Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Συναντήσεις Σαμαρά με στελέχη των IBM - NESTLE για νέες θέσεις εργασίας



Συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της IBM και της Νεστλέ. Στόχος ο ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Στο πλαίσιο της προσέλκυσης νέων επενδύσεων και υποβοήθησης της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και πάντα με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα με τους υπευθύνους της IBM και της Nestle Ελλάδας.
Με την Βιρτζίνια Ρομέτι (Virginia Μ. Rometty) Πρόεδρο και CEO της ΙΒΜ και το διευθύνοντα σύμβουλο της IBM Ελλάδας Σπύρο Πουλίδα, συζήτησαν την πρόθεση της κυβέρνησης να αναδείξει σταδιακά τη χώρα σε Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες δεξιότητες, προσελκύοντας επενδύσεις και αξιοποιώντας το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.
Η εταιρεία εμφανίζεται έτοιμη για συνεργασία με ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντας εκπαίδευση και προγράμματα για την ενίσχυσή τους. Ένα ακόμη πρότζεκτ της εταιρίας είναι η δημιουργία κέντρου bussiness analytics για επενδύσεις στην Ευρώπη. Η επέκταση της δραστηριότητας της εταιρίας θα δημιουργήσει περί τις 120 νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κα Ρομέτι και ο κ. Σαμαράς συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους η Τεχνολογία της Πληροφορικής μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις, εστιάζοντας στην ανάπτυξη Ευφυών Τεχνολογιών και Ψηφιακών Υποδομών ως κινητήριες δυνάμεις για το μετασχηματισμό του ∆ημόσιου Τομέα και την ανάπτυξη της οικονομίας».
Η κα Ρομέτι ανέπτυξε τους τρόπους με τους οποίους η ΙΒΜ συνεργάζεται με κυβερνητικούς φορείς ανά τον κόσμο, αξιοποιώντας το μεγάλο Όγκο ∆εδομένων (Big Data), την τεχνολογία του Cloud Computing, την Eπιχειρηματικότητα μέσω Kοινωνικής ∆ικτύωσης (Social Business) και τις Τεχνολογίες για Φορητές Συσκευές (mobile technologies) για την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών προς τους πολίτες με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.
Επιπλέον, η κα Ρομέτι αναγνώρισε τη σημασία των επενδύσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε Έξυπνες Λύσεις που στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στη βελτιωμένη παροχή υπηρεσιών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο Σπύρος Πουλίδας, ∆ιευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ Ελλάδος και Κύπρου επεσήμανε:
«H Πληροφορική μπορεί να αποτελέσει μοχλό προώθησης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Ελλάδα. Αντλώντας από τις εγχώριες, υψηλών προδιαγραφών, δεξιότητες της αναδυόμενης νέας γενιάς, η Πληροφορική διαθέτει την απαραίτητη δυναμική ώστε να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης της χώρας και ταυτόχρονα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Yποστηρίζουμε τις προθέσεις της Κυβέρνησης να αναδείξει σταδιακά την Ελλάδα σε Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και προσβλέπουμε στο να συνεισφέρουμε προς αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιώντας την εμπειρία και γνώση της ΙΒΜ στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων για τη δημιουργία ενός Εξυπνότερου Πλανήτη».
Πρόσθεσε ότι «η IBM, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα περισσότερο από 75 χρόνια, θα συνεισφέρει στην προσπάθειά της να εξοπλίσει τους νέους 'Ελληνες Επιστήμονες με σύγχρονες δεξιότητες σε στρατηγικούς τομείς υψηλής επιχειρηματικής ζήτησης. Συγκεκριμένα, η ΙΒΜ Ελλάδος θα παρέχει στα πανεπιστήμια της χώρας πρόσβαση χωρίς χρέωση στα Προϊόντα Λογισμικού της εταιρείας για διδακτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.
Θα διευκολύνει τη συνεργασία των Ελληνικών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Φορέων με τα Ερευνητικά Κέντρα της ΙΒΜ διεθνώς και θα συνεργαστεί με Ελληνικά Πανεπιστήμια που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα σε στρατηγικούς τομείς της Πληροφορικής, όπως είναι ο τομέας των Big Data και Business Analytics.
Επιπλέον, η ΙΒΜ Ελλάδος θα υλοποιήσει προγράμματα απασχόλησης αποφοίτων για νέους πτυχιούχους επιστήμονες με υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, στις Επιχειρηματικές της Μονάδες Λογισμικού και Υπηρεσιών με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε στρατηγικούς τομείς ενδιαφέροντος της εταιρείας».
Εξάλλου, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γενικό διευθυντή της Νεστλέ κ. Laurent Freixe συζητήθηκε το πρόγραμμα της εταιρείας για την επέκταση της επένδυσής της που αφορά την συνεργασία με έλληνες προμηθευτές για τα τέσσερα εργοστάσια που έχει στην χώρα μας. Η Νεστλέ έχει επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη 10.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.
Στη χώρα μας αντιστοιχεί η δημιουργία 600 θέσεων απασχόλησης και πρόκειται για προσωπικό που θα εκπαιδεύει και θα απασχολεί για τουλάχιστον τρία χρόνια η εταιρία.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Διαψεύδει τα περί "ληγμένων προϊόντων" ο Σκορδάς



Να σταματήσει η κινδυνολογία επί ανύπαρκτων θεμάτων επισημαίνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, διαψεύδοντας τα περί ληγμένων προϊόντων
"Δεν υπάρχει απολύτως καμία διάταξη στο νέο Αγορανομικό Κώδικα, που να αφορά σε προϊόντα, των οποίων η διάρκεια ζωής έχει λήξει" υπογράμμισε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς με αφορμή αναρτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με τη διάθεση δήθεν "ληγμένων προϊόντων".
Ο υφυπουργός σημειώνει ότι προκειμένου να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις στο καταναλωτικό κοινό "τίποτε δεν αλλάζει από όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες σχετικά με τα προϊόντα περιορισμένης διατηρησιμότητας. Απλώς, το καθεστώς γίνεται αυστηρότερο, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΕΕ.
Είναι επιτέλους ώρα να σταματήσει η κινδυνολογία επί ανύπαρκτων θεμάτων. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για κάθε Έλληνα πολίτη, ο δημόσιος λόγος οποιουδήποτε κρίνεται από τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει".

Read more...

Απολογία Τοχατζόπουλου: Οι προσκυνημένοι του Παπανδρέου και ο Βενιζέλος που έφαγε τον Αβραμόπουλο



Στην απολογία του πρώην υπουργός δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις υπεράκτιες εταιρείες και δήλωσε ότι ούτε η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη, ούτε η κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου, έχουν οποιαδήποτε σχέση με όσα τους καταλογίζονται
«Δεν έχω καμία σχέση με υπεράκτιες εταιρείες» είπε, απολογούμενος, ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αρνήθηκε πλήρως όσα του αποδίδονται στην ογκωδέστατη δικογραφία για την υπόθεση των «μιζών», που φέρεται να πήρε για εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας.
Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση, ο κ. Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε ότι έλαβε ανταλλάγματα για την άσκηση των καθηκόντων του και ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή με τις εταιρείες, που, κατά το κατηγορητήριο, χρησιμοποιήθηκαν για να αποκρυβούν και να νομιμοποιηθούν, μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων και μετοχών, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, που διακινήθηκαν με αφορμή αγορές όπλων.
Ο πρώην υπουργός τόνισε στο δικαστήριο ότι ούτε η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη, ούτε η κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου, έχουν οποιαδήποτε σχέση με όσα τους καταλογίζονται.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε την προφυλάκιση της συζύγου του, η οποία παραμένει ακόμη προσωρινά κρατούμενη στις φυλακές Κορυδαλλού, «απάνθρωπη και εκβιαστική». Μάλιστα, ανέφερε πως είναι εντελώς αναιτιολόγητη η προφυλάκιση της συζύγου του και «άρα υπήρξαν παρεμβάσεις και δεν μου το βγάζετε αυτό από το μυαλό», ενώ, όπως τόνισε ο ίδιος, ούτε ζήτησε ούτε θα ζητήσει παρεμβάσεις.
Ο πρώην υπουργός για ακόμη μία φορά απευθύνθηκε στους δικαστές ζητώντας την αποφυλάκιση της κ. Σταμάτη, υποστηρίζοντας πως η απόφαση για την κράτησή της αποτέλεσε «κορωνίδα της σκευωρίας», που στήθηκε με στόχο τον ίδιο.
Όπως είπε ο κατηγορούμενος, «μάνα ανήλικου παιδιού η σύζυγος μου, βρέθηκε στη φυλακή. ο ίδιο και η κόρη μου,μάνα τριών ανήλικων παιδιών».
Για τον 7χρονο γιο του ο πρώην υπουργός είπε ότι μετά την προφυλάκιση του ίδιου και της κ. ταμάτη «βρέθηκε αναγκαστικά εξόριστος 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Είναι νόμιμο να φυλακίζουν στο όνομα της οικογενειακής ευθύνης, παντελώς αθώους ανθρώπους;».
Ο κατηγορούμενος απευθύνθηκε στα μέλη του δικαστηρίου και σημειώνοντας πως δεν ξεχνά, είπε: «Όλες τις μέρες ήταν εντυπωσιακή η στάση σας: απορρίψατε όλες μας τις προτάσεις. Είναι πρωτοφανές». Αναφερόμενος δε στη μη κλήτευση μελών του ΚΥΣΕΑ, υποστήριξε πως το δικαστήριο είναι εκτεθειμένο στην κοινή γνώμη.
«Μας αφήσατε την εντύπωση ότι προσωρινά δεν έχουν κληθεί και ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν στο μέλλον. Η παρουσία του ΚΥΣΕΑ, του προέδρου του ή κάποιου μέλους θα μπορεί να σας ενημερώσει για τις πολιτικές κυβερνητικές αποφάσεις που έχει λάβει και όχι να με αθωώσει».
Είπε, επίσης, ότι έναντι της έδρας του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων «υπάρχει μια ακόμη δυσαρέσκεια», εξηγώντας: «Αρνηθήκατε το αίτημα κατηγορουμένου για κλήση μαρτύρων - το δικό μου. Οφείλατε να το σεβαστείτε. Δεν μπορέσαμε να κάνουμε συζήτηση για το βασικό έγκλημα του κατηγορητηρίου, τη δήθεν παθητική δωροδοκία που μας "στόλισαν". Όταν κάποιος έχει παράξει έργο κι έρχονται κάποιοι τυχάρπαστοι από το πουθενά, άσχετοι και σου λένε ότι "τα έχεις αρπάξει, τα έχεις πάρει", είναι απαράδεκτο μετά από 40 χρόνια στην πολιτική».
Επαναλαμβάνοντας όσα κατά καιρούς έχει υποστηρίξει για τη σκευωρία που, όπως επιμένει, στήθηκε σε βάρος του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος είπε ότι ξεκίνησε και στήθηκε «από τα κυβερνητικά κλιμάκια», από τους «προσκυνημένους του Γ. Παπανδρέου». Μάλιστα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.
«Ως δια μαγείας η πολιτική εξαφανίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, όταν ανέλαβε την ηγεσία ο Γ. Παπανδρέου. Είχαν αρχίσει να διακρίνονται οι πολιτικές που θα επικρατούσαν. Αυτό δεν ήταν πολιτική. Ήταν κυβερνητική διαχείριση, τακτικισμός. Όταν ήρθε η σύγκρουση μέσα στο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου με τις δικές μας απόψεις, φαίνεται ότι ανησυχούσαν πως δεν θα μπορούσε να προχωρήσει και έτσι κάποιοι εμπνεύστηκαν την πολιτική εξόντωση του εσωκομματικού αντιπάλου. Πήγαμε σε άλλες τακτικές, στην πολιτική δίωξη που πρώτα εκφράστηκε επικοινωνιακά και μέσα σε εβδομάδες μας κατεδάφισε, μας διέλυσε, μας διαπόμπευσε εμένα και τη γυναίκα μου, επειδή αυτή ήταν η πρακτική. Και μετά ήρθε η δίωξη μας».
Ο διάλογος με τον πρόεδρο
Σε ερώτηση του προέδρου για όσα καταμαρτυρεί εναντίον του ο ξάδελφος και συγκατηγορούμενός του, Νίκος Ζήγρας, ο πρώην υπουργός απάντησε ότι ο άλλοτε στενός συνεργάτης του «είναι βαριά άρρωστος ο άνθρωπος».
-Πρόεδρος: Πώς και γιατί ο ξαδελφός σας είναι τόσο επιθετικός; Θέλει να εμφανιστεί ότι εσείς κρύβεστε πίσω από όλα αυτά…
-Τσοχατζόπουλος: είναι βαριά άρρωστος ο άνθρωπος.
-Ζήγρας: Εσύ είσαι βαριά άρρωστος.
-Τσοχατζόπουλος: Όχι λόγω της αρρώστιας, που είχε. Ο κ. Ζήγρας είχε υποστεί ζημιά ψυχική. Όταν ήρθε στη φυλακή, τον συνέλαβαν την ίδια μέρα με εμένα, έναν αθώο άνθρωπο, όταν ήρθε μέσα εγώ έτρεξα και προσπαθήσαμε από την πρώτη μέρα να τον πάμε στο νοσοκομείο. Έχει ψυχική καταπίεση, έχει πρόβλημα, δεν μπορεί να μείνει στη φυλακή. Επειδή ήταν άρρωστος ο άνθρωπος, τον χειραγώγησε ο ανακριτής της υπόθεσης κ. Μαλλής. Εγώ θα ασκήσω δίωξη εναντίον του κ. Μαλλή. Εκμεταλλεύτηκε έναν άρρωστο άνθρωπο. Εδώ ακούμε τη "φωνή του κ. Μαλλή" από έναν άβουλο άνθρωπο. Τον έβαλε μέσα και αρνήθηκε να τον βγάλει. Τώρα οι σχέσεις τους έχουν αλλάξει. Δεν ξέρω τι θα κάνει. Υπάρχει μια συναλλαγή. Είναι φανερό».
Στην απολογία του ο πρώην υπουργός ανέλυσε εξονυχιστικά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την απόφαση προμήθειας των υποβρυχίων, την οποία συνέδεσε με τα Ίμια. Είπε:
«Η Ελλάδα προμηθεύτηκε τα καλύτερα υποβρύχια. Μπορούμε να εγγυηθούμε τη στρατηγική μας στη Μεσόγειο για τα επόμενα 15 χρόνια, εφόσον τα έχουμε πάρει όλα».
Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε τους διαδόχους του στο υπουργείο Άμυνας για την εξέλιξη της υπόθεσης της προμήθειας των υποβρυχίων, λέγοντας ότι κανείς «δεν απαντάει, γιατί δεν έχει προχωρήσει η σύμβαση για τα υποβρύχια. Πέρασαν τόσοι υπουργοί, Σπηλιωτόπουλος, Βενιζέλος, Παπαντωνίου...».
Τη στιγμή εκείνη ακούγεται και το όνομα του κ. Αβραμόπουλου.
- Τσοχατζόπουλος: Όχι ο Αβραμόπουλος… Τι; Είναι υπουργός εθνικής Άμυνας ο Αβραμόπουλος; Ποτέ έγινε; Δεν τον πήρα χαμπάρι... Δεν είναι Εξωτερικών; Α, ναι. Τον έφαγε ο Βενιζέλος.......
Κατά τον κατηγορούμενο, η προμήθεια των TOR M1 δεν έπρεπε να υπάρχει στη δικογραφία, αλλά «μας τη φόρτωσε ο κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος θεωρούσε ότι όλα ήταν ύποπτα. Δεν ήταν εύκολο για μια χώρα του ΝΑΤΟ να κάνει σύμβαση με τη Ρωσία. Αλλά είχαμε πρόβλημα με την Τουρκία. Ξέρετε πόσες αερομαχίες είχαμε την ημέρα; Τα TOR M1 ήταν μια επιλογή αξιολογική, που υλοποιήθηκε πολύ γρήγορα. Επίσης, ήταν θέμα πολιτικό. Έκανα δύο επισκέψεις στη Ρωσία, συνάντησα τον ίδιο τον Γέλτσιν και συζητήσαμε για τα εξοπλιστικά και τη συνεργασία μας. Ήξεραν ότι οι Αμερικανοί θα "βάλουν τις φωνές". Αλλά εγώ, με προσωπικές ενέργειες, εξομάλυνα το κλίμα. Ο Καραμανλής ευχαρίστησε τους Ρώσους για τα συγκεκριμένα όπλα. Από εκεί και πέρα προχώρησε μια σταθερή συνεργασία με τους Ρώσους. Εμείς μεταφέραμε κρυφά στην Κύπρο δέκα κομμάτια για να την προστατέψουμε, όταν δεν πήγαν οι S300. Εμείς, με μια μυστική αποστολή, μεταφέραμε τους S300 στην Κρήτη. Ο Κληρίδης μας ευχαρίστησε. Η Κύπρος ήταν μέσα στον ενιαίο αμυντικό χώρο με τη Θράκη και το Αιγαίο. Ήταν η πολιτική, που ακολουθούσαμε από την εποχή του Αν. Παπανδρέου».
Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο.

Read more...

Από την τσέπη των πολιτών η διαφορά τιμής πρωτοτύπου - γενόσημου φαρμάκου



Στους ασφαλισμένους πέφτει το βάρος της διαφοράς τιμής μεταξύ πρωτοτύπου και γενόσημου φαρμάκου αν επιλέξει το πρώτο. Καταργείται η αποζημίωση του 50% από τον ΕΟΠΥΥ
Από την τσέπη του θα πληρώνει ο ασφαλισμένος τη διαφορά μεταξύ πρωτοτύπου και γενοσήμου φαρμάκου, εάν επιλέξει να προμηθευτεί το πρωτότυπο, σύμφωνα με εισήγηση της τεχνικής επιτροπής φαρμάκου, η οποία συστάθηκε με σκοπό τη διατύπωση των θέσεων για τα θέματα φαρμάκου του υπουργείου Υγείας, στην επικείμενη συνάντηση με την Τρόικα.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), η επιτροπή εισηγείται την κατάργηση της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ του 50% της διαφοράς της λιανικής τιμής ενός φαρμάκου και της τιμής αναφοράς.
Εάν δηλαδή ο ασφαλισμένος πάρει ακριβότερο φάρμακο, παρότι υπάρχει φθηνότερο γενόσημο στη θεραπευτική κατηγορία του, τότε θα πρέπει ο ίδιος να πληρώσει τη διαφορά και όχι όπως ίσχυε μέχρι τώρα να πληρώνει αυτός τα μισά και το άλλο μισό της διαφοράς ο ΕΟΠΥΥ.
Επίσης, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, αποφασίστηκε να καταργηθεί η έκπτωση (rebate) του φαρμακείου προς τον ΕΟΠΥΥ για κάθε κουτί γενοσήμου που θα διαθέτει και για όποιο φαρμακείο πιαστεί ο στόχος της διάθεσης των γενοσήμων στο 60%, θα καταργείται για το συγκεκριμένο φαρμακείο όλο το rebate όλων των φαρμάκων για το συγκεκριμένο μήνα.
Για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), σύμφωνα με την εισήγηση, θα συνταγογραφούνται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται με το 100% της τιμής τους.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ από 1η Σεπτεμβρίου τα ληγμένα τρόφιμα...


Στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα βρίσκονται από την 1η Σεπτεμβρίου τρόφιμα «περασμένης διατηρησιμότητας», δηλαδή με παρελθούσα ημερομηνία λήξης, κάτω από συγκεκριμένους όρους. Τα τρόφιμα αυτά θα φέρουν ειδική σήμανση, θα είναι...

φθηνότερα από τα άλλα, ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα σε περιπτώσεις που δεν θα τηρούνται οι παραπάνω κανόνες.

Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, εφεξής επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας».

Ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

α. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

β. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

γ. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.

Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.

Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.

Τα παραπάνω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.

Στους παραβάτες επιβάλλονται τα παρακάτω διοικητικά πρόστιμα:

Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη «Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας» 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας» σε χαμηλότερη τιμή 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος...
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Άκης: Ποιος είναι ο κύριος Αβραμόπουλος;...


crimenet.gr
Της Έρρικας Βαλλιάνου
Έκπληκτος έδειξε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ρώτησε το δικαστήριο:

- Ποιος είναι ο κύριος Αβραμόπουλος;

Οι δικηγόροι μουδιασμένοι του...
υπενθύμισαν ότι είναι ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο Άκης συνέχισε να το παίζει:

- Α, έγινε ο Αβραμόπουλος υπουργός Εθνικής Άμυνας; Δεν το 'ξερα... Ναι, ναι, ναι, τον έφαγε ο Βενιζέλος από το Εξωτερικών.

Το πολιτικό χιούμορ δεν λείπει από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, έστω κι αυτή την ώρα, ενώ λίγο αργότερα περιέλαβε και τον Βενιζέλο:

- Όταν ο Βενιζέλος βασιζόμενος σε γερμανικά δημοσιεύματα είπε ότι θα πρέπει «να ερευνηθούν οι αθυροστομίες από την γερμανική Δικαιοσύνη για τα εξοπλιστικά», θα 'πρεπε να το σκεφτεί πολύ. Εγώ έκανα μηνύσεις και αγωγές σε γερμανικά έντυπα και τους κέρδισα. Τότε, ο κ. Βενιζέλος λοιπόν την πάτησε κι έχω κάθε δικαίωμα να του ζητήσω να παραδεχτεί το λάθος του. Αλλά το λάθος αυτό πάει και παραπέρα...

Η διαδικασία διακόπη λόγω έντονης κόπωσης του Άκη Τσοχατζόπουλου, που θα συνεχίσει την απολογία του αύριο...

Read more...

Απόφαση βόμβα του Αρειου Πάγου για τα εργασιακά – Παράνομη η εξαήμερη εργασία...

Ακυρη χαρακτηρίζει ο Αρειος Πάγος τη συμφωνία εργοδότη- εργαζόμενου για εργασία και το Σάββατο, εφόσον πρόκειται για επιχείρηση που εφαρμόζεται η πενθήμερη εργασία, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να δικαιούται αποζημίωσης στο ύψος της αμοιβής που... θα έπρεπε να καταβάλει ο εργοδότης για την απασχόληση άλλου μισθωτού και μάλιστα με τα ίδια προσόντα του εργαζόμενου που απασχολήθηκε παρανόμως το Σάββατο. Η απόφαση αυτή, με αφορμή υπόθεση που αφορά σε εμπορικό κατάστημα στις Σέρρες, φέρνει ουσιαστικά τα πάνω- κάτω, καθώς βάζει «φρένο» στις πρακτικές εργοδοτών, οι οποίοι ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την ευελιξία των ωραρίων, στη πραγματικότητα εφαρμόζουν 6ήμερο και όχι 5νθήμερο εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι ο εργοδότης των 3 εμποροϋπαλλήλων ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενες αυτές ότι κατά τη σύναψη της σύμβασης εργασίας με την κάθε μία από αυτές συμφωνήθηκε η εργασία επί εξαήμερο και όχι πενθήμερο και ότι με τη σταθερή και συνεχή απασχόλησή τους επί εξαήμερο ανατράπηκε στην πράξη το σύστημα της προβλεπόμενης εκ του νόμου πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, γεγονός που συνεπαγόταν ευνοϊκότερους όρους για τις εργαζόμενες. Αυτό γιατί με την εξαήμερη απασχόλησή τους συμπληρώνονταν σαράντα ώρες εβδομαδιαίας εργασίας και αμείβονταν με πλήρεις και όχι μειωμένες αποδοχές, ενώ σύμφωνα με το πενθήμερο σύστημα απασχόλησης η λειτουργία του καταστήματος κατά τις εργάσιμες ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή δεν υπερβαίνει τις σαράντα ώρες και το μειωμένο ωράριο εργασίας συνεπάγεται μειωμένες αποδοχές για τις εργαζόμενες. Ο Αρειος Πάγος απάντησε, όμως, ότι η αναγραφή των ανωτέρω ημερών δεν έχει την έννοια ότι συμφωνήθηκε η εξαήμερη εργασία, αλλά ότι εντός του πενθημέρου θα μπορούσε να περιλαμβάνεται ως ημέρα εργασίας, κατά περίπτωση, και η ημέρα του Σαββάτου, κατά την οποία λειτουργούσαν τα εμπορικά καταστήματα. Εξάλλου, ακόμα και αν ήθελε θεωρηθεί ότι ο σχετικός όρος περί χρόνου απασχόλησης στη γνωστοποίηση ατομικών όρων εργασίας αφορούσε εξαήμερη απασχόληση, η σχετική συμφωνία για απασχόληση των εργαζόμενων και έκτη ημέρα την εβδομάδα είναι άκυρη, διότι πρόκειται για εργασία παρεχομένη εκτός των ημερών της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, δηλαδή σε ημέρα ανάπαυσης, δοθέντος ότι οι διατάξεις περί πενθημέρου είναι αναγκαστικού δικαίου και ιεραρχικά ανώτερες από την ιδιωτική βούληση ή την τακτική της επιχείρησης. ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ «Άρειος Πάγος 175/2013 Εργασία και έκτη ημέρα την εβδομάδα σε επιχειρήσεις με καθεστώς πενθήμερης εργασίας Περίληψη Αν ο μισθωτός εργάστηκε, σε επιχείρηση που εφαρμόζεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας και έκτη ημέρα την εβδομάδα (εκτός Κυριακής ή εξαιρετέας ημέρας ή αναπληρωματικής ανάπαυσης λόγω εργασίας κατά την Κυριακή) η σχετική συμφωνία για απασχόλησή του κατά την ημέρα αυτή, ως απαγορευμένη από τους ως άνω κανόνες δημόσιας τάξης, είναι άκυρη, αφού πρόκειται για εργασία παρεχόμενη εκτός των ημερών της εβδoμαδιαίας εργασίας, ήτοι σε ημέρα ανάπαυσης, και δικαιούται για αυτήν αποζημίωση κατά τις διατάξεις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού, η οποία συνίσταται στις αποδοχές που ο εργοδότης θα κατέβαλλε ως αμοιβή σε άλλο μισθωτό, που θα απασχολούσε με έγκυρη σύμβαση εργασίας, με τις ικανότητες και τα προσόντα του απασχοληθέντος (χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψη οι λοιπές προσωπικές περιστάσεις του τελευταίου), αφού κατά το ποσό αυτό, που δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το νόμιμο ωρομίσθιο, καθίσταται χωρίς νόμιμη αιτία πλουσιότερος ο εργοδότης, χωρίς να δικαιούται και οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση. [Σημείωση βλέπε και άρθρο 42 νόμου 1892/1990 για το πως έχει διαμορφωθεί το ωράριο εργασίας μετά και τις αλλαγές του νόμου 4093/2012] ΑΠ 175/2013 ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Β1' Πολιτικό Τμήμα Συγκροτήθηκε από τους Δικαστές: Σπυρίδωνα Ζιάκα, Αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου, Βαρβάρα Κριτσωτάκη, Ανδρέα Δουλγεράκη, Νικόλαο Πάσσο και Δημήτριο Κόμη, Αρεοπαγίτες. Συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση στο Κατάστημά του στις 8 Ιανουαρίου 2013, με την παρουσία και του γραμματέα Αθανασίου Λιάπη, για να δικάσει μεταξύ: Της αναιρεσείουσας: Δ. Π. του Ι., συζ. Ε. Λ., κατοίκου ..., η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Αναστάσιο Ταρπινίδη με δήλωση του άρθρου 242 παρ. 2 ΚΠολΔ. Των αναιρεσιβλήτων: 1) Α. Κ. του Π., κατοίκου ..., 2) Β. συζ. Ζ. Σ., κατοίκου ... και 3) Ε. συζ. Γ. Σ., κατοίκου ..., οι οποίες εκπροσωπήθηκαν από την πληρεξούσια δικηγόρο τους ....................... Η ένδικη διαφορά άρχισε με την από 10-7-2007 αγωγή των ήδη αναιρεσιβλήτων, που κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Σερρών. Εκδόθηκαν οι αποφάσεις: 454/2008 οριστική του ίδιου Δικαστηρίου και 45/2010 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σερρών. Την αναίρεση της τελευταίας απόφασης ζητεί η αναιρεσείουσα με την από 14-10-2010 αίτησή της. Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης αυτής, που εκφωνήθηκε από το πινάκιο, οι διάδικοι παραστάθηκαν όπως σημειώνεται πιο πάνω. Η Εισηγήτρια Αρεοπαγίτης Βαρβάρα Κριτσωτάκη διάβασε την από 4-10-2011 έκθεσή της, με την οποία εισηγήθηκε την απόρριψη της αιτήσεως αναιρέσεως. Η πληρεξούσια των αναιρεσιβλήτων ζήτησε την απόρριψη της αιτήσεως και την καταδίκη του αντιδίκου μέρους στη δικαστική δαπάνη. ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ Επειδή, ο κανόνας δικαίου παραβιάζεται, αν δεν εφαρμοστεί, ενώ συνέτρεχαν οι πραγματικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή του, ή αν εφαρμοστεί, ενώ δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις αυτές, καθώς και αν εφαρμοστεί εσφαλμένα, η δε παραβίαση εκδηλώνεται είτε με ψευδή ερμηνεία, είτε με κακή εφαρμογή, δηλαδή με εσφαλμένη υπαγωγή, κατά δε τη διάταξη του άρθρου 560 αριθ. 1 Κ.Πολ.Δ αναίρεση επιτρέπεται και αν παραβιάσθηκε κανόνας του ουσιαστικού δικαίου, στον οποίο περιλαμβάνονται και οι ερμηνευτικοί κανόνες των δικαιοπραξιών των άρθρων 173 και 200 ΑΚ, που ορίζουν το μεν πρώτο ότι "κατά την ερμηνεία της δηλώσεως βουλήσεως αναζητείται η αληθινή βούληση χωρίς προσήλωση στις λέξεις", το δε δεύτερο ότι "οι συμβάσεις ερμηνεύονται όπως απαιτεί η καλή πίστη, αφού ληφθούν υπόψη και τα συναλλακτικά ήθη". Οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται όταν το δικαστήριο της ουσίας, κατά την αναιρετικά ανέλεγκτη ως προς αυτό κρίση του, διαπιστώνει, έστω και εμμέσως, ότι υπάρχει στη σύμβαση κενό ή αμφιβολία ως προς τις βουλήσεις των συμβαλλομένων που δηλώθηκαν. Υπό την προϋπόθεση αυτή παραβιάζει τους κανόνες τούτους το δικαστήριο της ουσίας, είτε όταν παραλείπει να προσφύγει σ' αυτούς για να διαπιστώσει την αληθινή έννοια της δήλωσης της βούλησης των συμβαλλομένων, είτε όταν προβαίνει σε κακή εφαρμογή τους, εφαρμόζοντας εσφαλμένα τις νομικές έννοιες στις οποίες στηρίζονται, είτε όταν παραλείπει να παραθέσει στην απόφασή του τα πραγματικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει η συγκεκριμένη εφαρμογή τους. Πάντως μόνη η παράλειψη του δικαστηρίου της ουσίας να αναφέρει ρητώς στην απόφασή του ότι για την εξεύρεση της αληθινής βουλήσεως των συμβαλλομένων προσφεύγει στους ερμηνευτικούς κανόνες των παραπάνω διατάξεων του ΑΚ δεν συνιστά παραβίαση των διατάξεων αυτών, εφόσον στην απόφαση εκτίθενται τα περιστατικά από τα οποία προκύπτει η εφαρμογή των κανόνων αυτών. Περαιτέρω, με τη διάταξη του άρθρου 361 ΑΚ που ορίζει ότι για τη σύσταση ή αλλοίωση ενοχής με δικαιοπραξία, εφόσον ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά, απαιτείται σύμβαση, καθιερώνεται στο ενοχικό και κατ' ακολουθίαν στο εργατικό δίκαιο, ως απόρροια του δόγματος της αυτονομίας της βουλήσεως, η αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων δυνάμει της οποίας οι συμβαλλόμενοι έχουν πλήρη ελευθερία προς κατάρτιση οποιασδήποτε δικαιοπραξίας με οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε περιεχόμενο, αρκεί τούτο να μην αντιβαίνει στα χρηστά ήθη ή σε κανόνες δημοσίας τάξεως. Εξάλλου, από τη γενική αρχή της προστασίας των εργαζομένων που διαπνέει το εργατικό δίκαιο, συνάγεται ότι η αρχή της εύνοιας υπέρ των τελευταίων δεν εφαρμόζεται μόνο στη σχέση ΣΣΕ και ατομικής συμβάσεως, αλλά και στη σχέση περισσοτέρων πηγών (νόμου, ΣΣΕ, Κανονισμού, ατομικής σύμβασης) διαφορετικής ιεραρχικής βαθμίδας που ρυθμίζουν την εργασιακή σχέση. Σύμφωνα με την αρχή της εύνοιας υπέρ των μισθωτών που καθιέρωνε το άρθρο 3 παρ. 1 του ν. 3239/1955 "περί του τρόπου ρυθμίσεως των συλλογικών διαφορών εργασίας" (που ίσχυσε μέχρι 8.5.1990) σε συνδυασμό με το άρθρο 680 ΑΚ, την οποία αρχή ήδη προβλέπει η διάταξη του άρθρου 7 παρ. 2 του ν. 1876/1990, οι ευνοϊκότεροι για τους μισθωτούς όροι των ατομικών συμβάσεων εργασίας υπερισχύουν δυσμενέστερων όρων των ΣΣΕ. Και τούτο γιατί οι κανονιστικοί όροι της ΣΣΕ περιέχουν κατώτατα όρια προστασίας, που απαγορεύουν τη δυσμενέστερη ρύθμιση με ατομική σύμβαση, επιτρέπουν όμως με την τελευταία τη βελτίωση της προστασίας αυτής. Τέλος, με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. της 26-2-1975 η οποία κυρώθηκε με το Ν. 133/1975, εισήχθη η εβδομάδα των πέντε (5) εργάσιμων ημερών ή το λεγόμενο πενθήμερο εργασίας, δηλαδή καθιερώθηκε ως χρονικό όριο εργασίας οι σαράντα πέντε (45) ώρες την εβδομάδα. Εξάλλου, κατά το άρθρο 6 της από 14-2-1984 ΕΓΣΣΕ (Υ.Α. 11770/20-3-1984, ΦΕΚ 181), η εβδομαδιαία διάρκεια της εργασίας των μισθωτών ορίσθηκε από 1-1-1984 σε 40 ώρες. Με το άρθρο 9 παρ. 1 εδ. 1 του Ν.Δ. 1037/1971 καθιερώθηκε ως νόμιμο ημερήσιο ωράριο των εργαζόμενων σε εμπορικά καταστήματα οι οκτώ (8) ώρες, ενώ με τοάρθρο 42 του Ν. 1892/1990, που διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο 23 του Ν. 1957/1991, καθιερώθηκε η πενθήμερη εργασία με σαράντα (40) ώρες κατά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα, των οποίων η ημέρα ανάπαυσης λόγω πενθημέρου καθορίζεται κυλιόμενη. Αν ο μισθωτός εργάστηκε, σε επιχείρηση που εφαρμόζεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας και έκτη ημέρα την εβδομάδα (εκτός Κυριακής ή εξαιρετέας ημέρας ή αναπληρωματικής ανάπαυσης λόγω εργασίας κατά την Κυριακή) η σχετική συμφωνία για απασχόλησή του κατά την ημέρα αυτή, ως απαγορευμένη από τους ως άνω κανόνες δημόσιας τάξης, είναι άκυρη, αφού πρόκειται για εργασία παρεχόμενη εκτός των ημερών της εβδoμαδιαίας εργασίας, ήτοι σε ημέρα ανάπαυσης, και δικαιούται για αυτήν αποζημίωση κατά τις διατάξεις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού, η οποία συνίσταται στις αποδοχές που ο εργοδότης θα κατέβαλλε ως αμοιβή σε άλλο μισθωτό, που θα απασχολούσε με έγκυρη σύμβαση εργασίας, με τις ικανότητες και τα προσόντα του απασχοληθέντος (χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψη οι λοιπές προσωπικές περιστάσεις του τελευταίου), αφού κατά το ποσό αυτό, που δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το νόμιμο ωρομίσθιο, καθίσταται χωρίς νόμιμη αιτία πλουσιότερος ο εργοδότης, χωρίς να δικαιούται και οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση. Στην προκείμενη περίπτωση όπως προκύπτει από την προσβαλλόμενη απόφαση το Πολυμελές Πρωτοδικείο δικάζοντας ως Εφετείο δέχτηκε ανελέγκτως τα εξής: Δυνάμει σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου που καταρτίστηκε ανάμεσα στις αναιρεσίβλητες και την αναιρεσείουσα, οι πρώτες προσελήφθησαν προκειμένου να εργασθούν ως πωλήτριες στο κατάστημα εμπορίας εσωρούχων, νυχτικών και συναφών ειδών που διατηρεί και εκμεταλλεύεται η τελευταία στις ... . Ειδικότερα, προσελήφθησαν η πρώτη την 8-3-2000, η δεύτερη την 28-12-2000 και η τρίτη εξ αυτών την 31-10-2001, οι δε ανωτέρω συμβάσεις εργασίας λύθηκαν κατόπιν καταγγελίας της αναιρεσείουσας την 3-5-2006, 8-2-2005 και 3-5-2006 αντίστοιχα. Οι αναιρεσίβλητες προσλήφθηκαν να εργασθούν με το σύστημα της πενθήμερης εργασίας, το οποίο ισχύει κατά νόμο για τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα, δικαιούμενες, λόγω του πενθημέρου, σε χορήγηση ημέρας εβδομαδιαίας ανάπαυσης που καθορίζεται κυλιόμενη και συμφωνήθηκε να αμείβονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις εκάστοτε συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εν τούτοις οι αναιρεσίβλητες εργάζονταν στην επιχείρηση της αναιρεσείουσας και πέραν τού πενθημέρου, παρέχοντας την εργασία τους και κατά την ημέρα του Σαββάτου κατά τα χρονικά διαστήματα η μεν πρώτη και τρίτη από το μήνα Ιανουάριο του έτους 2002 μέχρι και τα μέσα του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2006, η δε δεύτερη αυτών από το μήνα Ιανουάριο του έτους 2002 μέχρι και την 8-2-2005. Ειδικότερα, οι αναιρεσίβλητες κατά τον παραπάνω χρόνο παρείχαν την εργασία τους κατά τις ημέρες Δευτέρα και Τετάρτη κατά τις ώρες 8.30 μέχρι 14.00, κατά τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή κατά τις ώρες 8.30 μέχρι 14.00 και 18.00 μέχρι 21.00 και κατά την ημέρα του Σαββάτου κατά τις ώρες 8.30 μέχρι 14.30, παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους προς την αναιρεσείουσα για τη χορήγηση ημέρας εβδομαδιαίας ανάπαυσης. Η αναιρεσείουσα ομολογεί ότι οι αναιρεσίβλητες εργάζονταν έξι ημέρες την εβδομάδα, ισχυρίζεται όμως ότι κατά τη σύναψη της σύμβασης εργασίας με την κάθε μία από αυτές συμφωνήθηκε η εργασία επί εξαήμερο και όχι πενθήμερο και ότι με τη σταθερή και συνεχή απασχόλησή τους επί εξαήμερο ανατράπηκε στην πράξη το σύστημα της προβλεπόμενης εκ του νόμου πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, γεγονός που συνεπαγόταν ευνοϊκότερους όρους για τις εργαζόμενες, καθόσον με την εξαήμερη απασχόλησή τους συμπληρώνονταν σαράντα ώρες εβδομαδιαίας εργασίας και αμείβονταν με πλήρεις και όχι μειωμένες αποδοχές, ενώ σύμφωνα με το πενθήμερο σύστημα απασχόλησης και με δεδομένο ότι το κατάστημα λειτουργεί σύμφωνα με το καθορισμένο από τον οικείο Εμπορικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία των Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Σερρών ωράριο λειτουργίας, το οποίο δεν επιτρέπεται να παραβιάσει, η λειτουργία του καταστήματος κατά τις εργάσιμες ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή δεν υπερβαίνει τις σαράντα ώρες και το μειωμένο ωράριο εργασίας συνεπάγεται μειωμένες αποδοχές για τις εργαζόμενες. Ως εκ τούτου, εφόσον, κατά την αναιρεσείουσα, ισχύει το σύστημα της εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας δεν δικαιούνται οι αναιρεσίβλητες επιπλέον αμοιβή για την απασχόληση κατά την έκτη ημέρα, καθόσον ο χρόνος εργασίας τους δεν υπερβαίνει τις σαράντα ώρες εβδομαδιαίως. Προς απόδειξη του ανωτέρω ισχυρισμού της η αναιρεσίβλητη προσκομίζει τις σχετικές γνωστοποιήσεις όρων ατομικής σύμβασης εργασίας προς τις αναιρεσίβλητες, στις οποίες ως χρόνος απασχόλησης αναφέρονται οι ημέρες από Δευτέρα ως και Σάββατο και οι σαράντα ώρες εβδομαδιαίως. Πλην όμως, η αναγραφή των ανωτέρω ημερών δεν έχει την έννοια ότι συμφωνήθηκε η εξαήμερη εργασία, αλλά ότι εντός του πενθημέρου θα μπορούσε να περιλαμβάνεται ως ημέρα εργασίας, κατά περίπτωση, και η ημέρα του Σαββάτου, κατά την οποία λειτουργούσαν τα εμπορικά καταστήματα. Εξάλλου, ακόμα και αν ήθελε θεωρηθεί ότι ο σχετικός όρος περί χρόνου απασχόλησης στη γνωστοποίηση ατομικών όρων εργασίας αφορούσε εξαήμερη απασχόληση, η σχετική συμφωνία για απασχόληση των αναιρεσιβλήτων και έκτη ημέρα την εβδομάδα είναι άκυρη, διότι πρόκειται για εργασία παρεχομένη εκτός των ημερών της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, δηλαδή σε ημέρα ανάπαυσης, δοθέντος ότι οι διατάξεις περί πενθημέρου είναι αναγκαστικού δικαίου και ιεραρχικά ανώτερες από την ιδιωτική βούληση ή την τακτική της επιχείρησης. Σε κάθε δε περίπτωση, δεν αποδείχθηκε σταθερή και τακτική εξαήμερη απασχόληση των αναιρεσιβλήτων, με τη σιωπηρή έστω συναίνεσή τους, ώστε να μπορεί να συναχθεί σιωπηρή ανατροπή του νόμιμου συστήματος, η οποία σε κάθε περίπτωση θα ήταν νοητή μόνο εφόσον ήταν προς το συμφέρον των εργαζομένων, γεγονός που δεν συντρέχει στην προκείμενη περίπτωση. Και τούτο διότι οι αναιρεσίβλητες εισέπρατταν τις νόμιμες αποδοχές τους και δεν εργάζονταν πέραν του νομίμου χρόνου εργασίας, ώστε η αποδοχή της άποψης περί ανατροπής του συστήματος πενθήμερης εργασίας και η ισχύς εξαήμερης απασχόλησης να τις στερεί από την αξίωση αμοιβής για την εργασία κατά την έκτη ημέρα. Εξάλλου, η αναιρεσείουσα, γνωρίζοντας ότι η πενθήμερη εργασία των αναιρεσιβλήτων αποτελεί το νόμιμο ωράριό τους υπέβαλε, ως όφειλε, στο αρμόδιο Τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας Ν. Σερρών τους σχετικούς πίνακες εβδομαδιαίας ανάπαυσης, χωρίς όμως να τους τηρεί, ενώ, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε η ανωτέρω Υπηρεσία στην επιχείρηση της αναιρεσείουσας την 16-2-2006 και τη διαπίστωση ότι εργαζόταν η τρίτη ενάγουσα σε ημέρα που στο σχετικό πίνακα φαινόταν ως ημέρα εβδομαδιαίας ανάπαυσης, επιβλήθηκε το ανάλογο πρόστιμο και έκτοτε η αναιρεσείουσα χορηγούσε στις αναιρεσίβλητες τις οφειλόμενες ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης. Επομένως, οι αναιρεσίβλητες απασχολούνταν με το σύστημα της πενθήμερης εργασίας και αυτό δεν είχε ανατραπεί στην πράξη, εφαρμοζόμενης της εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, όπως αβάσιμα ισχυρίζεται η αναιρεσείουσα. Με βάση τις παραδοχές αυτές το Εφετείο κατέληξε ότι εφόσον οι αναιρεσίβλητες απασχολήθηκαν σε επιχείρηση στην οποία εφαρμόζεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, η απασχόλησή τους κατά την έκτη ημέρα είναι άκυρη, αφού πρόκειται για εργασία που παρέχεται σε ημέρα ανάπαυσης και ως εκ τούτου δικαιούνται γι' αυτήν ιδιαίτερη αμοιβή σύμφωνα με τις διατάξεις του αδικαιολόγητου πλουτισμού. Αφού δε εξαφάνισε την πρωτόδικη απόφαση η οποία είχε κρίνει ομοίως, επιδίκασε στις αναιρεσίβλητες τα αναφερόμενα μικρότερα ποσά. Με την κρίση του αυτή το Πολυμελές Πρωτοδικείο, δεν παραβίασε με εσφαλμένη ερμηνεία ή εφαρμογή τις διατάξεις των άρθρων 361 του Α.Κ., 7 παρ. 2 του ν. 1876/1990 και 42 παρ. 4 και 9 του ν. 1892/1990, αφού ορθά έκρινε ότι οι αναιρεσίβλητες ως υπάλληλοι εμπορικού καταστήματος υπάγονται στο καθεστώς της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, εφόσον κατά την ανέλεγκτη κρίση του, δεν είχε ανατραπεί με ρητή ή σιωπηρή συναίνεσή τους και προς το συμφέρον τους, το νόμιμο σύστημα της πενθήμερης εργασίας. Επομένως ο δεύτερος λόγος της αιτήσεως αναιρέσεως από τον αριθμό 1 του άρθρου 560 του Κ.Πολ.Δ. είναι αβάσιμος και πρέπει να απορριφθεί. Εξάλλου, ο πρώτος λόγος της αιτήσεως αναιρέσεως, από την ίδια διάταξη, με τον οποίο προβάλλεται η αιτίαση ότι με την ως άνω κρίση του το Εφετείο παραβίασε τις διατάξεις των άρθρων 173 και 200 του ΑΚ, είναι απαράδεκτος ως στηριζόμενος σε εσφαλμένη προϋπόθεση αφού, σύμφωνα με τις ως άνω παραδοχές της προσβαλλόμενης απόφασης, δεν υπήρξε ανάγκη ερμηνείας της ένδικης σύμβασης, ώστε το δικαστήριο της ουσίας να προσφύγει στις ως άνω διατάξεις. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Απορρίπτει την από 14-10-2010 αίτηση της Δ. Π. για αναίρεση της 45/2010 αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σερρών. Και Καταδικάζει την αναιρεσείουσα στη δικαστική δαπάνη των αναιρεσιβλήτων, την οποία ορίζει στο ποσό των χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ. Κρίθηκε και αποφασίσθηκε στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου 2013. Και Δημοσιεύθηκε στην Αθήνα σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του στις 5 Φεβρουαρίου 2013». iefimerida.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Εμπλοκή από Κομισιόν για ΛΑΡΚΟ, «κληρώνει» για ΕΑΣ-ΕΛΒΟ...


Εμπλοκή με την Κομισιόν έχει προκύψει για τη ΛΑΡΚΟ, που δεν δέχεται την πώλησή της ως ενιαία εταιρεία, και πιθανότατα οδεύουμε σε «τεμαχισμό» της μέσω δύο διαγωνισμών προκειμένου να πουληθούν ξεχωριστά το εργοστάσιο από τα μεταλλεία.
Ταυτόχρονα, κρίνεται σήμερα η τύχη των...
ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, που μαζί με τη ΛΑΡΚΟ αποτελούν αντικείμενα διαδοχικών συσκέψεων στο υπ. Οικονομικών.
Ο χρόνος για την κυβέρνηση μετρά αντίστροφα καθώς εντός της εβδομάδας, δηλαδή μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου πρέπει να έχει καταλήξει στο οριστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης των τριών εταιρειών, κάτι που αποτελεί επιταγή του μνημονίου.
Και στις τρεις περιπτώσεις, οδηγούμαστε σε εκκαθάριση εν λειτουργία, χωρίς ωστόσο να έχουν αποκλειστεί περικοπές και απολύσεις προσωπικού, κλείσιμο εργοστασίων και πώληση «σπαστά», δηλαδή μόνο των καλών στοιχείων του ενεργητικού τους.
Κάθε μία από τις τρεις εταιρείες αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση γι’ αυτό και σήμερα στο υπ. Οικονομικών έχουν προγραμματιστεί τρεις διαφορετικές συσκέψεις.

Σε εξέλιξη είναι από το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών διαδοχικές συσκέψεις για την ΕΑΣ, για την ΕΛΒΟ, ενώ στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη για τη ΛΑΡΚΟ.

Σημειώνεται ότι, έξω από το υπουργείο Οικονομικών έχουν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι από τις τρεις επιχειρήσεις, οι οποίοι αντιτίθενται σε ενδεχόμενο απολύσεων.

Θυμίζουμε ότι οι αποφάσεις αποτελούν ένα από τα τέσσερα συνολικά προαπαιτούμενα της τρόικας για τη δόση του Σεπτεμβρίου (μαζί με διαθεσιμότητα, κώδικα δικηγόρων και χρέη ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ).

Εμπλοκή με Κομισιόν για ΛΑΡΚΟ
Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ φαίνεται ότι υπήρξε εμπλοκή με την Κομισιόν, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε τις τελευταίες ημέρες η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Βρυξέλλες δεν δέχονται την πρόταση της κυβέρνησης για πώληση της ΛΑΡΚΟ ως ενιαίας, παρά μόνο εφόσον το Δημόσιο επιστρέψει τα 130 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί στην εταιρεία ως κρατικές ενισχύσεις.
Κάτι τέτοιο φυσικά δεν συζητείται, συνεπώς η ελληνική πλευρά προχωρά αναγκαστικά σε πώληση της εταιρείας ξεχωριστά, μέσω δύο διαφορετικών διαγωνισμών : Έναν πρώτο για το εργοστάσιο της Λάρυμνας στη Φθιώτιδα, και έναν δεύτερο για τα τέσσερα ανά την Ελλάδα μεταλλεία.
Δεδομένου ωστόσο ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι επιθυμούν να αγοράσουν μαζί με το εργοστάσιο και τα μεταλλεία, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από την Κομισιόν το εξής… παράδοξο : «Να δώσει την έγκρισή της ώστε εκείνος που θα αγοράσει το εργοστάσιο της Λάρυμνας στη Φθιώτιδα, να μπορέσει να αγοράσει ταυτόχρονα και τα ορυχεία. Όποιος δηλαδή που θα πλειοδοτήσει για το εργοστάσιο, να μπορέσει να δώσει και την καλύτερη προσφορά για τα ορυχεία», όπως λέει στα ΝΕΑ στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Το όλο εγχείρημα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, και κάποιοι έχουν αρχίσει να βλέπουν πίσω απ’ όλα αυτά το οριστικό σπάσιμο της εταιρείας, απολύσεις, και κλείσιμο μονάδων. Εξάλλου, η εταιρεία πρόκειται να εκκαθαρισθεί εν λειτουργία, που σημαίνει ότι ο εκκαθαριστής έχει τη δυνατότητα να θέσει τέλος στην ισχύ των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού.

ΕΑΣ: Προς κλείσιμο μονάδες
Εκκαθάριση εν λειτουργία προωθείται και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Στην περίπτωση των ΕΑΣ, που απασχολούν 970 άτομα, το βασικό σενάριο είναι να κλείσουν μερικές από τις εννέα συνολικά εγκαταστάσεις που διαθέτουν (Αίγιο, Υμηττός, Ελευσίνα, Λαύριο, Μάνδρα, Ιωάννινα, κ.ά.) , με παράλληλη μείωση του προσωπικού και περιορισμό του αντικειμένου τους αποκλειστικά στον αμυντικό τομέα. Πέρα πάντως από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα ΕΑΣ διαθέτουν μεγάλης αξίας ακίνητα – η έκταση του παλαιού εργοστασίου Μαρτσινιώτη στον Υμηττό όπου στεγαζόταν η ΠΥΡΚΑΛ, κτίρια στα λιμάνια του Λαυρίου, της Ελευσίνας και του Αιγίου κ.α. – ενώ το συνολικό ενεργητικό τους αποτιμάται σε πάνω από 330 εκατ. ευρώ.

Δύσκολη της ΕΛΒΟ
Πιο δύσκολη φαίνεται να είναι η διάσωση της ΕΛΒΟ, εταιρείας λιγότερο ευαίσθητης πολιτικά, αφού απασχολεί μόνο 350 άτομα (από τα 1.000 και πλέον που απασχολούσε κάποτε), για την οποία δεν αποκλείεται ακόμη και το λουκέτο. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση πώλησης κλάδων δραστηριοτήτων σε ιδιώτες.
Στις σημερινές συναντήσεις θα μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας (πιθανώς η αναπληρωτής υφυπουργός Φώφη Γεννηματά αλλά και ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.
Ειδικά για τη ΛΑΡΚΟ είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών (Στουρνάρας, Παπαγεωργίου, Εμίρης) μαζί με τους συμβούλους που έχει προσλάβει το ελληνικό Δημόσιο (Price Waterhouse Coopers)...
NEA.

Read more...

Άκης: Mε συνέλαβαν λες και ήμουν ο Αλ Καπόνε...


crimenet.gr
Της Έρρικας Βαλλιάνου
Πριν την δεύτερη διακοπή της απολογίας του λόγω κόπωσης (θα συνεχιστεί σε λίγο), ο Άκης Τσοχατζόπουλος τα έριξε σε ανακριτή και εισαγγελείς:
-Να 'ρθουν κατά πρόσωπο να...
μου πουν ο ανακριτής κ. Μαλλής και οι κυρίες εισαγγελείς Κυβέλου και Σίσκου, είχαν παρεμβάσεις άνωθεν για την υπόθεσή μου; Η δε κ. Παπανδρέου ήρθε 8.30 το πρωί στο σπίτι μου να με συλλάβει με ένα χαρτί στο χέρι από τον ανακριτή με τρεις λέξεις, και μετά το συμπλήρωσαν. Τι ήμουν; Ο Αλ Καπόνε; Στήθηκε ένα προεκλογικό, επικοινωνιακό, πολιτικό παιχνίδι σκοπιμότητας.

Όσο για την γυναίκα του Βίκυ Σταμάτησε χαρακτήρισε «κορωνίδα» τη σύλληψή της στο πλαίσιο της σκευωρίας σε βάρος του και μαζί με την κόρη του Αρετή τις χαρακτήρισε «Δύο γυναίκες αφιερωμένες στις οικογένειές τους και τα παιδιά τους»...

Read more...

Συμφώνησαν στην κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων τον Σεπτέμβριο...



«Πράσινιο φως» για το θέμα των μετακινήσεων στο δημόσιο, έδωσε το κυβερνητικό συμβούλιο διοικητικής μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό, και μετη συμμετοχή του αντιπροέδρου Βενιζέλου, η σύσκεψη του οποίου ολοκληρώθηκε προ ολίγου στο Μέγαρο Μαξίμου. Αποφασίσθηκε η ...
πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Οι πρώτες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Επικυρώσαμε τις τελικές αποφάσεις, προκειμένου η χώρα να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και να τεθούν σε κινητικότητα 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».

Ανέφερε επίσης ότι η κινητικότητα δεν αποτελεί υποχρέωση μόνο της χώρας, αλλά και θετικό εργαλείο που οδηγεί στην καλύτερη οξοποίηση του εργατικού δυναμικού, ενώ σημείωσε ότι από το πρώτο κύμα κινητικότητας, που αφορούσε περί τους 1.800 υπαλλήλους, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, όλοι οι υπάλληλοι τοποθετήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες όπου υπήρχαν ανάγκες, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται και εν τοις πράγμασι ότι η κινητικότητα πρωτίστως είναι ένα εργαλείο καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Για χαριστική βολή στο δημόσιο τομέα, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση του γραφείου τύπου: "Η κυβέρνηση Σαμαρά δίνει την χαριστική βολή στο δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις των δομών του δημοσίου, οι απολύσεις και οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων δεν συνιστούν «μεταρρύθμιση» ή «εξορθολογισμό» του κράτους, αλλά διάλυση κάθε σπιθαμής κοινωνικού κράτους και κάθε δυνατότητας ανασυγκρότησης και ανόρθωσης της οικονομίας.

Το κράτος και ο δημόσιος τομέας δεν είναι τσιφλίκια της κυβέρνησης και των δανειστών για να τα αποτελειώσουν. Σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης το δημόσιο πρέπει να αποτελέσει εκείνο το εργαλείο στήριξης τόσο της ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της οικονομίας, όσο και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, της παιδείας, της υγείας και των υπολοίπων δομών πρόνοιας.

Η ουσιαστική επανασυγκρότηση και ο επαναπροσανατολισμός του δημόσιου τομέα, που δεν επιτυγχάνονται με τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, έχουν κεντρικό ρόλο στην προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση, έξω από τα μνημόνια της λιτότητας".

Από την ΔΗΜΑΡ το ζήτημα της κινητικότητας στο δημόσιο, σχολιάσθηκε επίσης: "Η κινητικότητα είναι απαραίτητη μόνο όταν αφορά την ορθολογική κατανομή του προσωπικού. Η σύνδεση της με τις απολύσεις οδηγεί στην απορρύθμιση. Η κυβέρνηση οφείλει να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα, αναδεικνύοντας το δημοσιονομικό κόστος, αντί του υποτιθέμενου οφέλους, που προκύπτει από την αποδιοργάνωση των δημόσιων λειτουργιών. Αυτό που χρειάζεται είναι η ουσιαστική και αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση".

newsroom enet

Read more...

Έρευνα ΣΔΟΕ & OLAF για παράνομες επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα...


Φύλλο και φτερό κάνει το ΣΔΟΕ εταιρείες για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι πίσω από τις επιδοτήσεις που έλαβαν από ευρωπαϊκά προγράμματα, κρύβονται υποθέσεις απάτης.
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα το οποίο...

διαβιβάστηκε στη Βουλή, «το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος Δράσεών του, πραγματοποιεί στοχοθετημένες επιτόπιες ελεγκτικές επαληθεύσεις σε Φορείς Επένδυσης, σε ορισμένες δε υποθέσεις, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)». Όπως δε ενημερώνει ο κ. Στουρνάρας, «σε περιπτώσεις εντοπισμού περιπτώσεων απάτης/παρατυπίας, το ΣΔΟΕ προβαίνει στις κατά λόγο αρμοδιότητας ενέργειες, προκειμένου οι αρμόδιοι Φορείς να προβούν στην ανάκτηση αχρεωστήτως και παρανόμως καταβληθέντων ποσών και στην κοινοποίηση των παρατυπιών».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, Νίκο Τσούκαλη, Δημήτρη Αναγνωστάκη, Ασημίνα Ξηροτύρη, Νίκη Φούντα και Θωμά Ψύρρα, σχετικής με την έρευνα που διενεργείται για παράνομες επιδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ επικαλούνταν έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα σε πλασματικές εταιρείες, την τελευταία δεκαετία, η οποία και αποτέλεσε το έναυσμα για τη σύσταση δικογραφίας των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη. Συγκεκριμένα, κατ΄ εντολή των δύο εισαγγελέων, οι 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ σε ολόκληρη τη χώρα θα πραγματοποιήσουν έρευνα για τις επιδοτήσεις των εταιρειών από το 2004 έως σήμερα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ποσά διατέθηκαν σε αναπτυξιακούς σκοπούς ή για ίδια χρήση του ιδιοκτήτη ή ακόμα και για την κάλυψη μισθολογικών αναγκών των εταιρειών. Όπως εξάλλου αναφέρουν οι βουλευτές, αντικείμενο έρευνας θα αποτελέσει η διάρκεια ζωής των εταιρειών, οι λόγοι τυχόν διάλυσης, η διάθεση των χρημάτων μέσω υπεράκτιων εταιρειών, καθώς ακόμα και το αν οι εταιρείες είχαν συσταθεί μόνο και μόνο για την είσπραξη επιδοτήσεων.
Το ενδιαφέρον και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ήδη, η ΕΕ έχει ζητήσει από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να διενεργήσουν έλεγχο, μετά την αποκάλυψη τεσσάρων υποθέσεων δωροδοκίας και εκβίασης επενδυτών με εμπλεκόμενους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης για την έγκριση χρηματοδοτήσεων εταιρειών από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Όπως ειδικότερα αποκαλύπτει στο έγγραφό του ο κ. Στουρνάρας, «για τις πρόσφατες τέσσερις περιπτώσεις, όπου οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΓΔΙΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης (φορέας διαχείρισης πράξεων συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ) φέρονται εμπλεκόμενοι σε περιστατικά δωροδοκίας και εκβίασης επενδυτών, η ΕΕ ζήτησε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές (Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου, Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ και Αρχή Πιστοποίησης) την ανάληψη κοινής δράσης, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 δεν έχουν επιβαρυνθεί με περιπτώσεις δωροδοκίας, εκβίασης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής απάτης ή διαφθοράς». Ενημερώνει, παράλληλα, τους βουλευτές ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει αποσταλεί στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο απολογισμός του Κοινού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την υλοποίηση των κρατικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των αναπτυξιακών νόμων.

Ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει, επίσης, ότι, μετά από προβλήματα που διαπιστώθηκαν, επιβλήθηκε κατ' αποκοπή δημοσιονομική διόρθωση ύψους 5% στις δαπάνες που διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, ενώ οι θεσμικές ελλείψεις που εντοπίστηκαν διορθώθηκαν με τον νεότερο επενδυτικό νόμο 3908/2011. Σε κάθε περίπτωση, όπως σπεύδει να επισημάνει ο υπουργός Οικονομικών, με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (Ν. 2860/2000 και Ν. 3614/2007 και τους κοινοτικούς Κανονισμούς) η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) αποτελεί την Αρχή Ελέγχου, υπεύθυνη για τον εξωτερικό δημοσιονομικό έλεγχο των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, τόσο στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ (2000- 2006) όσο και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2007- 2013)
skai.gr

Read more...

Αποκαλύψεις για τα Ίμια...


crimenet.gr
Της Έρρικας Βαλλιάνου
Σε άγνωστες λεπτομέρειες από την κρίση στα Ίμια επί κυβέρνηση Σημίτη προχωρά στο δικαστήριο ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Ο Σημίτης μου είπε «Αυτό δεν θέλω να ξανασυμβεί. Φέρε γρήγορα προγράμματα για...

εξοπλιστικά». Εγώ αμέσως κάλεσα τα τρία όπλα να μου δώσουν εισηγήσεις και αυτές είναι οι εισηγήσεις του ΚΥΣΕΑ και σας τις παραδίδω γιατί δεν ξέρω αν υπάρχουν αντίγραφα, είπε ο Άκης στο δικαστήριο.

Και συνέχισε: «Ουδέποτε έδωσα αφορμή ούτε καν να διανοηθούν Γερμανοί και Γάλλοι, από τους οποίους πήραμε τα συστήματα, να με δωροδοκήσουν. Δεν υπάρχει υπογραφή και κανένα ποσόν στο όνομά μου από τα εξοπλιστικά. Μόνο οι προσωπικοί μου λογαριασμοί. Εγώ είμαι το θύμα της πολιτικής δίωξης και διώξτε όλους από το εδώλιο».

Ως πολιτικός επί 45 χρόνια, αφότου εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη, όπως είπε, ο Άκης έκανε αναφορές και στη σημερινή πολιτική κατάσταση λέγοντας ότι «είμαστε υπόδουλοι στους ανάλγητους Γερμανούς δανειστές μας που μας έχουν καταδικάσει σε τρομακτική εμπειρία, κάτι που δεν τόλμησαν να το κάνουν σε κανέναν ευρωπαϊκό λαό. Η γερμανική εξουσία πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι του χεριού της».

Για το κατηγορητήριο που το χαρακτήρισε κατάπτυστο είπε ότι «κατασκευάστηκε από αγγλική νομική εταιρεία μέσω της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ».

Αποκάλυψε ότι ο Πούτιν του είχε πει «Ευτυχώς τώρα έρχεται ο Καραμανλής και θα συνεργαστούμε στα εξοπλιστικά».

Για τα Ίμια: «Αν είχαμε ένα υποβρύχιο τότε, σαν κι αυτά που τα αφήνουν να σαπίζουν, μέσα σε μία ώρα θα ήταν στο νησί. Ήταν δράμα αυτό που ζήσαμε. Ευτυχώς επήλθε συμφωνία μέσω των... μεγάλων αδελφών. Όσο αφορά τη σημαία, καλά, την πήρε ο αέρας, είπαμε και το λύσαμε το θέμα»...

Read more...

Συνάντηση Παπούλια- Σαμαρά την Τρίτη



Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, θα έχει αύριο Τρίτη, στις...
14:00, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Read more...

Αίρεται η 12ετής προστασία στις επαγγελματικές μισθώσεις...


Η κυβέρνηση πάει για ρύθμιση δύο ταχυτήτων
Τη σταδιακή κατάργηση των χρονικών περιορισμών που ισχύουν στις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να...
συμμορφωθεί στη σχετική απαίτηση της τρόικας.

Σύμφωνα με Τα Νέα εξετάζεται το ενδεχόμενο η άρση της δωδεκαετούς προστασίας των ενοικιαστών να ισχύει μόνο για νέες συμβάσεις και η απελευθέρωση να εφαρμοστεί σταδιακά για τις παλαιές μισθώσεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, που ήθελαν να αρθεί η υποχρεωτική διάρκεια των συμβάσεων που ισχύει σήμερα.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στην τρόικα την πρότασή της για την επαγγελματική στέγη το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου, γι' αυτό και η επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους του υπουργείου, των εμπόρων, των ιδιοκτητών, των κατασκευαστών και των μεσιτών, πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της έως το προσεχές Σάββατο 31 Αυγούστου...

Πηγή: voria.gr

Read more...

Αγωνία για 4.600 εκπαιδευτικούς Εντός ωρών τα ονόματα των καθηγητών που μετατίθενται σε δημοτικά


Εντός ωρών τα ονόματα των καθηγητών που μετατίθενται σε δημοτικά
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Θέμα λίγων ωρών είναι η ανακοίνωση των υποχρεωτικών μεταθέσεων 4.600 εκπαιδευτικών από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας. Το θέμα κρατάει σε αγωνία χιλιάδες εκπαιδευτικούς που έως σήμερα δεν ξέρουν πού θα κληθούν να παρουσιαστούν την νέα χρονιά. Τα σχετικά ονόματα αναμένεται να ανακοινωθούν το βράδυ της Δευτέρας ή -το πιθανότερο- την Τρίτη.

Ήδη έχουν κατατεθεί 5.750 αιτήσεις για μεταθέσεις.

Στην συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών που δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1.000 άτομα (απο 12.000 σχετικές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί).

Το υπουργείο Παιδείας θα κάνει εφέτος ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις στα σχολεία και εκπρόσωποι του υπολογίζουν ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν θα ξεπεράσουν τα 2.500 άτομα.

Στα δικαστήρια τα πανεπιστήμια

Στο μεταξύ στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης το κλίμα «φουντώνει» όσο πλησιάζει η ημέρα που θα ανακοινωθούν οι λίστες με την διαθεσιμότητα των 1.700 διοικητικών τους υπαλλήλων γεγονός που αναμένεται ότι θα αποτελέσει το κύριο θέμα συζήτησης στην Σύνοδο πρυτάνεων που αρχίζει την Παρασκευή, 30 Αυγούστου, στην Κέρκυρα.

Στα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας επικρατεί κατήφεια, καθώς κανείς δεν ξέρει ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν, ενώ ήδη η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για το ίδιο θέμα την Τρίτη συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ήδη την ανησυχία των μελών της για το φαινόμενο που παρατηρείται στα ΑΕΙ με την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού διοικητικών υπαλλήλων έχει εκφράσει και η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σε σχέση με το 2011 Kατά 82% αυξήθηκαν οι Έλληνες που πολιτογραφήθηκαν Γερμανοί το 2012


Kατά 82% αυξήθηκαν οι Έλληνες που πολιτογραφήθηκαν Γερμανοί το 2012
O συνολικός αριθμός ξένων που πολιτογραφήθηκαν Γερμανοί αυξήθηκε το 2012 για πέμπτη συνεχή χρονιά φθάνοντας τις 112.300   (Φωτογραφία:  Reuters )

Βερολίνο, Γερμανία
Κατά 82% αυξήθηκε το 2012 ο αριθμός των Ελλήνων οι οποίοι πολιτογραφήθηκαν Γερμανοί σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).

Αντίστοιχα, κατά 29% αυξήθηκε ο αριθμός των Ιταλών, ενώ ο αριθμός των πολιτών χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι έλαβαν την γερμανική υπηκοότητα αυξήθηκε κατά 19,1% και ο συνολικός αριθμός ξένων που πολιτογραφήθηκαν Γερμανοί αυξήθηκε το 2012 για πέμπτη συνεχή χρονιά φθάνοντας τις 112.300.

Οι περισσότερες αιτήσεις, σύμφωνα με την Destatis, υπεβλήθησαν στο κρατίδιο της Βάδης - Βιρτεμβέργης, το οποίο είναι και το πλουσιότερο της Γερμανίας, με πολύ χαμηλά επίπεδα ανεργίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...