Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων για την 36η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Η κρίση ως επωδός της επετείου

.protothema.gr
Στο γενικότερο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών του δημοσίου κινείται και η φετινή 36η επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η οικονομική κρίση κυριαρχεί στα μηνύματα των κομμάτων για την ετήσια εκδήλωση της Προεδρίας για την αποκατάσταση της συνταγματικής έννομης τάξης, η οποία θα λάβει χώρα
το Σάββατο 24 Ιουλίου στις 11 το πρωί.

Στη κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα κατά τη φετινή επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας αναφέρεται στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Η φετινή, 36η επέτειος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας», υπογραμμίζει, «συμπίπτει με μία πολύ κρίσιμη περίοδο για το λαό μας. Βιώνουμε σήμερα τα αποτελέσματα μιας κρίσης που οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, αντί να χτίσουμε μια Ελλάδα πάνω στα υγιή θεμέλια της Δημοκρατίας που βάλαμε το 1974, αφήσαμε παθογένειες και αδυναμίες να γιγαντωθούν. Το κράτος, αντί να μετασχηματιστεί σε μέσο για την ανάπτυξη, για το συλλογικό καλό και για την κοινωνική δικαιοσύνη, μετατράπηκε σε μέσο εξαγοράς συνειδήσεων και ψήφων, ανήμπορο να σχεδιάσει και να εφαρμόσει πολιτικές και στρατηγικές για τον τόπο. Η διαφθορά επικράτησε πλήρως και έγινε πολιτικό υπόδειγμα διακυβέρνησης, αλλά και τρόπου ζωής.»

Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός αναφέρει ακόμα πως «σήμερα, 36 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο κοινός μας αγώνας αφορά τη δημιουργία μιας καλύτερης, πληρέστερης, πιο ουσιαστικής Δημοκρατίας. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί οι Έλληνες θα πετύχουμε. Θα τα καταφέρουμε. Ο αγώνας που δίνουμε σήμερα, αποτελεί τον δικό μας φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους γιατί δεν δέχτηκαν να σκύψουν το κεφάλι απέναντι στη δικτατορία».

Στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Πολιτική Επιτροπής του ΣΥΝ τονίζει ότι «Η μέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας δεν είναι άλλη μια επέτειος που πρέπει να τιμήσουμε τυπικά. Είναι, πάνω από όλα, μια μέρα απόδοσης φόρου τιμής στους χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και θυσιάστηκαν για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την δημοκρατία. Το δικό μας χρέος ως Αριστερά είναι, όπως και τότε, να απελευθερώσουμε τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που θα παλέψουν για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο. Ειδικά αυτή την εποχή, η πολιτική και η δημοκρατία πλήττονται και απαξιώνονται. Η έλευση του ΔΝΤ στην χώρα μας μεταφράζεται σε μια πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην εγκατάλειψη του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού μας συστήματος, στην διάχυση της φτώχιας και την εκτίναξη της ανεργίας. Την ίδια στιγμή ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις με την παρουσία της Τρόικα, χωρίς την στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση συνιστά συρρίκνωση της δημοκρατίας, ενώ μέσω της περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων προωθείται ένα μοντέλο κοινωνίας τύπου ‘Όργουελ’».

Το ΚΚΕ επικεντρώνει την ανακοίνωσή στα προβλήματα του πολιτικού συστήματος αναφέρεται εν γένει αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «Έχει επιβεβαιωθεί όλα αυτά τα χρόνια ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν γιατρεύεται. Η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας είναι ταξική και υποκριτική. Τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα υπάρχουν μόνο σε χαρτιά. Στην πράξη οι εργαζόμενοι ζουν στο καθεστώς της εργοδοτικής τρομοκρατίας, των διώξεων για συνδικαλιστική δράση, του αντικομουνισμού, της πιο ανελέητης εκμετάλλευσης. Μοναδική διέξοδος για το λαό είναι η συσπείρωση και η συμμαχία του, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δική του εξουσία».

Με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κάνοντας λόγο για το κλίμα που επικρατούσε το 1974 αναφέρει πως «Πριν από 36 χρόνια ο Ελληνικός λαός με κεριά στα χέρια γιόρταζε την παλινόρθωση της Δημοκρατίας, την επάνοδο του Κ. Καραμανλή και του Α. Παπανδρέου λίγο αργότερα. Το θέμα είναι αν σήμερα, 36 χρόνια μετά, πιστεύουμε σε αυτή τη Δημοκρατία που οραματιστήκαμε. Ξεκινήσαμε με προσδοκίες, ελπίδες, οράματα και καταλήξαμε σε διαφθορά, πτώχευση, τρομοκρατία και αυθαιρεσία. Καιρός είναι, έστω και αργά, να μεταλαμπαδεύσουμε το πνεύμα εκείνης της βραδιάς, σε μία Δημοκρατία αξιών και σεβασμού της προσωπικότητας και της ζωής των πολιτών».


Η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει ότι «Τριάντα έξι χρόνια μετά την κατάρρευση της χούντας και τη μεταπολίτευση, η δημοκρατία μας διαβρώνεται από την αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος. Η κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης βαθαίνει. Το πελατειακό κράτος που οικοδόμησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκε από την αδιαφάνεια και τη διαφθορά, που διασπαθίζει το δημόσιο αγαθό και τεμαχίζει την ελληνική κοινωνία. Η ριζική ανασυγκρότηση του κράτους, η αποκατάσταση της αξίας του δημόσιου συμφέροντος πρέπει να γίνει με όρους δημοκρατίας και με αλλαγή των πολιτικών που ακολουθούνται. Με διεύρυνση της δημοκρατίας, δημόσιο, κοινωνικό έλεγχο στη διαχείριση των χρημάτων του δημοσίου. Με την αναβάθμιση και όχι την υποβάθμιση του κόσμου της εργασίας και της δημιουργίας. Με δίκαια καθολικά φορολογικά και ασφαλιστικά συστήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: