρακτηρίζει «εξωπραγματική» την τριετή σύμβαση (2010 - 2012) στην οποία κατέληξαν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, Εμποροι και ΓΣΕΒΕΕ), που προβλέπει αυξήσεις ίσες με τον «ευρωπαϊκό πληθωρισμό» για τα έτη 2011 και 2012.

Επισημαίνει πως οι κατώτατες αμοιβές θα πρέπει να μειωθούν, εκτιμώντας οτι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί κίνητρο για προσλήψεις σε πολλές επιχειρήσεις που θα μειώσουν το μισθολογικό τους κόστος. Οι δανειστές της χώρας εκτιμούν ότι το κόστος της κρίσης «πληρώνουν» οι άνεργοι και πως με τα μέτρα αυτά - το συγκεκριμένο κόστος να επιμερισθεί και στους εργαζόμενους.

Η τρόικα ζητούσε να ξεκινήσει η κυβέρνηση επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους και να τους πιέσει να δεχθούν μειώσεις των κατώτατων μισθών. Εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό, η κυβέρνηση να νομοθετήσει και να προσδιορίζει η ίδια τα όρια των κατώτατων αμοιβών. «Κάτι ανάλογο γίνεται στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, με την κυβέρνηση να καθορίζει τους κατώτατους μισθούς. Γιατί να μην γίνει και στην Ελλάδα», διερωτάται η τρόικα.
BHMA.



Read more...

Άγριο «κράξιμο» για τους 117 βουλευτές που ζητούν αναδρομικά

Έντονη αποδοκιμασία από τους εν ενεργεία συναδέλφους τους


http://img.protothema.gr/C50BBB34CEC80311BE7127AE8A62CB9F.jpg

Οργισμένοι είναι οι περισσότεροι βουλευτές με τους 117 συναδέλφους τους οι οποίοι επιμένουν να διεκδικούν από το δημόσιο αρκετές χιλιάδες ευρώ ως αναδρομικά, την ώρα που οι έλληνες φορολογούμενοι υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες των απεχθέστερων δημοσιονομικών μέτρων.

Μέλη του κοινοβουλίου αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος καθώς και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος μιλούν στο protothema.gr και καταδικάζουν τις απαιτήσεις των συναδέλφων τους.

Κώστας Τασούλας: «Είναι προκλητικό και απαράδεκτο»

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Κώστας Τασούλας ξεκαθάρισε ότι είναι «προκλητικό και απαράδεκτο πολιτικοί να διατηρούν τέτοιες αξιώσεις» την ώρα που οι Έλληνες βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Πρόσθεσε ότι οι τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ που περιλαμβάνονται στην λίστα (Μπεκίρης, Πλακιωτάκης Νικολόπουλος και Μελάς) έχουν ήδη «κάνει σχετικές δηλώσεις με τις οποίες παραιτούνται των αξιώσεών τους» και σημείωσε ότι «η ΝΔ θεωρεί ότι σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη οικονομικά περίοδο που περικόπτονται εισοδήματα εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών και δοκιμάζονται οι αντοχές τους η διεκδίκηση παρόμοιων αξιώσεων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Μανώλης Μπεντενιώτης: «Η πολιτική λειτουργία είναι προσφορά και ευθύνη στο λαό»


Επιπροσθέτως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Πειραιά και Νησιών Μανώλης Μπεντενιώτης δήλωσε ότι «Ο πολιτικός θα πρέπει να μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν ωφελήθηκα τίποτα από τις πράξεις μου αλλά και από τα λόγια μου στην πολιτική. Γιατί ολιτική λειτουργία είναι προσφορά και ευθύνη στο λαό και την κοινωνία, ενώ ο πολιτικός θα πρέπει να διακρίνεται και για την ηθική στην πολιτική και τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπεντενιώτης είναι από τους ελάχιστους που όσο ίσχυε η δυνατότητα δικαιώματος Ι.Χ. αυτοκινήτου από τον Ο.Δ.Δ.Υ., δεν έκανε χρήση αυτού του «δικαιώματος». Οι άλλοι τρεις ήταν: Ανδρέας Παπανδρέου, Γιάννης Αλευράς και Παναγιώτης Κατσαρός.

Θανάσης Οικονόμου: «Είναι ώρα να βάλουμε οριστική τελεία σε όλο αυτό το καθεστώς»


Επίσης ο βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου μιλώντας στο protothema.gr αναφέρει πως «αυτή είναι η απόδειξη ότι το ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος είναι εκτός τόπου και χρόνου και εξηγεί το πώς φτάσαμε εως εδώ. Επι 3 χρόνια έντονης οικονομικής κρίσης επιμένουν να διατηρούν νοοτροπίες και απαιτήσεις που είναι εντελώς αντίθετες με όσα βιώνει ο τόπος και οι έλληνες. Αυτοί μάλιστα που διεκδικούν τα αναδρομικά μπορεί να βγαίνουν στα τηλεπαράθυρα και να κατακεραυνώνουν τους πάντες. Πιστεύω ότι είναι ώρα να βάλουμε οριστική τελεία σε όλο αυτό το καθεστώς και να προχωρήσουμε άμεσα στον εκδημοκρατισμό του πολιτικού μας συστήματος».

Πέραν όμως των εν ενεργεία βουλευτών που καταδικάζουν τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία κατέθεσαν αγωγές ζητώντας αναδρομικά ύψους περίπου 250.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, κάνοντας χρήση «του συνταγματικού τους δικαιώματος», όπως αναφέρουν, υπάρχουν και ορισμένοι που προτίμησαν να μην κάνουν χρήση τού «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» και να παραμείνουν πιστοί σε έναν κώδικα ήθους που φαίνεται να έχει λησμονηθεί από τους περισσότερους συναδέλφους τους. Δύο από αυτούς είναι το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, οι οποίοι μιλώντας στο protothema.gr (αρ. φύλλου 324 08/05/2011) είχαν ξεκαθαρίζει ότι ποτέ δεν διανοήθηκαν να προσφύγουν κατά του ελληνικού κράτους, ακόμα και όταν η οικονομική κρίση δεν είχε χτυπήσει την πόρτα της χώρας.

Γιάννης Χαραλαμπόπουλος: «Δεν σκέφτηκα ποτέ να καταθέσω τέτοια αγωγή»

«Από την πρώτη στιγμή αρνήθηκα να κάνω προσφυγή. Υπήρχαν δικηγόροι που γυρνούσαν από εδώ και από εκεί και ενημερώνανε. Σε εμένα δεν ήρθε κανείς βέβαια γιατί ήξεραν τις απόψεις μου, που λένε πως ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και κατ’ ανάγκη ηθικό. Δεν σκέφτηκα λοιπόν ποτέ να καταθέσω τέτοια αγωγή. Νομίζω πως είναι αρκετοί αυτοί που κατέθεσαν. Η πράξη αυτή όμως δεν έχει ηθική, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει σε μια συγκυρία σαν αυτή που περνάμε σήμερα. Θεωρώ ότι είναι άσχημο να καταθέτει πολιτικός αγωγή εναντίον του κράτους για να εισπράξει κάτι που ενδεχομένως είναι νόμιμο. Απεναντίας, ο πολιτικός πρέπει να αφουγκράζεται τον παλμό των γεγονότων και το δημόσιο αίσθημα».

Αλέκος Παπαδόπουλος: «Είμαι θεμελιακά αντίθετος με το Ζ ψήφισμα της Βουλής»


«Είμαι θεμελιακά αντίθετος με το Ζ ψήφισμα της Βουλής, βάσει του οποίου διεκδικούν οι συνταξιούχοι βουλευτές τα αναδρομικά. Αποψη που την έχω εκφράσει ήδη από το 1994 ως υπουργός Οικονομικών. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να προσφύγω και να διεκδικήσω τα αναδρομικά γιατί τότε θα ήμουν ανακόλουθος τόσο μετα όσα πιστεύω όσο και με όσα ως εν ενεργεία πολιτικός έχω δεσμευτεί».

Βασίλης Έξαρχος: «Προσβολή του κοινού περι δικαίου αισθήματος η απαίτηση των 117»

Προσβολή του «κοινού περι δικαίου αισθήματος» αποτελεί η απαίτηση των 117 βουλευτών για τα αναδρομικά σύμφωνα με δήλωση του γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Εξαρχου. Αναλυτικά, ο κ Εξαρχος αναφέρει ότι «Σε μία περίοδο που οι πολίτες κάνουν επώδυνες θυσίες, η τυχόν επιμονή ορισμένων στη διεκδίκηση αναδρομικών από βουλευτικές αποζημιώσεις δεν συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα» και προσθέτει πως «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού διατυπώσει την ξεκάθαρη θέση, να μην διεκδικήσουν οι βουλευτές-μέλη της την καταβολή αναδρομικών, συναισθανόμενοι την κρίσιμη κατάσταση της χώρας μας».
Read more...

Η τρόικα ζητάει 150.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους έως το 2015









Η τρόικα ζητάει 150.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους έως το 2015
Τον κεντρικό στόχο της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων στο κράτος μέχρι το 2015 κατά τουλάχιστον 150.000 επαναβεβαίωσαν η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και οι εκπρόσωποι της τρόικας, που επισκέφθηκαν το υπουργείο.

Ο σχετικός προγραμματισμός αποχωρήσεων – προσλήψεων αναμένεται σε μελέτη που θα παραδοθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο. Σε ό,τι αφορά την εργασιακή εφεδρεία, ο κ. Ρέππας γνωστοποίησε τα στοιχεία που υπάρχουν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που δημιούργησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπου κάθε φορέας καταχωρεί τα στοιχεία του, η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έγινε αναφορά στο αντικειμενικό οριζόντιο κριτήριο της εφεδρείας και τις συνέπειες που προκαλούνται από την εφαρμογή του και επιβεβαιώθηκε ότι προτιμότερη είναι η εφαρμογή διαδικασιών αξιολόγησης προσώπων και δομών, η οποία ωστόσο δεν ήταν δυνατή σε τόσο σύντομο χρόνο, αλλά προβλέπεται στην πορεία προς το επιτελικό Κράτος.

Όπως τόνισε ο κ. Ρέππας το μέτρο της εφεδρείας υπήρξε το πιο δραστικό της διετίας, δίνοντας το ισχυρότερο ποιοτικό μήνυμα των διαρθρωτικών αλλαγών। Υπήρξε συμφωνία ότι τα επείγοντα μέτρα πρέπει να είναι απολύτως αντικειμενικά, αλλά ο σωστός τρόπος εφαρμογής είναι ο συνδυασμός αξιολόγησης με κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων.
http://newpost.gr

Read more...

Νέα μέτρα μόνο από κυβέρνηση με νωπή εντολή, ξεκαθαρίζει ο Ευ.Βενιζέλος

«Δύσκολος ο προϋπολογισμός»

(Φωτογραφία: Icon Photopress )


Αθήνα
Την ελπίδα ότι οι «κρίσιμες και δύσκολες» διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2012 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τις συναντήσεις του με τον εκπρόσωπο των ιδιωτών πιστωτών Τσαρλς Νταλάρα, αλλά και την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.

Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι εξαιρετικά δύσκολος για σειρά λόγων επανέλαβε αρκετές φορές ο κ. Βενιζέλος, ενώ εκτενώς αναφέρθηκε και στις δυσκολίες εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, το τελευταίο τρίμηνο του οποίου συνέπεσε με μεγάλη πολιτική και κοινωνική αβεβαιότητα στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς.

Το γεγονός δε ότι ο υπουργός αναφέρθηκε στις «δυσκολίες» ερωτηθείς αν θα χρειασθούν νέα μέτρα ενισχύει τους φόβους ότι μάλλον τα ήδη ληφθέντα μέτρα δεν αρκούν.

Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα μόνο υπό την προϋπόθεση της πιστής και απαρέγκλιτης εφαρμογής των ήδη ληφθέντων, πράγμα όμως που όπως φαίνεται δεν επιτυγχάνεται.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών ακόμη είναι καθησυχαστικός δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν νέα εισπρακτικά μέτρα, ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των δαπανών.

«Νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάρουμε», είπε ο κ. Βενιζέλος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Τις δαπάνες πρέπει να τις μειώσουμε και άλλο» πρόσθεσε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η αναφορά του υπουργού ότι ούτως ή άλλως νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν χωρίς νωπή λαϊκή εντολή.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος είπε: «αν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2011 όπως έχει προβλεφθεί δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Αν καταγραφούν αποκλίσεις θα δούμε τι πρέπει να γίνει. Δεν νομίζω ότι είναι η στιγμή να αναλάβω αυτό το φορτίο. Πρέπει να το αναλάβει η κυβέρνηση μετά από νωπή εντολή του λαού».

Σε ό,τι αφορά δε την λαϊκή εντολή και τον χρόνο διεξαγωγής εκλογών ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι εκλογές στη χώρα δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και οριστικοποιηθεί το νέο δανειακό πρόγραμμα ύψους 130 δισ. ευρώ της χώρας.

«Δεν μπορεί η χώρα να οδηγηθεί στην ένταση μιας προεκλογικής περιόδου, ενώ έχουμε να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες», είπε ο κ. Βενιζέλος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σήμερα, Δευτέρα, ξεκίνησαν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και τις τράπεζες για το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας, ύψους 130 δισ. ευρώ, καθώς και το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «δύσκολες» τις συζητήσεις.

«Οι συζητήσεις είναι κρίσιμες και δύσκολες», δήλωσε ο υπουργός. «Η χώρα καλείται να λάβει σημαντικές και κρίσιμες αποφάσεις και δεν υπάρχει περιθώριο για καμία περίσπαση».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου είναι για την Ελλάδα πιο πειστική από αυτές των προηγούμενων Συνόδων και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συστρατευθούν με την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα προσαρμογής που θα συνοδεύσει την νέα δανειακή σύμβαση ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η πέμπτη αναθεώρηση του ισχύοντος προγράμματος είναι η βάση της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η τρόικα να απαιτήσει νέα μέτρα ώστε να εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι αυτό θα το κρίνει η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις, κάνοντας μάλιστα έκκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας να πουν ξεκάθαρα τις προτάσεις τους.

Ειδικά για τα εργασιακά, και ενώ οργιάζουν οι φήμες ότι η τρόικα θα ζητήσει νέες περικοπές, ανατροπές και μειώσεις μισθών, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούριο πέραν του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων με την τρόικα ο Ευ.Βενιζέλος ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα διεξάγεται προκαταρκτικός γύρος διαβουλεύσεων και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια κρίσιμη και δύσκολη εβδομάδα.

Η τρόικα κατά τη διάρκειας της εβδομάδος θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και πριν την αποχώρησή της θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.

Στις αρχές Ιανουαρίου θα επιστρέψει με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο παράλληλα με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI.

Εν τω μεταξύ πριν τα Χριστούγεννα το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να καταθέσει στη Βουλή πολυνομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται διατάξεις για το ΕΣΠΑ, την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ρυθμίσεις για τις φαρμακευτικές δαπάνες κά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

Η Τρόικα ζητά κατάργηση του βασικού μισθού!

Δεν “παίζει” για 13ο και 14ο μισθό αλλά…


http://img.protothema.gr/E548401FB9FC94A68AEEDAEAF7AC4BD4.jpg
Μπορεί, μέχρι στιγμής, οι αξιωματούχοι της τρόικας να μη θέτουν θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού αλλά επανήλθαν στο αίτημά τους για συρρίκνωση του βασικού μισθού των 751 ευρώ!

Οι ελεγκτές υπενθύμισαν στα στελέχη του υπουργείου Eργασίας με τα οποία συναντήθηκαν τη Δευτέρα ότι μέσα στη συμφωνία του μνημονίου προβλέπεται η έναρξη διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας όπου έχουν προτείνει να συζητηθεί και το θέμα κατάργησης των κατωτάτων μισθολογικών ορίων.

Ο Υπουργός Εργασίας, προκειμένου να αποκρούσει το αίτημα, προβάλλει ως επιχείρημα τη μείωση έως 30% που έχουν ήδη υποστεί οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα κυρίως μέσω των ατομικών συμβάσεων και των ελαστικών μορφών εργασίας και τη δραματική κατάσταση των ταμείων για τα οποία μια επιπλέον μισθολογική μείωση θα δώσει τη χαριστική βολή.

Για τη ΓΣΕΕ ο βασικός μισθός αποτελεί “κόκκινη γραμμή” ενώ και οι εργοδοτικοί φορείς έχουν εκφράσει επιφυλάξεις. Το υπουργείο Eργασίας θεωρεί ότι οι διαβουλεύσεις των εταίρων αν αρχίσουν θα έχουν στόχο την ανάπτυξη και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών, όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες ώστε να μην καταρρεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το τεχνικό κλιμάκιο με επίμονες ερωτήσεις για την εφαρμογή του άρθρου 37 , ζήτησε στοιχεία από τη Γεν. Γραμμ. του Υπουργείου κ. Στρατινάκη και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ κ . Χάλαρη για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από εκείνους που ορίζουν οι κλαδικές συμβάσεις καθώς και για τη γενίκευση εφαρμογής της εκ περιτροπής εργασίας και της μερικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν τα στελέχη του Υπουργείου έχουν υπογραφεί έως σήμερα τριάντα επτά επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούν 4761 εργαζόμενους .

Read more...

Για κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας των ΑΕΙ προειδοποιούν οι πρυτάνεις

«Σε αδιέξοδο τα πανεπιστήμια»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Τα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια λόγω των συντονισμένων πολιτικών υποχρηματοδότησης, συγχωνεύσεων φορέων της δημόσιας διοίκησης, μετακύλισης της χρηματοδότησης και της ευθύνης της φοιτητικής μέριμνας (σίτισης, στέγασης, συγγραμμάτων, νοσηλείας, κ.ά.) χωρίς βιώσιμο σχέδιο οδηγούν τα πανεπιστήμια σε αδιέξοδο, με άμεσο κίνδυνο ακόμα και αναστολής βασικών λειτουργιών τους». Αυτό αναφέρεται στο ψήφισμα που εξέδωσε η έκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων που έγινε την Δευτέρα στο Λαύριο.

«Μετά από ένα χρόνο σχεδόν απουσίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας παρέστη ως εκπρόσωπός του στη Σύνοδο πρυτάνεων ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας καθηγητής Κ.Αρβανιτόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με την πάγια θέση της Συνόδου» αναφέρεται στο ομόφωνο ψήφισμα των πρυτάνεων.

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων οριστικοποίησε την απόφασή της για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακυρώσεως κατά της υπουργικής απόφασης που αφορά στην ταξινομική ψήφο, καθώς και αυτής που αφορά στις διαδικασίες εκλογής Συμβουλίου Διοίκησης στα Πανεπιστήμια - πέραν των άλλων προσφυγών που κατατέθηκαν για τις διαπιστωτικές πράξεις διορισμού των οργανωτικών επιτροπών - δεδομένης της Συνταγματικής υποχρέωσης να διασφαλισθεί η αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων» τονίζεται στο ψήφισμα.

«Η αυθαίρετη εγκύκλιος του υπουργείου, σχετικά με τις εκλογές και τις εξελίξεις μελών ΔΕΠ δημιουργεί επιπλέον προβλήματα από αυτά που εισάγει ο νέος Νόμος. Η Σύνοδος ζητεί άμεσα τη διασφάλιση της εκλογής λεκτόρων στις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, την άμεση πρόσληψη των ήδη εκλεγμένων, καθώς και την ισότιμη εξέλιξη όλων των υπηρετούντων και εκλεγμένων μελών ΔΕΠ» συνεχίζει το ψήφισμα των πρυτάνεων.

«Η Σύνοδος των πρυτάνεων αντιμετωπίζοντας την κατάργηση των ήδη ελλειμματικών οργανικών θέσεων των διοικητικών υπηρεσιών των πανεπιστημίων στην κατεύθυνση των απολύσεων και της εργασιακής εφεδρείας ζητεί την πλήρη εξαίρεση της παιδείας από την εφεδρεία, υπογραμμίζοντας τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Την ίδια στιγμή οι απειλές του υπουργείου για περικοπή της χρηματοδότησης τόσο από τον τακτικό προϋπολογισμό, όσο και από τα ερευνητικά κονδύλια ως τιμωρία για την στάση των πανεπιστημίων, αποκαλύπτει τη στρατηγική συρρίκνωσης του ελληνικού δημόσιου πανεπιστήμιου».

»Η Σύνοδος των πρυτάνεων δηλώνει ότι τα πανεπιστήμια έχουν αυτονόητα τον λόγο για τις δικές τους υποθέσεις και θα καθορίσουν την στάση τους στις αμέσως επόμενες εβδομάδες» καταλήγουν οι πρυτάνεις.

Η δήλωση του κ. Αρβανιτόπουλου

«Παραβρέθηκα σήμερα στην έκτακτη Σύνοδο των πρυτάνεων» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος. «Είχα την ευκαιρία να ακούσω, να συζητήσω και να τοποθετηθώ για όλα τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο» τόνισε.

«Τόνισα στους πρυτάνεις ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση, ο οποίος έχει ψηφιστεί από ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τόνισα επίσης ότι οι Νόμοι πρώτα εφαρμόζονται και αν χρειαστεί - στην πορεία - βελτιώνονται. Υπογράμμισα στους πρυτάνεις ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου - και εννοώ σύσσωμη από την υπουργό, τον αναπληρωτή υπουργό ως τον ειδικό γραμματέα ανωτάτης εκπαίδευσης - θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα, στο πλαίσιο πάντοτε του εφικτού, όσον αφορά θέματα χρηματοδότησης, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και φοιτητικής μέριμνας» συνέχισε.

«Υπογράμμισα επίσης ότι είναι ευθύνη των πανεπιστημιακών δασκάλων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να στείλουμε αυτή τη στιγμή στην κοινωνία ένα ισχυρό μήνυμα ευθύνης και συνεννόησης» κατέληξε.

Το Παρατηρητήριο

Δήλωση για το θέμα εξέδωσαν και οι καθηγητές πανεπιστημίου που συμμετέχουν στην κίνηση Παρατηρητήριο Έρευνας και Διαλόγου για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια (Αχιλλέας Μητσός πρόεδρος, Μπάμπης Σαββάκης αντιπρόεδρος, Βάσω Κιντή γραμματέας, Ορέστης Καλογήρου ταμίας, Γιάννης Καλογήρου μέλος): «Τον περασμένο Αύγουστο ψηφίστηκε στη Βουλή από μια πλειοψηφία 255 βουλευτών ο νέος νόμος για την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση. Η κοινωνία υποδέχτηκε την ψήφιση και το περιεχόμενο του νόμου με πολύ μεγάλα ποσοστά αποδοχής» αναφέρεται στη δήλωση.

«Στο εσωτερικό των πανεπιστημίων μειοψηφικές ομάδες πανεπιστημιακών επιδίδονται σε μια μάχη χαρακωμάτων με στόχο να μην επιτρέψουν να αλλάξει οτιδήποτε. Η μεγάλη πλειοψηφία των πανεπιστημιακών παρακολουθεί με ειλικρινή ανησυχία και ίσως αμηχανία τις εξελίξεις, αλλά δεν προσχωρεί στην καταστροφολογία και το μηδενισμό. Τις ημέρες αυτές έχουν αρχίσει οι διαδικασίες εφαρμογής του νόμου με την εκλογή των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων Ιδρύματος» τονίζουν οι καθηγητές.

«Οι αντιμεταρρυθμιστικές μειοψηφίες εξαπέλυσαν ένα βίαιο λεκτικό πόλεμο χρησιμοποιώντας ανεπίτρεπτη για πανεπιστημιακούς δασκάλους γλώσσα κατά των εκλογικών επιτροπών, όσων συναδέλφων πρόκειται να εκθέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές, όσων συναδέλφων έχουν εκφραστεί δημόσια υπέρ του ανοιχτού πανεπιστημίου και όσων συναδέλφων δεν ενστερνίζονται την θεωρία περί καταστροφής του από το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ανεξάρτητα αν συμφωνούν με το περιεχόμενό του. Οι μειοψηφίες αυτές καλλιεργούν κλίμα εκφοβισμού και προγραφών, κυκλοφορούν αφίσες που στοχοποιούν συναδέλφους, ενώ απειλούν ότι θα κάνουν τα πάντα με τη βοήθεια των φοιτητών για να ματαιώσουν τις εκλογές».

«Παράλληλα, πολλές πρυτανικές αρχές, παρότι είναι υπεύθυνες για τη διεξαγωγή των εκλογών, κωλυσιεργούν και προβάλλουν προσχήματα και τεχνητά εμπόδια αντί να μεριμνούν για την εμπέδωση κλίματος ομαλότητας, ηρεμίας, νηφάλιου διαλόγου και ελεύθερης έκφρασης του εκλογικού σώματος. Και σε μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας επικαλούνται αυτή την τεχνητή ένταση για να δικαιολογήσουν τη θεωρία περί «μη εφαρμόσιμου νόμου». Σαν να θέλουν να δείξουν ότι οι αποφάσεις της Βουλής δεν έχουν ισχύ στα Πανεπιστήμια, που θεωρούν δική τους ιδιοκτησία. Η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των Συμβουλίων Ιδρύματος αποτελεί στοίχημα για τη δημοκρατία στο εσωτερικό του ελληνικού πανεπιστημίου. Όσοι εκτρέφουν τεχνητή πόλωση και ανησυχία είναι υπόλογοι απέναντι στην ελληνική κοινωνία χάριν της οποίας υπάρχει το πανεπιστήμιο» καταλήγει η ίδια δήλωση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τρίωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη

«Κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα»

(Φωτογραφία: Phasma )


Αθήνα
Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου καλώντας τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους - μέλη της να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις, αλλά και κάθε άλλη μορφή δράσης που θεωρούν κατάλληλη, με σκοπό την ενημέρωση των εργαζομένων, την οργάνωση και συνέχιση του αγώνα κατά των μέτρων της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ διαμαρτύρεται για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και νέα φορολογικά χαράτσια μέσα από τον προϋπολογισμό του 2012.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρεται:

«Οι μισθοί μας πλέον μέσα και από τις μειώσεις του νέου μισθολόγιου - φτωχολόγιου, τα απανωτά φορολογικά χαράτσια, τη μείωση του αφορολόγητου και την ακρίβεια, μετατρέπονται σε προνοιακά επιδόματα.

» Την ίδια στιγμή σχεδιάζονται νέες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις με πρόσχημα τις αναλογιστικές μελέτες και τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι ασφαλιστικοί φορείς εξαιτίας της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

» Προωθείται η ενοποίηση του ΤΕΑΔΥ με τα άλλα Επικουρικά Ταμεία, με στόχο την υφαρπαγή των αποθεματικών του, η μετατροπή του ΜΤΠΥ σε κεφαλοποιητικό - ανταποδοτικό και σχεδιάζονται νέες περικοπές σε κύριες, σε επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ.

» Τα προβλήματα των εργαζομένων στα ΒΑΕ δεν αντιμετωπίζονται.

» Περιορίζονται οι πόροι για τον ΟΠΑΔ, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν τις συμβάσεις, με αποτέλεσμα η υγειονομική μας περίθαλψη να υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο.

» Η συνέχιση του αγώνα για την ανατροπή όλων αυτών των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη υλοποιούνται αλλά και εκείνων που θα έρθουν σε εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης, είναι υποχρέωση όλων μας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Πάγο» στις διεκδικήσεις αναδρομικών από βουλευτές επιχειρεί να βάλει η Βουλή

«Δεν θα εκδοθεί ποτέ τέτοια απόφαση»

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος
Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Να άρει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκαλούν οι αξιώσεις των πρώην βουλευτών οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικές αποδοχές και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη (!) από τη μη αναπροσαρμογή των απολαβών τους σύμφωνα με αυτές των δικαστικών οι οποίοι διεκδίκησαν και έλαβαν το 2008 αναδρομικές αυξήσεις, επιχειρεί ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Με αφορμή το σάλο που έχει προκληθεί, το Γραφείο Τύπου της Βουλής σχολίασε ότι για να ισχύσει και για τους βουλευτές οποιαδήποτε διάταξη νόμου που αφορά σε αποδοχές δικαστικών λειτουργών θα πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση του Προέδρου της Βουλής και του υπουργού Οικονομικών. Και όπως δηλώνεται «τέτοια απόφαση ουδέποτε εκδόθηκε, ούτε βεβαίως πρόκειται να εκδοθεί».

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να «παγώσει» κάθε σχετική διαδικασία, όπως έγινε και τον περασμένο Μάιο όταν έγινε γνωστό ότι συνταξιούχοι βουλευτές διεκδικούν αναδρομικά με προσφυγές τους στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου και εκκρεμούν μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πετσάλνικος, με αφορμή ανάλογα δημοσιεύματα τον περασμένο Μάιο, είχε δηλώσει ότι: Όλοι θα πρέπει να συναισθανθούν τις κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος μας, όπου οι πολίτες υπόκεινται σε επώδυνες θυσίες για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει».

Την ίδια ώρα, ο κατάλογος των βουλευτών (εν ενεργεία και συνταξιούχων) που έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια της πρωτεύουσας και διεκδικούν αναδρομικά με το νόμιμο τόκο μακραίνει. στους 117 προστίθενται ακόμη τέσσερα ονόματα, τα οποία είναι από το χώρο της ΝΔ, ανεβάζοντας έτσι μέχρι σήμερα στους 121 το συνολικό αριθμό όσων έχουν προσφύγει στη Διοικητική Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, τόσο πρώην όσο και νυν βουλευτές δηλώνουν είτε ότι έχουν ήδη παραιτηθεί είτε ότι θα παραιτηθούν από κάθε αξίωση τους.

Το ιστορικό

Οι 121 βουλευτές διεκδικούν αναδρομικά με το νόμιμο τόκο και σε βάθος χρόνου τη διαφορά που προκύπτει από τις αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με αυτές της βουλευτικής αποζημίωσης.

Ως βάση υπολογισμού των διαφορών που διεκδικούν εκλαμβάνουν τις αποδοχές του προέδρου της ΕΕΤΤ, καθώς με αυτές εξομοιώθηκαν και οι αποδοχές των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Η εξομοίωση των αποδοχών των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με αυτές του προέδρου της ΕΕΤΤ, όπως είναι γνωστό, έγινε με απόφαση του Μισθοδικείου.

Οι βουλευτές επισημαίνουν στις αγωγές τους ότι η εξίσωση των αποδοχών των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με τις αποδοχές του προέδρου της ΕΕΤΤ επέφερε αυτοδίκαια, κατά τις συνταγματικές επιταγές, άμεση αντίστοιχη μεταβολή και στη βουλευτική αποζημίωση.

Παράλληλα, επικαλούνται τα άρθρα 26, 87 και 88 του Συντάγματος, σύμφωνα με τα οποία καθιερώνεται η αρχή της διάκρισης των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), οι οποίες μεταξύ τους είναι ισοδύναμες και ισότιμες.

Όπως, υπογραμμίζουν οι βουλευτές, παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές στην περίπτωση κατά την οποία σε μία από τις τρεις λειτουργίες (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική) χορηγούνται αποδοχές μεγαλύτερες από τις δύο άλλες.

Οι βουλευτές διεκδικούν ακόμα και αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ ο καθένας για την ηθική βλάβη που υπέστη από τη μη αναπροσαρμογή των αποδοχών τους.

Αντιδράσεις

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Έξαρχος, δήλωσε ότι σε μία περίοδο που οι πολίτες κάνουν επώδυνες θυσίες, η τυχόν επιμονή ορισμένων στη διεκδίκηση αναδρομικών από βουλευτικές αποζημιώσεις δεν συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

«Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού διατυπώσει την ξεκάθαρη θέση, να μην διεκδικήσουν οι βουλευτές-μέλη της την καταβολή αναδρομικών, συναισθανόμενοι την κρίσιμη κατάσταση της χώρας μας.»

Η Νέα Δημοκρατία διά του γραμματέα της ΚΟ, Κωνσταντίνου Τασούλα, «άδειασε» όσους πρώην και νυν βουλευτές επιμένουν στη διεκδίκηση. Ο κ. Τασούλας ενημέρωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι όλοι οι νυν βουλευτές του κόμματος έχουν παραιτηθεί της διεκδίκησης και χαρακτήρισε «προκλητική και απαράδεκτη» την επιμονή ορισμένων να ζητούν τα χρήματα αυτά την ώρα που η χώρα διανύει μια από τις χειρότερες κρίσης.

Η ΚΟ του ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η επίδειξη ευαισθησίας που κάνουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με αφορμή τις αγωγές πρώην συναδέλφων τους για αναδρομικές αυξήσεις είναι εντελώς υποκριτική και γιατί αποδέχονται την βουλευτική σύνταξη και άλλα προνόμια αλλά και γιατί ψηφίζουν και υπηρετούν τη σφαγή του λαϊκού εισοδήματος και των δικαιωμάτων.»

Ο ΛΑΟΣ ξεκαθαρίζει ότι ο βουλευτής του κόμματος Αλ.Χρυσανθακόπουλος δεν εμμένει στο αίτημα του για τα αναδρομικά και προσθέτει: «Ο ΛΑΟΣ ο οποίος επέστρεψε 1 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο για το Ταμείο Φτώχιας πιστεύει ακράδαντα ότι οι βουλευτές πρέπει να δίδουν πρώτοι το παράδειγμα της προσαρμογής στα μέτρα λιτότητας, με τα οποία εξ άλλου βομβαρδίζονται όλοι οι Έλληνες, και ιδιαιτέρως οι μη προνομιούχοι».

Η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει πως η «τυπική δυνατότητα κάποιων πρώην βουλευτών να εγείρουν αγωγές και να ζητάνε την εξίσωσή τους με τις αποδοχές των δικαστών είναι απαράδεκτη. Είναι ενέργεια σε απόλυτη αναντιστοιχία και αντίθεση με την οικονομική κατάσταση που βιώνει η πλειονότητα του ελληνικού λαού. Το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν όσοι έχουν εγείρει αγωγές είναι να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους. Πέραν τούτου και το κόστος της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος είναι εξαιρετικά υψηλό και πρέπει δραστικά να μειωθεί.»

«Σε μια περίοδο που η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας βλέπει με βίαιο τρόπο να μειώνεται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, η διεκδίκηση αναδρομικών αποδοχών και αποζημιώσεων από βουλευτές και πρώην βουλευτές είναι προκλητική και αδικαιολόγητη πράξη. Η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να παραιτηθούν άμεσα από την περαιτέρω διεκδίκηση των αναδρομικών, κλείνοντας οριστικά το θέμα», αναφέρει η Δημοκρατική Συμμαχία.

«Η διεκδίκηση αναδρομικών πολλών εκατομμυρίων από πρώην βουλευτές επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα του κόστους του πολιτικού συστήματος και των θεσμικών αλλαγών που η κοινωνία απαιτεί. Η δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών δεν κατευνάζεται ούτε από τις όψιμες παραιτήσεις διεκδίκησης, ούτε από την υποκριτική οργή του δικομματισμού, που διατήρησε για δεκαετίες το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τέτοιες διεκδικήσεις», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι όμηροι κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού

Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις

Όλοι οι γύρω δρόμοι έχουν αποκλειστεί για αυτοκίνητα και πεζούς
Όλοι οι γύρω δρόμοι έχουν αποκλειστεί για αυτοκίνητα και πεζούς (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν σπεύσει στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός, μαζί με άλλους τρεις κρατούμενους, κρατούν ομήρους τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους υπό την απειλή όπλου, έπειτα από απόπειρα απόδρασης.

Τις διαπραγματεύσεις κάνουν εισαγγελέας και ο διευθυντής των φυλακών. Όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι βρίσκονται στα κελιά τους.

Ένας εκ των τεσσάρων, ο Μιχάλης Νικολόπουλος, κρατούμενος για την υπόθεση των Πυρήνων της Φωτιάς, παρενέβη στο δελτίο του ΑΝΤ1 όπου παραδέχτηκε ότι προηγήθηκε μία αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι πέντε κατηγορούμενοι για τους «Πυρήνες» και ο Βλαστός.

Ο Μ.Νικολόπουλος πρόσθεσε ότι συντάσσουν αιτήματα που θα παραδώσουν στον διευθυντή φυλακής και στον εισαγγελέα και με αυτούς θα διαπραγματευτούν και όχι με τους αστυνομικούς. Τα αιτήματα αφορούν τις συνθήκες ζωής στις φυλακές, όπως τις αναστολές, τις ασαφείς προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών.

Σε ό,τι αφορά στο όπλο που έχουν στην κατοχή τους, ο Νικολόπουλος διέψευσε ότι πέρασε από συγγενή κρατουμένου. «Όπλα και κινητά όλα τα βρίσκουμε από εδώ πέρα» δήλωσε.

Μόλις παραδώσουμε τα αιτήματα -συμπλήρωσε- θα αποχωρήσουν οι 25 επισκέπτες συγγενείς κρατούμενων και οι τρεις δεσμοφύλακες. «Προϋπόθεση για την απεγκλώβηση των ομήρων να αρχίσει η διαπραγμάτευση» είπε. «Δεν έχουμε σκοπό να βλάψουμε κανένα. Αν η αστυνομία δεν κάνει κανένα λάθος να μπει εδώ πέρα, οι επισκέπτες δεν μπορούν να πάθουν τίποτα» πρόσθεσε.

Το συμβάν έγινε κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επισκέπτες απλώς παραμένουν στο κτίριο, λόγω του αποκλεισμού του χώρου από τις αστυνομικές δυνάμεις. Είναι όλοι καλά στην υγεία τους και οι κρατούμενοι δεν τους θεωρούν ομήρους.

Αυτήν την ώρα οι πρώτοι επισκέπτες βγαίνουν από το χώρο των φυλακών...

Ο Π.Βλαστός, κατηγορούμενος για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου, δικάζεται αυτήν την περίοδο για την υπόθεση και ο εισαγγελέας έχει προτείνει την ποινή των ισοβίων για τη συμμετοχή του στην απαγωγή, αλλά και σε μία δολοφονία που εκδικάζεται στην ίδια δίκη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν εντολή να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για το ενδεχόμενο επέμβασης στις φυλακές. Όλοι οι γύρω δρόμοι έχουν αποκλειστεί και απαγορεύεται η διέλευση αυτοκινήτων και πεζών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η Άννα ζητάει ανασχηματισμό από τον Παπαδήμο!









Η Άννα ζητάει ανασχηματισμό από τον Παπαδήμο!
Ανασχηματισμό ζητάει εμμέσως πλην σαφώς από τον Λουκά Παπαδήμο η Άννα Διαμαντοπούλου, υπερασπιζόμενη το δικαίωμά του ως Πρωθυπουργός να στελεχώσει την κυβέρνησή του «χωρίς αποτύπωση κομματικών σχεδιασμών και με διεύρυνση της σημερινής στήριξης».

Ταυτοχρόνως υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου «πρέπει να διαθέτει όλα τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια, ώστε να υλοποιήσει ένα σύνολο εξαιρετικά δύσκολων και άμεσων στόχων«, θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα παράτασης της θητείας της.

Αυτά εμπεριέχονται σε άρθρο που αναρτήθηκε στην προσωπική της ιστοσελίδα υπό τον τίτλο
«Κυβέρνηση στόχων: εθνική ομοψυχία τώρα»:

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, επιβεβαίωσε με τον πλέον σαφή τρόπο την κρισιμότητα των καιρών στην προοπτική της Ευρώπης, της χώρας μας, αλλά και των πολιτών της.

Η Ευρώπη


Κατά την εκτίμησή μου οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι ανατρεπτικές των μέχρι σήμερα δεδομένων στην Ευρώπη, αλλά και δύσκολα υλοποιήσιμες. Ως εκ τούτου πολλά και διαφορετικά ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Υπάρχει ο κίνδυνος υποβάθμισης συνολικά της πιστοληπτικής ικανότητας της Ευρωζώνης και η απειλητική αύξηση του δημόσιου χρέους της συνολικά. Κυριαρχεί η συντηρητική αντίληψη που περιορίζει τις επιλογές αντιμετώπισης της κρίσης στην επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά και το πρόβλημα υποκατάστασης των πολιτικών κέντρων αποφάσεων από τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας. Όλα αυτά οδηγούν, κάτω από την πίεση της διεθνούς πραγματικότητας, σε αποφάσεις έξω από τα συνήθη. Αποφάσεις που αφορούν άμεσα και την Ελλάδα, σε ένα περιβάλλον με ελάχιστα περιθώρια δικής μας επιρροής.

Η Ελλάδα

Σε αυτή τη Σύνοδο, για πρώτη φορά ύστερα από πολλές Συνόδους Κορυφής, η Ελλάδα δεν βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Είναι, όμως, πλέον σαφές ότι η ανασφάλεια της Ευρώπης επιτείνει τη δική μας ανασφάλεια. Και τα δικά μας επιμέρους ζητήματα προχωρούν μέσα σε βαρύ κλίμα, που έχουν να κάνουν τόσο με την ύφεση στο εσωτερικό, όσο και με το κλίμα ανασφάλειας σε όλη την Ευρωζώνη και το χρηματοπιστωτικό τομέα στο εξωτερικό. Τόσο η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, όσο και η εκτέλεση του PSI είναι θέματα με τεράστιες δυσκολίες. Η ευνοϊκή για την Ελλάδα απόφαση της 26ης Οκτωβρίου – που παρά τις αμφισβητήσεις αποτελούσε σανίδα σωτηρίας – απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για να παραμείνει σε ισχύ.

Οι πολίτες

Οι συσσωρευόμενες – με πρωτοφανή ταχύτητα - ευρωπαϊκές και εθνικές οικονομικές δυσκολίες έχουν καθημερινά όλο και περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων. Τα εισοδήματα εξαφανίζονται ή μειώνονται, δουλειές χάνονται, η πραγματική οικονομία συρρικνώνεται, ενώ το κοινωνικό κράτος και τα δημόσια αγαθά έχουν σημαντικό πρόβλημα λόγω έλλειψης ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Και το χειρότερο, η απόγνωση οδηγεί σε αδρανοποίηση κάθε δύναμης.

Η εθνική προσπάθεια

Προφανώς και πρέπει και μπορούμε να αντιδράσουμε, αλλά κυρίως να δράσουμε. Οι χώρες δεν αυτοκτονούν, ανασυγκροτούνται και αντεπιτίθενται. Το έχουμε κάνει και εμείς πολλές φορές στην ιστορία μας. Για το εσωτερικό μέτωπο, κυρίαρχο όπλο μας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, η δύναμη της «Έξυπνης Ελλάδας», οι προικισμένοι και παραγωγικοί άνθρωποι που μπορούν και πρέπει να βοηθηθούν, ώστε να λειτουργήσουν έξω από τις συνηθισμένες συνταγές, επιδιώξεις και αγκυλώσεις. Πολλοί το κάνουν ήδη. Απαντήσεις υπάρχουν, μια νέα Ελλάδα μπορεί να γεννηθεί. Για το εξωτερικό μέτωπο- και μετά την αμφισβήτηση που έχουμε δεχθεί ως Ελλάδα και ως Έλληνες- το μόνο όπλο που μας έχει μείνει είναι η εθνική μας ομοψυχία. Εθνική ομοψυχία που οφείλουμε, για μια φορά στην ιστορία μας να την κάνουμε πράξη, με τρόπο ουσιαστικό και όχι προσχηματικό . Όχι ως έξωθεν επιβολή, αλλά ως δική μας επιλογή. Με μια φωνή να διασώσουμε τα κεκτημένα μας στην Ευρώπη και με το ευρώ στο χέρι να κερδίσουμε τη μάχη στο εσωτερικό. Επικεντρώνομαι, σήμερα, στη δεύτερη αυτή επιλογή, η οποία επιχειρήθηκε χωρίς γενναιοψυχία, με κίνδυνο να χαθεί για μια ακόμη φορά. Η εθνική ομοψυχία, προφανώς, ξεκινά από τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και εμπεδώνεται σε μια κοινή αντίληψη που κρατά μαζί όλους τους Έλληνες και τους ωθεί σε μια τεράστια εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης με δικαιοσύνη, σε κάθε περιοχή και σε κάθε τομέα, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας.

Η εθνική ομοψυχία που επιχειρήθηκε και τελικά εκφράστηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν πρέπει να μείνει σαν μια επίφαση προς τα έξω, σαν αντάλλαγμα για μια δόση. Πρέπει να αξιοποιηθεί εσωτερικά, να ενισχυθεί, να απλώσει και να αγκαλιάσει κάθε μας δραστηριότητα. Ο ειδικός σκοπός για τον οποίο συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, δεν μπορεί να εξελιχθεί σε περιορισμένο σκοπό και κυβερνητική υπολειτουργία. Δεν είναι κυβέρνηση της δόσης, και της άλλης δόσης και του PSI.
Είναι πολλές και δύσκολες οι άμεσες ενέργειες και αναγκαίες πρωτοβουλίες, που συνεχώς προβάλλουμε, αλλά και πρέπει να αναλάβουμε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ούτε μία ώρα, γιατί αυτή έχει πλέον ανυπολόγιστο κόστος σε εθνικό και ατομικό επίπεδο. Θεωρώ σημαντική την παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου.

• Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να διαθέτει όλα τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια, ώστε να υλοποιήσει ένα σύνολο εξαιρετικά δύσκολων και άμεσων στόχων.

• Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει (τουλάχιστον από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση) την επιλογή ανασχηματισμού, στελέχωσης της κυβέρνησής του, χωρίς αποτύπωση κομματικών σχεδιασμών και με διεύρυνση της σημερινής στήριξης. Να συμμετέχουν οι πλέον κατάλληλοι και ικανοί, οι οποίοι αναπόσπαστοι από οποιοδήποτε άλλο έργο ή βλέψεις θα ασχοληθούν με τα αντικείμενα αρμοδιότητας τους. Δεν υπάρχει υπουργείο και χώρος που τα άμεσα προβλήματα δεν είναι τεράστια.

• Αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει, ανταποκρινόμενη ΚΑΙ στον τεχνοκρατικό της χαρακτήρα, να θέσει στόχους ανά μήνα και ανά υπουργείο. Θα ενθαρρύνει όλους τους κρατικούς λειτουργούς στην επίτευξη του εθνικού στόχου. Και φυσικά θα πρέπει να ελέγξει και να κατευθύνει τις υπηρεσίες και τη χρηματοδότηση της τεχνικής βοήθειας, που μας παρέχεται, η οποία δεν μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, αλλά πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθεί τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση που όλα δρομολογούνται.

• Τα κόμματα που αποφασίζουν να συμβάλουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια, θα πρέπει να το κάνουν με ειλικρίνεια, στο Κοινοβούλιο, στο δημόσιο λόγο και στους κοινωνικούς χώρους για την επιτυχία μιας κυβέρνησης που θα αναγνωρίζουν ως κυβέρνηση εθνικής ομοψυχίας και όχι επιβεβλημένο έξωθεν «αναγκαίο κακό». Όλα τα κόμματα οφείλουν ΤΩΡΑ να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις που θεωρούν ότι βοηθούν στην έξοδο από την κρίση και όχι να τις αφήνουν για «έκπληξη» μετά τις εκλογές. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Ο κρίσιμος χρόνος είναι ΤΩΡΑ και όλοι θα κριθούμε.

Είναι αυτονόητο πως κατάληξη και συνάμα αφετηρία της νέας εποχής θα είναι οι εκλογές, η έκφραση του Λαού, η ετυμηγορία των πολιτών, και πρέπει όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για νηφάλια κρίση πάνω σε θέσεις, προγράμματα και προοπτικές.

Φυσικά και αναγνωρίζω την πολιτική συμφωνία που έχει επιτευχθεί, αλλά τα δεδομένα αλλάζουν κάθε μέρα και οι αποφάσεις μας δεν μπορεί παρά να αφορούν πρώτα την Ελλάδα. Θα είναι κρίμα η σημερινή δυνατότητα επιλογής, να προκύψει ως υποχρέωση εκ των υστέρων και ως αποτέλεσμα συμφορών. Μια συντεταγμένη εθνική προσπάθεια τώρα έχει και τα περιθώρια και τις ευκαιρίες για μια αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα, διεκδικώντας μικρές και μεγάλες νίκες, οι οποίες θα αναπτερώσουν την αισιοδοξία, την ελπίδα και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας πως στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, τα νέα κέντρα ισχύος θα αποτελέσουν οι κοινωνίες που θα καταφέρουν να βγουν από την κρίση με αλώβητη την εθνική αυτοπεποίθησή τους। Αντίθετα, κοινωνίες που θα καταρρεύσουν – πρωτίστως ψυχολογικά – δεν θα έχουν άλλο μέλλον από αυτό του «δορυφόρου».
http://newpost.gr

Read more...

Συλλαμβάνονται εργοδότες που χρωστούν στο ΙΚΑ

Επείγουσα εγκύκλιο εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ για την άμεση εφαρμογή των μέτρων είσπραξης οφειλών από όσους εργοδότες χρωστούν ή δεν έχουν υπαχθεί σε ευνοϊκή ρύθμιση. Οι παραβάτες θα οδηγούνται στο αυτόφωρο.

Οι εργοδότες που χρωστούν μεγάλα ποσά σε ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ, είτε θα πρέπει να προχωρήσουν σε διακανονισμό των χρεών τους, είτε θα οδηγούνται στο αυτόφωρο, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο και μάλιστα κατεπείγουσα που εξέδωσε το ΙΚΑ και διένειμε στις αρμόδιες διευθύνσεις.

Σύμφωνα με διάταξη του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όσοι εργοδότες δεν χρωστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ θα οδηγούνται στο αυτόφωρο.

Ενδεικτικό είναι πως οι βεβαιωμένες, αλλά ανείσπρακτες, ασφαλιστικές εισφορές από τις εν λειτουργία επιχειρήσεις φτάνουν τα 9 δισ. ευρώ.

Παράλληλα με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο, με την οποία ζητεί από τις κατά τόπους αρμόδιες διευθύνσεις την "άμεση και απόλυτη εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και του μέτρου της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων σε όσους εργοδότες οφείλουν και με δική τους ευθύνη δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή σε προσωρινό διακανονισμό", εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξετάζει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την επιβολή έμμεσων φόρων σε είδη και υπηρεσίες προκειμένου να εξευρεθούν εναλλακτικοί πόροι για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Το έλλειμμα του ταμείου λόγω της ύφεσης έχει ανέλθει στα 4,5 δισ। ευρώ.

http://news247.gr


Read more...

Πυρετός συσκέψεων στην κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο Μνημόνιο

Στο επίκεντρο τα 100+30 δισ. ευρώ

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη θα έχει την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, καθώς ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα στην Αθήνα για το νέο Μνημόνιο που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς και τα μέτρα της περιόδου 2012-2014.

Το πρωί, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τα στελέχη της τρόικας, στις 15:00 θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα και αργότερα (λίγο μετά τις 16:00) θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα μιλήσει για το νέο πρόγραμμα, καθώς και το PSI.

Η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό ήταν προγραμματισμένη για τις 13:00, ωστόσο σημειώθηκε μικρή καθυστέρηση, καθώς το ραντεβού με την τρόικα διήρκησε περισσότερο.

Δείτε εδώ την έκθεση της Κομισιόν για την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τρόικα: Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού!

Πώς θα αντιμετωπίσουν τις αποκλίσεις από τις προβλέψεις


http://img.protothema.gr/9F0E3F616E2FC631F23270387399C898.jpg

«Εμείς δεν ξέρουμε να υπάρχει θέμα 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα».

Την επισήμανση αυτή κάνει μέσω του protothema.gr ένας εκ των τριών κορυφαίων στελεχών της τρόικας που λαμβάνει μέρος στις νέες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Ο ίδιος κορυφαίος αξιωματούχος, ο οποίος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, απορεί από πού εκπορεύονται αυτές οι φήμες περί ανοίγματος των εργασιακών ζητημάτων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η επίσκεψη των εκπροσωπών του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κνετρικης Τράπεζας αφορούν κυρίως διαπραγματεύσεις για νέα εισπρακτικά μέτρα μεταξύ 4 και 7 δισ. ευρώ.

Για το 2011, εκτιμάται ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει ακόμα και το 9,5%. Το ίδιο στέλεχος όμως εξηγεί ότι ακόμα δεν υπάρχει εικόνα από τα έσοδα λόγω του τέλους των ακίνητων που πληρώνονται μέσω της ΔΕΗ. «Αφήστε να δούμε ποια θα είναι η ροή των χρημάτων» εξηγεί με νόημα.

Η τρόικα θα επιδιώξει να αυξήσει τον εποπτικό της ρόλο και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα. Με δεδομένο ότι η εφεδρεία νούμερο 1 στο δημόσιο απέτυχε, αναμένεται να ζητήσουν είτε δεύτερη εφεδρεία είτε ακόμη και απευθείας απολύσεις στο δημόσιο.

Άλλες πληροφορίες, αναφέρουν ότι στις συνομιλίες της τρόικας με τα κυβερνητικά στελέχη θα τεθούν και άλλα εργασιακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η κατάργηση της αύξησης 1,6% στα κατώτερα ημερομίσθια από τον Ιούλιο του 2012, όπως προεβλέπετο από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Read more...

Η τρόικα... κρατάει «μαχαίρι» για τους μισθούς και τα κοινωνικά επιδόματα...



Περικοπές σε 13ο και 14ο μισθό και κατάργηση της αύξησης του 1,6% που προβλέπει από τον ερχόμενο Ιούλιο η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αναμένεται να ζητήσουν οι επικεφαλής της τρόικας στην συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Το «μαχαίρι» της τρόικας αναμένεται να ...

κόψει και τις ασφαλιστικές εισφορές και τις επικουρικές συντάξεις.

Το θέμα της περαιτέρω μείωσης του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να θέσει το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας κατά τη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες μέρες με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πρόκειται να ζητήσουν κατ' αρχάς περικοπές στο 13ο και 14ο μισθό, καθώς και στα επιδόματα αδείας.

Θα ζητήσουν επίσης την ακύρωση των αυξήσεων που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τον Ιούλιο του 2012.

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2010 περιλαμβάνει αύξηση 1,5% στους κατώτατους μισθούς την 1η Ιουλίου του 2011 και 1,7% την 1η Ιουλίου του 2012.

Η τρόικα θα ζητήσει επίσης την περιστολή του μη μισθολογικού κόστους, με δραστική περικοπή της εργοδοτικής συμμετοχής στην χρηματοδότηση της Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας.

Στα θέματα των εργασιακών σχέσεων οι ελεγκτές αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις για την ενίσχυση των επιχειρησιακών και των ατομικών συμβάσεων, της εκ περιτροπής εργασίας και των διαθεσιμοτήτων.

Θα ζητήσουν ακόμη την άρση της ρήτρας που θέτει η νομοθεσία στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν δεν θα πρέπει να έχουν προχωρήσει προηγουμένως
σε μείωση προσωπικού.

Το αίτημα έχει διατυπώσει άτυπα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, αλλά το υπουργείο Εργασίας αντιδρά υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια ρύθμιση θα μετατρέψει τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας σε προγράμματα ενίσχυσης των απολύσεων.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είχε το Σαββατοκύριακο ανεπίσημες επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους, οι οριστικές αποφάσεις όμως αναμένεται να ληφθούν κατά την συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τον Πρωθυπουργό η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ίσως και σήμερα.

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετα στις περικοπές ή την κατάργηση των δώρων, ενώ είναι διατεθειμένα να συζητήσουν την συγχώνευση τους στο σύνολο των αποδοχών.

Επίσης αρνούνται κάθε συζήτηση για ακύρωση της αύξησης των αποδοχών που προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση καθώς
και σε ενδεχόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την οποία εκτιμούν ότι θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση των Ταμείων.
ΝΕΑ.



Read more...

Δαχτυλίδια και ανταλλάγματα στο ΠΑΣΟΚ…









Δαχτυλίδια και ανταλλάγματα στο ΠΑΣΟΚ…
Ήταν ανεπάντεχο για Κυριακή πρωί. Η βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή βγήκε στο ραδιοσταθμό «Flash» και είπε τα πράγματα με το όνομα τους. «Τα δαχτυλίδια έχουν τελειώσει. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ακολουθήσει τις κατοχυρωμένες από το καταστατικό του διαδικασίες. Ανοικτές διαδικασίες, ανοικτό πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, νέες οργανωτικές δομές». Λεπτομέρεια με σημασία. Η πρώην υπουργός Ανάπτυξης έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το Ανδρέα Λοβέρδο.

Τι υποπτεύεται η κ. Μπατζελή και ήθελε να το στηλιτεύσει τόσο κατηγηρηματικά; Αυτό που υποπτεύονται όλοι και κάποιοι το ξέρουν από τα μέσα. Ανάμεσα σε Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλο «ψήνεται» μια συμφωνία διαδοχής. Ο αποδυναμωμένος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει εγγυήσεις ότι ο διάδοχος του θα υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του και δεν θα αποδομήσει τη θητεία του. Ο Βενιζέλος θέλει να αποφύγει την προσφυγή στη βάση, αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι κρύβει εκπλήξεις. Μια λύση στην οποία φαίνεται να καταλήγουν είναι η εκλογή νέου αρχηγού από την κοινοβουλευτική ομάδα, όπου ο Γιώργος θα ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Βενιζέλου.

Καθήκοντα μεσολαβητή και γεφυροποιού ανάμεσα σε Παπανδρέου και Βενιζέλο έχουν αναλάβει οι Δ. Ρέππας και Κ. Σκανδαλίδης, που έχουν ήδη συμπαραταχθεί με το Βενιζέλο. Ένα από τα σενάρια που ακούγονται είναι αυτό της δυαρχίας, όμως ο Βενιζέλος έχει καλούς λόγους να πιστεύει ότι δεν τον εξυπηρετεί. Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει νέα δυσάρεστα μέτρα. Σε αυτές τις συνθήκες, δύσκολα μπορεί να περιμένει. Η δική του βούληση είναι, οι εξελίξεις να είναι άμεσες.

Μπορεί και να είναι. Αυτό που συζητείται ανάμεσα στον πρόεδρο και τον επίδοξο διάδοχο του σαν πρώτο βήμα είναι η εκλογή νέων οργάνων, πιθανότατα και μέσα στην εβδομάδα. Ενδεχομένως με νέο Γραμματέα, όπου το πιθανότερο είναι να προταθεί ένας εκ των κ.κ. Σκανδαλίδη και Ρέππα και νέο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα «βαρύνει» με κορυφαία στελέχη.

Η αιχμή του σχεδίου είναι να ενταχθούν στο όργανο ο Λοβέρδος, η Διαμαντοπούλου και ο Χρυσοχοΐδης, ώστε να «νομιμοποιηθεί» η μεθόδευση. Το αν το σχέδιο «δαχτυλίδι» θα πετύχει θα δείξει. Αν δρομολογηθεί όμως αυτό το σχέδιο, η μόνη διέξοδος για τους επίδοξους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ είναι η ρήξη. Οι δηλώσεις της κ. Μπατζελή θα έπρεπε να ερμηνευτούν ως αυτό που πράγματι είναι, δηλαδή μια προειδοποιητική βολή.



Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...