Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ώρα μηδέν για Καντάφι - Στην Τρίπολη οι αντικαθεστωτικοί









Ώρα μηδέν για Καντάφι - Στην Τρίπολη οι αντικαθεστωτικοί
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι. Στην Τρίπολη εισήλθαν οι αντικαθεστωτικοί! «Δεν παραιτούμαι»λέει ο ίδιος. Από το πρωί ακούγονται ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όπου αρκετές συνοικίες έγιναν πεδίο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στο καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και τους εξεγερμένους. «Καθαρίσαμε την πόλη από τους παράνομους» τονίζει ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του λίβυου ηγέτη. «Έφτασε η ώρα μηδέν» απαντούν οι αντικαθεστωτικοί, λέγοντας πως ξεκινούν την επίθεση στην Τρίπολη σε συντονισμό με τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί και δεν θα εγκαταλείψει την Τρίπολη, σύμφωνα με ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση. Ο συνταγματάρχης Καντάφι προσέθεσε ότι παραμένει στη λιβυκή πρωτεύουσα και ότι θα μείνει εκεί μέχρι τέλους και σημείωσε ότι "φοβάται ότι θα καεί η Τρίπολη". Επίσης κάλεσε το λιβυκό λαό να συρρεύσει από όλες τις περιοχές της χώρας στη λιβυκή πρωτεύουσα για να την απελευθερώσει από τους αντικαθεστωτικούς και υπογράμμισε ότι θα βγει "νικητής" από τη μάχη της Τρίπολης.

Η λιβυκή πρωτεύουσα, προπύργιο του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, «θα έχει πέσει ως αύριο», δήλωσε ένας από τους στρατιωτικούς επικεφαλής των αντικαθεστωτικών, τη στιγμή που εκείνοι εισέρχονται στο προπύργιο του Καντάφι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο

Με χαρά υποδέχεται κόσμος την αυτοκινητοπομπή περίπου 100 οχημάτων που μεταφέρει τους αντικαθεστωτικούς και κατευθύνεται προς την Τρίπολη και η οποία βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα,

Οι αντικαθεστωτικοί έχουν πάρει τον έλεγχο ενός στρατοπέδου που βρίσκεται στην είσοδο της Τρίπολης από το οποίο προμηθεύτηκαν όπλα και πυρομαχικά, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο. Στο στρατόπεδο το οποίο απαοτελούσε το πιο σημαντικό εμπόδιο στην προέλαση των εξεγερμένων προς την Τρίπολη βρίσκονταν όπλα, εκτοξευτήρες ρουκετών Grad, διάφορα είδη οχημάτων και πολλά κιβώτια με πυρομαχικά.
Όταν ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου εισήλθε στο στρατόπεδο, μετά τη σφοδρή επίθεση των εξεγερμένων, οχήματα είχαν τυλιχθεί στις φλόγες και μέσα σε αυτά υπήρχαν απανθρακωμένα πτώματα. Από τις μάχες τραυματίστηκαν πολλοί, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να κάνει έναν απολογισμό των θυμάτων.Εκατοντάδες οχήματα αντικαθεστωτικών καταφτάνουν εκεί σήμερα το απόγευμα.

Την ίδια στιγμή, πυρά ακούστηκαν σήμερα κοντά σε ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη όπου διαμένουν δημοσιογράφοι των ξένων μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ανταποκριτής του Ρόιτερς που βρίσκεται στο ξενοδοχείο. Ο ανταποκριτής διευκρίνισε ότι τα πυρά που ακούει δείχνουν να προέρχονται από αυτόματα όπλα.

Παράλληλα άλλος ανταποκριτής του Ρόιτερς δήλωσε σήμερα ότι περίπου 200 ένοπλοι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στην Τρίπολη με πλοία από τη Μιζουράτα για να ενισχύσουν τους μαχητές των αντικαθεστωτικών που βρίσκονται ήδη στη λιβυκή πρωτεύουσα. Ο ίδιος προσέθεσε ότι διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις με όπλα ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι που βρίσκονται μέσα στην αεροπορική βάση Μιτίγκα, στην περιοχή της Τρίπολης Τατζούρα.

Συνολικά 376 είναι οι νεκροί και περίπου 1.000 οι τραυματίες και στις δύο πλευρές από τις μάχες που έγιναν στην Τρίπολη χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στο Ρόιτερς, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Μούσα Ιμπραήμ, εκπρόσωπος του λιβυκού καθεστώτος, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι πραγματοποιεί επιδρομές εναντίον της πρωτεύουσας και έχει ένα και μόνο σκοπό, "την πτώση της λιβυκής κυβέρνησης". Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ διεξάγει επίσης "μια ανήθικη εκστρατεία εναντίον του λαού".

Όσοι ξένοι ανταποκριτές βρίσκονται στην Τρίπολη επιβεβαιώνουν πως αρκετοί κάτοικοί της στηρίζουν μέχρι στιγμής σθεναρά τον Καντάφι. Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους μάλιστα, στους κατοίκους της πρωτεύουσας έχουν μοιραστεί όπλα ενώ στους δρόμους της έχουν στηθεί σημεία ελέγχου.

Την ίδια στιγμή, δυνάμεις που πρόσκειται στον Καντάφι αντεπιτέθηκαν στο λιμάνι της Μπρέγκα -το οποίο ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί- προκαλώντας αρκετές απώλειες στις τάξεις των εξεγερμένων, όπως παραδέχονται οι δεύτεροι.

Η "εξέγερση της Τρίπολης" άρχισε και η κατάσταση στη χώρα βρίσκεται "σ' ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο", δήλωσε σήμερα ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπερτ σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Η «τραγωδία» της σύγκρουσης στη Λιβύη "φτάνει στο τέλος της", δηλώνει ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, στην οποία προσθέτει πως η πτώση του καθεστώτος Καντάφι θα ανοίξει "μεγάλες προοπτικές" για τις ιταλικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: