Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

OΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ


Απο Enet.gr
Ανοίγει προς όλες τις κατευθύνσεις ο φάκελος των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, ακόμη και το σενάριο ενίσχυσης του ρόλου του δημοσίου, ενώ επιταχύνονται απικρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ και η αξιοποίηση της περιουσίας...
Το πράσινο φως για να αναπτύξουν εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές έλαβαν από την διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων οι νομικοί και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Θα αποτιμήσουν, πρόσθεσε, την αξία των συμμετοχών στις υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών (Αγροτική, Αττικής, ΤΤ, Ταμείο Παρακαταθηκών) θα αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις πέρα από τις γνωστές προτάσεις (της Πειραιώς αλλά και της Αγροτικής περί συννένωσης των 4 κρατικών τραπεζών).

Οι σύμβουλοι θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα και θα είναι, σύμφωνα με τον Γ Παπακωνσταντίνου 2 - 3 μεγάλες ξένες τράπεζες. Ερωτηθείς σχετικά μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί η μετοχική συμμετοχή του δημοσιόυ σε κάποια τράπεζα λέγοντας ότι "όλα τα σενάρια είναι ανοικτά". Στην διυπουργική έγινε ανασκόπηση όλης της ατζέντας των αποκρατικοποιήσεων, και των θεμάτων που έχει στην ατζέντα του κάθε υπουργείο. Ο κος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την τοποθέτηση συμβούλων, εκτός από περιπτώσεις (πχ λιμάνια) όπου πρέπει να προηγηθεί η σύνταξη μελέτης.

Προανήγγειλε και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να επιτρέπεται η πρόσληψη συμβούλου ακόμη και αν δεν υπάρχει εταιρική δομή. Αναφορικά με την αξιοποίηση των ακινήτων ανακοίνωσε ότι θα γίνει διυπυοργική σε επίπεδο γενικών Γραμματέων υπουργείων, προέδρων των τριών εταιρειών διαχείρισης ακινήτων (ΚΕΔ ΕΤΑ, Ολυμπιακά Ακίνητα) και του υπουργείου Περιβάλλοντος για να βρεθεί λύση σε θεσμικά θέματα. Δηλαδή στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν αναφορικά με τις χρήσεις της γης, τον αποχαρακτηρισμό, τους τίτλους ιδιοκτησίας κλπ Λούκα Κατσέλη: ερευνάται η δυνατότητα ενίσχυσης του ρόλου του δημοσίου

"Οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων έλαβαν εντολή να αποτιμήσουν τη θέση των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών" τόνισε μετά το τέλος της διυπουργικής για τις αποκρατικοποιήσεις η υπουργός Οικονομίας Λούκας Κατσέλη. Όπως υπογράμμισε η υπουργός, οι σύμβουλοι "έλαβαν επίσης εντολή να διερευνήσουν στρατηγικές πιθανότητες ενίσχυσης του ρόλου του Δημοσίου στον τραπεζικό τομέα με εναλλακτικά σενάρια". Στην διυπουργική, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13:00 δεν παρέστησαν ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: