Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Εμπλοκή από Κομισιόν για ΛΑΡΚΟ, «κληρώνει» για ΕΑΣ-ΕΛΒΟ...


Εμπλοκή με την Κομισιόν έχει προκύψει για τη ΛΑΡΚΟ, που δεν δέχεται την πώλησή της ως ενιαία εταιρεία, και πιθανότατα οδεύουμε σε «τεμαχισμό» της μέσω δύο διαγωνισμών προκειμένου να πουληθούν ξεχωριστά το εργοστάσιο από τα μεταλλεία.
Ταυτόχρονα, κρίνεται σήμερα η τύχη των...
ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, που μαζί με τη ΛΑΡΚΟ αποτελούν αντικείμενα διαδοχικών συσκέψεων στο υπ. Οικονομικών.
Ο χρόνος για την κυβέρνηση μετρά αντίστροφα καθώς εντός της εβδομάδας, δηλαδή μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου πρέπει να έχει καταλήξει στο οριστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης των τριών εταιρειών, κάτι που αποτελεί επιταγή του μνημονίου.
Και στις τρεις περιπτώσεις, οδηγούμαστε σε εκκαθάριση εν λειτουργία, χωρίς ωστόσο να έχουν αποκλειστεί περικοπές και απολύσεις προσωπικού, κλείσιμο εργοστασίων και πώληση «σπαστά», δηλαδή μόνο των καλών στοιχείων του ενεργητικού τους.
Κάθε μία από τις τρεις εταιρείες αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση γι’ αυτό και σήμερα στο υπ. Οικονομικών έχουν προγραμματιστεί τρεις διαφορετικές συσκέψεις.

Σε εξέλιξη είναι από το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών διαδοχικές συσκέψεις για την ΕΑΣ, για την ΕΛΒΟ, ενώ στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη για τη ΛΑΡΚΟ.

Σημειώνεται ότι, έξω από το υπουργείο Οικονομικών έχουν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι από τις τρεις επιχειρήσεις, οι οποίοι αντιτίθενται σε ενδεχόμενο απολύσεων.

Θυμίζουμε ότι οι αποφάσεις αποτελούν ένα από τα τέσσερα συνολικά προαπαιτούμενα της τρόικας για τη δόση του Σεπτεμβρίου (μαζί με διαθεσιμότητα, κώδικα δικηγόρων και χρέη ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ).

Εμπλοκή με Κομισιόν για ΛΑΡΚΟ
Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ φαίνεται ότι υπήρξε εμπλοκή με την Κομισιόν, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε τις τελευταίες ημέρες η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Βρυξέλλες δεν δέχονται την πρόταση της κυβέρνησης για πώληση της ΛΑΡΚΟ ως ενιαίας, παρά μόνο εφόσον το Δημόσιο επιστρέψει τα 130 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί στην εταιρεία ως κρατικές ενισχύσεις.
Κάτι τέτοιο φυσικά δεν συζητείται, συνεπώς η ελληνική πλευρά προχωρά αναγκαστικά σε πώληση της εταιρείας ξεχωριστά, μέσω δύο διαφορετικών διαγωνισμών : Έναν πρώτο για το εργοστάσιο της Λάρυμνας στη Φθιώτιδα, και έναν δεύτερο για τα τέσσερα ανά την Ελλάδα μεταλλεία.
Δεδομένου ωστόσο ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι επιθυμούν να αγοράσουν μαζί με το εργοστάσιο και τα μεταλλεία, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από την Κομισιόν το εξής… παράδοξο : «Να δώσει την έγκρισή της ώστε εκείνος που θα αγοράσει το εργοστάσιο της Λάρυμνας στη Φθιώτιδα, να μπορέσει να αγοράσει ταυτόχρονα και τα ορυχεία. Όποιος δηλαδή που θα πλειοδοτήσει για το εργοστάσιο, να μπορέσει να δώσει και την καλύτερη προσφορά για τα ορυχεία», όπως λέει στα ΝΕΑ στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Το όλο εγχείρημα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, και κάποιοι έχουν αρχίσει να βλέπουν πίσω απ’ όλα αυτά το οριστικό σπάσιμο της εταιρείας, απολύσεις, και κλείσιμο μονάδων. Εξάλλου, η εταιρεία πρόκειται να εκκαθαρισθεί εν λειτουργία, που σημαίνει ότι ο εκκαθαριστής έχει τη δυνατότητα να θέσει τέλος στην ισχύ των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού.

ΕΑΣ: Προς κλείσιμο μονάδες
Εκκαθάριση εν λειτουργία προωθείται και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Στην περίπτωση των ΕΑΣ, που απασχολούν 970 άτομα, το βασικό σενάριο είναι να κλείσουν μερικές από τις εννέα συνολικά εγκαταστάσεις που διαθέτουν (Αίγιο, Υμηττός, Ελευσίνα, Λαύριο, Μάνδρα, Ιωάννινα, κ.ά.) , με παράλληλη μείωση του προσωπικού και περιορισμό του αντικειμένου τους αποκλειστικά στον αμυντικό τομέα. Πέρα πάντως από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα ΕΑΣ διαθέτουν μεγάλης αξίας ακίνητα – η έκταση του παλαιού εργοστασίου Μαρτσινιώτη στον Υμηττό όπου στεγαζόταν η ΠΥΡΚΑΛ, κτίρια στα λιμάνια του Λαυρίου, της Ελευσίνας και του Αιγίου κ.α. – ενώ το συνολικό ενεργητικό τους αποτιμάται σε πάνω από 330 εκατ. ευρώ.

Δύσκολη της ΕΛΒΟ
Πιο δύσκολη φαίνεται να είναι η διάσωση της ΕΛΒΟ, εταιρείας λιγότερο ευαίσθητης πολιτικά, αφού απασχολεί μόνο 350 άτομα (από τα 1.000 και πλέον που απασχολούσε κάποτε), για την οποία δεν αποκλείεται ακόμη και το λουκέτο. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση πώλησης κλάδων δραστηριοτήτων σε ιδιώτες.
Στις σημερινές συναντήσεις θα μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας (πιθανώς η αναπληρωτής υφυπουργός Φώφη Γεννηματά αλλά και ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.
Ειδικά για τη ΛΑΡΚΟ είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών (Στουρνάρας, Παπαγεωργίου, Εμίρης) μαζί με τους συμβούλους που έχει προσλάβει το ελληνικό Δημόσιο (Price Waterhouse Coopers)...
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: