Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής Στις 3 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά


Τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής, 27 Μαρτίου 2011, ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 3 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή θα δείχνουν 4 το πρωί.

Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (30/10/2011).


Read more...

ΚΑΣΤΡΟ : "ΕΧΩ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2006"...


Την παραίτησή του από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας το 2006, αποκάλυψε σε άρθρο του σε εφημερίδα της χώρας ο Φιντέλ Κάστρο. Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας μεταβίβασε την εξουσία της χώρας στον αδερφό του Ραούλ το 2006, εξαιτίας...

των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Η αποκάλυψη έγινε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα, τρεις εβδομάδες πριν το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, κατά το οποίο αναμένεται να επικυρωθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα και να οριστεί ο αντικαταστάτης του Κάστρο.
"Παραιτήθηκα χωρίς να διστάσω από όλες τις κρατικές και πολιτικές μου ευθύνες, συμπεριλαμβανομένης αυτής του πρώτου γραμματέα του Κόμματος, όταν ήμουν άρρωστος και δεν προσπάθησα ποτέ να τις ασκήσω μετά τη διακήρυξη της 31ης Ιουλίου 2006, ούτε όταν η υγεία μου βελτιώθηκε περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, παρόλο που συνεχίζουν να με αποκαλούν με αυτό τον τρόπο", έγραψε ο Φιντέλ Κάστρο.
Παρόλο που δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, σύμφωνα με τα κουβανικά ΜΜΕ, το 6ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, αναμένεται να απασχολήσει από τις 16 έως τις 19 Απριλίου η ανανέωση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.
Ο 84χρονος σήμερα Φιντέλ Κάστρο, ήταν επικεφαλής του ΚΚΚ από τον Ιούλιο του 1965, όταν ιδρύθηκε.
Read more...

"Μαχαίρι" με εισοδηματικά κριτήρια στα επιδόματα Προβλέψεις σοκ για ανεργία πάνω από 16% …

Την πρόθεσή της να επιταχύνει τις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων που έχουν τελματώσει εδώ και σχεδόν μια διετία, επιχειρεί να επαναβεβαιώσει η κυβέρνηση, "στο παρά ένα" της Συνόδου Κορυφής όπου ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει πως έχει έτοιμο σχέδιο για αποκρατικοποιήσεις 15 δισ. ως το 2013 και 50 δισ. συνολικά ως το 2015.

Το σχέδιο αυτό θα είναι και το αντάλλαγμα, μαζί με τα μέτρα λιτότητας 2012-2014 που θα συμφωνηθούν τον Απρίλιο με την Τρόικα, για τη μείωση κατά 1% στα επιτόκια με τα οποία δανείζει τη χώρα –με την οποία η Ελλάδα θα εξοικονομεί 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Παρά τις ηχηρές δηλώσεις προθέσεων πάντως, το "μενού" της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων που συνεδριάζει την Τετάρτη φαντάζει ιδιαίτερα λιτό, σε σχέση με τους στόχους: θα προσληφθούν σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων για Ελευθέριο Βενιζέλο, Ελληνικό και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα τονιστεί όμως και ότι η παραχώρηση της εκμετάλλευσης σε κρατικά ακίνητα θα γίνεται με παρακράτηση της κυριότητός τους.
Στην φάση αυτή, στο οικονομικό επιτελείο δεν γίνεται καν κουβέντα –ούτε στα κρυφά- για «βαριά χαρτιά», όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ κλπ.

"Διπλό κτύπημα" στα νοικοκυριά
Με τα δεδομένα αυτά, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ετοιμάζει τα μέτρα λιτότητας με τα οποία επιχειρεί να πείσει την Τρόικα ότι κάνει ότι μπορεί για να «βγουν» τα νούμερα στο Μνημόνιο. Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη προανήγγειλε ότι μπαίνει «μαχαίρι» σε δεκάδες επιδόματα. Και αυτό παρά το επερχόμενο κύμα ανεργίας που ίσως αγγίξει, σύμφωνα με προβλέψεις που διατυπώθηκαν στην ίδια εκδήλωση, ακόμα και το 16,5% φέτος.

Στην ημερίδα με θέμα «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής: Δημοσιονομική Εξυγίανση και Ανάπτυξη» ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε τρεις φορές (!) στην ανάγκη για «στοχευμένες παροχές σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη» προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς ψαλίδισμα στις αποδοχές δικαιούχων με υψηλά εισοδήματα.

Εκτίμηση-σοκ από την Τράπεζα της Ελλάδος
Το πλήγμα για τα νοικοκυριά θα είναι διπλό εάν επαληθευτούν και οι προβλέψεις του Ι. Σαμπεθάι, στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος, για εκτόξευση της ανεργίας στο 16,5%, παρά την όποια αποκλιμάκωση σημειωθεί από το 2014, όπως προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο οικονομικός αναλυτής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Ι. Σαμπεθάι, επισήμανε πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται το 2011 και θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει το 15%. Ανέφερε όμως ότι εάν συνεχισθούν οι τάσεις του τελευταίου τριμήνου του 2010 όσον αγορά την εξέλιξη της ανεργίας και της απασχόλησης, με βάση υπολογισμούς, η ανεργία μπορεί να φθάσει και το 16,5%, εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του πως τελικά δεν θα συμβεί αυτό.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς εστίασε επίσης στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας, προβλέποντας όμως ότι θα αρχίζει να αποκλιμακώνεται από το 2014.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό ο κ.Σεμπαθάι εκτίμησε πως το 2011 θα υποχωρήσει κατά μέσο όρο, σε επίπεδα χαμηλότερα του 2,5%. Οι μέσες πραγματικές αποδοχές θα μειωθούν το 2011 κατά 5%, από 9% που μειώθηκαν το 2010 ενώ θα σταθεροποιηθούν από το 2012.

ΙΟΒΕ: Σύγκρουση με συμφέροντα
Την ανάγκη να υλοποιηθούν αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας, στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη, στις Μεταφορές, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, και στις ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας τονίζοντας πως οι αποφάσεις δεν πρέπει να σταματούν από το φόβο του πολιτικού κόστους. «Αν κατεστημένα συνδικαλιστικά και λοιπά συμφέροντα εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις, υπάρχει λύση: Η δημιουργία ιδιωτικών, ανταγωνιστικών δομών» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.protothema.gr

Read more...

«Όλοι μαζί τα ....φύγαμε» Από πάμπλουτους ...μέχρι καλόγριες μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό

Ο Π.Νικολούδης, πρόεδρος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας
Ο Π.Νικολούδης, πρόεδρος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας
Αθήνα
Έκπληκτος με το φάσμα και το πλήθος των ανθρώπων που έσπευσαν να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας Π.Νικολούδης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μιλώντας στη Βουλή.

«Από πάμπλουτους μέχρι καλόγριες» είπε χαρακτηριστικά και παραφράζοντας τη γνωστή πλέον φράση τόνισε ότι «δεν ξέρω αν ''όλοι μαζί τα φάγαμε'', πάντως σίγουρα ''όλοι μαζί τα φύγαμε''».

Αναφερθείς δε σε ελέγχους που διενεργεί από πέρυσι σε πολιτικά πρόσωπα είπε «σας διαβεβαιώ τεκμηριωμένα ότι οι πολιτικοί δεν είναι η περισσότερο διεφθαρμένη κοινωνική ομάδα σε αυτή τη χώρα».Ειδικότερα, ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π.Νικολούδης, ανέφερε: «η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό είναι ένα πολύ σπουδαίο ζήτημα. Είναι γνωστή σε όλους η ρήση 'όλοι μαζί τα φάγαμε'. Εγώ δεν ξέρω αν είναι σωστό ή όχι. Μπορώ, όμως, να σας πω με πολύ μεγάλη πικρία ότι 'όλοι μαζί τα φύγαμε'».

«Ως πολίτη αυτής της χώρας με διακατέχει πολύ μεγάλη θλίψη όταν βλέπω το είδος, το φάσμα, τον αριθμό, το πλήθος των ανθρώπων που έσπευσαν να πάρουν τα λεφτά τους και να τα πάνε στο εξωτερικό. Από πάμπλουτους μέχρι καλόγριες. Γι’ αυτό σας λέω ότι οι πολιτικοί δεν είναι οι πιο διεφθαρμένοι», τόνισε ο κ. Νικολούδης.

«Μην λιθοβολείτε τους πολιτικούς»

Κατά την ακρόασή του (από κοινού με τον αναπληρωτή πρόεδρο κ. Γ.Παντελή) και την διαδικασία της συζήτησης επί της Εκθέσεως Πεπραγμένων του 2010 της Επιτροπής, δεχόμενος πλήθος ερωτήσεων από τους βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αναφέρθηκε και σε ελέγχους που από το 2010 έχει κάνει σε πολιτικά πρόσωπα (υπουργούς, βουλευτές).

Βεβαίως, λόγω της αυστηρής αρχής της εμπιστευτικότητας ο κ. Νικολούδης δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε πρόσωπα, τόνισε όμως πως αισθάνεται την ανάγκη «να πει την δική του αλήθεια, ενάντια στις απόψεις πολλών που κάποτε και ανερυθρίαστα πετάνε λίθους για την πολιτική και τους πολιτικούς».

«Σας διαβεβαιώ τεκμηριωμένα ότι το τελικό συμπέρασμα που έβγαλα ελέγχοντας έναν μεγάλο αριθμό πολιτικών είναι ότι οι πολιτικοί δεν είναι η περισσότερο διεφθαρμένη κοινωνική ομάδα σε αυτή τη χώρα.»

» Για τους πολιτικούς γίνεται και αναστροφή του βάρους της απόδειξης των πηγών των χρημάτων τους και στερούνται της βουλευτικής ιδιότητας και των πολιτικών δικαιωμάτων τους. Η συγκριτική αξιολόγηση των ευρημάτων μου, ελέγχοντας τους πολιτικούς κι άλλες κοινωνικές ομάδες, μου δίνει την δυνατότητα να το λέω.

» Γιατί υπάρχουν άλλες ομάδες που δεν δίνουν λόγο πουθενά και κανένα έλεγχο δεν επιδέχονται παρ' ότι και σε εξωχώριες εταιρείες συμμετέχουν και το βάρος της απόδειξης δεν οφείλουν» τόνισε ο κ. Νικολούδης.

«Αυτή είναι η δική μου αλήθεια και δεν επιδέχεται κανένα περιθώριο αμφισβήτησης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούδης.

Καταφύγιο παρανόμων οι off shore

Ακόμη τόνισε πως δύο πολύ κρίσιμης σημασίας ζητήματα είναι η λειτουργία των εξωχώριων εταιρειών (off shore) και η μη καθιέρωση αναστροφής του βάρους της απόδειξης για τις πηγές των χρημάτων του.

«Είναι τα δύο σημεία που μπορεί κανείς να πει ότι είναι καταφύγιο των παρανόμων», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε οι τροποποιήσεις του νόμου περί «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων και άλλων, εν τέλει απαντά με τρόπο αποτελεσματικό και στα δύο αυτά προβλήματα, καθώς και απαγορεύει να μετέχουν στις εξωχώριες εταιρείες κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων και εισάγει ένα είδος αναστροφής του βάρους της απόδειξης.

Ωστόσο, είπε ο κ. Νικολούδης, «παραμένει ένα πρόβλημα», προσθέτοντας ότι «παρ' ότι αυτός ο παντοδύναμος μηχανισμός σε εθνικό πλαίσιο που μπορεί να βρει οτιδήποτε στην Ελλάδα, έχει κάποια προβλήματα, δεν μπορείς να προχωρήσεις μέχρι το τέλος».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σύσταση ειδικής επιτροπής Αναθεώρηση του Μνημονίου στην Υγεία εξετάζει η κυβέρνηση

Επιτροπή που θα μελετήσει προτάσεις για την αναθεώρηση του μνημονίου στην Υγεία συστήνει το υπουργείο
Επιτροπή που θα μελετήσει προτάσεις για την αναθεώρηση του μνημονίου στην Υγεία συστήνει το υπουργείο
Αθήνα
Ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών εμπειρογνωμόνων με στόχο τη σύνταξη προτάσεων για την αναθεώρηση του Μνημονίου για τη υγεία, συστήνει ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Αποστολή της επιτροπής, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική απόφαση, είναι να υποβάλει τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την τρόικα, προτάσεις για μία συνολική μεταρρύθμιση του δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος υγείας «με στόχο τη διατήρηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία σε ποσοστό του ΑΕΠ μικρότερο του 6%».

Το έργο της επιτροπής, που εντάχθηκε ήδη στο πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών και θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 120.000 ευρώ σε πρώτη φάση, αναμένεται να στηριχθεί απ' όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους που έχουν σχέση με την υγεία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει Το Βήμα, η ανεξάρτητη επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποχρεούται να παραδώσει πόρισμα με την αρχική αξιολόγηση των δράσεων σε πολιτικές που έχουν μέχρι τότε εφαρμοστεί και να καταθέσει προτάσεις στα ακόλουθα θέματα:

* Ενοποιημένη διακυβέρνηση του συστήματος υγείας
* Χρηματοδότηση του συστήματος υγείας
* Εναρμόνιση των παροχών υγείας για τους δικαιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων
* Συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας.
* Δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου περίθαλψης και φρμακευτικών υπηρεσιών, ειδικών ιατρών και νοσοκομειακής περίθαλψης.
* Αποτελεσματικότητα νοσοκομειακών υπηρεσιών.
* Φαρμακευτική κατανάλωση.
* Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.
* Προτεραιότητες στο χώρο της δημόσιας υγείας, με στόχο την προαγωγή υγείας και την πρόληψη ασθενειών.
* Συλλογή δεδομένων και αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας

«Το πόρισμα της επιτροπής», καταλήγει η απόφαση, «θα περιλαμβάνει ποσοτικούς στόχους στους προηγούμενους τομείς με απώτερο σκοπό να συνεισφέρει στη διατήρηση της δημόσιας δαπάνης για τηνυγεία σε ποσοστό του ΑΕΠ μικρότερο του 6%».

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ενημέρωση της Βουλής για τη Λιβύη Η Ελλάδα δεν θα γίνει «επιτήδειος ουδέτερος» στις εξελίξεις, τόνισε ο πρωθυπουργός

Απότην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή
Απότην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή
Αθήνα
Η Ελλάδα παρέχει επικουρική υποστήριξη και δεν συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, επανάλαβε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας τη Βουλή για τις εξελίξεις. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θέμα εθνικής σημασίας την κατάσταση στη Λιβύη και τόνισε ότι η χώρα μας τηρεί στάση υπευθυνότητας.«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις στην περιοχή. Η στάση αυτή δεν θα βοηθούσε τα εθνικά συμφέροντα», ανέφερε ο πρωθυπουργός και δικαιολόγησε τις επιλογές της διεθνούς κοινότητας για τη Λιβύη, προκειμένου, όπως ανέφερε, να αποφευχθεί η ομαδική σφαγή αμάχων και ένα συνεπαγόμενο μαζικό κύμα μετανάστευσης, καθώς και για να υπηρετηθούν οι δημοκρατικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σημείωσε δε, πως η παρουσία της Ελλάδας στο πλευρό των χωρών που τάσσονται υπέρ της ένοπλης πίεσης στο καθεστώς Καντάφι, με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης, είναι σύμφωνη με τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις. Η απουσία της Ελλάδας δεν θα βοηθούσε τα εθνικά μας συμφέροντα


«Ως χώρα, έχουμε συμφέρον να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της διεθνούς μας αξιοπιστίας χωρίς την λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, παρατηρώντας πως, όταν η Ελλάδα αξιώνει την υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και την ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να αντιτάσσεται στις σημερινές. Οι πολεμικές ενέργειες εναντίον της Λιβύης ωστόσο, θα πρέπει να συνοδευτούν και από μία συνολική πολιτική προσέγγιση, που θα αποσκοπεί στην προώθηση της εθνικής συνεννόησης στη χώρα αυτή και στον σεβασμό της νομιμότητας.

«Πολλοί μπορεί να σκέφτονται μόνον το σήμερα. Εμείς ως φίλος του λιβυκού λαού οφείλουμε να σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να ξέρει ότι έχει ένα φίλο, με αρχές, ανιδιοτελή, έτοιμο να βοηθήσει τον λιβυκό λαό στην ανοικοδόμηση της πατρίδας του. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις. Η απουσία της Ελλάδας δεν θα βοηθούσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα είμαστε παρόντες με την δύναμη αρχών, με σεβασμό στις υποχρεώσεις μας και στην ανάγκη για δημοκρατική αναγέννηση της περιοχής» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Όσοι φίλοι και μη, είχαν ξεχάσει τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, σήμερα ξανά τον αναγνωρίζουν και τον ανακαλύπτουν. Το στοιχείο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν σοβαρότατα και να χρωματίζει τις αποφάσεις της Ε.Ε. που αφορούν και την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και θα είναι, πραγματικός πόλος αρχών, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

ΝΔ: Η Ελλάδα, ορθά, είναι παρούσα στις εξελίξεις

Υπέρ της άποψης ότι η Ελλάδα οφείλει «να δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις, να τιμά τις συμβατικές της υποχρεώσεις, να δηλώνει έμπρακτα τη δημοκρατική και φιλελεύθερη στάση της και να αξιοποιεί τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακά βαθιές και σταθερές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο» τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μίλησε εξ ονόματος του κόμματος, καθώς ο κ. Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στο εξωτερικό.

«Η Ελλάδα, ορθά, είναι παρούσα στις εξελίξεις του γεωπολιτικού μας περιβάλλοντος» πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας πως η χώρα μας επίσης ορθά «στηρίζει την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας και παρέχει διευκολύνσεις στις Συμμαχικές Δυνάμεις, λειτουργώντας υποστηρικτικά στα σχέδια που εφαρμόζονται και, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δεν επιχειρεί στρατιωτικά».

Η Ελλάδα «δεν ενεργεί μόνο ως συνεπής εταίρος μιας πολιτικοστρατιωτικής συμμαχίας. Ενεργεί ως χώρα, παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, που έχει πλήρη συνείδηση του διαχρονικού ιστορικού της ρόλου στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη και τον κόσμο. Το ρόλο αυτό, οφείλει να τον διεκδικεί συνεχώς».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως σύμβολο αντίστασης στον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό. «Πέρα και πάνω, από την όποια, άμεση ή έμμεση, συμμετοχή μας στην επιχείρηση της Λιβύης, αυτό είναι το μήνυμά μας προς τον επαναστατημένο λαό της Λιβύης, αλλά και προς τους άλλους λαούς που αυτόν τον καιρό εξεγείρονται, διεκδικώντας την πολυπόθητη δημοκρατία. Και αυτό, εκτιμάται σήμερα, αλλά περισσότερο θα εκτιμηθεί στο μέλλον, από τον ίδιο το λαό της Λιβύης» συμπλήρωσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Άμεσα σε ισχύ η απόφαση για μισό εισιτήριο σε 261.000 ανέργους

Συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Η απόφαση θα προβλέπεται σε σύμβαση των υπουργείων Υποδομών και Εργασίας με τον ΟΑΣΑ και τον ΟΑΣΘ
Η απόφαση θα προβλέπεται σε σύμβαση των υπουργείων Υποδομών και Εργασίας με τον ΟΑΣΑ και τον ΟΑΣΘ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υπογραφή σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και του υπουργείου Εργασίας για τη θεσμοθέτηση κοινωνικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα Online.

Η σύμβαση, η οποία στην πρωτεύουσα θα γίνει μέσω του ΟΑΣΑ και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, θα προβλέπει πως 261.000 άνεργοι σε Αττική και της Θεσσαλονίκης, κάτοχοι ειδικής βεβαίωσης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, θα μπορούν να μετακινούνται με μισό εισιτήριο στα μέσα μαζικής μετακίνησης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Δ.Δημητρίου έλαβε σχετική εξουσιοδότηση από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού.

Σύμφωνα, πάντως, με πηγές από τον ΟΑΕΔ θα προηγηθεί μία διαλογή των ανέργων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Ειδικότερα για την Αττική, το πρόγραμμα θα αφορά 83.000 μακροχρόνια ανέργους (αναζητούντες και μη αναζητούντες εργασία) και 70.000 επιδοτούμενων ανέργων, πλην τουριστικών επαγγελμάτων.

Για τη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μειωμένο εισιτήριο για 70.000 μακροχρόνια ανέργους (αναζητούντες και η μη αναζητούντες εργασία) και 37.000 επιδοτούμενους.

Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συμπληρωματική σύμβαση του δημοσίου με τον ΟΑΣΘ, καθώς ήδη υπάρχει σύμβαση, αλλά ο συγκοινωνιακός φορέας θα λάβει μία χρηματική διαφορά για την έκπτωση που προβλέπει το εν λόγω πρόγραμμα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Να εκκαθαριστεί ο δημόσιος βίος» Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης
Αθήνα
Με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ να τάσσονται υπέρ της αρχής, το ΚΚΕ να δηλώνει «παρών» και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιφυλάσσεται, άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. «Ο δημόσιος βίος πρέπει να εκκαθαριστεί από τις υποψίες των πολιτών, ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.
«Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να αποδείξει ότι αντέχει στην αναζήτηση ευθυνών, εκείνων των ολίγων πολιτικών που δεν έχουν τηρήσει τον όρκο τους» υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε αυτό που διακήρυξε εξ αρχής, ότι ο δημόσιος βίος πρέπει να εκκαθαριστεί από τις υποψίες των πολιτών, ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» είπε.

Όπως τόνισε μάλιστα υπερασπιζόμενος την χαμένη τιμή και υπόληψη του πολιτικού κόσμου, είναι λίγοι εκείνοι που δεν τήρησαν τον όρκο τους. «Λίγοι είναι αυτοί, αλλά επειδή ποτέ δεν αναδείξαμε με ενάργεια την ευθύνη τους, επήλθε η ισοπεδωτική κριτική του "όλοι είναι ίδιοι"» επισήμανε ο κ. Καστανίδης.

Ο κ. Καστανίδης, συμφώνησε με την άποψη που εκφράστηκε, να ξεκινήσει από τώρα η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πρότεινε μάλιστα να αρχίσει στην Επιτροπή Θεσμών, έτσι ώστε, όπως είπε, στην επόμενη αναθεώρηση η διάταξη να ψηφιστεί από το σύνολο της Βουλής.

Από την πλευρά της ΝΔ, τόσο ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Τζαβάρας όσο και ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισαν ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που όλοι στρέφονται εναντίον όλων, η Βουλή δείχνει να σέβεται τον εαυτό της.

«Καμία προνομιακή μεταχείριση δεν πρέπει να υπάρχει σε εκείνους τους υπουργούς που διαπράττουν εγκλήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, έναντι απλών πολιτών που διαπράττουν ίδια αδικήματα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος μίλησε για επικοινωνιακά και προπαγανδιστικά παιχνίδια που παίζονται στο όνομα του εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος, η αξιοπιστία του οποίου, όπως είπε, δεν κρίνεται μόνο από τους νόμους για την διαφάνειά του, αλλά και από τα οικονομικά μέτρα.

Ταυτόχρονα ζήτησε την απεμπλοκή της Βουλής από τις δικαστικές έρευνες, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αποφασίζει η ίδια αν θα ερευνήσει ή θα ασκήσει ή όχι την ποινική δίωξη.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης τόνισε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ πρότεινε μεταξύ άλλων να υπάρξει σαφής διατύπωση σε ότι αφορά τα αδικήματα υπουργών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος χαρακτήρισε λάθος πολιτικό το νομοσχέδιο που, όπως είπε, έφερε η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους και υποστήριξε ότι θα δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στη κοινή γνώμη που θα διαψευστούν, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα ακόμα πλήγμα στην αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τόνισε την ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όχι όμως με το σκεπτικό κατάργησης προνομίων, αλλά κυρίως για να παρέχει απόλυτες εγγυήσεις στην άσκηση εξουσίας τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε αποδεκτή τροπολογία που κατέθεσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, Κ. Κιλτίδης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Γ. Κοντογιάννης και Ελ. Αυγενάκης.

Σύμφωνα με αυτή, σε περίπτωση παραγραφής της αξιόποινης πράξης, να μπορεί το Δικαστικό Συμβούλιο ή το Ειδικό Δικαστήριο να ερευνά την ουσία της κατηγορίας εφ’ όσο το ζητήσει ο κατηγορούμενος υπουργός και να εκδίδει βούλευμα ή απόφαση για την ουσία της υπόθεσης.

Τι ορίζει το νομοσχέδιο

Από τις βασικές διατάξεις του νέου νόμου το θέμα της παραγραφής των αξιόποινων πράξεων που τελούνται από υπουργούς και για τις οποίες ισχύουν οι κοινές διατάξεις του Γενικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη τη σύσταση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, στο οποίο θα αναθέτει η Βουλή τη διενέργεια νομικού ελέγχου των στοιχείων αξιόποινης πράξης, για την οποία κινείται η διαδικασία ποινικής δίωξης και την αξιολόγηση της ουσιαστικής τους βασιμότητας.

Παρέχεται, εξάλλου, η δυνατότητα στον ανακριτή, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, εφόσον διενεργείται προανάκριση για κακούργημα, να απαγορεύει την κίνηση λογαριασμών, τίτλων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του κατηγορουμένου.

Τέλος, επιτρέπεται εφεξής η επιβολή περιοριστικών όρων σε ενεργεία ή μη υπουργό, όπως παροχή εγγύησης και υποχρέωση εμφάνισης στον ανακριτή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, τόνισε ο πρωθυπουργός

«Στάση υπευθυνότητας»

Απότην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή
Απότην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Η Ελλάδα παρέχει επικουρική υποστήριξη και δεν συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, επανάλαβε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας τη Βουλή για τις εξελίξεις. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θέμα εθνικής σημασίας την κατάσταση στη Λιβύη και τόνισε ότι η χώρα μας τηρεί στάση υπευθυνότητας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κλειδώνουν οι αποφάσεις για Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Το νομοσχέδιο για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα συζητηθεί την Τετάρτη, σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης.

Read more...

Ανησυχία για τα έσοδα Ανοικτό ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων αφήνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Στις αρχές Απριλίου η τρόικα θα βρεθεί στη χώρα μας προκειμένου να αποφασίσει μαζί με την κυβέρνηση για τα μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2012 - 2015
Στις αρχές Απριλίου η τρόικα θα βρεθεί στη χώρα μας προκειμένου να αποφασίσει μαζί με την κυβέρνηση για τα μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2012 - 2015
Αθήνα
Ανοικτό ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων διορθωτικών μέτρων για τον προϋπολογισμό ύψους 1,8 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ) προκειμένου να καλυφθούν οι σοβαρές αποκλίσεις που παρατηρούνται στο σκέλος των εσόδων τους πρώτους μήνες του έτους, άφησε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.
Τα μέτρα ίσως προέλθουν όχι μόνο από την πλευρά των δαπανών αλλά και των εσόδων. Συγκεκριμένα, είπε ότι τους επόμενους μήνες θα δημοσιοποιηθούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, χωρίς ακόμη να έχει αποφασισθεί εάν αυτές θα αφορούν και τα έσοδα.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις άλλων υπουργών σχετικά με την πρόσθετη περικοπή δαπανών στους τομείς τους, δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τις μειώσεις των δαπανών θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, ενώ όπου δεν μπορούν να γίνουν μειώσεις δαπανών θα υπάρξει αύξηση των εσόδων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στα πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ που ζητεί η τρόικα για το 2011, λόγω αποκλίσεων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό και δήλωσε ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν αποφασισθεί.

Ο υπουργός παραδέχθηκε την υστέρηση στα έσοδα στο πρώτο δίμηνο, τα οποία όμως, όπως είπε, αντισταθμίζονται από αντίστοιχες περικοπές δαπανών και συνεπώς επιτυγχάνεται ο στόχος για το έλλειμμα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών για το πρώτο δίμηνο του 2011, η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 1,15 δισ. ευρώ περίπου.

Τα καθαρά έσοδα είναι χαμηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί στο δίμηνο κατά 860 εκ. ευρώ και οι δαπάνες υψηλότερες κατά 284 εκ. ευρώ.

Μέτρα 22 δισ. ευρώ ώς το 2015

Στις αρχές Απριλίου η τρόικα θα βρεθεί στη χώρα μας προκειμένου να αποφασίσει μαζί με την κυβέρνηση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή για τα μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2012 - 2015.

Στις 15 Απριλίου το Υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει τα μέτρα τα οποία θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των υπουργείων. Μέχρι τις 15 Μαΐου τα μέτρα θα γίνουν νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι «κόκκινες γραμμές» είναι ότι δεν θα υπάρξει οριζόντια μείωση μισθών, δεν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές και δεν θα μειωθούν οι δημόσιες επενδύσεις.

Ο υπουργός ανήγγειλε και την ενεργοποίηση του μηχανισμού των τιτλοποιήσεων μελλοντικών εσόδων από τα διόδια προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Την Τετάρτη συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για να αποφασίσει τη σύσταση Ταμείου Αξιοποίησης των Ακινήτων, ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου θα ολοκληρωθεί το τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας.

Ταμείο ακινήτων του Δημοσίου

Οι σύμβουλοι για την αξιοποίηση ενός τμήματος της δημόσιας περιουσίας θα οριστούν την Τετάρτη, σημείωσε.

«Έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου θα έχει κλείσει το θέμα των συμβούλων για την συντριπτική πλειονότητα των σχεδίων», είπε.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμα τη δημιουργία ενός ενιαίου, ειδικού ταμείου που θα περιλαμβάνει πλήθος ακινήτων μη εισηγμένων ΔΕΚΟ και του Δημοσίου. Το νέο ταμείο, σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει μια περιουσία εκτιμώμενης αξίας 8 δισ. ευρώ.

Στο ταμείο θα συγκεντρώνονται οι άδειες εκμετάλλευσης ακινήτων, προεξοφλώντας μελλοντικά έσοδα, ώστε να μειώνεται άμεσα το χρέος.

Πάντως, την Τετάρτη δεν αναμένεται να ανακοινωθούν ποια ακίνητα θα αξιοποιηθούν.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για κάθε 20 δισ. ευρώ μείωση του χρέους ετησίως, το κράτος γλυτώνει 1 δισ. ευρώ σε τόκους.

Αγορά ομολόγων

Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δεν θα χρειαστεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε αγορά ελληνικών ομολόγων από το EFSF», είπε ο υπουργός κατά την διάρκεια ημερίδας για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής στο υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να βγει στις αγορές πριν το 2012, καθώς οι δανειακές της ανάγκες για φέτος είναι εξασφαλισμένες από τον μηχανισμό διάσωσης και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ωστόσο, έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να επιστρέψει στις αγορές νωρίτερα, αν το ευνοούν οι συνθήκες.

«Εάν τα spreads δεν έχουν κατέβει σε λογικά και βιώσιμα επίπεδα, τότε ο μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Με τα σημερινά επιτόκια, η χώρα δεν μπορεί να βγει για δανεισμό», υπογράμμισε.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Ο γκουρού του καραμανλισμού» Βολές Μπακογιάννη προς Μολυβιάτη για παρασκηνιακή στήριξη στον Αντ.Σαμαρά

H Nτόρα Μπακογιάννη με τον Πέτρο Μολυβιάτη κατά την τελετή παράδοσης-παλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών το 2006
H Nτόρα Μπακογιάννη με τον Πέτρο Μολυβιάτη κατά την τελετή παράδοσης-παλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών το 2006
Αθήνα
Τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη στοχοποίησε η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζοντας ότι ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε παρασκηνιακά τον Αντ. Σαμαρά να αναρριχηθεί στην ηγεσία της ΝΔ.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» για τον ποιον εννοεί «γκουρού του καραμανλισμού» ο οποίος ώθησε τον κ. Σαμαρά στην προσπάθειά του να κατακτήσει την προεδρία της ΝΔ, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είπε το όνομα του κ. Μολυβιάτη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, στο περιθώριο της συνέντευξης που παραχώρησε για τις οικονομικές προτάσεις του κόμματός της αναφέρθηκε στην υπονομευτική κατ’ αυτήν προσπάθεια που γινόταν τα δύο τελευταία χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή προς το πρόσωπό της.

Μάλιστα είπε ότι εξωθεσμικός παράγοντας εργάστηκε παρασκηνιακά επί δύο χρόνια για να ενισχύσει τον κ. Σαμαρά στην προσπάθειά του να κερδίσει εσωκομματικούς πόντους.

Αναφέρθηκε ευθέως στο καραμανλικό σύστημα και προσδιόρισε ότι ο άνθρωπος που βοήθησε τον κ. Σαμαρά ήταν ο κ. Μολυβιάτης, προκαλώντας αίσθηση στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους για την κίνησή της να αναφερθεί ευθέως στον πρώην υπουργό.

Συνεργάτης του κ. Μολυβιάτη μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 σχολίασε τις δηλώσεις Μπακογιάννη λέγοντας: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη».

Οι οικονομικές προτάσεις

Για την Ντόρα Μπακογιάννη, η έξοδος από την κρίση μπορεί να στηριχθεί στον ιδιωτικό τομέα που είναι κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη.

Η ίδια επέμεινε στη νομοθετική και, αργότερα, συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, στην υποχρεωτική δημιουργία πλεονασμάτων στις καλές περιόδους, στον πρόσθετος δανεισμός μόνο με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Επίσης, πρότεινε μέσα στην επόμενη δεκαετία το δημόσιο να λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του και αυτό προϋποθέτει πλήρες πάγωμα των προσλήψεων για την επόμενη τουλάχιστον πενταετία.

Ακόμη, πρότεινε να υπάρξει δραστική περικοπή των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου και όλες οι μη επενδυτικές καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου θα επανεξεταστούν, με στόχο την μείωση τους.

Συνοπτικά οι προτάσεις

* Πλήρης ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και άμεση αποκομματικοποίηση των διοικήσεων όλων των Δημόσιων Επιχειρήσεων.
* Χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, τόσο στους άμεσους όσο και στους έμμεσους φόρους, με μείωση και σταθεροποίηση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων στο 20%
* Ριζική απλοποίηση όλων των φορολογικών διαδικασιών, με κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και γενικότερα κατάργηση όλων των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διατάξεων
* Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης
* Νομοθετική και, αργότερα, συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών
* Πρόσθετος δανεισμός μόνο με πλειοψηφία 180 βουλευτών
* Μέσα στην επόμενη δεκαετία το δημόσιο να λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του και αυτό προϋποθέτει πλήρες πάγωμα των προσλήψεων για την επόμενη τουλάχιστον πενταετία
* Κίνητρα για την επιστροφή των άμεσων ξένων επενδύσεων
* Συστηματική και τολμηρή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
* Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ στο ύψος στο ύψος των 500 ευρώ
* Θέσπιση «ηλεκτρονικής υπογραφής» και «ηλεκτρονικής ταυτότητας» των επιχειρήσεων
* Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% για να ευνοηθούν οι προσλήψεις
* Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για νέες επιχειρήσεις
* Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της άμεσης φορολογίας κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι κάτω από 30 ετών.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Άρχισαν οι γαλλικές επιχειρήσεις στη Λιβύη από το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ

Από την Τετάρτη στο FIR Αθηνών

Το Σαρλ ντε Γκολ μεταφέρει 14 πολεμικά αεροσκάφη Rafale και Super Etendard
Το Σαρλ ντε Γκολ μεταφέρει 14 πολεμικά αεροσκάφη Rafale και Super Etendard (Φωτογραφία: Reuters )
Παρίσι, Γαλλία
Δύο γαλλικά αεροσκάφη ξεκίνησαν αποστολές στη Λιβύη από το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ νωρίς το απόγευμα της Τρίτης. Μαχητικά Rafale πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις στη Λιβύη και δεν βάλλουν κατά στόχων, όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το αεροπλανοφόρο αναμένεται να βρίσκεται την Τετάρτη σε διεθνή χωρικά ύδατα εντός του FIR Αθηνών.

Το αεροπλανοφόρο απέπλευσε από τη νότια Γαλλία το απόγευμα της Κυριακής για να μετάσχει στις επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη.

Το Σαρλ ντε Γκολ έχει πλήρωμα 2.600 ατόμων μεταφέρει 14 πολεμικά αεροσκάφη Rafale και Super Etendard, δύο αεροσκάφη επιτήρησης αναγνώρισης και πέντε ελικόπτερα διάσωσης και συνοδεύεται από τέσσερις φρεγάτες. Συνήθως πλαισιώνεται από ένα υποβρύχιο, αλλά η παρουσία του δεν ανακοινώνεται.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επισκέφθηκε την Τρίτη την αεροπορική βάση της Σολενζάρα στην Κορσική, προωθημένη βάση των γαλλικών αεροσκαφών που εμπλέκονται στην επιχείρηση της διεθνούς Συμμαχίας στη Λιβύη.

Συνοδευόμενος από τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ, ο Σαρκοζί -ο οποίος είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας- επιθεώρησε τη δύναμη που συμμετέχει στις αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τη Λιβύη, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας.

Μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η βάση 126-Σμηναγός Πρετσιόζι, που ονομάζεται Σολενζάρα, χρησιμεύει ως πλατφόρμα για τα μαχητικά αεροσκάφη και τα μεταγωγικά.

Είναι η γαλλική βάση που βρίσκεται πλησιέστερα προς τις λιβυκές ακτές.

Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Κορσικής, δημιουργήθηκε το 1952 από το ΝΑΤΟ, και συνήθως χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση γαλλικών αεροπορικών μοιρών που εναλλάσσονται για ασκήσεις πυρών αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, και μονάδων αεροπορικών δυνάμεων συμμαχικών χωρών.

Καμία μονάδα δεν έχει αναπτυχθεί εκεί μόνιμα, με εξαίρεση μια μοίρα μεταγωγικών ελικοπτέρων που εκτελούν αποστολές διάσωσης στην ξηρά και στη θάλασσα.

Χρησιμοποιείται, επίσης, ως κέντρο προώθησης των γαλλικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων, στο πλαίσιο επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Από εκεί αναχώρησε το 2ο σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών (REP) το 1976, για επέμβαση στο Κολουέζι, στο Ζαΐρ, την τελευταία μεγάλη αερομεταφερόμενη επιχείρηση του γαλλικού στρατού.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Απαράδεκτη» η επιστολή Διαμαντοπούλου περί αναπλήρωσης διδακτικών ωρών, λένε οι δάσκαλοι

Την επιστρέφουν πίσω

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Ως «απαράδεκτη» επιστρέφουν οι δάσκαλοι την επιστολή που τους έστειλε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, με την οποία τους ζητά να προτείνουν τρόπους αναπλήρωσης του διδακτικού χρόνου που έχει χαθεί λόγω καταλήψεων ή απεργιών.

«Αντί άλλης απαντήσεως η εισήγηση μου προς το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας», λέει ο πρόεδρος των δασκάλων, Κ. Μαντάς, «θα είναι η επιστροφή της επιστολής ως απαράδεκτης, γιατί αν μη τι άλλο ξεχειλίζει από υποκρισία».

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, επισημαίνει:

«Η υπουργός Παιδείας, με την επιστολή που απέστειλε στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ανακάλυψε τον "ένοχο" για την απώλεια διδακτικών ωρών στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που πραγματοποίησαν φέτος οι Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και όχι στα εκατοντάδες κενά που υπάρχουν, με ευθύνη της, από την αρχή της χρονιάς στα σχολεία. Η αποστολή της επιστολής σήμερα, που οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες πήραν απόφαση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 30 του Μάρτη, καθόλου τυχαία δεν είναι και έχει ως στόχο τον εκφοβισμό των συναδέλφων και τη συκοφάντηση του κινήματος των εκπαιδευτικών».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Ελληνες, ξεχάστε τα Μάρμαρα!»

Συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου


http://img.protothema.gr/9BCF7CA7FD00D7A72E28D58FC360CAAC.jpg
Με μία συνέντευξή του στην αυστραλιανή εφημερίδα The Sydney Morning Herald, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στο ένθετο Spectrum της εφημερίδας περιλαμβάνεται δισέλιδο αφιέρωμα και συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Νιλ Μαγκρέγκορ με αφορμή τη διάλεξη που πρόκειται να δώσει στο Art Gallery στο Σίδνεϊ στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου βιβλίου του.



Ο κ. Μαγκρέγκορ μιλώντας για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, επισημαίνει: «Τα συγκεκριμένα αντικείμενα έχουν νόημα μόνο όταν εκτίθενται στο σύνολό τους, ως αφηγητής όλης της ανθρώπινης ιστορίας, συνεπώς είναι απαραίτητο να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος, ώστε όλος ο κόσμος να τα επισκεφθεί, εφόσον δεν μπορούν να ενσωματωθούν στον Παρθενώνα».

Όπως είπε, το μουσείο είναι πρόθυμο να τα δανείσει με σειρά προτεραιότητας στην Ελλάδα, κάτι που το έχει ήδη προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση για να εισπράξει αρνητική απάντηση.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει πολλές φορές στο παρελθόν εκδώσει ανακοινώσεις ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ελληνικό μουσείο. Όταν εγκαινιάστηκε το Μουσείο Ακρόπολης, είχαν εμφανιστεί «πρόθυμοι» να δανείσουν τα Μάρμαρα, φτάνει η ελληνική κυβέρνηση να αναγνώριζε το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο Βρετανικό Μουσείο, πρόταση φυσικά που δεν έγινε δεκτή.
Read more...

ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ

Για γέλια και για κλάματα η προχθεσινή δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου μετά το πέρας της Συνόδου για την «Στήριξη προς τον λιβυκό λαό» στο Παρίσι:
Η σημερινή συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπων, ζώων στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας“.
Φυσικά και εννοεί ανθρώπινων ζωών, αλλά είπαμε μια δυσκολία με τα ελληνικά την έχει…
Τόσο δύσκολο ήταν οι κύριοι της ΕΡΤ που τον ακολουθούνε να τον βάλουνε να επαναλάβει τη δήλωση;
Ή μήπως αυτό που ακόυσαμε ήταν η επανάληψη…
Αν είναι έτσι, φοβόμαστε να φανταστούμε πως θα ήταν η αρχική του δήλωση!

Read more...

Για τον Ιούνιο μετατίθεται η λύση-πακέτο για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Προτίμησαν την αναβολή

Η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια για τον μόνιμο μηχανισμό ευρω-στήριξης αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι
Η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια για τον μόνιμο μηχανισμό ευρω-στήριξης αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Για τον Ιούνιο μετατίθεται η λύση-πακέτο για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς η συμφωνία στο Eurogroup την Δευτέρα για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, μετά την έγκριση του ESM από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου, απαιτείται και η έγκρισή του από τα εθνικά κοινοβούλια, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι.

Έπειτα από εισήγηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Όλι Ρεν, οι υπουργοί αποφάσισαν να εισηγηθούν στους «27» την αναβολή ολόκληρου του πακέτου, περιλαµβανοµένων των ρυθµίσεων για την Ελλάδα, για τον Ιούνιο, µε πρόσχηµα την ανάγκη να υιοθετηθούν ταυτοχρόνως όλα τα µέτρα από τα εθνικά κοινοβούλια.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στη λύση-πακέτο έχουν συμπεριληφθεί η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και η μείωση του επιτοκίου. Επίσης, τόσο ο προσωρινός (EFSF) όσο και ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα μπορούν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι η Φινλανδία δεν μπορεί να εγκρίνει τη συμφωνία-πακέτο στα τέλη της εβδομάδας, καθώς δεν μπορεί να δεσμευθεί από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ πριν εκλεγεί η νέα κυβέρνηση της χώρας.

Επιπλέον, υπάρχει το ενδεχόμενο μπλοκαρίσματος από το γερμανικό κοινοβούλιο, στο οποίο πρόσφατα εγκρίθηκε ψήφισμα κατά της αγοράς ομολόγων από τον μηχανισμό.

Πάντως, μέχρι τον Ιούνιο ενδέχεται να παρουσιαστούν και άλλα προβλήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά πολιτικές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των χωρών-μελών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Την ίδια ώρα, η Ιρλανδία δεν φαίνεται να κερδίζει τη μείωση του επιτοκίου, όσο δεν αυξάνει τη φορολογία των επιχειρήσεων, ενώ η Πορτογαλία πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εθνική ένωση Αλβανίας - Κοσόβου ζητεί ο Κοσοβάρος πρόεδρος

Ομιλία στην αλβανική Βουλή

Ο Αλβανός πρόεδρος (αρ) με τον πρόεδρο του Κοσόβου
Ο Αλβανός πρόεδρος (αρ) με τον πρόεδρο του Κοσόβου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Τίρανα, Αλβανία
Την ανάγκη μιας «εθνικής ένωσης μεταξύ της Αλβανίας και του Κοσόβου», σύμφωνα με τις συστάσεις και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε σε ομιλία του ενώπιον της αλβανικής Βουλής ο πρόεδρος του Κοσόβου, Μπεντζέτ Πατσόλι.

«Το κοινό μέλλον μας είναι η εθνική μας ένωση, όχι όμως όπως τη φαντάζονται κάποιοι. Η εθνική μας ένωση πρέπει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις συστάσεις και τα πρότυπα της ΕΕ. Εμείς θα σπάσουμε τα εμπόδια και τα σύνορα, όχι με βία, αλλά με αγάπη» δήλωσε ο κ. Πατσόλι.

Πρόσθεσε ότι «η Αλβανία και το Κόσοβο πρέπει να επενδύσουν σε νέες πηγές ενέργειας στην κατασκευή ενός κοινού ενεργειακού συστήματος, ούτως ώστε οι χώρες μας να γίνουν σημαντικοί παράγοντες στον τομέα αυτό».

Ο πρόεδρος του Κοσόβου τόνισε την ανάγκη «εναρμόνισης της νομοθεσίας της Αλβανίας και του Κοσόβου, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, γνώσεων και κεφαλαίων». Ζήτησε, επίσης, οι δύο χώρες να προχωρήσουν σε ένα ενιαίο σύστημα εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, ο οποίος ολοκληρώνει την Τρίτη τη διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα, είχε τη Δευτέρα συναντήσεις με όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας. Σε ειδική τελετή τού απονεμήθηκε ο τίτλος «dr. Honoris Causa» από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο των Τιράνων και παρέλαβε από το δήμαρχο της αλβανικής πρωτεύουσας, Εντί Ράμα, το κλειδί της πόλης.

Στις 28 Μαρτίου ο β' γύρος συνομιλιών

Η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

Στην ημερήσια διάταξη του δεύτερου γύρου συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών του Βελιγραδίου και της Πρίστινας ενδέχεται να βρεθούν και τα ζητήματα της ηλεκτρικής ενέργειας και της ελεύθερης διακίνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Πρίστινας «Κόχα Ντιτόρε».

«Στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών θα εξεταστούν θέματα που παραμένουν ανοιχτά από τον πρώτο γύρο, θέματα που αφορούν την τελωνειακή αρχή του Κοσόβου, τα κτηματολόγια, την εναέρια κυκλοφορία, τη συμμετοχή του Κοσόβου σε περιφερειακές πρωτοβουλίες» τονίζεται στο δημοσίευμα.

«Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το θέμα των μητρώων, όπου διαφάνηκε η πιθανότητα προόδου και ενδεχόμενης συμφωνίας» σημειώνεται στο δημοσίευμα της Koha Ditore και προστίθεται ότι είναι πιθανό να γίνει αναφορά και στα θέματα της ηλεκτρικής ενέργειας και της ελεύθερης κυκλοφορίας ατόμων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η Αθήνα έτοιμη να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη Λιβύη, λέει ο Π.Μπεγλίτης

«Έχουμε θέση ευθύνης»

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Π.Μπεγλίτης
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Π.Μπεγλίτης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, αναφερόμενος στην επιχείρηση στη Λιβύη.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι ευκρινέστατη, καθώς «σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και υπερασπίζεται τις συμμαχικές σχέσεις».

Συμφωνήσαμε να παράσχουμε διευκολύνσεις μέσω της Σούδας, του Ακτίου, του Αράχθου και της Ανδραβίδας, διαθέσαμε μία φρεγάτα στο χώρο της κεντρικής Μεσογείου και είμαστε έτοιμοι εάν μας ζητηθεί να διαθέσουμε ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης και ένα αεροπλάνο, πρόσθεσε ο κ. Μπεγλίτης.

«Σε αυτή τη θέση επιμένουμε. Έχουμε θέση ευθύνης να είμαστε παρόντες στην περιοχή» δήλωσε.

Αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Γ.Παπανδρέου, τη Δευτέρα στη Σύρο ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας τόνισε ότι δεν πρέπει να δοθεί πολιτική ταυτότητα σε αυτά. Πρόσθεσε πως είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς οι αντιδράσεις αυτές εμφανίζονται συχνά. «Εάν συνεχιστούν, θα οδηγήσουν σε φασίζουσες νοοτροπίες» υπογράμμισε.

Κάλεσε μάλιστα όλα τα κόμματα να καταδικάσουν τέτοιου είδους αντιδράσεις που «δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Θ.Πάγκαλου, ο οποίος «δείχνει» τον Αλ.Τσίπρα ως υπεύθυνο για τυχόν δολοφονική επίθεση εναντίον του, ο κ. Μπεγλίτης είπε: «Δεν χρησιμεύει να επιχειρούμε ταυτοποίηση των εκδηλώσεων των πολιτών».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επαναδιαπραγμάτευση χρέους και δημοψήφισμα για το «Σύμφωνο για το Ευρώ» ζητεί η ΑΔΕΔΥ

Στο προσκήνιο οι εργαζόμενοι

Aπαιτούνται πολιτικές ελέγχου, ώστε να διαχωριστεί το «πραγματικό» χρέος από το «τοκογλυφικό», είπε ο κ. Παπασπύρος
Aπαιτούνται πολιτικές ελέγχου, ώστε να διαχωριστεί το «πραγματικό» χρέος από το «τοκογλυφικό», είπε ο κ. Παπασπύρος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το «Σύμφωνο για το Ευρώ» ζητεί η ΑΔΕΔΥ, όπως δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του συνδικάτου των δημοσίων υπάλλήλων, Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας στον «ΒΗΜΑ 99,5».

Ο κ. Παπασπύρος σημείωσε ότι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι αναγκαία, καθώς μόνο στη διετία 2010-2011 το βάρος από το δημόσιο χρέος υπολογίζεται στα 30 δισ. ευρώ.

Όπως είπε, απαιτούνται πολιτικές ελέγχου, ώστε να διαχωριστεί το «πραγματικό» χρέος από το «τοκογλυφικό» και να αποσαφηνισθεί τι πρέπει να πληρωθεί και τι όχι, στο πλαίσιο μίας δίκαιης ρύθμισης, καθώς οι πολίτες δεν ευθύνονται για την πολιτική διαχείριση της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπασπύρος υποστηρίζει τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους.

Ο κ. Παπασπύρος τάχθηκε υπέρ του ενιαίου μισθολογίου, χωρίς όμως, όπως είπε, να εφαρμοστεί με ισοπεδωτικό τρόπο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανάφερε για παράδειγμα την περίπτωση των υγειονομικών υπάλλήλων, που λαμβάνουν επίδομα ειδικών συνθηκών, καθώς και όσους υπαλλήλους εργάζονται για πολλές ώρες και εκτός γραφείου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

60 ρυθμίσεις στο “μίνι” ασφαλιστικό 37ετία τέλος, λιγότεροι στο ΕΚΑΣ…

Εξήντα ρυθμίσεις που δίνουν λύσεις, εξορθολογίζουν το σύστημα και θεραπεύουν αδικίες για ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους και συνταξιούχους προβλέπει το «μίνι ασφαλιστικό» που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ και δίνεται αυτές τις μέρες για διαβούλευση.

Οι κυριότερες από τις νέες ρυθμίσεις προβλέπουν:

- Την έκδοση προσωρινής σύνταξης, για να σταματήσει η οδύσσεια των ασφαλισμένων που μπορεί να διαρκέσει και δύο χρόνια στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης.

Η προσωρινή σύνταξη θα εκδίδεται μέσα σε ενάμισι μήνα όταν όλα τα ένσημα είναι σε ένα Ταμείο και το αργότερο μέσα σε δυόμισι μήνες όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση. Η προσωρινή σύνταξη θα απονέμεται σε 50.000 άτομα κάθε χρόνο ενώ όταν εκδοθεί η τελική απόφαση η διαφορά θα καταβάλλεται αναδρομικά. Σε πρώτη φάση οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν τα ταμεία κύριας ασφάλισης (σήμερα η καθυστέρηση κυμαίνεται από 4 μήνες έως 1,5 έτος) ΙΚΑ καθώς και του Δημοσίου που θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν προσωρινή σύνταξη, 80% τουλάχιστον αυτής που προκύπτει από τα στοιχεία του ασφαλισμένου.

Προϋπόθεση για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης είναι να μην υπάρχει από το Ταμείο ή το Δημόσιο, η δυνατότητα έκδοσης οριστικής απόφασης σε 3 μήνες για ασφαλισμένο σε ένα ταμείο και σε 6 μήνες για ασφαλισμένο σε 2 ή περισσότερα ταμεία.- Αναγνώριση πλασματικού χρόνου για τα παιδιά (άρθρο 40)

Η αναγνώριση πλασματικού χρόνου γίνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και από τον άνδρα και από τη γυναίκα, αλλά με καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (20% επί του 25πλάσιου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κύρια σύνταξη και 6% για επικουρική). Περίπου 1500 έως 1800 ευρώ για κάθε χρόνο εξαγοράς .

- Διευκρινίζεται με ρητή διάταξη ότι η αναγνώριση των νέων πλασματικών χρόνων που θεσμοθετήθηκαν με τον ασφαλιστικό νόμο 3863/2010 αφορά μόνο όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά και ειδικότερα για όσους από το νέο νόμο αυτό προβλέπεται η αλλαγή στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (αύξηση ορίου ηλικίας ή αύξηση ετών ασφάλισης). Σε άλλα άρθρα προβλέπεται η δυνατότητα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, χωρίς να καταργείται το πλαφόν των 7 ετών που προβλέπεται από το νόμο 3863/2010.

«Μαχαίρι» στο ΕΚΑΣ

Αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια στην καταβολή του ΕKΑΣ. Στο εξής θα προβλέπεται ο συνυπολογισμός όλων των εισοδημάτων (εκτός κοινωνικών επιδομάτων) στα κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. Αντιμετωπίζεται έτσι ένα πρόβλημα καταστρατήγησης του αρχικού νόμου και δικαιότερης κατανομής των πόρων για την ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Σήμερα δεν υπολογίζεται π.χ. το μέρισμα από συμμετοχή σε Ανώνυμες Εταιρείες με αποτέλεσμα, όπως εντοπίστηκε στις διασταυρώσεις, περίπου 20.000 συνταξιούχοι να λαμβάνουν το επίδομα παρά το ότι έχουν εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ.

- Παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους για μία διετία. Μ’ αυτή τη ρύθμιση ωφελούνται περίπου 500.000 άτομα, που είναι άνεργοι είτε έχουν προσωρινή απασχόληση και δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να έχουν περίθαλψη. Δηλαδή, όποιος είχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το 2010 θα διατηρήσει το δικαίωμά του και το 2011. Όποιος είχε το δικαίωμα περίθαλψης το 2009 θα το διατηρήσει και φέτος εφόσον το 2010 κατάφερε να συγκεντρώσει 50 ένσημα ( από 80 που απαιτούντο σήμερα )

- Προστασία από απόλυση λόγω μητρότητας (άρθρο 36)
Διευρύνεται ο χρόνος προστασίας από 12 σε 18 μήνες από τον τοκετό, για τις μητέρες έτσι ώστε να μην απολύονται μετά την εξάμηνη άδεια που λαμβάνουν. Παράλληλα προβλέπεται η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγείας και για την περίοδο των 6 μηνών της ειδικής άδειας μητρότητας.

-Συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων παιδιών (άρθρο 37)
Προβλέπεται η ίδια δυνατότητα συνταξιοδότησης και για τους άνδρες με 25ετία, εναλλακτικά με την γυναίκα, όταν είναι γονείς αναπήρων παιδιών. Αυστηροποιούνται όμως οι προϋποθέσεις και για τους δύο, έτσι ώστε να μην καταστρατηγείται το ισχύον καθεστώς και να εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που εργάζονται και οι δύο γονείς και υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ότι το παιδί είναι ανίκανο για κάθε εργασία.

- Σύνταξη διαζευγμένων
Βελτιώνονται οι διατάξεις για τη σύνταξη των διαζευγμένων, έτσι ώστε το ποσό της σύνταξης για το διαζευγμένο - η να είναι ανάλογο και με τα χρόνια της συμβίωσης με τον πρώην σύζυγο
και να φτάνει έως και 50%

- Αλλάζει το σύστημα καταβολής σύνταξης για τους δημοσίους υπαλλήλους, που παίρνουν και τη σύνταξη του/ της συζύγου από το ΙΚΑ. Οι αλλαγές αυτές αφορούν περίπου 50.000 άτομα. Σήμερα καταβάλλεται ολόκληρη η σύνταξη του Δημοσίου αλλά δίνεται μειωμένη η σύνταξη του ιδιωτικού τομέα. Με τις νέες ρυθμίσεις ο συνταξιούχος θα μπορεί να επιλέξει ποια σύνταξη θα μειώνεται, ανάλογα με τι τον συμφέρει.

Μας τέλειωσε η 37ετία

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο κ. Κουτρουμάνης και το επιτελείο του έψαχναν τρόπο να διασώσουν το δικαίωμα της 37ετίας για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, τουλάχιστον για όσους βγαίνουν στη σύνταξη έως και το 2012 (προϋπόθεση η συμπλήρωση 35ετίας στο τέλος του 2010) ώστε να μην υποστούν για λίγους μήνες ή και για λίγες ημέρες την απότομη αύξηση των ορίων ηλικίας που ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος και να συνταξιοδοτηθούν χωρίς μεταβατική περίοδο στα 60, με 40 έτη ασφάλισης.

Ωστόσο παρότι το σωτήριο μέτρο είχε εξαγγελθεί, συνάντησε την άρνηση της Τρόικας να υιοθετηθεί, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι αφορά περισσότερους ασφαλισμένους απ' όσους είχε αρχικά υπολογιστεί.

Μια ακόμα αδικία έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας παρότι προς το παρόν δεν αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο διόρθωσης. Οι δημόσιοι υπάλληλοι με ενήλικα παιδιά έχουν πλέον το δικαίωμα λόγω της εξίσωσης των ορίων ηλικίας αδρών και γυναικών στο δημόσιο να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα, στα 52 το 2011 και στα 55 το 2012 κάνοντας χρήση της μεταβατικής περιόδου που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά το 2013 οι υπάλληλοι και των δύο φύλων θα συνταξιοδοτούνται στα 65. Το δικαίωμα χάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με ανήλικα που βγαίνουν στη σύνταξη το 2010 ,παρότι έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας. Από το ευνοϊκό μέτρο εξαιρούνται περίπου 30.000 υπάλληλοι, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί που άρχισαν ήδη να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας ότι έστω και για λίγες μέρες διαφορά στην ασφάλιση, επιβαρύνονται με 5-7 χρόνια δουλειάς επιπλέον .

- Προβλέπεται να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ με χαμηλότερο ασφάλιστρο (170 ευρώ το μήνα) οι άνεργοι που θα συστήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες κοινωνικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας για τη συγκράτηση της ανεργίας .

- Επίσης θα αναγνωρίζονται χρόνια ασφάλισης με εξαγορά για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΠ- ΜΜΕ ενώ τέλος δεν βρέθηκε λύση και παραπέμπεται στις καλένδες ο διαχωρισμός των προϋποθέσεων ασφάλισης στον ΟΑΕΕ ή στον ΟΓΑ για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων που δηλώνουν ως έδρα της επιχείρησής τους πόλη κάτω των 2000 κατοίκων με αποτέλεσμα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ και να πληρώνουν χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Άλλες ρυθμίσεις

-Έναρξη καταβολής σύνταξης σε οφειλέτη (άρθρο 45)

Αυξάνεται το ποσό που μπορεί να ρυθμίσει ένας ασφαλισμένος από τις 20 έως 30 κατώτερες συντάξεις προκειμένου να πάρει σύνταξη από το ταμείο του.

Επίσης για τη σωτηρία του ταμείου πρόνοιας , στο εξής θα ασφαλίζονται στο ταμείο και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο με σύμβαση ΙΔΑΧ (άρθρο 49)

Οι εργαζόμενοι με σύμβαση ΙΔΑΧ στο Δημόσιο ασφαλίζονται από 1/7/2011 στο ΤΠΔΥ και θεμελιώνουν δικαίωμα λήψης εφάπαξ βοηθήματος με παράλληλη διευθέτηση της χορηγούμενης από τις υπηρεσίες αποζημίωσης που χορηγείται αναλογικά για τα χρόνια που έχουν συμπληρώσει στο συγκεκριμένο καθεστώς.

-Αίτηση συνταξιοδότησης στον ΟΑΕΕ, χωρίς διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας

Μέχρι σήμερα ο ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης θα πρέπει να παραδώσει και βεβαίωση της εφορίας για διακοπή εργασιών της επιχείρησης ή της δραστηριότητάς του.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ο υποψήφιος συνταξιούχος μπορεί, εφόσον έχει θεμελιώσει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση χωρίς να διακόψει την επαγγελματική του δραστηριότητα. Η σύνταξη όμως καταβάλλεται από τις αρχές του επόμενου της διακοπής μήνα. Παράλληλα σε όσους απονέμεται προσωρινή αναπηρική σύνταξη παρέχεται η δυνατότητα διατήρησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, εφόσον δεν προσφέρουν προσωπική εργασία.

-Ανακατάταξη ασφαλισμένων του ΤΣΑ (άρθρο 54)

Οι ασφαλισμένοι του ΤΣΑ μπορούν να μεταταγούν από την 3η στην 5η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ, εφόσον για κάθε έτος καταβάλουν 250 ευρώ.

-Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών ανέργων (άρθρο 69)

Βελτιώνονται οι ρυθμίσεις του άρθρου 74 του 3863/2010 έτσι ώστε για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, να υπαχθούν στο ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφού συμπληρώσουν 3 μήνες ανεργίας (αντί ενός χρόνου που απαιτείται σήμερα). Παράλληλα επαναδιατυπώνεται η ρύθμιση με την οποία καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ και τους εργοδότες για συνέχιση της ασφάλισης μετά από απόλυση και εφόσον έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας.

-Μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας

Δυνατότητα στον εργαζόμενο να αξιοποιήσει το επίδομα ανεργίας για να προσληφθεί σε επιχείρηση με μείωση του μισθολογικού κόστους.

-Αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας

Παρέχεται η δυνατότητα στα ταμεία να εκμισθώνουν ακίνητα για 12 χρόνια αντί 5 ετών που είναι σήμερα και στις περιπτώσεις παράτασης της μίσθωσης να διαπραγματεύονται το ενοίκιο με minimum το 6% της αντικειμενικής αξίας, από 10% που είναι σήμερα.

Επίσης δύνανται τα ταμεία να αξιοποιούν μέχρι το 7% των διαθεσίμων τους (από 2% που είναι σήμερα) για την αγορά εντόκων γραμματίων του δημοσίου διάρκειας μέχρι ενός έτους και εφόσον το επιτόκιο είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο της Τραπέζης Ελλάδος.

-Κυρώσεις ΥΠΕΔΥΦΚΑ (άρθρο 83)

Προβλέπονται αυστηρότερες κυρώσεις για τις παραβάσεις που αφορούν γιατρούς, φαρμακοποιούς και γενικότερα συνεργαζόμενους με τα ταμεία παρόχους υγείας.

Σε πιλοτική βάση, και υπό την επίβλεψη της Τρόικας των δανειστών, θα ξεκινήσει και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.

Σύμφωνα, τέλος, με διάταξη στο νομοσχέδιο - σκούπα, θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου η εφαρμογή της κάρτας, που θα συνδυασθεί με τη μείωση των εισφορών κατά 10%. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, οι περιοχές ή και οι κλάδοι στους οποίους θα μπορεί να εφαρμόζεται το μέτρο, θα ορίζονται με υπουργικές αποφάσεις και μετά από διαβούλευση με τις επαγγελματικές ομάδες που εμπλέκονται κάθε φορά. Βέβαια, η μείωση των εισφορών βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της Τρόικας, καθώς οι δανειστές θεωρούν πως δεν είναι ώρα για μείωση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=112600

Read more...

Κατάληψη στο δήμο, χειρόφρενο στα απορριματοφόρα

Δεν θα βγούν σήμερα στους δρόμους


http://img.protothema.gr/C77D1043E16191F740AD660C73849EF8.jpg
Συνεχίζεται η κατάληψη του δημαρχείου Αθηνών-καθώς και του αμαξοστασίου, απ' όπου φεύγουν τα απορριμματοφόρα για την αποκομιδή των σκουπιδών- απο τους συμβασιούχους δημοτικούς υπαλλήλους.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την απόφαση του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, να ακυρώσει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να μην αποσύρει από την ημερήσια διάταξη το θέμα της πρόσληψης 800 νέων συμβασιούχων με οκτάμηνη διάρκεια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο δήμο Αθηναίων, Βασίλη Πολυμερόπουλο, οι πρόεδροι των τεσσάρων σωματείων εργαζομένων συναντήθηκαν με τον δήμαρχο και του ζήτησαν να αποσύρει οριστικά το θέμα πρόσληψης νέου προσωπικού από την ημερήσια διάταξη, αλλά "ο δήμαρχος προτίμησε να ακυρώσει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, παρά να αποσύρει το θέμα από την ημερήσια διάταξη".

Οσο αφορά στις δημοτικές παρατάξεις, να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε ότι "είναι πρωτοφανές να ανακοινώνεται ακύρωση συνεδρίασης δημοτικού συμβουλίου, όχι από τον ίδιο τον δήμαρχο ή τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, αλλά από το πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων" και ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, τάχθηκαν και αυτές στο πλευρό των εργαζομένων και ζήτησαν την απόσυρση του θέματος από την ημερήσια διάταξη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, πάντως, καταδίκασε "την παρεμπόδιση της λειτουργίας των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων του Δήμου, από ομάδα συμβασιούχων υπαλλήλων του, που διεκδικούν την νομιμοποίησή τους και κάλεσε τους δημότες του δήμου Αθηναίων και τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να "καταδικάσουν με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις ενέργειες" .

Κλειστός και ο ΧΥΤΑ Φυλής


Εκρηκτική παραμένει από το Σάββατο η κατάσταση και στο ΧΥΤΑ Φυλής, μετά το θάνατο ενός αθίγγανου ρακοσυλλέκτη και τα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και Ρομά που ακολούθησαν. Η διοίκηση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής ανακοίνωσε ότι η χωματερή θα παραμείνει κλειστή «μέχρι εξασφάλισης ομαλών συνθηκών εργασίας στους εργαζομένους».

Το Σάββατο μηχάνημα συμπίεσης απορριμμάτων παρέσυρε έναν ρακοσυλλέκτη, την ώρα που έψαχνε στα σκουπίδια. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου και υπέκυψε.

Λίγη ώρα αργότερα, άλλοι αθίγγανοι συγκεντρώθηκαν στον ΧΥΤΑ διαμαρτυρόμενοι, και ακολούθησαν επεισόδια με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε μηχανήματα συμπίεσης απορριμμάτων και σε σκουπίδια, από όπου ξεκίνησε πυρκαγιά.

Read more...

Η επόμενη ήμερα στην Λιβύη δείχνει… Γαλλία.


Είπαμε παλιότερα ότι αυτό που συμβαίνει στην Β Αφρική και στην μέση ανατολή είναι μια επιστροφη στην προ-ψυχροπολεμική κατάσταση. Οι ηγέτες που πέφτουν είναι απολιθώματα του ψυχρού πολέμου και έπαιξαν ένα σοβαρ’ό ρολό τότε. Προπολεμικά εκεί υπήρχε αποικιοκρατία. Η δύση μάλλον κατάλαβε ότι αν τα πράγματα αφεθούν να αλλάξουν ανεξέλεγκτα θα δημιουργηθεί Δημοκρατικά ένας παναραβισμός και ένα πανισλαμισμός πάρα πολύ επικίνδυνος για την Ευρώπη και την Δύση.

Αυτό που γίνεται λοιπόν εκεί -και φαίνεται καθαρά στην αποστολική διάθεση της Γαλλίας να μπουκάρει- έχει απώτερο στόχο το να επανέλθει με κάποιο τρόπο στην περιοχή ως άτυπος αποικιοκράτης.

Βάλτε τώρα σε αυτή την ανάγνωση την απροθυμία της Γερμανίας να δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει με την Γαλλία, η όποια στοχεύει και το έχει πει σε μια (Γαλλική προφανώς) μεσογειακή ένωση. Βάλτε την προθυμία της Αμερικής να βάλει ένα “μη αμερικανό μπάτσο” στην περιοχή των αράβων.

Βάλτε ακόμη την έντονη διάθεση του πρώην αποικιοκράτη Βελγίου να τσοντάρει κάτι, και βάλτε στην εικόνα και την Τουρκία που αντιδρά καθώς ποντάρει στην ηγεσία του πανισλαμισμού.

Κρίσιμος παράγοντας είναι η Αίγυπτος που πρέπει να επανέλθει στην αγγλοσαξονική σφαίρα επιρροής και μένει η Σαουδική Αραβία ΙΡΑΚ κλπ εντελώς στις ΗΠΑ.

Ιδού ο νέος χάρτης του κόσμου.

Σίγουρα βεβαίως η νέα κατάσταση για του Βόρειο αφρικανούς θα έχει πολύ Δημοκρατία πανισλαμισμό- παναραβισμό και μυρωδιά Ευρώπης αλλά για τους δυτικούς αυτή την στιγμή που απειλούνται όλες οι σταθερές της Β Αφρικής, μοιάζει να ισχύει το από το ολότελα καλή είναι και η παναγιώταινα।

papaioannou.
Read more...

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ ΜΕΣΑ ΑΠ’ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

O Aλέξης Τσίπρας λέει πως αυτά που λεει και κάνει ο Πάγκαλος τα κάνει με σχέδιο.

Ο στόχος του είναι διττός:

Απ’τη μια θέλει να κρύψει πως πίσω απ’αυτούς που τον αποδοκιμάζουν δεν βρίσκεται ο Σύριζα του 5 και 6 τοις εκατό αλλά οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του Πασόκ.

Επίσης μ’αυτόν τον τρόπο συσπειρώνει γύρω του στελέχη του Πασόκ.

Απ την άλλη μεριά θέλει να ανακόψει το κύμα ψηφοφόρων που τυχόν φεύγοντας απ’το Πασόκ,θα πήγαιναν στον Σύριζα

Στη συνέχεια απαντά στα ψέματα του Πάγκαλου ο οποίος είχε πει πως ΟΛΕΣ οι επιθέσεις προέρχονταν απ’τον Σύριζα

Εξηγεί γιατί επέλεξε χτες ο κύριος Πάγκαλος να δώσει συνέντευξη και μάλιστα τέτοιου είδους.

Πολύ απλά για να αποπροσανατολίσει απ’τις αποκαλύψεις του Wikileaks

papaioannou.


Read more...

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΟΚ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΩΣ 40% ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Ρεπορτάζ : Νίκος Β. Τσίτσας
(από το Έθνος)
Την πρώτη πρόταση για τη διάρθρωση του νέου μισθολογίου κατέθεσε στην κυβέρνηση η Ενωση Αποφοίτων των Εθνικών Σχολών Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΝΑΠ), συμμετέχοντας στον δημόσιο διάλογο για το νέο σύστημα αμοιβών στο...
Δημόσιο. Η μελέτη της ΕΝΑΠ κοινοποιήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η πρόταση που τιτλοφορείται «Για ένα νέο σύστημα αμοιβών - παρακίνησης στον δημόσιο τομέα» καταγράφει 2 σενάρια. Το σενάριο που προκρίνεται από την ΕΝΑΠ είναι πλήρως κοστολογημένο. Περιλαμβάνει συνοπτικά τις παρακάτω προτάσεις:

Κατάργηση των 13ου και 14ου μισθού και ενσωμάτωσή τους στις βασικές μηνιαίες αποδοχές. Ο μισθός του νεοεισερχόμενου υπαλλήλου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα διαμορφωθεί στα 970 ευρώ (μεικτά) από 711 που είναι σήμερα.
Ο καταληκτικός μισθός του υπαλλήλου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, αποφοίτου της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, με διδακτορικό, να διαμορφωθεί στα 3.056 ευρώ.
Μείωση των μισθολογικών κλιμακίων από 18 σε 10.
Την κατάταξη των υπαλλήλων από 4 κατηγορίες (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ) που ισχύουν σήμερα, σε 10 (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ, ΤΕ με μεταπτυχιακό, ΠΕ με μεταπτυχιακό, ΠΕ με διδακτορικό, ΠΕ ? απόφοιτος ΕΣΔΔΑ, ΠΕ - απόφοιτος ΕΣΔΔΑ με μεταπτυχιακό, ΠΕ - απόφοιτος ΕΣΔΔΑ με διδακτορικό).
Ουσιαστικά προτείνεται η διατήρηση των 4 κατηγοριών και η δημιουργία 6 υποκατηγοριών σύμφωνα με τα πρόσθετα προσόντα που θα διαθέτουν οι υπάλληλοι. Η πρόταση προβλέπει επίσης την πριμοδότηση της πείρας και των γνώσεων με τη θεσμοθέτηση 4 διαφορετικών ταχυτήτων μισθολογικής και ιεραρχικής εξέλιξης ανάλογα με τα προσόντα των υπαλλήλων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που διαθέτουν μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους θα εξελίσσονται ταχύτερα από τους συναδέλφους τους που διαθέτουν λιγότερα προσόντα. Στη μελέτη προτείνεται η διατήρηση μόνο των κοινωνικών επιδομάτων μέχρι του ποσού των 350 ευρώ.
Το επίδομα θέσης προτείνεται να αποτελεί ποσοστό επί του βασικού μισθού που υπολογίζεται σε 10% για προϊσταμένους γραφείου (25 ευρώ), 15% για προϊσταμένους τμήματος (65 ευρώ), 35% για διευθυντές (130 ευρώ) και μπορεί να φτάσει μέχρι και το 55% για τους γενικούς διευθυντές.
Το κίνητρο απόδοσης θα αποδίδεται μόνο στους υπαλλήλους υπηρεσιών που εφαρμόζουν τον νόμο 3230/2004 για την «Καθιέρωση συστήματος διοίκησης με στόχους και μέτρηση αποδοτικότητας», οι οποίοι θα καταρτίζουν προϋπολογισμούς προγραμμάτων. Το κίνητρο απόδοσης δεν θα ξεπερνά το 10% των βασικών αποδοχών τους. Η ΕΝΑΠ εισηγείται τη διατήρηση των επιδομάτων που προβλέπονται από το κοινοτικό δίκαιο (π.χ. στους τελωνειακούς) και την επανεξέταση όλων των υπολοίπων με βάση την περιγραφή των θέσεων εργασίας.
Η εισήγηση της ΕΝΑΠ προβλέπει τη διατήρηση μόνο 5 από τα 23 ειδικά μισθολόγια (Δικαστικών λειτουργών, ιατρών, Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας, Καθηγητών ΑΕΙ - ΤΕΙ και διπλωματών) και την ενσωμάτωση των υπολοίπων στον βασικό κορμό του Ενιαίου Μισθολογίου.
Read more...

ΔΕΝ ΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


Ρεπορτάζ : Νίκος Χ. Ρουσάνογλου
(από την Καθημερινή)
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα απειλείται να κινηθεί η ζήτηση για την απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την πορεία των τιμών, όσο και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Σύμφωνα...
με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Στατιστικής), υπό τον πρόεδρο του τμήματος, κ. Επαμεινώνδα Πανά, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Helexpo για την αγορά ακινήτων, σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων πολιτών, απάντησε ότι αποκλείει το ενδεχόμενο να προβεί σε αγορά ακινήτου τα επόμενα δύο χρόνια. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν καθολικό (89,3%), όταν το αντικείμενο αγοράς αφορά εξοχική κατοικία.
Σε ευθεία αντιστοιχία βρίσκονται και οι απόψεις των κατασκευαστών κατοικιών, οι οποίοι, σε ποσοστό 81,3%, θεωρούν ότι η κρίση στον κλάδο της οικοδομής θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 2 - 3 χρόνια ακόμα, ενώ το 66% αυτών εκτιμά ότι οι τιμές θα μειωθούν κι άλλο τους επόμενους μήνες. Οπως ανέφερε ο κ. Πανάς, δεν υπάρχει κανένα σημάδι αισιοδοξίας από τους πολίτες, τη στιγμή που επικρατεί ανησυχία και ανασφάλεια για την απασχόλησή τους, όσο και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων ή ακόμα και της καταβολής ενοικίου.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 71,8% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι η οικονομική κρίση έχει αυξήσει σε κάποιο βαθμό (από λίγο έως πάρα πολύ), το άγχος για θέματα που άπτονται με την κατοικία τους (πληρωμή ενοικίου, δόσεων στεγαστικού ή άλλου δανείου), ενώ αντιθέτως μόλις το 13,3% αναφέρει ότι η κρίση δεν έχει αυξήσει τις ανησυχίες του. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως οι πολίτες που ήδη διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία θεωρούν σε ποσοστό 50,8% ότι η αξία του ακινήτου τους σήμερα έχει μειωθεί, σε αντίθεση με το 13,3% που εκτιμά πως αυτή αυξήθηκε. Επιπλέον, το 40% των πολιτών υποστηρίζει πως η παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι κατάλληλη για την απόκτηση ακινήτου, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 29%.
Πρόσθετος κίνδυνος για την αγορά προέρχεται και από την εκτίναξη των κατασχέσεων. Με βάση την έρευνα του Πανεπιστημίου, κατά τα τελευταία τρία χρόνια, οι κατασχέσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί, αγγίζοντας τις 609 περιπτώσεις κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2010, συγκριτικά με 291 που είχαν καταγραφεί τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Το 31,2% αυτών έγιναν από ιδιώτες, ενώ ακολούθησαν τα τραπεζικά ιδρύματα με πρώτη την EFG Eurobank με 25,8% και δεύτερη την Alpha Bank με 12,9%.
Σύμφωνα, πάντως, με την κ. Μαριάννα Σταυροπούλου, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών, το χαρακτηριστικό της φετινής έκθεσης ακινήτων ήταν ότι οι ιδιοκτήτες / πωλητές υπερίσχυσαν των ενδιαφερόμενων αγοραστών σε ποσοστό 60% - 40%. Αντίστοιχα, το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών / επαγγελματιών, κυρίως Ρώσων και Βούλγαρων ήταν περισσότερο στραμμένο στην προώθηση των δικών τους ακινήτων σε Ελληνες αγοραστές, παρά τη μεταφορά του ενδιαφέροντος πελατών τους για απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα.
Read more...

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΛΟΙΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...


Δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες των νοσοκομείων θα επιτρέπουν στους πολίτες αύριο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που προγραμματίζουν να κάνουν συμβολική κατάληψη στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε...
δυναμικές κινητοποιήσεις και τις επόμενες μέρες αφού στις 30 Μαρτίου έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία στην Αθήνα και τον Πειραιά και την επόμενη μέρα 5ωρη στάση εργασίας από τις 10:00-15:00 και συγκέντρωση στις 11:00 στο υπουργείο Υγείας.
Read more...

Σύνταξη έως πέντε χρόνια νωρίτερα λόγω παιδιών...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
Η δυνατότητα εξαγοράς έως και πέντε πλασµατικών ετών για τη γέννηση παιδιών και στον ιδιωτικό τοµέα και η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την καταβολή του ΕΚΑΣ είναι ορισµένες από τις ρυθµίσεις που εισάγει το πολυνοµοσχέδιο των 150 σελίδων το οποίο έδωσε χτες σε...
δηµόσια διαβούλευση ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουµάνης καιαφοράσε ένα εκατοµµύριο ασφαλισµένους και συνταξιούχους. Μεταξύ άλλων περιλαµβάνονται ρυθµίσεις για:

Προστασία από απόλυση λόγω µητρότητας αλλά και ευνοϊκές ρυθµίσεις για ανέργους.

Βελτίωση των διατάξεων που αφορούν τη σύνταξη των διαζευγµένων, έτσι ώστε το ποσό της σύνταξης για τον διαζευγµένο/η να είναι ανάλογο και µε τα χρόνια της συµβίωσης µε τον πρώην σύζυγο και να φτάνει έως και 50%.

Την έκδοση προσωρινής σύνταξης, για να σταµατήσει η οδύσσεια των ασφαλισµένων που µπορεί να διαρκέσει και δύο χρόνια στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης.

Πιλοτική εφαρµογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, που οδηγεί σε µείωση των εργοδοτικών εισφορών.

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Η αναγνώριση πλασµατικού χρόνου γίνεται µε τις ίδιες προϋποθέσεις και από τον άνδρα και από τη γυναίκα µε καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (20% επί του 25πλάσιου ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κύρια σύνταξη και 6% για επικουρική). ∆ηλαδή περίπου 1.500 έως 1.800 ευρώ για κάθε χρόνο εξαγοράς. Σύµφωνα µε τη σχετική διάταξη στους ασφαλισµένους των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης αρµοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην ΟΓΑ, καθώς και του Ναυτικού Αποµαχικού Ταµείου (ΝΑΤ) αναγνωρίζεται πλασµατικός χρόνος για κάθε παιδί, ο οποίος ανέρχεται σε ένα έτος ή 300 ηµέρες ασφάλισηςγια το πρώτο παιδί και σε δύο έτη ή 600 ηµέρες ασφάλισης για κάθε επόµενο παιδί και µέχρι το τρίτο. Ο χρόνος που αναγνωρίζεται λαµβάνεται υπόψη τόσο για τη θεµελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώµατος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, υπό την προϋπόθεση ότι οι ασφαλισµένοι έχουν συµπληρώσει τουλάχιστον 3.600 ηµέρες ή 12 έτη ασφάλισης.

ΑΝ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ σε περισσότερους του ενός φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή στο ∆ηµόσιο, το δικαίωµα αναγνώρισης του ανωτέρω χρόνου ασκείται σε έναν µόνο φορέα κύριας και σε έναν επικουρικής ασφάλισης, κατ’ επιλογήν. Ο εν λόγω αναγνωριζόµενος χρόνος δε συνυπολογίζεται για τη συµπλήρωση του απαιτούµενου χρόνου ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση των µητέρων ανηλίκων ή ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών και χήρωνπατέρων ανηλίκων ή ανάπηρων παιδιών, των κατά περίπτωση απαιτούµενων ηµερών ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα, του προβλεπόµενου από καταστατικές διατάξεις χρόνου για συνταξιοδότηση σε περίπτωση απόλυσης, καθώς και για τη θεµελίωση δικαιώµατος συνταξιοδότησης ή προσαύξηση της σύνταξης µε τις ειδικές διατάξεις των Ν. 3717/2008,3371/2005 και 3762/2008. Η αναγνώριση του ανωτέρω πλασµατικού χρόνου γίνεται µε αίτηση των ενδιαφεροµένων και την καταβολή για κάθε µήνα ποσού εξαγοράς υπολογιζόµενου µεποσοστό 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και 6% της επικουρικής επί του 25πλασίου του ηµεροµισθίου ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Οι ασφαλιστικές εισφορές για την αναγνώριση καταβάλλονται είτε εφάπαξ εντός τριµήνου από την κοινοποίηση της απόφασης, οπότε παρέχεται έκπτωση 15%, είτε σε µηνιαίες δόσεις, ο αριθµός των οποίων είναι ίσος µε τους αναγνωριζόµενους µήνες. Η πρώτη καταβάλλεται µέχρι το τέλος του επόµενου µήνα από την κοινοποίηση της απόφασης. Καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνσή της µε τα εκάστοτε προβλεπόµενα πρόσθετα τέλη.

Σε περίπτωση θεµελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώµατος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης, πριν από τον χρόνο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται κάθε µήνα από τη σύνταξη και µέχρι την εξόφληση ποσό ίσο µε το 1/4 της σύνταξης. Η σύνταξη καταβάλλεται από την ηµεροµηνία που ορίζουν οι καταστατικές διατάξεις του ασφαλιστικού φορέα,.

Με τις ίδιες προϋποθέσεις η αναγνώριση για άνδρες και γυναίκες


Πιο αυστηρά τα κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ

Ολα τα εισοδήµατα του συνταξιούχου (εκτός των κοινωνικών επιδοµάτων)θα συνυπολογίζονται στα κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. Αντιµετωπίζεται έτσι ένα πρόβληµα καταστρατήγησης του αρχικού νόµου και δικαιότερης κατανοµήςτων πόρων για την ενίσχυση χαµηλοσυνταξιούχων που έχουν µεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό σηµαίνει ότισε συνταξιούχους µε υψηλότερα συνολικά εισοδήµατα (µε βάση τα ποσά που ορίζονται στο νοµοσχέδιο) δεν θα χορηγείται πλέον το ΕΚΑΣ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ από 1/1/2011, το Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) καταβάλλεται στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, των οργανισµών κύριας ασφάλισης αρµοδιότητας υπουργείουΕργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην ΟΓΑ,καθώς και τουΝαυτικούΑποµαχικού Ταµείου(ΝΑΤ), απότους φορείς που συνταξιοδοτούνται, εφόσον πληρούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Οι συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου να έχουνσυµπληρώσει την 1η Ιανουαρίου 2011 το 60ό έτος της ηλικίαςτους. Για τους συνταξιούχους λόγωαναπηρίας, καθώς και γιατα τέκναπου λαµβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται όριο ηλικίας. 2. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδηµά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήµατα), µισθούς, ηµεροµίσθια και λοιπά επιδόµατα που χορηγήθηκαν σε µισθωτό, να µην υπερβαίνει το ποσό των οχτώ χιλιάδων τετρακοσίων εβδοµήντα δύο ευρώ και εννέα λεπτών (8.472,09

ευρώ). Από το εισόδηµα αυτό εξαιρούνται τα ποσάπου αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων και θυµάτων πολεµικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, στην ισόβια σύνταξη σε πολύτεκνες µητέρες καθώς και στα προνοιακάβοηθήµατα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

3. Το συνολικό ετήσιο ατοµικό φορολογούµενο πραγµατικό ή τεκµαρτό καθώς καιτο απαλλασσόµενο ή φορολογούµενοµε ειδικό τρόπο εισόδηµα του συνταξιούχου να µην υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων οχτακοσίων ογδόντα τεσσάρων ευρώ και έντεκα λεπτών (9.884,11 ευρώ).

4. Το συνολικό ετήσιοοικογενειακό φορολογούµενο πραγµατικό ή τεκµαρτό καθώς και το απαλλασσόµενο ή φορολογούµενοµε ειδικό τρόπο εισόδηµα να µην υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων τριακοσίων ογδόντα ευρώ και ενενήντα λεπτών (15.380,90 ευρώ). Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήµατα που δηλώθηκαν µε τη δήλωση φορολογίας εισοδήµατος του προηγούµενου οικονοµικού έτους. 5. ∆ιαµένουν µόνιµα στην Ελλάδα. Το ΕΚΑΣ χορηγείται και σε εκείνους που θακαταστούνσυνταξιούχοι των ανωτέρωοργανισµών κύριας ασφάλισης µετάτην 1η Ιανουαρίου 2011, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπό τους οι προϋποθέσεις.
ΝΕΑ


Read more...

Αυστηρές ποινές στους φοροφυγάδες Ψηφίζεται την Τρίτη στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Aθήνα
Ψηφίζεται σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το σχέδιο νόμου, που συγκέντρωσε τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προτείνει ένα νέο πλαίσιο θεσμών για την ενίσχυση της προσπάθειας σύλληψης και τιμωρίας της φοροδιαφυγής και οδηγεί στην αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών.Ειδικότερα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο :

* Θεσπίζεται τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής, το οποίο θα περιέχει συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους. Το πρώτο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τέλος Απριλίου 2011. Το πρόγραμμα θα εγκρίνεται με απόφαση της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, την οποία θα απαρτίζουν οι υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

* Θεσπίζεται ο θεσμός του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, ο οποίος είναι ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός και έχει κατά προτεραιότητα αρμοδιότητα σε ολόκληρη τη χώρα να διενεργεί προανακριτικές πράξεις, καθώς και να εποπτεύει, να συντονίζει και να καθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους γενικούς ή ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους (υπαλλήλους ΣΔΟΕ, τελωνείων και φοροελεγκτικών υπηρεσιών). Ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος θα συντονίζει και θα κατευθύνει τα στάδια της προδικασίας, δηλαδή της ουσιαστικής έρευνας των οικονομικών εγκλημάτων από όλες τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής να τιμωρούνται άμεσα και αποτελεσματικά, έτσι ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Προβλέπονται δε αυστηρότερες ποινές για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, προκειμένου για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, θεσπίζονται ως διαρκή και επομένως, ως συνεχή αυτόφωρα, τα αδικήματα:

* Της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής.

* Της φοροδιαφυγής με την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος.

* Της φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών, με χρόνο τέλεσης αυτών το χρονικό διάστημα από την ημέρα κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο αυξάνονται οι κακουργηματικές ποινές που σχετίζονται με φοροδιαφυγή (πλην των ληξιπρόθεσμων) από κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σε κάθειρξη μέχρι είκοσι έτη. Για το κακούργημα της μη απόδοσης φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ εφόσον ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος παραγγείλει την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης, η παραγραφή αρχίζει από την ημερομηνία άσκησης της δίωξης.

Ακόμη, αυξάνονται οι πλημμεληματικές ποινές της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.· Στα δε πλημμελήματα της φοροδιαφυγής, προβλέπεται, ότι δεν χωράει μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής. Η μετατροπή της ποινής, στην περίπτωση αυτή, προβλέπεται να γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ, αντί των 3 ευρώ που ισχύει σήμερα, ανώτατο δε ποσό εξαγοράς ορίζονται τα 100 ευρώ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως όταν δεν επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκείται προσφυγή στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές αυξάνεται το ποσοστό προβεβαίωσης από 25% στο 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών.

Για την αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών προβλέπεται ότι η επιλογή, στελέχωση και αξιολόγηση των κρίσιμων για την είσπραξη των εσόδων οργανικών μονάδων του υπουργείου Οικονομικών θα υπόκειται σε διαρκή έλεγχο και παρακολούθηση για την επίτευξη μετρήσιμων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων. Μεταξύ άλλων περιορίζεται σε ποσοστό 10% επί του συνόλου του προσωπικού του ΣΔΟΕ ο αριθμός των υπηρετούντων σ' αυτό υπαλλήλων με έτη υπηρεσίας άνω των 20.

Ιδρύεται ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών (Σ.Φ.Δ.) ως ανεξάρτητη αρχή με έδρα την Αθήνα. Έργο του Σ.Φ.Δ. είναι η διαιτητική επίλυση των φορολογικών διαφορών, εφόσον το αντικείμενό τους υπερβαίνει το ποσό των εκατό πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ. Φορολογικοί Διαιτητές διορίζονται πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και επαγγελματικής επάρκειας. Η δε επιλογή του προέδρου του Σώματος Φορολογικών Διαιτητών θα γίνεται από τη Βουλή.

Τέλος, το νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές στο πλαίσιο φορολόγησης και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Έτσι, από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμψηφίσουν βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο με βέβαιες και εκκαθαρισμένες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...