Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Διαψεύδει η κυβέρνηση τα σενάρια πρόωρων εκλογών

«Σήμερα είμαστε στη θέση να προσδοκούμε ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον πιο αισιόδοξα, γιατί υπάρχει μια κυβέρνηση με τόλμη και αποφασιστικότητα, που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και των πολιτών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες του CNN για πρόωρες εκλογές, τόνισε: «Σαφέστατα απορρίπτουμε οποιαδήποτε τέτοια σκέψη και σενάριο και πιστεύουμε ότι, αν υπάρχει κάποιος που μπορεί και πρέπει να ζητήσει εκλογές, ας βγει να το κάνει».

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως «οι θεωρίες και τα σενάρια είναι αλήθεια ότι περισσεύουν». Πρόσθεσε, δε, ότι «ο ελληνικός λαός θεωρεί ότι τέτοιες πολυτέλειες δεν πρέπει να υπάρχουν, ούτε ως σκέψεις» και πως ίδια είναι και η θεώρηση της κυβέρνησης.

Για το αν θα υπάρξει ανασχηματισμός, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει» και πως «η κυβέρνηση δουλεύει, έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα, που τα αντιμετωπίζει συλλογικά».

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια κρίση πρωτοφανή για τις τελευταίες δεκαετίες, «στην οποία μπήκαμε πλήρως ανοχύρωτοι, λόγω των γνωστών χρόνιων παθογενειών μας, αλλά και της εγκληματικής αβλεψίας της προηγούμενης κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στο δίλημμα, που προέκυψε από αυτή την κατάσταση, για «σωτηρία της χώρας, ή χρεοκοπία», ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «ήταν αδιανόητο για την κυβέρνηση να επιτρέψει να βιώσει ο Έλληνας πολίτης τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας» και πρόσθεσε ότι «προτιμήσαμε τον σκληρό δρόμο της σωτηρίας, με πολύ κόπο, μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και θυσίες από όλους».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εγκαθιδρύει τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια στη λειτουργία του δημοσίου, τον κοινωνικό διάλογο, την ηλεκτρονική διαβούλευση, την ανάπτυξη και το «σπάσιμο» της γραφειοκρατίας με προφανή στόχο την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου στους πολίτες και της δημοκρατικής συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στη λήψη των αποφάσεων.

«Προχωράμε σε σημαντικότατες τομές παντού, σε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, αξιόπιστες στατιστικές αναλύσεις, την επανάσταση του "Καλλικράτη" και σε ένα βιώσιμο και κατά το δυνατό δικαιότερο ασφαλιστικό σύστημα, που εξασφαλίζει ότι οι επόμενες και παρούσες γενιές θα λαμβάνουν σύνταξη», τόνισε.

«Είμαστε κυβέρνηση πραγματικών και ουσιαστικών αλλαγών και αυτό το αποδεικνύουμε και κυρίως, θα το αποδεικνύουμε», είπε ο κ. Πεταλωτής, επισημαίνοντας ότι ακόμη και το Μνημόνιο «αποτελεί παράλληλα και σημαντική ευκαιρία για τον τόπο, για να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν ένα κράτος τροφοδότη των ημετέρων, των πελατειακών σχέσεων, σπάταλο, δυσπρόσιτο και γραφειοκρατικό».

Read more...

'ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ' ΛΕΕΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕΒ



Απο Enet.gr
Νέα πίεση ασκεί η κυβέρνηση προς συνδικαλιστές και ΣΕΒ να τα βρουν σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση...
Ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας πριν από λίγο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο (στο οποίο έχουν ενταχθεί και οι διατάξεις για τα εργασιακά θέματα) προέτρεψε τον ΣΕΒ και τις συνδικαλιστικές ενώσεις να κάνουν μια προσπάθεια ώστε να βρεθεί κοινή συνισταμένη για τα εργασιακά θέματα. Αν συμβεί όπως είπε αυτό εκείνος φέρεται διατεθειμένος να αποσύρει τις διατάξεις για τα εργασιακά και να τις καταθέσει ως αυτοτελές νομοσχέδιο, διαφορετικά θα ψηφιστούν μαζί με το ασφαλιστικό έως το τέλος του μηνός.
Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών που κατέθεσαν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου εκτόξευσαν τα πυρά τους κατά της κυβέρνησης μιλώντας για ακρωτηριασμό του κοινωνικού κράτους.
Read more...

Σοφία Σακοράφα: «Πάμε σε κοινωνικό κανιβαλισμό»...


Συνέντευξη στον Νίκο Παπαδημητρίου
από την 'FREE SUNDAY'‏
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η κ. Σοφία Σακοράφα τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστές. Η, ανεξάρτητη σήμερα, βουλευτής Β΄ Αθήνας από τότε σιώπησε. Στην ηχηρότατη παρέμβασή της μέσω της συνέντευξης που ακολουθεί μιλά για την απόφασή της και τα κυβερνητικά μέτρα, για το ΔΝΤ και την Αριστερά, για τον Γιώργο αλλά και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Κυρία Σακοράφα, είστε μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και ήσασταν μεταξύ εκείνων των βουλευτών που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού, του κ. Λοβέρδου. Επί της ουσίας, λοιπόν, ποια είναι η άποψή σας για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αφενός, στο ασφαλιστικό αφετέρου, αλλά και ποια θα είναι η στάση σας την ώρα της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο;
Η στάση μου καταρχήν απορρέει από την άποψή μου για την...πολιτική, η οποία θεωρώ ότι διαφέρει από τη λογιστική, όπως και οι πολιτικοί πρέπει να διαφέρουν από τους λογιστές. Πιστεύω λοιπόν ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Εάν δεν περισώσουμε τους ανθρώπους, τότε η χώρα μαζί με τους πολίτες θα πέσει σε μια ατελείωτη περιδίνηση κοινωνικού κανιβαλισμού. Η οικονομία θα κατρακυλά χειμαζόμενη από την ύφεση. Και η πολιτική, μαζί με τους πολιτικούς, θα «εισπράττουν το κέρδος των δικών τους πτωμάτων». Και δυστυχώς σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η ρύθμιση-απορρύθμιση του εργασιακού, αλλά και το νέο ασφαλιστικό. Δευτερευόντως, θέλω να τονίσω ότι η στάση μου απορρέει και από αυτό που θεωρώ δίκαιο. Το εργασιακό και το ασφαλιστικό ατιμάζουν βάναυσα τους γονείς μας, που δεν έφταιξαν, και καταστρέφουν τα παιδιά μας, που επίσης δεν φταίνε. Η θέση μου είναι σαφής και δεν επιδέχεται άλλων ερμηνειών.
«Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές»
Μήπως τελικά οι επικείμενες αλλαγές δεν αφορούν και τόσο πολλούς ανθρώπους, όπως ακούσαμε να λέγεται στη Βουλή; Ή, αντιθέτως, φοβάστε ότι την περίοδο αυτή θα ληφθούν μέτρα που θα μείνουν για πάντα;
Η κυβέρνηση φέρει μια τεράστια ευθύνη. Ποτέ δεν διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι στο τέλος της τετραετίας τα κεκτημένα που γκρεμίστηκαν, τα χρήματα που λεηλατήθηκαν, θα του τα επιστρέψει. Εμένα αυτό μου θυμίζει περισσότερο μέτρα με αφορμή μια κρίση, παρά μέτρα που τα επέβαλε η κρίση. Το δε πρόβλημα των μέτρων δεν είναι μόνο ποσοτικό. Δεν είμαστε λογιστές, πολιτικοί είμαστε, δεν μιλάμε για νούμερα, αλλά για ανθρώπινες ζωές. Πολιτική με «Π» κεφαλαίο σημαίνει ότι ελέγχω τα νούμερα και υποτάσσω τα κέρδη προς όφελος των ανθρώπινων ζωών.
Στην κριτική που ακούγεται εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, ότι η πολιτική που εφαρμόζεται απέχει πολύ από ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση αντιτείνει αφενός ότι η κατάσταση ήταν, τον Οκτώβριο, πολύ χειρότερη από εκείνη που νόμιζε, αφετέρου ότι τα μέτρα παίρνονται για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία. Συμμερίζεστε τα επιχειρήματα αυτά;
Όχι. Εάν συμμεριστώ ότι τα μόνα μέτρα τα οποία θα σώσουν τη χωρά από την κρίση είναι τα σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα, εάν συμμεριστώ ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι ο νεοφιλελευθερισμός, τότε θα πρέπει με παρρησία να πω ότι η μόνη διέξοδος από τη βαρβαρότητα είναι η περισσότερη βαρβαρότητα και να δηλώσω φιλελεύθερη. Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι η διέξοδος είναι ο σοσιαλισμός. Σήμερα, στην πιο βαθιά και εκτεταμένη κρίση του συστήματος, σήμερα που η κρίση δεν αποτελεί μια προσωρινή εκτροπή, μια δυσμενή συγκυρία, αλλά είναι η τελική κρίση μιας συγκεκριμένης πολιτικής φιλοσοφίας και οργάνωσης που έφτασε πλέον στο ύστατο στάδιο της ανάπτυξής της, υπάρχει άλλος δρόμος. Η λύση που πρέπει και μπορεί να προκριθεί –και ως ιστορική αναγκαιότητα αλλά και ως ώριμη κοινωνική δυνατότητα– είναι ένας ριζικός κοινωνικός μετασχηματισμός.
Η πίεση που ασκείται στους βουλευτές της πλειοψηφίας είναι εμφανής. Εσείς τι θα λέγατε σε ένα συνάδελφό σας που σκέπτεται να διαφοροποιηθεί και ο οποίος όμως έχει ήδη υπερψηφίσει το Μνημόνιο;

Οι αποφάσεις αυτές είναι αποφάσεις μεγάλης πολιτικής αλλά και προσωπικής ευθύνης. Ζυγίζει κανείς και αποφασίζει τη στάση του.
Έχετε όμως αναλογιστεί ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης καταψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας;
Βεβαίως, γι’ αυτό μιλώ για ζυγαριά. Γιατί αναλογίζομαι τις επιπτώσεις της υπερψήφισης. Και με λούζει κρύος ιδρώτας όταν βλέπω τις επιπτώσεις του ΔΝΤ στην Ουγγαρία, όπου το νεοφασιστικό κόμμα του Γιόμπικ, το οποίο συνεργάζεται με την οργάνωση Ουγγρική Φρουρά –μια ομάδα ενόπλων πραιτοριανών που παρελαύνει συχνά στη Βουδαπέστη με ναζιστική περιβολή–, έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ.
Η συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου
Να σας γυρίσω, αν επιτρέπετε, στην ημέρα κατά την οποία δεν ψηφίσατε το Μνημόνιο. Καθώς από τότε δεν έχετε κάνει κάποια δημόσια τοποθέτηση, θα ήθελα αρχικά να ρωτήσω αν το μετανιώσατε και αν είχατε τελικώς κάποια συνομιλία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Παπανδρέου.
Με τον πρόεδρο συζητήσαμε στο γραφείο του και τον ενημέρωσα για την απόφασή μου λίγο πριν από την ψηφοφορία. Το γεγονός ότι δεν έχω κάνει καμία δημόσια τοποθέτηση οφείλεται μόνο στην προστασία των απόψεών μου από τον «κανιβαλισμό της στιγμιαίας είδησης». Πολιτικές αποφάσεις τέτοιας ευθύνης και τέτοιου βεληνεκούς ούτε λαμβάνονται εν θερμώ ούτε ερμηνεύονται εν θερμώ. Είναι συνήθως στέρεες, έχουν βαθύ πολιτικό περιεχόμενο και αποτυπώνουν μια πολιτική προοπτική. Νομίζω άλλωστε ότι και από το σύνολο της τοποθέτησής μου δεν άφησα κανένα περιθώριο να διαφανεί κάτι άλλο.
Κάποιοι πάντως έσπευσαν να σας εντάξουν σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, της Αριστεράς προφανώς. Συνομιλείτε με άλλα κόμματα, αισθάνεστε κάποιο κόμμα να είναι εγγύτερα στις ανησυχίες σας;
Όλες οι αποφάσεις μου, οι επιλογές μου, οι κινήσεις μου, υπήρξαν πάντα δημόσιες και ποτέ δεν μαθεύτηκαν από διαρροή ή φήμη. Ας πούμε επιεικώς ότι η συγκεκριμένη διαρροή, από συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό, δήθεν ότι εντάχθηκα στους Ανανεωτικούς, είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφικής πλάνης ή ανεπάρκειας. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση με την Αριστερά, αλίμονο, ήταν κάτι που πάντα έκανα, κάτι που πάντα θα κάνω και κυρίως κάτι για το οποίο πάλευα χρόνια και πάλεψα και από την πρώτη μέρα που βρέθηκα στο ΠΑΣΟΚ. Όσο τα θέματα της φτώχειας, της ανεργίας και του αποκλεισμού βαθαίνουν, η ανάγκη για κοινή πολιτική δράση αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα. Και κοινή πολιτική δράση δεν σημαίνει ταμπέλες, αλλά ανθρώπους που έχουν πολιτική στάση αντίστασης και διαφορετικό όραμα για τη ζωή τους.
Πραγματικός ηγέτης ο Ανδρέας Παπανδρέου
Στο… πρωτοσέλιδο της προσωπικής σας ιστοσελίδας, κ. Σακοράφα, υπάρχουν τρεις φωτογραφίες: μία από τα χρόνια που ήσασταν αθλήτρια, μία με τον Γιάσερ Αραφάτ και μία με τον Γιώργο Παπανδρέου…
Είναι άλλωστε γνωστό ότι ήμουν από τους πρώτους που στήριξα τον Γιώργο Παπανδρέου στις δύσκολες εσωκομματικές στιγμές, στις δύσκολες πολιτικές στιγμές του ΠΑΣΟΚ. Και αυτή η στήριξη ήταν πολιτική. Γι’ αυτό και σήμερα νιώθω εξαιρετικά συνεπής. Η σχέση ανάμεσα στο πολιτικό μου όραμα και σε αυτά που σήμερα υπερασπίζομαι είναι σχέση συνέπειας. Και ένα μικρό υστερόγραφο: στην καρδιά του site θα βρείτε μια πραγματικά ιστορική φωτογραφία δύο πραγματικά μεγάλων ηγετών, του Ανδρέα Παπανδρέου με τον πρόεδρο Αραφάτ, από το 1982.
press.gr

Read more...

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τις τελευταίες ανεξαρτοποιήσεις Συμβούλων της Δημοτικής Αρχής με επιστολές καταγγελίας κατά του Δημάρχου και του συστήματός του γεννάται το ερώτημα:
Υπάρχει πλέον ένας πολίτης του Γαλατσίου που να μην έχει πεισθεί ότι η Δημοτική Αρχή που έχουμε, βεβηλώνει καθημερινά και ασταμάτητα, τον υπέρτατο θεσμό που υπάρχει στην τοπική μας κοινωνία?
Ότι η πόλη μας βρίσκεται στα χέρια μιας ανεπαρκούς, επικίνδυνης, υποκριτικής και καταστροφικής Αρχής, που έχει οδηγήσει το Δήμο σε χρεωκοπία?
Ότι το Γαλάτσι διοικείται από έναν Δήμαρχο που έχει παρωχημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες, διατηρεί πελατειακές σχέσεις με τους πολίτες, χρησιμοποιώντας μεθόδους που μας γυρίζουν πίσω στο παρελθόν?
Ο Δήμαρχος και μια μειοψηφική ηγετική ομάδα οδηγούν το Δήμο, με ψεύτικες και ανέξοδες υποσχέσεις, στο τελευταίο σκαλί της αδιαφάνειας και της δυσλειτουργίας του.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών "ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ" μέσα από τις κοινωνικές της δράσεις και πρωτοβουλίες, έχει επισημάνει έγκαιρα το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται ο Δήμος μας καθώς και την επικινδυνότητα του συστήματος Τσίρου και της μειοψηφικής του ομάδας.
Τελευταίο παράδειγμα η αντιμετώπιση των συμβασιούχων στο Δήμο. Είναι ανήθικο να κρατάει σε καθεστώς ομηρίας εργαζόμενους, με μοναδικό όπλο την παροχολογία και τις υποσχέσεις, διασκεδάζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία και τον κοινωνικό πόνο.
Το σύστημα Τσίρου πνέει τα λοίσθια.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών "ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ", θα δώσει τη μάχη απέναντι σε αυτήν τη Δημοτική Αρχή.

Στόχος μας να φέρουμε την ελπίδα μιας νέας Αυτοδιοικητικής Αρχής με αξίες και αρχές, προς το συμφέρον των πολιτών του Γαλατσίου.
Καλούμε Πρόσωπα και Κοινωνικές Δυνάμεις να πάμε όλοι μαζί μπροστά, χαράζοντας τη νέα αντίληψη για το Γαλάτσι που βασίζεται στο νέο, το διαφορετικό, την ελπίδα για το αύριο και τη συμμετοχικότητα, αφήνοντας πίσω το παρελθόν και τις χρεωκοπημένες πολιτικές και μεθοδολογίες.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή πριν αποχωρήσει, θα πρέπει να λογοδοτήσει σε όλους εμάς και τον καθένα χωριστά, για την απαξιωμένη αξιοπρέπεια και τον ανύπαρκτο σεβασμό που μας έχει δείξει, από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ»

ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ
Read more...

Yπερψηφίστηκε νόμος διαφάνειας - όλα στην φόρα μέσα στo διαδίκτυo



"Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής ο νόμος για την «Ενίσχυση της Διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο – πρόγραμμα Διαύγει@»
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός τόνισε ότι το «πρόγραμμα Διαύγει@» είναι μια πλατιά, βαθιά αλλαγή στη λειτουργία του κράτους.
Μια βαθιά αλλαγή που φέρνει μια νέα νοοτροπία στη λειτουργία του. Επιβάλλει ότι κάθε απόφαση στο κράτος και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα δημοσιοποιείται υποχρεωτικά. Κάθε απόφαση, κάθε δαπάνη, ως το τελευταίο ευρώ...


τίθεται στο φως της κριτικής, και συνεπάγεται υποχρέωση λογοδοσίας.
Μια βαθιά αλλαγή που χτυπά τη διαφθορά και τον ανορθολογισμό στη διαχείριση των χρημάτων των πολιτών και στη λειτουργία της διοίκησης.
Μια βαθιά αλλαγή που συμπληρώνει ένα ευρύτερο πλαίσιο κανόνων αξιοκρατίας και διαφάνειας στο κράτος.
Ενός πλαισίου αξιοκρατίας και διαφάνειας που θεμελιώσαμε με την ψήφιση του νόμου για την υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ, τη σύσταση του ΕΙΣΕΠ για την επιλογή των ανώτατων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.
Αλλαγές, που μαζί με τον «Καλλικράτη», αυτή τη μεγάλη ριζοσπαστική τομή στο κράτος, αποτελούσαν μέρος του κυβερνητικού μας προγράμματος και τμήμα της εντολής που μας έδωσε ο ελληνικός λαός στις 4 Οκτωβρίου του 2009 για την θεμελίωση μιας νέας πολιτείας κανόνων και αξιών."


Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Nέο δελτίο τιμών φαρμάκων με μειώσεις μέχρι και 22,55%



Νέες λιανικές τιμές σε 11.898 φαρμακευτικά προϊόντα, οι οποίες υπολογίστηκαν με το νέο συντελεστή ΦΠΑ 11% και νέες τιμές σε 22 φαρμακευτικά προϊόντα (ΗΠΑΡΙΝΕΣ), που υπολογίστηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα Αγορανομική διάταξη περιλαμβάνει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα ισχύσει από 1η Ιουλίου 2010.

Όπως ...
αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε ανακοίνωση του, πρόκειται, σε ότι αφορά στις ηπαρίνες, για διόρθωση τιμών που προβλέπεται από το άρθρο 2 της με αριθ. 3/2010 Αγορανομικής Διάταξης και γνωστοποιείται ότι μετά τις διορθώσεις αυτές, οι τιμές σε αυτή την κατηγορία προϊόντων διαμορφώνονται έως και 22,55% χαμηλότερα από τις ισχύουσες τον Απρίλιο, δηλαδή πριν τεθεί σε ισχύ η μεταβατική Α.Δ. 3/2010.

Επίσης στο δελτίο υπάρχουν και διορθώσεις τιμών σε 10 φαρμακευτικά προϊόντα (ορφανά φάρμακα κ.λπ.), διαγραφές 252 φαρμακευτικών προϊόντων, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Ε.Ο.Φ και μεταβολές σε 414 προϊόντα, που αφορούν αλλαγή ονομασίας ή και υπευθύνου κυκλοφορίας και κωδικών Ε.Ο.Φ.

Το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων βρίσκεται στην ιστοσελίδα:




Read more...

Tο υδρογραφικό σκάφος "Τσεσμέ" διεξάγει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης & Θράκης



Οπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, από χθες στις 5.20΄το πρωί το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος "Τσεσμέ", διεξάγει έρευνες στη...
θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκης στα διεθνή ύδατα.

Αυτή τη στιγμή το "Τσεσμέ" βρίσκεται ΒΑ της Σαμοθράκης, οχτώ μίλια νότια των ακτών της Θράκης. Τις κινήσεις του παρακολουθεί διακριτικά η κανονιοφόρος "Πολεμιστής".


Read more...

Παραδώσαμε και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στο ΔΝΤ

Η Ελλάδα σε οικονομική κατοχή

protothema.gr/
Και την Εθνική μας στατιστική υπηρεσία παραδώσαμε τελικά στους εκπροσώπους του ΔΝΤ, πετώντας ουσιαστικά λευκή πετσέτα στις επιταγές των ελεγκτών μας .

Με μια απόφαση που πλέον δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τον τρόπο ασφυκτικής εποπτείας των δημόσιων οικονομικών από την τρόικα, πρόεδρος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τοποθετήθηκε ο έως τώρα Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Στατιστικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθηγητής Ανδρέας Γεωργίου.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να παρουσιάσει την συγκεκριμένη τοποθέτηση ως δική του επιλογή, είναι σαφές πως ο πονοκέφαλος των περίφημων Greek statistics δεν άφηνε περιθώρια ευελιξίας και εσωτερικών επιλογών. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως μετά τη θητεία Κοντοπυράκη, τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ επιδίωξαν να αλλάξουν την μοναδική αξιόπιστη για τα στοιχεία της οικονομίας μας υπηρεσία. Πάντως η τοποθέτηση ενός συνεργάτη του ΔΝΤ σε ένα τόσο καίριο πόστο δημιουργεί ερωτηματικά καθώς ο φορέας που εδρεύει στη Νέα Υόρκη κατά το δοκούν θα τεκμηριώνει ή όχι την πρόοδο της οικονομίας μας.
Ο Ανδρέας Γεωργίου είναι απόφοιτος του Amherst College-ΗΠΑ και Διδάκτορας του Πανεπιστήμιου του Michigan-ΗΠΑ.

Όπως τονίστηκε πάντως από το Υπουργείο Οικονομικών, για τη διαμόρφωση της πρότασής του δημοσιοποίησε προκήρυξη των θέσεων στο διαδίκτυο, στον ελληνικό και ξένο Τύπο και συγκέντρωσε έναν σημαντικό αριθμό υποψηφιοτήτων. Τα βιογραφικά των υποψηφίων αξιολογήθηκαν αναλυτικά βάσει των κριτηρίων που έθετε ο νόμος. Η πρόταση του Υπουργού Οικονομικών που έγινε εχθές δεκτή από τη Διάσκεψη των Προέδρων, με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, περιλάμβανει εκτός του κ. Γεωργίου και τα εξής μέλη:


- Αντιπρόεδρος: Νικόλαος Λογοθέτης (Στέλεχος ιδιωτικού τομέα σε θέματα ολικής ποιότητας, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Στατιστική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Sheffield - Μ. Βρετανία)
- Μέλος: Ζωή Γεωργαντά (Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Leeds - Μ. Βρετανία, Καθηγήτρια Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
- Μέλος: Ανδρέας Φιλίππου (Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Wisconsin Madison – ΗΠΑ, καθηγητής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, πρώην Υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέλος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας)
Read more...

Στις 19 Ιουλίου θα απολογηθεί ο Γιάννης Αγγέλου



Προθεσμία για να απολογηθεί στις 19 Ιουλίου, ζήτησε και έλαβε από την εφέτη ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, ο διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου, κατηγορούμενος στην υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Ο κ. Αγγέλου είχε κληθεί χθες ενώπιον της ανακρίτριας μετά την απαγγελία σε βάρος του της κατηγορίας της ηθικής αυτουργίας σε απιστία. Τόσο ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όσο και κατηγορούμενοι και μάρτυρες ενώπιον της ανακρίτριας, έχουν κάνει λόγο για παρεμβάσεις του κ. Αγγέλου στην υπόθεση και για κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό στην όλη υπόθεση των ανταλλαγών του δημοσίου με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

i-reportergr
Read more...

ΜΟΝΟ ΣΤΟ i-R: Ο Λοβέρδος «τα βάζει» με το ... «κύκλωμα Μαξίμου» και υπόσχεται σε πέντε ημέρες να διορίσει νέο διοικητή του ΙΚΑ!


Στην κυβέρνηση γίνονται ορισμένα πράγματα, τα οποία δεν μπορούν να αντέξουν ούτε και οι ίδιοι οι υπουργοί, οι οποίοι, πάντως υφίστανται το πολιτικό κόστος, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι(όπως τουλάχιστον λένε οι ίδιοι), αλλά «κάποιοι καρεκλοκένταυροι του Μαξίμου».

Ο πρώτος που ξεσπάθωσε κατά των «ανευθυνοϋπεύθυνων» που καθορίζουν σημαντικές κυβερνητικές επιλογές, ήταν ο υπουργός Εργασίας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δέχεται σφοδρότατες επικρίσεις επειδή δεν έχουν διοριστεί, ακόμα, μετά πάροδο εννέα μηνών, διοικητές στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας, στο ΙΚΑ και στον ΟΓΑ. Είναι, μάλιστα, πολύ σημαντικό θέμα ότι το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας, το οποίο θα γίνει μεγαλύτερο, με τις περαιτέρω συγχωνεύσεις, και είναι αυτό που θα κληθεί να σηκώσει όλο σχεδόν το βάρος της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Δεν είναι του παρόντος να αναφερθεί αν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι καλό ή κακό, αλλά να αναδειχθεί το γεγονός ότι το ταμείο που θα σηκώσει το βάρος δεν έχει, ουσιαστικά, Διοικητή. Εδώ και μήνες έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις των διοικητών των ασφαλιστικών Ταμείων μέσω της διαδικασίας του opengov, της λεγόμενης ανοιχτής διακυβέρνησης, μιας διαδικασία που ξεκίνησε με πολλές και μεγάλες προσδοκίες για να φέρει μεγάλες αλλαγές, αλλά έχει εξευτελιστεί από τον τρόπο με τον οποίο την έχουν χειριστεί οι αρμόδιοι τους οποίους έχει τοποθετήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ είναι τα μεγάλα ασφαλιστικά Ταμεία, με τους μεγαλύτερους προϋπολογισμούς και τον μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων. Στα Ταμεία αυτά γίνονται οι μεγαλύτερες «κομπίνες» όλες τις προηγούμενες δεκαετίες(όπως λένε όλες οι έρευνες). Από τις «κομπίνες» αυτές προέρχονται άλλωστε και τα μεγάλα τους ελλείμματα, καθώς τα έσοδά τους μοιράζονται εν είδει λείας τα διάφορα «λαμόγια», τα οποία (συνήθως) κινούνται σε υψηλά διοικητικά και πολιτικά πόστα.

Η καθυστέρηση τοποθέτησης διοικητών στα συγκεκριμένα Ταμεία, εμβάλει σε υποψίες ότι εκείνοι που αποφασίζουν, τελικά, δεν έχουν βρει, ακόμα, τους ανθρώπους οι οποίοι θα συνεχίσουν να κινούνται στην πεπατημένη των προκατόχων τους, της εξασφάλισης, δηλαδή, της συνέχισης της απομύζησης των Ταμείων από τις βδέλλες που έχουν προσκολληθεί στο σώμα των ασφαλισμένων, οι οποίοι καταβάλουν με μεγάλες δυσκολίες τις εισφορές τους, την ώρα που μεγαλοεκδότες και άλλοι επιχειρηματίες, οφείλουν δισεκατομμύρια εισφορών και δεν τους ενοχλεί κανένας. Και κάποιοι από αυτούς είναι μεταξύ αυτών που απομυζούν μέσω φαρμακευτικών και άλλων δαπανών, τις εισφορές των ασφαλισμένων, οι οποίοι κινδυνεύουν να μην έχουν ούτε σύνταξη ούτε ασφαλιστική κάλυψη, διότι οι εισφορές τους πηγαίνουν στις τσέπες «των - καλουμένων - λαμογιών».

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε ότι θα χτυπηθεί με τα διάφορα συμφέροντα, τι ακριβώς εννοούσε; Είναι διατεθιμένος να συγκρουστεί με όσους λυμαίνονται τα ασφαλιστικά Ταμεία και οδηγούν σε απόγνωση εκατομμύρια ασφαλισμένους; Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία παρόμοια ένδειξη κι αυτό προφανώς απογοητεύει τους πολίτες.

Πάντως, για το θέμα του μη ορισμού διοικητή στο ΙΚΑ και στον ΟΓΑ, ο Ανδρέας Λοβέρδος δέχθηκε σφοδρή επίθεση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή. Ο ίδιος αποποιήθηκε κάθε ευθύνη και έδειξε τους συναποφασίζοντες στα θέματα αυτά, στους οποίους, εμμέσως, επιρρίπτει και την ευθύνη για όσα γίνονται ή δεν γίνονται στα δύο μεγάλα Ταμεία της χώρας. Και βέβαια, αν η καθυστέρηση οφείλεται σε λόγους που σχετίζονται με τη συνέχιση της καταλήστευσης των Ταμείων από τα διάφορα συμφέροντα, ο κ. Λοβέρδος φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ομάδα του opengov.

Κι επειδή έδειξε να συναισθάνεται το βάρος της προσωπικής του ευθύνης, ως αρμόδιου υπουργού, έδωσε μεγάλη υπόσχεση στους βουλευτές που τον επέκριναν. Δήλωσε πως αν σε πέντε ημέρες, από τη Δευτέρα, δεν έχει αποφασιστεί η τοποθέτηση διοικητή στο ΙΚΑ, θα ορίσει το νέο Διοικητή ο ίδιος, χωρίς να ρωτήσει κανέναν.

Ας γίνει κι έτσι, αρκεί να τοποθετηθεί νέος Διοικητής, καθώς το ΙΚΑ δεν μπορεί να συνεχίσει με τον Θόδωρο Αμπατζόγλου, ο οποίος ο άνθρωπος δεν διοικεί το Ταμείο εδώ και εννέα μήνες και στην ουσία απλά παίρνει τον μισθό του (περιμένοντας τον αντικαταστάτη του).
Το θέμα αυτό, πάντως, η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, φέρνει στην επιφάνεια ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιουργεί στην κυβέρνηση ένα «κύκλωμα» που φαίνεται να λειτουργεί στο Μέγαρο Μαξίμου που θυμίζει τις αλήστου μνήμης εποχές της προηγούμενης κυβέρνησης και μάλιστα όταν ήταν σε...αποδόμηση!

.i-reportergr
Read more...

Στη Βουλή η ρύθμιση για τα χρέη των νοικοκυριών


nooz.gr
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους υπερχρεωμένους πολίτες που έχουν περιέλθει σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, να ρυθμίσουν την εξόφληση ενός μέρους των χρεών τους για τέσσερα χρόνια, και εφόσον ανταποκριθούν στη ρύθμιση να απαλλαγούν από το υπόλοιπο των χρεών τους.

Με το σχέδιο νόμου, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η Κυβέρνηση υλοποιεί μία από τις σημαντικότερες προεκλογικές της δεσμεύσεις, δίνοντας στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της υπερχρέωσης μία δεύτερη ευκαιρία.

Προσθέτει δε ότι ''στις κρίσιμες συνθήκες που βρισκόμαστε η Πολιτεία έχει μεγαλύτερο ακόμη χρέος να στηρίξει τους αδύναμους συμπολίτες μας, να τους διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να προάγει την επανένταξη και συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Και σε αυτό το χρέος ανταποκρίνεται με το παραπάνω σχέδιο νόμου''.

Ειδικότερα:

- Στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου
υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν από την υφιστάμενη νομοθεσία τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.

- Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται
όλα τα χρέη προς τράπεζες (καταναλωτικά, στεγαστικά, επαγγελματικά) καθώς και όλα τα χρέη προς τρίτους, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

- Ο οφειλέτης, του οποίου οι οφειλές ρυθμίζονται,
αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών ένα μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ποσόν που θα καταβάλει καθορίζεται από το δικαστήριο με βάση τα εισόδημά του και αφού ληφθούν υπόψη οι βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του.

Το μέρος του χρέους που θα εξοφλήσει ο οφειλέτης εξαρτάται λοιπόν από το εισόδημα που διαθέτει και τις πραγματικές του δυνατότητες. Δεν ορίζεται στο σχέδιο νόμου κάποιο ελάχιστο ποσοστό χρέους που θα πρέπει να ξοφλήσει. Το δικαστήριο μπορεί ακόμη και να απαλλάξει τον οφειλέτη από την υποχρέωση να καταβάλει μηνιαία ένα ορισμένο ποσόν όταν αυτός βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση (π.χ. λόγω ανεργίας, προβλημάτων υγείας), επανεξετάζοντας όμως κάθε φορά την κατάσταση μετά από έξι περίπου μήνες.

- Η περιουσία του οφειλέτη ρευστοποιείται
για την ικανοποίηση των πιστωτών. Ο οφειλέτης έχει όμως τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία του, αναλαμβάνοντας, με ευνοϊκό επιτόκιο και με δυνατότητα περιόδου χάριτος, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας.

Κατ' αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας του υπερχρεωμένου, δίχως να θίγονται τα συμφέροντα των πιστωτών, και ιδίως των τραπεζών από τα εξασφαλισμένα με υποθήκη στεγαστικά δάνεια.

- Αρμόδιο Δικαστήριο ορίζεται το Ειρηνοδικείο
του τόπου που κατοικεί ή διαμένει ο οφειλέτης. Εφαρμόζεται η εκούσια δικαιοδοσία που επιτρέπει στο δικαστήριο την αυτεπάγγελτη έρευνα των γεγονότων. Δεν είναι συνεπώς απαραίτητη η παράστασή του με δικηγόρο. Η διαδικασία έχει σχεδιασθεί κατά τρόπο που οι δαπάνες στις οποίες θα υποβληθεί ο οφειλέτης να είναι οι ελάχιστες δυνατές. Θα εκδοθούν σχετικά έντυπα από τα αρμόδια υπουργεία ώστε να διευκολύνεται ο οφειλέτης στη συμπλήρωση και υποβολής της αίτησης ρύθμισης.

- Το Ειρηνοδικείο δικάζει την υπόθεση
μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση της αίτησης. Η έφεση δεν αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης. Για να ανταποκριθεί η Δικαιοσύνη στον όγκο των υποθέσεων που θα προστεθούν σε εφαρμογή του νόμου δημιουργούνται ογδόντα νέες θέσεις ειρηνοδικών.

- Σε περίπτωση που μετά την κατάθεση στο δικαστήριο
της αίτησης του οφειλέτη για ρύθμιση των χρεών ξεκινήσει ή συνεχιστεί οποιαδήποτε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας του, το δικαστήριο, μετά από αίτημα του οφειλέτη που δικάζεται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, διατάζει να σταματήσει η αναγκαστική εκτέλεση, εφόσον εκτιμά ότι ο οφειλέτης θα υπαχθεί σε ρύθμιση.

Για την περίπτωση των στεγαστικών δανείων θα πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλει από την υποβολή της αίτησης και μέχρι την έκδοση της απόφασης από το δικαστήριο τη δόση ενήμερης οφειλής. Δεν υποχρεούται όμως να εξοφλήσει τις τυχόν μέχρι τότε ληξιπρόθεσμες δόσεις.

- Το σχέδιο νόμου υποχρεώνει τα μέρη
(οφειλέτη και πιστωτές) να επιδιώξουν μία συμβιβαστική λύση, τόσο πριν την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο όσο και μετά από αυτή.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός

Την προσπάθεια συμβιβασμού πριν την υποβολή της αίτησης για τον οφειλέτη αναλαμβάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή ή Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού που λειτουργεί ήδη σε κάθε νομαρχία ή Ένωση Καταναλωτών ή δικηγόρος ή άλλος δημόσιος φορέας που συνδράμει καταναλωτές σε ζητήματα υπερχρέωσης.

Δικαστικός συμβιβασμός

Ο συμβιβασμός ενώπιον του Δικαστηρίου είναι δυνατόν να επιτευχθεί ακόμη κι αν δεν συμφωνούν όλοι οι πιστωτές, αλλά συμφωνούν μόνο πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ των οφειλών.

Το δικαστήριο μπορεί να υποκαταστήσει τη συναίνεση των αντιτιθεμένων εφόσον κρίνει ότι ο συμβιβασμός δεν επιδεινώνει τη θέση τους και εξασφαλίζεται η σύμμετρη ικανοποίησή τους. Για το συμβιβασμό θα πρέπει πάντως να συμφωνούν οι ενυπόθηκοι δανειστές.

Το σχέδιο νόμου δίνει για πρώτη φορά διαπραγματευτική δύναμη στους υπερχρεωμένους απέναντι στους πιστωτές του και δημιουργεί κίνητρα και στις δύο πλευρές για μία συμβιβαστική διευθέτηση των οφειλών.

Το σχέδιο νόμου λαμβάνει με πλήθος διατάξεων ιδιαίτερη μέριμνα για την αποτροπή καταχρήσεων σε βάρος των πιστωτών. Ενδεικτικά: Η διαδικασία εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις της μη δόλιας αδυναμία πληρωμής, ενώ η απαλλαγή του οφειλέτη από χρέη μπορεί να γίνει μόνο μία φορά στη ζωή του.

Προβλέπονται σοβαρές κυρώσεις και συνέπειες σε περίπτωση ανειλικρινούς δήλωσης των περιουσιακών του στοιχείων και εισοδημάτων, ακόμη και η ανάκληση της απαλλαγής από τα χρέη, εφόσον διαπιστωθεί εκ των υστέρων η ψευδής δήλωση ή απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.

Η υποχρέωση ειλικρίνειας υφίσταται τόσο κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης όσο και κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Ο οφειλέτης οφείλει να δηλώνει στο δικαστήριο κάθε σημαντική βελτίωση του εισοδήματός του. Ο άνεργος οφειλέτης οφείλει να καταβάλλει τουλάχιστον προσπάθεια για την ανεύρεση εργασίας. Καθυστέρηση καταβολής της μηνιαίας δόσης που ορίζεται για το χρονικό διάστημα της τετραετίας πέραν του διμήνου συνεπάγεται την έκπτωση από τη διαδικασία.

Οι πιστωτές μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του οφειλέτη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή στον εργοδότη. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης νέα αίτηση μπορεί να υποβληθεί μετά από δύο έτη. Η υπαγωγή του οφειλέτη στη διαδικασία ρύθμισης των χρεών καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, όπου και μένει μέχρι πέντε χρόνια μετά την απαλλαγή του από τα χρέη.
Read more...

Η ακριβή πρεμιέρα του Ιουλίου



nooz.gr
Με αύξηση στους συντελεστές του ΦΠΑ και πλήθος ανατιμήσεων μπαίνει ο Ιούλιος. Ο κανονικός συντελεστής αυξάνεται από 21% σε 23%, ο μειωμένος από 10% σε 11% και ο χαμηλός από 5% σε 5,5%. Οι μειωμένοι συντελεστές οι οποίοι ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου από 15%, 7% και 4%, διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 16%, 8% και 4%.

Ακριβότερα τα ταξί και η βενζίνη

Αυξάνονται τα κόμιστρα των ταξί με την επιβολή ΦΠΑ 11%, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει η υποχρέωση της έκδοσης αποδείξεων. Η "σημαία" θα ανέρχεται στο 1,16 ευρώ, η ελάχιστη διαδρομή στα 3,10, η μονή ταρίφα 66 λεπτά ανά χιλιόμετρο και η διπλή 1,16. Η κλήση ραδιοταξί θα κοστίζει 1,88 ευρώ.

Ακριβαίνει και το κόστος των καυσίμων, καθώς αυξάνεται ο ΦΠΑ- από 21% σε 23%. Τα πρατήρια καύσιμων είναι πλέον υποχρεωμένα να κόβουν αποδείξεις. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για το 2010- Η πρώτη εφαρμόστηκε από τις 15 Μαρτίου.

Αύξηση του ΦΠΑ θα υπάρξει στα ποτά, τα τσιγάρα και σε άλλα είδη.

Διόδια

Από την Πέμπτη, επίσης, αυξάνεται το αντίτιμο των διοδίων στις Εθνικές Οδούς, ενώ αναπροσαρμόζεται και το αντίτιμο των διοδίων της Αττικής Οδού.

Σημειώνεται ότι την πρώτη αύξηση (από 19% σε 21%) την είχε απορροφήσει η εταιρεία, ωστόσο με τη νέα αύξηση στο 23% οι οδηγοί θα επιβαρυνθούν όλη τη διαφορά: Το αντίτιμο θα αυξηθεί από 10 λεπτά για τα Ι.Χ. (2,80 ευρώ από 2,70) και ως 40 λεπτά για τα φορτηγά.

Η αναπροσαρμογή θα ισχύσει σε όλους τους σταθμούς διοδίων της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ στη διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη, καθώς και σε όλους τους σταθμούς διοδίων της Ολυμπίας οδού (Ελευσίνα, Ισθμός, Ζευγολατιό, Ρίο, Ν. Πέραμος και Αγ. Θεόδωροι) και για τον άξονα Μωρέας Κορίνθου-Τρίπολης, ενώ παραμένει ως έχει μόνο το αντίτιμο του διοδίου για τα δίκυκλα.

Στον οδικό άξονα από Μεταμόρφωση έως Σκάρφεια Φθιώτιδας, οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 5 έως 15 λεπτά σε όλους τους σταθμούς.

Στα διόδια Νεστάνης στην Εθνική οδό Κόρινθος - Τρίπολη- Καλαμάτα, οι οδηγοί των αυτοκινήτων θα πληρώνουν 1,30 από 1,20 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Αυξήσεις 10 λεπτών για τα αυτοκίνητα θα ισχύουν και στα διόδια Μοσχοχωρίου και Λεπτοκαριάς στον οδικό άξονα Μαλιακός - Κλειδί Ημαθίας, ενώ στα διόδια στο Σπαθοβούνι η αύξηση 10 λεπτών θα ισχύσει μόνο για τα φορτηγά.

Πρεμιέρα ΦΠΑ για συγκεκριμένους κλάδους

Από την Πέμπτη (1/7) ΦΠΑ θα υποχρεούνται να καταβάλλουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Επέκταση θα γίνει επίσης σε καλλιτέχνες και συγγραφείς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σε ισχύ τίθεται ο λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων επαγγελματιών που φορολογούνταν τεκμαρτά όπως ταξί, περίπτερα, υποπράκτορες εφημερίδων και περιοδικών.

Read more...

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ!


Και άλλες βασικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Ασφαλιστικό κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ελεγκτικό συνέδριο θα ζητηθεί επαναδιατύπωση από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Απασχόλησης. Στην τρίτη διάσκεψη της...

Ολομέλειας, αποφασίστηκε οτι κρίνονται αντισυνταγματικές: 1) Η διάταξη – άρθρο 2 του νομοσχεδίου, που υπαγάγει στο ΙΚΑ τους δημοσίους υπαλλήλους στη λογική ότι παραβιάζει το δικαίωμα στην περιουσία με την ενοποίηση εύρωστων με ελλειμματικά ταμεία. 2) Οι ρυθμίσεις – άρθρο 4 και 7- που δίδουν τη δυνατότητα με υπουργική απόφαση – κι όχι με νόμο όπως έκριναν οι ανώτατοι δικαστές- να καθορίζονται οι συντάξεις και η αναπροσαρμογή τους κατά παράβαση του συντάγματος που δεν επιτρέπει σε αυτά τα θέματα εξουσιοδοτήσεις σε υπουργούς. 3) Η διάταξη – άρθρο 6- που καθορίζει το ποσοστό μειώσεων στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στη λογική ότι προβλέπει μεγαλύτερες μειώσεις για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας των δύο φύλων. 4) Η διάταξη – άρθρο 8- που θέτει ως προϋπόθεση για την αποστέρηση της σύνταξης χηρείας τη διαφορά ηλικίας τουλάχιστον δέκα ετών μετά των συζύγων, με το σκεπτικό ότι τα κριτήρια που πρέπει να θέσει ο νόμος πρέπει να είναι γενικά και αντικειμενικά. 5) Η διάταξη που εξομοιώνει τους δικαστές με τους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους στις προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, στη λογική ότι μια τέτοια ρύθμιση παραβιάζει τη δικαστική ανεξαρτησία Παρατηρήσεις συνταγματικότητας και νομιμότητας έγιναν στις ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων στη λογική ότι πρέπει η ρύθμιση να είναι ενιαία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Read more...

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ...


Αλλάζουν όλα στις συναλλαγές από αύριο καθώς ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 21%, σε 23%, ο μειωμένος συντελεστής από 10%, αυξάνεται σε 11% και ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής, που ισχύει για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, αυξάνεται από 5%, σε 5,5%. Ομοίως, οι μειωμένοι συντελεστές οι οποίοι ισχύουν για τα...
νησιά του Αιγαίου από 15%, 7% και 4%, διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 16%, 8% και 4%. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Η πρώτη εφαρμόστηκε από τις 15 Μαρτίου. Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, σε εγκύκλιό του, σε οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται με ημερομηνία έκδοσης από την 1η Ιουλίου 2010 και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους αυξημένους συντελεστές, ακόμη και στην περίπτωση που το στοιχείο αυτό αφορά σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή. Το ίδιο ισχύει και για τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται με ημερομηνία από την 1η Ιουλίου 2010 και εφεξής και αφορούν σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και την 30η Ιουνίου 2010. Οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύουν με βάση τα παραπάνω για όλες τις παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών, μη εξαιρούμενων των πωλήσεων φαρμάκων.
Read more...

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ...


Με πονόκεφαλο για το Μέγαρο Μαξίμου, τους βουλευτές που αντιδρούν, συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του επίμαχου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της επιτροπής, σήμερα θα προσέλθουν εμπλεκόμενοι κοινωνικοί φορείς που θα τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου. Την ίδια ώρα, έντονη...
δυσαρέσκεια διατυπώνεται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μέλη της οποίας άσκησαν ήδη σκληρή κριτική σε επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου, κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας, υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο. Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν αλλαγές σε σειρά επίμαχων διατάξεων, όπως η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, να διασφαλιστεί η εγγύηση του κράτους για τις επικουρικές συντάξεις, να υπάρξει καλύτερη μεταβατική περίοδος για τις μητέρες ανηλίκων και τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Read more...

"ΝΕΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ"


Μπήκε με κέφι σήμερα στο στούντιο. Του έλειψε φαίνεται το ραδιόφωνο λόγω της 24ωρης απεργίας. Ξεκινώντας την εκπομπή του είπε ενδιαφέροντα πράγματα. "Κόμματα από ήδη χρησιμοποιημένα υλικά, αλλά καλή διέξοδο για τους ψηφοφόρους που έχουν κουραστεί από τα δυο μεγάλα κόμματα", χαρακτήρισε στην εκπομπή του στον Real fm ο Νίκος Χατζηνικολάου τους-υπό ίδρυση- πολιτικούς σχηματισμούς της Μπακογιάννη και του Κουβέλη. Ενδιαφέρουσα...
η ανάλυσή του. Ειδικά για τον πολυκερματισμό που θα βοηθήσει να είναι λίγο πιο προσεκτικοί οι αρχηγοί και τα στελέχη των παραδοσιακά μεγάλων πολιτικών κομμάτων. Συμφωνούμε απολύτως μαζί του. Κόμματα από χρησιμοποιημένα υλικά. Σε 4 λέξεις τα είπε ολα...
Read more...

ΜΟΝΟ ΣΤΟ i-R: Θέτουν θέμα παραίτησης του Μ. Χρυσοχοϊδη

Μετά τη συμπάθεια η κριτική, μετά τη συμπαράσταση οι κατηγορίες. Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, χθες βράδυ στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα ασχοληθεί με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, άφησαν κατά μέρος τα συναισθήματα και μίλησαν ψυχρά πολιτικά για τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Στα αυτοσχέδια πηγαδάκια που γίνονται σε παρόμοιες περιπτώσεις στη Βουλή πολλά καταλογίστηκαν στον υπουργό προστασίας του Πολίτη, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στα γραφείο του, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του υπασπιστή του.

Ορισμένοι από τους βουλευτές εξέφραζαν μάλιστα την απορία τους γιατί ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν έχει παραιτηθεί ακόμα, ύστερα από όσα έχουν συμβεί επί των ημερών του, ήτοι:
Πρώτο, την έκρηξη βόμβας κοντά στον Άγνωστο Στρατιώτη, στις 9 Ιανουαρίου 2010.
Δεύτερο, το θάνατο τριών ατόμων από ασφυξία που προκάλεσε βόμβα μολότωφ που έριξαν κουκουλοφόροι «διαδηλωτές» στην τράπεζα Marfin της οδού Σταδίου.

Τρίτο, την επίθεση που εξαπέλυσαν τρομοκράτες στην καρδιά του ελληνικού κράτους, στο κέντρο του μηχανισμού ασφάλειας της χώρας, στέλνοντας βόμβα στο ίδιο το γραφείο του υπουργού.

Υπήρξαν, μάλιστα και κάποιοι βουλευτές οι οποίοι έθεσαν ένα διαφορετικό θέμα. Από πού κι ως που, έλεγαν, προσωπικά δώρα, δώρα γάμου, πηγαίνουν στο υπουργείο, μεταφερόμενα από συνεργάτες του υπουργού; Αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί ότι αν δεν γινόταν αυτό, ο άτυχος Γιώργος Βασιλάκης θα ήταν και σήμερα μεταξύ μας.

Οι επικρίσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δείχνουν, αν μη τι άλλο, ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης, προς τον οποίο όλοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, δεν είναι πλέον στο απυρόβλητο.

.i-reportergr
Read more...