Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Δεν βγαίνουν τα «κουκιά»...


Παρ' όλο που και οι πιο ρεαλιστές γαλάζιοι αναγνωρίζουν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ότι, μετά τη στροφή της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την οριστική απόφαση του Φώτη Κουβέλη όχι μόνο να...
μην είναι ο ίδιος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά να καταψηφίσει το κόμμα του την κυβερνητική πρόταση ανεξαρτήτως προσώπου, οι 180 «δεν βγαίνουν», συνεχίζεται η προσπάθεια προσέγγισης ανεξάρτητων βουλευτών ή βουλευτών άλλων κομμάτων που κινδυνεύουν να μην ξαναμπούν στη Βουλή σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Σε αυτή, κομβικό ρόλο θα έχουν εκ των πραγμάτων οι δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Δημήτρης Σταμάτης και Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης (ο οποίος και θα ανοίξει από πλευρά της Ν.Δ. αύριο τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης) και βεβαίως ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος και λόγω του θεσμικού του ρόλου αλλά και κομματικής εμπειρίας έχει καλή σχέση με πολλούς βουλευτές. Τα κουκιά, όμως, χωρίς ΔΗΜΑΡ δύσκολο να βγουν, εκτός εάν κάτω από το τραπέζι γίνει καμία ανίερη συμμαχία με Χ. Α.

Β. ΣΑΜ. - enet.gr

Read more...

Στο χειρουργείο ο Υπολοχαγός...


Στο χειρουργείο ο ΥπολοχαγόςΣτο χειρουργείο του Νοσοκομείου Βόλου είναι ο Υπολοχαγός Β.Κ που τραυματίστηκε μετά από έκρηξη όλμου στο Πεδίο Βολής του Ελληνικού Στρατού στις Γλαφυρές Μαγνησίας.

Σύμφωνα με...
το e-Volos.gr που επικαλείται ιατρικές πηγές, ο τραυματισμός του Υπολοχαγού έχει προέλθει από θραύσμα στην δεξιά κοιλιακή χώρα, γεγονός που οδήγησε τους γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου στην απόφαση του άμεσου χειρουργείου, ώστε να αφαιρέσουν το θραύσμα και να επιδιορθώσουν τις τυχόν βλάβες που του έχει προκαλέσει.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τόσο η γενική, όσο και η αιμοδυναμική κατάσταση του Υπολοχαγού, χαρακτηρίζεται καλή...

Read more...

Παπούλιας:Η Ελλάδα πενθεί για την τραγική απώλεια...


Παπούλιας:Η Ελλάδα πενθεί για την τραγική απώλειαΤα συλλυπητήριά του για το τραγικό δυστύχημα στο πεδίο βολής στο Βόλο, όπου...
έχασαν τη ζωή τους δύο επαγγελματίες οπλίτες και ένας οπλίτης θητείας, εκφράζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

"Με οδύνη απευθύνομαι στις οικογένειες των αδικοχαμένων στρατιωτών μας, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη όλων μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας.

Η Ελλάδα ολόκληρη πενθεί για την τραγική απώλεια. Εύχομαι να είναι αυτή η τελευταία στο βωμό του καθήκοντος" αναφέρει ο κ. Παπούλιας...
enikos.gr

Read more...

"Η κυβέρνηση Σαμαρά θα φύγει σύντομα"...


«Η κυβέρνηση Σαμαρά θα φύγει σύντομα»Τσίπρας: Ετοιμαζόμαστε να κυβερνήσουμε για να δημιουργήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον...

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, ζήτησε τη συνεργασία των παραγωγικών φορέων και των ...
επαγγελματικών οργανώσεων για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Παρουσιάζοντας την κατάσταση σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η τετραετία των μνημονίων έφτασε την οικονομία σε κατάσταση οριακή», για να συμπληρώσει πως δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία ότι η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης έχει αποτύχει, με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία, την πραγματική οικονομία και την εσωτερική αγορά.

Αναφερόμενος στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

«Συνεχίζει να υλοποιεί το Μνημόνιο και υμνεί τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης και της καταστροφής της εσωτερικής αγοράς. Μονιμοποιεί τις φοροεπιβαρύνσεις, όπως είναι η "έκτακτη" εισφορά αλληλεγγύης που υποτίθεται πως θα έληγε φέτος, το χαράτσι στα ακίνητα με τη μορφή του ΕΝΦΙΑ, και την τεράστια αύξηση από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης». Ειδικά για το τελευταίο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ενώ έχει αυξηθεί κατά 1471% από τον Μάρτιο του 2011, η κυβέρνηση τον μειώνει μόλις κατά 30% και πανηγυρίζει», και τόνισε ότι «πρόκειται για προκλητικό προεκλογικό εμπαιγμό».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την πρόβλεψη ότι «αυτός ο προϋπολογισμός, όμως, θα είναι η τελευταία άσκηση επί μνημονιακού χάρτου», εξηγώντας ότι αυτό θα συμβεί «όχι γιατί θα φύγει το Μνημόνιο με την κυβέρνηση Σαμαρά. Αλλά γιατί σύντομα θα φύγει η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «ετοιμαζόμαστε να κυβερνήσουμε με σχέδιο, όχι για να επαναφέρουμε το χρεοκοπημένο παρελθόν, ούτε για να διαχειριστούμε το απωθητικό παρόν, αλλά για να δημιουργήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, επιδιώκουμε τη θεσμική συνεργασία όλων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων. Οι πόρτες μας θα είναι ανοιχτές σε όλους. Γιατί η Ελλάδα μας έχει ανάγκη όλους»...
newsbeast.gr

Read more...

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το τραγικό δυστύχημα στο Βόλο...


Για το τραγικό δυστύχημα που συνέβη νωρίτερα στη Μαγνησία που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις στρατιώτες όταν ...
εξερράγη σωλήνας όλμου στο πεδίο βολής Γλαφυρών κοντά στο Βόλο εξέδωσε ανακοίνωση το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του και τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των τριών οπλιτών, που με τραγικό τρόπο έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια άσκησης με βαρέα όπλα στο Βόλο»...
left.gr

Read more...

Οι τρεις πιθανές αιτίες...


oi-treis-pithanes-aities-gia-to-polynekro-dystyxhma-sthn-askhsh-sto-bolo
...για το πολύνεκρο δυστύχημα...
Αυτή την ώρα το Γενικό Επιτελείο Στρατού βρίσκεται στη διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών. Μόλις ολοκληρωθεί το Πεντάγωνο θα δώσει ...
στη δημοσιότητα των ονόματα των θανόντων και του τραυματία αξιωματικού.

Τα αίτια της έκρηξης

Σύμφωνα με ειδικούς αξιωματικούς οι όλμοι αυτοί έχουν μητρώο όπου αναφέρεται πόσες βολές έχουν πραγματοποιήσει και όταν συμπληρωθεί ο αριθμός που ορίζει ο κατασκευαστής, αποσύρονται.
Επίσης πριν από την κάθε χρήση του σωλήνα όλμου γίνεται πάντα οπτικός έλεγχος από ειδικό αξιωματικό. Ειδικοί οπλουργοί ελέγχουν σχολαστικά το συγκεκριμένο όπλο και αν εκτιμήσουν ότι για οποιοδήποτε λόγο ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί, αποσύρεται αμέσως χωρίς δεύτερη σκέψη.
Άρα για να διαρραγεί ο συγκεκριμένος σωλήνας θα πρέπει να μην είχε συμπληρωθεί το προβλεπόμενο όριο εκτελέσεων βολών και ο σωλήνας όλμου να έδειχνε «καθαρός», να μην φαινόταν ότι έχει υποστεί ρήγμα από προηγούμενες βολές.
Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί για κάποιον , άγνωστο μέχρι στιγμής, λόγο το βλήμα να μπλόκαρε μέσα στο σωλήνα και ενώ δημιουργήθηκαν τα προωθητικά αέρια εκτόξευσής του δεν μπόρεσε να βγει από το σωλήνα και να έσκασε μέσα σε αυτόν.
Το να ενεργοποιήθηκε το καψούλι έκρηξης της κεφαλής του βλήματος με το που εισήλθε το βλήμα στο σωλήνα δεν αποκλείεται καθώς θα διερευνηθεί και αυτό το ενδεχόμενο.
πηγη newpost.gr

Read more...

Στους ΑΝ.ΕΛ., ο Νικολόπουλος...




 Στην Κ.O. των ΑNEΛ εντάσσεται ο Νίκος Νικολόπουλος.  Καμμένος και  Νικολόπουλος θα...
επισκεφθούν για το λόγο αυτόν το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, προκειμένου να του επιδώσουν σχετική επιστολή...

Read more...

Τι αναφέρει το ΓΕΣ, για το τραγικό δυστύχημα...





Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ενημερώνει ότι.. την 07 Οκτωβρίου 2014, περί τις 13:30, στο Πεδίο Ασκήσεων «ΓΛΑΦΥΡΩΝ» Μαγνησίας, κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων βολών Βαρέων Όπλων Πεζικού με όλμους 81 χιλ, διερράγη ο σωλήνας του όλμου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό δυο Επαγγελματιών Οπλιτών Πεζικού και ενός Οπλίτη Θητείας και τον τραυματισμό ενός Αξιωματικού.

Ο τραυματίας Αξιωματικός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου.

Επί τόπου μεταβαίνει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος κ. Χρίστος Μανωλάς.

Read more...

Βόλος: Πως συνέβη η τραγωδία...



-Δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα. 
-Στο σημείο μεταβαίνουν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γ. Λαμπρόπουλος και ο αρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Χ. Μανωλάς.
-Tι ζήτησε ο Αβραμόπουλος...
Τραγωδία στις ένοπλες δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια άσκησης με βαρέα όπλα στο Πεδίο Βολού Γλαφυρών Βόλου διερράγη σωλήνας όλμου με...
αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, δύο  επαγγελματίας οπλίτες και ένας οπλίτης θητείας. Εκτός από τους τρεις νεκρούς έχει τραυματιστεί βαρύτατα ένας υπολοχαγός.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα δεν έχουν διευκρινιστεί.

Αυτή την ώρα μεταβαίνουν στον τόπο του δυστυχήματος ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς. Κατά πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΣ την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση των αιτίων της πρωτοφανούς τραγωδίας.

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις.

Read more...

Εύθραυστες ισορροπίες...


 
... πίσω από την απουσία Σαμαρά στην ψήφο εμπιστοσύνης...
Εντύπωση για τις δυνάμεις εξουσίας στο εσωτερικό της δικομματικής προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δε δίνει το «δαχτυλίδι» στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά στον Μάκη Βορίδη, γεγονός που ίσως προοικονομεί τη ...
μελλοντική συντηρικοποίηση της δεξιάς παράταξης.
Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την πραγματοποίηση διορθωτικού ανασχηματισμού μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ως προειδοποίηση στους βουλευτές του που ακολοθούν προσωπική ατζέντα και διαφοροποιούνται από την κυβερνητική «γραμμή». Από την άλλη, προς αποφυγή πράσινων διαρροών ο πρωθυπουργός έδωσε χθες «συγχωροχάρτι» στον Ευάγγελο Βενιζέλο για το ζήτημα των υποβρυχίων.
Σήμερα, σύσκεψη με υπουργικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη, είχε ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αντικείμενο την προετοιμασία και τον συντονισμό του ΠΑΣΟΚ ενόψει της τριήμερης συζήτησης και της ψηφοφορίας για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ενώ αύριο το πρωί στις 12, συνεδριάζει στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Την άρνηση του πρωθυπουργού να παραστεί ως επικεφαλής της κυβέρνησης στη συζήτηση και να έρθει αντιμέτωπος με τον αντίλογο της αντιπολίτευσης, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτηρίζοντας την «αδικαιολόγητη και προσβλητική για το Κοινοβούλιο». Υπενθύμισε επίσης ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς υποτιμά το Κοινοβούλιο» διερωτώμενος «θυμάστε να έχει έρθει πολλές ο κ. Σαμαράς σε συζητήσεις στην Ολομέλεια;».

tvxs.gr

Read more...

Γιαταγάνα: Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ...




«Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ούτε ψηφίζω για πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακόμη κι αν προτείνουν τον...
ίδιο τον Θεό», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές.



«Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα ακούσω τις προτάσεις της, αλλά δεν θα δώσω την ψήφο μου» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γιαταγάνα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

Και συμπλήρωσε: «Έχουμε παραβιάσει ακόμη και την Δημοκρατία, η κυβέρνηση νομοθετεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Αυτά δεν μπορώ εγώ να τα δεχτώ. Πρέπει να πάμε σε εκλογές. Ο λαός θα δώσει την λύση».

Σχολιάζοντας τον χθεσινό διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό η κ. Γιαταγάνα, επανέλαβε την τοποθέτησή της ότι δεν ανήκει πουθενά και σε κανένα κόμμα, ενώ εκτίμησε ότι είναι λάθος του Αντώνη Σαμαρά που δεν έχει ξεκινήσει την διαδικασία για την Εξεταστική για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο: «Εκκρεμούν πολλές μηνύσεις εναντίον του Γ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου για εσχάτη προδοσία. Ήταν υποχρέωση του Σαμαρά να κάνει την εξεταστική για το Μνημόνιο, όταν η χώρα γονατίζει. Δεν μπορεί οι άνθρωποι που εμπιστευόμαστε τις τύχες μας να είναι στο απυρόβλητο»

Read more...

Βρήκαν τη νεκρική μάσκα του Φιλίππου Β’...



Θραύσματα από τη μάσκα που φορούσε ο βασιλιάς των Μακεδόνων Φίλιππος Β’ ως αρχιερέας των ορφικών μυστηρίων εντοπίστηκαν στον...
τάφο ΙΙ στις Αιγές (Βεργίνα).

Ιχνη χουντίτη και πορφύρας στα 350 οστά και θραύσματα οστών στις δύο χρυσές λάρνακες, επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι ο νεκρός έφερε στο πρόσωπο μια επιμελημένη κατασκευή , την οποία φορούσε εν ζωή και ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του, την έβαλαν στο πρόσωπό του πριν από την καύση.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...


πηγη ΕΘΝΟΣ

Read more...

Επιμένει ο Καργάκος: "Στην Αμφίπολη βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος"...


Την πεποίθησή του ότι στον τύμβο της Αμφίπολης είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος επανέλαβε ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος αναφέροντας χαρακτηριστικά "Εγώ επιμένω ότι εάν ...
πρόκειται να βρεθεί τάφος του Αλεξάνδρου αυτός θα είναι στην Μακεδονία και για κάποιους ειδικούς λόγους πιστεύω ότι βρίσκεται στην Αμφίπολη. Ο πιθανότερος τόπος είναι η Αμφίπολη και το σημείο εκείνο το οποίο θεωρώ ότι είναι πιθανότερο είναι ο Λέων της Αμφιπόλεως".

Ο ιστορικός τόνισε μιλώντας στον Real FM "Επί 20ετίας είχα ένα προαίσθημα ότι τα λείψανα του Αλεξάνδρου πρέπει να είχαν μεταφερθεί στην Μακεδονία. Πιθανώς κατά επιθυμία του ιδίου" και συμπλήρωσε  "Η ανασκαφή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ούτε σε δύο βδομάδες. Ας κάνουμε υπομονή δύο χρόνια κύριε υπουργέ. Ο λόφος αυτός κρύβει πράγματα πολλά. Ενδεχομένως να μην είναι μόνο μία είσοδος να είναι και άλλοι είσοδοι. Ενδέχεται ακόμη να έχουμε και εκπλήξεις αν ανασκαφεί όλος ο χώρος. Δεν χρειάζονται ειρωνίες και ύβρεις. Αυτήν τη στιγμή μας δίνεται η ευκαιρία να προβάλλουμε την χώρα μας"...
parapolitika.gr

Read more...

Αιματηρές διαδηλώσεις Στους δρόμους οι Κούρδοι της Τουρκίας για το Κομπανί


Στους δρόμους οι Κούρδοι της Τουρκίας για το Κομπανί
Διαδηλωτές προσπαθούν να αποφύγουν την επίθεση της Αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Κωνσταντινούπολη
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας Κούρδων διαδηλωτών στην Τουρκία κατά της κατάληψης της κουρδικής πόλης Κομπανί της Συρίας. Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας νεκρός έπεσε ένας διαδηλωτής και αναφέρονται πολλοί τραυματίες. Σε επιφυλακή οι τουρκική αστυνομία, η ηγεσία της οποίας ανακάλεσε όλες τις άδειες.

Το κλίμα στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, ήταν φορτισμένο από το πρωί. Μεγάλες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε όλες σχεδόν τις κουρδικές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά και στη Μερσίνα και την Αττάλεια στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι πιο μαζικές διαδηλώσεις εκδηλώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της Αστυνομίας που προσπάθησε να διαλύσει τις συγκεντρώσεις στις περιοχές της Χαλκηδόνας, του Μπάγτζιλαρ και του Σουλτανγκαζί.

Παρόμοιο ήταν και το σκηνικό στην πρωτεύουσα, Αγκυρα. Οι περίπου 1.000 διαδηλωτές επιχείρησαν να συγκροτήσουν πορεία προς τα γραφείς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Όταν η Αστυνομία προσπάθησε να τους εμποδίσει με αντλίες νερού και χημικά ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις.

Η πιο βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν, ωστόσο στην επαρχία Βάρτο της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μιας περιοχής με ισχυρή παρουσία του κουρδικού στοιχείου. Στις συγκρούσεις με την αστυνομία έχασε τη ζωή του ένας 25χρονος διαδηλωτής και τραυματίστηκε άλλος ένας.

Συγκρούσεις με τραυματίες ξέσπασαν και στην επαρχία Χακιάρι, από όπου αναχώρησαν πέντε λεωφορεία με διαδηλωτές με προορισμό τη μεθόριο με τη Συρία, στο σημείο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πόλη Κομπανί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε στρατόπεδο προσφύγων στο Γκαζιαντέπ, στα σύνορα με τη Συρία, και επιβεβαίωσε ότι «το Κομπανί είναι έτοιμο να πέσει». Ζήτησε παράλληλα να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν οι δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην πόλη βρίσκονται ήδη δύο χιλιάδες άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους» και έχουν υψώσει τις μαύρες σημαίες τους στο ανατολικό της άκρο. Οι συγκρούσεις μαίνονται με τις κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη, ενώ πυκνοί καπνοί συνοδεύουν τον ήχο εκρήξεων από τις αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού.

Περισσότεροι από 180.000 Κούρδοι της Συρίας έχουν περάσει σε τουρκικό έδαφος για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών.

Διαβάστε επίσης:

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Διευκρινίσεις μετά το σάλο Ποιες εταιρικές παροχές σε είδος δεν φορολογούνται


Ποιες εταιρικές παροχές σε είδος δεν φορολογούνται
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την φορολόγηση παροχών σε είδος, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παραθέτει διευκρινίσεις προς επεξήγηση της εγκυκλίου, εξηγώντας τι δεν φορολογείται.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πολλοί προσπάθησαν να πουν ότι φορολογούμε εν γένει τις παροχές σε είδος. Θα ήθελα να ενημερώσω ότι η εγκύκλιος που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αφορά την εξαίρεση πολλών κατηγοριών παροχών σε είδος που μέχρι σήμερα θεωρούνταν παροχές και φορολογούνταν.

» Συνεπώς αποσαφηνίζεται το πλαίσιο των παροχών σε είδος και της φορολόγησής τους για να μην υπάρχουν προβλήματα στους φορολογικούς ελέγχους όπου τα προβλήματα αυτά ήταν αρκετά, ταλαιπωρούσαν τις επιχειρήσεις και δημιουργούσαν τεράστια ασάφεια ακόμη και στους φορολογούμενους μισθωτούς. Συνεπώς ξεκαθαρίζεται το επιχειρηματικό περιβάλλον.»

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει:

  • Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται η εφαρμογή του άρθρου 13 Ν. 4172/2013 -δεν πρόκειται για νέα νομοθεσία. Οι παροχές σε είδος φορολογούνταν και με το προϊσχύον καθεστώς του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος από το 1994
  • Για τους χαμηλόμισθους ΔΕΝ τίθεται θέμα φορολογικής επιβάρυνσης, αφού οι παροχές αυτές προορίζονται κατά κανόνα για τα ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ που έχουν και μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα
  • ΔΕΝ φορολογούνται παροχές σε είδος, οι οποίες δίνονται σε όλο το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό μίας επιχείρησης σύμφωνα με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, δεδομένου ότι οι συμφωνημένες αυτές παροχές καλύπτουν τις εργασιακές ανάγκες των εργαζομένων της επιχείρησης
Ειδικά σε όλες τις περιπτώσεις συμβάσεων εργασίας (ατομικές, συλλογικές κλπ) δεν έχουν την έννοια της παροχής και άρα:

  • ΔΕΝ φορολογούνται οι κάθε είδους παροχές προς τους εργαζόμενους για την ασφάλεια και υγιεινή στο χώρο εργασίας
  • ΔΕΝ φορολογείται η παροχή τροφής στο χώρο εργασίας
  • ΔΕΝ φορολογείται η χορήγηση γάλακτος
  • ΔΕΝ φορολογείται η φύλαξη των παιδιών στο χώρο εργασίας
  • ΔΕΝ φορολογείται η μεταφορά των εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους με μεταφορικά μέσα (λεωφορεία, mini-bus) με δαπάνες της επιχείρησης
  • ΔΕΝ φορολογείται η παροχή στολής εργασίας στους εργαζόμενους
  • ΔΕΝ θεωρείται εισόδημα και δεν φορολογείται η αξία των διατακτικών μέχρι έξι ευρώ καθημερινά (οι διατακτικές εξαργυρώνονται σε σουπερμάρκετ κλπ καταστήματα)
  • ΔΕΝ φορολογούνται ΓΕΝΙΚΩΣ οι ΠΑΡΟΧΕΣ που δίνονται για την εκτέλεση της εργασίας
  • ΔΕΝ φορολογείται η χορήγηση θέσης στάθμευσης
  • ΔΕΝ φορολογούνται οι παροχές που δίνονται για την κάλυψη δαπανών ή την αποκατάσταση ζημιών του εργαζόμενου στο πλαίσιο της εργασιακής του σχέσης
  • ΔΕΝ φορολογείται η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια ή σεμινάρια ή κάθε είδους εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδέονται με την απόκτηση γνώσης ή εμπειρίας σχετικής με την εργασία του υπαλλήλου
  • ΔΕΝ φορολογούνται οι συνδρομές σε επαγγελματικά περιοδικά και επιμελητήρια για τους υπαλλήλους της επιχείρησης
  • ΔΕΝ φορολογούνται οι υποτροφίες που δίνονται από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για τη φοίτηση σε αυτά, ακόμα και αν υπότροφοι είναι τα τέκνα των υπαλλήλων των εκπαιδευτηρίων.
  • ΔΕΝ φορολογείται η χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών για τις ανάγκες της επιχείρησης, όπως για παράδειγμα την κάλυψη δαπανών σε επαγγελματικό ταξίδι
  • ΔΕΝ φορολογείται η παροχή οικίας σε υπηρετούντες στο Δημόσιο και τους φορείς του Δημοσίου, δεδομένου ότι μετακίνησή τους είναι εκ του νόμου υποχρεωτική
  • ΔΕΝ φορολογείται η παροχή οικίας στους εργαζόμενους σε περίπτωση πρόσκαιρης εκτός έδρας μετακίνησής τους σε υποκατάστημα, εργοτάξιο ή άλλη εγκατάσταση του εργοδότη
  • ΔΕΝ φορολογούνται ανεξάρτητα από την αξία της παροχής, ακόμα και αν αυτή υπερβαίνει τα 300 ευρώ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
  • Φορολογούνται μόνον αυτοκίνητα που παρέχονται στα υψηλόβαθμα στελέχη (status cars).
  • *(αφορά τη φορολόγηση του 30% της απόσβεσης ή του μισθώματος)
  • ΔΕΝ φορολογούνται τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι πωλητές, τεχνικοί κλπ εργαζόμενοι των οποίων η εργασία απαιτεί συχνή μετακίνηση
  • ΔΕΝ φορολογούνται τα αυτοκίνητα δοκιμών (test-drive)
  • ΔΕΝ φορολογούνται τα αυτοκίνητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη μετακίνηση των πελατών τους
  • ΔΕΝ φορολογούνται τα αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού (mini-bus)
  • ΔΕΝ φορολογούνται τα αυτοκίνητα πίστας των αεροδρομίων
  • ΔΕΝ φορολογούνται τα αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού ή υψηλών προσώπων των επιχειρήσεων διαχείρισης των αεροδρομίων
  • Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ θεωρείται παροχή η δαπάνη των καυσίμων και συντήρησης των αυτοκινήτων (π.χ. διόδια, βενζίνη, ΚΤΕΟ, service, parking, αλλαγή ελαστικών κλπ)
ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
  • ΔΕΝ φορολογείται το ποσό του παγίου σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας ανεξάρτητα από τον αριθμό συνδέσεων που έχει δοθεί σε κάθε έναν εργαζόμενο.
  • ΔΕΝ φορολογείται ούτε το υπερβάλλον ποσό του παγίου, εφόσον αφορά επαγγελματικούς σκοπούς με μία απλή βεβαίωση του εργοδότη
  • ΔΕΝ φορολογείται η παροχή συσκευών Η/Υ, tablets, κινητών και λοιπού εξοπλισμού για ένα τέτοιο εργαλείο ανά είδος. Δηλαδή, αν η επιχείρηση χορηγεί σε εργαζόμενό της έναν φορητό υπολογιστή, μία συσκευή τηλεφωνάς και ένα tablet, η παροχή των τριών αυτών εργαλείων εργασίας δεν αποτελεί εισόδημα.
  • ΔΕΝ φορολογείται η δαπάνη πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω των πιο πάνω συσκευών
ΔΑΝΕΙΑ
  • ΔΕΝ φορολογείται η διαφορά επιτοκίου των δανείων παντός είδους (τραπεζικά που χορηγούν οι τράπεζες στο προσωπικό τους, δάνεια με έγγραφη ή μη συμφωνία που δίνουν οι εργοδότες στους υπαλλήλους τους καθώς και προκαταβολές ανεξαρτήτως ποσού) που έχουν δοθεί μέχρι 31/12/2013. Αυτό ισχύει ασχέτως του ποσού του δανείου ή του χρόνου αποπληρωμής του.
Όλα τα ανωτέρω ΔΕΝ φορολογούνται γιατί ΔΕΝ θεωρούνται παροχές.

Σε ό,τι αφορά τις παροχές, ΔΕΝ φορολογούνται παροχές ως 300 ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο, ακόμα και αν η συνολική αξία της παροχής υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Δηλαδή, ακόμα και σε όσα στελέχη εταιριών η αξία της παροχής υπερβαίνει τα 300 ευρώ, το όριο των 300 ευρώ λειτουργεί ως αφορολόγητο όριο και θα φορολογηθεί μόνο για το υπερβάλλον

ΕΞΑΙΡΕΣΗ: φορολογούνται μόνον τα αυτοκίνητα σε υψηλόβαθμα στελέχη, με 30% της απόσβεσης ή του μισθώματος (και όχι αυτά που παραχωρούνται για επαγγελματική χρήση), η διαφορά επιτοκίου των δανείων, τα stock options και η παραχώρηση κατοικίας ακόμα και αν είναι κάτω από 300 ευρώ ετησίως.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Γιουρούσι της κυβέρνησης για νέο φορολογικό αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ


Γιουρούσι της κυβέρνησης για νέο φορολογικό αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ
Αύξηση της "φοροεπιδρομής" προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 σε σχέση με το 2014, διαπιστώνει το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνοντας, ταυτόχρονα, τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ότι "στη ΔΕΘ μοίρασε χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς φορολογούμενους, αλλά πολύ σύντομα αποδείχτηκε η αλήθεια".

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «τα συνήθη υποζύγια» θα κληθούν για ακόμη μία χρονιά να πληρώσουν το μάρμαρο, μέσω:
- Της μονιμοποίησης του ΕΝΦΙΑ, ενός δημευτικού φόρου που υπερφορολογεί τη μικρή και τη μεσαία ιδιοκτησία. Ο φόρος και ο εισπρακτικός στόχος του θα παραμείνει ως έχει και το 2015.
- Της μονιμοποίησης της δήθεν Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία έληγε φέτος, με το περιτύλιγμα μίας δήθεν μείωσης.
- Της συνέχισης της παράλογης και αναποτελεσματικής πολιτικής μέσω της υπέρογκης αύξησης στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (αύξηση η οποία μονιμοποιείται), με οριακές μειώσεις που δεν διορθώνουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.
- Της αύξησης των εσόδων στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ κλπ), που σημαίνει νέα επιδρομή στα εισοδήματα των φτωχών νοικοκυριών.
Καταλήγοντας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι οι εξαγγελίες του κ. Σαμαρά περί δήθεν μειώσεων στους συντελεστές φυσικών προσώπων εγκαταλείπονται, μπροστά στην αναγκαιότητα να υπηρετήσει τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων πάνω σε κοινωνικά συντρίμμια.
egiakoumis.gr

Read more...

9,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ...


- Μη αναστρέψιμη η εικόνα, κατά τον καθηγητή Πανά
-Πόσες έδρες παίρνουν τα κόμματα
- Με ποιους μπορεί να κάνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ...
Δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει διαφορά 9,5 μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της ΝΔ.  3o κόμμα η Χρυσή Αυγή. 4o με διαφορά στήθους από το ΠΑΣΟΚ το "Ποτάμι", 6ο το ΚΚΕ και 7ο, στο όριο του 3%, το κόμμα των ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, οι έδρες των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:...

ΣΥΡΙΖΑ 143 
ΝΔ 64
ΧΑ 28
ΠΟΤΑΜΙ 20 
ΠΑΣΟΚ 19
ΚΚΕ 17
ΑΝΕΛ 9 

Με αυτή την εικόνα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ (αν μπούνε στη βουλή), ενώ στους πιθανούς μνηστήρες είναι το "Ποτάμι", αλλά και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο απορρίπτουν -ρητορικά τουλάχιστον-  για μελλοντική συνεργασία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.  
Ο καθηγητης Στατιστικής του πανεπιστημιου Αθηνών, Επαμεινώνδας Πανάς, υποστήριξε στο ΚΟΝΤRA CHANNEL,  στο οποίο παρουσιαστηκε η δημοσκόπηση, πως, η εικόνα της εκλογικής υπεροχής του ΣΥΡΙΖΑ είναι μη αναστρέψιμη...



Read more...

Τι απέγιναν οι πολυπληθείς συνιστώσες της Ελιάς; ...



Εν όψει των περασμένων εκλογών, η πεφωτισμένη ηγεσία του σημερινού ΠΑΣΟΚ έκρινε ότι το ιστορικό κόμμα της 3ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εξισωθεί με διάφορες...
άλλες οντότητες και να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς.


Οι ίδιοι οι δημιουργοί της Ελιάς έκριναν μάλιστα ότι το εγχείρημα πέτυχε και εξασφάλισε στη χώρα μια «προοδευτική σταθερότητα», τα αγαθά της οποίας απολαμβάνει στην καθημερινότητα του και ο τελευταίος Έλληνας.

Που είναι όμως σήμερα όλοι αυτοί; Πλην της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα που συγκυβερνά τη χώρα, που είναι όλοι οι άλλοι; Τι απέγινε η Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου; Που βρίσκονται οι Νέοι Μεταρρυθμιστές; Τι κάνει η Πολιτεία 2012; Πώς πάει η Πρωτοβουλία Β';

Παραμένουν στις επάλξεις; Δίνουν τη μάχη για τη σοσιαλδημοκρατία από κάθε μετερίζι; Γεμίζουν δυο ταξί όλοι μαζί;

parapolitiki.com

Read more...

Εγκύκλιος της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Στο φορολογητέο εισόδημα πλήθος εταιρικών παροχών σε εργαζόμενους


Στο φορολογητέο εισόδημα πλήθος εταιρικών παροχών σε εργαζόμενους
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ως εισόδημα θα φορολογηθούν το 2015 οι παροχές σε είδος που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις τους. Μεταξύ αυτών είναι δωροεπιταγές, δαπάνες κάλυψης κόστους κινητών τηλεφώνων, η παροχή εταιρικών αυτοκινήτων, οι εργοδοτικές συνδρομές για δαπάνες σχολείων φροντιστηρίων, παιδικών σταθμών όπως και ιατρικά έξοδα. Οι διατάξεις έχουν εφαρμογή για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2014 και μετά.
Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του μέτρου δίνει εγκύκλιος, της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, στην οποία σημειώνεται ότι οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό του πρόσωπο συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
Έτσι, όπως σημειώνεται, με εξαίρεση τις παροχές που αφορούν τα δάνεια, τα δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών και την παραχώρηση κατοικίας, για τις οποίες δεν υφίσταται περιορισμός όσον αφορά την αξία αυτών, οι λοιπές παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό του πρόσωπο συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία, εφόσον η συνολική αξία των παροχών αυτών υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων ευρώ ανά φορολογικό έτος.
Ποιες παροχές αφορά

Ειδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο στις παροχές σε είδος στους εργαζόμενους και στα συγγενικά τους πρόσωπα που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος και συνεπώς προσαυξάνουν το φορολογητέο εισόδημα των εργαζόμενων περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

α) η αξία των αγαθών, που αντιπροσωπεύουν οι χορηγούμενες «δωροεπιταγές», καθώς και η αξία της αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύουν τα χορηγούμενα «κουπόνια»,

β) η αξία των διατακτικών που χορηγούνται δωρεάν για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών από συμβεβλημένα καταστήματα.

γ) η παροχή της χρήσης εταιρικών πιστωτικών καρτών στα ανωτέρω πρόσωπα για δαπάνες που δεν πραγματοποιούνται για το συμφέρον της επιχείρησης αλλά για την κάλυψη προσωπικών, οικογενειακών ή άλλων δαπανών που δεν σχετίζονται με το συμφέρον της επιχείρησης του εργοδότη ή δεν χρησιμοποιούνται κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές αυτής και το σχετικό κόστος αναλαμβάνει ο εργοδότης,
δ) το όφελος που προκύπτει για τους εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές, μέλη διοίκησης και συνταξιούχους των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνίας, ύδρευσης, παροχής αερίου, συνδρομητικών υπηρεσιών (π.χ. τηλεόραση) από την παροχή σε αυτούς ορισμένης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, νερού, φυσικού αερίου και συνδρομητικών καναλιών αντίστοιχα με μειωμένο τιμολόγιο ή άνευ ανταλλάγματος,
ε) οι διάφορες πληρωμές που γίνονται απευθείας από τους εργοδότες σε τρίτους, όπως αυτές που γίνονται προς φροντιστήρια, σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατασκηνώσεις κ.λπ. και αφορούν την κάλυψη εξόδων διδάκτρων, βρεφονηπιακών σταθμών, κ.λπ. των ανωτέρω προσώπων, οι απευθείας πληρωμές που αφορούν την κάλυψη εξόδων συμμετοχής των προσώπων αυτών σε ημερίδες, προγράμματα ή σεμινάρια εκπαίδευσης, επιμόρφωσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ή την κάλυψη συνδρομών σε περιοδικά και επιμελητήρια, που δεν αφορούν το αντικείμενο της εργασίας τους ή το επίπεδο της θέσης που κατέχουν, οι απευθείας πληρωμές που αφορούν την κάλυψη συνδρομών των προσώπων αυτών (σε γυμναστήρια, λέσχες κ.λπ.), καθώς και αυτές που αφορούν την κάλυψη ιατρικών εξόδων τους (π.χ. check-up).
Περαιτέρω, στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνεται και το όφελος που προκύπτει για τους εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές και μέλη διοίκησης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων εξαιτίας της δωρεάν φοίτησης ή της φοίτησης με μειωμένα δίδακτρα σε αυτά των τέκνων τους, με εξαίρεση τις υποτροφίες που χορηγούνται από τα εν λόγω εκπαιδευτήρια.
στ) η παροχή της χρήσης εταιρικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας που γίνεται στους εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές και μέλη διοίκησης κατά το μέρος που υπερβαίνει το κόστος των προγραμμάτων χρήσης και υπό την προϋπόθεση ότι το υπερβάλλον ποσό του προγράμματος χρήσης χρησιμοποιείται για προσωπικούς τους σκοπούς και όχι για σκοπούς της επιχειρηματικής δραστηριότητας του εργοδότη, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές επιχειρήσεις καλύπτουν τη συγκεκριμένη παροχή στα προαναφερόμενα πρόσωπα με σκοπό την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών τους, την αύξηση της παραγωγικότητάς τους και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών (επικοινωνία με πελάτες, συνεργάτες, κ.λπ.) ακόμα και πέραν του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου. Ο διαχωρισμός της παροχής που εξυπηρετεί την επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη από την παροχή που εξυπηρετεί προσωπικούς σκοπούς των ανωτέρω προσώπων είναι εφικτός διότι κατά την έκδοση του λογαριασμού από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας παρέχεται ανάλυση ανά αριθμό.
Σε κάθε περίπτωση, ο διαχωρισμός μπορεί να βασιστεί και σε βεβαίωση του εργοδότη, με την οποία βεβαιώνεται σε ετήσια βάση το ποσό που αφορά σε επαγγελματική χρήση ή άλλη χρήση της εταιρικής σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός ή ο εργοδότης δεν προβεί στον διαχωρισμό αυτό για οποιοδήποτε λόγο και δεν χορηγήσει σχετική βεβαίωση, τότε το υπερβάλλον ποσό του κόστους του προγράμματος χρήσης θεωρείται ως παροχή σε είδος. Στην παροχή αυτή που προσαυξάνει το φορολογητέο εισόδημα των ανωτέρω προσώπων εντάσσονται και οι φόροι και τα τέλη που αντιστοιχούν σε αυτήν (Φ.Π.Α., λοιπά τέλη).
Διευκρινίζεται ότι η αξία των παραχωρούμενων προς τα ανωτέρω πρόσωπα εργαλείων εργασίας π.χ. tablets, φορητοί υπολογιστές ακόμα και πέραν του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου δεν προσαυξάνει το φορολογητέο εισόδημα του δικαιούχου δεδομένου ότι η παραχώρηση αυτή εξυπηρετεί λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, την αύξηση της παραγωγικότητάς της και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.
ζ) η αγοραία αξία παραχώρησης εταιρικού οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους, η οποία αποτιμάται σε ποσοστό 30% του κόστους των αποσβέσεων, των τελών κυκλοφορίας, του κόστους των επισκευών και συντηρήσεων καθώς και του χρηματοδοτικού κόστους αγοράς ή μίσθωσης, όπως αυτά προκύπτουν από τις εγγραφές στα βιβλία της επιχείρησης. Τα ποσά αυτά φορολογούνται σαν εισόδημα από μισθωτή εργασία. Όταν το ανωτέρω κόστος είναι μηδέν, η παροχή αυτή αποτιμάται σε ποσοστό 30% της μέσης δαπάνης ή απόσβεσης κατά τα τελευταία τρία έτη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...