Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Κι όμως οι κάλπες είναι ανοιχτές


newpost.gr
Κι όμως οι κάλπες είναι ανοιχτές
Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να δήλωσε ότι ο κόσμος θέλει αλλαγές και όχι εκλογές, αλλά η αλήθεια είναι πως ο πρωθυπουργός σκέφτεται τις κάλπες. Γιατί, είναι ένα ζήτημα που του θέτουν ευθέως στενοί του συνεργάτες και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Στόχος: «να προλάβουμε τη ΝΔ πριν χτίσει αυτοδυναμία»! Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.


Ο Ευ. Βενιζέλος θέλει εκλογές για να μην χρεωθεί την αποτυχία της οικονομίας. Και τις θέλει γρήγορα, όσο ακόμη μπορεί να δείχνει τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Πέραν, όμως, των προσωπικών του επιδιώξεων, έχει και ευρύτερα επιχειρήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του NP στην τελευταία του συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του παρουσίασε τα δεδομένα.

Καταρχάς, έδωσε στον πρωθυπουργό το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων της ΕΕ. «Όλα δείχνουν ότι θα καταλήξουν σε μία σαφή γραμμή στο διάστημα από 1 έως 15 Οκτωβρίου» του είπε. «Μέχρι τότε» συνέχισε «εμείς μπορούμε να έχουμε αποσπάσει τη θετική γνώμη της τρόικας για τις μεταρρυθμίσεις και να πάμε στις εκλογές με αυτές ως διακύβευμα». Όπως μας μετέφεραν συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου «ο Γιώργος βρήκε το σκεπτικό ενδιαφέρον».
Το… «ενδιαφέρον» του πρωθυπουργού για τις κάλπες συντηρούν δύο ακόμη παράγοντες. Οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι ακόμη η ΝΔ δεν έχει εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, και οι συνεργάτες του, όπως ο Χ. Παμπούκης, που του λένε ότι πρέπει να επιδιώξει την έκφραση του λαού και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Στο ίδιο μήκος κύματος φέρεται να κινείται και ο Π. Γερουλάνος.

Βέβαια, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν και οι άλλοι, που σκέφτονται τις επιπτώσεις της όποιας κίνησης στο εσωκομματικό παιχνίδι. Τα στελέχη που ασχολούνται με το πώς θα κρατήσουν το κόμμα. Αλλά, ο Γ. Παπανδρέου ξέρει πως αυτό δε θα έχει καμία σημασία αν η κυβέρνηση αποτύχει.

Read more...

«Δεν αντέχουμε άλλο» ξεκαθαρίζουν στον Βενιζέλο οι κοινωνικοί εταίροι


newpost.gr
«Δεν αντέχουμε άλλο» ξεκαθαρίζουν στον Βενιζέλο οι κοινωνικοί εταίροι

Μειώσεις των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ , των κερδών των επιχειρήσεων και των ακινήτων προτείνουν, μεταξύ των άλλων, ως άμεση ανάγκη για την επαναφορά της αγοράς σε μια αναπτυξιακή τροχιά η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) στα υπομνήματα που παρέδωσαν στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Ειδικότερα, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει την μέιωση των συντελεστών του ΦΠΑ από 23% σε 20% και από 13% σε 9% και φυσικά την άμεση ανάκληση της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Προτείνουν τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας ή και θα τις αυξήσουν, την κατάργηση του φόρου πολυτελείας 10% στην αργυροχρυσοχοϊα και την βιοτεχνία δερματίνων ειδών καθώς και την κατάργηση του φόρου παρεπιδημούντων (που είναι 0,5% επί του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού ).

Ακόμη, προτείνει τον περιορισμό, με νομοθετική ρύθμιση, των αυξήσεων στη δημοτική φορολόγία έτσι ώστε να μην είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού.

Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ επισημαίνει οτι «είναι ξεκάθαρο ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν άλλες αποσπασματικές ρυθμίσεις και αναποτελεσματικά μέτρα, ενώ η ασθενική αγορά δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί ούτε στα τακτικά ούτε και στα έκτακτα φορολογικά μέτρα που επιβάλλονβαι χωρίς κανένα όριο».

Προτείνει, δε, τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε 20% και 10% από 23%και 13% που είναι σήμερα και τη μείωση του συντελεστή των των φορολογητέων κερδών στο 10% , με την προϋπόθεση, όμως η επιχείρηση όχι μόνο θα διατηρήσει τους υπαλλήλους που διαθέτει αλλά θα προβεί και στην πρόσληψη ενός ακόμη.

Από την πλευρά του , το ΕΒΕΑ αφού επισημαίνει ότι «η αισθητή μείωση των υπέρογκων σήμερα φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας, την ενθάρρυνση των επενδύσεων, την άνοδο της ζήτησης και της παραγωγής» προτείνει , μεταξύ των άλλων , ιενιαίο συντελεστή φορολόγησης διανεμόμενων και μη κερδών 15%, τη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 18% , του χαμηλού στο 13% και την κατάργηση του χαμηλότερου.

Ακόμη προτείνει τη μείωση των άμεσων και εμμεσων επιβαρύνσεων στην αγορά ακινήτων καθώς επίσης και την επαναφορά του αφορολόγητου ποσού των 12.000 ευρώ.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων από τη μεριά του πρότεινε την κατάργηση των έκτακτων εισφορών, μείωση των έμμεσων φόρων στην ενέργεια για τις επιχειρήσεις, ένταση των ελέγχων για τη φοροδιαφυγή, αλλά και άρση των ποινικών διατάξεων που εισήχθησαν πρόσφατα.


Σύμφωνα με το ΣΕΒ οι αλλαγές πρέπει να γίνουν άμεσα στο υπάρχον φορολογικό σύστημα «για να αρθούν κάποια από τα σοβαρά εμπόδια τα οποία θέτει στην επιχειρηματικότητα και στις πιθανότητες επανεκκίνησης της οικονομίας μέσα από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές».

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΕΒ περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Συστηματικότερη και πιο «επαγγελματική» προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που θα καθοδηγηθεί από τεχνοκρατική ομάδα με κυρίαρχο πυλώνα την πληροφορική και τα συστήματα ελεγκτικών διασταυρώσεων. Τα συστήματα διασταυρώσεων να καταστούν διαρκής διαδικασία στο πλήρες φάσμα των φορολογουμένων, και όχι να είναι ad hoc καμπάνιες. Στο ίδιο πλαίσιο, μείωση των προστίμων που έχουν φτάσει σε εξοντωτικά επίπεδα και ανάκληση των πρόσφατων ποινικών διατάξεων. Η εμπειρία δείχνει ότι αυτή η προσέγγιση των εξοντωτικών ποινών δίνει κίνητρα στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, ενώ αντίθετα η παραβατικότητα μειώνει μόνον όταν αυξάνει αισθητά η πεποίθηση ότι ο παραβάτης μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από τις αρχές (ανεξάρτητα από το ύψος του προστίμου).

2. Ενεργοποίηση του ELENXIS.

3. Εφαρμογή του φορολογικού πιστοποιητικού που θα δίδεται από τους νόμιμους ελεγκτές. Σύμφωνα με το ΣΕΒ, η έκδοση της υπουργικής απόφασης υπονομεύτηκε από τους πολέμιους του μέτρου, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει 14 μήνες από τη νομοθέτησή της.

4. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, υιοθέτηση των προτάσεων της σχετικής μελέτης.

5. Κατάργηση των έκτακτων εισφορών.

6. Κατάργηση της παρακράτησης φόρου μερισμάτων στην περίπτωση που τα μερίσματα καταβάλλονται σε ημεδαπή μητρική ανώνυμη εταιρεία.

7. Εισαγωγή ρυθμίσεων για φορολόγηση κερδών σε επίπεδο ομίλου εταιρειών (group taxation), με συμψηφισμό των ζημιών των θυγατρικών εκείνων που παρουσιάζουν ζημιές.

8. Αυτοματοποίηση της επιστροφής ΦΠΑ ή άλλων φόρων που έχουν προκαταβληθεί. Αντί επιστροφής θα μπορούσε να γίνεται συμψηφισμός με άλλους φόρους της, καθώς επίσης και εκχώρηση σε τρίτο πρόσωπο, οφειλέτη του Δημοσίου για άμεση εξόφληση φόρων, που αυτός οφείλει.

9. Εκλογίκευση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην Ενέργεια που καταναλώνει η βιομηχανία (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, πετρελαιοειδή).

10. Κατάργηση του ΦΑΠ στα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης.

11. Να εξεταστεί κατά πόσον η αύξηση του ΕΦΚ σε ποτά και καπνό έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ή έφερε τα αντίθετα (μείωση φορολογικών εσόδων).

12. Μείωση της παρακράτησης στις εργοληπτικές επιχειρήσεις σε 1% από 3%.

13. Κατάργηση των φόρων μεταβίβασης μετοχών, συγκέντρωσης κεφαλαίων 1%, του τέλους χαρτοσήμου 1,2%.

14. Άρση των αντικινήτρων για διανομή κερδών στους εργαζομένους.
Read more...

«Μακεδονία» αποκάλεσε τα Σκόπια η Μέρκελ

«Ξαναχτύπησε» η Γερμανίδα καγκελάριος


http://img.protothema.gr/53B2A6C287F7267D95FCD27F3C24BA27.jpg

Την ώρα που «εργάζεται» για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους και εμφανίζεται ως «φίλη» της χώρας μας, η κυρία Άνγκελα Μέρκελ δεν παραλείπει να... θυμίσει σε όλους ότι, πέρα και πάνω απ' όλα, είναι... Γερμανίδα.

Έτσι λοιπόν, σε συνέντευξή της στην κροατική κρατική τηλεόραση (HRT), εν όψει της επίσκεψής της στο Ζάγκρεμπ, η κυρία Μέρκελ φρόντισε να «υπενθυμίσει» ότι η χώρα της έχει αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία», λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Εάν κάποιες χώρες έχουν χρέη, δεν θα αφήσουμε τις άλλες στον προθάλαμο (σ.σ. της ΕΕ) εξαιτίας αυτού. Είναι πολύ σημαντικό, για παράδειγμα, η Σερβία να συνεργάζεται με το Κόσοβο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να εκλέξει κυβέρνηση, η Μακεδονία να επιλύσει την εκκρεμότητα με την Ελλάδα γύρω από το όνομα».

«Όλα αυτά πρέπει να επιλυθούν, αλλά, εάν η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν δυσκολίες, δεν θα αφαιρέσουμε την προοπτική από άλλες χώρες» πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που η Γερμανίδα καγκελάριος αποκαλεί «Μακεδονία» τα Σκόπια. Το είχε πράξει και το καλοκαίρι του 2007, στην Αθήνα, σε συνάντησή της με τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Στη Γερμανία, άλλωστε, είναι γνωστό ότι υπάρχει ισχυρό φιλοσκοπιανό λόμπι, του οποίου η κυρία Μέρκελ «οφείλει», συχνά - πυκνά, να «χαϊδεύει τ' αυτιά» με τις δηλώσεις της...


Read more...

Ευρω-καυγάς ΠΑΣΟΚ- ΝΔ με άρωμα εκλογών


newpost.gr
Ευρω-καυγάς ΠΑΣΟΚ- ΝΔ με άρωμα εκλογών
Από πολιτικό φίλτρο περνούν στην ΝΔ μία- μία τις στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να αναλύσουν τις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του κομματικού συστήματος της κυβερνώσας παράταξης, αναφορικά με το ενδεχόμενο, αντίθετα με τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις του Πρωθυπουργού, να προκηρυχθεί προσφυγή στις κάλπες μέσα στους επόμενους μήνες.


Αν και στο ηγετικό επιτελείο της Συγγρού παραμένει κυρίαρχη η αντίληψη ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στο σχεδιασμό Παπανδρέου, εκτιμούν ότι οι εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες είναι εξαιρετικα πιθανό να αφαιρέσουν τον έλεγχο από τα χέρια του Πρωθυπουργού και να τον αναγκάσουν να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία νωρίτερα από το προβλεπόμενο, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι εκλογικές και κοινωνικές απώλειες για το ΠΑΣΟΚ.
Στην κατεύθυνση αυτή, εντύπωση προκάλεσε στην ΝΔ η προ ημερών ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ομάδα των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ μέσω της οποίας επιχειρήθηκε ευθεία επίθεση στον Α. Σαμαρά με στόχο την περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού προφίλ του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.
υγκεκριμένα, με αφορμή μία προ διμήνου ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ «υπενθύμισαν» την αρνητική στάση που τήρησαν απέναντι στις προτεινόμενες αλλαγές, οι «γαλάζιοι» ευρωβουλευτές, κάνοντας λόγο για «πλήρη αντίθεση και ασυμβατότητα με την «έντονα αναπτυξιακή» ρητορική του κ. Α. Σαμαρά στο εσωτερικό της χώρας».
Καταλήγωντας στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «η εποχή του «άλλα λέμε μέσα, και άλλα έξω» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί» και κάλεσαν την ΝΔ «να ξεκαθαρίσει τη στάση της και να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πώς συνδυάζεται η θέση της ότι η διέξοδος πρέπει να αναζητηθεί στην αναπτυξιακή προοπτική» με την καταψήφιση των αναπτυξιακών προτάσεων και πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η απάντηση ήρθε άμεσα από την επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία χαρακτήρισε «τουλάχιστον περίεργη» την ανακοίνωση των συναδέλφων της του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους κάλεσε με τη σειρά της «τις περί ανάπτυξης ιδέες τους να τις αναπτύξουν στον αρχηγό τους και πρωθυπουργό, του οποίου οι πολιτικές κινούνται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Πέραν του «πολέμου ανακοινώσεων», η ανάγνωση πίσω από τις γραμμές για τους επιτελείς της Συγγρού, υποδηλώνει όξυνση του πολιτικού κλίματος. Στρατηγική που παραδοσιακά προηγείται αποφάσεων που συναρτώνται με προσφυγή στην κάλπη. Από την ΝΔ μάλιστα προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη ανακοίνωση για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, διότι αποτελεί πάγια πρακτική για τους Έλληνες –και όχι μόνον- ευρωβουλευτές, να αποφεύγουν τις εκατέρωθεν επιθέσεις με στόχο να εμφανίζουν κοινό μέτωπο στην Ευρώπη, ώστε να προωθούν με μεγαλύτερη ευκολία ζητήματα με εθνικό περιεχόμενο. Οι επιθετικές ανακοινώσεις αφήνονται κατά κανόνα στα ...ενδοσυνοριακά κομματικά επιτελεία. Δεύτερον, διότι σύμφωνα πάντα με πηγές προερχόμενες από το «γαλάζιο στρατόπεδο», η εν λόγω ανακοίνωση εκδόθηκε από τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατόπιν εντολής της Ιπποκράτους. Γεγονός που στην Συγγρού, το αντιλαμβάνονται ως πολυεπίπεδη επίθεση, ενδεικτικό των εκλογικών προθέσεων της Ιπποκράτους.

Read more...

Επιδιώκουμε εθνική συνεννόηση στα θέματα Παιδείας, λέει η ΝΔ

Στο τραπέζι 12 προτάσεις

Η υπουργός παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου με τον κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο
Η υπουργός παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου με τον κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Θα αναζητήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να βρούμε αυτά που μας ενώνουν στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας και όχι αυτά που μας χωρίζουν» δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της ΝΔ κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, εν όψει της εισαγωγής του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Είναι λογικό ότι για τα ζητήματα Παιδείας επιδιώκουμε εθνική συνεννόηση. Γι’ αυτό σε ένα πάρα πολύ μεγάλο και προβληματικό θα έλεγα σχέδιο νόμου, εμείς καταθέσαμε 12 πολύ συγκεκριμένους, πολύ χειροπιαστές βελτιωτικές προτάσεις, σε σημεία τα οποία μπορούν, κατά τη δική μας εκτίμηση, να μας βοηθήσουν να συνεννοηθούμε για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Από εκεί και έπειτα, έως και σήμερα, οι αλλαγές αυτές δεν έχουν γίνει» αναφέρει ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

«Θέλω να ελπίζω ότι ίσως αύριο που θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, αυτές οι αλλαγές μπορεί να γίνουν από την υπουργό. Αναλόγως και εμείς επιφυλασσόμαστε για το τι θα πράξουμε, την επόμενη ημέρα» καταλήγει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νεκρός 49χρονος αντιπύραρχος στη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης φωτιάς

Εν ώρα καθήκοντος

Αθήνα
Εν ώρα καθήκοντος έχασε τη ζωή του ο 49χρονος διοικητής της Π.Υ. Γυθείου, αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής. Συμμετείχε σε επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Βαθύ Ανατολικής Μάνης.

Ο 49χρονος έφερε εγκαύματα στο σώμα, ωστόσο τα ακριβή αίτια του θανάτου του θα γίνουν γνωστά μετά την ιατροδικαστική εξέταση.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για τις συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο του αξιωματικού θα διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, την Τρίτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του άτυχου αντιπύραρχου, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Μάχη με τις φλόγες σε όλη τη χώρα

Σε συναγερμό βρίσκεται η πυροσβεστική υπηρεσία, καθώς τέσσερα μέτωπα πυρκαγιών εκδηλώθηκαν σε λιγότερο από μία ώρα σε Μεσολόγγι, Λακωνία, Μύκονο και Κρανίδι. Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στη Ναύπακτο, στο Δομοκό και στην Πάργα, ενώ το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν κατά τόπους.

Ειδικότερα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην Αστροβίτσα Μεσολογγίου. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 12 πυροσβέστες, με έξι οχήματα, καθώς και έξι αεροσκάφη της πυροσβεστικής.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης δασική πυρκαγιά στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου, όπου έχουν σπεύσει 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Δασική πυρκαγιά και στην περιοχή Βάρδαλη του Δομοκού, όπου επιχειρεί δύναμη 24 πυροσβεστών με 12 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Επίσης, σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Βαθύ του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 49χρονος αντιπύραρχος. Τη φωτιά προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο 20 πυροσβέστες, 8 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρων και 4 αεροσκάφη.

Στην Ελιά της Μυκόνου, φωτιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση, το απόγευμα όμως τέθηκε υπό έλεγχο από δύο πυροσβέστες με ένα όχημα και ένα ελικόπτερο.

Στο Κρανίδι, στην περιοχή Ηλιόκαστρο στην Αργολίδα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση, τέθηκε όμως υπό μερικό έλεγχο από 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και ένα αεροπλάνο.

Τέλος, συνεχίζεται η προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε νωρίτερα στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου, καθώς το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, καμία από τις πυρκαγιές δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εξετάζεται πρόταση για ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στην εστίαση

Προβλέπεται αλαλούμ

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Η μετάταξη του ΦΠΑ στον τομέα της εστίασης από 1η Σεπτεμβρίου από 13% στο 23% ισχύει, αλλά θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις εξαγωγικού τουρισμού, ενώ επανεξετάζεται και στις δραστηριότητες όπου κυριαρχεί η πώληση τροφίμων, χωρίς αυτή να συνιστά εστίαση, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος.

Τα τουριστικά πακέτα all inclusive και η ημιδιατροφή από τουρίστες του εξωτερικού θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και όχι 23% διευκρίνιζε στέλεχος του υπουργείου. Δεν θα ισχύει όμως το ίδιο για Έλληνα τουρίστα που κλείσει το ίδιο πακέτο από το εσωτερικό, πρόσθεσε.

Για τις λεπτομέρειες το οικονομικό επιτελείο παραπέμπει στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, αλλά η αγορά εκφράζει φόβους για νέο φορολογικό αλαλούμ στον τομέα.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε καταρχάς ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εκλογίκευση των συντελεστών ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης, εφόσον υπάρξει λύση στο θέμα της είσπραξης και της απόδοσής του.

Η συζήτηση για τους φορολογικούς συντελεστές είναι στείρα και αδιέξοδη εάν δεν λύσουμε το ζήτημα του μηχανισμού είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ανοίγοντας, ωστόσο, παράθυρο για εξαιρέσεις στην εφαρμογή του νέου αυξημένου ΦΠΑ στην εστίαση και εφαρμογή ΦΠΑ δύο ταχυτήτων είπε ότι: «θα ληφθεί ειδική μέριμνα για το ενιαίο πακέτο εξαγωγικού τουρισμού. Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα θίξει τη φορολογική επιβάρυνση του ενιαίου πακέτου των τουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν προς το εξωτερικό, λειτουργούν δηλαδή εξαγωγικά. Δεν θα επιβαρυνθεί το πακέτο αυτό, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν που έχει τεράστια σημασία για την οικονομία, για τη φορολογία, για την απασχόληση. Στο all inclusive, με την έννοια που έχει αυτό στην τουριστική αγορά, γιατί υπάρχουν διάφορες κατηγορίες all inclusive».

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες όπου κυριαρχεί η πώληση τροφίμων ο υπουργός ανέφερε ότι «επανεξετάζουν οι Υπηρεσίες και της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έναν-έναν τους κωδικούς άσκησης δραστηριότητας στο χώρο της εστίασης, ώστε όπου κυριαρχεί όχι η παροχή υπηρεσιών εστίασης, αλλά η πώληση αγαθών που είναι τρόφιμα, να ισχύει ο συντελεστής των τροφίμων και όχι ο συντελεστής της εστίασης».

Τα πάντα συζητούνται γρήγορα και με καλές διαθέσεις και αποφασιστικότητα είπε ο υπουργός για να προσθέσει με έμφαση ότι «τίποτα όμως δεν αναστέλλεται, τίποτα δεν ανακόπτεται όσο διαρκεί η συζήτηση. Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό και δεν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, να τεθεί σ’ εφαρμογή το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Το μέτρο της αύξησης ΦΠΑ στο 23% εφαρμόζεται γιατί είναι ψηφισμένο και πρέπει να είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι ένα από τα πρώτα θέματα που πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος και είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τους συντελεστές και να εκλογικεύσουμε τους συντελεστές εφόσον συμφωνήσουμε σε πρακτική και εφαρμόσιμη λύση για τον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ».

Ο κ. Βενιζέλος παραλλήλισε το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με ένα νέο καθρέφτη που χρειάζεται η χώρα για να ξαναγνωριστεί με τον εαυτό της.

«Η συζήτηση για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε στην κορύφωση αυτής της διεθνούς κρίσης, να ξαναγνωριστούμε μεταξύ μας, να ξαναγνωριστούμε ως κοινωνία, να ξαναγνωριστούμε ως οικονομία και αγορά, να ξαναγνωριστούμε ως κράτος, γιατί όλοι μας είμαστε το κράτος και βεβαίως να ξαναγνωριστούμε ως προς τις σχέσεις κράτους και οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεγαλύτερη σύγχυση βλέπει η ΝΔ

«Για νέο ''κατόρθωμα'' Βενιζέλου αυτή τη φορά στο χώρο του πολύπαθου τουρισμού», μιλά η Νέα Δημοκρατία.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της ΝΔ, Ιωάννης Βρούτσης: «Δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση και αλαλούμ. Και το χειρότερο, κατηγοριοποίησε τους Έλληνες ως πολίτες β’ κατηγορίας, τιμωρώντας τους να πληρώνουν ΦΠΑ 23%, σε αντίθεση με τους τουρίστες από το εξωτερικό, που θα απολαμβάνουν ΦΠΑ κατά 10 μονάδες χαμηλότερο, δηλαδή 13%».

«Οι υποκριτικές, μάλιστα, προθέσεις του περί μείωσης των φορολογικών συντελεστών στο χώρο της εστίασης αποδείχτηκαν απατηλές. Αφού όχι μόνο δεν αναστέλλει την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά δημιουργεί νέους φορολογικούς λαβύρινθους, που αυξάνουν τη γραφειοκρατία και το κόστος στις επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Καταιγίδα φόρων


newpost.gr
Καταιγίδα φόρων
Επισπεύδει την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τα οποία θα περιλαμβάνουν «πακέτο» όλες τις έκτακτες εισφορές που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, του υπουργείου Οικονομικών

Το εκκαθαριστικό θα περιλαμβάνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την εισφορά στους ιδιοκτήτες ΙΧ άνω των 1.929 κ. εκ. και το τέλος στους φορολογούμενους που έχουν σκάφη και πισίνες.

Την εγκύκλιο, με βάση την οποία θα αρχίσουν να στέλνονται από το τέλος του μήνα τα σημειώματα της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης που θα κλιμακώνεται από το 1% έως και το 5% για το σύνολο του εισοδήματος, για όσους δηλώνουν άνω των 12.000 ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών.

Όλοι οι φορολογούμενοι που με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση είχαν πέρυσι εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά από 1% μέχρι και 4% ανάλογα με το ύψους του εισοδήματός τους.

Η εισφορά ορίζεται σε 1% για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 μέχρι 20.000 ευρώ, σε 2% για εισόδημα από 20.001 μέχρι 50.000 ευρώ, σε 3% για εισόδημα από 50.001 μέχρι 100.000 ευρώ και σε 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται:

- αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης

- οι εφάπαξ παροχές ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, τα εφάπαξ βοηθήματα δημοσίων υπαλλήλων

- οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και όσοι λαμβάνουν κατά την χρήση 2011 επίδομα ανεργίας, έστω κι αν κατά την χρήση 2010 είχαν εισόδημα, εφόσον δεν έχουν κατά τον χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα.

Επειδή οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν είναι δυνατό να εξευρεθούν από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η ΓΓΠΣ, προκειμένου οι φορολογούμενοι αυτοί να εξαιρεθούν από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος θα υποβάλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αίτηση για νέα εκκαθάριση, με τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του, ως μακροχρόνια άνεργοι ή ότι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν αποκτούν πραγματικά εισοδήματα.

Το ποσό της οφειλής βεβαιώνεται συνολικά και καταβάλλεται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες, η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση και η καθεμία από τις επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη αντίστοιχα.

Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας.

Μαζί με το σημείωμα της ειδικής εισφοράς, θα πληρωθεί και το τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών ύψους 300 ευρώ για τη χρήση του 2010. Από το τέλος εξαιρούνται μόνο:

- Νέοι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη άσκησης επαγγέλματος.

- Όσοι βρίσκονται μέχρι και 3 έτη πριν τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 62 ετών.

- Οι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Τέλος, θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για την καταβολή έκτακτων εισφορών, για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κυβισμό άνω των 1929 κυβικών εκατοστών και παλαιότητα μέχρι 10 ετών, οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής μήκους άνω των 6 μέτρων καθώς και όλοι όσοι κατέχουν πισίνες. Το ποσό της εισφοράς θα αντιστοιχεί στο 5% της τεκμαρτής δαπάνης.

Read more...

Τα τεκμήρια έρχονται, το 23% στην εστίαση έρχεται και φεύγει

Τα πάνω-κάτω στη φορολογία



http://img.protothema.gr/EA8E59E150D4CDC2742B3BD7DA3A40AD.jpg

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, η κυβέρνηση τελικά σκέφτεται να αλλάξει πλάνα σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, όπως αποκάλυψε την Κυριακή το Πρώτο Θέμα. «Το μέτρο του ΦΠΑ 23% στην εστίαση είναι προσωρινό και θα αποσυρθεί όταν μπορέσουμε να αντλήσουμε έσοδα από ένα ισοδύναμο φόρο», προαναγγέλλει κυβερνητικός παράγοντας και απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι τα νέα μέτρα που υιοθετούνται είναι δύσκολο να αποδώσουν. Είναι δε πιθανό να ανακοινωθεί επισήμως ότι ο αυξημένος φόρος για την εστίαση θα ισχύσει μόνο μέχρι το τέλος του 2011 από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ένα άλλο μέτρο που έχει τεθεί και εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο είναι η «επιστροφή» των αντικειμενικών κριτηρίων για περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Π. Οικονόμου στο Mega.

Θα λαμβάνονται υπόψη το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή όπου ασκείται, τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος, η προϋπηρεσία του επαγγελματία, τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκια, οι υπάλληλοι που απασχολούνται και άλλα.

Με βάση κυρίως αυτά τα κριτήρια, θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα με το οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, σε περίπτωση που δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα.

Το νέο σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2012 για τα φετινά εισοδήματα.

Ολες οι αλλαγές στο φορολογικό θα βρεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος με τους εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, ενώ στις τρεις το μεσημέρι έχουν προγραμματιστεί ανακοινώσεις.

Read more...

Εισαγγελική παραγγελία για το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή

/newpost.gr
Εισαγγελική παραγγελία για το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή
Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε η αποκάλυψη των «Επικαίρων» για την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας με την κωδική ονομασία «Πυθία 1», το οποίο φέρεται να εκπονήθηκε από «συμμαχικές μυστικές υπηρεσίες» και τέθηκε σε εφαρμογή με τη συμμετοχή Ελλήνων.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, ανέθεσε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης με βάση τα στοιχεία του ρεπορτάζ των «Επικαίρων», στα οποία περιλαμβάνονται τα άκρως απόρρητα Ειδικά Δελτία Ενημέρωσης της ΕΥΠ Νο 53/13 Ιανουαρίου 2009 αλλά και Νο 219/5 Φεβρουαρίου 2009.

Η Εισαγγελία έλαβε υπόψη τα στοιχεία των δημοσιευμάτων και τα θεώρησε επαρκή προκειμένου να διεξαχθεί σχετική έρευνα, η οποία και ανατέθηκε σε εισαγγελέα εφετών. Στην έρευνα είναι βέβαιο ότι θα ζητηθεί και η συνδρομή της ΕΥΠ, προκειμένου να διευκρινιστεί η πηγή των πληροφοριών αλλά και να κατατεθούν όποια συμπληρωματικά στοιχεία έχουν προκύψει για την υπόθεση.

Όσοι Έλληνες εμπλέκονται, πέραν της εσχάτης προδοσίας, κατηγορούνται και για την οργάνωση συνωμοσίας εις βάρος της χώρας, όπως ορίζεται και τιμωρείται βάσει του άρθρου 135 παρ. 2.

Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο που δημοσίευσαν τα «Επίκαιρα» η ΕΥΠ είχε λάβει γνώση από την FSB (τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας), «πως μία ομάδα έχει αποκαλύψει σχέδιο επίθεσης εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας με σκοπό την αναβολή ή τη ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας».
Στην ίδια έκθεση γίνεται λόγος για αντιπαράθεση των Ρώσων πρακτόρων με ομάδα που παρακολουθούσε το αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού στην περιοχή της Νέας Μάκρης.


Πηγή: Eπίκαιρα
Read more...

Η Τρόικα δεν «χαλαρώνει»

«Θηλιά στο λαιμό» οι στόχοι εν μέσω ύφεσης, αλλά...


http://img.protothema.gr/1B365B486A96C944BCAA277F21560FD9.jpg

Με φόντο την επιστολή Βενιζέλου προς τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ζαν Κλοντ Τρισέ και Όλι Ρεν, με την οποία ζητά επίσπευση της εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, αλλά και πολιτική απόφαση επί του ζητήματος των εμπράγματων εγγυήσεων που ζητούν χώρες - μέλη της ζώνης του ευρώ, όπως η Φινλανδία, για τη συμμετοχή τους στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης περιμένει εντός της εβδομάδας τους ελεγκτές της Τρόικας στη χώρα μας για κρίσιμες συνομιλίες.

«Βασική θέση της Ελλάδας είναι η ανάγκη πλήρους και άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, που δεν αφορούν μόνο ή κυρίως την Ελλάδα, αλλά ευρύτερα και συνολικά την ικανότητα και την ετοιμότητα της ευρωζώνης να διαχειριστεί την παρούσα οξύτατη φάση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ζήτημα που υπερβαίνει κατά πολύ τα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και αφορά χώρες με πολύ μεγάλα οικονομικά μεγέθη και την ευρωζώνη συνολικά» αναφέρει ο υπουργός στην ανακοίνωσή του.

Με την κίνηση αυτή, ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί να προλάβει ανάλογα αιτήματα και από άλλες χώρες που έχουν εκδηλώσει ανεπισήμως την πρόθεση να το πράξουν, όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Μάλτα.

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών της Τρόικας θα βρεθούν τα έσοδα, οι δαπάνες και η εκτέλεση του προγράμματυος αποκρατικοποιήσεων. Έσοδα και δαπάνες, ωστόσο, παραμένουν μακριά από το στόχο...

Καθώς φαίνεται, οι ελεγκτές έρχονται στην Αθήνα με μάλλον... άγριες διαθέσεις, καθώς έχουν εντολές να μην δεχθούν τη χαλάρωση των στόχων που ζητά επίμονα η ελληνική κυβέρνηση, που βλέπει πλέον ότι η ύφεση θα πλησιάσει -αν όχι και θα ξεπεράσει- το 5% και το έλλειμμα δεν αποκλείεται να φτάσει στο τέλος του έτους το 10%. Σε μια τέτοια περίπτωση, η λήψη νέων μέτρων θα είναι για τους κυβερνώντες αναπόφευκτη επιλογή...

Έτσι, η Τρόικα, εκτιμώντας ότι δύσκολα το Δημόσιο θα εισπράττει τα 5,4 δισ. ευρώ το μήνα, που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν για το 2011, έρχεται αποφασισμένη να βάλει «φρένο» στη σπατάλη στο Δημόσιο και να μειώσει τη φοροδιαφυγή.

Τη Δευτέρα επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Δημόσιο αναμένεται να προχωρήσει στην ανάληψη 10.000.000.000 ευρώ από τις τράπεζες, προκειμένου να αποπληρώσει ανελαστικές του υποχρεώσεις.

Έτσι, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη πάρει τις απαραίτητες άδειες και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, προκειμένου να ενεργοποιήσει -αν χρειαστεί- το Σύστημα Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA).

Read more...

Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου τοποθετήθηκε στο αεροδρόμιο των Σκοπίων

Στις 8 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια


Το νέο κτίριο του αεροδρομίου των Σκοπίων θα εγκαινιαστεί στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ
Το νέο κτίριο του αεροδρομίου των Σκοπίων θα εγκαινιαστεί στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ύψους ενάμισι μέτρου, τοποθετήθηκε στο νέο κτίριο του αεροδρομίου των Σκοπίων, το οποίο από τα τέλη του 2006 έχει μετονομαστεί σε αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος».

Το νέο κτίριο του αεροδρομίου των Σκοπίων θα εγκαινιαστεί στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ.

Το άγαλμα είναι δώρο της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας TAV. Ο επικεφαλής της στην ΠΓΔΜ Μουράτ Όρνεκολ δήλωσε ότι η τοποθέτηση του αγάλματος του Μ.Αλεξάνδρου συμφωνήθηκε με το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ.

«Το υπουργείο Μεταφορών επέλεξε και ενέκρινε το νέο άγαλμα, το οποίο είναι το δώρο της εταιρείας μας για το νέο αεροδρόμιο» δήλωσε ο κ. Όρνεκολ.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία TAV διαχειρίζεται, από πέρυσι, το αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Ακόμη ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τεραστίων διαστάσεων, έχει τοποθετηθεί από τον περασμένο Ιούνιο στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Το άγαλμα στην πλατεία, το οποίο επισήμως οι αρχές της ΠΓΔΜ το αποκαλούν άγαλμα του «Έφιππου Πολεμιστή», θα συνοδεύεται από αρχαίους Μακεδόνες στρατιώτες σε διάταξη φάλαγγας και από λέοντες.

Η όλη κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες, ενώ σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος αυτού στην πλατεία της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ, θα γίνουν από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ και η κυβέρνηση της χώρας προγραμματίζει εορταστικές εκδηλώσεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ολοι ψάχνουν τον Καντάφι

Ενώ η Τρίπολη πέρασε στα χέρια των αντικαθεστωτικών...



Στενεύει ο κλοιός για τον Καντάφι - Στην Τρίπολη οι επαναστάτες (video)
http://img.protothema.gr/2F37C73753BBEEE0EE26FA09D07852DD.jpg

Μία ανάσα πριν το τέλος βρίσκεται το καθεστώς του Μουαμάρ Kαντάφι, αφού οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στην πράσινη πλατεία στην Τρίπολη, σημείο συμβολικό, καθώς παραδοσιακά θεωρείτο ως τόπος ένωσης των οπαδών του Συνταγματάρχη Καντάφι. Το ΝΑΤΟ, λίγο μετά από την είσοδο των Λίβυων επαναστατών στη Πράσινη πλατεία, ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι στο τέλος του.

Ωστόσο ο ίδιος δεν παραδίνεται και μάλιστα οι πιστές του δυνάμεις εξακολουθούν να μάχονται στην Τρίπολη και να ελέγχουν το 15 ως 20% της πόλης. Λίγο νωρίτερα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται γύρω από την κατοικία του Καντάφι στην Τρίπολη, αλλά και στις νότιες περιοχές της λιβυκής πρωτεύουσας.

Οπως επιβεβαιώθηκε, συνελήφθη ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ ένας από του γιους του Μουάμαρ Καντάφι. Διαβάστε περισσότερα

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πολύ αργά χθες το βράδυ, πλήθος ξεχύθηκε στην πλατεία, κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και πράσινες, με τα χρώματα της επανάστασης δηλαδή, και φώναζε "Ο Θεός (Αλλάχ) είναι μεγάλος".

Κραυγές ενθουσιασμού γέμισαν και την Βεγγάζη , την επαναστατική "πρωτεύουσα" που βρίσκεται στο Ανατολικό μέρος της Λιβύης, όπου χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το επικείμενο τέλος του καθεστώτος του Συνταγματάρχη.

Το βρετανικό κανάλι Sky News μετέδωσε εικόνες από το ενθουσιασμένο πλήθος, ενώ ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους αντικαθεστωτικούς να μην μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν εκδίκηση για ότι έγινε και τους προειδοποίησε ότι θα πρέπει να μην ξεχνούν την ύπαρξη των οπαδών του Μουαμάρ Καντάφι. Χίλιοι τριακόσιοι νεκροί μέσα σε μόλις ένα 24ωρο είναι ο απολογισμός του πολέμου που μαίνεται στη Λιβύη. Η προεδρική φρουρά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι παραδόθηκε στους αντικαθεστωτικούς, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των λίβυων αντικαθεστωτικών.



Το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται στο "σημείο μη επιστροφής" και ο λίβυος "τύραννος" πρέπει να φύγει για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα κάλεσε επίσης του λίβυους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι εισήλθαν χθες Κυριακή στην Τρίπολη, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουν τους θεσμούς του κράτους και να προχωρήσουν προς την δημοκρατία. Η Τρίπολη απελευθερώθηκε από τον τύραννο", τόνισε ο Ομπάμα από το θέρετρο Μάρθας Βινεγιαρντ. "Το καθεστώς Καντάφι δείχνει σημάδια αγωνίας. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να αποφευχθεί η αιματοχυσία είναι ο Καντάφι και το καθεστώς του να παραδεχτούν ότι η κυριαρχία τους έφτασε στο τέλος, είπε ακόμα ο Ομπάμα και πρόσθεσε: "ο Καντάφι πρέπει να αποδεχτεί την αλήθεια ότι δεν ελέγχει πλέον τη Λιβύη, πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία μια και καλή".

Πώς φτάσαμε εδώ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέτειναν τις τελευταίες ημέρες την αεροπορική τους δραστηριότητα γύρω από την Τρίπολη, χρησιμοποιώντας οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε στο να γείρει η ζυγαριά υπέρ των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, γράφουν οι New York Times. Επικαλούμενη αξιωματούχους, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η αμερικανική πολεμική αεροπορία είχε εφαρμόσει τις τελευταίες ημέρες συνεχή παρακολούθηση πάνω και γύρω από τις ζώνες που εξακολουθούσαν να ελέγχουν οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις.

Οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator για να εντοπίζουν, παρακολουθούν και ορισμένες φορές να πλήττουν τα στρατεύματα του Καντάφι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ταυτόχρονα η Βρετανία, η Γαλλία και άλλες χώρες είχαν στείλει στη Λιβύη ειδικές μονάδες για να εκπαιδεύσουν τους αντικαθεστωτικούς, προσθέτει η εφημερίδα.

Μέχρι το Σάββατο, τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του είχαν πραγματοποιήσει συνολικά 7.459 αποστολές στη Λιβύη, αναφέρουν οι New York Times. Οι επιθέσεις αυτές όχι μόνο κατέστρεψαν τις στρατιωτικές υποδομές του καθεστώτος αλλά μείωσαν σε μεγάλο βαθμό την δυνατότητα των πιστών στον Καντάφι αξιωματικών να διοικούν τα στρατεύματά τους, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Read more...

Φωτιές άναψε στο ΠΑΣΟΚ η πληροφορία για αναβολή της ομιλίας Παπανδρέου στη ΔΕΘ

«Λιτή» η παρουσία της κυβέρνησης

Η ομιλία του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί με κάποιες καινοτομίες, όπως αναφέρουν πληροφορίες
Η ομιλία του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί με κάποιες καινοτομίες, όπως αναφέρουν πληροφορίες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ένα δεκαπενθήμερο έντονων διεργασιών και διαπραγματεύσεων ξεκινά για την κυβέρνηση με επίκεντρο την οικονομία. Στο εσωτερικό της όμως η κυβέρνηση ταλαιπωρείται από την ασυνεννοησία σχετικά με την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Μια άκαιρη διαρροή της πληροφορίας ότι ο Γ. Παπανδρέου ενδέχεται να μην πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία στο Βελλίδιο, αλλά να την ενσωματώσει στην συνέντευξη Τύπου, αναστάτωσε κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές. «Φοβόμαστε τις αντιδράσεις του κόσμου ή δεν έχουμε τι να πούμε για την οικονομία;» ρωτούσαν.

Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, ακολούθησε μια διαφορετική τοποθέτηση, «μισή» διάψευση, αλλά όχι ως επίσημη θέση: Αυτό ήταν ένα από τα σενάρια που εξέταζε το πρωθυπουργικό επιτελείο, αλλά δεν υπήρχε οριστική απόφαση.

Έπειτα από 24 ώρες, η θέση της κυβέρνησης επισημοποιήθηκε. Η ομιλία θα γίνει, αλλά θα έχει κάποιες καινοτομίες, ενδεχομένως να είναι μικρότερη ή να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονική παρουσίαση μέσω PowerPoint.

Το βέβαιο είναι ότι η παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη φέτος θα είναι διαφορετική, ή «λιτή και ουσιαστική», όπως την περιγράφουν συνεργάτες του.

Ο πρωθυπουργός, όπως λέγεται, θα έχει όλο το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, σειρά επαφών με φορείς της βόρειας Ελλάδας.

Επίσης, έχουν ειδοποιηθεί ήδη τα κυβερνητικά στελέχη που δεν βρίσκονται σε αναπτυξιακό υπουργείο να μην ανεβούν στη Θεσσαλονίκη. Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα είναι το μικρότερο δυνατόν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η αναζήτηση συναίνεσης δίνει αναβολή στη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

Την Τρίτη ξεκινά η συζήτηση


Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Αναβολή λίγων ωρών πήρε η έναρξη της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, καθώς γίνεται προσπάθεια για «συμφωνίες», έστω και την τελευταία στιγμή. Το νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου θα ξεκινούσε τη Δευτέρα, θα συζητηθεί την Τρίτη, με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Οι διαβουλεύσεις που έχουν αρχίσει φαίνεται πως συνετέλεσαν στην μικρή αυτή αναβολή. Ήδη η υπουργός Παιδείας φαίνεται να αποδέχεται φάσμα αλλαγών, με στόχο να ψηφισθεί και από τη ΝΔ το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Οι τροπολογίες, που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο και φαίνεται να υιοθετούνται από το υπουργείο, εντοπίζονται στη σύσταση του Συμβουλίου που θα διοικεί τα ιδρύματα και θα εκλέγει τον πρύτανη.

Η αρχική πρόβλεψη του νομοσχεδίου ήταν να συγκροτείται από επτά μέλη που θα προέρχονται από το Πανεπιστήμιο, επτά εξωτερικά μέλη (προσωπικότητες, κλπ.) και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυξάνονται τα μέλη -γίνονται οκτώ- που θα προέρχονται από το εσωτερικό των ιδρυμάτων, και μαζί με τον εκπρόσωπο των φοιτητών θα μπορούν να συγκροτούν πλειοψηφία και να εκλέγουν πρύτανη ευκολότερα.

Τα μέλη των Πανεπιστημίων θα προέρχονται από το ΔΕΠ, ακόμη και τη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή, ενώ δίδονται αυξημένες αρμοδιότητες στη σύγκλητο, που θα αποφασίζει και για τα προγράμματα σπουδών.

Παράλληλα, φέρεται να δέχεται το υπουργείο Παιδείας ότι το τμήμα και όχι η σχολή θα παραμείνει βασική μονάδα, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα έχει αν εξομοιωθούν τα πτυχία των πολυτεχνείων με master, ένα αίτημα που υποβάλλεται εδώ και χρόνια στο υπουργείο Παιδείας, χωρίς μέχρι τώρα να έχει γίνει αποδεκτό.

Αν και παραμένει «αγκάθι» το θέμα του Συμβουλίου διοίκησης, καθώς είναι ευρύτερο το αίτημα εκλογής πρύτανη από το σύνολο των καθηγητών, με αυξημένη συμμετοχή φοιτητών, διαφαίνεται ότι μπορεί να συγκροτηθεί ένα συναινετικό πλαίσιο και να προχωρήσει η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου την Τετάρτη.

Συνεχίζεται η αντίδραση των πανεπιστημιακών

Αν όμως στη Βουλή υπάρχουν κάποιες ελπίδες συναίνεσης, δεν επικρατεί το ίδιο κλίμα μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Το ότι οι πανεπιστημιακοί αντιδρούν, κυρίως για το Συμβούλιο Διοίκησης, την εκλογή πρύτανη και κοσμητόρων, φαίνεται από το «μπαράζ» συνεντεύξεων και συνεδριάσεων που γίνονται σήμερα, Δευτέρα.

Σε ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου προχωρεί η ομάδα των 900 καθηγητών που έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το νομοσχέδιο, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), που έχει έντονες αντιρρήσεις για την πλειοψηφία των διατάξεων, μετά από συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας του το πρωί της Δευτέρας, προχωρεί σε ενημέρωση στους εκπροσώπους του Τύπου, στην οποία θα δώσει λεπτομέρειες για τις θέσεις και τις διαφωνίες που έχουν οι καθηγητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Η κριτική επικεντρώνεται, κυρίως, στην «κατάργηση του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων», στο «ανεφάρμοστο πολλών διατάξεων», αλλά και στην «κατάλυση των ακαδημαϊκών ελευθεριών». Αυτές οι αντιρρήσεις έχουν διατυπωθεί κατ' επανάληψη, ενώ οι καθηγητές προτείνουν, έστω και την τελευταία στιγμή να ληφθούν υπ' όψιν οι προτάσεις τους που έχουν κατατεθεί και στη Βουλή.

Οι πρυτάνεις από την πλευρά έχουν έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα, ενώ σε έκτακτη συνεδρίαση προχωρούν και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Δύο γιοι του Καντάφι συνελήφθησαν

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα


http://img.protothema.gr/31BFFEC1DD196F983ED028AEB68CA2EF.jpg

Λίβυοι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής ότι δύο γιοι του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι έχουν συλληφθεί, όπως μετέδωσε το δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ και ο Αλ Σαάντι συνελήφθησαν σε τουριστικό χωριό στη δυτική Τρίπολη, δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα από τη λιβυκή πρωτεύουσα ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, Αμπού Μπακρ αλ Ταρμπούλσι.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη του ίδιου του Καντάφι.

Εν τω μεταξύ, αντικαθεστωτικοί δήλωσαν ότι εισήλθαν στην πλατεία που βρίσκεται κοντά στο συγκρότημα στο οποίο βρίσκεται ο Καντάφι.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη υποχώρησαν και πολλοί από αυτούς αιχμαλωτίστηκαν.

Το Αλ Τζαζίρα έδειξε εικόνες από ανθρώπους που επευφημούσαν τους νικητές αντικαθεστωτικούς, καλωσορίζοντάς τους στην πόλη.

Read more...

Παύει κάθε δίωξη εις βάρος του Στρος-Καν

Θα είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη Γαλλία


http://img.protothema.gr/7AA024457E797529675804E977F9EAA0.jpg
Ο εισαγγελέας που είναι αρμόδιος για την υπόθεση του Ντομινίκ Στρος-Καν θα ζητήσει την Τρίτη από τον δικαστή να παύσει κάθε δίωξη εις βάρος του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αναφέρει την Κυριακή σε δημοσίευμά της η New York Post.

Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στον εισαγγελέα Σάιρους Βανς, η εφημερίδα αναφέρει πως ο τελευταίος ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση για άρση των κατηγοριών και διευκρινίζει πως τέτοιες προτάσεις από την Εισαγγελία γίνονται εν γένει αμέσως δεκτές από τους δικαστές.

Αν αυτό συμβεί, ο Ντομινίκ Στρος-Καν μπορεί να είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη Γαλλία αμέσως.

Σύμφωνα με την Post, ο εισαγγελέας θα αναφέρει στην πρότασή του πως οι κατηγορίες εναντίον του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, ο οποίος κατηγορείται από την καμαριέρα Ναφισατού Ντιαλό ότι την υποχρέωσε σε στοματικό έρωτα στις 14 Μαΐου στο ξενοδοχείο Sofitel της Νέας Υόρκης, δεν είναι δυνατό να αποδειχθούν "πέραν πάσης εύλογης αμφιβολίας".

Στην πρόταση αυτή, ο εισαγγελέας Σάιρους Βανς θα αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες της έρευνας που διεξάγεται εδώ και τέσσερις μήνες και μπορεί να προκύψουν νέα στοιχεία, τα οποία να θέτουν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της 32χρονης καμαριέρας.

Το Σάββατο ο Κένεθ Τόμσον, ο δικηγόρος της καμαριέρας, δήλωσε στους New York Times ότι περιμένει πως θα παύσουν οι διώξεις σε βάρος του Στρος-Καν.

Read more...

Ώρα μηδέν για Καντάφι - Στην Τρίπολη οι αντικαθεστωτικοί









Ώρα μηδέν για Καντάφι - Στην Τρίπολη οι αντικαθεστωτικοί
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι. Στην Τρίπολη εισήλθαν οι αντικαθεστωτικοί! «Δεν παραιτούμαι»λέει ο ίδιος. Από το πρωί ακούγονται ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όπου αρκετές συνοικίες έγιναν πεδίο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στο καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και τους εξεγερμένους. «Καθαρίσαμε την πόλη από τους παράνομους» τονίζει ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του λίβυου ηγέτη. «Έφτασε η ώρα μηδέν» απαντούν οι αντικαθεστωτικοί, λέγοντας πως ξεκινούν την επίθεση στην Τρίπολη σε συντονισμό με τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί και δεν θα εγκαταλείψει την Τρίπολη, σύμφωνα με ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση. Ο συνταγματάρχης Καντάφι προσέθεσε ότι παραμένει στη λιβυκή πρωτεύουσα και ότι θα μείνει εκεί μέχρι τέλους και σημείωσε ότι "φοβάται ότι θα καεί η Τρίπολη". Επίσης κάλεσε το λιβυκό λαό να συρρεύσει από όλες τις περιοχές της χώρας στη λιβυκή πρωτεύουσα για να την απελευθερώσει από τους αντικαθεστωτικούς και υπογράμμισε ότι θα βγει "νικητής" από τη μάχη της Τρίπολης.

Η λιβυκή πρωτεύουσα, προπύργιο του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, «θα έχει πέσει ως αύριο», δήλωσε ένας από τους στρατιωτικούς επικεφαλής των αντικαθεστωτικών, τη στιγμή που εκείνοι εισέρχονται στο προπύργιο του Καντάφι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο

Με χαρά υποδέχεται κόσμος την αυτοκινητοπομπή περίπου 100 οχημάτων που μεταφέρει τους αντικαθεστωτικούς και κατευθύνεται προς την Τρίπολη και η οποία βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα,

Οι αντικαθεστωτικοί έχουν πάρει τον έλεγχο ενός στρατοπέδου που βρίσκεται στην είσοδο της Τρίπολης από το οποίο προμηθεύτηκαν όπλα και πυρομαχικά, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο. Στο στρατόπεδο το οποίο απαοτελούσε το πιο σημαντικό εμπόδιο στην προέλαση των εξεγερμένων προς την Τρίπολη βρίσκονταν όπλα, εκτοξευτήρες ρουκετών Grad, διάφορα είδη οχημάτων και πολλά κιβώτια με πυρομαχικά.
Όταν ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου εισήλθε στο στρατόπεδο, μετά τη σφοδρή επίθεση των εξεγερμένων, οχήματα είχαν τυλιχθεί στις φλόγες και μέσα σε αυτά υπήρχαν απανθρακωμένα πτώματα. Από τις μάχες τραυματίστηκαν πολλοί, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να κάνει έναν απολογισμό των θυμάτων.Εκατοντάδες οχήματα αντικαθεστωτικών καταφτάνουν εκεί σήμερα το απόγευμα.

Την ίδια στιγμή, πυρά ακούστηκαν σήμερα κοντά σε ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη όπου διαμένουν δημοσιογράφοι των ξένων μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ανταποκριτής του Ρόιτερς που βρίσκεται στο ξενοδοχείο. Ο ανταποκριτής διευκρίνισε ότι τα πυρά που ακούει δείχνουν να προέρχονται από αυτόματα όπλα.

Παράλληλα άλλος ανταποκριτής του Ρόιτερς δήλωσε σήμερα ότι περίπου 200 ένοπλοι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στην Τρίπολη με πλοία από τη Μιζουράτα για να ενισχύσουν τους μαχητές των αντικαθεστωτικών που βρίσκονται ήδη στη λιβυκή πρωτεύουσα. Ο ίδιος προσέθεσε ότι διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις με όπλα ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι που βρίσκονται μέσα στην αεροπορική βάση Μιτίγκα, στην περιοχή της Τρίπολης Τατζούρα.

Συνολικά 376 είναι οι νεκροί και περίπου 1.000 οι τραυματίες και στις δύο πλευρές από τις μάχες που έγιναν στην Τρίπολη χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στο Ρόιτερς, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Μούσα Ιμπραήμ, εκπρόσωπος του λιβυκού καθεστώτος, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι πραγματοποιεί επιδρομές εναντίον της πρωτεύουσας και έχει ένα και μόνο σκοπό, "την πτώση της λιβυκής κυβέρνησης". Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ διεξάγει επίσης "μια ανήθικη εκστρατεία εναντίον του λαού".

Όσοι ξένοι ανταποκριτές βρίσκονται στην Τρίπολη επιβεβαιώνουν πως αρκετοί κάτοικοί της στηρίζουν μέχρι στιγμής σθεναρά τον Καντάφι. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους μάλιστα, στους κατοίκους της πρωτεύουσας έχουν μοιραστεί όπλα ενώ στους δρόμους της έχουν στηθεί σημεία ελέγχου.

Την ίδια στιγμή, δυνάμεις που πρόσκειται στον Καντάφι αντεπιτέθηκαν στο λιμάνι της Μπρέγκα -το οποίο ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί- προκαλώντας αρκετές απώλειες στις τάξεις των εξεγερμένων, όπως παραδέχονται οι δεύτεροι.

Η "εξέγερση της Τρίπολης" άρχισε και η κατάσταση στη χώρα βρίσκεται "σ' ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο", δήλωσε σήμερα ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπερτ σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Η «τραγωδία» της σύγκρουσης στη Λιβύη "φτάνει στο τέλος της", δηλώνει ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, στην οποία προσθέτει πως η πτώση του καθεστώτος Καντάφι θα ανοίξει "μεγάλες προοπτικές" για τις ιταλικές επιχειρήσεις.
Read more...

Επεισοδιακή αστυνομική επιχείρηση στα Ζωνιανά

Η φυτεία, το μπλόκο και το χαστούκι


Η αστυνομική επιχείρηση ήταν μεγάλη, με τη συμμετοχή άνω των 50 ανδρών
Η αστυνομική επιχείρηση ήταν μεγάλη, με τη συμμετοχή άνω των 50 ανδρών (Φωτογραφία: Icon )
Ρέθυμνο
Επεισοδιακή αποδείχθηκε αστυνομική επιχείρηση, με τη συμμετοχή άνω των 50 αστυνομικών, για τον εντοπισμό χασισοφυτείας που πραγματοποιήθηκε στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο μετά και από πληροφορίες που έφτασαν στην αστυνομική διεύθυνση.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής όταν αστυνομικοί εντόπισαν μία χασισοφυτεία. Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, αποφασίστηκε να μη γίνει επέμβαση λόγω του προχωρημένου της ώρας αλλά και για το ότι μέσα στο χωριό από όπου θα έπρεπε να περάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις γινόταν ένας γάμος.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, οι δυνάμεις έφτασαν στο δημοτικό διαμέρισμα των Ζωνιανών και εντόπισαν δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους, 100 τ.μ. περίπου, όπου όμως βρήκαν εκριζωμένα, κατεστραμμένα και καμένα δενδρύλλια κάνναβης, προφανώς από τους ίδιους του καλλιεργητές.

Σε γενικευμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε περιφερειακά του σημείου και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου οι αστυνομικοί είχαν στήσει μπλόκο, γεγονός που προκάλεσε ένταση μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και των αστυνομικών.

Ένα αγροτικό αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε 33χρονος και ακόμα δύο άτομα, προσπάθησε να σπάσει το μπλόκο και να διαφύγει με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας αστυνομικός και να προκληθούν υλικές ζημιές σε ένα υπηρεσιακό όχημα. Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ και παρά τις βολές που έριξαν για να ακινητοποιήσουν το όχημα, οι τρεις άγνωστοι τελικά διέφυγαν και αναζητούνται.

Αν και τα δύο γεγονότα, αυτό της χασισοφυτείας και της αντίδρασης του οδηγού δε συσχετίζονται από πλευράς της Αστυνομικής Διεύθυνσης εξετάζονται τα στοιχεία των προσώπων που βρισκόντουσαν μέσα στο όχημα και για τα οποία σχηματίστηκε δικογραφία. Μάλιστα ένας αστυνομικός αντιλήφθηκε πως μέσα στο αγροτικό αυτοκίνητο υπήρχε πιστόλι.

Η ιστορία όμως δε σταματάει εδώ. Λίγα μέτρα πιο πέρα από το μπλόκο και κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να σταματήσουν οι αστυνομικοί το όχημα για να μη διαφύγει, έγινε άλλο περιστατικό μεταξύ ενός αξιωματικού και ενός υπαξιωματικού το οποίο προβληματίζει τις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο αστυνομικός διευθυντής που βρισκόταν επί τόπου, χειροδίκησε κατά ενός υπαστυνόμου που συμμετείχε στην επιχείρηση, καθότι όπως αναφέρθηκε, αδυνατούσε να κατανοήσει και να εκτελέσει τις εντολές του. Για το επεισόδιο διατάχθηκε ΕΔΕ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Συσκέψεις τη Δευτέρα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης

Υπό τον πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη με αντικείμενο τη χρήση του Διαδικτύου σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του δημοσίου τομέα θα έχει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα έχει σύσκεψη με συνεργάτες του, με αντικείμενο τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, από ευρωπαϊκές χώρες.

Οι δύο συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Βουλή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...