Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών επειγόντως και εκταμίευση της 6ης δόσης ζητά ο Μπαρόζο

«Οδικός χάρτης» για την ΕΕ



Βρυξέλλες, Βέλγιο
Να ανακεφαλαιοποιήσει «επειγόντως» τις τράπεζες της μέσα από μια συντονισμένη προσέγγιση για να σταματήσει τη μετάδοση της κρίσης του χρέους που έχει φθάσει πλέον σε «συστημική» κλίμακα και απειλεί να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία, κάλεσε την Ευρώπη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ακόμη, ζήτησε εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου και αποφασιστικές κινήσεις στο θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, στο πλαίσιο ενός «οδικού χάρτη», όπως τον χαρακτήρισε, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ανακοίνωσε έναν οδικό χάρτη, όπως τον χαρακτήρισε, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνης και την ΕΕ, προτάσσοντας την ανάγκη για δράση αναφορικά με την Ελλάδα, την ολοκλήρωση της δυνατότητας παρέμβασης της ευρωζώνης, τη συντονισμένη δράση για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, την επίσπευση των αναπτυξιακών πολιτικών και την οικοδόμηση καλύτερης οικονομικής διακυβέρνησης.

«Η εμπιστοσύνη μπορεί να ανακτηθεί μέσω της άμεσης ανάπτυξης όλων των στοιχείων που απαιτούνται για την επίλυση της κρίσης. Μόνο με αυτό τον τρόπο, θα είμαστε σε θέση να πείσουμε τους πολίτες μας, τους διεθνείς εταίρους μας και τις αγορές ότι έχουμε τις λύσεις που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες», επισημαίνει ο Μπαρόζο σε ανακοίνωση, όπως αναφέρει το Reuters.

Αύξηση κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες

Θα πρέπει «επειγόντως να ανακεφαλαιοποιήσουμε» τις τράπεζες, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μπαρόζο.

Οσον αφορά το σχέδιο ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, πρότεινε να αυξηθεί το ελάχιστο επίπεδο των ίδιων κεφαλαίων που απαιτούνται για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και να απαγορευτεί η πληρωμή μερισμάτων που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια.

Προσδιόρισε ότι οι τράπεζες που έχουν μεγάλη βαρύτητα στο σύστημα θα πρέπει να διαθέτουν «αισθητά υψηλότερους κεφαλαιακούς συντελεστές για τα καλής ποιότητας κεφάλαιά τους.»

Υποστηρίζοντας την κατανομή των βαρών, που έχει ζητήσει η Γερμανία, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την πιθανή επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αναζητηθούν πρώτα από τον ιδιωτικό τομέα.

Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, πρόσθεσε, τότε θα πρέπει να ζητηθεί στήριξη από τις κυβερνήσεις, οι οποίες με την σειρά τους θα μπορούν να αποταθούν στο ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης.

Εως την πλήρη κεφαλαιακή αποκατάστασή τους, οι τράπεζες δεν θα πρέπει να "απονέμουν" μερίσματα ή bonus.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: