Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

"ΑΛΜΥΡΗ" Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ...



Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Βαθιά το χέρι στην τσέπη του Ελληνικού Δημοσίου έβαλαν και χθες οι αγορές, απαιτώντας επιτόκιο 5,9% για να αγοράσουν επταετή ομόλογα και να δανείσουν στην Ελλάδα τα 5 δισ. ευρώ που ζητούσε. Παράλληλα, η επιλογή διάθεσης επταετών ομολόγων δεν φάνηκε να...
ενθουσιάζει την αγορά, όπως δείχνουν οι «μετρημένες» προσφορές που δεν ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για μια πολύ επιτυχημένη έκδοση, δεδομένου ότι η επταετία αποτελεί εξειδικευμένη διάρκεια», σχολιάζει στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Π. Χριστοδούλου, αναδεικνύοντας την ποιότητα των επενδυτών που προσείλκυσε η έκδοση, κυρίως ασφαλιστικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια και κεντρικές τράπεζες από την ευρωζώνη, ενώ τα hedge funds βρήκαν και πάλι κλειστή την πόρτα της Ελλάδας. Πάντως, τα 2 από τα 5 δισ. ευρώ καλύφθηκαν από ελληνικές τράπεζες. Ανάσα
Με την άντληση 5 δισ. ευρώ από τη χθεσινή έκδοση, το υπουργείο Οικονομικών παίρνει βαθιά ανάσα για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του Απριλίου, καθώς πλέον έχει ταμειακά διαθέσιμα 12,2 δισ. ευρώ και πρέπει να πληρώσει σε λήξεις ομολόγων τον Απρίλιο 12,5 δισ. ευρώ. Τα 300 εκατ. ευρώ που λείπουν δεν προβληματίζουν στο ελάχιστο καθώς θα καλυφθούν και με το παραπάνω στις επικείμενες επανεκδόσεις εντόκων γραμματίων το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα.
Το επόμενο κρίσιμο τεστ θα αφορά τα 11,1 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι λήξεις ομολόγων του Μαΐου. Το διάστημα Απρίλιος- Μάιος είναι το «βαρύτερο» δίμηνο του έτους καθώς αθροιστικά οι λήξεις φτάνουν τα 24 δισ. ευρώ, κάτι λιγότερο από το μισό του συνολικού δανειακού προγράμματος του έτους (54 δισ. ευρώ). Από τις αρχές του έτους, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής έκδοσης, έχουν αντληθεί ήδη 23,6 δισ. ευρώ.
Προβληματισμός
Τα χθεσινά δανεικά θα στοιχίσουν τόκους 295 εκατ. ευρώ τον χρόνο ή 2,065 δισ. ευρώ στην επταετία, έναντι 1,312 δισ. ευρώ που κοστίζουν ισόποσα δανεικά στη Γερμανία. Η σύγκριση με την προηγούμενη «έξοδο» του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές αναδεικνύει ομοιότητες και διαφορές οι οποίες προκαλούν αίσθηση, δεδομένου ότι έχουν μεσολαβήσει οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το σχέδιο βοήθειας από ευρωζώνη- ΔΝΤ και κυρίως οι ανακοινώσεις Τρισέ για την παράταση αποδοχής κρατικών ομολόγων ως ενέχυρο για τον δανεισμό τραπεζών και το 2011. Στις 3 Μαρτίου, με την απειλή χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας στον ορίζοντα και τις ελληνικές τράπεζες σε κατάσταση ασφυκτικών πιέσεων ρευστότητας, ο ΟΔΔΗΧ ζήτησε 5 δισ. ευρώ μέσω δεκαετών ομολόγων. Οι προσφορές που υπεβλήθησαν έφτασαν τα 15,5 δισ. ευρώ και τελικά αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 6,25% ή με καπέλο 300 μονάδων βάσης πάνω από το μέσο κόστος δανεισμού της ευρωζώνης. Στη χθεσινή έκδοση επταετών ομολόγων, ο ΟΔΔΗΧ ζήτησε τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντλήσει, ανάλογα με το αποτέλεσμα, υψηλότερα κεφάλαια. Οι προσφορές άγγιξαν τα 7 δισ. ευρώ και αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,9% ή με καπέλο 310 μονάδων βάσης πάνω από το μέσο κόστος δανεισμού της ευρωζώνης. Στελέχη της αγοράς ομολόγων σχολίαζαν χθες πως ο ΟΔΔΗΧ φάνηκε να ενδιαφέρεται περισσότερο να εξασφαλίσει επιτόκιο έστω και ελάχιστα χαμηλότερο από 6% για λόγους εντυπώσεων, παρά να εξασφαλίσει αθρόα προσέλευση επενδυτών, παρότι αναγνωρίζουν επίσης πως η επταετία αποτελεί «δύσκολη και ιδιαίτερη» έκδοση.
Η ψαλίδα των spreads
Στο μέτωπο των spreads στη δευτερογενή αγορά, το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις αποδόσεις ελληνικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων παραμένει άνω του 3% και εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί χρόνος και αυστηρή εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση. Το γεγονός πάντως πως το Ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να βρίσκει δανεικά στις αγορές, παρά το αλμυρό κόστος, απομακρύνει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός βοήθειας από ευρωζώνη- ΔΝΤ.
Με χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν σημείωσε πως «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όπως και κάθε άλλο μέλος μας, αλλά δεν είναι φανερό σήμερα πως η βοήθεια θα είναι απαραίτητη».
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: