Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ενημέρωση της Βουλής για τη Λιβύη Η Ελλάδα δεν θα γίνει «επιτήδειος ουδέτερος» στις εξελίξεις, τόνισε ο πρωθυπουργός

Απότην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή
Απότην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή
Αθήνα
Η Ελλάδα παρέχει επικουρική υποστήριξη και δεν συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, επανάλαβε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας τη Βουλή για τις εξελίξεις. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θέμα εθνικής σημασίας την κατάσταση στη Λιβύη και τόνισε ότι η χώρα μας τηρεί στάση υπευθυνότητας.«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις στην περιοχή. Η στάση αυτή δεν θα βοηθούσε τα εθνικά συμφέροντα», ανέφερε ο πρωθυπουργός και δικαιολόγησε τις επιλογές της διεθνούς κοινότητας για τη Λιβύη, προκειμένου, όπως ανέφερε, να αποφευχθεί η ομαδική σφαγή αμάχων και ένα συνεπαγόμενο μαζικό κύμα μετανάστευσης, καθώς και για να υπηρετηθούν οι δημοκρατικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σημείωσε δε, πως η παρουσία της Ελλάδας στο πλευρό των χωρών που τάσσονται υπέρ της ένοπλης πίεσης στο καθεστώς Καντάφι, με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης, είναι σύμφωνη με τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις. Η απουσία της Ελλάδας δεν θα βοηθούσε τα εθνικά μας συμφέροντα


«Ως χώρα, έχουμε συμφέρον να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της διεθνούς μας αξιοπιστίας χωρίς την λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, παρατηρώντας πως, όταν η Ελλάδα αξιώνει την υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και την ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να αντιτάσσεται στις σημερινές. Οι πολεμικές ενέργειες εναντίον της Λιβύης ωστόσο, θα πρέπει να συνοδευτούν και από μία συνολική πολιτική προσέγγιση, που θα αποσκοπεί στην προώθηση της εθνικής συνεννόησης στη χώρα αυτή και στον σεβασμό της νομιμότητας.

«Πολλοί μπορεί να σκέφτονται μόνον το σήμερα. Εμείς ως φίλος του λιβυκού λαού οφείλουμε να σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να ξέρει ότι έχει ένα φίλο, με αρχές, ανιδιοτελή, έτοιμο να βοηθήσει τον λιβυκό λαό στην ανοικοδόμηση της πατρίδας του. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις. Η απουσία της Ελλάδας δεν θα βοηθούσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα είμαστε παρόντες με την δύναμη αρχών, με σεβασμό στις υποχρεώσεις μας και στην ανάγκη για δημοκρατική αναγέννηση της περιοχής» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Όσοι φίλοι και μη, είχαν ξεχάσει τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, σήμερα ξανά τον αναγνωρίζουν και τον ανακαλύπτουν. Το στοιχείο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν σοβαρότατα και να χρωματίζει τις αποφάσεις της Ε.Ε. που αφορούν και την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και θα είναι, πραγματικός πόλος αρχών, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

ΝΔ: Η Ελλάδα, ορθά, είναι παρούσα στις εξελίξεις

Υπέρ της άποψης ότι η Ελλάδα οφείλει «να δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις, να τιμά τις συμβατικές της υποχρεώσεις, να δηλώνει έμπρακτα τη δημοκρατική και φιλελεύθερη στάση της και να αξιοποιεί τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακά βαθιές και σταθερές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο» τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μίλησε εξ ονόματος του κόμματος, καθώς ο κ. Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στο εξωτερικό.

«Η Ελλάδα, ορθά, είναι παρούσα στις εξελίξεις του γεωπολιτικού μας περιβάλλοντος» πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας πως η χώρα μας επίσης ορθά «στηρίζει την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας και παρέχει διευκολύνσεις στις Συμμαχικές Δυνάμεις, λειτουργώντας υποστηρικτικά στα σχέδια που εφαρμόζονται και, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δεν επιχειρεί στρατιωτικά».

Η Ελλάδα «δεν ενεργεί μόνο ως συνεπής εταίρος μιας πολιτικοστρατιωτικής συμμαχίας. Ενεργεί ως χώρα, παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, που έχει πλήρη συνείδηση του διαχρονικού ιστορικού της ρόλου στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη και τον κόσμο. Το ρόλο αυτό, οφείλει να τον διεκδικεί συνεχώς».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως σύμβολο αντίστασης στον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό. «Πέρα και πάνω, από την όποια, άμεση ή έμμεση, συμμετοχή μας στην επιχείρηση της Λιβύης, αυτό είναι το μήνυμά μας προς τον επαναστατημένο λαό της Λιβύης, αλλά και προς τους άλλους λαούς που αυτόν τον καιρό εξεγείρονται, διεκδικώντας την πολυπόθητη δημοκρατία. Και αυτό, εκτιμάται σήμερα, αλλά περισσότερο θα εκτιμηθεί στο μέλλον, από τον ίδιο το λαό της Λιβύης» συμπλήρωσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: