Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

«Να εκκαθαριστεί ο δημόσιος βίος» Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης
Αθήνα
Με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ να τάσσονται υπέρ της αρχής, το ΚΚΕ να δηλώνει «παρών» και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιφυλάσσεται, άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχέδιου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. «Ο δημόσιος βίος πρέπει να εκκαθαριστεί από τις υποψίες των πολιτών, ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.
«Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να αποδείξει ότι αντέχει στην αναζήτηση ευθυνών, εκείνων των ολίγων πολιτικών που δεν έχουν τηρήσει τον όρκο τους» υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε αυτό που διακήρυξε εξ αρχής, ότι ο δημόσιος βίος πρέπει να εκκαθαριστεί από τις υποψίες των πολιτών, ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» είπε.

Όπως τόνισε μάλιστα υπερασπιζόμενος την χαμένη τιμή και υπόληψη του πολιτικού κόσμου, είναι λίγοι εκείνοι που δεν τήρησαν τον όρκο τους. «Λίγοι είναι αυτοί, αλλά επειδή ποτέ δεν αναδείξαμε με ενάργεια την ευθύνη τους, επήλθε η ισοπεδωτική κριτική του "όλοι είναι ίδιοι"» επισήμανε ο κ. Καστανίδης.

Ο κ. Καστανίδης, συμφώνησε με την άποψη που εκφράστηκε, να ξεκινήσει από τώρα η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πρότεινε μάλιστα να αρχίσει στην Επιτροπή Θεσμών, έτσι ώστε, όπως είπε, στην επόμενη αναθεώρηση η διάταξη να ψηφιστεί από το σύνολο της Βουλής.

Από την πλευρά της ΝΔ, τόσο ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Τζαβάρας όσο και ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισαν ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που όλοι στρέφονται εναντίον όλων, η Βουλή δείχνει να σέβεται τον εαυτό της.

«Καμία προνομιακή μεταχείριση δεν πρέπει να υπάρχει σε εκείνους τους υπουργούς που διαπράττουν εγκλήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, έναντι απλών πολιτών που διαπράττουν ίδια αδικήματα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος μίλησε για επικοινωνιακά και προπαγανδιστικά παιχνίδια που παίζονται στο όνομα του εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος, η αξιοπιστία του οποίου, όπως είπε, δεν κρίνεται μόνο από τους νόμους για την διαφάνειά του, αλλά και από τα οικονομικά μέτρα.

Ταυτόχρονα ζήτησε την απεμπλοκή της Βουλής από τις δικαστικές έρευνες, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αποφασίζει η ίδια αν θα ερευνήσει ή θα ασκήσει ή όχι την ποινική δίωξη.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης τόνισε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ πρότεινε μεταξύ άλλων να υπάρξει σαφής διατύπωση σε ότι αφορά τα αδικήματα υπουργών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος χαρακτήρισε λάθος πολιτικό το νομοσχέδιο που, όπως είπε, έφερε η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους και υποστήριξε ότι θα δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στη κοινή γνώμη που θα διαψευστούν, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα ακόμα πλήγμα στην αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τόνισε την ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όχι όμως με το σκεπτικό κατάργησης προνομίων, αλλά κυρίως για να παρέχει απόλυτες εγγυήσεις στην άσκηση εξουσίας τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε αποδεκτή τροπολογία που κατέθεσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, Κ. Κιλτίδης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Γ. Κοντογιάννης και Ελ. Αυγενάκης.

Σύμφωνα με αυτή, σε περίπτωση παραγραφής της αξιόποινης πράξης, να μπορεί το Δικαστικό Συμβούλιο ή το Ειδικό Δικαστήριο να ερευνά την ουσία της κατηγορίας εφ’ όσο το ζητήσει ο κατηγορούμενος υπουργός και να εκδίδει βούλευμα ή απόφαση για την ουσία της υπόθεσης.

Τι ορίζει το νομοσχέδιο

Από τις βασικές διατάξεις του νέου νόμου το θέμα της παραγραφής των αξιόποινων πράξεων που τελούνται από υπουργούς και για τις οποίες ισχύουν οι κοινές διατάξεις του Γενικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη τη σύσταση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, στο οποίο θα αναθέτει η Βουλή τη διενέργεια νομικού ελέγχου των στοιχείων αξιόποινης πράξης, για την οποία κινείται η διαδικασία ποινικής δίωξης και την αξιολόγηση της ουσιαστικής τους βασιμότητας.

Παρέχεται, εξάλλου, η δυνατότητα στον ανακριτή, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, εφόσον διενεργείται προανάκριση για κακούργημα, να απαγορεύει την κίνηση λογαριασμών, τίτλων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του κατηγορουμένου.

Τέλος, επιτρέπεται εφεξής η επιβολή περιοριστικών όρων σε ενεργεία ή μη υπουργό, όπως παροχή εγγύησης και υποχρέωση εμφάνισης στον ανακριτή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: