Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Δαχτυλίδια και ανταλλάγματα στο ΠΑΣΟΚ…









Δαχτυλίδια και ανταλλάγματα στο ΠΑΣΟΚ…
Ήταν ανεπάντεχο για Κυριακή πρωί. Η βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή βγήκε στο ραδιοσταθμό «Flash» και είπε τα πράγματα με το όνομα τους. «Τα δαχτυλίδια έχουν τελειώσει. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ακολουθήσει τις κατοχυρωμένες από το καταστατικό του διαδικασίες. Ανοικτές διαδικασίες, ανοικτό πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, νέες οργανωτικές δομές». Λεπτομέρεια με σημασία. Η πρώην υπουργός Ανάπτυξης έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το Ανδρέα Λοβέρδο.

Τι υποπτεύεται η κ. Μπατζελή και ήθελε να το στηλιτεύσει τόσο κατηγηρηματικά; Αυτό που υποπτεύονται όλοι και κάποιοι το ξέρουν από τα μέσα. Ανάμεσα σε Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλο «ψήνεται» μια συμφωνία διαδοχής. Ο αποδυναμωμένος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει εγγυήσεις ότι ο διάδοχος του θα υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του και δεν θα αποδομήσει τη θητεία του. Ο Βενιζέλος θέλει να αποφύγει την προσφυγή στη βάση, αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι κρύβει εκπλήξεις. Μια λύση στην οποία φαίνεται να καταλήγουν είναι η εκλογή νέου αρχηγού από την κοινοβουλευτική ομάδα, όπου ο Γιώργος θα ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Βενιζέλου.

Καθήκοντα μεσολαβητή και γεφυροποιού ανάμεσα σε Παπανδρέου και Βενιζέλο έχουν αναλάβει οι Δ. Ρέππας και Κ. Σκανδαλίδης, που έχουν ήδη συμπαραταχθεί με το Βενιζέλο. Ένα από τα σενάρια που ακούγονται είναι αυτό της δυαρχίας, όμως ο Βενιζέλος έχει καλούς λόγους να πιστεύει ότι δεν τον εξυπηρετεί. Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει νέα δυσάρεστα μέτρα. Σε αυτές τις συνθήκες, δύσκολα μπορεί να περιμένει. Η δική του βούληση είναι, οι εξελίξεις να είναι άμεσες.

Μπορεί και να είναι. Αυτό που συζητείται ανάμεσα στον πρόεδρο και τον επίδοξο διάδοχο του σαν πρώτο βήμα είναι η εκλογή νέων οργάνων, πιθανότατα και μέσα στην εβδομάδα. Ενδεχομένως με νέο Γραμματέα, όπου το πιθανότερο είναι να προταθεί ένας εκ των κ.κ. Σκανδαλίδη και Ρέππα και νέο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα «βαρύνει» με κορυφαία στελέχη.

Η αιχμή του σχεδίου είναι να ενταχθούν στο όργανο ο Λοβέρδος, η Διαμαντοπούλου και ο Χρυσοχοΐδης, ώστε να «νομιμοποιηθεί» η μεθόδευση. Το αν το σχέδιο «δαχτυλίδι» θα πετύχει θα δείξει. Αν δρομολογηθεί όμως αυτό το σχέδιο, η μόνη διέξοδος για τους επίδοξους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ είναι η ρήξη. Οι δηλώσεις της κ. Μπατζελή θα έπρεπε να ερμηνευτούν ως αυτό που πράγματι είναι, δηλαδή μια προειδοποιητική βολή.



Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: