Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Κοινό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τρίτη κατά του «Συμφώνου για το ευρώ»

«Όχι σε 'νεοφιλελεύθερες πολιτικές'»

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Συλλαλητήριο εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου διοργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τρίτη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, αντιδρώντας «στο νεοφιλελεύθερο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας ή σύμφωνο για το Ευρώ».

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι «ο συντονισμός της δράσης των συνδικάτων και η ενότητα όλων των εργαζομένων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την απόκρουση και την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και τη υιοθέτηση μιας δίκαιης Ευρωπαϊκής πολιτικής».

Η ΑΔΕΔΥ, από την πλευρά της, σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι της χώρας μας, μαζί με τους εργαζόμενους της Ευρώπης αντιστεκόμαστε στο αντιλαϊκό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, στη σκληρή λιτότητα και τον περιορισμό των δικαιωμάτων μας».

Σε συγκέντρωση και πορεία προς τα Γραφεία της ΕΕ καλεί και το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, εκτιμώντας πως «το Σύμφωνο για το ευρώ καταδικάζει σε αιώνια λιτότητα όλους τους λαούς της Ευρώπης, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, διαλύει ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και παραχωρεί ακόμα πιο ευνοϊκή φορολογία στις δυνάμεις του κεφαλαίου».

Αναδιοργάνωση χρέους ζητά η ΑΔΕΔΥ

Η αναδιοργάνωση της χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους των ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως του Νότου, με δίκαιη ρύθμιση, η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής «Τράπεζας Κρατικών Δανείων» ή Ταμείου -αντί μηχανισμών προσωρινού και αντικοινωνικού χαρακτήρα- είναι μια ρεαλιστική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα ο πρόεδρος της Σπύρος Παπασπύρος και η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, ενόψει του συλλαλητηρίου.

Άλλες λύσεις κατά την ΑΔΕΔΥ, θα ήταν η καθιέρωση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους των ευρωπαϊκών χωρών μέχρι το 60% του ΑΕΠ, καθώς και για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, η προώθηση πολιτικών εναρμόνισης σε κοινωνικά αποδεκτά επίπεδα των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, των κοινών ορίων στη φορολογία, των επιχειρήσεων και της περιουσίας, αλλά και της κερδοσκοπίας (π.χ. με την καθιέρωση φόρου επί των συναλλαγών).

«Η απαίτηση του Συμφώνου για μείωση του χρέους στο 60% του ΑΕΠ, για μια χώρα το χρέος της οποίας προβλέπεται να φτάσει το 160% του ΑΕΠ (προϋποθέτει πλεονάσματα πάνω από 6% το χρόνο για να μειώνεται κατά 1/20 το χρέος) είναι εκ των πραγμάτων ανέφικτη, χωρίς μισθούς των 500 ευρώ, συντάξεις των 300 ευρώ, μηδενισμό της λαϊκής κατανάλωσης, ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιδομάτων, των κοινωνικών παροχών και των κοινωνικών πολιτικών» επισημάνθηκε ακόμη.

«Ο κίνδυνος να χάσει η χώρα το δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις είναι πλέον ορατός και η επιβολή ενός άλλου -πιο επαχθούς- τύπου αναδιάρθρωσης (πέραν των επιμηκύνσεων κ.ά.) διαφαίνεται πια καθαρά στον ορίζοντα, με εγγυήσεις στη δημόσια περιουσία και ρήτρες παρακράτησης της τάξεως του 0,2% του ΑΕΠ ως ποινή σε περίπτωση απόκλισης από τους νέους δείκτες» πρόσθεσαν οι συνδικαλιστές.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: