Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ευρω-καυγάς ΠΑΣΟΚ- ΝΔ με άρωμα εκλογών


newpost.gr
Ευρω-καυγάς ΠΑΣΟΚ- ΝΔ με άρωμα εκλογών
Από πολιτικό φίλτρο περνούν στην ΝΔ μία- μία τις στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να αναλύσουν τις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του κομματικού συστήματος της κυβερνώσας παράταξης, αναφορικά με το ενδεχόμενο, αντίθετα με τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις του Πρωθυπουργού, να προκηρυχθεί προσφυγή στις κάλπες μέσα στους επόμενους μήνες.


Αν και στο ηγετικό επιτελείο της Συγγρού παραμένει κυρίαρχη η αντίληψη ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στο σχεδιασμό Παπανδρέου, εκτιμούν ότι οι εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες είναι εξαιρετικα πιθανό να αφαιρέσουν τον έλεγχο από τα χέρια του Πρωθυπουργού και να τον αναγκάσουν να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία νωρίτερα από το προβλεπόμενο, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι εκλογικές και κοινωνικές απώλειες για το ΠΑΣΟΚ.
Στην κατεύθυνση αυτή, εντύπωση προκάλεσε στην ΝΔ η προ ημερών ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ομάδα των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ μέσω της οποίας επιχειρήθηκε ευθεία επίθεση στον Α. Σαμαρά με στόχο την περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού προφίλ του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.
υγκεκριμένα, με αφορμή μία προ διμήνου ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ «υπενθύμισαν» την αρνητική στάση που τήρησαν απέναντι στις προτεινόμενες αλλαγές, οι «γαλάζιοι» ευρωβουλευτές, κάνοντας λόγο για «πλήρη αντίθεση και ασυμβατότητα με την «έντονα αναπτυξιακή» ρητορική του κ. Α. Σαμαρά στο εσωτερικό της χώρας».
Καταλήγωντας στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «η εποχή του «άλλα λέμε μέσα, και άλλα έξω» έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί» και κάλεσαν την ΝΔ «να ξεκαθαρίσει τη στάση της και να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πώς συνδυάζεται η θέση της ότι η διέξοδος πρέπει να αναζητηθεί στην αναπτυξιακή προοπτική» με την καταψήφιση των αναπτυξιακών προτάσεων και πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η απάντηση ήρθε άμεσα από την επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία χαρακτήρισε «τουλάχιστον περίεργη» την ανακοίνωση των συναδέλφων της του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους κάλεσε με τη σειρά της «τις περί ανάπτυξης ιδέες τους να τις αναπτύξουν στον αρχηγό τους και πρωθυπουργό, του οποίου οι πολιτικές κινούνται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Πέραν του «πολέμου ανακοινώσεων», η ανάγνωση πίσω από τις γραμμές για τους επιτελείς της Συγγρού, υποδηλώνει όξυνση του πολιτικού κλίματος. Στρατηγική που παραδοσιακά προηγείται αποφάσεων που συναρτώνται με προσφυγή στην κάλπη. Από την ΝΔ μάλιστα προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη ανακοίνωση για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, διότι αποτελεί πάγια πρακτική για τους Έλληνες –και όχι μόνον- ευρωβουλευτές, να αποφεύγουν τις εκατέρωθεν επιθέσεις με στόχο να εμφανίζουν κοινό μέτωπο στην Ευρώπη, ώστε να προωθούν με μεγαλύτερη ευκολία ζητήματα με εθνικό περιεχόμενο. Οι επιθετικές ανακοινώσεις αφήνονται κατά κανόνα στα ...ενδοσυνοριακά κομματικά επιτελεία. Δεύτερον, διότι σύμφωνα πάντα με πηγές προερχόμενες από το «γαλάζιο στρατόπεδο», η εν λόγω ανακοίνωση εκδόθηκε από τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατόπιν εντολής της Ιπποκράτους. Γεγονός που στην Συγγρού, το αντιλαμβάνονται ως πολυεπίπεδη επίθεση, ενδεικτικό των εκλογικών προθέσεων της Ιπποκράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: