Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Κόπηκε η Αγροτική, πέρασαν οι υπόλοιπες

.nooz.gr
."Κόπηκε" η Αγροτική Tράπεζα στα τέστ κοπώσεως, τα λεγόμενα stress tests, ενώ πέρασαν τη δοκιμασία οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha, Πειραιώς και οι δύο με έδρα την Κύπρο, η Marfin και η Τράπεζα Κύπρου. Την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των ελληνικών πέτυχε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κα ακολούθησαν οι Alpha,Γιουρομπανκ, Εθνική και Πειραιώς.

Συνολικά σε stress test υποβλήθηκαν 91 ευρωπαϊκές Τράπεζες και απέτυχαν 7: Η Αγροτικη, η γερμανική HYPO και 5 ισπανικά ταμιευτήρια (Diada, Cajasur, Espiga, Unnim και η Banca civica). Τα ιδρύματα που απέτυχαν πρέπει να αναζητήσουν κεφάλαια για να ενισχύσουν την οικονομική τους θέση.

Πέτυχαν στο τεστ όλες οι ιταλικές, οι γαλλικές, οι πορτογαλικές, οι σουηδικές και οι γερμανικές πλην της ΗΥPO. Στην Ισπανία πέτυχαν οι πέντε τράπεζες που είχαν επιλεγεί, "κόπηκαν" ομως πέντε μεγάλα περιφερειακά ταμιευτήρια, προϊόν συγχωνεύσεων.

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχωρά η Αγροτική
Σε ανακοινωσή της η Αγροτική Τράπεζα τονίζει ότι συζήτησε διεξοδικά με την ΤτΕ τα αποτελέσματα της άσκησης και συμφωνήθηκαν τα εξής: Η Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να υπερκαλύψει τις μελλοντικές ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας . Η Τράπεζα να ενισχύσει τα εποπτικά ίδια κεφάλαια μέσω σταδιακής απεμπλοκής από συμμετοχές σε εταιρίες χρηματοπιστωτικού τομέα που κατέχει. Να προβεί σε κινήσεις μείωσης του λειτουργικού κόστους και αύξησης των πηγών εσόδων.


Υπ Οικονομικών: Θα ενισχυσουμε τη φερεγγυότητα της Αγροτικής
Σε ανακοίνωσή του ελληνικο υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι "η Αγροτική Τράπεζα καλείται να προτείνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εμφανίστηκαν μέσα σε δύο μήνες και να το υλοποιήσει, σε συμφωνία με την εποπτεύουσα αρχή, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να ενισχύσει τη φερεγγυότητα της Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανές απώλειες στην περίπτωση που ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης δεν είναι επαρκείς, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί κρατικής ενίσχυσης".


Νέο μήνυμα Παπακωνσταντίνου για συγχωνεύσεις

«Τα αποτελέσματα είναι θετικά και δείχνουν ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να ανταπεξέρχεται ακόμα και σε συνθήκες πολύ δυσκολότερες από τις σημερινές" τονίζει σε δήλωσή του ο Γιωργος Παπακωνσταντίνου, στέλνοντας όμως παράλληλα μήνυμα στις ελληνικές τράπεζες "να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και να προχωρήσουν σε ενέργειες και στρατηγικές κινήσεις που ενδυναμώνουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τις ενισχύουν σε ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος».


Ικανοποίηση Στρος Καν
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, χαιρέτισε τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, ως μια "σημαντική καμπή ενόψει μιας αυξημένης διαφάνειας" και μιας επιστροφής του κλίματος εμπιστοσύνης στις αγορές .

Δεν υπάρχουν σχόλια: