Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Σαχινίδης: "Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από άλλα μέτρα"

"Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από άλλα μέτρα, τα μέτρα που έχουμε πάρει μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος μεγαλύτερη και από 4 ποσοστιαίες μονάδες, εκείνο το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά τους δύο πρώτους μήνες είναι πάρα πάρα πολύ καλή σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2009", ανέφερε σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό "ΝΕΤ 105,8" ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Εκείνο που έχει σημασία είναι να επιμείνουμε και σύντομα θα γίνει κατανοητό ότι τελικά η Ελλάδα έκανε και σωστές κινήσεις την κατάλληλη στιγμή και τώρα αρχίζουν και παράγονται τα αποτελέσματα. Ένα μεγάλο μέρος από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα ούτε καν στα στοιχεία του Μαρτίου γιατί πολλά από τα μέτρα που έχουμε πάρει δρομολογήθηκαν μέσα στο Μάρτη. Αρα ο Απρίλιος είναι ο μήνας στον οποίο θα φανεί τι συνέπειες θετικές υπήρξαν από τις αποφάσεις τις οποίες πήραμε. Απρίλιο και Μάιο θα έχουμε αποτυπώσει στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού τα οφέλη από όλες τις αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν, ανέφερε ο κ. Σαχινίδης.

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο είπε μεταξύ άλλων ότι είναι ένα από τα λίγα φορολογικά νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί τα τελευταία χρόνια που έχει τόσες πολλές πρόνοιες αναπτυξιακές. Βεβαίως το φορολογικό νομοσχέδιο δεν μπορεί να υποκαταστήσει ούτε τον Αναπτυξιακό Νόμο ούτε τις δυνατότητες που έχει το ΕΣΠΑ να δώσει μια ώθηση στην ανάπτυξη, επισήμανε ο κ.Σαχινίδης και αναφέρθηκε σε παραδείγματα όπου το φορολογικό νομοσχέδιο έχει αναπτυξιακές προοπτικές.

Ερωτηθείς για τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η χώρα μας τόνισε "περιμένουμε ακόμα μεγάλη αποκλιμάκωση των επιτοκίων η οποία θα έρθει καθώς θα βγαίνουν και τα πρώτα αποτελέσματα μετά από το τρίμηνο ή το τετράμηνο και θα φαίνεται ότι όντως η Ελλάδα πετυχαίνει την εφαρμογή των μέτρων και διασφαλίζει ότι σιγά σιγά θα προχωρήσει στην υλοποίηση του στόχου για μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες".
nooz.gr

Read more...

ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ


Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατικό Εθνικοσοσιαλιστικό Μέτωπο» με προκήρυξή της στο ειδησεογραφικό site zougla.gr αναλαμβάνει την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας το βράδυ της Κυριακής, στα Πατήσια, που προκάλεσε τον θάνατο του 15χρονου Αφγανού...



Στο ηλεκτρονικό μήνυμά της η οργάνωση αναφέρει: «Το κίνημά μας έπιασε τον δειλό μαρξισμό και από εκεί εξήγαγε την έννοια του σοσιαλισμού. Κράτησε επίσης τον εθνικισμό της εξίσου δειλής μεσαίας τάξης. Από τα δύο αυτά στοιχεία προέκυψε ο τρόπος ζωής μας, τόσο καθαρός όσο ένα κρύσταλλο, η σύνθεση.

Στην Ελλάδα του 2010 κινδυνεύουμε να γίνουμε ξένοι στην ίδια μας τη χώρα. Όλες οι προβλέψεις μιλάνε για κατακόρυφη αύξηση των αλλοδαπών την επόμενη πενταετία. Αλλοδαποί, οι οποιοι θα καλύψουν θέσεις εργασίας, που οι σύγχρονοι και βολεμένοι 'έλληνες' δε θέλουν ούτε να σκέφτονται.

Τα σύνορά μας ορθάνοιχτα από παντού και κυρίως από την ανατολική πλευρά των καλών μας γειτόνων. Οι ελληνικές κυβερνήσεις ανύπαρκτες, όπως και οι προτάσεις τους πάνω στο μεταναστευτικό. Χρειάζεται βλέπετε πολλά κότσια και αποφασιστικότητα, για να λειτουργήσει κάτι παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται εδώ και λίγο καιρό στη γείτονα Ιταλία. Όσο για την εκπροσώπηση του 'πατριωτικού χώρου' στη βουλή, δε θα ξοδέψουμε καθόλου χώρο σ' αυτό μας το κείμενο.

Αναπολούμε τις εποχές, όχι και τόσο παλιά, που μπορούσαμε να κυκλοφορούμε χαλαροί στις γειτονιές μας τα βράδυα χωρίς να κοιτάμε πίσω απ' την πλατη μας κάθε λεπτό. Όσοι αλλοδαποί δε μπορέσουν να βρούνε δουλειά, είναι λογικό να μεταπηδήσουν στην παρανομία ή να παραμένουν εξαθλιωμένοι στους δρόμους ή στιβαγμένοι σε σπίτια σαν σκουπίδια. Αυτή την κατάσταση δεν είμαστε διατεθειμένοι να την ανεχόμαστε για πάντα. Ούτε στα Πατήσια ούτε πουθενά, έξω οι αλλοδαποί από κάθε γειτονιά. Και για το δικό μας και το δικό τους καλό.

Από 'δω και πέρα κανένα τζαμί και καμιά μάζωξη τους να μην μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής. Και βέβαια δε μπορούμε να περιμένουμε από κανένα κράτος να πράξει τα αυτονόητα, γιατί δεν είναι αυτή η απαρχαιωμένη αποστολή του. Εμείς προτάσσουμε αντιεξουσιαστικές κοινωνίες φυλετικού χαρακτήρα και από 'δω και πέρα προς αυτή την κατεύθυνση θα κινούμαστε.

Εμπρός για ένα νέο και μαζικό Επαναστατικό Μέτωπο! Αλληλεγγύη στους φυλακισμένους αγωνιστές της Combat 18!

ΥΓ1: Δε θα μιλήσουμε για παράπλευρη απώλια, αλλά ούτε και θα ζητήσουμε τη συγχώρεση κανενός, καθώς είμαστε σε πόλεμο και στον πόλεμο πεθαίνουν ακόμη και μικρά παιδιά.

ΥΓ2: "Λυπούμαστε" όμως ειλικρινά για ένα άλλο πρόσφατο γεγονός. Για την "έξωση" που έγινε πρόσφατα στα γραφεία της Προδοτικής Οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Τα συλληπητήριά μας "σύντροφοι".»

Με επιφύλαξη εξετάζουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας την προκύρηξη καθώς κι ένα τηλεφώνημα που έγινε στο τηλεφωνικό κέντρο της εφημερίδας "Καθημερινή", λίγο μετά τις 11 το πρωί, τηλεφώνημα με το οποίο άγνωστος αναλάμβανε την ευθύνη για την φονική έκρηξη βόμβας στα Πατήσια.

Ο άγνωστος ανέφερε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για λογαριασμό της "Αντάρτικης Ομάδας Λάμπρος Φούντας" και είπε ότι «δεν θέλαμε να σκοτώσουμε, από 'δω και στο εξής θα κτυπάμε αμερικάνικες και ρώσικες πρεσβείες».

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δίνουν λίγες πιθανότητες να πρόκειται για τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης, λόγω του ότι δεν συνηθίζεται ανάληψη ευθύνης με τηλεφώνημα, αλλά δεν αποκλείουν τίποτα, κρατώντας στάση αναμονής για να δουν αν θα υπάρξει και αποστολή προκήρυξης.

fimotro.

Read more...

KONΔΥΛΙΑ 275 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΣΕ 6.000 ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Έξι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι θα αξιοποιήσουν τις τέσσερις νέες δράσεις μέσω ΕΣΠΑ, που ανακοίνωσε, σήμερα, Μ. Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη...


Οι δράσεις θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα και τα κονδύλια που θα αξιοποιηθούν είναι 275 εκατ. ευρώ.

Η υπουργός ανέφερε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν δύο ακόμη προγράμματα για νέους επιχειρηματίες, ενώ για το πακέτο των 28 δισ. ευρώ που είχε δοθεί ως βοήθεια στις τράπεζες, είπε ότι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Για τη πρώτη δράση, «μεταποίηση σε νέες συνθήκες», με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 200 εκατ, ευρώ και ύψος επενδυτικού σχεδίου από 40.000 μέχρι 200.000 ευρώ, οι ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ ατομικές επιχειρήσεις (βιβλία Β΄ και Γ΄ κατηγορίας) και συνεταιρισμοί που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους και τζίρο μέχρι 10 εκατ. ευρώ μπορούν να έχουν δημόσια επιχορήγηση 35%, 40% και 45% ανά γεωγραφική περιοχή.

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα είναι 4.500 και η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει στις αρχές Μαΐου.

Το πρόγραμμα αφορά σε επιχειρήσεις που θέλουν να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία και τη διοίκησή του, την παραγωγική τους διαδικασία, να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να εξασφαλίσουν λειτουργία με μεθόδους φιλικότερες προς το περιβάλλον, για ανάπτυξη καινοτομίας, εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και για να διατηρήσουν τη θέσεις απασχόλησης.

Όπως είπε η κυρία Κατσέλη, η διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι κριτήριο αξιολόγησης.

Η δεύτερη δράση, που αφορά στην «πράσινη επιχείρηση 2010», με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 30 εκατ. ευρώ, αφορά σε ύψος επενδυτικού σχεδίου από 30.000 μέχρι 200.000 ευρώ και αφορά και αυτό το πρόγραμμα τις ίδιες κατηγορίες επιχειρήσεων με το προηγούμενο και το ίδιο ύψος επιχορήγησης ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη.

Η εκτίμηση είναι ότι οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα ανέλθουν σε 600 και η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει μετά το Πάσχα.

Στόχος είναι η μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος μεταποιητικών επιχειρήσεων, η ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά «πράσινων» προϊόντων και υπηρεσιών, η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η μείωση του ελλείμματος κοινωνικής αποδοχής για τη μεταποιητική δραστηριότητα και η συμμόρφωση των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα με διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα.

Για το πρόγραμμα των «πράσινων υποδομών», που επίσης θα προκηρυχθεί μετά το Πάσχα και από το οποίο εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 100 επιχειρήσεις, αφορά σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διαχείρισης αποβλήτων και είναι ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ατομικές επιχειρήσεις (βιβλία Β΄ και Γ΄ κατηγορίας) και συνεταιρισμοί μέχρι 250 εργαζόμενους και με τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός της δημοσίας δαπάνης είναι 30 εκατ. ευρώ και το ύψος του επενδυτικού σχεδίου είναι από 300.000 - 2.500.000 ευρώ. Η δημόσια επιχορήγηση ανά γεωγραφική ζώνη είναι 30%, 35% και 40% για μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και 35%, 40% και 45% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Στόχοι του προγράμματος είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της απορρύπανσης βιομηχανικών αποβλήτων, η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων, η κάλυψη του ελλείμματος της χώρας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων και η επέκταση της δυναμικότητας της βιομηχανίας για την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών.

Η τέταρτη δράση, «ένδυση και υπόδηση: νέες προοπτικές», έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα είναι 350.

Η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει μετά το Πάσχα για επενδυτικά σχέδια 30.000 - 150.000 ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και 80.000 - 200.000 για μεσαίες επιχειρήσεις και η δημόσια επιχορήγηση ανά γεωγραφική ζώνη θα είναι 30% - 35% - 40% για μεσαίες επιχειρήσεις και 35% - 40% - 45% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Αφορά ΟΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, ατομικές (βιβλία Β΄ και Γ΄ κατηγορίας) που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους και με τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ.

Στόχοι του προγράμματος είναι η ενίσχυση της προβολής των προϊόντων των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά και ο αναπροσανατολισμός της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας, ενώ δίνει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις για ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομίας.
fimotro


Read more...

Αλλάζουν και πάλι το φορολογικό

Αυστηρά τεκμήρια για συνταξιούχους

Και νέες αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο προανήγγειλε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μπροστά στις πιέσεις που δέχεται από τους συναδέλφους του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στην Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχέδιου την Δευτέρα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών ακόμη πιο σκληρά τεκμήρια, που θα πιάνουν και τους συνταξιούχους με πολύ υψηλά εισοδήματα που προέρχονται από ακίνητα ή άλλες πηγές.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών «στην Επιτροπή θα ακούσουμε προτάσεις και θα κάνουμε αλλαγές, αρκεί να "υπακούουν" στο Κριτήριο κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αν και όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδειξαν πως συμφωνούν στην επέκταση των ταμειακών μηχανών, τέθηκε το ζήτημα της εξαίρεσης των αγροτών, καθώς στις λαϊκές αγορές θα φορολογούνται εις διπλούν, και ως παραγωγοί και ως πωλητές.

Να μην υποχωρήσει ούτε ένα βήμα στο θέμα της φορολόγησης της εκκλησίας ζήτησαν από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου οι βουλευτές καθώς συντηρούνται σενάρια για μείωση των συντελεστών και για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών που κάνει η εκκλησία για φιλανθρωπικό έργο

Τρέχουν για το ΕΤΑΚ


Τέλος, με κατεπείγουσα εγκύκλιο προς τις εφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ζητεί από τους προϊστάμενους των εφοριών να στείλουν μέχρι τις 30 Απριλίου όλα τα στοιχεία για τα ακίνητα των φορολογούμενων ώστε να ταχυδρομηθούν τα σημειώματα του ΕΤΑΚ για το 2009 και να δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, μέσω του οποίου θα υπολογιστεί (και θα εισπραχθεί) ο ΦΜΑΠ του 2010.

protothema.gr

Read more...

Παρέμβαση Γιώργου για τη 10χρονη Αφγανή

Εντολή στη Μαριλίζα να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο

Μέσα σε 20 λεπτά και μετά την πρωτοβουλία-έκκληση που πήρε το ΘΕΜΑ, ο πρωθυπουργός ευαισθητοποιήθηκε άμεσα και επικοινώνησε με την υπουργό Υγείας στην οποία έδωσε εντολή να συγκληθεί άμεσα ιατρικό συμβούλιο για να εκτιμήσει την κατάσταση της άτυχης μικρής Αφγανής.

Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να έρθουν στην Ελλάδα ειδικοί χειρουργοί οφθαλμίατροι για να βοηθήσουν τους έλληνες συναδέλφους τους και εφόσον οι έλληνες γιατροί το κρίνουν απαραίτητο, το κοριτσάκι να μεταφερθεί άμεσα σε ειδικό οφθαλμολογικό κέντρο του εξωτερικού. Όλα τα έξοδα νοσηλείας που θα απαιτηθούν θα καλυφθούν από το ελληνικό δημόσιο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός συνεχάρη το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και τον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 9,89 για την κίνησή τους να βοηθήσουν τη μικρή Αφγανή.

Νωρίτερα, το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και ο ραδιοφωνικός σταθμός ΘΕΜΑ 9,89 είχαν αναλάβει πρωτοβουλία και είχαν στείλει επιστολή προς την υπουργό Υγείας με την οποία αναλάμβαναν όλα τα έξοδα νοσηλείας και διαμονής στο εξωτερικό με σκοπό να σωθεί η όραση του κοριτσιού.

Ακολουθεί η σχετική επιστολή προς την υπουργό Υγείας:
protothema.gr

Read more...

Γέμισε το απουσιολόγιο στο «φροντιστήριο» του ΠΑΣΟΚ...


Από το http://www.topontiki.gr/


«Φροντιστήριο» για τη διαχείριση κρίσεων διάρκειας τεσσάρων ωρών, πραγματοποιήθηκε χθες στην Ιπποκράτους από τον καθηγητή του Χάρβαρντ Ρόναλντ Χάιφετζ για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στο σεμινάριο είχαν κληθεί από τον πρωθυπουργό όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη αλλά τελικά το απουσιολόγιο γέμισε όχι από αποβολές αλλά από απουσίες
Στο σεμινάριο συμμετείχαν οι Χ. Παμπούκης, Π. Γερουλάνος, Ι. Πανάρετος, Στ. Αρναουτάκης, Μιχ. Καρχιμάκης, Φ. Σαχινίδης και οι κυρίες Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Τίνα Μπιρμπίλη. Επίσης, επέστρεψαν και...

κάθισαν στα «θρανία» οι ευρωβουλευτές Στ. Λαμπρινίδης , Συλβάνα Ράπτη, Άννυ Ποδηματά, Γ. Σταυρακάκης , Σπ. Δανέλλης , ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης και μερικοί περιφερειάρχες.
Ο Παπανδρέου, ο οποίος αφού προλόγισε τον προσκεκλημένο του θυμωμένος από τις πολλές απουσίες δήλωσε προς τους παρόντες ότι: «Πολλοί μπορεί να προβληματίζονται από αυτή τη διαδικασία διαρκούς επιμόρφωσης επειδή νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα ή ότι έπειτα από κάποια ηλικία ο άνθρωπος δεν μπορεί να μάθει. Η γνώση όμως εξελίσσεται». Η μόνη λύση πάντως που απομένει στους αδικαιολόγητα απόντες είναι προσκομίσουν χαρτί γιατρού…



Read more...

Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής υπό τον κ. Πάγκαλο



Συνεδριάζει το βράδυ στις 19:99 στη Βουλή η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου.

Ένα από τα θέματα που έχει, επίσης, επιφορτισθεί ο κ. Πάγκαλος είναι η πληθώρα των Οργανισμών που επιβαρύνουν τις δημόσιες δαπάνες με τη λειτουργία τους.

Σε πρώτη φάση θα γίνει η καταγραφή και στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση με βάση την ανάγκη λειτουργίας τους με στόχο την δραστική μείωσή τους
nooz.gr

Read more...

Επίσκεψη Σαμαρά στο ΑΤ Πατησίων

Το Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την έξαρση της βίας που παρουσιάζεται στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Α. Σαμαράς ενημερώθηκε από το διοικητή του τμήματος Ιωάννη Σκόπα για την κατάσταση, με αφορμή και το τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά και τη δολοφονία ιδιοκτήτη ΠΡΟΠΟ και του εξέφρασε την ανησυχία του,κάνοντας λόγο για ελλιπή στελέχωση και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε τους χώρους του τμήματος, ενώ συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής,που είχαν έρθει για να δηλώσουν πως είχαν πέσει θύματα κλοπής.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για "ποτήρι που έχει ξεχειλίσει" και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα.

"Αθώοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάθε μέρα το δράμα της βίας. Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στους συμπολίτες μας που βιώνουν τη βία και στους αστυνομικούς που την παλεύουν",τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως όλοι έχουμε την ευθύνη μας, η κατάσταση, όμως, έχει φθάσει στο απροχώρητο και στο "μη παρέκει". "Φτάνει πια", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οπως και στην οικονομία, έτσι και στα θέματα ασφαλείας, η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων και την κάλεσε να αφήσει τις όποιες δικαιολογίες και να αναλάβει τις ευθύνες της.
nooz.gr

Read more...

Οι 17 παγίδες της φορολογικής δήλωσης

Σε 17 ανέρχονται τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι μισθωτοί και συνταξιούχοι στις φορολογικές τους δηλώσεις, όπως αυτά καταγράφηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίστηκαν από το υπουργείο- με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2009- και με εγκύκλιο προς τις Εφορίες ζητείται από τους εφοριακούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία αυτά, που πρέπει να διορθώνονται, προκειμένου οι δηλώσεις να αποστέλλονται μετά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την εκκαθάριση του φόρου. Συγκεκριμένα, οι συχνότερες περιπτώσεις λαθών, όπως αναγράφονται στην εγκύκλιο, είναι οι εξής:

1. Συμπλήρωση του αριθμού καταχώρησης στη δήλωση με δυσανάγνωστους χαρακτήρες, με αποτέλεσμα να μη συμφωνεί η τιμή του αριθμού καταχώρησης από το σύστημα TAXIS, με αυτή που πληκτρολογήθηκε.

2. Ο φόρος που αναλογεί σε εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες συμπληρώνεται στον κωδικό 917 που αφορά φόρο εισοδήματος Ζ' ψηφίσματος, αντί στον κωδικό 313.

3. Υπάρχει ένδειξη για υποβολή δήλωσης που αφορά αποβιώσαντα και δεν υπάρχει δηλωμένη σχέση στο Μητρώο μεταξύ αποβιώσαντος και κληρονόμου.

4. Έχουν συμπληρωθεί τόκοι για στεγαστικά δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας, τα οποία έχουν συναφθεί από 1/1/2003 και μετά, χωρίς να έχει συμπληρωθεί το συνολικό ποσό των δανείων στους κωδικούς 069-070 του πίνακα δαπανών.

5. Η επιφάνεια της κύριας κατοικίας είναι μεγαλύτερη από 200 τ.μ. και δεν έχουν συμπληρωθεί η Τιμή Ζώνης και το Έτος Έκδοσης Οικοδομικής Αδείας.

6. Οι επιφάνειες των δευτερευουσών κατοικιών (μη εξοχικής και εξοχικής) είναι μεγαλύτερες των 150 τ.μ. και δεν έχουν συμπληρωθεί οι Τιμές Ζώνης και το Έτος Έκδοσης Οικοδομικής Αδείας.

7. Έχουν συμπληρωθεί τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας στον πίνακα δαπανών και δεν έχουν μεταφερθεί σωστά τα ποσά στους κωδικούς 727-728 του πίνακα προσδιορισμού ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης.

8. Όταν τα τ.μ. της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερα των 120, οι κωδικοί 727-728 δεν συμπληρώνονται ΜΟΝΟ με τα ποσά των τόκων αλλά και με το ποσό που αντιστοιχεί στην αποπληρωμή του κεφαλαίου για τα πάνω από τα 120 τ.μ. της κατοικίας.

9. Δεν υπάρχει σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

10. Έχουν συμπληρωθεί κωδικοί που αφορούν δαπάνες για επισκευή και συντήρηση οικοδομών χωρίς να έχει συμπληρωθεί εισόδημα από ακίνητα.

11. Οι παρακρατηθέντες φόροι, που συμπληρώνονται στους κωδικούς 601-602, 603-604 και 605-606 και αφορούν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα, είναι μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.

12. Δεν συμπληρώνονται τα τ.μ. των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών, ενώ έχουν συμπληρωθεί τα λοιπά στοιχεία (ποσοστό συνιδιοκτησίας, μήνες).

13. Δηλώσεις εν διαστάσει συζύγων, στις οποίες δεν διαγράφεται ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου (ΠΡΟΣΟΧΗ ! Υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων μόνο με τα σταθερά στοιχεία καθενός).

14. Υπάρχουν συμπληρωμένα στοιχεία εκπροσώπου στη δήλωση χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο.

15. Υπάρχει ένδειξη στους κωδικούς 911 - 912 και δεν έχει συμπληρωθεί το Ειδικό Ενημερωτικό Δελτίο.

16. Έχουν συμπληρωθεί καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα αντίστοιχα ακαθάριστα έσοδα.

17. Ο υπόχρεος είναι γυναίκα και έχουν συμπληρωθεί κωδικοί - ποσά στη στήλη της συζύγου.

nooz.gr

Read more...

Η οργάνωση "Λάμπρος Φούντας" ανέλαβε την ευθύνη...


Η πρωτοεμφανιζόμενη, αντάρτικη ομάδα "Λάμπρος Φούντας" ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα που προκάλεσε το μακελειό, με τηλεφώνημα της στο τηλεφωνικό κέντρο της εφημερίδας Καθημερινή. "Δεν θέλαμε να σκοτώσουμε, εμείς βάλαμε τη βόμβα".

Στο ίδιο τηλεφώνημα ανέφεραν ότι...

...στο εξής θα χτυπάνε αμερικάνικες και ρώσικες πρεσβείες.

Η Αστυνομία ερευνά την εγκυρότητα του τηλεφωνήματος...

nonews-news


Read more...

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Αγανακτισμένοι πολίτες αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές τους για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία υπολειτουργούν, σε μία συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 18.30 έξω από το δημαρχείο της Κοζάνης...

Ο θάνατος, πριν από 13 ημέρες, του ηλικίας ενός έτους Γιάννη Μωυσιάδη, ο οποίος μεταφερόταν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο λόγω έλλειψης παιδιάτρου, έγινε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των πολιτών. Στα 1.250 ανέρχονται τα μέλη της ομάδας «Απαιτούμε πλήρη λειτουργία των Νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας» στο facebook, η οποία διοργανώνει την αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρία στην Κοζάνη.

Εξάλλου με αφορμή το θάνατο του βρέφους δημιουργήθηκε στο facebook η ομάδα «Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το θάνατο του μωρού, του 12μηνου Γιαννάκη» η οποία μέχρις στιγμής αριθμεί 5.900 μέλη.

«Είναι τραγικό γεγονός ότι η Δυτική Μακεδονία αποτελεί γκρίζα ζώνη στον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Είναι εξοργιστικό πολίτες που επωμίζονται φορολογικά βάρη και υποχρεώσεις να στερούνται στοιχειώδη δημόσια αγαθά, με πρώτο απ΄ όλα αυτό της ποιοτικής και δωρεάν δημόσιας υγείας. Συνεπώς η αυριανή εκδήλωση των πολιτών της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας είναι μια εκδήλωση που σκοπό έχει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση για την επιτακτική ανάγκη στελέχωσης των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της περιοχής με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό» επισημαίνει ο προεδρεύων της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας.

fimotro

Read more...

ANOIΓΕΙ ΠΑΛΙΟ 20ΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ


Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) η Ελλάδα ανοίγει πάλι ένα 20ετές ομόλογο που είχε εκδώσει παλιότερα και ζητά έως 1 δισ ακόμη στα επίπεδα απόδοσης της πρόσφατης έκδοσης (κουπόνι 5,9%)...

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, "η επανέκδοση αυτή έρχεται να εξομαλύνει τεχνικές ανωμαλίες σ' αυτό το σημείο της καμπύλης των ελληνικών ομολόγων".
fimotro


Read more...

MAΡΑΘΩΝΙΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, μία ημέρα μετά την έκδοση του επταετούς ομολόγου των 5 δισ. ευρώ, συζητήθηκαν στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο. Αυτή την ώρα συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου και το διαθεσμικό όργανο...

Σ' αυτό συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωποι του κόμματος, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Πάγκαλος, Παπουτσής, Ευθυμίου, Ραγκούσης και Λαμπρινίδης.

Το απόγευμα στις επτά θα συνεδριάσει στη Βουλή η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου.

/fimotro

Read more...

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΤΑΞΙ, ΦΟΡΤΗΓΑ, ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ


Ρεπορτάζ: Μαρία Λιλιοπούλου (απο ΕΘΝΟΣ)

Αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα του κλάδου των μεταφορών προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ξεκινά με διάλογο που ήδη πραγματοποιείται με τον κλάδο των φορτηγών Δ.Χ. εθνικών και διεθνών μεταφορών και των βυτιοφόρων...


Πριν από το καλοκαίρι αναμένεται να είναι έτοιμη η πρόταση του υπουργείου για τα φορτηγά, ενώ σε ό,τι αφορά τα ταξί θα προωθηθεί αλλαγή στον κανονισμό λειτουργίας τους, με ταυτόχρονη μελέτη της δημιουργίας πλαισίου για την ίδρυση εταιρειών.

Οπως μάλιστα επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, σε τηλεοπτικό σταθμό (Mega), «αμέσως μετά το Πάσχα θα συγκροτήσουμε διυπουργική Επιτροπή και θα ξεκινήσουμε ανοιχτό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε μέχρι το φθινόπωρο να έχουμε το νομοσχέδιο που θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή».

Σε ό,τι αφορά τους μεταφορείς, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά της, τονίζοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει διαβούλευση με τον κλάδο των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων: «Οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.

Πρωτοβουλίες
Πρέπει να πάρουμε σημαντικές πρωτοβουλίες, ώστε να ανοίξουν οι αγορές και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός» τόνισε ο κ. Ρέππας, ο οποίος σημείωσε ότι ήδη αναζητούνται τρόποι ώστε να διασφαλιστούν οι επενδύσεις, στις οποίες έχουν προβεί οι αυτοκινητιστές.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα και ο κ. Σαχινίδης τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί η δυνατότητα απόσβεσης του κόστους των αδειών που έχουν αγοραστεί.

Σε ό,τι αφορά τα ταξί, για τα οποία η κυβέρνηση προσανατολίζεται να μη δώσει νέες άδειες, ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στον εκσυγχρονισμό του κανονισμού λειτουργίας τους, ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν σύγχρονες εταιρείες με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.

Την ίδια στιγμή χωρίς δώρο θα γίνονται οι πασχαλινές μετακινήσεις με ταξί ύστερα από αίτημα των ίδιων των αυτοκινητιστών, που αποδέχθηκε το υπουργείο.

Ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία, δηλώνοντας ωστόσο κατηγορηματικά ότι ο κλάδος δεν θα λάβει την τρίτη δόση της αύξησης, η οποία απέρρεε από απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
«Πράσινο» για υδροπλάνα στα νησιά

Τη δημιουργία υδατοδρομίων για την κίνηση υδροπλάνων κυρίως σε νησιωτικές περιοχές με προβλήματα σύνδεσης ξεμπλοκάρει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ηδη έχει ξεκινήσει σχετική διαβούλευση στο Ιντερνετ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυσή τους. Στόχος του υπουργείου είναι η οριστική αδειοδότηση να μπορεί να γίνεται εντός 70 ημερών, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.

Παράλληλα το υπουργείο θα προχωρήσει και στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκτέλεση 21 νέων αεροπορικών δρομολογίων εκτός χωρών Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διέπονται από διακρατικές συμφωνίες.



Read more...

ΕΠΑΙΖΑΝ ΤΡΙΛΙΖΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ...;!!!



Πάνω από 50 λαξευμένα παιχνίδια στα δάπεδα και στα σκαλιά των ναών της Ακρόπολης εντόπισαν οι αρχαιολόγοι κατά τις εργασίες αναστήλωσης... Τα παιδία και τα μεγαλύτερα παιδία παίζει... παιδιόθεν και αρχαιόθεν. Και μάλιστα, εκείνα τα αρχαία παιδιά κάθε ηλικίας έπαιζαν (σημερινά) επιτραπέζια παιχνίδια στα σκαλιά και στα δάπεδα των ναών του Ιερού Βράχου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, οι αρχαίοι Αθηναίοι φαίνεται πως περνούσαν πολλές ώρες παίζοντας τρίλιζα, γουβίτσες και σκάκι στα σκαλιά του Παρθενώνα, όπως και στο δάπεδό του. Η Αθηνά και ο οίκος της ήταν κάτι πολύ δικό τους. Έτσι, χάραζαν στο δάπεδο και στα σκαλιά του παιχνίδια στρατηγικής και δεξιοτεχνίας. Το κακό είναι πως δεν μπορούμε να τα χρονολογήσουμε, «αφού τα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι διαχρονικά. Ξεκινούν από τα μυκηναϊκά χρόνια και φθάνουν μέχρι σήμερα». Πάνω από πενήντα είναι τα λαξευμένα παιχνίδια επάνω στο αρχαίο μάρμαρο που εντόπισαν αρχαιολόγοι κατά την αναστήλωση του Παρθενώνα, όπως διαβάζουμε στο Ενημερωτικό Δελτίο της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Και όταν το εργοτάξιο απομακρυνθεί, δεν αποκλείεται να βρούμε κι άλλα. Τη βόρεια πλευρά τη «χτυπούσε» ο καιρός. Επομένως, οι άνθρωποι προτιμούσαν τη δυτική και τη νότια, όπως διαπίστωσε η αρχαιολόγος Έλενα Καρακίτσου. Εχει καταγράψει 20 παιχνίδια στο δυτικό πτερό, 25 στο νότιο, 4 στο ανατολικό και 1 στο βόρειο. Αναγνώρισε, επίσης, τα είδη τους. Οπως σημειώνει, τα 47 παιχνίδια είναι δεξιοτεχνίας (τρόπας) και τα 3 πεσσείας (εννεάδας και διαγραμμισμού), δηλαδή στρατηγικής που παίζονταν με πεσσούς (πιόνια). Η τρόπα χρειαζόταν λαξευμένες τρύπες μέσα στις οποίες προσπαθούσαν οι δύο παίκτες να ρίξουν έναν αστράγαλο ή έναν καρπό. Ομοιο, δηλαδή, με τη σημερινή τρύπα (και λάκκα, γουβίτσα, ή λεφτοκάρυα). Η αρχαιολόγος θεωρεί πως τα παιχνίδια αυτά κατά πάσα πιθανότητα παίζονταν από ενηλίκους, καθώς θα ήταν δύσκολο σε παιδιά να χαράξουν το μάρμαρο. Ανάλογα λαξεύματα έχουν βρεθεί στο Ερέχθειο και στα Προπύλαια, όπως επίσης στον ναό του Ηφαίστου στο Θησείο και στο Πρόπυλο του Ιερού της Ελευσίνας. Ο διαγραμμισμός (σημερινό αντίστοιχό του η ντάμα) βρέθηκε χαραγμένος στο δυτικό πτερό του Παρθενώνα, ανάμεσα στον δεύτερο και τρίτο κίονα από Βορρά. Παιζόταν πάνω σε κάποιο πινάκιο ή άβακα με γεωμετρικά γραμμικά σχέδια. Όπως υπολογίζει η κ. Καρακίτσου, κάθε παίκτης είχε 16 πιόνια που παρέτασσε σε δύο σειρές με μία σειρά πίσω κενή και δύο κενές σειρές μπροστά που χώριζαν τα δύο αντίπαλα μέρη. Όπως και στην ντάμα, κάθε παίκτης προσπαθούσε να νικήσει τα αντίπαλα πιόνια και να οδηγήσει τα δικά του στην τελευταία γραμμή. Στον Παρθενώνα το συγκεκριμένο παιχνίδι παιζόταν πάνω σε 8Χ8 τετράγωνα (από κάθετες και οριζόντιες γραμμές).
fimotro.


Read more...

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΩΣ 20% ΤΟ 2018


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Μείωση έως και κατά 20% των συντάξιμων αποδοχών τους θα έχουν με το νέο σύστημα υπολογισμού όσοι συνταξιοδοτοτούνται ύστερα από 15-25 χρόνια δουλειάς. Το υπουργείο Εργασίας καταλήγει στους συντελεστές υπολογισμού ανταπόδοσης της σύνταξης... που θα ισχύσουν με το νέο σύστημα από το 2018. Οι συντελεστές με βάση τους οποίους θα υπολογίζονται οι συντάξιμες αποδοχές θα κλιμακώνονται από 1% έως 2%, ενώ ως πλατφόρμα υπολογισμού θα οριστούν αρχικά οι αποδοχές της τελευταίας δεκαετίας του εργασιακού βίου, στη συνέχεια η 15ετία και τελικά, το 2030, ολόκληρος ο εργασιακός βίος. Η σύνταξη θα ψαλιδιστεί κατά 5% εξαιτίας των μικρών συντελεστών, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες οι περικοπές θα αγγίξουν και το 20%.
Κερδισμένοι από το νέο σύστημα θα είναι όσοι έχουν χαμηλότερες αποδοχές τα τελευταία χρόνια του ασφαλιστικού βίου τους και εργαστούν πάνω από 35 χρόνια. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που θα δοθεί για διαβούλευση μετά το Πάσχα, για τις νέου τύπου συντάξεις προβλέπονται τα εξής:
Από το 2018, καθορισμός κοινής για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης βασικής σύνταξης, η οποία θα είναι σύνταξη γήρατος με τις ευνόητες βέβαια εξαιρέσεις (π.χ. βαρέα και ανθυγιεινά) και θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια, ανεξαρτήτως αν ο δικαιούχος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή αν έχει έστω και ένα ένσημο. Η βασική σύνταξη θα έχει προνοιακό χαρακτήρα και θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ποσό της βασικής σύνταξης εξαρτάται από τη σχετική πολιτική απόφαση κάθε κυβέρνησης και, προφανώς, από τον αριθμό των δικαιούχων.
Ανταποδοτική σύνταξη (από το 2018): Πρόκειται για τη σύνταξη που αναλογεί στον χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές. Ο επαναπροσδιορισμός του ύψους της δεν θα αποτελεί θέμα εισοδηματικής πολιτικής όπως σήμερα, αλλά θα καθορίζεται δίχως η κυβέρνηση να διαθέτει διακριτική ευχέρεια, με όρους τιμαριθμικούς και συνυπολογισμό των οικονομικών δυνατοτήτων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Ούτε ένα ένσημο δεν θα πηγαίνει χαμένο και ο εργαζόμενος με βάση αυτό το σύστημα θα καθίσταται φύλακας και συνδιαμορφωτής του επιπέδου της σύνταξής του. Βάση (χρόνος) υπολογισμού: Η δεκαετία ή δεκαπενταετία κατά την έναρξη εφαρμογής, το 2018, και το σύνολο του εργασιακού βίου προς τα τέλη της επόμενης δεκαετίας.
Μέτρα άμεσης εφαρμογής
Άλλα, άμεσης εφαρμογής μέτρα που θα προβλέπονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είναι τα εξής:
Ενιαίος φορέας διαχείρισης των αποθεματικών (αξίας 29,5 δισ. ευρώ συν τα κεφάλαια του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών).
Συνδιαχείριση των πόρων των κλάδων υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (μία και ενιαία διαπραγμάτευση για όλες τις προμήθειες του συστήματος).
Σύσταση Κέντρων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων (ΚΕΑ).
Θεσμοθέτηση παράλληλης ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν ασφαλιστεί από το 1993 (η πρόταση είναι το μέτρο αυτό να συμπεριλάβει και τους δημοσίους υπαλλήλους). Ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων που εργάζονται σε άλλες θέσεις εργασίας.
Απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.
Κεντρική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και εκσυγχρονισμός του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Αντικίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης.
fimotro


Read more...

ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΟΡΟΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΩΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...


Ρεπορτάζ : Λ. Σταυρόπουλος - Γρ. Τζιοβάρας
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


Με τη φράση «ανοίγουμε ταυτοχρόνως όλα τα μέτωπα», ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανήγγειλε χθες στη Βουλή νέο, συμπληρωματικό φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί ως τον προσεχή Ιούνιο με στόχο αλλαγές προς την κατεύθυνση της απλοποίησης και της κωδικοποίησης του φορολογικού συστήματος, καθώς και της αναμόρφω- σης των φορολογικών...
υπηρεσιών. Μιλώντας στην «πρεμιέρα» της επεξεργασίας του φορολογι- κού νομοσχεδί- ου από τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ανοικτός σε βελτιωτικές τροποποιήσεις που θα κατατείνουν σε περαιτέρω εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης, ενώ εμφανίστηκε αμετακίνητος στις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που προκαλεί την αντίδραση της Ιεραρχίας, εκπρόσωποι της οποίας θα παραστούν σήμερα στη Βουλή για να εκθέσουν τις αντιρρήσεις τους.
«Δεν υπάρχει καμιά υπαναχώρηση και καμιά διαφοροποίηση στη φορολόγηση της Εκκλησίας από τα αντίστοιχα νομικά πρόσωπα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι φορολογούνται με συντελεστές 3% για τα ακίνητα και 20% για τα μισθώματα «για τα οποία θα υπάρχουν εκπτώσεις για ένα μέρος των δαπανών τους».
Χαρακτηρίζοντας «επιτυχή» τον χθεσινό δανεισμό στον οποίο προχώρησε η κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις «κρίσιμες», όπως τις χαρακτήρισε, αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης, αλλά και στην απόφαση της ΕΚΤ να εξακολουθήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, για να προσθέσει: «Ας μη γελιόμαστε, όμως. Η ανάσα που μας δίνουν αυτές οι αποφάσεις δεν είναι η λύση στα προβλήματά μας. Η λύση δεν είναι άλλη από την απαρέγκλιτη και χωρίς ταλαντεύσεις τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης» .
Ο υπουργός χαρακτήρισε το συζητούμενο φορολογικό νομοσχέδιο «επανάσταση στο φορολογικό σύστημα», ενώ ανακοίνωσε ότι στις αμέσως επόμενες προγραμματισμένες δράσεις του οικονομικού επιτελείου είναι «η περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και της συναλλαγής των φορολογούμενων με αυτό μέσα από την επέκταση των ηλεκτρονικών συστημάτων, η αναμόρφωση των φορολογικών υπηρεσιών με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η ενσωμάτωση των βασικών διατάξεων στη φορολογική νομοθεσία» .

fimotro

Read more...

"ΑΛΜΥΡΗ" Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ...



Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Βαθιά το χέρι στην τσέπη του Ελληνικού Δημοσίου έβαλαν και χθες οι αγορές, απαιτώντας επιτόκιο 5,9% για να αγοράσουν επταετή ομόλογα και να δανείσουν στην Ελλάδα τα 5 δισ. ευρώ που ζητούσε. Παράλληλα, η επιλογή διάθεσης επταετών ομολόγων δεν φάνηκε να...
ενθουσιάζει την αγορά, όπως δείχνουν οι «μετρημένες» προσφορές που δεν ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για μια πολύ επιτυχημένη έκδοση, δεδομένου ότι η επταετία αποτελεί εξειδικευμένη διάρκεια», σχολιάζει στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Π. Χριστοδούλου, αναδεικνύοντας την ποιότητα των επενδυτών που προσείλκυσε η έκδοση, κυρίως ασφαλιστικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια και κεντρικές τράπεζες από την ευρωζώνη, ενώ τα hedge funds βρήκαν και πάλι κλειστή την πόρτα της Ελλάδας. Πάντως, τα 2 από τα 5 δισ. ευρώ καλύφθηκαν από ελληνικές τράπεζες. Ανάσα
Με την άντληση 5 δισ. ευρώ από τη χθεσινή έκδοση, το υπουργείο Οικονομικών παίρνει βαθιά ανάσα για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του Απριλίου, καθώς πλέον έχει ταμειακά διαθέσιμα 12,2 δισ. ευρώ και πρέπει να πληρώσει σε λήξεις ομολόγων τον Απρίλιο 12,5 δισ. ευρώ. Τα 300 εκατ. ευρώ που λείπουν δεν προβληματίζουν στο ελάχιστο καθώς θα καλυφθούν και με το παραπάνω στις επικείμενες επανεκδόσεις εντόκων γραμματίων το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα.
Το επόμενο κρίσιμο τεστ θα αφορά τα 11,1 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι λήξεις ομολόγων του Μαΐου. Το διάστημα Απρίλιος- Μάιος είναι το «βαρύτερο» δίμηνο του έτους καθώς αθροιστικά οι λήξεις φτάνουν τα 24 δισ. ευρώ, κάτι λιγότερο από το μισό του συνολικού δανειακού προγράμματος του έτους (54 δισ. ευρώ). Από τις αρχές του έτους, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής έκδοσης, έχουν αντληθεί ήδη 23,6 δισ. ευρώ.
Προβληματισμός
Τα χθεσινά δανεικά θα στοιχίσουν τόκους 295 εκατ. ευρώ τον χρόνο ή 2,065 δισ. ευρώ στην επταετία, έναντι 1,312 δισ. ευρώ που κοστίζουν ισόποσα δανεικά στη Γερμανία. Η σύγκριση με την προηγούμενη «έξοδο» του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές αναδεικνύει ομοιότητες και διαφορές οι οποίες προκαλούν αίσθηση, δεδομένου ότι έχουν μεσολαβήσει οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το σχέδιο βοήθειας από ευρωζώνη- ΔΝΤ και κυρίως οι ανακοινώσεις Τρισέ για την παράταση αποδοχής κρατικών ομολόγων ως ενέχυρο για τον δανεισμό τραπεζών και το 2011. Στις 3 Μαρτίου, με την απειλή χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας στον ορίζοντα και τις ελληνικές τράπεζες σε κατάσταση ασφυκτικών πιέσεων ρευστότητας, ο ΟΔΔΗΧ ζήτησε 5 δισ. ευρώ μέσω δεκαετών ομολόγων. Οι προσφορές που υπεβλήθησαν έφτασαν τα 15,5 δισ. ευρώ και τελικά αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 6,25% ή με καπέλο 300 μονάδων βάσης πάνω από το μέσο κόστος δανεισμού της ευρωζώνης. Στη χθεσινή έκδοση επταετών ομολόγων, ο ΟΔΔΗΧ ζήτησε τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντλήσει, ανάλογα με το αποτέλεσμα, υψηλότερα κεφάλαια. Οι προσφορές άγγιξαν τα 7 δισ. ευρώ και αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,9% ή με καπέλο 310 μονάδων βάσης πάνω από το μέσο κόστος δανεισμού της ευρωζώνης. Στελέχη της αγοράς ομολόγων σχολίαζαν χθες πως ο ΟΔΔΗΧ φάνηκε να ενδιαφέρεται περισσότερο να εξασφαλίσει επιτόκιο έστω και ελάχιστα χαμηλότερο από 6% για λόγους εντυπώσεων, παρά να εξασφαλίσει αθρόα προσέλευση επενδυτών, παρότι αναγνωρίζουν επίσης πως η επταετία αποτελεί «δύσκολη και ιδιαίτερη» έκδοση.
Η ψαλίδα των spreads
Στο μέτωπο των spreads στη δευτερογενή αγορά, το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις αποδόσεις ελληνικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων παραμένει άνω του 3% και εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί χρόνος και αυστηρή εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση. Το γεγονός πάντως πως το Ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να βρίσκει δανεικά στις αγορές, παρά το αλμυρό κόστος, απομακρύνει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός βοήθειας από ευρωζώνη- ΔΝΤ.
Με χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν σημείωσε πως «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όπως και κάθε άλλο μέλος μας, αλλά δεν είναι φανερό σήμερα πως η βοήθεια θα είναι απαραίτητη».
fimotro.
Read more...