Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Κατάληψη στο κέντρο έκδοσης λογαριασμών της ΔΕΗ από τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ



Κατάληψη στο κέντρο έκδοσης λογαριασμών της ΔΕΗ, στην οδό Πειραιώς, πραγματοποιεί αυτήν την ώρα η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Στόχος της Ομοσπονδίας είναι να εμποδίσει την έκδοση λογαριασμών με το τέλος ακινήτων.
Σε...

ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ αναφέρει ότι: «Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός
εκβιασμού απέναντι στον άνεργο, τον φτωχό και τον μεροκαματιάρη.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ δεν θα επιτρέψουν να μείνουν χωρίς ρεύμα φτωχοί συνάνθρωποι μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει η αποστολή από τη ΔΕΗ των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων από τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ, η πρώτη παρτίδα θα αφορούσε περίπου 200.000 εκκαθαριστικά σημειώματα με στόχο μέσα στο Δεκέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή τους και στα 5,5 εκατομμύρια υπόχρεων για την καταβολή του τέλους.

Στο εκκαθαριστικό σημείωμα της ΔΕΗ θα επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν υποχρέωση να πληρώσουν το τέλος καθώς σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον παρέλθουν 40 μέρες από τη βεβαίωσή του, θα κόβεται το ρεύμα.



Read more...

Απάτη τα πανάκριβα "Ειδικά" γαλακτοκομικά που μειώνουν την χοληστερίνη!...


adena-gr.blogspot
Μας κάνουν πλύση εγκεφάλου "πληροφορώντας" μας ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλατα τυριά βούτυρα) μας αυξάνουν την χοληστερίνη, με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικό, η θνησιμότητα. Εναλλακτική λύση τα τριπλάσια σε τιμή αντίστοιχα προϊόντα εταιριών όπως...
Benecol και Becel (με στερόλες) που μόνον αυτά υποτίθεται μειώνουν την χοληστερίνη έως και 15 %.
Το μύθο, η εσκεμμένη παραπληροφόρηση-απάτη, έρχεται να καταρρίψει μελέτη (σοβαρών Πανεπιστημίων) σε 17 έρευνες που διεχήχθηκαν σε Ευρώπη Αμερική και Ιαπωνία σύμφωνα με την οποία τα (απλά) γαλακτομικά προϊόντα , όχι μόνο δεν αυξάνουν την χοληστερίνη, αλλά αντιθέτως η κατανάλωσή τους μειώνει τον κίνδυνο έως 18%. Απίστευτο?
Αντί λοιπόν να ξοδεύετε τα λεφτάκια σας πληρώνοντας βαπορίσια την ΝΕΑ φέτα η Βούτυρο η γάλα των Πολυεθνικών BENECOL και BECEL pro ,που ισχυρίζονται στις δοαφημίσεις (ότι πληρώνεται τριπλάσια τα προϊόντα τους γιατί )σας μειώνει την Χοληστερίνη, προτιμήστε τα Ελληνικά γαλακτομικά, γιατί 3 ποτήρια Regular γάλα την ημέρα, την χοληστερίνη και τους απατεώνες κάνουν πέρα...

P.s. Για την έρευνα διαβάσαμε στο Περιοδικό ΥΓΕΙΑ.



Read more...

Πάει για Εξεταστική ο πρώην «τσάρος»

Προχωρά η συλλογή υπογραφών


http://img.protothema.gr/8835510440112B206E176CC80578F7DF.jpg
Σε συλλογή υπογραφών προχωρά το επιτελείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση θα κατατεθεί στην Ολομέλεια εως το τέλος της εβδομάδας. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πριν από λίγες εβδομάδες, θα ζητείται έρευνα για την περίοδο 2001 εως 2011 και συγκεκριμένα έως τη λήξη της θητείας του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών.

Με τον τρόπο αυτό, αυτοί που θα μπουν στο μικροσκόπιο της επιτροπής -εφόσον αυτή συσταθεί- θα είναι οι κ.κ. Γιάννος Παπαντωνίου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Γιάννης Παπαθανασίου και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ήδη έχει επέλθει παραγραφή των όποιων ποινικών αδικημάτων τελέστηκαν έως το 2009 και συγκεκριμένα έως την τελευταία διακυβέρνηση της ΝΔ, με αποτέλεσμα η ουσία της έρευνας να επικεντρώνεται στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Read more...

Βάσω: Κουμάντο κάνει η τρόικα






Παγωμάρα επικράτησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία, όταν οι βουλευτές άκουσαν την πρόεδρο της Επιτροπής κυρία Βάσω Παπανδρέου να λέει, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι στην χώρα κουμάντο κάνει η τρόικα και ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα καταργείται η συλλογική σύμβαση εργασίας.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν από την λήξη της ομιλίας του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλου ενώπιον της επιτροπής, ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε από την κυρία Παπανδρέου μία μικρή παράταση χρόνου επειδή δεν είχε ολοκληρώσει όλα όσα ήθελε να πει.

«Δεν πειράζει θα έρθετε να τα πείτε στο επόμενο νομοσχέδιο που θα καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας», είπε η κυρία Παπανδρέου στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ.

«Μας απειλείτε κυρία Παπανδρέου;», την ρώτησε τότε ο κ. Παναγόπουλος.

«Όχι, δεν σας απειλώ. Αλλά από ό,τι καταλαβαίνω η τρόικα κάνει κουμάντο και εκεί πρέπει να πηγαίνετε», του είπε η κυρία Παπανδρέου αφήνοντας τον άφωνο.

«Όλοι έχουν το τηλέφωνο των μελών της τρόικας»

Σε καταγγελίες για παρασκηνιακές επαφές της τρόικας με συγκεκριμένους φορείς προχώρησαν οι πρόεδροι ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος ανέφερε ότι «όσοι θέλουν να προωθήσουν απόψεις και θέσεις το κάνουν επισκεπτόμενοι την τρόικα. Αυτό κάνουν αυτή τη στιγμή, τα ισχυρά και γνωστά λόμπι συμφερόντων και σκληρών ιδεολογικών απόψεων χωρίς καμία διαφάνεια».

«Όλοι έχουν το τηλέφωνο των μελών της τρόικας. Κουτσοί στραβοί στον Αγ. Παντελεήμονα», συνέχισε ο κ. Ασημακόπουλος, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει σε ποιους αναφέρεται. «Αυτοί θέλουν εξαθλίωση, ύφεση και δημιουργική καταστροφή για να αγοράσουν την χώρα μπιτ παρά. Δεν είναι παράνομη πράξη ούτε κακό, και μπράβο τους που κάποιοι έχουν βρει τη διαδικασία να πιέσουν δήθεν για μια καλύτερη αγορά και οικονομία, και διαμέσου της τρόικας. Αναλαμβάνω την ευθύνη όσων λέων και ας με πουν α-σόβαρο», κατέληξε ο κ. Ασημακόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Νίκος Κορκίδης υποστήριξε ότι «το πολυνομοσχέδιο είναι το ραντεβού μας με την πτώχευση», ενώ άφησε αιχμές για ΣΕΒ και ΣΕΤΕ λέγοντας χαρακτηριστικά : « Δεν ξέρετε ότι ΣΕΒ και ΣΕΤΕ πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο στις Βρυξέλλες και πιέζουν;».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ। Γιάννης Παναγόπουλος ανέφερε ότι : «Πηγαίνουν εξωθεσμικοί παράγοντες στην τρόικα και καταδίδουν την χώρα. Αναφέρομαι σε κάτι επιχειρηματίες, ειδικά σε κάτι κρατικοδίαιτους που εξάγουν προϊόντα αμφίβολης αξίας».
real.gr
Read more...

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών επειγόντως και εκταμίευση της 6ης δόσης ζητά ο Μπαρόζο

«Οδικός χάρτης» για την ΕΕ



Βρυξέλλες, Βέλγιο
Να ανακεφαλαιοποιήσει «επειγόντως» τις τράπεζες της μέσα από μια συντονισμένη προσέγγιση για να σταματήσει τη μετάδοση της κρίσης του χρέους που έχει φθάσει πλέον σε «συστημική» κλίμακα και απειλεί να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία, κάλεσε την Ευρώπη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ακόμη, ζήτησε εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου και αποφασιστικές κινήσεις στο θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, στο πλαίσιο ενός «οδικού χάρτη», όπως τον χαρακτήρισε, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ανακοίνωσε έναν οδικό χάρτη, όπως τον χαρακτήρισε, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνης και την ΕΕ, προτάσσοντας την ανάγκη για δράση αναφορικά με την Ελλάδα, την ολοκλήρωση της δυνατότητας παρέμβασης της ευρωζώνης, τη συντονισμένη δράση για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, την επίσπευση των αναπτυξιακών πολιτικών και την οικοδόμηση καλύτερης οικονομικής διακυβέρνησης.

«Η εμπιστοσύνη μπορεί να ανακτηθεί μέσω της άμεσης ανάπτυξης όλων των στοιχείων που απαιτούνται για την επίλυση της κρίσης. Μόνο με αυτό τον τρόπο, θα είμαστε σε θέση να πείσουμε τους πολίτες μας, τους διεθνείς εταίρους μας και τις αγορές ότι έχουμε τις λύσεις που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες», επισημαίνει ο Μπαρόζο σε ανακοίνωση, όπως αναφέρει το Reuters.

Αύξηση κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες

Θα πρέπει «επειγόντως να ανακεφαλαιοποιήσουμε» τις τράπεζες, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μπαρόζο.

Οσον αφορά το σχέδιο ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, πρότεινε να αυξηθεί το ελάχιστο επίπεδο των ίδιων κεφαλαίων που απαιτούνται για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και να απαγορευτεί η πληρωμή μερισμάτων που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια.

Προσδιόρισε ότι οι τράπεζες που έχουν μεγάλη βαρύτητα στο σύστημα θα πρέπει να διαθέτουν «αισθητά υψηλότερους κεφαλαιακούς συντελεστές για τα καλής ποιότητας κεφάλαιά τους.»

Υποστηρίζοντας την κατανομή των βαρών, που έχει ζητήσει η Γερμανία, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την πιθανή επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αναζητηθούν πρώτα από τον ιδιωτικό τομέα.

Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, πρόσθεσε, τότε θα πρέπει να ζητηθεί στήριξη από τις κυβερνήσεις, οι οποίες με την σειρά τους θα μπορούν να αποταθούν στο ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης.

Εως την πλήρη κεφαλαιακή αποκατάστασή τους, οι τράπεζες δεν θα πρέπει να "απονέμουν" μερίσματα ή bonus.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

«Ναι» σε όλα για τη δόση...



«Πάγωμα» κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, μείωση αποδοχών και απολύσεις στο Δημόσιο, επιτάχυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και νέα πρόσθετα μέτρα που θα ... κλείσουν μέχρι τα μέσα του 2012 περιλαμβάνει η συμφωνία που έκλεισε η τρόικα με την κυβέρνηση για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ στις αρχές Νοεμβρίου αν κι εφόσον δεν υπάρξουν άλλες παρενέργειες.
Το προσεχές δίμηνο, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, κρίνεται ως το πιο κρίσιμο από στελέχη του οικονομικού επιτελείου, καθώς πρέπει να έχουν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, το πολυνομοσχέδιο και το φορολογικό και κυρίως να έχει κλείσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Αν λάβουμε το νέο πακέτο των 109 δισ. ευρώ, θα έχουμε εγγυημένη χρηματοδότηση μέχρι το 2020», δήλωνε χθες αξιωματούχος του υπουργείου και διευκρίνιζε πως μόνο με το κούρεμα του 21% οι δανειακές ανάγκες της χώρας υπολογίζονται σε 80-90 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία.

Το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο είναι άμεσα συνυφασμένο με την ανταλλαγή ομολόγων. Την ανάγκη ολοκλήρωσης και ενεργοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου θεωρεί ως το επόμενο βήμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κάνει λόγο για κάλυψη καθυστερήσεων και επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2012, τονίζοντας πως «ιδιαίτερη σημασία έχει να γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν πριν από την εκταμίευση της έκτης δόσης ή ακόμα πριν από τη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου».

Η νέα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας έχει αρκετά σκοτεινά σημεία, τα οποία αναμένεται να ξεκαθαριστούν με την έκθεση της τρόικας μέχρι τις 20 του μήνα και πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 23 Οκτωβρίου, αλλά και σαφέστατες ενδείξεις πως οι απαιτήσεις των δανειστών παραμένουν συνεχείς, καθώς προέχει η μη απόκλιση από τους στόχους. Τα κυριότερα «5» σημεία της συμφωνίας, είναι τα εξής:

1Η ανάπτυξη δεν θα έρθει νωρίτερα από το 2013, καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών απομακρύνει τις επενδύσεις. Η αιτία των δεινών εντοπίζεται στις ασθενείς μεταρρυθμίσεις -αν και ρίχνουν φως στην ύφεση μέσω της συγκράτησης του κόστους εργασίας. Με κάθε ευκαιρία η τρόικα ξεκαθαρίζει την άποψή της, που επικεντρώνεται στη μείωση του εργασιακού κόστους στον ιδιωτικό τομέα.

2 Η αστοχία του 2011, λόγω της ύφεσης που η ίδια η τρόικα δεν είχε προβλέψει, οδήγησε στη λήψη των πρόσθετων μέτρων 8,82 δισ. ευρώ, ώστε το έλλειμμα να περιοριστεί στα 14,9 δισ. το 2012 και θα φέρει επιπλέον πρόσθετα μέτρα και στη διετία 2013-2014. Εκτιμάται ότι συνολικά στην τετραετία το πακέτο μέτρων θα ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ. «Είναι πιθανόν να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος», τονίζει η τρόικα προσθέτοντας ότι θα ληφθούν με την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου πριν από τα μέσα του 2012. Το βάρος πέφτει στη βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης των εσόδων, αλλά «ουσιώδους» σημασίας θεωρεί την επικέντρωση των νέων μέτρων στο σκέλος των δαπανών. Είναι προφανές ότι και η διετία 2013-2014 θα σημαδευτεί από μείωση μισθών και συντάξεων, απολύσεις, καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών, καθώς και καταργήσεις θέσεων που οδηγούν σε απολύσεις.

3 Ως «κύρια πρόκληση» χαρακτηρίζει την ενδυνάμωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες ζητάει μεγαλύτερη επιμονή, και επιχαίρει για την απόφαση αναστολής της υποχρεωτικής επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης μιλώντας για «σημαντικό βήμα, διότι θα διασφαλίσει την ευελιξία της αγοράς εργασίας» ως μέσο ανάπτυξης και αποφυγής μεγαλύτερης ανεργίας.

4 Πρώτη φορά η τρόικα χρησιμοποιεί τη λέξη «άρτια» για να κρίνει τη διαχείριση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της ανεξαρτησίας του από πολιτικές πιέσεις -αν και δεν ξεχνάει τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί ως προς την πώληση της δημόσιας περιουσίας προκαλώντας μείωση εσόδων. Εν τούτοις καταγράφει την κυβερνητική δέσμευση για έσοδα 35 δισ. μέχρι το 2014.

5 Κρίνει θετικά την εξυγίανση τραπεζών, όπως της Proton Bank, καθώς διασφαλίζεται η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Εν τούτοις στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο οι τράπεζες θα κάνουν χρήση των 30 δισ. ευρώ από το δεύτερο πακέτο βοήθειας των 109 δισ.

Η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ προαπαιτεί την έγκριση των συμπερασμάτων της πέμπτης αξιολόγησης της τρόικας από το Eurogroup και το ΔΝΤ.
enet.gr



Read more...

Ανάσανε η ευρωζώνη μετά τη δραματική συμφωνία στη Σλοβακία για το EFSF









Ανάσανε η ευρωζώνη μετά τη δραματική συμφωνία στη Σλοβακία για το EFSF
Ύστερα από ένα πολιτικό θρίλερ που ξεκίνησε την Τρίτη με την καταψήφιση της ενίσχυσης Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) στο κοινοβούλιο της Σλοβακίας, και συνεχίστηκε σήμερα με ολοήμερες διαπραγματεύσεις, τελικά επήλθε συμφωνία. Έτσι, η ενίσχυση του ΕΤΧΣ αναμένεται να επικυρωθεί σε δεύτερη ψηφοφορία, η οποία θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.


Ειδικότερα, τέσσερα πολιτικά κόμματα, τρία της απερχόμενης κυβέρνησης και το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό Smer-SD, συμφώνησαν να υποστηρίξουν την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) σε μια δεύτερη ψηφοφορία, μετά την αποτυχία της πρώτης χθες το βράδυ, μετέδωσε σήμερα το σλοβακικό τηλεοπτικό δίκτυο TA3,

Παράλληλα, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Smer-SD Ρόμπερτ Φίκο, συμφωνήθηκε επίσης η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 10 Μαρτίου.

Τα τρία αυτά κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού μαζί με το Smer διαθέτουν πλειοψηφία 119 εδρών στις 150 του κοινοβουλίου της Σλοβακίας.

Τρία κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού είχαν σήμερα συνομιλίες με το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Φίκο μετά την κατάρρευση χθες της κυβέρνησης όταν καταψηφίστηκε στο κοινοβούλιο η διεύρυνση του ΕΤΧΣ. Η ψηφοφορία αυτή είχε συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
newpost.gr

Read more...

-Κοίτα Poul Thomsen, γιατί είναι πιο πιθανό να βάλει λουκέτο το IMF παρά να σταματήσουν οι διορισμοί στο ξιπασμένο ελληνικό Δημόσιο!...



Που πήγαν τα λεφτά και οι θυσίες του ελληνικού λαού τόσο καιρό; Που χάνονται τόσα δισ. από αιματηρές περικοπές και γιατί ενώ μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και απολύεται τόσος κόσμος, οι... δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν 8%;

Όταν κατηγορούμε την κυβέρνηση ότι διορίζει κόσμο, συστήνει επιτροπές και παραεπιτροπές με έμμισθους υπαλλήλους, αυτή απαντά ότι δεν είναι αλήθεια κι ότι κάνει εξοικονόμηση από το κράτος.

Ήλθε λοιπόν στη Βουλή η κ. Βάσω Παπανδρέου- δυόμισι μήνες μετά τις σχετικές αποκαλύψεις της ΝΔ -να δηλώσει κι αυτή ότι έχουν ιδρυθεί δεκάδες εταιρείες επί ΠΑΣΟΚ και να ζητά την κατάργησή τους. Ο κ. Βενιζέλος, πόσους μήνες θα χρειαστεί για να απαντήσει έμπρακτα;.

Οι 41 Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, τα Νομικά Πρόσωπα και οι Αυτοτελείς Υπηρεσίες, που δημιουργήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι το Μάιο του 2011 είναι:

1. Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Υπουργείο Εσωτερικών
Π.Δ. 11 (ΦΕΚ Α’ 15, 16.02.2010) 2 θέσεις Ειδικών Συμβούλων, 3 θέσεις Διοικητικών, 215.000 ευρώ/έτος.

2. Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Ν. 3818 (ΦΕΚ Α’ 17, 16.02.2010) 2 θέσεις Ειδικών Συμβούλων, 200.000 ευρώ/έτος + 160.000 ευρώ εφάπαξ.

3. Γενική Γραμματεία Τουρισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού
Π.Δ. 15 (ΦΕΚ Α’ 35, 01.03.2010) 2 θέσεις Ειδικών Συμβούλων, 3 θέσεις Διοικητικών, 232.000 ευρώ/έτος.

4. Νέα Αυτοτελής Υπηρεσία
Ν. 3832 (ΦΕΚ Α’ 38, 09.03.2010) 10 θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού και 1 θέση Νομικού Συμβούλου, 487.000 ευρώ/έτος.

5. Νέα Ειδική Υπηρεσία με τίτλο «Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης» στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Π.Δ. 28 (ΦΕΚ Α’ 64, 06.05.2010)

6. Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής (ΝΠΙΔ)
Ν. 3852 (ΦΕΚ Α’ 87, 07.06.2010)

7. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Αττικής

8. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας

9. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας

10. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων

11. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Αιγαίου

12. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Κρήτης

13. Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ Μακεδονίας – Θράκης
Ν. 3852 (ΦΕΚ Α’ 87, 07.06.2010) 251.640 ευρώ/έτος (7-13)
Π.Δ. 134 (ΦΕΚ Α’ 227, 27.12.2010) το κόστος αντί 251.760 ευρώ που έλεγε ο «Καλλικράτης» υπολογίζεται σε 12.940.600 ευρώ, σύσταση 680 θέσεων (7-13).

14. Νέα Ειδική Υπηρεσία που υποστηρίζει διοικητικά το ΚΕΣΑΘΕΑ (Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας ανηλίκων)
Ν. 3860 (ΦΕΚ Α’ 111, 12.07.2010) στελεχώνεται με αποσπασμένους, λειτουργικού κόστους 10.000 ευρώ/έτος + 23.000 ευρώ εφάπαξ.

15. Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας
Π.Δ. 72 (ΦΕΚ Α’ 132, 05.08.2010) Το κόστος λειτουργίας της Υπηρεσίας από 2.100.000 ευρώ που είχε προβλεφθεί με το Ν. 3818 (ΦΕΚ 17 Α΄) τελικά διαμορφώνεται σε 2.540.000 ευρώ/έτος.

16. Σύσταση νέας θέσης Γενικού Γραμματέα Ε.Ο.Τ. στο Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού
Ν. 3878 (ΦΕΚ Α’ 161, 20.09.2010) 2 Ειδικοί Σύμβουλοι και 1 νέα θέση Ειδικού Συμβούλου για τον Πρόεδρο του ΕΟΤ, 176.000 ευρώ/έτος.

17. Σύσταση Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Ν. 3879 (ΦΕΚ Α’ 163, 21.09.2010) 65 οργανικές θέσεις και 10 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού που μπορούν να καλυφθούν και από προσωπικό του καταργούμενου Ο.Ε.Ε.Κ., 1.300.000 ευρώ/έτος που αντισταθμίζεται εν μέρει από την κατάργηση του Ο.Ε.Ε.Κ.

18. Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (ΝΠΙΔ)
Ν. 3879 (ΦΕΚ Α’ 163, 21.09.2010) 9μελές Δ.Σ., Πρόεδρος, Γενικός Διευθυντής, 75 θέσεις τακτικού προσωπικού και 5 θέσεις μετακλητών. Θέσεις καλύπτονται και από τον καταργούμενο Ο.Ε.Ε.Κ., 1.600.000 ευρώ/έτος μόνο για το προσωπικό που αντισταθμίζεται εν μέρει από την κατάργηση του Ο.Ε.Ε.Κ.

19. Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι (ΝΠΙΔ) στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Ν. 3879 (ΦΕΚ Α’ 163, 21.09.2010)

20. Γενική Γραμματεία Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Π.Δ. 94 (ΦΕΚ Α’ 169, 27.09.2010)  250.000 ευρώ/έτος.

21. Σύσταση του «Πράσινου Ταμείου» (με μετονομασία του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών Και Πολεοδομικών Σχεδίων)
Ν. 3889 (ΦΕΚ Α’ 182, 14.10.2010)  δημιουργία θέσης Διευθυντή, 3 θέσεων δικηγόρων με έμμισθη εντολή (77.000 ευρώ/έτος) και έκδοση ΚΥΑ για σύσταση Οργανικών Θέσεων και θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (250.000 ευρώ/έτος για λειτουργικές δαπάνες και 60.000 ευρώ εφάπαξ).

22. Σύσταση Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Επενδυτών για Α.Π.Ε. στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
Ν. 3889 (ΦΕΚ Α’ 182, 14.10.2010) έκδοση Π.Δ. για τη στελέχωσή της.

23. Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας
Π.Δ. 108 (ΦΕΚ Α’ 190, 05.11.2010)  225.000 ευρώ/έτος.

24. Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΝΠΙΔ) με κατάργηση της ομώνυμης Α.Ε.
Ν. 3905 (ΦΕΚ Α’ 219, 23.12.2010)  δημιουργείται θέση Γενικού Διευθυντή, 1 επιπλέον Διεύθυνση από την παλαιά Α.Ε. και αυτοτελές γραφείο Νομικής Υπηρεσίας.

25. Υπηρεσία Ασύλου
Ν. 3907 (ΦΕΚ Α’ 7, 26.01.2011)  Κεντρική Υπηρεσία με Διευθυντή και 52 νέες θέσεις εκ των οποίων 10 ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 13 Περιφερειακά Γραφεία με 180 νέες θέσεις εκ των οποίων 90 ειδικού επιστημονικού προσωπικού

26. Αρχή Προσφυγών
Ν. 3907 (ΦΕΚ Α’ 7, 26.01.2011)  θέση Διευθυντή και 13 οργανικές θέσεις εκ των οποίων 8 ειδικού επιστημονικού προσωπικού (Συνολικά: 4.673.990 ευρώ ετησίως)

27. Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής
Ν. 3907 (ΦΕΚ Α’ 7, 26.01.2011)  Διευθυντής και Γραμματεία (Κεντρική Υπηρεσία, Κέντρα και Μονάδες Πρώτης Υποδοχής), 6.585.000 ευρώ.

28. Εποπτική Αρχή Τελών Αερολιμένων
Ν. 3913 (ΦΕΚ Α’ 18, 17.02.2011).

29. Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού
Π.Δ. 2 (ΦΕΚ Α΄ 5, —)  κόστος 70.272,96 ευρώ ετησίως.

30. Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ν. 3918 (ΦΕΚ Α΄31, 02.03.2011)  με πρόεδρο, αντιπρόεδρο και Δ.Σ. και υπηρεσίες κεντρικές και περιφερειακές.

31. Επιτροπή Προδιαγραφών ως αυτοτελής δημόσια υπηρεσία
Ν. 3918 (ΦΕΚ Α΄31, 02.03.2011)

32. Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη
Π.Δ. 8 (ΦΕΚ Α’ 16, 16.2.2011)  επικεφαλής Ειδικός Γραμματέας, 1 ειδικός σύμβουλος και 1 ειδικός συνεργάτης, 120.000 ευρώ εφάπαξ + 150.000 ευρώ ετησίως, 75 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού που για την πρώτη εφαρμογή πληρώνονται με μετάταξη και απόσπαση.

33. Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης στη θέση του ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. (ισοσταθμίζονται οι δαπάνες από την κατάργηση του ΤΕΜΠΜΕ)
Ν. 3912 (ΦΕΚ Α’ 17, 17.02.2011)  Δυνατότητα σύστασης 40 οργανικών θέσεων ορισμένου ή αορίστου χρόνου, εκτιμώμενο κόστος κατά ΓΛΚ 968.845 ευρώ μαζί με τα λειτουργικά έξοδα.

34. Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Π.Δ. 9 (ΦΕΚ Α’ 24, 21.02.2011)  με επιτελείο και 2 Υποδιευθύνσεις, καθεμία από τις οποίες έχει 4 Τμήματα, 212.000 ευρώ ετησίως.

35. Αρχή καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης
Ν. 3932 (ΦΕΚ Α’ 49, 10.03.2011)  3 αυτοτελείς μονάδες, 70 θέσεις από τις οποίες 34 ειδικό επιστημονικό προσωπικό, όλες εκτός από 2 με απόσπαση.

36. Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (καταργείται αντίστοιχη στο Υπουργείο Εσωτερικών)
Ν. 3938 (ΦΕΚ Α’ 61, 31.03.2011)
37. Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας
Ν. 3938 (ΦΕΚ Α’ 61, 31.03.2011)  51.000 ευρώ

38. Αυτοτελής Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων σε επίπεδο Διεύθυνσης με παράρτημα στη Θεσσαλονίκη
Ν. 3943 (ΦΕΚ Α’ 66, 31.03.2011)

39. Σύσταση ανώνυμης εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.
Ν. 3943 (ΦΕΚ Α’ 66, 31.03.2011)  5μελές Δ.Σ.

40. Αυτοτελής Υπηρεσιακή Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου σε επίπεδο αυτοτελούς γραφείου
Ν. 3966 (ΦΕΚ Α’ 118, 24.05.2011).

41. Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας
Ν. 3965 (ΦΕΚ Α’ 113, 18.05.2011)  Γενικός Γραμματέας, 1 ειδικός συνεργάτης, 1 ειδικός σύμβουλος και 3 θέσεις διοικητικού προσωπικού, 166.600 ευρώ ετησίως.
www.antinews.gr/2011/10/12/126786/
Φωτο και τίτλος από kourdistoportocali



Read more...

Σχέδιο 10 σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη προτείνει ο Γιούνκερ

«Ανοιχτό θέμα η καταβολή της 6ης δόσης»

O πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αφήνει αιχμές κατά των γαλλογερμανικών πρωτουβουλιών
O πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αφήνει αιχμές κατά των γαλλογερμανικών πρωτουβουλιών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η 6η δόση για την Ελλάδα δεν θα καταβληθεί εάν η έκθεση της τρόικας διαπιστώσει πλήρη αποτυχία της χώρας στην επίτευξη των στόχων της, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt την Τετάρτη.

Ο Γιούνκερ σημειώνει, ακόμη, ότι πρέπει να υπάρξει πολύ εντατική συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup προχωρά στην εισήγηση σχεδίου 10 σημείων για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την γαλλογερμανική πρωτοβουλία, όπως αυτή εκφράστηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου.

«Μια συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι και απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογραμμίζει και σημειώνει: «Ειδικά όταν το 70% των πρωτοβουλιών τους δεν είχε αποτέλεσμα».

Oι προτάσεις Γιούνκερ έχουν ως εξής:

  • Απελευθέρωση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, εάν αυτό είναι δυνατό.
  • Διακρίβωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ή εναλλακτικά εξεύρεση άλλων βημάτων που μπορούμε να κάνουμε, μόνον εφόσον εξετάσουμε προηγουμένως προσεκτικά όλες τις επιπτώσεις αυτών των βημάτων, (στην Ευρώπη, αλλά ) και εκτός Ευρώπης.
  • Αυστηρή συνέχιση, φυσικά, της δημοσιονομικής προσαρμογής, με αυτόματες κυρώσεις για υποτρόπους σε ζητήματα τήρησης του προϋπολογισμού
  • Έναν οδικό χάρτη στην κατεύθυνση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, Οι τράπεζες (με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας) πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να αναχρηματοδοτηθούν μέσω των αγορών. Εάν αυτό δεν επιτύχει, τα κράτη θα μπορούσαν να εξετάσουν αν μπορούν να παρέμβουν ώστε να παράσχουν τα απαραίτητα κεφάλαια.
  • Εισαγωγή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών
  • Πρόγραμμα ανάπτυξης για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα
  • Έναν διαφορετικό τόνο στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς. Δεν είναι δυνατόν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να χωρίζονται σε εκείναν που δίνουν και εκείνα που λαμβάνουν.
  • Ισχυρόιτερη εποπτεία στις χρηματοοικονομικές αγορές
  • ναν νέο τρόπο χειρισμού (και αντιμετώπισης) των Οίκων αξιολόγησης
  • Χρειαζόμαστε μια οικονομική διακυβέρνηση. Είμαι ευτυχής, που ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι υποστηρίζουν την ιδέα αυτή διευρύνθηκε ταχύτατα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αποχωρεί η ΠΑΣΚ σιδηροδρομικών από το... σημερινό ΠΑΣΟΚ...



Με μία ανακοίνωση που αντιτίθεται στην πολιτική που ακολουθεί το σημερινό ΠΑΣΟΚ οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ σιδηροδρομικών και μέλη του ΠΑΣΟΚ, αποχωρούν από το κόμμα.

Συγκεριμένα η ανακοίνωση των συνδικαλιστών σιδηροδρομικών της ΠΑΣΚ έχει ως εξής:

"Με συναίσθηση της...

ευθύνης έναντι αυτών που εκπροσωπούμε αλλά και του εαυτού μας, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από το σημερινό ΠΑΣΟΚ και ως φυσικά μέλη πλέον, καθώς πριν από λίγους μήνες είχαμε διαχωρίσει τη θέση μας από την Κυβέρνηση και την πολιτική που ασκεί. Η ασκούμενη πολιτική της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ οδηγεί τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού στην εξαθλίωση. Η πολιτική αυτή δεν έχει καμιά σχέση όχι μόνο με τις προεκλογικές δεσμεύσεις αλλά και με τη φυσιογνωμία του Κινήματος.

Το οικονομικό πρόβλημα της πατρίδας μας ήταν γνωστό όταν ο λαός εμπιστεύτηκε το ΠΑΣΟΚ για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Υποστηρίξαμε προεκλογικά λύσεις που ήταν σύμφωνες με τις αρχές μας αλλά και που εξακολουθούν να υποστηρίζονται από έγκριτους οικονομολόγους ανά τον κόσμο. Για λόγους που αδυνατούμε να κατανοήσουμε, η πολιτική που εφαρμόζεται είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση υιοθετώντας νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση ακύρωσαν τις βασικές αρχές του Κινήματος που ήταν η Εθνική Ανεξαρτησία και η Λαϊκή Κυριαρχία. Ακύρωσαν την ιδεολογία μας και το χειρότερο ακύρωσαν τις ελπίδες ολόκληρου του λαού.

Για όσα εφαρμόζονται στο όνομα της «μη χρεοκοπίας» δεν υπάρχει πολιτική νομιμοποίηση ούτε από την κοινωνία ούτε από το Κόμμα. Μέσα στη διετία που πέρασε κάθε όριο υπομονής εξαντλήθηκε. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο παραμέναμε στο ΠΑΣΟΚ ήταν συναισθηματικός. Παρ’ ότι ακούσαμε ότι «μαζί τα φάγαμε», ότι «ταλαιπωρούμε» το σύνολο του ελληνικού λαού, παρ’ ότι χάσαμε σχεδόν 40% από τους μισθούς μας. Παρ’ ότι στο χώρο μας εφαρμόστηκε ένας νόμος με τον οποίο εκδιώχτηκε το 40% του προσωπικού. «Σηκώσαμε τα μανίκια» μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να λειτουργήσει ο σιδηρόδρομος γνωρίζοντας ότι η επιβίωσή μας είναι συνυφασμένη με τη λειτουργία του.

Σήμερα καλούμαστε εκ νέου να θυσιαστούμε στο βωμό της εργασιακής εφεδρείας-απόλυσης. Καλούμαστε να συνεισφέρουμε με περαιτέρω «κούρεμα» των μισθών και των συντάξεων. Η Κυβέρνηση αδιαφορεί για το αν οδηγούνται οι εργαζόμενοι στην οικονομική καταστροφή. Αδιαφορεί για το αν κατασχεθούν περιουσίες και σπίτια. Αρκεί να ικανοποιηθούν οι δανειστές οι οποίοι απαιτούν να «χυθεί αίμα» εργαζόμενων. Ως εδώ. Σταματήστε έστω και την τελευταία στιγμή. Σταματήστε να «εξαγνίζετε» την πολιτική σας στην ασφάλεια των τηλεοπτικών παραθύρων. Ρωτήστε τους πολίτες. Θα σας πουν ότι οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα είναι ολέθριες για τη χώρα. Θα είναι ολέθριες για την δημοκρατική παράταξη στο όνομα της οποίας συντελείται το έγκλημα σε βάρος του λαού. Δεν μπορεί στο όνομα των αναγκών της οικονομίας να ξεπερνιέται η ηθική και η ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ. Φοβόμαστε ότι όταν οι ανάγκες της κοινωνίας ξεπεράσουν την ηθική της, τότε «ο Θεός να βάλει το χέρι του» για όσα θα συμβούν."
enet.gr



Read more...

Μυστικός χορός εκατομμυρίων εν αγνοία των πολιτών

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν από το 2009 τα μυστικά κονδύλια που εκταμιεύθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών. Εξηγήσεις από την κυβέρνηση ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Έγγραφα στα οποία εμφανίζονται δεκάδες αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη για την εκταμίευση και μεταφορά εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας, τα ποσά δίνονταν καθ' υπέρβαση του προϋπολογισμού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν φαίνεται να υπάρχει το όνομα του αιτούντος την εκταμίευση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μείζων πολιτικό και ηθικό ζήτημα, αλλά και ζήτημα νομιμόμητας το οποίο άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αναμένει να διερευνηθεί από την δικαιοσύνη προς την οποία εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου απαντήσεις σχετικά με τη ραγδαία αύξηση -και κατά παράβαση των νόμιμων διαδικασιών- των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών.

Αύξηση κατά 270% των κονδυλίων το 2010

Ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την παρουσίαση, έκανε λόγο για συνειδητή επιλογή κατασπατάλησης πόρων και παράκαμψης του νόμου και επισήμανε την άρνηση της κυβέρνησης να απαντήσει σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος στη Βουλή.

Τα στοιχεία, με βάση τα έγγραφα του ΥΠΕΞ που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, δείχνουν ότι το 2009 τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών αυξήθηκαν κατά 210% και από 18,5 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2010, η αύξηση έφθασε το 270%, αφού από τα 18 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν 68 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατάσταση αυτή, είπε ο κ. Τσίπρας, συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, αφού, όπως αποκάλυψε, το 2011 "έγινε το πρωτοφανές οι απόρρητες αυξάνονται ήδη κατά 90% και από 18 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν ήδη τα 43 εκατομμύρια και αναμένεται να υπερβούν τα 60 εκατ. μέχρι το τέλος του έτους".

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή δεν επηρεάσθηκε καν ούτε τις ημέρες που είχε κατατεθεί η σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Δεν άλλαξε τίποτα παρά την κρίση

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι μεγάλη διακίνηση απόρρητων κονδυλίων έγιναν και την περίοδο που ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών και φυσικά στη συνέχεια (επί υπουργίας Δ. Δρούτσα και σήμερα επί υπουργίας Σ. Λαμπρινίδη) εμφανίζεται η ίδια εικόνα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν έθεσαν θέμα σχετικά με την διάθεση των απόρρητων κονδυλίων, θέτουν όμως θέμα για την "κατά συρροή παραβίαση της νόμιμης διαδικασίας", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι παράλληλα υπάρχει και πολιτικό θέμα και ζήτημα ηθικής τάξεως, καθώς σε μία περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται, δικαιούται να γνωρίζει αν τηρείται ο νόμος στην διακίνηση του δημοσίου χρήματος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της"।

news247.gr

Read more...

Ποιος είναι ο «δήμιος» των δημοσιογράφων της ΕΡΤ









Ποιος είναι ο «δήμιος» των δημοσιογράφων της ΕΡΤ
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την απόφαση να μην συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο η τροπολογία που εξαιρούσε τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ από την αναγκαστική μετάταξη σε δημοσίους υπαλλήλους, είναι ο νομικός σύμβουλος του κ. Αντιπροέδρου, Αναστάσιος Μπάνος.


Αυτόν τουλάχιστον δείχνουν τώρα, θορυβημένοι από τον σάλο που έχει ξεσπάσει, συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου.
Δεν γνωρίζω αν ο κ. Μπάνος είναι αυτός που είχε και τη... φαεινή ιδέα να πληρώνουμε διαφορετικό ΦΠΑ για τη μπουγάτσα, αναλόγως αν είναι με τυρί ή κρέμα, αλλά τα... κατορθώματά του είναι πολλά.
Ο Αναστάσιος Μπάνος, ως νομικός σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου, ανήκε στο αποκαλούμενο «κλαμπ των ισχυρών» του υπουργείου. Μαζί με τον Δ. Σταματόπουλο, γενικό διευθυντή Φορολογίας, κατήρτισε όλα τα φορολογικά νομοσχέδια που έχουν ψηφισθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους πρώτους 16 μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.
Εν ολίγοις. ευθύνεται προσωπικώς για ουκ ολίγα χαράτσια, τα οποία- η ιστορία το αποδεικνύει, αποδείχθηκε ότι επιβλήθηκαν άνευ αποτελέσματος, μιας και η χώρα οδεύει προς το... κουρείο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν τον κ. Μπάνο ως μια ισχυρή προσωπικότητα, ενώ του προσάπτουν και στοιχεία υπεροψίας, αφού, όπως σημειώνουν, κινείται και συμπεριφέρεται στις συσκέψεις με «ύφος χιλίων καρδιναλίων»!
Όταν παραιτήθηκε ο Δ. Γεωργακόπουλος, κυκλοφόρησε ότι ο Α. Μπάνος γνωστοποίησε (και αυτός) την πρόθεση να παραιτηθεί. Παρέμεινε όμως και συνεχίζει να προσφέρει τις... υπηρεσίες του και στον Ευ. Βενιζέλο. Μέχρι και σήμερα τουλάχιστον, που αναδεικνύεται σε «δήμιο» των δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Να τον χαίρεται ο υπουργός του!
newpost.gr
ΧΡΑΝ
Read more...

Ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης με τα σκουπίδια

Ύστατη έκκληση Καστανίδη σε ΠΟΕ - ΟΤΑ


http://img.protothema.gr/87A8AAAF2A3234D24125AB6552B3F43E.jpg

Ελπίδες για εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια στους δρόμους της πρωτεύουσας, αλλά και των άλλων πόλεων της χώρας, δίνει η επίσημη πρόσκληση, που απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης προς την εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ, για συνάντηση απόψε στις 8 το βράδυ.

Μία πρόταση που έγινε αποδεκτή από τους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο κ. Καστανίδης δήλωσε τα εξής: "Απευθύνω την ύστατη έκκληση στο προσωπικό των Δήμων, ιδιαίτερα στο προσωπικό καθαριότητας, να επανέλθει στα καθήκοντα του αμέσως, να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία των δημοσίων χώρων και Δημοτικών Καταστημάτων, ώστε να αρχίσει αμέσως η αποκομιδή απορριμμάτων ενόψει σοβαρών κινδύνων για τη δημόσια υγεία".

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος κάλεσε επίσης τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση "να έρθουν να καθίσουμε στο τραπέζι για να βρούμε μια λύση στα προβλήματά τους", αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει ανάλογη ρύθμιση, όπως και με τους εφέδρους, για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και διευκολύνσεις σε όσους έχουν πάρει δάνεια.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του αντιδημάρχου καθαριότητας Αθηναίων, τα συσσωρευμένα στους αθηναϊκούς δρόμους σκουπίδια υπερβαίνουν τους 6.000 τόνους, ενώ η κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, με τη μορφή κατάληψης και όχι απεργίας, αποτελεί «αγκάθι» στην παρέμβαση της Δικαιοσύνης...

Read more...

Πούτιν: «Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να σώσουν την Ελλάδα, χρειάζεται πολιτική ανδρεία»









Πούτιν: «Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να σώσουν την Ελλάδα, χρειάζεται πολιτική ανδρεία»
Kάλεσμα προς τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης να επιδείξουν ανδρεία και να "βάλουν πλάτη" σε χώρες που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση, όπως η Ελλάδα, έκανε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης είναι πολιτικό και όχι οικονομικό πρόβλημα.

Μιλώντας σε κινεζικά ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο Β. Πούτιν είπε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό γιατί για να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα ποσά "οι κορυφαίες χώρες της Ευρώπης πρέπει να βάλουν πλάτη σε εκείνους, που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση και αυτό απαιτεί ορισμένη πολιτική ανδρεία από τους ηγέτες των χωρών αυτών, διότι ο πληθυσμός τους φυσικά δεν είναι πολύ χαρούμενος από αυτήν την εξέλιξη των γεγονότων".

Κατά το Ρώσο ηγέτη, "το πιο οξυμένο σήμερα πρόβλημα στην ευρωζώνη αφορά την Ελλάδα, αλλά εάν δεν με απατά η μνήμη μου, η Ελλάδα είναι μόλις το 2 % του ΑΕΠ όλης της Ευρώπης και φυσικά είναι δυνατό να κλείσει αυτό το πρόβλημα : κατά τη γνώμη διαφόρων ειδικών απαιτούνται περίπου 1 - 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσό βέβαια όχι μικρό, σεβαστό, αλλά απολύτως δυνατό να το "σηκώσει" η ευρωζώνη".

"Σε τελική ανάλυση αυτό (σ.σ. η διάσωση της Ελλάδας) είναι ωφέλιμο για ολόκληρη την ενωμένη Ευρώπη", συμπλήρωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, "γιατί κάτι πρέπει να γίνει", αλλά και γιατί ο,τιδήποτε συμβαίνει στην Ευρώπη "έχει αρνητικές συνέπειες σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία δυστυχώς". Πρόσθεσε μάλιστα ότι, κατά την άποψή του, οι χώρες των BRICS (σ.σ. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν.Αφρική) δεν έχουν να παίξουν στην περίπτωση αυτή κάποιον ιδιαίτερο ρόλο, διότι "τα ευρωπαϊκά ταμεία έχουν επαρκείς πηγές, για να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα".

Σύμφωνα με τον κ। Πούτιν "δόξα τω Θεώ προς το παρόν δεν υπάρχει πουθενά τραπεζική κρίση, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν προβλήματα με τα δημοσιονομικά, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε οποιεσδήποτε τραγικές συνέπειες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα". Πολύ περισσότερο, που "οι ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, Γαλλίας και Γερμανίας, ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τη δυνατότητα υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων λόγω των κρίσεων χρέους σε μεμονωμένες χώρες της ευρωζώνης", σημείωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας "πολύ θετικό σημάδι" την εξέλιξη αυτή
newpost.gr
Read more...

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες για τη μείωση του χρέους, δήλωσε ο πρωθυπουργός

«Περιμένουμε γενναίες αποφάσεις»

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη για τη μείωση του χρέους της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την Τετάρτη κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ελπίζει σε γενναίες λύσεις από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και τη συνεδρίαση της G20, που θα αντιμετωπίζουν την κρίση χρέους.

«Διαπραγματευόμαστε με κάθε τρόπο για να μειώσουμε το χρέος. Είναι μια μεγάλη διαπραγμάτευση, και εκεί έγκειται το μεγάλο πρόβλημα» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους υπουργούς του, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη και η G20 θα πρέπει να δώσουν πειστικές και θαρραλέες απαντήσεις στην κρίση χρέους στις συνόδους, αργότερα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαιώνει τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη σχετικά τη μείωση του ελληνικού χρέους σε ποσοστό άνω του 21%, όπως οριζόταν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας αναταραχής και πρόσθεσε ότι μέσα σε ένα ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον η Ευρώπη και ιδιαίτερα η ευρωζώνη καλείται πρώτη να βρει απαντήσεις στο πρόβλημα.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι αναγκαίο να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012, γιατί «αυτό θα είναι μία ισχυρή ένδειξη απέναντι στους εταίρους μας και τη διεθνή κοινότητα, αλλά και σε εμάς τους ίδιους, ότι μπορούμε σιγά - σιγά να απεξαρτηθούμε από αυτό το μεγάλο βάρος, αλλά και από την επιτήρηση, που δεν είναι καθόλου ευχάριστη».

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης είπε: «Δεν νομίζω ότι υπήρξε κυβέρνηση τις τελευταίες δεκαετίες, που να έχει δουλέψει με τόσο συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα, ανεξάρτητα αν ένα μέρος αυτών των στόχων είναι ή όχι μέρος του Μνημονίου. Το 90% των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούμε είναι στο πλαίσιο των δικών μας επιλογών και των δικών μας προτεραιοτήτων. Είναι αυτά που έχουμε πει και προεκλογικά».

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι υπονομεύει κάθε προσπάθεια δείχνοντας πόσο κατώτερη των ιστορικών περιστάσεων είναι. «Θέλουν να εκμεταλλευτούν την εύλογη ανησυχία και τον πόνο του ελληνικού λαού, χωρίς να αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες, που είναι τεράστιες και ιστορικές» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επιχειρώντας να δώσει απάντηση στη ΝΔ για προσλήψεις ημετέρων, ο κ. Παπαρέου είπε: «Εμείς δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από τη δική τους λογική. Λένε πχ για τη διόγκωση του κράτους. Ποια διόγκωση του κράτους; Ποιες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ; Αστεία πράγματα. Εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέπουμε αυτή την παραπληροφόρηση εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, όταν αυτοί ήταν που είχαν επιδοθεί σε πραγματικό όργιο κρατικής σπατάλης την οποία εμείς σταματήσαμε».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας

Διαμαρτυρίες για τις περικοπές

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας. Δάσκαλοι και καθηγητές διαμαρτύρονται για τις περικοπές που φέρνει στις αποδοχές τους το νέο μισθολόγιο. Κατά την ΟΛΜΕ, οι μειώσεις στους ήδη χαμηλούς μισθους των εκπαιδευτικών φτάνουν ακόμη και το 40%.

Αρχικώς το συλλαλητήριο ήταν προγραμματισμένο για την Πέμπτη, αλλά λόγω της απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη.

Όπως τονίζουν οι καθηγητές, οι μειώσεις αφορούν «ετήσιο καθαρό εισόδημα που ξεκινά μόλις από τις 8.500 ευρώ και μείωση από 20-40% ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο, από τις ήδη χαμηλές αμοιβές των εκπαιδευτικών. Καταργούνται τα επιδόματα των εκπαιδευτικών (εξωδιδακτικής απασχόλησης και διδακτικής προετοιμασίας) που δεν χαρίστηκαν από τις κυβερνήσεις, αλλά η χορήγησή τους ήταν αποτέλεσμα των δύο δίμηνων απεργιών των εκπαιδευτικών το 1997 και το 2006».

Από την πλευρά τους, οι δάσκαλοι θα προτείνουν στη συνεδρίαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) να προχωρήσουν σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Οι δύο μεγάλες παρατάξεις στο χώρο των δασκάλων, η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ συμφώνησαν τελικά να προτείνουν στα μέλη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) απεργία διαρκείας.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και μαθητές από υπό κατάληψη σχολεία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Με αλλαγές εγκρίθηκε ομόφωνα από το Υπουργικό το νομοσχέδιο για τα ταξί

Απελευθέρωση από 1η Ιανουαρίου 2012

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η απελευθέρωση των ταξί και των φορτηγών τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση του Υπουργικού. Ο Γιάννης Ραγκούσης κατέθεσε τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο, όπως τη μείωση του παραβόλου, ενώ θα γίνει προσπάθεια -σε συνεννόηση με την Κομισιόν- να μπει πλαφόν στις άδειες.

Όσοι ιδιοκτήτες είχαν άδεια ταξί έως τις 2 Ιουλίου 2011 θα λάβουν δωρεάν μία νέα άδεια η οποία μπορεί να μεταβιβαστεί στα τέκνα τους.

Σε διαφορετική περίπτωση η άδεια κατατίθεται στο κράτος.

Επιπλέον, το κόστος του παραβόλου μειώνεται στις 5.000 ευρώ ενώ αρχικά προβλεπόταν μια διακύμανση μεταξύ 10.000-40.000 ευρώ.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θ.Λυμπερόπουλος, δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά και προειδοποίησε τον υπουργό ότι «θα σπάσει τα μούτρα του».

Υπόψη του υπουργικού Συμβουλίου τίθενται:

* Το προσχέδιο Νόμου για την Ίδρυση Επιστημονικών Εταιριών των Ιατρικών Ειδικοτήτων, Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Επιστημών Υγείας του ΚΕΣΥ, την απόκτηση Ιατρικής Ειδικότητας και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση Ιατρών (Ανδρ.Λοβέρδος)

* Το σχέδιο νόμου για εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την επιβολή ελαχίστων προτύπων όσον αφορά τις κυρώσεις και τα μέτρα κατά των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών, με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης (Γ.Κουτρουμάνης)

* Το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας. (Μ.Παπαϊωάννου)

* Το σχέδιο νόμου για τη μεταφορά στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων, περιλαμβανομένων των ποινικών κυρώσεων για αδικήματα ρύπανσης (Μ.Παπαϊωάννου)

* Το σχέδιο νόμου για το δικαίωμα των εργαζομένων στην ενημέρωση και διαβούλευση σε κοινοτικής κλίμακας επιχειρήσεις και ομίλους επιχειρήσεων σε συμμόρφωση προς τη σχετική κοινοτική οδηγία (Γ.Κουτρουμάνης)

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κακλαμάνης: Εισαγγελέας για Λαυρεντιάδη...



Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τα έργα και τις ημέρες του Λ. Λαυρεντιάδη στο τιμόνι της Proton Bank, αλλά για την κωλυσιεργία που επέδειξαν -σύμφωνα τον ίδιο- οι ... αρμόδιοι φορείς για την υπόθεση ζήτησε χθες ο Απ. Κακλαμάνης.
Συγκεκριμένα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, πρότεινε να απευθυνθεί η Επιτροπή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «ο οποίος θα ελέγξει και θα κινήσει διαδικασίες και πειθαρχικών και ποινικών διώξεων εναντίον όλων εκείνων των αρμόδιων λειτουργών της Δικαιοσύνης και του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος που αδιαφόρησαν μέχρις ότου τακτοποιηθεί ο κ. Λαυρεντιάδης».

Περίμεναν...

Παρατήρησε εξάλλου ότι επί δύο τουλάχιστον εβδομάδες όλες οι αρμόδιες εισαγγελικές δικαστικές, εποπτείας του νομισματοπιστωτικού μας συστήματος, αρχές περίμεναν πότε θα συμφωνήσει ο κ. Λαυρεντιάδης για την επιστροφή των 51 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Κακλαμάνης επέκρινε την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία καθυστέρησε, όπως τόνισε, να στείλει τα πορίσματα των ερευνών της, ώστε να επιληφθεί η αρχή για το «ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος» πολύ πιο γρήγορα.

Διατύπωσε μάλιστα την άποψη ότι τα συνολικά ποσά είναι πολύ περισσότερα από τα 51 εκατομμύρια ευρώ, «τα οποία εμένα μου θυμίζουν την υπόθεση των τραπεζών Ανδρεάδη, τα οποία διοχετεύονταν μέσω της τράπεζας αυτής σε επιχειρήσεις ενδιαφέροντος του κύριου μετόχου της και προέδρου, του κ. Λαυρεντιάδη».

Απαράδεκτο

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο ένας επιχειρηματίας που βαρύνεται για κακουργηματικές πράξεις να απαλλάσσεται κάνοντας χρήση μιας διάταξης «που νομοθετήθηκε για μικροπαραβάτες που δεν ασκούν κατ' επάγγελμα αυτή τη δραστηριότητα».

Υπενθύμισε εξάλλου ότι σε παλαιότερη ακρόαση του προέδρου και του αναπληρωτή της αρχής για το ξέπλυμα του «βρώμικου χρήματος» έγινε γνωστό ότι μια σειρά τραπεζών έως τον Μάρτιο του 2011 δεν ήταν συνδεδεμένες on line με την αρχή αυτή, αλλά και με την Αρχή Καταπολέμησης του Οικονομικού Εγκλήματος και το ΣΔΟΕ. Αναφέρθηκε, τέλος, στον τέως πρέσβη των ΗΠΑ κ. Σπέκχαρντ, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της τράπεζας «μετά την περίεργη αποχώρηση και αναχώρηση από τη χώρα του κ. Λαυρεντιάδη».
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
enet.gr



Read more...

Αναδιάρθρωση και έξω από την Ευρωζώνη

Εκτεταμένη αναδιάρθρωση ή και συνολική ακύρωση του δημόσιου ελληνικού χρέους προτείνει ο καταξιωμένος οικονομολόγος. "Μόνη λύση, αλλά και πάλι, ίσως όχι αρκετή", λέει χαρακτηριστικά


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο καταξιωμένος στην Αμερική οικονομολόγος, με εκτενή αρθρογραφία στους New York Times και άλλα διεθνή έντυπα, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (Center for Economic and Policy Research) με έδρα την Ουάσινγκτον, Mark Weisbrot, μίλησε για τη "λύση" που λέγεται ότι ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα, μέσω μεγάλου "κουρέματος" του δημόσιου χρέους.

"Εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μου οικονομολόγοι, είχαμε από την πρώτη στιγμή, πριν από περίπου δύο χρόνια, εισηγηθεί την πρόταση για μία εκτεταμένη αναδιάρθρωση ή ακόμα κι συνολική ακύρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας", σημειώνει.

Ο κ. Weisbrot χαρακτηρίζει αυτήν την εξέλιξη ως τη μόνη που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι και αυτή τελικά θα αποδειχθεί αρκετή.

Όπως υποστηρίζει, εάν οι Ευρωπαίοι είχαν κάνει από τότε την επιλογή της ευρείας αναδιάρθρωσης, "δεν θα είχαν δαπανήσει τόσα πολλά χρήματα για την Ελλάδα και δε θα είχαν διογκώσει το πρόβλημα αυξάνοντας το δημόσιο χρέος της χώρας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα".

"Σε καλύτερη θέση η Ελλάδα από την Αργεντινή"

Ο κ. Weisbrot αναφέρεται ακόμη στα μέχρι σήμερα πολλά παραδείγματα πτωχεύσεων όπως στο Εκουαδόρ, τη Ρωσία και φυσικά την Αργεντινή που κατάφεραν μετά να αναπτυχθούν με θεαματικούς ρυθμούς.

"Η Ελλάδα μάλιστα είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ' ότι η Αργεντινή η οποία δεν είχε τη στήριξη κανενός. Και όμως κατάφερε να αναπτυχθεί παρότι δεν είχε καν πρόσβαση στις αγορές", σημειώνει.

Ο Mark Weisbrot προχωράει στην εκτίμηση ότι ακόμα και με τη λύση αυτή, η ευρωπαϊκή κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει.

"Χρειάζεται το EFSF να εγγυηθεί παράλληλα τα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, που μέχρι στιγμής δεν έχει επαρκή χρήματα να το κάνει. Αλλά ο επόμενος μεγάλος κίνδυνος είναι στην Ιταλία, η οποία έχει ένα πολύ μεγαλύτερο χρέος σε σχέση με το ελληνικό και όπου οι Ευρωπαίοι τείνουν να επαναλάβουν τα ίδια λάθη που έκαναν με την Ελλάδα. Τείνουν να επιβάλλουν την ίδια πολιτική ενός φαύλου κύκλου ύφεσης και σε αυτή τη χώρα", προσθέτει.

Σε αναπτυξιακή τροχιά εντός 10ετίας

Όσον αφορά στο χρόνο που θα χρειαστεί η Ελλάδα να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, αναφέρεται στις πολύ απαισιόδοξες εκτιμήσεις, πολλές από τις οποίες κάνουν λόγο για "10 με 11 χρόνια τα οποία θα χρειαστεί η χώρα για να βγει από την ύφεση".

Όπως σημειώνει, οι Ευρωπαίοι θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι "αν και μετά την μεγάλη αναδιάρθρωση, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να μην μπορεί να δημιουργήσει πλεονάσματα, συνεχίζει να βουλιάζει στην ύφεση και την υψηλότατη ανεργία, τότε πρέπει να σκεφθεί η ίδια την έξοδό της από το ευρώ"।

news247.gr

Read more...

«Κούρεμα» στους μισθούς των εισηγμένων ΔΕΚΟ- Γλιτώνουν το «ψαλίδι» τα ΕΛΠΕ


newpost.gr
«Κούρεμα» στους μισθούς των εισηγμένων ΔΕΚΟ- Γλιτώνουν το «ψαλίδι» τα ΕΛΠΕ
Μικρότερες από ό,τι αρχικά προβλεπόταν θα είναι οι μειώσεις των αποδοχών για τους εργαζομένους σε μια σειρά από Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς. Οι απασχολούμενοι στη ΔΕΗ, στον ΟΠΑΠ, στα Λιμάνια και στις Εταιρείες Υδρευσης θα υποστούν μειώσεις της τάξεως του 15-20% στους μισθούς τους, ωστόσο γλιτώνουν από το πλαφόν των 1.900 ευρώ που επιβάλλεται στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.

Ούτε ένα ευρώ δεν χάνουν τα «ρετιρέ» των «Ελληνικών Πετρελαίων», καθώς με τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξαιρεί την επιχείρηση από τις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων.

Μικρότερο θα είναι τελικά το «κούρεμα» στους μισθούς των υπαλλήλων των υπολοίπων εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, δηλαδή της ΔΕΗ (-14%), της ΕΥΔΑΠ (-27,8%), της ΕΥΑΘ (-12,7%), του ΟΛΠ (-12%), του ΟΛΘ (-12,1%), του ΟΠΑΠ (-15%), της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (-13% έως -15%)

Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ετοιμάσει τροπολογία με την οποία «γλιτώνει» τις συγκεκριμένες κρατικές επιχειρήσεις από το "πλαφόν" των 1.900 ευρώ που επιβάλλει στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.

Στο αρχικό σχέδιο νόμου έπεφτε «ψαλίδι» έως και 50% και στους μισθούς των εργαζομένων στις εισηγμένες.

Τώρα, με την τροπολογία ορίζεται ότι «για τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εταιρείες (σ.σ.: που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο) το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά του πάσης φύσεως προσωπικού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 65% του μέσου κατά κεφαλήν αντίστοιχου κόστους της επιχείρησης, του οργανισμού ή της εταιρείας, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 31/12/2009».


Πηγή: Έθνος

Read more...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ- Θα κόβεται το ρεύμα εάν δεν πληρωθεί

http://newpost.gr/var/thumbs/DEI-XARATSI6666_300___.jpgΣτις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν να καταφτάνουν στους καταναλωτές οι πρώτοι 190.000 λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που θα είναι φουσκωμένοι με το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν υπό την απειλή διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ηδη η ΔΕΗ έχει ετοιμάσει τα σχετικά έντυπα (η χρέωση του ειδικού τέλους στο λογαριασμό θα είναι διακριτή) και περιμένει τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης ώστε να ξεκινήσει να τα ταχυδρομεί από το ερχόμενο Σάββατο. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή τους και στους περίπου 5,5 εκατ. υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι από την ημερομηνία έκδοσης των λογαριασμών τους θα έχουν περιθώριο μόλις 40 ημερών για να πληρώσουν το συνολικό οφειλόμενο ποσό ώστε να μην τους διακοπεί το ρεύμα.

Από το κείμενο της υπουργικής απόφασης που αναμένεται να υπογραφεί και να δημοσιευθεί από μέρα σε μέρα, επιβεβαιώνεται ότι το σύστημα είσπραξης του τέλους ακινήτων είναι πολύπλοκο και προβληματικό, ενώ εκτιμάται ότι θα ταλαιπωρήσει στις ουρές των εφοριών χιλιάδες πολίτες που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ώστε να αποδείξουν ότι δικαιούνται να απαλλαγούν ή να πληρώσουν μειωμένο τέλος.Πληρωμή ή διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν εντός 40 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού (ουσιαστικά 30 ημέρες από τη μέρα που θα παραδοθεί ο λογαριασμός) το σύνολο του οφειλόμενου ποσού (τέλος συν λογαριασμό ρεύματος).

* Για τους περίπου 300.000 καταναλωτές που λόγω οικονομικών προβλημάτων βρίσκονται σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ (δόσεις) για συσσωρευμένες οφειλές τους, δεν προβλέπεται καμία μέριμνα. Θα πρέπει να πληρώσουν τον τρέχοντα λογαριασμό, το ειδικό τέλος και τη δόση του διακανονισμού τους.

* Αν δεν καταβληθεί εντός της προθεσμίας, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού υποχρεούνται να προβούν στην έκδοση εντολής διακοπής ρεύματος του καταναλωτή προς το Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΣΜΗΕ), ο οποίος διακόπτει τη σύνδεση και δεν επαναχορηγεί το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι την εξόφληση του τέλους.

Οι καταναλωτές έχουν περιθώριο 20 ημερών να αποπληρώσουν το λογαριασμό και να ζητήσουν επανασύνδεση. Αν δεν αποπληρωθεί το τέλος εντός του 20ημέρου ώστε να γίνει επανασύνδεση, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προχωρούν σε διαγραφή της απαίτησης από τον πελάτη σε ό,τι αφορά το τέλος και το χρέος πάει στην εφορία, ενώ τα στοιχεία των καταναλωτών που δεν πλήρωσαν (παροχή, ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) αποστέλλονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται το ενδεχόμενο δημιουργίας επισφαλειών στις επιχειρήσες ηλεκτρισμού.

Οι κατά τόπους ΔΟΥ αναλαμβάνουν να μεριμνήσουν για την είσπραξη των οφειλών με βάση των Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων, ενώ τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εφαρμόζονται στους ιδιοκτήτες. Σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν είναι πλέον ιδιοκτήτης, πρέπει να πάει ο ίδιος στην εφορία και να υποδείξει τον κύριο ή επικαρπωτή, ώστε να διαγραφεί από αυτόν το οφειλόμενο ποσό.

Για να γίνει επαναχορήγηση του ρεύματος στο ακίνητο θα πρέπει να πληρωθεί το τέλος στην εφορία και να προσκομιστεί βεβαίωση εξόφλησης στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα χρεωθεί με προσαυξήσεις και θα πληρώσει το τέλος επανασύνδεσης.

Η ίδια βεβαίωση απαιτείται και στις περιπτώσεις που αιτηθεί αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι υπόχρεοι πληρωμής τέλους ακινήτων στις 17/9/2011 δεν μπορούν να προβούν σε αλλαγή προμηθευτή, αν πρώτα δεν έχουν εξοφλήσει στο σύνολό του ειδικό τέλος.

* Ειδικά στην περίπτωση που διακοπεί το συμβόλαιο μεταξύ του καταναλωτή και της ΔΕΗ ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ της 17ης Σεπτεμβρίου 2011 και της ημερομηνίας έκδοσης των πρώτων λογαριασμών που θα περιέχουν το ειδικό τέλος, ο διαχειριστής δικτύου θα υπολογίσει το τέλος και θα αποστείλει σε κάθε προμηθευτή τις χρεώσεις που αφορούν τον ενεργό πελάτη την ημερομηνία της πρώτης έκδοσης, ώστε ο προμηθευτής να συμπεριλάβει το ειδικό τέλος στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

* Ανεξάρτητα από το ονοματεπώνυμο του καταναλωτή που αναγράφεται στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, υπόχρεος είναι ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου. Αυτό σημαίνει ότι, αν το ρολόι είναι στο όνομα του ενοικιαστή, τότε πρέπει να το πληρώσει και να το συμψηφίσει με τα ενοίκια.

Το ειδικό τέλος επιβάλλεται στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση, δομημένες επιφάνειες των ακινήτων που υπάγονται κατά τη 17η Σεπτεμβρίου 2011, για το έτος 2011, στο τέλος ακίνητης περιουσίας.

Τετραγωνικά επί τιμή ζώνης

* Το ποσό του ειδικού τέλους προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών επί το συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου και επί το συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην παλαιότητα του ακινήτου.

* Τα στοιχεία που αφορούν την ηλεκτροδοτούμενη δομημένη επιφάνεια (εμβαδόν, τιμής ζώνης και παλαιότητα) προκύπτουν από τα στοιχεία των δήμων, τα οποία χρησιμοποιεί η ΔΕΗ.

* Οπου δεν αναγράφεται ημερομηνία κατασκευής, τότε ο συντελεστής παλαιότητας θα είναι 1.

* Στην υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι, στις περιπτώσεις που τα τετραγωνικά μέτρα για τον υπολογισμό του τέλους είναι σαφώς δυσανάλογα (τουλάχιστον υπερδιπλάσια) των τετραγωνικών μέτρων, βάσει των οποίων υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη, τότε το τέλος ακινήτων υπολογίζεται σύμφωνα με τα τετραγωνικά που αναγράφονται στα δημοτικά τέλη.

Πρόκειται για ρύθμιση που ευνοεί όσους έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία για τα τετραγωνικά του ακινήτου τους.

Πώς χορηγείται απαλλαγή στους δικαιούχους

Στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος με το ειδικό τέλος, ενώ το ακίνητο απαλλάσσεται (κοινόχρηστοι χώροι, πρεσβείες, δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις, θρησκευτικοί χώροι κ.ά.), τότε:

Το τέλος καταβάλλεται μαζί με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και στη συνέχεια ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου υποβάλλει αίτηση επιστροφής του τέλους στην αρμόδια εφορία με την προσκόμιση δικαιολογητικών.

Αν η αίτηση γίνει δεκτή, η ΔΟΥ επιστρέφει το ποσό.

Στην αίτηση επισυνάπτονται φωτοτυπία του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) έτους 2011 για τα νομικά πρόσωπα, πλην του Ελληνικού Δημοσίου, ή εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ έτους 2008 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 για τα φυσικά πρόσωπα.

Σε ό,τι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων και κάμπινγκ, ως τέτοιοι λογίζονται αποκλειστικά οι χώροι προσέλευσης υποδοχής και υγιεινής, για τους οποίους η ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια μειώνεται κατά 35%.
newpost.gr
Πηγή: enet.gr

Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Λαγκάρντ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής

Συζήτηση για το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου συνεχίζει τις επαφές του, εν όψει των αποφάσεων που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου συνεχίζει τις επαφές του, εν όψει των αποφάσεων που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Η συζήτηση αφορούσε την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της G20, τα μεγάλα θέματα που θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν για το μέλλον της ευρωζώνης, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τις τράπεζες, την εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης, καθώς και θέματα που αφορούν το ελληνικό χρέος, την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, την έκτη δόση και την αξιολόγηση της τρόικας.

Ο pρωθυπουργός και η επικεφαλής του ΔΝΤ θα έχουν συνεχείς επαφές ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ανατίναξαν κατάστημα στη Γλυφάδα!

Mεγάλες ζημιές σε περίπου 30 καταστήματα


http://img.protothema.gr/AC9B09917E9819E66402ABAC621074BD.jpg
Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Γλυφάδας από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε κατάστημα με ρούχα. Άγνωστοι στις 4 τα ξημερώματα τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο κατάστημα με ρούχα Celestino στην οδό Μεταξά 24.

Η έκρηξη προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές σε 30 καταστήματα και διαμερίσματα πολυκατοικιών, μέχρι και τον τρίτο όροφο και σε ακτίνα περίπου 100 μέτρων, ενώ ισοπέδωσε το κατάστημα ενδυμάτων όπου είχε τοποθετηθεί. Στην είσοδο του μαγαζιού άνοιξε κρατήρας βάθους 30 εκατοστών στο πεζοδρόμιο και μόνο λόγω της προχωρημένης ώρας και της απουσίας περαστικών δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί.

Η Αστυνομία έχει αποκλείσει την οδό Μεταξά από την Γρ. Λαμπράκη μέχρι οδό την Ζησιμοπούλου για προληπτικούς λόγους, ενώ δεν λειτουργούν οι στάσεις του τραμ στο συγκεκριμένο σημείο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών της Ασφάλειας, που ερευνούν το χώρο για τη συλλογή στοιχείων, ενδέχεται στο μηχανισμό να χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και 10 κιλά εκρηκτικής ύλης.

Τα κίνητρα της βομβιστικής επίθεσης παραμένουν αδιευκρίνιστα, αλλά εξετάζεται κυρίως η εκδοχή να υπάρχει κύκλωμα εκβιαστών.
Read more...

Κούρεμα του χρέους σημαίνει απόλυτη επιτήρηση, λέει η Μ.Γιαννάκου

«Όχι» σε συγκυβέρνηση

Η επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μαριέττα Γιαννάκου
Η επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μαριέττα Γιαννάκου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«'Κούρεμα' του χρέους σημαίνει απόλυτη επιτήρηση» δήλωσε η επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μαριέττα Γιαννάκου, αναφερόμενη στις προτάσεις που εξετάζονται το τελευταίο διάστημα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 η κ. Γιαννάκου απέρριψε τα περί απώλειας εθνικής κυριαρχίας, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει καταφέρει να δείξει «φως στην άκρη του τούνελ».

Τη λύση συνήθως τη δίνει ο λαός, υποστήριξε η κ. Γιαννάκου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει είτε να παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα και να πάει σε εκλογές, ή να πει ότι μπορεί να κάνει κάτι και να το κάνει. Τάχθηκε, όμως, κατά των σεναρίων συγκυβέρνησης.

Αναφερόμενη στην πορεία της οικονομίας, η κ. Γιαννάκου είπε ότι «η κυβέρνηση υπέγραψε ένα μεμοράντουμ το οποίο δεν μπορεί να υποστηρίξει και δεν έχει καταλάβει τι σημαίνει επιτήρηση και μάλιστα επιτήρηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Χαρακτήρισε «ασυγχώρητο» το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση δαπανών, παρά τις περικοπές που έχουν επιβληθεί, και προέβλεψε διόγκωση του χρέους, γεγονός που -όπως υποστήριξε- θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, λόγω του κοινού νομίσματος.

«Το σύστημα βασίζεται αποκλειστικά σε ένα είδος αλληλεγγύης. Λάθη δικά σου μπορεί να κοστίσουν σε όλους» επισήμανε.

Εξέφρασε, επίσης, αμφιβολίες για το κατά πόσο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής θα διαμορφωθεί «μία οριστική εικόνα για το τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη».

Τέλος, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιστρέψει στο ρόλο της, δηλαδή να παίζει το ρόλο της εκτελεστικής εξουσίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

SOS για τη δημόσια υγεία από τα σκουπίδια

Προσοχή και στα αδέσποτα λένε οι ειδικοί


http://img.protothema.gr/4D6E0B3EF35D602095D8E92668F622FD.jpg
Σε επικίνδυνο κλοιό βρίσκεται η δημόσια υγεία των κατοίκων της Αττικής.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κάθε ένα από τα χιλιάδες… βουνά σκουπιδιών που έχουν σχηματιστεί πλέον στο λεκανοπέδιο, λόγω των κινητοποιήσεων των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων, αποτελεί εστία πολλαπλών μολύνσεων για τους ανθρώπους, προκαλώντας από δερματοπάθειες μέχρι εντερολοιμώξεις.

Παράλληλα, εφιστούν την προσοχή όλων σε ό,τι αφορά την επαφή με αδέσποτα και οικόσιτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, αλλά και με τρωκτικά, όπως οι αρουραίοι και ποντίκια, καθώς αυτά μετατρέπονται σε «οχήματα» μεταφοράς παθογόνων μικροοργανισμών στο αστικό περιβάλλον.

«Η συσσώρευση των απορριμμάτων σε συνδυασμό με τις βροχερές καιρικές συνθήκες, που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες αποτελούν ένα απειλητικό κοκτέιλ για τη δημόσια υγεία» λέει στο protothema.gr η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κυρία Τζένη Κρεμαστινού, προσθέτοντας μάλιστα ότι το… κοκτέιλ είναι δύσοσμο αλλά και με κακή αισθητική ως προς την εμφάνισή του. «Το βασικότερο όμως είναι ότι εμπεριέχει πλήθος μολυσματικών μικροοργανισμών που άμεσα ή έμμεσα φτάνουν στον άνθρωπο προκαλώντας συνήθως δερματικά προβλήματα (κνησμός, φαγούρα, κοκκίνισμα) αλλά και εντερολοιμώξεις, σαλμονελώσεις και άλλες λοιμώδεις ασθένειες» λέει η κυρία Κρεμαστινού.

«Υπολογίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται πλέον διασπαρμένα σε όλη την Αττική. Το μείζον πρόβλημα είναι τα οικιακά απορρίμματα, δηλαδή κυρίως τα υπολείμματα οργανικής ύλης (τροφίμων) μέσα στα οποία αναπτύσσονται υπό τις καλύτερες συνθήκες οι παθογόνοι μικροοργανισμοί» λέει στο protothema.gr ο κ. Στέφανος Σαμπατακάκης, υπεύθυνος για θέματα περιβαλλοντικής υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην παρούσα φάση το πρόβλημα επιτείνεται και λόγω του τεράστιου όγκου των σκουπιδιών και λόγω της πολυήμερης έκθεσης τους στο περιβάλλον σε συνδυασμό με τη διασπορά τους γύρω και έξω από τους κάδους.
Εάν δε συνυπολογιστεί το ενδεχόμενο της ρίψης πέριξ των κάδων και άλλου τύπου απορριμμάτων όπως πχ ψυγείων, από τα οποία «ελευθερώνεται» μόλυβδος, ουσία ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τον άνθρωπο, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της απειλής που συνιστούν τα σκουπίδια για τη δημόσια υγεία.

Για την προστασία της δημόσιας υγείας οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες, να κρατούν, μεταξύ άλλων, τις σακούλες με τα σκουπίδια ερμητικά κλεισμένες στα μπαλκόνια τους κατά τη διάρκεια της μη αποκομιδής τους από τις υπηρεσίες καθαριότητας, να αποφεύγουν την επαφή ή έκθεση με τους όγκους των απορριμμάτων, ενώ εφιστούν την προσοχή στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ώστε να μην αφήνουν τα ζώα να προσεγγίζουν τα σκουπίδια.

Read more...

Στα 19,16 δισ. ευρώ το έλλειμμα του Προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου

newpost.gr
Στα 19,16 δισ. ευρώ το έλλειμμα του Προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε την Τετάρτη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2011 το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού σε δημοσιονομική βάση διαμορφώθηκε σε 19,16 δισ. ευρώ έναντι του νέου στόχου 19,24 δισ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκε μετά το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2012 και ελλείμματος 16, 65 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι αυξημένα έναντι του νέου στόχου κατά 5 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 74 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,98 δισ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 4,2% από 5,3% στο οκτάμηνο.

Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο 9μήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και, τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών. Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 39,2% ή κατά 529 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 9μηνο του 2010.

Το υπουργείο τονίζει ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπιστεί στο τρίμηνο που απομένει, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού Προϋπολογισμού στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου ήταν αυξημένες κατά 7% έναντι του 2010 και διαμορφώθηκαν σε 52,48 δισ. ευρώ. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

• Στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2,38 δισ. ευρώ.
•Στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1,86 δισ. ευρώ.
• Στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 306 εκατ. ευρώ και
• Στα νοσοκομεία κατά 834 εκατ. ευρώ (700 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 134 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 2,9% ή κατά 1,05 δισ. ευρώ κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 471 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1.307 εκατ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 306 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 700 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν μείωση κατά 35,1% ή 1,9 δισ. ευρώ.

Read more...

Επαφές Παπανδρέου με Πάγκαλο και Χρυσοχοΐδη εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων για την οικονομία

Συνεχίζονται οι συναντήσεις

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Γ.Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλο, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη για τις εξελίξεις στο θέμα της οικονομίας, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, στις 23 Οκτωβρίου.

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον κ. Πάγκαλο θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ στις 15:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχ.Χρυσοχοΐδη.

Ο κύκλος επαφών του Γ.Παπανδρέου με στελέχη της κυβέρνησης (Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Ρέππα, Παύλο Γερουλάνο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου) θα συνεχιστεί και μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους Ανδρέα Λοβέρδο, Άννα Διαμαντοπούλου, Κώστα Σκανδαλίδη, Χάρη Καστανίδη και Γιάννη Ραγκούση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης μετά την συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί, για την οριστική διευθέτηση της διαχείρισης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Εκτιμήθηκε, επίσης και η τρέχουσα πολιτική συγκυρία με τις αυξανόμενες κοινωνικές αντιδράσεις για τις κυβερνητικές επιλογές. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι περισσότεροι υπουργοί, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, συμφώνησαν ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών ούτε και σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Διαπιστώθηκε, πάντως, η ανάγκη επιτάχυνσης στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...