Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010

Τροπολογία για την αξιοποίηση της περιουσίας του ΔημοσίουΜε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, δίνεται η δυνατότηταστη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων «αξιοποίησης» πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, πέραν της προβλεπόμενης από την κείμενη νομοθεσία......Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων να αποφασίζει την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και να εισηγείται την ίδρυση ημεδαπών εταιρειών (είτε ως μόνος μέτοχος, είτε ως εταίρος, είτε από κοινού με οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο), οι οποίες θα μπορούν να προβαίνουν στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Εποπτεύων υπουργός της Επιτροπής, ορίζεται ο υπουργός Οικονομικών, ενώ η υλοποίηση των αποφάσεων της ΔΕΑ διέπεται από τις διατάξεις του νόμου του 2002 για τις αποκρατικοποιήσεις και τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

Οι συμβάσεις αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων εξαιρούνται από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και απαλλάσσονται από κάθε φόρο, ή επιβάρυνση του δημοσίου, ή τρίτων.


Read more...

Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου για τα stess test των τραπεζώνΟ Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε σχετικά:

«Τα αποτελέσματα είναι θετικά και δείχνουν ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να ανταπεξέρχεται ακόμα και σε συνθήκες πολύ δυσκολότερες από τις σημερινές. Με......το πρόγραμμα επανακεφαλαιοποίησης και με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει επαρκείς μηχανισμούς στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της Ελληνικής οικονομίας. Οι Ελληνικές τράπεζες καλούνται και αυτές να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και να προχωρήσουν σε ενέργειες και στρατηγικές κινήσεις που ενδυναμώνουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τις ενισχύουν σε ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Πληροφορίες για τα αποτελέσματα της άσκησης συγκεντρωτικά και κατά τράπεζα, είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος (www.bankofgreece.gr) και της Committee of European Banking Supervisors (www.c-ebs.org)...


Read more...

Έκτακτη έρευνα για τη SIEMENSΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΑΜΑΞΕΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΟ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Έκτακτη έρευνα διατάχτηκε για 30 ηλεκτράμαξες της Siemens, που φτιάχτηκαν στα ναυπηγία Σκαραμαγκά όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ αφού......το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν υποστήριζε τέτοιου είδους βαγόνια


Read more...

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων για την 36η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Η κρίση ως επωδός της επετείου

.protothema.gr
Στο γενικότερο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών του δημοσίου κινείται και η φετινή 36η επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η οικονομική κρίση κυριαρχεί στα μηνύματα των κομμάτων για την ετήσια εκδήλωση της Προεδρίας για την αποκατάσταση της συνταγματικής έννομης τάξης, η οποία θα λάβει χώρα
το Σάββατο 24 Ιουλίου στις 11 το πρωί.

Στη κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα κατά τη φετινή επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας αναφέρεται στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Η φετινή, 36η επέτειος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας», υπογραμμίζει, «συμπίπτει με μία πολύ κρίσιμη περίοδο για το λαό μας. Βιώνουμε σήμερα τα αποτελέσματα μιας κρίσης που οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, αντί να χτίσουμε μια Ελλάδα πάνω στα υγιή θεμέλια της Δημοκρατίας που βάλαμε το 1974, αφήσαμε παθογένειες και αδυναμίες να γιγαντωθούν. Το κράτος, αντί να μετασχηματιστεί σε μέσο για την ανάπτυξη, για το συλλογικό καλό και για την κοινωνική δικαιοσύνη, μετατράπηκε σε μέσο εξαγοράς συνειδήσεων και ψήφων, ανήμπορο να σχεδιάσει και να εφαρμόσει πολιτικές και στρατηγικές για τον τόπο. Η διαφθορά επικράτησε πλήρως και έγινε πολιτικό υπόδειγμα διακυβέρνησης, αλλά και τρόπου ζωής.»

Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός αναφέρει ακόμα πως «σήμερα, 36 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο κοινός μας αγώνας αφορά τη δημιουργία μιας καλύτερης, πληρέστερης, πιο ουσιαστικής Δημοκρατίας. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί οι Έλληνες θα πετύχουμε. Θα τα καταφέρουμε. Ο αγώνας που δίνουμε σήμερα, αποτελεί τον δικό μας φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους γιατί δεν δέχτηκαν να σκύψουν το κεφάλι απέναντι στη δικτατορία».

Στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Πολιτική Επιτροπής του ΣΥΝ τονίζει ότι «Η μέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας δεν είναι άλλη μια επέτειος που πρέπει να τιμήσουμε τυπικά. Είναι, πάνω από όλα, μια μέρα απόδοσης φόρου τιμής στους χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και θυσιάστηκαν για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την δημοκρατία. Το δικό μας χρέος ως Αριστερά είναι, όπως και τότε, να απελευθερώσουμε τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που θα παλέψουν για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο. Ειδικά αυτή την εποχή, η πολιτική και η δημοκρατία πλήττονται και απαξιώνονται. Η έλευση του ΔΝΤ στην χώρα μας μεταφράζεται σε μια πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην εγκατάλειψη του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού μας συστήματος, στην διάχυση της φτώχιας και την εκτίναξη της ανεργίας. Την ίδια στιγμή ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις με την παρουσία της Τρόικα, χωρίς την στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση συνιστά συρρίκνωση της δημοκρατίας, ενώ μέσω της περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων προωθείται ένα μοντέλο κοινωνίας τύπου ‘Όργουελ’».

Το ΚΚΕ επικεντρώνει την ανακοίνωσή στα προβλήματα του πολιτικού συστήματος αναφέρεται εν γένει αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «Έχει επιβεβαιωθεί όλα αυτά τα χρόνια ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν γιατρεύεται. Η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας είναι ταξική και υποκριτική. Τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα υπάρχουν μόνο σε χαρτιά. Στην πράξη οι εργαζόμενοι ζουν στο καθεστώς της εργοδοτικής τρομοκρατίας, των διώξεων για συνδικαλιστική δράση, του αντικομουνισμού, της πιο ανελέητης εκμετάλλευσης. Μοναδική διέξοδος για το λαό είναι η συσπείρωση και η συμμαχία του, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δική του εξουσία».

Με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κάνοντας λόγο για το κλίμα που επικρατούσε το 1974 αναφέρει πως «Πριν από 36 χρόνια ο Ελληνικός λαός με κεριά στα χέρια γιόρταζε την παλινόρθωση της Δημοκρατίας, την επάνοδο του Κ. Καραμανλή και του Α. Παπανδρέου λίγο αργότερα. Το θέμα είναι αν σήμερα, 36 χρόνια μετά, πιστεύουμε σε αυτή τη Δημοκρατία που οραματιστήκαμε. Ξεκινήσαμε με προσδοκίες, ελπίδες, οράματα και καταλήξαμε σε διαφθορά, πτώχευση, τρομοκρατία και αυθαιρεσία. Καιρός είναι, έστω και αργά, να μεταλαμπαδεύσουμε το πνεύμα εκείνης της βραδιάς, σε μία Δημοκρατία αξιών και σεβασμού της προσωπικότητας και της ζωής των πολιτών».


Η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει ότι «Τριάντα έξι χρόνια μετά την κατάρρευση της χούντας και τη μεταπολίτευση, η δημοκρατία μας διαβρώνεται από την αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος. Η κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης βαθαίνει. Το πελατειακό κράτος που οικοδόμησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκε από την αδιαφάνεια και τη διαφθορά, που διασπαθίζει το δημόσιο αγαθό και τεμαχίζει την ελληνική κοινωνία. Η ριζική ανασυγκρότηση του κράτους, η αποκατάσταση της αξίας του δημόσιου συμφέροντος πρέπει να γίνει με όρους δημοκρατίας και με αλλαγή των πολιτικών που ακολουθούνται. Με διεύρυνση της δημοκρατίας, δημόσιο, κοινωνικό έλεγχο στη διαχείριση των χρημάτων του δημοσίου. Με την αναβάθμιση και όχι την υποβάθμιση του κόσμου της εργασίας και της δημιουργίας. Με δίκαια καθολικά φορολογικά και ασφαλιστικά συστήματα».
Read more...

Παράταση για την απογραφή μέχρι τις 29 Ιουλίου...


Από το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνεται το εξής :
Με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα πραγματοποιείται η απογραφή του πάσης φύσεως προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης.
Ευχαριστούμε θερμά τους εκατοντάδες χιλιάδες Δημοσίους Υπαλλήλους, Δημοσίους Λειτουργούς, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους βοήθησαν και επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί μια σημαντικότατη και...
πρωτόγνωρη διαδικασία στο Ελληνικό Κράτος.
Για όσους λίγους υπόχρεους δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα, να συμμετάσχουν στη διαδικασία της απογραφής, δίνεται η τελική δυνατότητα να απογραφούν μέχρι την Πέμπτη 29 Ιουλίου στις 24.00.

Read more...

Σκωτσέζικο ντους στους...υπουργούς!

ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!
Σε σκωτσέζικο ντους υπέβαλε ο Γιώργος Παπανδρέου τους υπουργούς του, στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Στην αρχή είπε ότι παρά το ότι είμαστε στη μέση του καλοκαιριού, «συνεχίζουμε το έργο μας με ένταση και επιμονή».

Στη συνέχεια, αναγνωρίζοντας ότι οι υπουργοί έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες για να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο, όχι μόνο αναγνώρισε το δικαίωμά τους στις διακοπές, αλλά και απαίτησε να το κάνουν πράξη. «Κάποιες μέρες ξεκούρασης», είπε, «είναι απαραίτητες και όχι απλώς τις συνιστώ, αλλά τις απαιτώ από όλους σας χωρίς ενοχές».
Η «παραχώρηση» από πλευράς πρωθυπουργού, δεν ήταν χωρίς αντίκρυσμα. Όπως είπε «είναι προϋπόθεση για τις επόμενες μάχες που θα δώσουμε». Και να, μεν, οι υπουργοί θα κάνουν τις διακοπές τους, αλλά, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου «δεν σημαίνει ότι θα ξεχαστούμε στις διακοπές».

Έχουμε, είπε, έναν μαραθώνιο μπροστά μας που πρέπει να γίνει, ταυτόχρονα, ως σπριντ, «για να βγάλουμε την Ελλάδα πιο δυνατή από το τούνελ της πιο μεγάλης κρίσης των τελευταίων δεκαετιών».

Και για όσους δεν κατάλαβαν, διευκρίνισε ότι στις μέρες των διακοπών, «μέριμνά μας πρέπει να είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κράτους… ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης, όπου κι αν βρίσκεται, αλλά και παράλληλα να αντιμετωπίζονται πιθανά έκτακτα φαινόμενα, όπως είναι οι πυρκαγιές»


i-reportergr
Read more...

50+1% και όποιος αντέξει...

Η αμφιταλάντευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών μεταξύ των εκλογικών μέτρων του 42% και του 50+ 1 % για τις δημοτικές εκλογές έλαβε τέλος, κλειδώνοντας στο δεύτερο που σημαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων δεύτερο γύρο και συνεπώς δημιουργία ανίερων συμμαχιών και περαιτέρω δαπανών. Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, έβαλε οριστικά τέλος στις φήμες περί ενδεχόμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου, ξεκαθαρίζοντας πως «οι προσεχείς εκλογές της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν με το 50 συν 1. Το ζήτημα έχει λυθεί από την ψήφιση του Καλλικράτη. Τότε είχα πει πως θα βλέπαμε αλλαγή αν υπήρχε ομοφωνία όλων των κομμάτων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Εξάλλου το συγκεκριμένο σύστημα που θεσμοθετήθηκε αποτελούσε βασική προεκλογική μας δέσμευση».
Παρελθόν ο «ανώνυμος κομματικός έρανος»

Παράλληλα, ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όσους δεν εφαρμόσουν τον νέο νόμο, έστειλε ο κ. Ραγκούσης, αναφορικά και με το θέμα της κατάργησης «της χρηματοδότησης των κομμάτων και υποψηφίων, με ανώνυμα κουπόνια».
«Η συζήτηση για τα ανώνυμα κουπόνια είναι υπέρ του μαύρου πολιτικού χρήματος. Με τα ανώνυμα κουπόνια μαζεύονται και διακινούνται τεράστια χρηματικά ποσά και η χώρα μας κατηγορείται από την Ευρώπη ακριβώς για αυτή την ανωνυμία», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, επικαλούμενος σχετική έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Ραγκούσης πρόσθεσε ότι «θα απαγορευθεί η διακίνηση τέτοιων εντύπων μέσω των δημοσίων υπηρεσιών». Ο υπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αποκαλύπτοντας σε συζήτηση με δημοσιογράφους πως το μέτρο θα επεκταθεί και στις βουλευτικές εκλογές.

Στα μαχαίρια με ΚΚΕ

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΚΚΕ, με τον βουλευτή Αντώνη Σκυλλάκο να κατηγορεί την κυβέρνηση πως «το νομοσχέδιο είναι γεμάτο από ρυθμίσεις με υποκρισία και διατάξεις από αντιδημοκρατικές έως αντιδραστικές. Στόχος σας είναι να κτυπήσετε και να πλήξετε τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ και γενικότερα όσους δεν τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι. Το ΚΚΕ δεν θα τηρήσει ότι μας εμποδίζει στην πολιτική μας», κατέληξε.
Απαντώντας, ο υπουργός αντέτεινε ότι «η συζήτηση δεν έχει νόημα για το εάν το ΚΚΕ τηρήσει τον νόμο, γιατί θα τον παραβιάσουν αυτοί που θα το ελέγξουν...»

ΝΔ – ΛΑΟΣ – ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Νάκος, εξέφρασε την αμφιβολία του για την επίτευξη των στόχων του νομοσχεδίου και δήλωσε κάθετα αντίθετος με την κατάργηση των κουπονιών και την αντικατάστασή τους με διπλότυπα εισιτήρια εκδηλώσεων. Θέση με την οποία συντάχθηκαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Θανάσης Πλεύρης, από το ΛΑΟΣ, διατύπωσε την ένστασή του για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, διερωτώμενος πώς γίνεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο από θερινό τμήμα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις διατάξεις του υποκριτικές.

Την άποψη της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων για τον νέο τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων ζήτησε η κ. Αμανατίδου, από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «πως οι περισσότερες διατάξεις θα στραγγαλίσουν τους μικρούς που δεν έχουν δοσοληψία με μεγάλα συμφέροντα».

i-reportergr
Read more...

Παραπλανητική διαφήμιση καταγγέλλει η Cosmote

Την προσοχή του κοινού εφιστά η COSMOTE καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, άγνωστα άτομα, προφασιζόμενα τους συνεργάτες της, φέρονται να διανέμουν ενημερωτικά φυλλάδια της COSMOTE με σκοπό να προσεγγίσουν ανυποψίαστους πολίτες και να προχωρήσουν σε κλοπές.

Η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα περιστατικά, καθώς η απλή διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων δεν περιλαμβάνεται στις πρακτικές της. Επισημαίνεται ότι, όταν η COSMOTE προβαίνει σε προωθητικές ενέργειες, οι ομάδες που χρησιμοποιεί φέρουν πάντα σήμανση με το λογότυπο της εταιρείας ή του προϊόντος που προωθούν.

Η COSMOTE επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός της με σκοπό την προάσπιση του ονόματος, της φήμης της, αλλά και του κοινού έναντι όλων όσοι χρησιμοποιούν το όνομά της για κακόβουλες και παράνομες πράξεις.

Read more...

Γαλάζιες αναταράξεις για Βατοπέδι και greek statistics

nooz.gr
Καζάνι που βράζει η ΝΔ με αιχμη την υπόθεση Γιάννη Αγγέλου και τις εξελίξεις στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, αλλά και τα λεγόμενα greek statistics.

Την ίδια ώρα κύκλοι της Ρηγίλης πιέζουν τον Κώστα Καραμανλή να σπάσει τη σιωπή του καθώς θεωρούν ότι δεν μπορεί η ατμόσφαιρα να βαραίνει την νυν ηγεσία της Νεας Δημοκρατίας. Απ' την πλευρά τους συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή διεμήνυσαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός "θα μιλήσει όταν το κρίνει ο ίδιος με γνώμονα, όπως πάντα, το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον. Όχι επειδή κάποιοι αδημονούν για λόγους προπαγάνδας και παραπληροφόρησης".

Μιλώντας στο Flash 96 o Παναγιώτης Ψωμιάδης εκτίμησε ότι ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει και τότε κάποιοι θα κρυφτούν και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση της Ρηγίλης με τον Γιώργο Βουλγαράκη ο οποίος κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά ως μάρτυρα, στην προανακριτική για το Βατοπέδι, με την ιδιότητα του πρώην Υπουργού Πολιτισμού. Το μέλος της προανακριτικής Ευρυπίδης Στυλιανίδης ήταν οξύτατος:"Η Νέα Δημοκρατία σε δύο πορίσματα, έχει πλήρως τοποθετηθεί για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Από κει και πέρα, δεν θα ασχοληθεί με αστειότητες, που θέλουν να καλούνται, ως μάρτυρες, ακόμα και πρώην υπουργοί, που δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση, για την δημιουργία εντυπώσεων", δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.


Η απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον Γιώργο Βουλγαράκη, ο οποίος σε δήλωσή του ζητεί την εξαίρεση του Ευριπίδη Στυλιανίδη από την προανακριτική και εκφράζει την ελπίδα, οι δηλώσεις του να μην τυγχάνουν της έγκρισης της ηγεσίας της Ν. Δημοκρατίας.Αίσθηση προκάλεσε δήλωση της βουλευτου της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή που χαρακτήρισε το Γιώργο Βουλγαράκη "πολιτικό ζόμπι"


Kόντρα για τα greek statistics
Αναταράξεις στη ΝΔ προκαλεί όμως και η διαβίβαση στη Βουλή της δικοκραφίας για τα παραποιημένα στοιχεία για το έλλειμμα, καθώς προέκυψαν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες γαλάζιων υπουργών στα υπουργεία Οικονομίας και Υγείας. Ο νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, έσπευσε σε ανακοίνωσή του να επισημάνει ότι τα στοιχεία που εστάλησαν στο υπουργείο Οικονομικών και στη Στατιστική Υπηρεσία ήταν πλήρη, ακριβή και διαφανή. Ωστόσο σε δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου σημειώνει ότι τα στοιχεία τού παρασχέθηκαν από τον τότε γ.γ. του υπουργείου Υγείας.
Read more...

Κόπηκε η Αγροτική, πέρασαν οι υπόλοιπες

.nooz.gr
."Κόπηκε" η Αγροτική Tράπεζα στα τέστ κοπώσεως, τα λεγόμενα stress tests, ενώ πέρασαν τη δοκιμασία οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha, Πειραιώς και οι δύο με έδρα την Κύπρο, η Marfin και η Τράπεζα Κύπρου. Την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των ελληνικών πέτυχε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κα ακολούθησαν οι Alpha,Γιουρομπανκ, Εθνική και Πειραιώς.

Συνολικά σε stress test υποβλήθηκαν 91 ευρωπαϊκές Τράπεζες και απέτυχαν 7: Η Αγροτικη, η γερμανική HYPO και 5 ισπανικά ταμιευτήρια (Diada, Cajasur, Espiga, Unnim και η Banca civica). Τα ιδρύματα που απέτυχαν πρέπει να αναζητήσουν κεφάλαια για να ενισχύσουν την οικονομική τους θέση.

Πέτυχαν στο τεστ όλες οι ιταλικές, οι γαλλικές, οι πορτογαλικές, οι σουηδικές και οι γερμανικές πλην της ΗΥPO. Στην Ισπανία πέτυχαν οι πέντε τράπεζες που είχαν επιλεγεί, "κόπηκαν" ομως πέντε μεγάλα περιφερειακά ταμιευτήρια, προϊόν συγχωνεύσεων.

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχωρά η Αγροτική
Σε ανακοινωσή της η Αγροτική Τράπεζα τονίζει ότι συζήτησε διεξοδικά με την ΤτΕ τα αποτελέσματα της άσκησης και συμφωνήθηκαν τα εξής: Η Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να υπερκαλύψει τις μελλοντικές ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας . Η Τράπεζα να ενισχύσει τα εποπτικά ίδια κεφάλαια μέσω σταδιακής απεμπλοκής από συμμετοχές σε εταιρίες χρηματοπιστωτικού τομέα που κατέχει. Να προβεί σε κινήσεις μείωσης του λειτουργικού κόστους και αύξησης των πηγών εσόδων.


Υπ Οικονομικών: Θα ενισχυσουμε τη φερεγγυότητα της Αγροτικής
Σε ανακοίνωσή του ελληνικο υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι "η Αγροτική Τράπεζα καλείται να προτείνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εμφανίστηκαν μέσα σε δύο μήνες και να το υλοποιήσει, σε συμφωνία με την εποπτεύουσα αρχή, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να ενισχύσει τη φερεγγυότητα της Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανές απώλειες στην περίπτωση που ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης δεν είναι επαρκείς, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί κρατικής ενίσχυσης".


Νέο μήνυμα Παπακωνσταντίνου για συγχωνεύσεις

«Τα αποτελέσματα είναι θετικά και δείχνουν ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να ανταπεξέρχεται ακόμα και σε συνθήκες πολύ δυσκολότερες από τις σημερινές" τονίζει σε δήλωσή του ο Γιωργος Παπακωνσταντίνου, στέλνοντας όμως παράλληλα μήνυμα στις ελληνικές τράπεζες "να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και να προχωρήσουν σε ενέργειες και στρατηγικές κινήσεις που ενδυναμώνουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τις ενισχύουν σε ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος».


Ικανοποίηση Στρος Καν
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, χαιρέτισε τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, ως μια "σημαντική καμπή ενόψει μιας αυξημένης διαφάνειας" και μιας επιστροφής του κλίματος εμπιστοσύνης στις αγορές .
Read more...

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΕΤΕΙΝΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Απο ΤΟ ΒΗΜΑ Online
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την παράταση των μέτρων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τη διάσωση τραπεζών τους που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικά προβλήματα, λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση το απόγευμα των «τεστ αντοχής» στα οποία υποβλήθηκαν τράπεζες της ΕΕ, στα οποία αναμένεται ότι ορισμένες από αυτές θα αποτύχουν...
Η Επιτροπή «επέκτεινε έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 την έγκρισή της (...) για τα ισπανικά μέτρα ανακεφαλαιοποίησης υπέρ του τραπεζικού τομέα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επίσης την επέκταση των πορτογαλικών μέτρων τραπεζικών εγγυήσεων και ένα παράλληλο σύστημα για ανακεφαλαιοποίηση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επίσης μερικές ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των «τεστ αντοχής» σε 91 ευρωπαϊκές τράπεζες, η ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα την εμπιστοσύνη της στο τραπεζικό της σύστημα, διαβεβαιώνοντας ότι όσον αφορά τις μεγάλες τράπεζές της η Ισπανία θα είναι "επικεφαλής της Ευρώπης στη φερεγγυότητα και τη σταθερότητα».

«Η Ισπανία υπέβαλε στα τεστ αυτά το 95% του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, ενώ άλλες χώρες το έκαναν μόνον για το 50%», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ισπανική κυβέρνηση. Συνολικά 27 ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (9 τράπεζες και 18 ταμιευτήρια) υποβλήθηκαν σε αυτά τα τεστ. Την ώρα που αναλυτές αναφέρουν την Banco Sabadell ως μία από τις τράπεζες που δεν καταφέρνουν να περάσουν τα "τεστ αντοχής" και εκφράζουν ανησυχίες για την αδυναμία ορισμένων ισπανικών ταμιευτηρίων, η ισπανική κυβέρνηση υπενθυμίζει επίσης ότι είχε την πρωτοβουλία για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών των τεστ ως μια «απόδειξη διαφάνειας».
Read more...

ΑΝΑΨΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ


Οι άδειες φορτηγών δημοσίας χρήσεως, τα μέτρα για οδική ασφάλεια και υγρά καύσιμα, η αντιμετώπιση της ασυδοσίας στα ΚΤΕΟ, η αναδιάρθρωση της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων με την εμπλοκή και ιδιωτών επενδυτών ήταν τα βασικά θέματα που έβαλε το υπουργείο Μεταφορών στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου...
Αναφορικά με το άνοιγμα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, προβλέπεται η δημιουργία εταιρείων, με τη μορφή ΑΕ, ή ΕΠΕ. Μεταξύ των κριτηρίων λειτουργίας του θα είναι οι οικονομικές τους δυνατότητες, η επαγγελματική τους επάρκεια και η φήμη τους. Για τις παλιές άδειες θα ισχύει μια τριετία προσαρμογής έως το 2013. Αναφορικά με τα ΚΤΕΟ, εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι όχημα που δεν έχει περάσει από έλεγχο δεν θα ασφαλίζεται.

Αναφορικά με τα πρατήρια καύσιμων καταργείται η ισχύουσα απόσταση μεταξύ τους και διατηρείται μόνον η απόσταση των τουλάχιστον 50 μέτρων από χώρους μαζικής προσέλευσης και συνάθροισης. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης το νομοσχέδιο για τον εναέριο έλεγχο και την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Στόχος της Ε.Ε. είναι η προώθηση ενός κοινού FIR για όλη την επικράτειά της. Εγκρίθηκαν επίσης η ένταξη της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολικά προγράμματα.

"Διαμορφώνουμε νέο πλαίσιο για τις μεταφορές και αερομεταφορές στη χώρα, ώστε να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό και να δημιουργήσουμε ταχύτατη ανάπτυξη της Οικονομίας, δήλωσε ο Δημήτρης Ρέππας. Πρόσθεσε δε πως όλες αυτές οι πολιτικές πρωτοβουλίες συντείνουν στη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού περιβάλλοντος όχι μόνο εξαιτίας του μνημονίου αλλά κυρίως γιατί το χρειάζεται η χώρα.

Read more...

KOMIΣΙΟΝ: 'ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ'


Απο ΤΑ ΝΕΑ Οnline
«Πουλήστε μεγάλο μέρος των λιγντικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, είναι η μόνη αποτελεσματική λύση για να ανοίξει η αγορά, όλα τα υπόλοιπα είναι τσιρότα, έχουν δοκιμαστεί σε άλλες χώρες, χωρίς επιτυχία». Τα λόγια αυτά -εν είδη βόμβας- άκουσαν σύμφωνα με τις πληροφορίες από το στόμα των κοινοτικών τα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα μαζί τους, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι τελικά θα οδηγηθούμε στα χειρότερα...
Εκείνο μάλιστα που έκαναν σαφές οι κοινοτικοί προς έκπληξη της ΡΑΕ ήταν πως η απαίτησή τους για πώληση μονάδων, συνδέεται ευθέως με την εκταμίευση της 3ης δόσης βοήθειας της χώρας μας από την τρόικα, αντιπροσωπεία της οποίας καταφτάνει από εβδομάδα στην Αθήνα. «Τσιρότα όλες οι άλλες λύσεις» ! «Πάρτε αποφάσεις που θα έχουν αποτελέσματα, όλες οι άλλες λύσεις που δρομολογείτε είναι τσιρότα, έχουν εφαρμοστεί χωρίς επιτυχία αλλού, οπότε θα χάσετε χρόνο χωρίς λόγο, κι εμείς το δικό μας.

Δομικές αλλαγές χρειάζονται άμεσα», είπαν σύμφωνα τις πληροφορίες τα κοινοτικά στελέχη στους παρευρισκόμενους. Για να προσθέσουν πως η μόνη αποτελεσματική λύση για να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού είναι η πώληση ενός μεγάλους μέρους λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων («είναι δικό σας θέμα ποιες θα επιλέξετε να πουλήσετε», συμπλήρωσαν). Ενδεικτικά ανέφεραν ότι «θα μπορούσατε να πουλήσετε το 40% των λιγνιτικών μονάδων και το 40% των υδροηλεκτρικών της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού». Στην πράξη αυτό σημαίνει 2.000 MW από τα 5.000 MW λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ και 1.200 MW από τα 3.000 MW υδροηελκτρικής.

Αργότερα, η αντιπροσωπεία των κοινοτικών συναντήθηκε στο υπ. ΠΕΚΑ με τον γ.γ. Κ. Μαθιουδάκη, όπου προφανώς θα του μετέφεραν την ίδια πρόταση. «Τον πρώτο λόγο, τον έχει ο δανειστής» Στην δε επιχειρηματολογία από ελληνικής πλευράς ότι οι υποχρεώσεις του ενεργειακού σκέλους του Μνημονίου δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αντέτεινε ότι «τα Μνημόνια αλλάζουν και εμπλουτίζονται, άλλωστε τον πρώτο λόγο έχει ο δανειστής, που ενδιαφέρεται να ανακάμψει η οικονομία, ώστε να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε»!

Υπενθύμισαν μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν έχει εδώ και πολύ καιρό συμμορφωθεί με τις κατά καιρούς επιστολές της Ε. Επιτροπή, όπως εκείνη του 2008 της τότε Επιτρόπου Ανταγωνισμού Νέλι Κρόες, που μιλούσε για την ανάγκη να εκχωρήσει σε ιδιώτες νέα κοιτάσματα λιγνίτη (λ.χ. σε Δράμα και Ελασσόνα) για να κάνουν μονάδες, και να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τη ΔΕΗ.

Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ


Read more...

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΕ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ-ΦΛΕΣΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΣΚ...


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ...
Σήμερα το Fimotro, αποκαλύπτει το «χαστούκι» του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στους πρώην Υπουργούς Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη το οποίο με την υπ’ αρίθμ 128/2010 Γνωμοδότησή του Β΄ Τμήματός του έκρινε πως «δεν είναι νόμιμη η πληρωμή ποσού 3.402.869,32 Ευρώ στην CIVITAS A.E.» σε σχέση με τον διαγωνισμό προϋπολογισμού 4.000.000 € του...
τότε Υπουργείου Μεταφορών (νυν Υποδομών), δηλαδή διαγωνισμού για επικοινωνία που ξεκίνησε επί Χατζηδάκη και συνεχίστηκε και κατοχυρώθηκε επί Στυλιανίδη. Θα σας πούμε πολύ απλά τι έγινε. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2008 επί Υπουργίας Χατζηδάκη και αφορούσε τον… «Προσδιορισμό και Εξειδίκευση της Επικοινωνιακής Στρατηγικής – Κατάρτιση και Υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Επικοινωνίας, Προβολής και Πληροφόρησης του Έργου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών» συνολικού προϋπολογισμού 4.000.000€ (και μόνο από τον τίτλο-σιδηρόδρομο καταλαβαίνει κανείς τι μπαρούφες έλεγαν υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού…). Η διαδικασία του διαγωνισμού ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2008, όμως επικυρώθηκε όμως, ένα χρόνο αργότερα, το καλοκαίρι του 2009 επί Υπουργίας Στυλιανίδη. Το …επικοινωνιακό έργο του Γιώργου Φλέσσα θα είχε ετήσια διάρκεια. Θα άρχιζε τον Ιούνιο του 2009 και θα τελείωνε τον Ιούνιο του 2010. Επειδή όμως…μύρισαν όλοι τις εκλογές και το ότι θα έπεφταν από την εξουσία, φρόντισαν και μέσα σε τρεις μήνες (δηλαδή μέχρι τις εκλογές) ολοκληρώθηκε σχεδόν το 90% του «έργου», θέλοντας να εισπράξουν σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Ευρώ. Η συνέχεια, γνωστή. Έγιναν εκλογές, βγήκε το ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε Υπουργός ο Δημήτρης Ρέππας και πριν τα πληρώσει έστειλε την υπόθεση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο γνωμοδότησε πως ο Γιώργος Φλέσσας ενήργησε αντισυμβατικά και η εν λόγω αμοιβή του είναι παράνομη. Το μεγάλο φαγοπότι της κυβέρνησης Καραμανλή πολλές φορές είχε ως… κύριο πιάτο τα μεγάλα διαφημιστικά πακέτα. Μερίδα του λέοντος σε αυτά είχε η γνωστή εταιρία του Φλέσσα, Civitas η οποία απομύζησε, στην κυριολεξία, εκατομμύρια Ευρώ από τα κρατικά ταμεία για άσκοπη, πανάκριβη διαφήμιση μέσω παράτυπων διαδικασιών. Το κουβάρι έχει αρχίσει ήδη να ξετυλίγεται από την Ελληνική Δικαιοσύνη απλά, προς το παρόν, υπάρχουν αποσπασματικές αποφάσεις και δεν έχει ασχοληθεί ένας Εισαγγελέας στα σοβαρά με τα διαφημιστικά κονδύλια όλων των Υπουργείων, ιδίως την περίοδο 2007-2009. Δύο είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της υπόθεσης με την κατασπατάληση για διαφημίσεις που είχε ως βασικούς πυλώνες τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Μεταφορών. Το πρώτο είναι ότι βασικοί αποδέκτες των κονδυλίων είναι οι 2-3 εταιρίες που είχαν αναλάβει την προεκλογική προβολή και διαφήμιση της Νέας Δημοκρατίας ανάμεσά τους και αυτή του Γιώργου Φλέσσα. Το δεύτερο είναι πως όσοι είναι έμμεσα ή άμεσα αναμεμειγμένοι σε θέματα διαφήμισης, έχουν διατελέσει μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ή και Πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ. (Χατζηδάκης, Στυλιανίδης, Φλέσσας, Σιγάλας, Γεωργακέλλος, Κάββαλος και πολλοί άλλοι…) Τυχαίο; Δεν νομίζουμε.

Read more...

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ...


Κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή, η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, με την οποία θα ακυρώνονται αυτοδικαίως, όσες διαιτητικές αποφάσεις χορηγήσουν αυξήσεις πάνω από τις προβλεπόμενες στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί μετά την...
ημερομηνία ισχύος του νόμου προσαρμογής στο Μνημόνιο (6/5/2010) και δίνουν αυξήσεις σαν τις παραπάνω, υπόκεινται σε έφεση εντός 15 ημερών, είτε εκ μέρους των μερών, που συμμετείχαν στην εκάστοτε συλλογική διαφορά, είτε εκ μέρους του ίδιου του υπουργού Εργασίας, ενώπιον των διαιτητών του ΟΜΕΔ.
Read more...

"ΚΑΙΕΙ" ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ - ΑΡΗ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΤ


ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
ΟΡΓΙΟ ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Πλήθος παρανομιών και πρακτικές που ενίσχυαν την αδιαφάνεια και επιβάρυναν οικονομικά των ΕΟΤ έφερε στο φως ο έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τα πεπραγμένα στον οργανισμό κατά τη διετία 2008-2009. Το πόρισμα παραδόθηκε σήμερα στον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο και στη συνέχεια διαβιβάστηκε στον...
Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Διαβιβάστηκε επίσης στο ελεγκτικό συνέδριο για τον καταλογισμό των ποσών που ζημιώθηκε ο οργανισμός στους υπολόγους, ενώ η διοίκηση του ΕΟΤ διέταξε τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης. Το ποσό που έδωσε ο ΕΟΤ τα τελευταία τρία χρόνια για διαφήμιση ξεπερνούσε κατά 76.387.188 ευρώ τις εγκεκριμένες πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα τελευταία δύο χρόνια ο κανόνας αφορούσε έκτακτες διαφημσιτικές ενέργειες και όχι ενιαίο εγκεκριμένο πρόγραμμα προβολής του ελληνικού τουρισμού. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν με αφορμή προτάσεις ενδιαφερομένων για παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών και οι δουλειές δίνονταν με απευθείας αναθέσεις ή κατόπιν διαπραγμάτευσης, χωρίς να προηγηθεί η δημοσίευση πρόσκλησης ή έλεγχος. "Από περιπτώσεις του δείγματος που εξετάστηκε, συνάγεται ότι, κατά των επιλογή της διαφημιστικής ενέργειας και επομένως του ανάδοχου, η υπηρεσία δεν εξέταζε, εάν αυτός πληροί τις προϋποθέσεις, που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, όπως, για παράδειγμα, για την προβολή του ΕΟΤ, για την οποία επιπρόσθετα δεν καταβάλλονταν τα προβλεπόμενα τέλη στον οικείο δήμο", σημειώνεται. Επίσης, καταγράφεται το γεγονός ότι ο ΕΟΤ δεν απαιτούσε από τους διαφημιστές πιστοποιητικό εγγραφής στο Μητρώο Διαφημιστικών του Δημοσίου και στο μητρώο του ΕΣΡ, κατά παράβαση του Π.Δ. 261/1997. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, οι συμβάσεις έγιναν με διαδικασίες που δεν μπορούν να εγγυηθούν τη διαφάνεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ανάθεση έγινε χωρίς την έγκριση των αρμοδίων οργάνων, κατά παράβαση των κανονισμών του ΕΟΤ. Η σύνταξη και υπογραφή της πλειονότητας των συμβάσεων γινόταν μετά την ολοκλήρωση και παραλαβή του συμβατικού αντικειμένου. Για λόγους "νομιμοφάνειας", όπως σημειώνεται, η υπηρεσία υιοθέτησε για την αντιμετώπιση του προβλήματος την πρακτική της προχρονολόγησης των συμβάσεων. "Η συγκεκριμένη πρακτική συνιστά ευθεία παράβαση του νόμου, η οποία σε συνδυασμό με το ελλειμματικό περιεχόμενο των διοικητικών πράξεων που προηγούνταν είχε ως αποτέλεσμα να μη διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Οργανισμού. Η καλή εκτέλεση των ανατιθέμενων υπηρεσιών εναπόκειτο στην καλή πίστη του εκάστοτε αντισυμβαλλομένου και όχι στη συμβατική θωράκιση του Οργανισμού", επισημαίνεται. Εξάλλου, χαρακτηρίζεται ελλειμματική η διασφάλιση των συμφερόντων του Οργανισμού και μέσω των συντασσομένων συμβάσεων: Σε πολλές, περιπτώσεις δεν συμπεριλαμβάνονταν οι απαιτούμενοι όροι και ρήτρες, που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, όπως, η υποβολή εγγυητικών επιστολών για την καλή εκτέλεση της σύμβασης, ποινικές ρήτρες για καθυστερήσεις ή μη εκπλήρωση συμβατικών όρων, η πρόβλεψη περί δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων ή η άνευ συνεπειών για τον ΕΟΤ λύση της σύμβασης, για λόγους διακοπής της χρηματοδότησης της ενέργειας από το Ελληνικό Δημόσιο κ.α. "Παρά το μη σύννομο πολλών ενεργειών, η υπηρεσία δεν διατύπωνε αντιρρήσεις ή σχετικές επιφυλάξεις κατά την εισήγηση των σχετικών ενεργειών στο αρμόδιο αποφασιστικό όργανο ή τη σύνταξη των σχεδίων των διοικητικών πράξεων", τονίζουν οι Επιθεωρητές Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Σχετικά με τα περίπτερα του ΕΟΤ στις διεθνείς εκθέσεις, συγκροτήθηκε Έκτακτη Ειδική Επιτροπή για την αξιολόγηση των προσφορών, αποτελούμενη στην πλειοψηφία της από εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και πρόσωπα για τα οποία δεν προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής. Μέλη των επιτροπών διενέργειας διαγωνισμών ορίζονταν ως μέλη και των επιτροπών παραλαβής, ενώ παράλληλα προΐσταντο και των οργανικών μονάδων που αφορούσαν οι διαγωνισμοί και επομένως ήταν αυτοί που εισηγούνταν τη διεξαγωγή τους, καθόριζαν τους όρους και προδιαγραφές τους και εισηγούνταν για την κατακύρωση ή μη των αποτελεσμάτων των διαγωνισμών, κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι καθυστερήσεις ην προκήρυξη των διαγωνισμών για τα περίπτερα οδηγούσε συχνά στη ματαίωσή του και στην έναρξη απευθείας διαπραγματέυσεων με υποψήφιους ανάδοχους για να προλάβει ο ΕΟΤ τις ασφυκτικές προθεσμίες των διεθνών εκθέσεων. Τέλος, αναφέρεται ότι μετακινήσεις προσωπικού της κεντρικής υπηρεσίας στο εξωτερικό για τις εκθέσεις επιβάρυνε τον ΕΟΤμε πρόσθετο κόστος, το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν σε αυτές ορίζονταν υπάλληλοι, που υπηρετούν στα γραφεία εξωτερικού. Σημειώνεται ότι διαπιστώθηκε ελλιπης συνεργασία των γραφείων εξωτερικού με τα κεντρικά.
Read more...

OΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ


Απο Enet.gr
Ανοίγει προς όλες τις κατευθύνσεις ο φάκελος των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, ακόμη και το σενάριο ενίσχυσης του ρόλου του δημοσίου, ενώ επιταχύνονται απικρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ και η αξιοποίηση της περιουσίας...
Το πράσινο φως για να αναπτύξουν εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές έλαβαν από την διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων οι νομικοί και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Θα αποτιμήσουν, πρόσθεσε, την αξία των συμμετοχών στις υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών (Αγροτική, Αττικής, ΤΤ, Ταμείο Παρακαταθηκών) θα αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις πέρα από τις γνωστές προτάσεις (της Πειραιώς αλλά και της Αγροτικής περί συννένωσης των 4 κρατικών τραπεζών).

Οι σύμβουλοι θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα και θα είναι, σύμφωνα με τον Γ Παπακωνσταντίνου 2 - 3 μεγάλες ξένες τράπεζες. Ερωτηθείς σχετικά μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί η μετοχική συμμετοχή του δημοσιόυ σε κάποια τράπεζα λέγοντας ότι "όλα τα σενάρια είναι ανοικτά". Στην διυπουργική έγινε ανασκόπηση όλης της ατζέντας των αποκρατικοποιήσεων, και των θεμάτων που έχει στην ατζέντα του κάθε υπουργείο. Ο κος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την τοποθέτηση συμβούλων, εκτός από περιπτώσεις (πχ λιμάνια) όπου πρέπει να προηγηθεί η σύνταξη μελέτης.

Προανήγγειλε και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να επιτρέπεται η πρόσληψη συμβούλου ακόμη και αν δεν υπάρχει εταιρική δομή. Αναφορικά με την αξιοποίηση των ακινήτων ανακοίνωσε ότι θα γίνει διυπυοργική σε επίπεδο γενικών Γραμματέων υπουργείων, προέδρων των τριών εταιρειών διαχείρισης ακινήτων (ΚΕΔ ΕΤΑ, Ολυμπιακά Ακίνητα) και του υπουργείου Περιβάλλοντος για να βρεθεί λύση σε θεσμικά θέματα. Δηλαδή στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν αναφορικά με τις χρήσεις της γης, τον αποχαρακτηρισμό, τους τίτλους ιδιοκτησίας κλπ Λούκα Κατσέλη: ερευνάται η δυνατότητα ενίσχυσης του ρόλου του δημοσίου

"Οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων έλαβαν εντολή να αποτιμήσουν τη θέση των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών" τόνισε μετά το τέλος της διυπουργικής για τις αποκρατικοποιήσεις η υπουργός Οικονομίας Λούκας Κατσέλη. Όπως υπογράμμισε η υπουργός, οι σύμβουλοι "έλαβαν επίσης εντολή να διερευνήσουν στρατηγικές πιθανότητες ενίσχυσης του ρόλου του Δημοσίου στον τραπεζικό τομέα με εναλλακτικά σενάρια". Στην διυπουργική, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13:00 δεν παρέστησαν ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.
Read more...

ENTATIKOΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΤΗ ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

fimotro
Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ την θερινή περίοδο, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα πρόληψης και συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις τους. Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διενεργεί ήδη από τις αρχές Ιουνίου ελέγχους διακίνησης και εμφανείς ελέγχους, ώστε να διασφαλίσει την έκδοση αποδείξεων την ακριβή απόδοση του οφειλόμενου ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης...
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», έλεγχοι του ΣΔΟΕ που έχουν αρχίσει εδώ και ενάμιση περίπου μήνα σε μια σειρά από τουριστικά νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, αλλά και η Μήλος και άλλα, κατέδειξαν μεγάλες φορολογικές παραβάσεις. Συγκεκριμένα, το ΣΔΟΕ έλεγξε περίπου 550 επιχειρήσεις και εντόπισε περίπου 400 παραβάτες, με σύνολο 14.130 παραβάσεων. Όλα τα γνωστά κλαμπ, μπιτς μπαρ, αλλά και ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία και κάθε είδους τουριστική επιχείρηση περιλαμβάνονται στη λίστα των επισκέψεων των ελεγκτών του ΣΔΟΕ.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι παραβάσεις αφορούν μη έκδοση αποδείξεων και μη απόδοση ΦΠΑ. Στους παραβάτες θα καταλογιστούν πρόστιμα, που υπολογίζονται σε 6,5 με 7 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τον νέο φορολογικό νόμο θα χάσουν μεταξύ άλλων για φέτος και το αφορολόγητο όριο των 10.000 ευρώ, που προβλέπεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κάτι που βεβαίως έχει σημασία κυρίως για τους μικρότερους παραβάτες.

Εξάλλου, η μη έκδοση αποδείξεων συνιστά πλέον και ποινικό αδίκημα και έτσι οι ελεγκτές θα στέλνουν στο εξής σχετικές μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα. Η επιστροφή του ΣΔΟΕ στα νησιά ανατρέπει το κλίμα εφησυχασμού που επικρατούσε, καθώς το 2009 δεν έγινε ουσιαστικά κανένας έλεγχος. Τα συνεργεία του ΣΔΟΕ φτάνουν οργανωμένα στους προορισμούς τους και αλλάζουν κάθε 2η μέρα, ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί. Στα μεγάλα νησιά πάνε περισσότερα από ένα συνεργείο. Όπως μάλιστα προκύπτει από τα αποτελέσματα των επισκέψεών τους, οι έλεγχοί τους δεν περιορίζονται μόνο στις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά επεκτείνονται σε κάθε είδος οικονομική δραστηριότητα και επάγγελμα. Έτσι, συμβολαιογράφοι, γιατροί και άλλοι επαγγελματίες αποτελούν επίσης στόχο για τους ελεγκτές των νησιών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ίσως και αργότερα, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα αποδειχθεί ότι υπάρχει.
Read more...

Επιτέλους το ΙΚΑ θα αποκτήσει ΔιοικητήΜετά από εννιά μήνες που το ΙΚΑ ήταν ακέφαλο με διοικητή υπό παραίτηση το μεγαλύτερο Ασφαλιστικό ταμείο θα αποκτήσει Διοικητή.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα θα αποφασίσει την μετακίνηση του Ροβέρτου Σπυρόπουλου...
από γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας σε Διοικητή του ΙΚΑ.
Δεν έβρισκαν μάλλον άλλον διαθέσιμο κα άρχισαν τις εσωτερικές μεταγγραφές.......


Read more...

Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ: καλό είναι να θυμόμαστε όλοι ότι η ανοχή δεν σημαίνει αποδοχή και ότι η οργή γίνεται δύναμη ανεξέλεγκτη


ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ...
(ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ;)
Αθήνα, 23 Ιουλίου 2010
Ο ένας μήνας διαδέχεται τον άλλον και αυτό που προβλήθηκε ως “αναγκαίο και προσωρινό κακό” για τη διάσωση της χώρας, αντί να υποχωρεί δυναμώνει.
Η πολιτική από «τέχνη του εφικτού» μετατρέπεται εν μέσω καλοκαιριού στην τέχνη του παράλογου. Έκπληκτοι παρακολουθούμε τις φωτιές που ανάβουν στους δημοκρατικούς πολίτες της χώρες οι αλλοπρόσαλλες επιλογές του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης.
Την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες ζουν στο όριο της φτώχειας και ασφυκτιούν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που επιβάλλουν τα κυβερνητικά ασφαλιστικά και οικονομικά μέτρα, η κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ συνεχίζει ανένδοτη την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας με τον ορισμό συμβούλων για την αξιολόγηση της πρότασης Σάλλα.
Όλα δείχνουν ότι οι νεοφιλελεύθεροι αρμόδιοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν προσπαθούν να σώσουν την Ελλάδα. Προσπαθούν να...

αλλάξουν την Ελλάδα, επαναφέροντάς την σε μια σκοτεινή περίοδο με μόνιμη φτώχεια, ανύπαρκτη κοινωνική προστασία και ανάπτυξη μόνο για λίγους και εκλεκτούς των Διεθνών Τραπεζιτών.
Αυτό δεν είναι μόνο έξω από την ιδεολογία μας. Είναι αντίθετο με το εθνικό συμφέρον.
Άνοιξε η όρεξη των κερδοσκόπων και τα θέλουν όλα.
Μόλις πριν λίγες μέρες εκδηλώθηκε επίσημα πειρατεία στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Δηλαδή, στα θησαυροφυλάκια της ελληνικής ακίνητης περιουσίας. Αν επιτρέψουμε να συμβεί αυτή η πειρατεία την οποία ευνοεί απροκάλυπτα το Υπουργείο Οικονομικών, τότε σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούμε να υψώσουμε καν τη σημαία μας στα νησιά και στην ύπαιθρο. Δεν θα μπορούμε να ξανακοιτάξουμε στα μάτια τους Έλληνες.
Αντί λοιπόν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ανάπτυξη και ενίσχυση της παραγωγής των υπηρεσιών και του εισοδήματος – όπως έπραξαν οι δανειστές μας στις χώρες τους- συνεχίζει στον δρόμο χωρίς γυρισμό. Στο δρόμο της αποδόμησης κάθε λαϊκού και εθνικού κεκτημένου.
Είναι βέβαιον ότι κύρια αποστολή του ΔΝΤ είναι η διάσωση του τραπεζικού συστήματος στις χώρες που προσκαλείται να επέμβει και όχι η διάσωση της οικονομίας της χώρας. Όμως άλλο είναι η στήριξη των Τραπεζών και άλλο το στράγγισμα αίματος του ελληνικού λαού. Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για αγορά του 77% ισούται σε πραγματικές τιμές με την πώληση εκ μέρους του δημοσίου του 7% προ τριετίας.
Η ψυχολογική ανάταση του χρηματιστηρίου που ακολούθησε θυμίζει το “παιχνίδι” της ΑΤΕ στο χρηματιστήριο στις εκλογές του 2000. Με διαδόσεις δεν ανακάμπτει η ελληνική οικονομία ούτε αναδιαρθρώνεται το τραπεζικό σύστημα.
Την ώρα που οι Τράπεζες έχουν χάσει από την κεφαλαιοποιητική τους αξία το 40% και η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει στην ΤΕ ότι δεν σκοπεύει να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα επ' αόριστον, δεν μπορεί η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ να πουλά απερίσκεπτα σε τιμή ευκαιρίας ρευστότητα στους ιδιώτες. Δεν γίνεται τα τεστ να διαπιστώνουν αδυναμίες στις ελληνικές τράπεζες και η κυβέρνηση να δηλώνει ότι υπάρχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να τις στηρίζει και ταυτόχρονα να θέλει να τους πουλήσει το Τ.Τ και την ΑΤΕ.
Η χώρα έχει ανάγκη έναν υγιή δημόσιο τραπεζικό πυλώνα για να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Και αυτό μόνο το ΤΤ και η ΑΤΕ μπορούν να τον συγκροτήσουν. Η αγροτική οικονομική και πράσινη ανάπτυξη δεν μπορούν να παραδοθούν στις Τράπεζες. Ούτε ο μόχθος των αγροτών και οι υποθήκες των περιουσιών τους στις ορέξεις και στις απαιτήσεις του εκάστοτε τραπεζίτη. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να “καταναλώνει” τους πολίτες της και την εθνική γη υπέρ των Τραπεζών.
Η κυβέρνηση μοιάζει να πορεύεται σε ολισθηρό δρόμο που απειλεί την εθνική κυριαρχία της χώρας. Είναι βέβαιο ότι νομοθετεί και αποφασίζει με βάση το μνημόνιο και τις επιταγές της τρόικας αλλά όταν αυτό γίνεται και με απροκάλυπτη παραβίαση του Συντάγματος τότε απειλείται η λειτουργία του δημοκρατικού μας καθεστώτος. Τρανό παράδειγμα ο συνταγματολόγος και Υπουργός Απασχόλησης που έγραψε στα «παλαιότερα των υποδημάτων του» το Σύνταγμα στο θέμα της διαιτησίας και θέλει να τα θυσιάσει όλα στην πιστή τήρηση του μνημονίου.
Για άλλη μια φορά οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για την προστασία των εργαζομένων στερούνται ειλικρίνειας. Η χώρα φαίνεται να κυβερνιέται από υπουργούς που ενεργούν ως managers των υπαλλήλων του ΔΝΤ. Οι δε λεκτικές αντιστάσεις κάποιων υπουργών για την τρόικα δεν αλλάζουν το πολιτικό κλίμα. Οι χαρακτηρισμοί είναι ανέξοδοι, οι αποφάσεις και τα μέτρα είναι οδυνηρά και τα πληρώνει ο λαός και όχι όπως δηλώνουν οι υπουργοί δεν φταίω “εγώ” αλλά ο “άλλος”. Η ευθύνη είναι συλλογική και οι διαφοροποιήσεις εξυπηρετούν ατομικά συμφέροντα. Η χώρα δεν κυβερνιέται με “καλούς” και “κακούς” υπουργούς. Η ιστορία δεν θα γράψει για τις απόψεις των υπουργών υπέρ ή κατά του μνημονίου αλλά ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ και η κυβέρνηση Παπανδρέου κατέλυσε το κοινωνικό κράτος, εκποίησε τη δημόσια περιουσία και ώθησε το λαό στη φτώχεια.
Γι' αυτό η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ καλεί τον Πρόεδρο του Κινήματος και Πρωθυπουργό της χώρας να αναλογιστεί την ιστορία μας και τις αξίες μας ώστε να μην δοκιμαστούν άλλο οι αντοχές του λαού μας. Λαός εξουθενωμένος και καταπιεσμένος σημαίνει χώρα αδύναμη και ανίσχυρη, σημαίνει μετατροπή του πολίτη σε υπήκοο, σημαίνει μετασχηματισμό της κυβερνητικής αυθαιρεσίας σε ωμή βία. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ήταν και είναι κίνημα χειραφέτησης και σεβασμού των αγώνων του ελληνικού λαού και δεν μπορεί να καταντήσει άκρως νεοφιλελεύθερο και νεο-συντηρητικό κίνημα που έχει αναλάβει εργολαβικά να διαλύσει κάθε συνεκτικό ιστό της ελληνικής κοινωνίας και του κράτους δικαίου. Και καλό είναι να θυμόμαστε όλοι ότι η ανοχή δεν σημαίνει αποδοχή και ότι η οργή γίνεται δύναμη ανεξέλεγκτη που θα μας παρασύρει όλους στην καταστροφή.

Read more...

«Κάποιοι προσπαθούν να βάλουν στο κάδρο τον Καραμανλή»

Ευάγγελος Αντώναρος στο Θέμα 9.89

protothema.gr
«Δεν υπάρχει σκάνδαλο Βατοπεδίου σε υπουργικό επίπεδο» δήλωσε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ευάγγελος Αντώναρος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 9.89.

Ο κ. Αντώναρος παραδέχτηκε ότι «όλα τα πολιτικά πρόσωπα ελέγχονται» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «κάποιοι προσπαθούν να βάλουν στο κάδρο τον Καραμανλή, αλλά δεν θα το πετύχουν».

Αναφερόμενος στο ύψος της εγγύησης που επιβλήθηκε στον Γ. Αγγέλου μίλησε για «σκευωρία του ΠΑΣΟΚ» και «απίθανη απόφαση της Δικαιοσύνης». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε γίνεται προσπάθεια να κατασκευαστούν ένοχοι και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο.

Read more...

Δυσφήμηση και ανακρίβειες για την "Δωδώνη"...


Ανακοίνωση των εργαζομένων
στην ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.
Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε κατάπληκτοι, με αφορμή την πρόταση εξαγοράς της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς, να εκτυλίσσεται μπαράζ δυσφημιστικών και ανακριβών αναφορών και σχολίων από ιδιωτικά Αθηναϊκά τηλεοπτικά κανάλια, την κρατική τηλεόραση και από μερίδα του τύπου.
Στα σχόλια αυτά η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε, αναφέρεται λανθασμένα ως μία από τις ζημιογόνες θυγατρικές, ως ένα από τα «βαρίδια» της ΑΤΕ από τα οποία η τράπεζα επιθυμεί τελεσίδικα αποδεσμευτεί.
Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά, προς πάσα κατεύθυνση, ότι η...
ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε συνεχίζει να είναι ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ επί μακρά σειρά ετών ( η τελευταία ζημιογόνα χρήση ήταν το 1984).Tα δημοσιεύματα αυτά προσβάλουν βάναυσα τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε και δημιουργούν λανθασμένη εντύπωση για την εταιρεία με προφανή στόχο: Να πληγεί η επιχείρηση και η θέση της στην αγορά. Δεν έχουμε αμφιβολία, ότι επιχειρείται η απαξίωση της εταιρείας με σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων και σκοπιμοτήτων. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε, επί σειρά ετών, αποτελεί την καλύτερη «νύφη» της ΑΤΕ για πολλές ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες που θέλουν να την αποκτήσουν, ακριβώς λόγω της ηγετικής της θέσης στην αγορά της Φέτας.
Τονίζουμε ότι η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε κατάφερε να είναι μία κερδοφόρα εταιρεία, τηρώντας πάντα, πιστά, τις προδιαγραφές της παραγωγής της φέτας ΠΟΠ, και διαθέτοντας στους καταναλωτές αγνά τυροκομικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας που παράγονται αποκλειστικά από το αγνό και γευστικό γάλα της περιοχής της Ηπείρου, επιτελώντας παράλληλα, ένα μεγάλο κοινωνικό έργο στον κτηνοτροφικό κόσμο και σε ολόκληρη την περιοχή.
Εμείς οι εργαζόμενοι της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε που αγωνιζόμαστε ευσυνείδητα μέσα στις συνθήκες έντονου ανταγωνισμού που επικρατούν στον κλάδο, νοιώθουμε προσβεβλημένοι και αγανακτισμένοι για τον πόλεμο λάσπης που δέχεται η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε μέσα από τα δημοσιεύματα αυτά. Δηλώνουμε ότι στηρίζουμε την εταιρεία μας και ότι θα μας βρουν απέναντι σε κάθε επίθεση που θα δεχθεί.
Καλούμε τους μετόχους, τους κοινωνικούς φορείς και ιδιαίτερα τους Ηπειρώτες Κτηνοτρόφους να συσπειρωθούν μαζί με τους εργαζόμενους και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για τη θωράκιση της βιομηχανίας μας, που χρόνια τώρα, με συνέπεια, στηρίζει το μόχθο μιας ολόκληρης περιοχής. Καλούμε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να ανασκευάσουν τα όσα αναληθή και υβριστικά καταλογίζονται στην εταιρία, και να πληροφορήσουν σωστά το κοινό.
Με εκτίμηση
Η Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων

Read more...

Βάζει στον πάγο τις αυξήσεις...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης
Ο υπουργός Εργασίας με νόμο θα παγώσει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα...
Να παγώσει με νόμο όλες τις αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα που δόθηκαν ή θα δοθούν φέτος μέσω των κλαδικών συμβάσεων εργασίας- με επίκληση του μνημονίου και της Εθνικής Γενικής Σύμβασης Εργασίας- σχεδιάζει ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος.
Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε χθες ότι...
πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση αποφάσεων της διαιτησίας (ΟΜΕΔ) που δίνουν για φέτος μισθολογικές αυξήσεις 1,5% και 3%. Σημειώνεται ότι ανάλογο μέτρο είχε ληφθεί στη διετία 1985- 1987 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών που οδήγησε στη διάσπαση της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ). Μια τέτοια παρέμβαση πάντως εκτιμάται ότι θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, αφού θα σημαίνει κατάργηση των ελεύθερων διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμβάσεων εργασίας. Τη «γραμμή Λοβέρδου» για πάγωμα των αυξήσεων στους μισθούς το 2010 επικαλέστηκαν χθες οι εκπρόσωποι των τραπεζών στη συνάντηση που είχε με την ΟΤΟΕ, κατά τις διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων. Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της ΟΤΟΕ, η πλευρά των τραπεζών στην αρχή της συνάντησης αντιμετώπισε με προκλητική διάθεση το πλαίσιο των αιτημάτων της ΟΤΟΕ επισημαίνοντας ότι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση στις διεκδικήσεις. Παράλληλα έθεσε θέματα ανατροπής των συλλογικών συμβάσεων τόσο για τις αμοιβές όσο και την απορρύθμιση ωραρίων και κανονισμών που αφορούν μετακινήσεις, τοποθετήσεις εργαζομένων και ζήτησε να συζητηθούν και άλλα θέματα που αφορούν δικές τους απόψεις. Επειτα από αντίδραση της ΟΤΟΕ, οι εκπρόσωποι των τραπεζών αναγνώρισαν τα πραγματικά χαρακτηριστικά του πλαισίου των διεκδικήσεων δεχόμενοι ότι αυτό αντιμετωπίζει με ρεαλισμό και σοβαρότητα τη δύσκολη συγκυρία.

Αυξήσεις σε ναυτεργάτες
Την ίδια ώρα που επιχειρείται νομοθετικό πάγωμα στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, συμφωνήθηκε χθες να αυξηθεί κατά 2% για το 2010 ο βασικός μισθός των ναυτεργατών, έπειτα από συμφωνία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Ο ΣΕΕΝ πρότεινε αύξηση κατά 1,7% και η ΠΝΟ ζητούσε αύξηση κατά 3%. Υστερα από διαπραγματεύσεις, κατέληξαν να δοθεί αύξηση 2%. Ωστόσο, λόγω διαφωνίας με αυτή τη συμφωνία για την αύξηση του βασικού μισθού κατά 2%, παραιτήθηκε από τη θέση του ο γενικός γραμματέας του ΣΕΕΝ και εκπρόσωπος της Αegean Speed Lines στον Σύνδεσμο Γιάννης Δεπάστας. Στην επιστολή παραίτησης προς τη ΣΕΕΝ ο κ. Δεπάστας εκφράζει τη διαφωνία του με την αύξηση και επισημαίνει ότι δεν τηρήθηκαν αυτά που είχαν συζητηθεί στο Δ.Σ. του συνδέσμου.

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε χθες ότι πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση αποφάσεων της διαιτησίας που δίνουν μισθολογικές αυξήσεις 1,5% και 3% για το 2010. Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για αποφάσεις εκτός «ιστορικού χρόνου» και τόνισε ότι «αυτή η ιστορία θα τελειώσει».

«Θα παρέμβουμε όχι για να καταργήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις, ούτε για να καταργήσουμε τη διαιτησία, για την οποία κάναμε συγκεκριμένη αναφορά στον ασφαλιστικό νόμο και θα επεξεργαστούμε Προεδρικό Διάταγμα εντός των επομένων ημερών ώστε να είμαστε εμπρόθεσμοι», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλη αναφορικά με τα προγράμματα του ΟΕΚ, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να επιλεγούν λύσεις εκτός Συντάγματος, θα είναι μια παρέμβαση στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων». Σημείωσε ότι η νομολογία του ΣτΕ είναι γνωστή, είμαστε γνώστες αυτών των θεμάτων από το 1987, παρακολουθούμε τη νομολογία των δικαστηρίων.

Για την αναδρομική ισχύ
Αναφορικά με την αναδρομικότητα και τα όριά της, για την οποία, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, «κάποιοι προσπάθησαν να σχολιάσουν σε βάρος μας», τόνισε ότι είναι μια έννοια «την οποία γνωρίζουμε και σεβόμαστε». «Ολα θα πάνε στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων, θα πάνε σωστά», υπογράμμισε και σημείωσε ότι εκείνο που πάει λάθος είναι ότι ενώ «βάζουμε τα δυνατά μας, προσπαθούμε να εναρμονιστούμε κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι, ώστε στον πολιτικό και κοινωνικό στίβο τα πράγματα να πάνε κατά το δυνατόν καλύτερα σε αυτή την τραγική περίσταση, κάποιοι επιμένουν να κάνουν τον πονηρό, να μην καταλαβαίνουν ποια είναι η συγκυρία και δρουν εκτός ιστορικού χρόνου». Καταλήγοντας ο κ. Λοβέρδος και αφού χαρακτήρισε τη «συμπεριφορά κάποιων που δεν στοιχίζονται στην εθνική προσπάθεια» ως «υπονόμευση» και «εμπαιγμό» επεσήμανε ότι «αυτή η ιστορία θα τελειώσει».

ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΕΤΡΟ

είχε ληφθεί στη διετία 1985-1987 προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών που οδήγησε στη διάσπαση της ΠΑΣΚΕ


«Εχει συντονιστεί με τους εργοδότες»

ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του Ανδρέα Λοβέρδου για κατάργηση των αποφάσεων του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης-Διαιτησίας) καταγγέλλει η ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Η δήλωση του υπουργού Εργασίας κ. Λοβέρδου περί νομοθετικής παρέμβασης για ακύρωση των αποφάσεων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στον θεσμό». Η θέση της ΓΣΕΕ είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη για την απαρέγκλιτη ισχύ των τριών σταδίων της διαβούλευσης, της μεσολάβησης και της διαιτησίας».

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αλλάξει το τρίπτυχο αυτό. Ο υπουργός Εργασίας αποδεικνύει ότι είναι εναντίον του θεσμού του ΟΜΕΔ, εκπέμποντας στο ίδιο μήκος κύματος με τους εργοδότες».

«Απροσχημάτιστη και αντισυνταγματική» χαρακτηρίζει τη νομοθετική κατάργηση, και αναδρομικά και για το μέλλον, τού συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμού της Διαιτησίας ο εργατολόγος Δημ. Περπατάρης. Χαρακτηρίζει μάλιστα ανοίκειους τους υπαινιγμούς του υπουργού Εργασίας για κάποιους «καθόλου έξυπνους αλλά ιδιαιτέρως πονηρούς», αφού σε πολλές των περιπτώσεων και οι μεσολαβητές και οι διαιτητές έχουν οριστεί με κοινή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
ΤΑ ΝΕΑ.


Read more...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ...


Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κατή
(από την Ελευθεροτυπία)
Τις ευθύνες του Κώστα Καραμανλή, σ' ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και ποινικά σκάνδαλα της διακυβέρνησής του, «δείχνει» το 40σέλιδο κατηγορητήριο σε βάρος του διευθυντή του πρωθυπουργικού του γραφείου, Γιάννη Αγγέλου. «Ασκούσες άτυπα τα καθήκοντα του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του...
πρωθυπουργού κατά παραχώρηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό», αναφέρεται στο κατηγορητήριο κατά Αγγέλου Το «κατηγορώ» σε βάρος του στενού συνεργάτη του σφραγίζεται από έναν «ωσεί παρόντα» τέως πρωθυπουργό, που αναπόφευκτα μπαίνει στο «κάδρο» της πολιτικής, τουλάχιστον, ευθύνης. Η ανάπτυξη της κακουργηματικής κατηγορίας σε βάρος του κ. Αγγέλου, η οποία συνδέεται άμεσα με την ιδιότητα που έφερε στου Μαξίμου, «και μάλιστα επισήμως και όχι ατύπως», όπως σημειώνεται, αναδεικνύει τις ευθύνες του Κώστα Καραμανλή για τις πράξεις που αποδίδονται στον στενό του συνεργάτη στον οποίο «είχε παραχωρήσει αρμοδιότητες». Στο πλαίσιο αυτό των αρμοδιοτήτων ο Γιάννης Αγγέλου «διαβίβαζε εντολές και οδηγίες του πρωθυπουργού» και «παρακολουθούσε την εφαρμογή των αποφάσεών του». Στο κατηγορητήριο δεν αποδίδεται βεβαίως καμιά μορφή ποινικής ευθύνης σε πρόσωπα που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και ανήκουν στην ελεγκτική αρμοδιότητα της Βουλής, η «ακτινογραφία» όμως του σκανδάλου από την έμπειρη δικαστή φωτίζει όλες τις σκιές και αποκαλύπτει φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την πολύωρη απολογία του Γιάννη Αγγέλου, η ανακρίτρια του υπέβαλε σειρά ερωτήσεων, σχετικά με την ενημέρωση που είχε ο τότε πρωθυπουργός για το θέμα του Βατοπεδίου. Απ' την πλευρά του βέβαια ο Γιάννης Αγγέλου, επιχειρώντας να απεμπλέξει πάση θυσία τον πρωθυπουργό από το σκάνδαλο, επί της ουσίας τον εξέθεσε με τις απαντήσεις του, καθώς τον εμφάνισε να έχει πλήρη άγνοια ακόμη και για καταγγελίες που έφταναν στο Μαξίμου σε βάρος των ίδιων των υπουργών του! «Διαβίβαζες εντολές» Αναφέρεται επί λέξει στο κατηγορητήριο ότι: * «...Ησουν μετακλητός πολιτικός υπάλληλος διορισθείς με απόφαση του προέδρου της Βουλής στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού, του οποίου ήσουν κορυφαίος συνεργάτης, και ασκούσες άτυπα τα καθήκοντα του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, κατά παραχώρηση αρμοδιοτήτων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στα πλαίσια των οποίων, μεταξύ άλλων, διαβίβαζες εντολές και οδηγίες του τελευταίου στους εκάστοτε αρμοδίους υπουργούς και υφυπουργούς που αφορούσαν τομείς της αρμοδιότητάς τους, για τη διεκπεραίωσή τους, διατηρώντας, για το σκοπό αυτό, τακτική τηλεφωνική επικοινωνία με τους τελευταίους, παρακολουθούσες την εφαρμογή των αποφάσεων και οδηγιών του απ' αυτούς και είχες τη γενική εποπτεία των υπηρεσιών και του προσωπικού τού ως άνω γραφείου». Βαρύτατοι είναι οι χαρακτηρισμοί που αποδίδονται στο ίδιο τον κ. Αγγέλου, του οποίου μάλιστα επισημαίνεται και η δικηγορική ιδιότητα ως στοιχείο επιβαρυντικό της συμπεριφοράς του, καθώς, όπως αναφέρεται σε ένα σημείο, «αποσκοπούσες με τη συμπεριφορά σου να επιτύχεις τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους στη Μονή, με αντίστοιχη ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου, δεδομένου ότι όπως γνώριζες, λόγω και της νομικής σου καταρτίσεως, ως δικηγόρου, η Ιερά Μονή Βατοπεδίου δεν είχε δικαίωμα κυριότητας στη λιμνοθάλασσα Βιστονίδα-Νταλιάνη και στις παραλίμνιες εκτάσεις αυτής». Στο κατηγορητήριο σε βάρος του Αγγέλου αναφέρεται ότι: * «Με συστάσεις (σ.σ. προσδιορίζονται αναλυτικά), προτροπές και υποδείξεις σου έπεισες τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να λάβει απόφαση στα πλαίσια της διαχειριστικής του αρμοδιότητας στα ακίνητα του Δημοσίου, να εμμείνει στη μη προβολή δικαιωμάτων κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου στις τοπογραφημένες παραλίμνιες εκτάσεις, εμβαδού 25.000 στρεμμάτων της λίμνης Βιστονίδας-Νταλιάνη, αναγνωρίζοντας ότι αυτές ανήκουν εξ ολοκλήρου στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου Αγίου Ορους και ουσιαστικά να εμμείνει στην οριστική διατήρηση του καθεστώτος παραίτησης του Δημοσίου από το δικαίωμα κυριότητάς του». ** Γίνεται λόγος για: -«Εν γνώσει σου μεθοδευμένου αιτήματος των εκπροσώπων της Μονής... προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να προσπορίσουν αθέμιτο περιουσιακό όφελος». Τονίζεται ότι «ήλθες με πρωτοβουλία σου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τότε αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, εκμεταλλευόμενος τη μεγάλη επιρροή που ασκούσες στα τότε μέλη της Κυβέρνησης, λόγω της θέσης ισχύος που κατείχες και των αρμοδιοτήτων που σου είχαν παραχωρηθεί από τον πρωθυπουργό παρενέβης σ' αυτόν υπέρ της Μονής». Κι ακόμη ότι «άφησες σκοπίμως να εννοηθεί ότι η κατά προτεραιότητα διεκπεραίωση της υπόθεσης, την πορεία της οποίας γνώριζε και παρακολουθούσε το γραφείο του πρωθυπουργού, εντασσόταν στα πλαίσια εκτέλεσης κυβερνητικού έργου». Η ζημιά και ο Δούκας Το κατηγορητήριο οδηγεί εκ των πραγμάτων σε ευθύνη του Π. Δούκα, καθώς η ηθική αυτουργία που αποδίδεται στον Γιάννη Αγγέλου αφορά την πράξη της απιστίας, ως φυσικός αυτουργός της οποίας αναδεικνύεται ο τότε υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Π. Δούκας, χωρίς να κατονομάζεται, προβάλλεται ως ο φυσικός αυτουργός της πράξης, καθώς «παρέβλεψε συνειδητά» στοιχεία της υπόθεσης που τελικά ρυθμίστηκε προς όφελος της Μονής Βατοπεδίου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ένα σημείο: «Ο προαναφερόμενος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ματαίωσε την εξαφάνιση των βλαπτικών για την περιουσία του Δημοσίου αποφάσεων του προκατόχου του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, καθιστώντας οριστική την ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου από την απεμπόληση των δικαιωμάτων του στις παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστονίδας και την ίδια τη λίμνη με το ιχθυοτροφείο της, με τις τελευταίες αποφάσεις». Η ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου ανέρχεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο στο ύψος των 55.389.107 ευρώ!
Read more...

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Πέντε μεγάλες ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες «πιάνουν δουλειά» σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά Ταμεία και υπουργεία με στόχο να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους που δημιουργούν «τρύπες» στον προϋπολογισμό και απειλούν να εκτροχιάσουν το έλλειμμα. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του για το μέλλον της ελληνικής...
οικονομίας σε ομιλία στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), με αφορμή την επίσημη ανάληψη καθηκόντων από το νέο διοικητικό συμβούλιό της. Το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στις ελεγκτικές εταιρείες που θα αναλάβουν δράση μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς και στους φορείς που θα ελεγχθούν σε πρώτη φάση. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν από την πλήρη και αναλυτική καταγραφή των δαπανών των υπουργείων που θα κάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες μαζί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), στο στόχαστρο των ελέγχων θα βρεθούν αρχικά τρία νοσοκομεία και τέσσερα ασφαλιστικά Ταμεία. Τα νοσοκομεία είναι ο «Ευαγγελισμός», το «Αττικόν» και ο «Γ. Γεννηματάς» και τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι το ΙΚΑ, ο ΟΠΑΔ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ, ενώ οι πέντε ελεγκτικές εταιρείες είναι η Grand Thornton, η Deloitte & Touche, η Ernst and Young, η KPMG και η PriceWaterhouse Coopers (PWC). Σε επόμενο στάδιο και μόλις ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, οι ελεγκτικές εταιρείες αναμένεται να εισέλθουν στα λογιστήρια και των ΟΤΑ. Η εξέλιξη αυτή έρχεται τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ε.Ε. ασκούν έντονες πιέσεις προς την Ελλάδα, να προχωρήσει σε λεπτομερέστερη καταγραφή και έλεγχο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης. Μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός «σχεδίου δράσης μείωσης των δαπανών» αυτών. Τα θέματα αυτά - μαζί με την τραγική οικονομική κατάσταση των ΔΕΚΟ τα χρέη των οποίων θα ενσωματωθούν στο δημόσιο χρέος αυξάνοντάς το κατά περίπου 5% του ΑΕΠ φέτος - αναμένεται να εξεταστούν με τους εκπροσώπους της τρόικας, που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα ελέγχους για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας βάσει του Μνημονίου και θα βάλουν στο μικροσκόπιό τους όλες τις οικονομικές εξελίξεις και ειδικά τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης. Στόχος των ελεγκτικών εταιρειών είναι να καταγράψουν κάθε δαπάνη που έχουν τα νοσοκομεία και τα Ταμεία και να εφαρμόσουν νέα συστήματα ελέγχου τους (π.χ. καθιέρωση διπλογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία). Επίσης, θα κληθούν να εντοπίσουν και υποχρεώσεις των φορέων που μπορεί να έχουν αναλάβει για το προσεχές διάστημα, αλλά δεν τις γνωρίζει το ΓΛΚ, ενώ θα συμβάλλουν και στην κατάρτιση των προϋπολογισμών-προγραμμάτων των φορέων της γενικής κυβέρνησης που θα έχουν τριετείς προβλέψεις για τις εξελίξεις των οικονομικών τους μεγεθών. Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε χθες ότι είναι «αισιόδοξος, γιατί βλέπουμε ότι η ελληνική οικονομία έχει αντοχές και γιατί βλέπουμε ότι ανοίγεται μια περίοδος, όπου συνεχίζοντας τις πολιτικές που έχουμε ξεκινήσει με μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος, στη διοίκηση, στην οικονομία, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια οικονομία βιώσιμη, πιο ανταγωνιστική, πιο δίκαιη και μια οικονομία που να παράγει θέσεις εργασίας, επενδύσεις και πλούτο, που να διανέμεται δίκαια». Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι «ζητήσαμε από τους Ελληνες πολίτες να κάνουν θυσίες, μερικές φορές πολύ μεγάλες θυσίες», συμπλήρωσε όμως ότι «αυτές οι θυσίες αρχίζουν και αποδίδουν, γιατί έχουμε καταφέρει να συμμαζέψουμε τα οικονομικά μας». Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους της ΕΛΣΤΑΤ να δείξουν εμπιστοσύνη και να συνεργαστούν με την νέα ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ, στόχος της οποίας θα είναι να «παράγει έγκαιρα, έγκυρα, αξιόπιστα στοιχεία, τα οποία θα πιστεύουν όλοι». Από την πλευρά του, ο νέος επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αν. Γεωργίου - μέχρι πρότινος αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Στατιστικής του ΔΝΤ - δήλωσε ότι «δεν είναι μόνο η επιτυχία και η αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ που διακυβεύεται. Είναι και η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα μακροπρόθεσμα». Και ελληνικά ομόλογα αγόρασε η Κίνα Αλλα 450 εκατ. ευρώ, όπως ήταν προγραμματισμένο, άντλησε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), από τα έντοκα γραμμάτια 3μηνης διάρκειας που εξέδωσε την Τρίτη. Ετσι, συνολικά αυτήν την εβδομάδα το Δημόσιο δανείστηκε 2,4 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο των γραμματίων να είναι 4,05%. Εν τω μεταξύ, τη στιγμή που ο ΟΔΔΗΧ αντλούσε κεφάλαια από τις αγορές, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Karel de Gucht, ανέφερε ότι η Κίνα έχει τοποθετήσει περίπου 420 εκατ. ευρώ σε ισπανικά και σε ελληνικά ομόλογα. Πάντως, μία μέρα μετά τα «καλά νέα» που ήρθαν από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s σχετικά με το ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, το αμερικανικό περιοδικό Fortune φιλοξενεί άρθρο, στο οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα «μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από την αναδιάρθρωση».

Read more...

ΤΥΧΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΤΥΧΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Μια νέα Διυπουργική Επιτροπή Μεγάλων Εργων και Υποδομών, υπό τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, δημιουργείται με νομοσχέδιο που καταθέτει πιθανότατα και σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση. Τη συνολική ευθύνη συντονισμού, παρακολούθησης και υλοποίησης του...

νέου πλαισίου θα έχει το Μέγαρο Μαξίμου με τη διυπουργική αυτή επιτροπή. Ο υπουργός Επικρατείας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα έχει «την εποπτεία, τον συντονισμό και την καθημερινή παρακολούθηση της υλοποίησης». Την υπαγωγή δηλαδή επενδύσεων και έργων στο νέο πλαίσιο θα αποφασίζει εφεξής η διυπουργική αυτή επιτροπή. Με τη νέα ρύθμιση, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, σχεδιάζεται ένα νέο, διαφανές, αντικειμενικό και αποτελεσματικό σύστημα παραγωγής μεγάλων δημόσιων έργων, με έμφαση στις συνεργασίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το οποίο- όπως αναφέρεται στην εισαγωγική έκθεση- «απαλείφει στρεβλώσεις, υποκειμενικές αξιολογήσεις επιτροπών και μηχανισμούς κινητροδότησης της διαπλοκής κατά τις διαγνωστικές διαδικασίες». Το σημαντικότερο είναι ότι ενισχύεται και αναβαθμίζεται το νομικό πρόσωπο Ιnvest in Greece αναλαμβάνοντας πλέον την ευθύνη λειτουργίας «της υπηρεσίας μιας στάσης» (one-stop-shop) σε ό,τι αφορά μεγάλες επενδύσεις και έργα. Η εποπτεία της λειτουργίας του ανατίθεται στη νέα Διυπουργική Επιτροπή που δημιουργείται. Ως τώρα την κύρια ευθύνη είχαν το υπουργείο Οικονομίας και η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη καθώς και άλλες υπηρεσίες διάφορων υπουργείων. Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να υπάρξουν εφεξής ταχείες και διαφανείς, όπως αναφέρεται, διαδικασίες που αφορούν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και δικαστικές προσβολές στο πλαίσιο των κανόνων που θέτει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ισως να είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, να επιταχύνονται οι χρονοβόρες διαδικασίες οι οποίες αφορούν απαλλοτριώσεις, που σήμερα καθυστερούν τα μεγάλα έργα και την ανάπτυξη. Πώς θα γίνει αυτό; Για τον ορθολογικό σχεδιασμό και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των περιοχών υποδοχής των μεγάλων έργων καθώς και των βοηθητικών και συνοδών έργων τους προβλέπεται, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, η κατάρτιση και έγκριση Ειδικών Σχεδίων Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης. Για όλες τις διαδικασίες ενώπιον διοικητικών αρχών και της Ιnvest in Greece θα καθιερωθούν «σύντομες προθεσμίες μετά την παρέλευση των οποίων θεωρείται ότι έχουν εγκριθεί τα υποβληθέντα σχέδια και οι σχετικές αιτήσεις», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Επιπλέον καθιερώνονται κριτήρια ποσοτικά και ποιοτικά για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα στη διαδικασία μεγάλων έργων. Με την εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «η Ελλάδα παρέχει στη διεθνή και ελληνική επενδυτική κοινότητα ένα σταθερό και αποτελεσματικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που έχει η χώρα μας προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της ανάπτυξης και της ευημερίας των πολιτών».
Read more...

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ...


Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Μια νέα Διυπουργική Επιτροπή Μεγάλων Εργων και Υποδομών, υπό τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, δημιουργείται με νομοσχέδιο που καταθέτει πιθανότατα και σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση. Τη συνολική ευθύνη συντονισμού, παρακολούθησης και υλοποίησης του νέου πλαισίου θα έχει το Μέγαρο Μαξίμου με τη διυπουργική αυτή επιτροπή. Ο υπουργός Επικρατείας, όπως...
χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα έχει «την εποπτεία, τον συντονισμό και την καθημερινή παρακολούθηση της υλοποίησης». Την υπαγωγή δηλαδή επενδύσεων και έργων στο νέο πλαίσιο θα αποφασίζει εφεξής η διυπουργική αυτή επιτροπή. Με τη νέα ρύθμιση, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, σχεδιάζεται ένα νέο, διαφανές, αντικειμενικό και αποτελεσματικό σύστημα παραγωγής μεγάλων δημόσιων έργων, με έμφαση στις συνεργασίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το οποίο- όπως αναφέρεται στην εισαγωγική έκθεση- «απαλείφει στρεβλώσεις, υποκειμενικές αξιολογήσεις επιτροπών και μηχανισμούς κινητροδότησης της διαπλοκής κατά τις διαγνωστικές διαδικασίες». Το σημαντικότερο είναι ότι ενισχύεται και αναβαθμίζεται το νομικό πρόσωπο Ιnvest in Greece αναλαμβάνοντας πλέον την ευθύνη λειτουργίας «της υπηρεσίας μιας στάσης» (one-stop-shop) σε ό,τι αφορά μεγάλες επενδύσεις και έργα. Η εποπτεία της λειτουργίας του ανατίθεται στη νέα Διυπουργική Επιτροπή που δημιουργείται. Ως τώρα την κύρια ευθύνη είχαν το υπουργείο Οικονομίας και η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη καθώς και άλλες υπηρεσίες διάφορων υπουργείων. Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να υπάρξουν εφεξής ταχείες και διαφανείς, όπως αναφέρεται, διαδικασίες που αφορούν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και δικαστικές προσβολές στο πλαίσιο των κανόνων που θέτει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ισως να είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, να επιταχύνονται οι χρονοβόρες διαδικασίες οι οποίες αφορούν απαλλοτριώσεις, που σήμερα καθυστερούν τα μεγάλα έργα και την ανάπτυξη. Πώς θα γίνει αυτό; Για τον ορθολογικό σχεδιασμό και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των περιοχών υποδοχής των μεγάλων έργων καθώς και των βοηθητικών και συνοδών έργων τους προβλέπεται, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, η κατάρτιση και έγκριση Ειδικών Σχεδίων Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης. Για όλες τις διαδικασίες ενώπιον διοικητικών αρχών και της Ιnvest in Greece θα καθιερωθούν «σύντομες προθεσμίες μετά την παρέλευση των οποίων θεωρείται ότι έχουν εγκριθεί τα υποβληθέντα σχέδια και οι σχετικές αιτήσεις», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Επιπλέον καθιερώνονται κριτήρια ποσοτικά και ποιοτικά για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα στη διαδικασία μεγάλων έργων. Με την εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «η Ελλάδα παρέχει στη διεθνή και ελληνική επενδυτική κοινότητα ένα σταθερό και αποτελεσματικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που έχει η χώρα μας προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της ανάπτυξης και της ευημερίας των πολιτών».

Read more...