Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ο Μόντι ελπίζει να μεταπείσει τη Γερμανία υπέρ του ευρωομόλογου

«Υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα»

Προτιμότερο ο κοινός δανεισμός να αποφασιστεί συνειδητά κι όχι εκ των υστέρων, υποστηρίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός
Προτιμότερο ο κοινός δανεισμός να αποφασιστεί συνειδητά κι όχι εκ των υστέρων, υποστηρίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός (Φωτογραφία: Reuters )


Ρώμη
Το Βερολίνο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που αντιτίθενται στην έκδοση ευρωομολόγου θα πειστούν τελικά πως ο κοινός δανεισμός των χωρών του ευρώ μπορεί να συντελέσει στην επίλυση της κρίσης, υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

«Πιστεύω πως έχουμε αρκετά επιχειρήματα ώστε να πείσουμε τους Γερμανούς» για τα ευρωομολόγα, είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Euronews.

To Βερολίνο, υποστήριξε, θα πρέπει να καταλάβει πως είναι καλύτερο η έκδοση κοινού χρέους να γίνει «ως σκόπιμη και συνειδητή πράξη, παρά ως εκ των υστέρων απόφαση που ελήφθη βεβιασμένα, μέσω της αγοράς κρατικού χρέους από την ΕΚΤ».

Η Ρώμη εμφανίζεται ικανοποιημένη με την έκβαση της Συνόδου, αλλά επικρίνει τη μη λήψη αποφάσεων όπως η «ταμειακή ενίσχυση» των μηχανισμών κατά της κρίσης.

Ο Μόντι εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του επειδή η Σύνοδος Κορυφής δεν αποφάσισε να αυξήσει τη «δύναμη πυρός» του EFSF πάνω από 500 δισ. ευρώ, λέγοντας πως ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας θα αντιμετώπιζε τις ταραχές στην αγορά -κάτι που «μπλόκαραν χώρες που έχουν πολύ στενή αντίληψη του τι αποτελεί κοινό συμφέρον», σημείωσε.

Συνολικά, η έκβαση της Συνόδου «δεν ήταν βέλτιστη, αλλά ήταν πολύ καλή» ανέφερε ο Μόντι.

Όσον αφορά δε το βρετανικό «πλην Λακεδαιμονίων», ο Ιταλός πρωθυπουργός επέκρινε την άρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον να συνηγορήσει σε όσα συμφώνησαν οι 26 χώρες της ΕΕ, λέγοντας πως «εάν η Βρετανία δεν είχε αποκλείσει την ίδια με τέτοια περιφρόνηση, θα ήταν μία Βρετανία με μεγαλύτερη σημασία και επιρροή».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: