Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Από την τσέπη των πολιτών η διαφορά τιμής πρωτοτύπου - γενόσημου φαρμάκου



Στους ασφαλισμένους πέφτει το βάρος της διαφοράς τιμής μεταξύ πρωτοτύπου και γενόσημου φαρμάκου αν επιλέξει το πρώτο. Καταργείται η αποζημίωση του 50% από τον ΕΟΠΥΥ
Από την τσέπη του θα πληρώνει ο ασφαλισμένος τη διαφορά μεταξύ πρωτοτύπου και γενοσήμου φαρμάκου, εάν επιλέξει να προμηθευτεί το πρωτότυπο, σύμφωνα με εισήγηση της τεχνικής επιτροπής φαρμάκου, η οποία συστάθηκε με σκοπό τη διατύπωση των θέσεων για τα θέματα φαρμάκου του υπουργείου Υγείας, στην επικείμενη συνάντηση με την Τρόικα.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), η επιτροπή εισηγείται την κατάργηση της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ του 50% της διαφοράς της λιανικής τιμής ενός φαρμάκου και της τιμής αναφοράς.
Εάν δηλαδή ο ασφαλισμένος πάρει ακριβότερο φάρμακο, παρότι υπάρχει φθηνότερο γενόσημο στη θεραπευτική κατηγορία του, τότε θα πρέπει ο ίδιος να πληρώσει τη διαφορά και όχι όπως ίσχυε μέχρι τώρα να πληρώνει αυτός τα μισά και το άλλο μισό της διαφοράς ο ΕΟΠΥΥ.
Επίσης, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, αποφασίστηκε να καταργηθεί η έκπτωση (rebate) του φαρμακείου προς τον ΕΟΠΥΥ για κάθε κουτί γενοσήμου που θα διαθέτει και για όποιο φαρμακείο πιαστεί ο στόχος της διάθεσης των γενοσήμων στο 60%, θα καταργείται για το συγκεκριμένο φαρμακείο όλο το rebate όλων των φαρμάκων για το συγκεκριμένο μήνα.
Για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), σύμφωνα με την εισήγηση, θα συνταγογραφούνται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται με το 100% της τιμής τους.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: