Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Αναδιάρθρωση και έξω από την Ευρωζώνη

Εκτεταμένη αναδιάρθρωση ή και συνολική ακύρωση του δημόσιου ελληνικού χρέους προτείνει ο καταξιωμένος οικονομολόγος. "Μόνη λύση, αλλά και πάλι, ίσως όχι αρκετή", λέει χαρακτηριστικά


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο καταξιωμένος στην Αμερική οικονομολόγος, με εκτενή αρθρογραφία στους New York Times και άλλα διεθνή έντυπα, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (Center for Economic and Policy Research) με έδρα την Ουάσινγκτον, Mark Weisbrot, μίλησε για τη "λύση" που λέγεται ότι ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα, μέσω μεγάλου "κουρέματος" του δημόσιου χρέους.

"Εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μου οικονομολόγοι, είχαμε από την πρώτη στιγμή, πριν από περίπου δύο χρόνια, εισηγηθεί την πρόταση για μία εκτεταμένη αναδιάρθρωση ή ακόμα κι συνολική ακύρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας", σημειώνει.

Ο κ. Weisbrot χαρακτηρίζει αυτήν την εξέλιξη ως τη μόνη που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι και αυτή τελικά θα αποδειχθεί αρκετή.

Όπως υποστηρίζει, εάν οι Ευρωπαίοι είχαν κάνει από τότε την επιλογή της ευρείας αναδιάρθρωσης, "δεν θα είχαν δαπανήσει τόσα πολλά χρήματα για την Ελλάδα και δε θα είχαν διογκώσει το πρόβλημα αυξάνοντας το δημόσιο χρέος της χώρας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα".

"Σε καλύτερη θέση η Ελλάδα από την Αργεντινή"

Ο κ. Weisbrot αναφέρεται ακόμη στα μέχρι σήμερα πολλά παραδείγματα πτωχεύσεων όπως στο Εκουαδόρ, τη Ρωσία και φυσικά την Αργεντινή που κατάφεραν μετά να αναπτυχθούν με θεαματικούς ρυθμούς.

"Η Ελλάδα μάλιστα είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ' ότι η Αργεντινή η οποία δεν είχε τη στήριξη κανενός. Και όμως κατάφερε να αναπτυχθεί παρότι δεν είχε καν πρόσβαση στις αγορές", σημειώνει.

Ο Mark Weisbrot προχωράει στην εκτίμηση ότι ακόμα και με τη λύση αυτή, η ευρωπαϊκή κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει.

"Χρειάζεται το EFSF να εγγυηθεί παράλληλα τα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, που μέχρι στιγμής δεν έχει επαρκή χρήματα να το κάνει. Αλλά ο επόμενος μεγάλος κίνδυνος είναι στην Ιταλία, η οποία έχει ένα πολύ μεγαλύτερο χρέος σε σχέση με το ελληνικό και όπου οι Ευρωπαίοι τείνουν να επαναλάβουν τα ίδια λάθη που έκαναν με την Ελλάδα. Τείνουν να επιβάλλουν την ίδια πολιτική ενός φαύλου κύκλου ύφεσης και σε αυτή τη χώρα", προσθέτει.

Σε αναπτυξιακή τροχιά εντός 10ετίας

Όσον αφορά στο χρόνο που θα χρειαστεί η Ελλάδα να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, αναφέρεται στις πολύ απαισιόδοξες εκτιμήσεις, πολλές από τις οποίες κάνουν λόγο για "10 με 11 χρόνια τα οποία θα χρειαστεί η χώρα για να βγει από την ύφεση".

Όπως σημειώνει, οι Ευρωπαίοι θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι "αν και μετά την μεγάλη αναδιάρθρωση, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να μην μπορεί να δημιουργήσει πλεονάσματα, συνεχίζει να βουλιάζει στην ύφεση και την υψηλότατη ανεργία, τότε πρέπει να σκεφθεί η ίδια την έξοδό της από το ευρώ"।

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: