Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Για τον Ιούνιο μετατίθεται η λύση-πακέτο για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Προτίμησαν την αναβολή

Η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια για τον μόνιμο μηχανισμό ευρω-στήριξης αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι
Η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια για τον μόνιμο μηχανισμό ευρω-στήριξης αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Για τον Ιούνιο μετατίθεται η λύση-πακέτο για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς η συμφωνία στο Eurogroup την Δευτέρα για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, μετά την έγκριση του ESM από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου, απαιτείται και η έγκρισή του από τα εθνικά κοινοβούλια, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι.

Έπειτα από εισήγηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Όλι Ρεν, οι υπουργοί αποφάσισαν να εισηγηθούν στους «27» την αναβολή ολόκληρου του πακέτου, περιλαµβανοµένων των ρυθµίσεων για την Ελλάδα, για τον Ιούνιο, µε πρόσχηµα την ανάγκη να υιοθετηθούν ταυτοχρόνως όλα τα µέτρα από τα εθνικά κοινοβούλια.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στη λύση-πακέτο έχουν συμπεριληφθεί η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και η μείωση του επιτοκίου. Επίσης, τόσο ο προσωρινός (EFSF) όσο και ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα μπορούν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι η Φινλανδία δεν μπορεί να εγκρίνει τη συμφωνία-πακέτο στα τέλη της εβδομάδας, καθώς δεν μπορεί να δεσμευθεί από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ πριν εκλεγεί η νέα κυβέρνηση της χώρας.

Επιπλέον, υπάρχει το ενδεχόμενο μπλοκαρίσματος από το γερμανικό κοινοβούλιο, στο οποίο πρόσφατα εγκρίθηκε ψήφισμα κατά της αγοράς ομολόγων από τον μηχανισμό.

Πάντως, μέχρι τον Ιούνιο ενδέχεται να παρουσιαστούν και άλλα προβλήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά πολιτικές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των χωρών-μελών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Την ίδια ώρα, η Ιρλανδία δεν φαίνεται να κερδίζει τη μείωση του επιτοκίου, όσο δεν αυξάνει τη φορολογία των επιχειρήσεων, ενώ η Πορτογαλία πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: