«Πάγωμα» κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, μείωση αποδοχών και απολύσεις στο Δημόσιο, επιτάχυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και νέα πρόσθετα μέτρα που θα ... κλείσουν μέχρι τα μέσα του 2012 περιλαμβάνει η συμφωνία που έκλεισε η τρόικα με την κυβέρνηση για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ στις αρχές Νοεμβρίου αν κι εφόσον δεν υπάρξουν άλλες παρενέργειες.
Το προσεχές δίμηνο, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, κρίνεται ως το πιο κρίσιμο από στελέχη του οικονομικού επιτελείου, καθώς πρέπει να έχουν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, το πολυνομοσχέδιο και το φορολογικό και κυρίως να έχει κλείσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Αν λάβουμε το νέο πακέτο των 109 δισ. ευρώ, θα έχουμε εγγυημένη χρηματοδότηση μέχρι το 2020», δήλωνε χθες αξιωματούχος του υπουργείου και διευκρίνιζε πως μόνο με το κούρεμα του 21% οι δανειακές ανάγκες της χώρας υπολογίζονται σε 80-90 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία.
Το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο είναι άμεσα συνυφασμένο με την ανταλλαγή ομολόγων. Την ανάγκη ολοκλήρωσης και ενεργοποίησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου θεωρεί ως το επόμενο βήμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κάνει λόγο για κάλυψη καθυστερήσεων και επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2012, τονίζοντας πως «ιδιαίτερη σημασία έχει να γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν πριν από την εκταμίευση της έκτης δόσης ή ακόμα πριν από τη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου».
Η νέα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας έχει αρκετά σκοτεινά σημεία, τα οποία αναμένεται να ξεκαθαριστούν με την έκθεση της τρόικας μέχρι τις 20 του μήνα και πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 23 Οκτωβρίου, αλλά και σαφέστατες ενδείξεις πως οι απαιτήσεις των δανειστών παραμένουν συνεχείς, καθώς προέχει η μη απόκλιση από τους στόχους. Τα κυριότερα «5» σημεία της συμφωνίας, είναι τα εξής:
1Η ανάπτυξη δεν θα έρθει νωρίτερα από το 2013, καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών απομακρύνει τις επενδύσεις. Η αιτία των δεινών εντοπίζεται στις ασθενείς μεταρρυθμίσεις -αν και ρίχνουν φως στην ύφεση μέσω της συγκράτησης του κόστους εργασίας. Με κάθε ευκαιρία η τρόικα ξεκαθαρίζει την άποψή της, που επικεντρώνεται στη μείωση του εργασιακού κόστους στον ιδιωτικό τομέα.
2 Η αστοχία του 2011, λόγω της ύφεσης που η ίδια η τρόικα δεν είχε προβλέψει, οδήγησε στη λήψη των πρόσθετων μέτρων 8,82 δισ. ευρώ, ώστε το έλλειμμα να περιοριστεί στα 14,9 δισ. το 2012 και θα φέρει επιπλέον πρόσθετα μέτρα και στη διετία 2013-2014. Εκτιμάται ότι συνολικά στην τετραετία το πακέτο μέτρων θα ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ. «Είναι πιθανόν να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος», τονίζει η τρόικα προσθέτοντας ότι θα ληφθούν με την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου πριν από τα μέσα του 2012. Το βάρος πέφτει στη βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης των εσόδων, αλλά «ουσιώδους» σημασίας θεωρεί την επικέντρωση των νέων μέτρων στο σκέλος των δαπανών. Είναι προφανές ότι και η διετία 2013-2014 θα σημαδευτεί από μείωση μισθών και συντάξεων, απολύσεις, καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών, καθώς και καταργήσεις θέσεων που οδηγούν σε απολύσεις.
3 Ως «κύρια πρόκληση» χαρακτηρίζει την ενδυνάμωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες ζητάει μεγαλύτερη επιμονή, και επιχαίρει για την απόφαση αναστολής της υποχρεωτικής επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδο επιχείρησης μιλώντας για «σημαντικό βήμα, διότι θα διασφαλίσει την ευελιξία της αγοράς εργασίας» ως μέσο ανάπτυξης και αποφυγής μεγαλύτερης ανεργίας.
4 Πρώτη φορά η τρόικα χρησιμοποιεί τη λέξη «άρτια» για να κρίνει τη διαχείριση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της ανεξαρτησίας του από πολιτικές πιέσεις -αν και δεν ξεχνάει τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί ως προς την πώληση της δημόσιας περιουσίας προκαλώντας μείωση εσόδων. Εν τούτοις καταγράφει την κυβερνητική δέσμευση για έσοδα 35 δισ. μέχρι το 2014.
5 Κρίνει θετικά την εξυγίανση τραπεζών, όπως της Proton Bank, καθώς διασφαλίζεται η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Εν τούτοις στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο οι τράπεζες θα κάνουν χρήση των 30 δισ. ευρώ από το δεύτερο πακέτο βοήθειας των 109 δισ.
Η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ προαπαιτεί την έγκριση των συμπερασμάτων της πέμπτης αξιολόγησης της τρόικας από το Eurogroup και το ΔΝΤ.
enet.gr
Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011
«Ναι» σε όλα για τη δόση...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου