Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Εξετάζεται πρόταση για ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στην εστίαση

Προβλέπεται αλαλούμ

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Η μετάταξη του ΦΠΑ στον τομέα της εστίασης από 1η Σεπτεμβρίου από 13% στο 23% ισχύει, αλλά θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις εξαγωγικού τουρισμού, ενώ επανεξετάζεται και στις δραστηριότητες όπου κυριαρχεί η πώληση τροφίμων, χωρίς αυτή να συνιστά εστίαση, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος.

Τα τουριστικά πακέτα all inclusive και η ημιδιατροφή από τουρίστες του εξωτερικού θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και όχι 23% διευκρίνιζε στέλεχος του υπουργείου. Δεν θα ισχύει όμως το ίδιο για Έλληνα τουρίστα που κλείσει το ίδιο πακέτο από το εσωτερικό, πρόσθεσε.

Για τις λεπτομέρειες το οικονομικό επιτελείο παραπέμπει στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, αλλά η αγορά εκφράζει φόβους για νέο φορολογικό αλαλούμ στον τομέα.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε καταρχάς ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εκλογίκευση των συντελεστών ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης, εφόσον υπάρξει λύση στο θέμα της είσπραξης και της απόδοσής του.

Η συζήτηση για τους φορολογικούς συντελεστές είναι στείρα και αδιέξοδη εάν δεν λύσουμε το ζήτημα του μηχανισμού είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ανοίγοντας, ωστόσο, παράθυρο για εξαιρέσεις στην εφαρμογή του νέου αυξημένου ΦΠΑ στην εστίαση και εφαρμογή ΦΠΑ δύο ταχυτήτων είπε ότι: «θα ληφθεί ειδική μέριμνα για το ενιαίο πακέτο εξαγωγικού τουρισμού. Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα θίξει τη φορολογική επιβάρυνση του ενιαίου πακέτου των τουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν προς το εξωτερικό, λειτουργούν δηλαδή εξαγωγικά. Δεν θα επιβαρυνθεί το πακέτο αυτό, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν που έχει τεράστια σημασία για την οικονομία, για τη φορολογία, για την απασχόληση. Στο all inclusive, με την έννοια που έχει αυτό στην τουριστική αγορά, γιατί υπάρχουν διάφορες κατηγορίες all inclusive».

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες όπου κυριαρχεί η πώληση τροφίμων ο υπουργός ανέφερε ότι «επανεξετάζουν οι Υπηρεσίες και της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έναν-έναν τους κωδικούς άσκησης δραστηριότητας στο χώρο της εστίασης, ώστε όπου κυριαρχεί όχι η παροχή υπηρεσιών εστίασης, αλλά η πώληση αγαθών που είναι τρόφιμα, να ισχύει ο συντελεστής των τροφίμων και όχι ο συντελεστής της εστίασης».

Τα πάντα συζητούνται γρήγορα και με καλές διαθέσεις και αποφασιστικότητα είπε ο υπουργός για να προσθέσει με έμφαση ότι «τίποτα όμως δεν αναστέλλεται, τίποτα δεν ανακόπτεται όσο διαρκεί η συζήτηση. Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό και δεν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, να τεθεί σ’ εφαρμογή το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Το μέτρο της αύξησης ΦΠΑ στο 23% εφαρμόζεται γιατί είναι ψηφισμένο και πρέπει να είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι ένα από τα πρώτα θέματα που πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος και είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τους συντελεστές και να εκλογικεύσουμε τους συντελεστές εφόσον συμφωνήσουμε σε πρακτική και εφαρμόσιμη λύση για τον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ».

Ο κ. Βενιζέλος παραλλήλισε το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με ένα νέο καθρέφτη που χρειάζεται η χώρα για να ξαναγνωριστεί με τον εαυτό της.

«Η συζήτηση για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε στην κορύφωση αυτής της διεθνούς κρίσης, να ξαναγνωριστούμε μεταξύ μας, να ξαναγνωριστούμε ως κοινωνία, να ξαναγνωριστούμε ως οικονομία και αγορά, να ξαναγνωριστούμε ως κράτος, γιατί όλοι μας είμαστε το κράτος και βεβαίως να ξαναγνωριστούμε ως προς τις σχέσεις κράτους και οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεγαλύτερη σύγχυση βλέπει η ΝΔ

«Για νέο ''κατόρθωμα'' Βενιζέλου αυτή τη φορά στο χώρο του πολύπαθου τουρισμού», μιλά η Νέα Δημοκρατία.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της ΝΔ, Ιωάννης Βρούτσης: «Δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση και αλαλούμ. Και το χειρότερο, κατηγοριοποίησε τους Έλληνες ως πολίτες β’ κατηγορίας, τιμωρώντας τους να πληρώνουν ΦΠΑ 23%, σε αντίθεση με τους τουρίστες από το εξωτερικό, που θα απολαμβάνουν ΦΠΑ κατά 10 μονάδες χαμηλότερο, δηλαδή 13%».

«Οι υποκριτικές, μάλιστα, προθέσεις του περί μείωσης των φορολογικών συντελεστών στο χώρο της εστίασης αποδείχτηκαν απατηλές. Αφού όχι μόνο δεν αναστέλλει την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά δημιουργεί νέους φορολογικούς λαβύρινθους, που αυξάνουν τη γραφειοκρατία και το κόστος στις επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: