Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΔΕΝ ΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


Ρεπορτάζ : Νίκος Χ. Ρουσάνογλου
(από την Καθημερινή)
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα απειλείται να κινηθεί η ζήτηση για την απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την πορεία των τιμών, όσο και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Σύμφωνα...
με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Στατιστικής), υπό τον πρόεδρο του τμήματος, κ. Επαμεινώνδα Πανά, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Helexpo για την αγορά ακινήτων, σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων πολιτών, απάντησε ότι αποκλείει το ενδεχόμενο να προβεί σε αγορά ακινήτου τα επόμενα δύο χρόνια. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν καθολικό (89,3%), όταν το αντικείμενο αγοράς αφορά εξοχική κατοικία.
Σε ευθεία αντιστοιχία βρίσκονται και οι απόψεις των κατασκευαστών κατοικιών, οι οποίοι, σε ποσοστό 81,3%, θεωρούν ότι η κρίση στον κλάδο της οικοδομής θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 2 - 3 χρόνια ακόμα, ενώ το 66% αυτών εκτιμά ότι οι τιμές θα μειωθούν κι άλλο τους επόμενους μήνες. Οπως ανέφερε ο κ. Πανάς, δεν υπάρχει κανένα σημάδι αισιοδοξίας από τους πολίτες, τη στιγμή που επικρατεί ανησυχία και ανασφάλεια για την απασχόλησή τους, όσο και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων ή ακόμα και της καταβολής ενοικίου.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 71,8% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι η οικονομική κρίση έχει αυξήσει σε κάποιο βαθμό (από λίγο έως πάρα πολύ), το άγχος για θέματα που άπτονται με την κατοικία τους (πληρωμή ενοικίου, δόσεων στεγαστικού ή άλλου δανείου), ενώ αντιθέτως μόλις το 13,3% αναφέρει ότι η κρίση δεν έχει αυξήσει τις ανησυχίες του. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως οι πολίτες που ήδη διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία θεωρούν σε ποσοστό 50,8% ότι η αξία του ακινήτου τους σήμερα έχει μειωθεί, σε αντίθεση με το 13,3% που εκτιμά πως αυτή αυξήθηκε. Επιπλέον, το 40% των πολιτών υποστηρίζει πως η παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι κατάλληλη για την απόκτηση ακινήτου, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 29%.
Πρόσθετος κίνδυνος για την αγορά προέρχεται και από την εκτίναξη των κατασχέσεων. Με βάση την έρευνα του Πανεπιστημίου, κατά τα τελευταία τρία χρόνια, οι κατασχέσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί, αγγίζοντας τις 609 περιπτώσεις κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2010, συγκριτικά με 291 που είχαν καταγραφεί τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Το 31,2% αυτών έγιναν από ιδιώτες, ενώ ακολούθησαν τα τραπεζικά ιδρύματα με πρώτη την EFG Eurobank με 25,8% και δεύτερη την Alpha Bank με 12,9%.
Σύμφωνα, πάντως, με την κ. Μαριάννα Σταυροπούλου, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών, το χαρακτηριστικό της φετινής έκθεσης ακινήτων ήταν ότι οι ιδιοκτήτες / πωλητές υπερίσχυσαν των ενδιαφερόμενων αγοραστών σε ποσοστό 60% - 40%. Αντίστοιχα, το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών / επαγγελματιών, κυρίως Ρώσων και Βούλγαρων ήταν περισσότερο στραμμένο στην προώθηση των δικών τους ακινήτων σε Ελληνες αγοραστές, παρά τη μεταφορά του ενδιαφέροντος πελατών τους για απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: