Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανοίγουν την ατζέντα των προβλημάτων ανά Περιφέρεια

Διαδικασία... «σιμουλτανέ»

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Μιχάλης Καρχιμάκης
Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Μιχάλης Καρχιμάκης (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Αρχίζουν την Τετάρτη στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Ιπποκράτους, συσκέψεις με κεντρικό θέμα την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε Περιφέρεια. Στις συζητήσεις θα λάβουν μέρος κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.

Οι συζητήσεις αυτές και οι λύσεις που θα προταθούν θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού στην περιφέρεια. Η όλη διαδικασία θα εξελιχθεί παράλληλα προς τη Συνδιάσκεψη, χωρίς να εντάσσεται σε αυτή.

Στη διαδικασία, που εισηγήθηκε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης και αποφασίσθηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο, θα μετέχουν οι δέκα από τους δεκαέξι υπουργούς της κυβέρνησης, νομαρχιακά και περιφερειακά στελέχη του Κινήματος, οι περιφερειάρχες που υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και βεβαίως οι βουλευτές της κάθε Περιφέρειας.

Η εισήγηση του κ. Καρχιμάκη αφορούσε στο συντονισμό και την εντατικοποίηση της δράσης όλων των πλευρών του Κινήματος, δηλαδή της κυβέρνησης, των βουλευτών και του κόμματος. Η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε αμέσως από τον πρόεδρο Γ.Παπανδρέου, ο οποίος, αν του το επιτρέψουν οι άλλες υποχρεώσεις του (Βουλή, Ευρωπαϊκή Ένωση, κλπ), θα παραστεί σε κάποιες από τις συνεδριάσεις.

Με βάση τον σχεδιασμό, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου και ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Έξαρχος απευθύνθηκαν σε όλες τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ζητώντας την καταγραφή των προβλημάτων τους. Οι φάκελοι που εστάλησαν από τις οργανώσεις διαβιβάστηκαν στους δέκα υπουργούς που θα πάρουν μέρος στη διαδικασία, οι οποίοι θα προσέλθουν έχοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων.

Η διαδικασία ξεκινάει με τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, τα στελέχη των οποίων θα συνεδριάζουν παράλληλα. Θα εφαρμοστεί, για πρώτη φορά, ένα είδος «σιμουλτανέ» (κατά τον σκακιστικό όρο για έναν παίκτη που αντιμετωπίζει ταυτοχρόνως πολλούς αντιπάλους), καθώς κάθε υπουργός, όταν ολοκληρώνεται η συζήτηση για τη μια Περιφέρεια, θα πηγαίνει στην αίθουσα που θα συνεδριάζει η άλλη Περιφέρεια, για να απαντήσει στα νέα προβλήματα.

Στη διαδικασία της Τετάρτης θα μετέχουν οι εννέα από τους δέκα συνολικά υπουργούς που θα πάρουν μέρος στη διαδικασία, με απούσα μόνο την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, η οποία θα ενταχθεί από τη Δευτέρα, οπότε θα υπάρξει η δεύτερη συνεδρίαση.

Απών ο υπουργός Οικονομικών

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η απουσία από τις συζητήσεις αυτές του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η εξήγηση που δίνεται αρμοδίως είναι ότι μεταξύ των προβλημάτων που έφθασαν στην Ιπποκράτους, δεν υπήρχαν θέματα αρμοδιότητάς του. Έτσι, το βάρος θα σηκώσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς, άλλωστε, η όλη διαδικασία προσλαμβάνει αναπτυξιακή διάσταση.

Στη διαδικασία της Τετάρτης θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου και Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης.

Δεν θα λάβουν μέρος σε καμία φάση της διαδικασίας οι υπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η επόμενη ομάδα θα συνεδριάσει τη Δευτέρα και θα αποτελείται από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: