Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Δώρο και κατώτατος μισθός στο στόχαστρο της τρόικας

Για το τελειωτικό χτύπημα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ετοιμάζεται η τρόικα. Επιστροφή στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις. Πιέσεις για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και απολύσεις στο δημόσιο

Με εισηγήσεις για νέα σκληρά μέτρα στα εργασιακά επιστρέφουν τη Δευτέρα στην Αθήνα οι αξιωματούχοι της τρόικας, οι οποίοι αναμένεται να παραμείνουν στη χώρα μας για περίπου μια εβδομάδα.

Το απόγευμα η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το ζήτημα των εργασιακών και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα επιμένει στη μείωση των κατώτατων μισθών των εργαζόμενων, ζήτημα που είχε θέσει αιφνιδίως και τον Οκτώβριο προκαλώντας σοκ στην ελληνική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, η τρόικα φέρεται να πιέζει ώστε να μην ισχύσουν οι αυξήσεις που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τον Ιούλιο του 2012, ενώ αναμένεται να ζητήσει και το "κόψιμο" του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Οι αντιπρόσωποι Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα επαναφέρουν το θέμα στον υπουργό Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη, ζητώντας από το υπουργείο να ξεκινήσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους με θέμα το ενδεχόμενο αναθεώρησης της σύμβασης.

Επίσης, αναμένεται να ενταθούν και οι πιέσεις για άμεσες απολύσεις στον δημόσιο τομέα, καθώς οι αξιωματούχοι είναι δυσαρεστημένοι από τους ρυθμούς με τους οποίους εφαρμόζεται το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ένας άλλο "καυτό" θέμα που θα θέσουν οι αξιωματούχοι θα είναι αυτό του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά, αύξηση των αντικειμενικών άξιων των ακίνητων στα επίπεδα των αγοραίων τιμών, τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και την επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής", αλλαγές σχεδιάζονται και για τους αγρότες, που θα αντιμετωπίζονται πλέον ως επιτηδευματίες, ενώ καταργείται το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κάτοικους.

Και ο Ράιχενμπαχ στην Αθήνα

Η εβδομάδα που αρχίζει θα είναι "καυτή" στην οικονομία, καθώς πέρα από την τρόικα, στην Ελλάδα θα βρεθούν και ο επικεφαλής της Task Force της ευρωπαϊκής επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ και ο Επιτροπος Γιοχάνες Χαν.

Οι δύο άνδρες θα έχουν διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση αλλά και για την πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ώστε να εξασφαλιστεί ο στόχος μείωσης του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες καθώς οι ιδιώτες πιέζουν για χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής.

http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: