Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΕΤΕΙΝΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Απο ΤΟ ΒΗΜΑ Online
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την παράταση των μέτρων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τη διάσωση τραπεζών τους που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικά προβλήματα, λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση το απόγευμα των «τεστ αντοχής» στα οποία υποβλήθηκαν τράπεζες της ΕΕ, στα οποία αναμένεται ότι ορισμένες από αυτές θα αποτύχουν...
Η Επιτροπή «επέκτεινε έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 την έγκρισή της (...) για τα ισπανικά μέτρα ανακεφαλαιοποίησης υπέρ του τραπεζικού τομέα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επίσης την επέκταση των πορτογαλικών μέτρων τραπεζικών εγγυήσεων και ένα παράλληλο σύστημα για ανακεφαλαιοποίηση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επίσης μερικές ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των «τεστ αντοχής» σε 91 ευρωπαϊκές τράπεζες, η ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα την εμπιστοσύνη της στο τραπεζικό της σύστημα, διαβεβαιώνοντας ότι όσον αφορά τις μεγάλες τράπεζές της η Ισπανία θα είναι "επικεφαλής της Ευρώπης στη φερεγγυότητα και τη σταθερότητα».

«Η Ισπανία υπέβαλε στα τεστ αυτά το 95% του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, ενώ άλλες χώρες το έκαναν μόνον για το 50%», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ισπανική κυβέρνηση. Συνολικά 27 ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (9 τράπεζες και 18 ταμιευτήρια) υποβλήθηκαν σε αυτά τα τεστ. Την ώρα που αναλυτές αναφέρουν την Banco Sabadell ως μία από τις τράπεζες που δεν καταφέρνουν να περάσουν τα "τεστ αντοχής" και εκφράζουν ανησυχίες για την αδυναμία ορισμένων ισπανικών ταμιευτηρίων, η ισπανική κυβέρνηση υπενθυμίζει επίσης ότι είχε την πρωτοβουλία για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών των τεστ ως μια «απόδειξη διαφάνειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: