Μειώσεις των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ , των κερδών των επιχειρήσεων και των ακινήτων προτείνουν, μεταξύ των άλλων, ως άμεση ανάγκη για την επαναφορά της αγοράς σε μια αναπτυξιακή τροχιά η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) στα υπομνήματα που παρέδωσαν στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο τη Δευτέρα το μεσημέρι.
Ειδικότερα, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει την μέιωση των συντελεστών του ΦΠΑ από 23% σε 20% και από 13% σε 9% και φυσικά την άμεση ανάκληση της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση.
Προτείνουν τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας ή και θα τις αυξήσουν, την κατάργηση του φόρου πολυτελείας 10% στην αργυροχρυσοχοϊα και την βιοτεχνία δερματίνων ειδών καθώς και την κατάργηση του φόρου παρεπιδημούντων (που είναι 0,5% επί του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού ).
Ακόμη, προτείνει τον περιορισμό, με νομοθετική ρύθμιση, των αυξήσεων στη δημοτική φορολόγία έτσι ώστε να μην είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού.
Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ επισημαίνει οτι «είναι ξεκάθαρο ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν άλλες αποσπασματικές ρυθμίσεις και αναποτελεσματικά μέτρα, ενώ η ασθενική αγορά δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί ούτε στα τακτικά ούτε και στα έκτακτα φορολογικά μέτρα που επιβάλλονβαι χωρίς κανένα όριο».
Προτείνει, δε, τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε 20% και 10% από 23%και 13% που είναι σήμερα και τη μείωση του συντελεστή των των φορολογητέων κερδών στο 10% , με την προϋπόθεση, όμως η επιχείρηση όχι μόνο θα διατηρήσει τους υπαλλήλους που διαθέτει αλλά θα προβεί και στην πρόσληψη ενός ακόμη.
Από την πλευρά του , το ΕΒΕΑ αφού επισημαίνει ότι «η αισθητή μείωση των υπέρογκων σήμερα φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας, την ενθάρρυνση των επενδύσεων, την άνοδο της ζήτησης και της παραγωγής» προτείνει , μεταξύ των άλλων , ιενιαίο συντελεστή φορολόγησης διανεμόμενων και μη κερδών 15%, τη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 18% , του χαμηλού στο 13% και την κατάργηση του χαμηλότερου.
Ακόμη προτείνει τη μείωση των άμεσων και εμμεσων επιβαρύνσεων στην αγορά ακινήτων καθώς επίσης και την επαναφορά του αφορολόγητου ποσού των 12.000 ευρώ.
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων από τη μεριά του πρότεινε την κατάργηση των έκτακτων εισφορών, μείωση των έμμεσων φόρων στην ενέργεια για τις επιχειρήσεις, ένταση των ελέγχων για τη φοροδιαφυγή, αλλά και άρση των ποινικών διατάξεων που εισήχθησαν πρόσφατα.
Σύμφωνα με το ΣΕΒ οι αλλαγές πρέπει να γίνουν άμεσα στο υπάρχον φορολογικό σύστημα «για να αρθούν κάποια από τα σοβαρά εμπόδια τα οποία θέτει στην επιχειρηματικότητα και στις πιθανότητες επανεκκίνησης της οικονομίας μέσα από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές».
1. Συστηματικότερη και πιο «επαγγελματική» προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που θα καθοδηγηθεί από τεχνοκρατική ομάδα με κυρίαρχο πυλώνα την πληροφορική και τα συστήματα ελεγκτικών διασταυρώσεων. Τα συστήματα διασταυρώσεων να καταστούν διαρκής διαδικασία στο πλήρες φάσμα των φορολογουμένων, και όχι να είναι ad hoc καμπάνιες. Στο ίδιο πλαίσιο, μείωση των προστίμων που έχουν φτάσει σε εξοντωτικά επίπεδα και ανάκληση των πρόσφατων ποινικών διατάξεων. Η εμπειρία δείχνει ότι αυτή η προσέγγιση των εξοντωτικών ποινών δίνει κίνητρα στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, ενώ αντίθετα η παραβατικότητα μειώνει μόνον όταν αυξάνει αισθητά η πεποίθηση ότι ο παραβάτης μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από τις αρχές (ανεξάρτητα από το ύψος του προστίμου).
2. Ενεργοποίηση του ELENXIS.
3. Εφαρμογή του φορολογικού πιστοποιητικού που θα δίδεται από τους νόμιμους ελεγκτές. Σύμφωνα με το ΣΕΒ, η έκδοση της υπουργικής απόφασης υπονομεύτηκε από τους πολέμιους του μέτρου, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει 14 μήνες από τη νομοθέτησή της.
4. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, υιοθέτηση των προτάσεων της σχετικής μελέτης.
5. Κατάργηση των έκτακτων εισφορών.
6. Κατάργηση της παρακράτησης φόρου μερισμάτων στην περίπτωση που τα μερίσματα καταβάλλονται σε ημεδαπή μητρική ανώνυμη εταιρεία.
7. Εισαγωγή ρυθμίσεων για φορολόγηση κερδών σε επίπεδο ομίλου εταιρειών (group taxation), με συμψηφισμό των ζημιών των θυγατρικών εκείνων που παρουσιάζουν ζημιές.
8. Αυτοματοποίηση της επιστροφής ΦΠΑ ή άλλων φόρων που έχουν προκαταβληθεί. Αντί επιστροφής θα μπορούσε να γίνεται συμψηφισμός με άλλους φόρους της, καθώς επίσης και εκχώρηση σε τρίτο πρόσωπο, οφειλέτη του Δημοσίου για άμεση εξόφληση φόρων, που αυτός οφείλει.
9. Εκλογίκευση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην Ενέργεια που καταναλώνει η βιομηχανία (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, πετρελαιοειδή).
10. Κατάργηση του ΦΑΠ στα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης.
11. Να εξεταστεί κατά πόσον η αύξηση του ΕΦΚ σε ποτά και καπνό έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ή έφερε τα αντίθετα (μείωση φορολογικών εσόδων).
12. Μείωση της παρακράτησης στις εργοληπτικές επιχειρήσεις σε 1% από 3%.
13. Κατάργηση των φόρων μεταβίβασης μετοχών, συγκέντρωσης κεφαλαίων 1%, του τέλους χαρτοσήμου 1,2%.
14. Άρση των αντικινήτρων για διανομή κερδών στους εργαζομένους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου