Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας με αίτημα της Λιβύης εν μέσω συνεχιζόμενων βομβαρδισμών

Επιμένουν οι συγκρούσεις στο έδαφος


Παρά τους βομβαρδισμούς, οι μάχες επί του εδάφους συνεχίζονται
Παρά τους βομβαρδισμούς, οι μάχες επί του εδάφους συνεχίζονται
Τρίπολη, Λιβύη
Κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση συγκάλεσε αργά τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της κυβέρνησης της Λιβύης που είχε εκφραστεί από την αρχή της επιχείρησης την ώρα που συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Η Λιβύη κατηγορεί τις συμμαχικές δυνάμεις ότι σκοτώνουν αμάχους στο έδαφός της, νέες συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι.

Το 15μελές Συμβούλιο ασφαλείας έλαβε το Αίτημα απ' ευθείας από την κυβέρνηση της Τρίπολης και όχι μέσω της λιβυκής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία από νωρίς έχει επίσημα διαχωρίσει τη θέση της από την κυβέρνηση της χώρας στην Τρίπολη.

Σημειώνεται ότι οι δύο πρεσβευτές, Αμπντουλραχμάν Σάλγκαμ και Ιμπραήμ Νταλμπάσι, δεν είναι πλέον διαπιστευμένοι στον ΟΗΕ. Ο Σάλγκαμ αντικαταστάθηκε από τον Αλι Τρέκι, που δεν έχει ακόμα διαπιστεύει επισήμως.

Την ίδια ώρα και χωρίς να υπάρχει ενιαία γραμμή για το ποιος θα ηγείται, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των δυτικών χωρών κατά στόχων στη Λιβύη.

Αργά τη Δευτέρα η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι έγιναν νέες επιθέσεις «από τους σταυροφόρους εχθρούς» ενώ εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπήρξαν πολλά θύματα από τις επιδρομές σε λιμάνια και στο αεροδρόμιο της Σύρτης.

Άλλη μία ισχυρή έκρηξη, που την ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά, σημειώθηκε στην Τρίπολη. Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι η έκρηξη και τα πυρά προέρχονταν από περιοχή κοντά στην κατοικία του Καντάφι.

Εντωμεταξύ, δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδιζαν τη Δευτέρα επί πολλές ώρες, την πόλη Ζιντάν στη δυτική Λιβύη, όπως μετέδωσε το Al Jazeera, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στη Μιζουράτα, ανατολικά της Τρίπολης, δήλωσε ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τα πυρά των καθεστωτικών δυνάμεων. Οι δυνάμεις του Καντάφι «συγκέντρωσαν διά της βίας περίπου 500 ανθρώπους έξω από την πόλη και τους οδήγησαν στο κέντρο της Μιζουράτα για να διαδηλώσουν σε υποστήριξη του Καντάφι» ανέφεραν ακόμη. Αμέσως έγινε αντιδιαδήλωση χιλιάδων κατοίκων της πόλης, πρόσθεσαν.

Στόχος και ο Καντάφι;

Σχετικά με το στόχο της επιχείρησης και το αν περιλαμβάνεται και ο ίδιος ο Μ.Καντάφι, οι δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού Κάρτερ Χαμ, ο οποίος ηγείται των αμερικανικών δυνάμεων που μετέχουν στις επιχειρήσεις ξεκαθάρισαν κάπως το τοπίο.

Όπως υπογράμμισε ότι δεν θα ήταν το ιδανικό να παραμείνει ο Λίβυος ηγέτης στην εξουσία, αλλά διευκρίνισε ότι μια επίθεση στον Μ.Καντάφι δεν αποτελεί μέρος της αποστολής του. Ο ίδιος, είπε, δεν έχει εντολές για μια απευθείας επίθεση στο Λίβυο ηγέτη για να προσθέσει ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι και στρατοπεδεύουν κοντά στη Βεγγάζη, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, δεν
δείχνουν «μεγάλη επιθυμία ή ικανότητα να ξαναρχίσουν την επίθεση».

Διευκρίνισε τέλος ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν τους αμάχους και όχι για να προσφέρουν μια από αέρος υποστήριξη στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη που αγωνίζονται κατά του Καντάφι.

Οι συμμαχικές δυνάμεις στη Λιβύη δεν έχουν στόχο «να καταστρέψουν ολοκληρωτικά» τον στρατό του Καντάφι, τόνισε ο Χαμ, και βάζουν στο στόχαστρο μόνον αυτούς που αψηφούν τη διεθνή εντολή.

Μέσα στην ημέρα σύγχυση προκλήθηκε από την πληροφορία ότι ένας από τους γιους του Λίβυοθ ηγέτη, ο Χαμίς Καντάφι, υπέκυψε στα τραύματά του τη Δευτέρα σε νοσοκομείο της Τρίπολης.

Ο Χαμίς Καντάφι, επικεφαλής επίλεκτου τάγματος, φέρεται να είχε τραυματιστεί το Σάββατο, όταν πιλότος της λιβυκής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ο Καντάφι ή κάποιοι συγγενείς του. Σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση.

Ωστόσο δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση για την πληροφορία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: