Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

Η Ε.Ε. έκλεισε τον Ελληνικό Νηογνώμονα

Βόμβα για την Ελληνική Ναυτιλία

protothema.gr
Βόμβα πολλών μεγατόνων έσκασε στα θεμέλια της Ελληνικής Ναυτιλίας. Η ΕΕ με απόφασή της αναστέλλει τη λειτουργία του Ελληνικού Νηογνώμονα γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα πλοία αλλά ακόμη και στα πλοία της ακτοπλοϊας αλλά και τα αλιευτικά και τα 3.600 γιότ αφού «τα πιστοποιητικά κλάσης και κυβερνητικής πιστοποίησης που εκδόθηκαν ή θεωρήθηκαν μέχρι 30.08.2010 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης ή θεώρησής τους και πάντως όχι αργότερα από την 28.02.2011.»

Δηλαδή ακόμη και τώρα να έχουν ανανεωθεί τα πιστοποιητικά υπό ελληνική σημαία πλοίων μετά τον Φεβρουάριο του 2011 δεν θα ισχύουν και θα πρέπει οι πλοιοκτήτες να αναζητήσουν άλλον νηογνώμονα.

Πρόκειται για ένα θέμα που ήταν αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το οποίο είχε αρνητική κατάληξη με μεγάλες συνέπειες για την ελληνική ναυτιλία.

Την ίδια ώρα 130 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους σε μία περίοδο κρίσιμη οικονομικά.

Σε έγγραφό του προς τον Ελληνικό Νηογνώμονα ο Αρχηγός του ΛΣ, Αντιναύαρχος Αθ.Μπούσιος, που εκδόθηκε στις 27 Αυγούστου και αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr αναφέρει ότι «1. παύει να ισχύει η παράταση της κοινοτικής περιορισμένης αναγνώρισης που σας είχε χορηγηθεί και ως εκ τούτου αναστέλλεται μετά την 30.08.2010 και μέχρι τη λήψη απόφασης από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης του Οργανισμού σας.

2. Η αναστολή αφορά τα υπό Ελληνική σημαία πλοία που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Εθνικής Νομοθεσίας των διεθνών συμβάσεων καθώς και αυτών που υπάγονται στην Κοινοτική Νομοθεσία….

3. Συγκεκριμένα μετά την 30.08.2010 ισχύουν τα ακόλουθα:

α) Πιστοποιητικά κλάσης και κυβερνητικής πιστοποίησης που θα εκδοθούν ή θεωρηθούν ή παραταθούν στις 31.08.2010 και αργότερα δεν θα γίνονται δεκτά.

β) Τα πιστοποιητικά κλάσης και κυβερνητικής πιστοποίησης που εκδόθηκαν ή θεωρήθηκαν μέχρι 30.08.2010 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης ή θεώρησής τους και πάντως όχι αργότερα από την 28.02.2011.

4. Σε περίπτωση ζημιάς ή βλάβης πλοίου της παρ.2 της παρούσης ο Οργανισμός σας μπορεί να βεβαιώνει τη διατήρηση κλάσης και τη συνέχιση ισχύος των πιστοποιητικών αξιοπλοϊας που έχει εκδωσει για το χρονικό διάστημα της παραγράφου 3 (β) υπό την άμεση εποπτεία του ΚΕΕΠ.

5.Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά τους ενδιαφερόμενους συναλλασσόμενους με τον Οργανισμό σας.

6.Οι Λιμενικές Αρχές εσωτερικού εντέλλονται για την πιστή εφαρμογή της παρούσας.

7. Οι Περιφερειακές Διοικήσεις εντέλλονται όπως εποπτεύσουν την εφαρμογή της παρούσας από τα ΤΚΕΠ Λιμενικών Αρχών στην περιοχή δικαιοδοσίας τους ώστε να αποφευχθούν κατά το δυνατόν καθυστερήσεις στα δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων».

Read more...

Σκανδαλίδης για Περιφέρεια Αττικής...


ΜΟΝΟ στο PRESS-GR

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα του Κώστα Σκανδαλίδη έχει κερδίσει τις τελευταίες ώρες -ύστερα και από την αποψινή συνεδρίαση στο Μαξίμου- πάλι "πόντους" για υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Αττική.
Ο Αυτοδιοικητικός

Read more...

"Κλείδωσε" η Φώφη για την Αθήνα...


ΜΟΝΟ στο PRESS-GR

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε απόψε για τις δημοτικές εκλογές με τη συμμετοχή των Γ. Ραγκούση, Σ. Ξυνίδη, Θ. Τσούρα και Ρ. Βάρτζελη.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, "κλείδωσε" το όνομα της Φώφης Γεννηματά για το δήμο της Αθήνας.
Ο Αυτοδιοικητικός

Read more...

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Ξενογιαννακοπούλου και Γεννηματά


Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα συναντηθεί αύριο στις 11 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την υπουργό και την υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Φώφη Γεννηματά, αντίστοιχα, καθώς και με τον πρόεδρο και τα μέλη της Αντικαπνιστικής Επιτροπής.


i-reportergr.

Read more...

ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΜΑΝΤΕΛΗΣ


Aπο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline
Ενώπιον της εφέτη ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα η οποία διενεργεί την ποινική έρευνα για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens απολογήθηκε σήμερα ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρώην υπουργός Μεταφορών κ. Τάσος Μαντέλης...


Μετά το τέλος της απολογίας του υπήρξε διαφωνία μεταξύ του εισαγγελέα που πρότεινε την προσωρινή κράτηση του πρώην υπουργού, και της ανακρίτριας που πρότεινε περιοριστικούς όρους.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο για την τελική απόφαση. Ο κ. Μαντέλης λογοδοτεί για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αφορά χρηματικά ποσά που φέρεται να έλαβε ως «δώρο» από τη Siemens, το 1998 και το 2000.

Το συνολικό ποσό που φέρεται να έχει λάβει ήταν 450.000 μάρκα, το οποίο κατατέθηκε με έμβασμα σε ελβετική τράπεζα σε λογαριασμό που είχε ανοίξει ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενος πλέον του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης, με την κωδική ονομασία "Α. Ρόκος".

Read more...

ΠΑΣΟΚ: ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΓΡΙΦΟΣ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Aπο Enet.gr
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εσωτερικές διαβουλεύσεις και οι δημοσκοπήσεις που διενεργεί το ΠΑΣΟΚ μετρώντας την αποδοχή υποψηφίων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές...


Ανάμεσα στις υποψηφιότητες που «μετρώνται» για το Δήμο Αθηναίων είναι της Φώφης Γεννηματά καθώς και εκείνη του του κ. Καμίνη που έχει προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά.

Οι υποψηφιότητες για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος σημερινής μαραθώνιας σύσκεψης,στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, τους οποίους θα στηρίξει το κυβερνών κόμμα, σε ό,τι δε αφορά στο πολιτικό πλαίσιο, με το οποίο θα πορευθεί το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, αυτό οριστικοποιήθηκε στη σημερινή σύσκεψη, ενώ το κόμμα είναι έτοιμο να ανακοινώσει άλλες 60 έως 70 υποψηφιότητες δημάρχων, ανάμεσά τους και των υποψηφιοτήτων για την Αθήνα και την περιφέρεια Αττικής.

Σε κάθε περίπτωση, σε διάστημα επτά ή οκτώ ημερών, όλες οι υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ θα έχουν ανακοινωθεί. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κινήματος. Στη σημερινή σύσκεψη πήραν μέρος ο Γιάννης Ραγκούσης, yπουργος Εσωτερικών,ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ο Θανάσης Τσούρας, επικεφαλής της επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Στεφάνου, η διευθύντρια της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη, , ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος και η υπεύθυνη του τομέα επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη. Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Α' Αθηνών κ. Π. Οικονόμου εξέφρασε ενστάσεις για την υποψηφιότητα του Γ. Καμίνη.

"Δεν έχω καμία δυσκολία να πω ότι είναι μία καλή υποψηφιότητα. Γιατί όχι και ικανοποιητική, στο βαθμό που προτείνεται από κάποιον άλλο χώρο που έχει διάθεση συνεργασίας. Έχω τη μοναδική επιφύλαξη, η οποία δεν έχει σχέση ούτε με το πρόσωπο, ούτε με την προέλευση, αλλά με τα ανακλαστικά τα οποία θα έχει ο κύριος όγκος των δυνάμεων ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα να ανταποκριθεί θετικά και να ενεργοποιηθεί σε μια τέτοια κίνηση. Εγώ λέω ότι η μη προέλευσή του από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και η υπόδειξή του από άλλον κομματικό χώρο, αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει ορισμένα προβλήματα κυρίως στην εκλογιμότητα", είπε στον ραδιοσταθμό FLASH ο κ. Οικονόμου.

Αντίθετα, ο κ. Φ. Κουβέλης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν αποδέχθηκε μια υπερκομματική υποψηφιότητα. "Για το Δήμο Αθηναίων έχω κάνει την πρόταση για το Συνήγορο του Πολίτη μέχρι πρότινος, τον κ. Καμίνη. Μία υποψηφιότητα με χαρακτηριστικά υπερκομματικά, μία υποψηφιότητα η οποία προσδιορίζεται από την έντονη κοινωνική αναφορά και στο θεσμικό επίπεδο, και βεβαίως μία υποψηφιότητα η οποία είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει κομματικές αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις. Αναμένουμε. Και όποιοι απορρίψουν την πρόταση αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες και βεβαίως την υποχρέωση να δικαιολογήσουν στους πολίτες γιατί αρνήθηκαν μία πρόταση υπερκομματικού χαρακτήρα. Εν αναμονή της απόφασης που θα πάρουν από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ".

Read more...

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ...


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ-ΠΑΓΚΑΛΟΣ "ΚΑΘΑΡΙΣΑΝ" ΤΗΝ ΣΙΟΥΤΗ...
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο φαίνονται με την περίπτωση της παραίτησης της Βασιλικής Σιούτη από το γραφείο του πρωθυπουργού. Από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονη κινητικότητα. Στην πραγματικότητα την αποπομπή της γνωστής νομικής συμβούλου εισηγήθηκε ο...
Γιάννης Ραγκούσης (μαζί του συμφωνούσε και ο Θ. Πάγκαλος). Ξέρει ότι όταν και εφόσον αναλάβει το (υπερ) υπουργείο προεδρίας θα έχει δίπλα του ένα τσούρμο ανθρώπους τους οποίου επέλεξε ο Χ. Παμπούκης. Επί της ουσίας δηλαδή ήταν το πρώτο μήνυμα προς τον Παμπούκη πριν τον επικείμενο ανασχηματισμό...

Read more...

Φουρτούνα στο Πολεμικό Ναυτικό

Τρίτη παραίτηση υποναυάρχου μέσα σε 4 μήνες!

protothema.gr
Σε φουρτουνιασμένη θάλασσα πορεύεται το Πολεμικό Ναυτικό όπως αποδεικνύεται από την σημερινή- τρίτη κατά σειρά σε διάστημα τεσσάρων μηνών- οικειοθελή αποχώρηση ακόμη ενός ανωτάτου αξιωματικού του ΓΕΝ.
Η είδηση της παραίτησης του μάχιμου υποναυάρχου Αντώνη Παπαϊωάννου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο Πεντάγωνο.

Κι αυτό διότι ο υποναύαρχος Παπαϊωάννου δεν ήταν ένας τυπικός αξιωματικός της σειράς, από εκείνους που ανελίσσονται στα ανώτατα αξιώματα χωρίς να έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο Ναυτικό. Αντιθέτως, ο παραιτηθείς υποναύαρχος μπορεί να χαρακτηριστεί κυριολεκτικά σαν ένας «μπαρουτοκαπνισμένος» αξιωματικός. Με θαλάσσια υπηρεσία στα πολεμικά πλοία «Κανάρης», «Θεμιστοκλής», «Σπέτσαι», είχε διατελέσει διοικητής της δεύτερης μοίρας φρεγατών, ενώ το διάστημα 2008 - 2009 ήταν ο πρώτος τακτικός Διοικητής της πρώτης ναυτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ονομασία «ATALANTA», στην περιοχή ανοικτά της Σομαλίας για την αντιμετώπιση της πειρατείας, αποσπώντας τα εύσημα της διεθνούς κοινότητας.

Από τις αρχές του Ιουνίου, ο υποναύαρχος Παπαϊωάννου ήταν ο διευθυντής του κλάδου Πόρων στο ΓΕΕΘΑ, θέση από την οποία παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά σήμερα 30η Αυγούστου.

Συμπτωματικά και ο προηγούμενος επικεφαλής της ίδιας υπηρεσίας του ΓΕΕΘΑ είχε υποβάλλει την παραίτησή του στις 30 Απριλίου, αντιδρώντας στα υποτιμητικά σχόλια που είχε εξαπολύσει συλλήβδην εναντίον όλων των στρατιωτικών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Επρόκειτο για τον υποναύαρχο Στέλιο Φενέκο, ο οποίος είχε υποβάλλει την παραίτησή του από τις ένοπλες δυνάμεις διαμαρτυρόμενος για την «απολυταρχική» -όπως είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος τη- συμπεριφορά του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου να αποκαλέσει τους στρατιωτικούς «αυτιστικούς» και «γραφειοκράτες».
Η τρίτη (δεύτερη κατά σειρά) παραίτηση ήταν αυτή του επίσης υποναυάρχου Κωνσταντίνου Γκιώνη, διευθυντή εξοπλισμών του ΓΕΝ, με πιθανή αιτία για την οικειοθελή αποχώρησή του την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων που γέρνουν.
Το «κίνημα» παραιτήσεων των ναυάρχων του Πολεμικού Ναυτικού αναδεικνύει τη δυσαρέσκεια των ανωτάτων αξιωματικών για πολλούς από τους χειρισμούς της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου.
Στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ψιθυρίζεται ότι τα ανώτατα στρατιωτικά συμβούλια έχουν υποβαθμιστεί και απλώς επικυρώνουν προειλημμένες αποφάσεις.

Κάτι αντίστοιχο εικάζεται ότι συνέβη και στην περίπτωση του υποναυάρχου Παπαϊωάννου, ο οποίος έλαβε το νομοσχέδιο περί ιεραρχίας και προαγωγών από την ηγεσία του Πενταγώνου στην τελική του μορφή, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωσή του! Με απλά λόγια, ο παραιτηθείς διευθυντής στον κλάδο Πόρων του ΓΕΕΘΑ δεν είχε καν το περιθώριο να εκφράσει σχόλια ή παρατηρήσεις για μια σημαντική παρέμβαση η οποία τυπικώς θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας και διαβούλευσης με τους στρατιωτικούς.

Μία από τις παράπλευρες συνέπειες της παραίτησης του υποναυάρχου Παπαϊωάννου είναι ότι το ανώτατο ναυτικό συμβούλιο θα λειτουργεί με κενές δύο θέσεις υποναυάρχων. Κι αυτό διότι δεν υπάρχουν αξιωματικοί στο βαθμό του αρχιπλοιάρχου με τα τυπικά προσόντα που να επιτρέπουν την προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό!
Read more...

Συγκεχυμένο το τοπίο με τον ανασχηματισμό

Πάγκαλος και Βενιζέλος τα ερωτηματικά

protothema.gr
Mεγαλώνει η ασάφεια, παρά ξεκαθαρίζονται τα πράγματα ενόψει των επικείμενων αλλαγών στη δομή και στα πρόσωπα της κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναζήτηση νέων ρόλων και νέων ισορροπιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης οδηγεί το Μέγαρο Μαξίμου σε σκέψεις ακόμη και να κάνει τις αλλαγές σε δύο χρόνους: Κατ’ αρχήν την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός να προχωρήσει μόνο στις αναπληρώσεις των κενών που θα δημιουργηθούν από το γεγονός ότι ορισμένοι υπουργοί και υφυπουργοί θα είναι υποψήφιοι στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και στην κάλυψη κάποιων ακόμη κενών, που έχουν εντοπιστεί στην κυβέρνηση.

Η δεύτερη δόση των ριζικών αλλαγών εξετάζεται τώρα μήπως μετατεθεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου, προκειμένου όχι μόνο να προετοιμαστούν καλά οι νέες δομές, αλλά κυρίως να πειστούν τα πρόσωπα για τους νέους ρόλους, που καλούνται να αναλάβουν. Ωστόσο το πιθανότερο σενάριο εξακολουθεί να είναι οι αλλαγές να γίνουν όλες πριν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τον προβληματισμό για το χρόνο των αλλαγών τον πυροδότησε αφενός μεν η δημόσια αντίδραση του αντιπροέδρου Θεόδωρου Πάγκαλου που δήλωσε (στη Realnews) ότι δεν θα δεχθεί «καπέλο» τον Γιάννη Ραγκούση παρότι τον αγαπά, όπως είπε, αφετέρου οι έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο, που απαιτούν χρόνο. Υπάρχει για παράδειγμα η σκέψη να μετακινηθεί από το υπουργείο Άμυνας ο Ευάγγελος Βενιζέλος και να αναλάβει ρόλο συντονιστή στον κύκλο των οικονομικών υπουργείων, υπεύθυνος για την ανταπόκριση της χώρας στην δημοσιονομική προσαρμογή, που απαιτεί το μνημόνιο, αλλά και για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Η σκέψη αυτή εκφράζεται αφενός για να ενισχυθεί η κυβέρνηση, ενόψει των μεγάλων κοινωνικών συγκρούσεων και των νέων επώδυνων πολιτικών, που πιθανόν να εφαρμόσει και αφετέρου για να βρεθεί μία θέση για τον κ. Πάγκαλο (το υπουργείο Άμυνας) εφόσον η προοπτική «συγκατοίκησής» του με τον κ. Ραγκούση στο ρόλο των συντονιστών του κυβερνητικού έργου δεν είναι εφικτή.

Read more...

Εμπλοκή στη Δυτική Ελλάδα...


Από το http://bonitsapress.blogspot.com/

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ: Εμπλοκή έχει σημειωθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον νυν νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλο, ο οποίος φερόταν ως φαβορί... για την υποψηφιότητα της Περιφέρειας.
Ο κ. Κατσικόπουλος όμως κλήθηκε στην Ιπποκράτους την περασμένη Πέμπτη και του ζητήθηκε να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Πατρέων, μετά το κενό που άφησε η οικειοθελής αποχώρηση του δημάρχου Ανδρέα Φούρα. Ο κ. Κατσικόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε αρχικά, αλλά...
η Ιπποκράτους δεν του αφήνει περιθώρια επιλογής. Αν δεν δεχθεί την υποψηφιότητα για τον δήμο, δεν θα λάβει χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση που δεν είναι τελικά ο κ. Κατσικόπουλος υποψήφιος περιφερειάρχης, η υποψηφιότητα θα δοθεί ή στον υφυπουργό Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρα ή στον νυν νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Ευθ. Σώκο.

Read more...

Νέα βάρη στα ακίνητα ...Νέα βάρη έρχονται στα ακίνητα. Ο... σεισμός από την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα προκαλέσει... τσουνάμι εννέα πρόσθετων επιβαρύνσεων οι οποίες θα επιφέρουν άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αγορά ακινήτων.Εντός του Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσουν για το τελικό ύψος της...
αύξησης των αντικειμενικών αξιών, που σύμφωνα με πληροφορίες θα φθάσει τουλάχιστον στο 30% κατά μέσο όρο.
Νέα βάρη στα ακίνητα

Η αύξηση αυτή θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2011 και οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους, σύμφωνα και με τις επιταγές του μνημονίου. Ομως, η άνοδος των αντικειμενικών θα επιφέρει την αυτόματη αύξηση εννέα φόρων και τελών που βαρύνουν τα ακίνητα, καθώς υπολογίζονται με βάση τις εκάστοτε αντικειμενικές αξίες. Ειδικότερα, οι επιβαρύνσεις αφορούν:

* Τον ΦΠΑ ο οποίος επιβάλλεται στις νεόδμητες οικοδομές.
* Τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (αντικατέστησε το ΕΤΑΚ).
* Τον φόρο μεταβίβασης.
* Τον φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
* Τον φόρο εισοδήματος με την υπαγωγή των ακινήτων στα νέα τεκμήρια διαβίωσης.
* Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).
* Το τέλος και τα δικαιώματα που καταβάλλονται σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους.
* Τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου.
* Τον φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων.

Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το υπουργείο προσδοκά έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Με τις συνεπακόλουθες αυξήσεις των υπόλοιπων φόρων και τελών, τα πρόσθετα έσοδα υπολογίζονται στα 100 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 500 εκατ. ευρώ.

Και αυτή θα είναι μόνο η πρώτη... δόση καθώς το 2012 θα έλθει και νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών -μέτρο που προβλέπεται στο μνημόνιο- με στόχο την είσπραξη επιπλέον 200 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Μπορεί οι αντικειμενικές να παραμένουν σταθερές από το 2007, αλλά η αύξησή τους στην παρούσα φάση και το ντόμινο επιβαρύνσεων θεωρείται βέβαιο πως θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων η οποία βρίσκεται σε έντονα πτωτική πορεία την τελευταία διετία.

Η προεργασία για την αύξηση των τιμών έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών με την καταγραφή των εμπορικών τιμών, ενώ το σχέδιο προβλέπει αυξήσεις δύο «ταχυτήτων». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις θα είναι χαμηλότερες ή και μηδενικές στις «ακριβές» περιοχές που οι αντικειμενικές έχουν πλησιάσει τις εμπορικές. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα γίνουν στην περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει σημαντικά η ψαλίδα μεταξύ των δύο τιμών. Αυτό παρατηρείται κυρίως στις «φθηνές» περιοχές.

Σημαντικές αποκλίσεις
Η σύγκριση μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών κατά περιοχή δείχνει σημαντικές αποκλίσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 200%. Στο υπουργείο εκτιμούν ότι η προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών στις αγοραίες θα μπορέσει να φέρει στην επιφάνεια «μαύρα» εισοδήματα τα οποία διαφεύγουν τη φορολόγηση.

Μετά τις αυξήσεις σε δύο... δόσεις (το 2011 και το 2012) με στόχο την εξίσωση, θα καθιερωθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών τιμών στις αγοραίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τις εξελίξεις στην κτηματαγορά.

ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΕΟΔΜΗΤΑ - ΝΕΟΣ ΦΑΠ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΤΑΚ
Το «τσουνάμι» επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία

Ντόμινο αυξήσεων αναμένεται να προκαλέσει σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών. Πιο αναλυτικά θα επιβαρύνει:

1. Τον ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες. Σε κάθε περίπτωση πώλησης νεόκτιστου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας, που δεν προορίζεται για πρώτη κατοικία, η τελική τιμή πώλησης επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23%, ο οποίος υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας του πωλούμενου ακινήτου.

2. Τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε φορολογούμενους που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ. Ο ΦΑΠ (αντικατέστησε το ΕΤΑΚ) επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως 1% στη συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεων οικοπέδων εφόσον ξεπερνά το όριο των 400.000 ευρώ. Πολλοί φορολογούμενοι με ακίνητα των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία είναι σήμερα χαμηλότερη των 400.000 ευρώ και συνεπώς απαλλάσσονται από τον φόρο ενδέχεται με τις αυξήσεις των αντικειμενικών να κληθούν να πληρώσουν.

3. Τον φόρο μεταβίβασης. Υπολογίζεται με συντελεστή 10% για το τίμημα της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου πάνω από τις 20.000 ευρώ. Επιπλέον θα έχουμε επιβαρύνσεις και για την πρώτη κατοικία η οποία σήμερα είναι αφορολόγητη έως του ποσού των 200.000 ευρώ για τον άγαμο και των 250.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο. Μετά το αφορολόγητο επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 10% επί της αντικειμενικής.

4. Τον φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Και εδώ υπάρχουν αφορολόγητα όρια κατά περίπτωση και στη συνέχεια οι πράξεις φορολογούνται με συντελεστές από 1% έως και 20%, ανάλογα και με τον βαθμό συγγένειας.

5. Τον φόρο εισοδήματος με βάση τα νέα τεκμήρια. Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν κατοικίες σε περιοχές στις οποίες σήμερα η αντικειμενική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο είναι κατά τι χαμηλότερη των 2.800 ευρώ, αναμένεται να επιβαρυνθούν με «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» αυξημένες κατά 40% σε κάθε περίπτωση κατά την οποία η νέα αντικειμενική αξία ανά τ.μ., η οποία θα προκύψει μετά την αύξηση που θα επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών, είναι μεγαλύτερη από το όριο των 2.800 ευρώ.

6. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ. Υπολογίζεται με συντελεστές 0,025% έως 0,035% επί του γινομένου που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας ανά τετραγωνικό μέτρο, επί τα τετραγωνικά μέτρα και επί τον συντελεστή παλαιότητας.

7. Την κατάρτιση των συμβολαίων. Τα τέλη και τα δικαιώματα υπέρ δικηγόρων και συμβολαιογράφων υπολογίζονται με συνολικό συντελεστή 1,5%-2% περίπου επί της αντικειμενικής αξίας κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

8. Τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου. Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου, το δικαίωμα του αμίσθου υποθηκοφύλακα ισούται με 0,3% επί της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο αξίας.

9. Τον φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων. Τα ποσά των μισθωμάτων δεν μπορεί να δηλώνονται χαμηλότερα από το 3,5% της αντικειμενικής αξίας των ενοικιαζόμενων ακινήτων.

Κώστας Τσαχάκης ΕΘΝΟΣ.


Read more...

Πρόστιμα και αυτόφωρο για τους παραβάτες καπνιστές ανάκληση αδειών για τους παραβάτες επιχειρηματίες...


Ακόμη και με την απειλή του Αυτόφωρου, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι τους προσεχείς μήνες οι καπνιστές που αρνούνται να συμμορφωθούν με το νέο νόμο της καθολικής απαγόρευσης καπνίσματος, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την...

...ερχόμενη Τετάρτη.

Οπως έγινε σήμερα σαφές, από την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο νόμος προβλέπει πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους καισε όλους τους χώρους εργασίας.

Ο πρώτος μήνας θα λειτουργήσει ως "περίοδος χάριτος", καθώς θα γίνονται μόνο συστάσεις, οι οποίες όμως, αξίζει να σημειωθεί, ότι θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, εφόσον μια επιχείρηση ή ένας καπνιστής "υποτροπιάσουν" αργότερα και το φαινόμενο επαναληφθεί.

Τα πρόστιμα στους υπεύθυνους διαχείρισης για την εφαρμογή του νόμου, είτε αυτοί είναι καταστηματάρχες, είτε υπεύθυνοι χώρων εργασίας, όπως οι διευθυντές επιχειρήσεων και εταιρειών, ή άλλοι, θα κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ.

Εγινε, ωστόσο, ξεκάθαρο ότι μετά την τέταρτη υποτροπή, τα καταστήματα θα "σφραγίζονται" προσωρινά για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη, θα γίνεται
οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Στους καπνιστές, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ, ενώ όσοι έχουν να αναφέρουν πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες που αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου, θα μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο νούμερο 1142.

«Πήγαμε στο ήμισυ τα πρόστιμα, γιατί αυτό είναι πιο λογικό, καθώς πιο εύκολα επιβάλλονται και εισπράττονται», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Υγείας
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Οι καπνιστές που θα αρνηθούν να εφαρμόσουν το μέτρο, δεν αποκλείεται να έρθουν αντιμέτωποι ακόμη και με το Αυτόφωρο εκτιμούν οι υπεύθυνοι, καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Η εφαρμογή των μέτρων θα εποπτεύεται από το Λιμενικό Σώμα, τη δημοτική αστυνομία, την αστυνομία, αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες των νομαρχιών και των δήμων.
BHMA


Read more...

ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ WALL STREET O OTE...


Την πρόθεσή του να υποβάλει αίτηση για αποχώρηση από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) γνωστοποίησε εγγράφως η δοιήκηση του ΟΤΕ. Ο OTE σκοπεύει να υποβάλει τη Φόρμα 25 στην Αμερικάνικη Επιτροπή ΚεφαλαιαγοράςSEC») κατά τις 9 Σεπτεμβρίου και αναμένει η αποχώρηση από το NYSE να...
αρχίσει να ισχύει κατά τις 20 Σεπτεμβρίου. Σε συνέχεια της αποχώρησης από το NYSE και έχοντας καλύψει τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό των υποχρεώσεων αναφοράς στο πλαίσιο της ισχύουσας Αμερικάνικης Νομοθεσίας, ο ΟΤΕ σκοπεύει να υποβάλει μία πιστοποίηση Φόρμας 15F στην Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς («SEC») τερματίζοντας με αυτό το τρόπο την εγγραφή των μετοχών του. Ο ΟΤΕ σκοπεύει να διατηρήσει πρόγραμμα «Level I ADSs» το οποίο θα επιτρέπει στους επενδυτές να κάνουν πράξεις με τα ADSs του ΟΤΕ στην αγορά OTC (Over the counter). Ένα ADS αναλογεί σε 0,5 μετοχές ΟΤΕ. Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Μαΐου 2010, ο ΟΤΕ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του για έξοδο από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και για τερματισμό των υποχρεώσεων του αναφοράς στο πλαίσιο της σχετικής Αμερικανικής Νομοθεσίας (US Securities Exchange Act of 1934). Ο ΟΤΕ θα ενημερώνει τους επενδυτές σχετικά με εξελίξεις που αφορούν στη διαδικασία αποχώρησης από το NYSE αλλά και στον τερματισμό των υποχρεώσεων του αναφοράς στο πλαίσιο της σχετικής Αμερικανικής Nομοθεσίας.
Read more...

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΩΡΑ ΕΝΟΨΕΙ ΔΕΘ...


Σύσκεψη με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη έχει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εν όψει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για την πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο επίκεντρο το πολιτικο-ιδεολογικό πλαίσιο αναφοράς του...
ΠΑΣΟΚ, στη μετά ΔΝΤ εποχή, καθώς και η ρύθμιση διαδικαστικών θεμάτων για την επέτειο της 3η Σεπτέμβρη (36 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος), τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, τη ΔΕΘ καθώς επίσης τις επικείμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Read more...

ΜΕΝΕΙ ΣΤΗ Ν.Δ. ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟ


«Λήξαν» θεωρείται το θέμα που προέκυψε μεταξύ της Έλσας Παπαδημητρίου και της Ρηγίλλης, σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η βουλευτής στις προσεχείς εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. «Θα στηρίξω την κομματική επιλογή στην Πελοπόννησο», δήλωσε η βουλευτής Αργολίδας της Ν.Δ., μετά τη συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά, που...
έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της Ν.Δ. Εξερχόμενη της Ρηγίλλης, η κ. Παπαδημητρίου δήλωσε: «Εγώ αισθάνθηκα ότι δεν είχα ποτέ καμία ένταση με όσα είπα, και απ’ ό,τι προσέλαβα από την κουβέντα που είχα με τον πρόεδρο ούτε εκείνος είχε». Όσον αφορά την υποψηφιότητα του Δημήτρη Δράκου στην περιφέρεια Πελοποννήσου, η κ. Παπαδημητρίου δήλωσε ότι στηρίζει την κομματική επιλογή «αναγιγνώσκοντας πάντα με ρεαλισμό τα τεκταινόμενα». Έβαλε, έτσι, τέλος στη φημολογία που είχε αναπτυχθεί περί στήριξης της υποψηφιότητας του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Τατούλη στην ίδια Πελοποννήσου. Ερωτηθείσα, τέλος, αν θα παραμείνει στη Νέα Δημοκρατία, η βουλευτής ξεκαθάρισε: «Εγώ είμαι ΝΔ. Νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να διώξει εμένα».
Read more...

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


Την παραίτησή της, «για λόγους ευθιξίας», υπέβαλε σήμερα η νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γλυκερία Σιούτη...


Η παραίτηση της συνεργάτιδας του Γιώργου Παπανδρέου έρχεται μετά το θόρυβο που προκλήθηκε σχετικά με την πρόσληψη του δικηγόρου Άγγελου Χασαπόπουλου ως επιστημονικού συνεργάτη στο πρωθυπουργικό γραφείο, χωρίς να έχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.

Η πρόσληψή του είχε προταθεί από τη νομική σύμβουλο του πρωθυπουργού, καθηγήτρια Γλυκερία Σιούτη. Σε ανακοίνωσή που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρεται ότι, παρότι για τους μετακλητούς υπαλλήλους δεν απαιτείται η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, «δεν θα ολοκληρωθεί για λόγους δεοντολογίας η διαδικασία πρόσληψης του κ. Χασαπόπουλου». Παράλληλα, γίνεται γνωστό ότι η κ. Σιούτη «υπέβαλε την παραίτησή της για λόγους ευθιξίας».

Ο πρωθυπουργός έκανε την παραίτηση δεκτή και «την ευχαρίστησε για τις μέχρι τώρα υπηρεσίες της». Με αφορμή τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα για το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου και τον αριθμό των συνεργατών του που έχουν προσληφθεί σε αυτό, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού διευκρινίζει ότι:
- Οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας μετακλητών υπαλλήλων στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ανέρχονταν σε 105. Αυτές αυξήθηκαν πρόσφατα κατά 20, προκειμένου να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες
. - Από το σύνολο των θέσεων αυτών, μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί μόνον οι 72, εκ των οποίων, οι 45 είναι αποσπασμένοι και οι 27 μετακλητοί υπάλληλοι. «Είναι σαφές ότι η προβλεπόμενη στελέχωση των υπηρεσιών του γραφείου του Πρωθυπουργού στην Ελλάδα είναι ποσοτικά κατά πολύ υποδεέστερη από αυτή που ισχύει σε άλλες χώρες με παρόμοιο μέγεθος και επίπεδο ανάπτυξης», σχολιάζει το γραφείο του Γ. Παπανδρέου.

Σχετικά με την ανάθεση καθηκόντων συμβούλου του πρωθυπουργού, στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Tommaso Padoa Schioppa, το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει ότι «είναι αναγκαίο να σημειωθεί ότι ο κ. Schioppa, σε αντίθεση με όσα έχουν κατά καιρούς αναφερθεί από ΜΜΕ, δεν δέχθηκε οποιαδήποτε αμοιβή και αυτό παρά τη δυνατότητα που παρέχει η σχετική διάταξη του νόμου».

«Όλα έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται "στο φως της ημέρας" και είναι πάντα συνεπή με τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με την οργάνωση των υπηρεσιών που υποστηρίζουν το γραφείο του και την αποτελεσματική λειτουργία της Κυβέρνησης. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Read more...

ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ 'ΣΑΦΑΡΙ' ΓΙΑ 25 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ 4 ΜΗΝΕΣ


Ρεπορτάζ: Μαρία Βουργάνα
(απο ΕΘΝΟΣ)
Τετράμηνο φοροεισπρακτικό «σαφάρι» σε εκατομμύρια φορολογουμένους αρχίζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να γεμίσει με «ζεστό» χρήμα τα δημόσια ταμεία...


Σύμφωνα με το πρόγραμμα είσπραξης εσόδων της τρόικας και τον φετινό προϋπολογισμό, το υπουργείο πρέπει να εισπράξει 25 δισ. έως το τέλος του έτους για να πιάσει τον αναθεωρημένο στόχο των 53,7 δισ. ευρώ.Στο... «σαφάρι» για την επίτευξη του στόχου αλλά και με τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των εσόδων του Αυγούστου να μην είναι θετικά, το οικονομικό επιτελείο έρχεται να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο άμεσης ανάγκης.

Το σχέδιο τόνωσης των εσόδων προβλέπει αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ με τη δημιουργία πέντε νέων ειδικών ομάδων δράσης, γνωστών και ως «ράμπο», για τα υψηλά εισοδήματα, την επώνυμη φοροδιαφυγή και τους οφειλέτες του Δημοσίου, επιτάχυνση της αποστολής των εκκαθαριστικών για τον φόρο εισοδήματος, το ΕΤΑΚ του 2009 αλλά και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για το 2010, εντατικοποίηση των ελέγχων στους ελεύθερους επαγγελματίες και κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων για οφειλές προς το Δημόσιο. Τα «ραβασάκια» που θα ταχυδρομηθούν μέχρι το τέλος του έτους αφορούν: 1 Τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Μέχρι σήμερα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει εκκαθαρίσει 3.579.042 δηλώσεις, από το σύνολο των 5,5 εκατ. δηλώσεων. Ο μεγαλύτερος όγκος των εκκαθαριστικών που απομένουν αναμένεται το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 500.000 φορολογούμενοι που θα λάβουν με σημαντική καθυστέρηση το εκκαθαριστικό τους θα κληθούν να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο που προκύπτει για τα εισοδήματα του 2009 εφάπαξ ή στην καλύτερη περίπτωση σε δύο δόσεις. 2 Τα ειδοποιητήρια για την είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και του νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010.

Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί 2.064.213 εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ και αναμένεται να ταχυδρομηθούν ακόμη 1,5-2 εκατ. σημειώματα, ενώ δεν έχει καν ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ 2010. Μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009 οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ πληρώνουν και έκτακτη εισφορά. 3 Οσοι δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά εισοδήματος που ανέρχεται σε 1% επί του καθαρού ατομικού εισοδήματος. 4 Ενενήντα μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου καλούνται μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Αυτοί οι φορολογούμενοι χρωστούν στο Ελληνικό Δημόσιο 35,9 εκατ. ευρώ ή περίπου 400.000 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας, την ώρα που κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 176,5 εκατ. ευρώ.

Οπως προέκυψε από τη διασταύρωση των στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ο καθένας εξ αυτών χρωστάει περισσότερα από 200.000 ευρώ και συνολικά διαθέτουν 917 ακίνητα σε όλη την επικράτεια. Αν οι 90 μεγαλοοφειλέτες δεν φροντίσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, τότε θα αντιμετωπίσουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων αλλά και προσωρινό έλεγχο από την εφορία.

Υπουργοί - Παραγωγικοί φορείς
Συναντήσεις εν όψει ΔΕΘ

Κορυφώνονται αυτήν την εβδομάδα οι επαφές της κυβέρνησης με τους παραγωγικούς φορείς εν όψει της ΔΕΘ. Σήμερα οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου θα συναντηθούν με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και τους υφυπουργούς Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη

. Από το πρωί πραγματοποιείται συνάντηση των υπουργών και των υφυπουργών με τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και θα ακολουθήσει η συνάντηση με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας. Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον ΣΕΒ, στην οποία θα συμμετάσχουν, εκτός των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, και οι υπουργοί Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και οι υφυπουργοί Οικονομικών και Εργασίας.

Read more...

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ...


Τη διαβεβαίωση ότι προχωρούν κανονικά οι αλλαγές στις εφορίες, πολλές από τις οποίες έμειναν για αρκετό καιρό χωρίς διευθυντές, έδωσε η πρόεδρος του γενικού συμβουλίου εφοριακών, Φρόσω Σταυράκη, μιλώντας στον Βήμα 99,5. «Τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθούν οι προϊστάμενοι των εφοριών στην...
Κεντρική Μακεδονία και μέσα στο Σεπτέμβριο στην Αττική», είπε η κ.Σταυράκη. Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να βελτιώσει την απόδοση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών με κατάργηση διευθύνσεων, συγχώνευση τμημάτων και αλλαγές στον τρόπο λειτουργία των εφοριών. Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση -αναδιάρθρωση των εφοριών, των ελεγκτικών κέντρων και των τελωνείων, με στόχο οι περισσότερες διαδικασίες να γίνονται εξ αποστάσεως. Ωστόσο, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην αντικατάσταση των διευθυντών και υποδιευθυντών όλων των εφοριών λόγω των νέων διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν, όπως προβλέπει ο νέος νόμος για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.
Read more...

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Ρεπορτάζ : Τάσος Δασόπουλος
(από τη Ναυτεμπορική)
Η ενοποίηση των 40 διαφορετικών επιδομάτων που δίνονται σήμερα σε τρία, τα οποία όμως θα προσμετρούνται στο υπολογισμό της σύνταξης, η σύνδεση των αυξήσεων με τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας είναι τα συστατικά του νέου μισθολογίου για το δημόσιο τομέα με...
στόχο την εξοικονόμηση 2,7 δισ. από το κονδύλι μισθοδοσίας μέχρι το 2013.Το περίγραμμα του νέου μισθολογίου για το δημόσιο έθεσαν την Παρασκευή οι συναρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης και Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην πρώτη συνάντηση για το θέμα που είχαν με την ΑΔΕΔΥ με την οποία έκαναν και μια πρώτη συζήτηση για την αναδιοργάνωση και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου προσωπικού. Η πρώτη αντίδραση των συνδικαλιστών ήταν η αναμενόμενη με τον εκπρόσωπο των δημοσίων υπαλλήλων να μιλά για θεσμό φθινόπωρο και για το απαράδεκτο της μείωσης των αμοιβών και της αλλαγής των όρων εργασίας. Οι δύο υπουργοί τόνισαν στους συνδικαλιστές ότι την "εντός μνημονίου" εποχή το βήμα για την όποια κίνηση δίνουν τα πολύ στενά δημοσιονομικά όρια που θέτει η τρόικα η οποία απαιτεί περικοπή του κόστους της μισθολογικής δαπάνης κατά 2,7 δισ. ευρώ το 2011 - 2013. Εξορθολογισμός Διευκρίνισαν όμως ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα νέες περικοπές αλλά εξορθολογισμό του συστήματος των αμοιβών με την έναρξη της επίσης λειτουργίας του ενιαίου συστήματος αμοιβών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον πλασματικές υπερωρίες οι οποίες ρυθμίζονται με νόμο για κάποιες "προνομιούχες" θέσεις , και επιτροπές οι οποίες θα συστήνονται με συγκεκριμένα κριτήρια και θα λειτουργούν με "συμβάσεις έργου". Θα τίθεται δηλαδή από την σύσταση της κάθε επιτροπής ( με αρμοδιότητα του εποπτεύοντος υπουργείου ) το έργο η διάρκεια λειτουργίας αλλά και οι όποιες πρόσθετες αμοιβές θα δίνονται και βάση αυτού θα ελέγχεται η όλη διαδικασία . Σε ό,τι αφορά το ύψος των αμοιβών επανέλαβαν την ρήση του ανανεωμένου μνημονίου που λέει ότι σε καμία περίπτωση αυτός που θα εντάσσεται στο νέο μισθολόγιο δεν θα αμείβεται περισσότερο από ό,τι αμείβεται σήμερα. Ως γενική κατεύθυνση της νέας πολιτικής μισθών για την κεντρική διοίκηση είναι να αναμορφωθεί η νομοθεσία ώστε να καθιερωθεί ένα απλοποιημένο σύστημα αμοιβών, που θα περιλαμβάνει τον βασικό μισθό και τα επιδόματα και θα ισχύει για όλους τους υπαλλήλους, εξασφαλίζοντας ότι η αμοιβή αντανακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα. Στην κατεύθυνση αυτή θα διαμορφωθούν δείκτες παραγωγικότητας για κάθε υπηρεσία οι οποίες θα συμφωνηθούν με τους ίδιους του δημοσίου υπαλλήλους. Κραυγαλέες Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, η γενική κατεύθυνση είναι να εξαλειφθούν οι κραυγαλέες και προκλητικές διαφορές στους μισθούς μεταξύ υπουργείων και κατηγοριών υπαλλήλων και να επιτευχθεί ισότητα σε οριζόντιο επίπεδο, δηλαδή οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και έτη υπηρεσίας να έχουν περίπου τις ίδιες αποδοχές, ανεξάρτητα από τον φορέα που εργάζονται. Στην κατεύθυνση αυτή από τα 40 διαφορετικά υφιστάμενα επιδόματα θα διατηρηθούν, το οικογενειακό (περίπου 240 εκατ. ευρώ ετησίως η συνολική δαπάνη), ενώ όλα τα υπόλοιπα θα ενοποιηθούν σε δύο κύριες κατηγορίες. Τα επιδόματα θέσης και παραγωγικότητας, που δεν αποκλείεται να έχει τη μορφή κινήτρου σε μια προσπάθεια πιο άμεσης σύνδεσης με την παραγωγικότητα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα υπάρχει συντελεστή με τον οποίον τα επιδόματα αυτά θα υπολογίζονται στις συντάξεις. Τα επιδόματα που δίνονται σήμερα θα ενσωματωθούν "αναλογικά" όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στους μισθούς ώστε να πάψει να υπάρχει η αδικία υπάλληλοι με ίδια προσόντα και χρόνια υπηρεσίες να έχουν διαφορά ακόμη και 2500 ευρώ μεταξύ τους. Μετατάξεις - απολύσεις Οι δύο υπουργοί κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις προσωπικού που ετοιμάζουν για το επόμενο διάστημα έμειναν στο ότι οι περίπου 50 οργανισμοί οι οποίοι θα συγχωνευτούν μέχρι και το τέλος του χρόνου δεν θα συνεπάγονται απολύσεις αλλά μετατάξεις. Το ίδιο και η εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης η οποία θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2011. Ωστόσο είναι γνωστό ότι οι μετατάξεις προσωπικού και ειδικά σε κλόμακα που ετοιμάζεται να γίνει αυτή την φορά (υπολογίζεται ότι σε πρώτη φάση θα μεταταγούν περίπου 50.000 υπάλληλοι) είναι ένα εγχείρημα το οποίο αγγίζει τα όρια του αδύνατου. Ακόμη και σε πολύ πιο περιορισμένες μετατάξεις ανακύπτουν προβλήματα ηλικιακά γνωσιακά οικογενειακά μισθολογικά ακόμη και λειτουργικά αφού υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες οι μεταταγέντες περίμεναν για μήνες να του ανατεθεί αρμοδιότητα αφού δεν είχε προσαρμοστεί το οργανόγραμμα της νέας θέσης στο υπουργείο ή τον φορέα που θα υπηρετούσαν. Επίσης το λειτουργικό κόστος για μια τέτοιας ευρείας κλίμακας μετάταξη θα παρακώλυε για μήνα την λειτουργία και τους φορέα από τον οποίο θα αποχωρούσαν αλλά και αυτού στο οποίο θα μετατάσσονταν. Δεν θα ανανεωθούν Σίγουρο είναι πάντως ότι οι περισσότερες από 44.811 συμβάσεις ορισμένου χρόνου που καταγράφηκαν από την απογραφή δεν θα ανανεωθούν μετά τη λήξη τους. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί από αυτούς απασχολούνται στην καθαριότητα των καποδιστριακών δήμων και των αυριανών δήμων του Καλλικράτη. Συνεπώς οι διακοπή της σύμβασης τους θα δημιουργούσε πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε. Πάντως το μνημόνιο έχει μια - γενική - αναφορά στο θέμα. Τονίζεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει ανεξάρτητους λειτουργικούς ελέγχους της δημόσιας διοίκησης σε κεντρικό επίπεδο και των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από διεθνώς αναγνωρισμένους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες. Οι Γενικοί Όροι που θα διέπουν τους ελέγχους θα συμφωνηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Για τη διασφάλιση της κυριότητας της πολιτικής αυτής, στη δράση θα συμμετέχουν, εκτός των άλλων, το γραφείο του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τι προβλέπει το μνημόνιο στο καθαρά δημοσιονομικό σκέλος Στο καθαρά δημοσιονομικό σκέλος το μνημόνιο προβλέπει μείωση της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου κατά 2,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013 μέσω περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και πάγωμα των προσλήψεων. Μαζί μάλιστα με τη συγκράτηση των δαπανών για τις συντάξεις η συνολική περικοπή διαμορφώνεται στα 3,6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα: Το 2011 προβλέπεται ότι θα εξοικονομηθούν 100 εκ. ευρώ από την εφαρμογή της ενιαίας αρχής πληρωμών στο δημόσιο, 100 εκ. ευρώ από το πάγωμα των συντάξεων και 150 εκ. ευρώ από τις περικοπές στις υψηλές συντάξεις. Το 2012 η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου θα μειωθεί κατά 600 εκατ. ευρώ από το πάγωμα των προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων πέραν της αναλογίας για κάθε πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη. Επιπλέον στο μνημόνιο, προβλέπεται ότι οι πληρωμές προς τις δημόσιες επιχειρήσεις θα περικοπούν κατά 800 εκατ. ευρώ, ενώ ποσό 250 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθεί από το πάγωμα των συντάξεων. Το 2013 οι δαπάνες του δημοσίου για αποδοχές θα μειωθούν περαιτέρω κατά 700 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον περιορισμό των προσλήψεων πέραν του 5:1 και τα 200 εκ. ευρώ από το πάγωμα των συντάξεων. Με βάση το μνημόνιο η δαπάνη του δημοσίου για μισθούς και συντάξεις προβλέπεται να μειωθεί συνολικά κατά 6,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2014, καθώς από τα 29,46 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 θα διαμορφωθεί στα 23,13 δισ. ευρώ το 2014.
Read more...

ΑΠΩΛΕΙΑ 6 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΠΟ ΟΜΟΛΟΓΑ, ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΑΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Γάτος
(από την Ημερησία)
Λογιστικές ζημιές έως και 47% που μεταφράζονται περί τα 6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης, «γράφουν» τα ασφαλιστικά ταμεία στην αξία της κινητής περιουσίας τους εξ αιτίας της πτώσης των τιμών των μετοχών, των κρατικών ομολόγων και των αμοιβαίων κεφαλαίων. Την...

απομείωση της αξίας της κινητής περιουσίας των Ταμείων - που σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων έφτανε τον Αύγουστο του 2009 τα 29,5 δισ. ευρώ (από τα οποία τα 13,2 δισ. ευρώ ήταν χρεόγραφα, δηλαδή μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια) - αποτυπώνουν οι αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων στα δύο μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας, στον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ. Με βάση τις αποτιμήσεις αυτές: Η κινητή περιουσία του ΟΑΕΕ έχει μειωθεί κατά 47% ή 213 εκατ. ευρώ μέσα στην τελευταία διετία. Η αξία των μετοχών έχει υποχωρήσει κατά 38% και των ομολόγων κατά 44%. Σημειωτέον ότι το Ταμείο αναγκάστηκε, λόγω και της περικοπής της κρατικής επιχορήγησης, να ρευστοποιήσει το 2010 δύο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να «καλύψει» τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις του. Τα δύο αμοιβαία κεφάλαια της ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ έχουν υποχωρήσει σε διάστημα μόλις 1 έτους κατά 21% (το μεικτό εσωτερικού) και κατά 24% (το ομολογιακό εσωτερικού). Ανενεργός νόμος Με αυτά τα δεδομένα, στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης όπως και οι νέες διοικήσεις των Ταμείων, θεωρούν «απαγορευτική» κάθε σκέψη για ρευστοποίηση των κινητών αξιών, ακόμη και για την «αντιμετώπιση ταμειακών αναγκών», όπως επιτρέπει ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος (άρθρο 45 παράγραφος 4 του ν. 3863). Ο ίδιος νόμος, ο οποίος παραμένει ανενεργός σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας τους, παρέχει τις εξής δυνατότητες στα ταμεία: Να πραγματοποιούν επενδύσεις χωρίς περιορισμούς σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου (πλην των σύνθετων - δομημένων ομολόγων) καθώς και με τη μορφή της αγοράς με σύμφωνο επαναπώλησης (repos) με θεματοφύλακα την Τράπεζα της Ελλάδος. Σε προθεσμιακές καταθέσεις μπορούν να επενδύουν έως το 5%. Να συστήνουν Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις φορείς κοινωνικής ασφάλισης) καθώς και Εταιρείες Επένδυσης Ακίνητης Περιουσίας. Να σημειωθεί ότι ειδικά για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τα Δ.Σ. των Ταμείων υποχρεούνται να αναθέτουν σε εταιρείες διαχείρισης βασικές εργασίες όπως μελέτες για την αποδοτικότερη εκμετάλλευσή τους, τις διαδικασίες αγοράς, πώλησης, μισθώσεων και ανταλλαγών ακινήτων. Να διαθέτουν έντοκα δάνεια σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μένει να καθοριστούν οι όροι και η διαδικασία χορήγησης αυτών των δανείων, το χορηγούμενο ποσό και η διάρκεια εξόφλησή του. H απομείωση των κινητών αξιών σε αριθμούς OAEE 47% έχει μειωθεί η κινητή περιουσία του OAEE μέσα στην τελευταία διετία. 38% έχει υποχωρήσει η αξία των μετοχών 44% έχει υποχωρήσει η αξία των ομολόγων IKA - ETAM 21% απώλειες για το αμοιβαίο κεφάλαιο μεικτό εσωτερικού 24% απώλειες για το ομολογιακό εσωτερικού σε διάστημα ενός έτους Σύνολο 13,2 δισ. ευρώ είναι η αποτίμηση σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια της κινητής περιουσίας των Tαμείων τον Aύγουστο του 2009.
Read more...

ΝΕΑ ΒΑΡΗ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)
Νέα βάρη έρχονται στα ακίνητα. Ο... σεισμός από την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα προκαλέσει... τσουνάμι εννέα πρόσθετων επιβαρύνσεων οι οποίες θα επιφέρουν άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αγορά ακινήτων.Εντός του Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσουν για το...
τελικό ύψος της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, που σύμφωνα με πληροφορίες θα φθάσει τουλάχιστον στο 30% κατά μέσο όρο. Η αύξηση αυτή θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2011 και οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους, σύμφωνα και με τις επιταγές του μνημονίου. Ομως, η άνοδος των αντικειμενικών θα επιφέρει την αυτόματη αύξηση εννέα φόρων και τελών που βαρύνουν τα ακίνητα, καθώς υπολογίζονται με βάση τις εκάστοτε αντικειμενικές αξίες. Ειδικότερα, οι επιβαρύνσεις αφορούν: Τον ΦΠΑ ο οποίος επιβάλλεται στις νεόδμητες οικοδομές. Τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (αντικατέστησε το ΕΤΑΚ). Τον φόρο μεταβίβασης. Τον φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Τον φόρο εισοδήματος με την υπαγωγή των ακινήτων στα νέα τεκμήρια διαβίωσης. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Το τέλος και τα δικαιώματα που καταβάλλονται σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους. Τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου. Τον φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων. Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το υπουργείο προσδοκά έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Με τις συνεπακόλουθες αυξήσεις των υπόλοιπων φόρων και τελών, τα πρόσθετα έσοδα υπολογίζονται στα 100 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 500 εκατ. ευρώ. Και αυτή θα είναι μόνο η πρώτη... δόση καθώς το 2012 θα έλθει και νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών -μέτρο που προβλέπεται στο μνημόνιο- με στόχο την είσπραξη επιπλέον 200 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Μπορεί οι αντικειμενικές να παραμένουν σταθερές από το 2007, αλλά η αύξησή τους στην παρούσα φάση και το ντόμινο επιβαρύνσεων θεωρείται βέβαιο πως θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων η οποία βρίσκεται σε έντονα πτωτική πορεία την τελευταία διετία. Η προεργασία για την αύξηση των τιμών έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών με την καταγραφή των εμπορικών τιμών, ενώ το σχέδιο προβλέπει αυξήσεις δύο «ταχυτήτων». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις θα είναι χαμηλότερες ή και μηδενικές στις «ακριβές» περιοχές που οι αντικειμενικές έχουν πλησιάσει τις εμπορικές. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα γίνουν στην περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει σημαντικά η ψαλίδα μεταξύ των δύο τιμών. Αυτό παρατηρείται κυρίως στις «φθηνές» περιοχές. Σημαντικές αποκλίσεις Η σύγκριση μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών κατά περιοχή δείχνει σημαντικές αποκλίσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 200%. Στο υπουργείο εκτιμούν ότι η προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών στις αγοραίες θα μπορέσει να φέρει στην επιφάνεια «μαύρα» εισοδήματα τα οποία διαφεύγουν τη φορολόγηση. Μετά τις αυξήσεις σε δύο... δόσεις (το 2011 και το 2012) με στόχο την εξίσωση, θα καθιερωθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών τιμών στις αγοραίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τις εξελίξεις στην κτηματαγορά. ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΕΟΔΜΗΤΑ - ΝΕΟΣ ΦΑΠ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΤΑΚ Το «τσουνάμι» επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία Ντόμινο αυξήσεων αναμένεται να προκαλέσει σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών. Πιο αναλυτικά θα επιβαρύνει: 1. Τον ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες. Σε κάθε περίπτωση πώλησης νεόκτιστου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας, που δεν προορίζεται για πρώτη κατοικία, η τελική τιμή πώλησης επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23%, ο οποίος υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας του πωλούμενου ακινήτου. 2. Τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε φορολογούμενους που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ. Ο ΦΑΠ (αντικατέστησε το ΕΤΑΚ) επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως 1% στη συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεων οικοπέδων εφόσον ξεπερνά το όριο των 400.000 ευρώ. Πολλοί φορολογούμενοι με ακίνητα των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία είναι σήμερα χαμηλότερη των 400.000 ευρώ και συνεπώς απαλλάσσονται από τον φόρο ενδέχεται με τις αυξήσεις των αντικειμενικών να κληθούν να πληρώσουν. 3. Τον φόρο μεταβίβασης. Υπολογίζεται με συντελεστή 10% για το τίμημα της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου πάνω από τις 20.000 ευρώ. Επιπλέον θα έχουμε επιβαρύνσεις και για την πρώτη κατοικία η οποία σήμερα είναι αφορολόγητη έως του ποσού των 200.000 ευρώ για τον άγαμο και των 250.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο. Μετά το αφορολόγητο επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 10% επί της αντικειμενικής. 4. Τον φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Και εδώ υπάρχουν αφορολόγητα όρια κατά περίπτωση και στη συνέχεια οι πράξεις φορολογούνται με συντελεστές από 1% έως και 20%, ανάλογα και με τον βαθμό συγγένειας. 5. Τον φόρο εισοδήματος με βάση τα νέα τεκμήρια. Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν κατοικίες σε περιοχές στις οποίες σήμερα η αντικειμενική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο είναι κατά τι χαμηλότερη των 2.800 ευρώ, αναμένεται να επιβαρυνθούν με «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» αυξημένες κατά 40% σε κάθε περίπτωση κατά την οποία η νέα αντικειμενική αξία ανά τ.μ., η οποία θα προκύψει μετά την αύξηση που θα επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών, είναι μεγαλύτερη από το όριο των 2.800 ευρώ. 6. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ. Υπολογίζεται με συντελεστές 0,025% έως 0,035% επί του γινομένου που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας ανά τετραγωνικό μέτρο, επί τα τετραγωνικά μέτρα και επί τον συντελεστή παλαιότητας. 7. Την κατάρτιση των συμβολαίων. Τα τέλη και τα δικαιώματα υπέρ δικηγόρων και συμβολαιογράφων υπολογίζονται με συνολικό συντελεστή 1,5%-2% περίπου επί της αντικειμενικής αξίας κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου. 8. Τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου. Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου, το δικαίωμα του αμίσθου υποθηκοφύλακα ισούται με 0,3% επί της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο αξίας. 9. Τον φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων. Τα ποσά των μισθωμάτων δεν μπορεί να δηλώνονται χαμηλότερα από το 3,5% της αντικειμενικής αξίας των ενοικιαζόμενων ακινήτων.

Read more...

10 ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΜΗΔΕΝ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Καδδά
(από την Ελευθεροτυπία)
Μέτρα που θα κατευνάσουν τις έντονες ανησυχίες των πολιτών αλλά και θα παράσχουν κοινωνική και αναπτυξιακή στήριξη, με τα κρατικά ταμεία... μείον, επιχειρεί να οριστικοποιήσει η κυβέρνηση. Τρία...
διαδοχικά ραντεβού με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου κλείνουν σήμερα τον κύκλο «διαβούλευσης» των υπουργών, ενώ αύριο οριστικοποιούνται οι προτάσεις που θα κατατεθούν στα γραφείο του πρωθυπουργού. Σχεδιάζονται σενάρια αναβολής μεγάλου μέρους των αυξήσεων σε ΦΠΑ, ειδικά σε κλάδους που υπάρχουν έντονες αντιδράσεις ή το πλήγμα θα είναι μεγάλο (σε ξενοδοχεία, ΔΕΗ, αστικές συγκοινωνίες, τρόφιμα κ.λπ.), αλλά και φοροελαφρύνσεις προς επιχειρήσεις. Παράλληλα διερευνάται η «ανοχή» της τρόικας για επιπλέον «παρεκκλίσεις» του Μνημονίου, με στόχο να υπάρχει κυβερνητική δέσμευση ότι δεν θα αλλάξουν οι κλαδικές συμβάσεις, το Ασφαλιστικό και το ύψος των κοινωνικών επιδομάτων. Κινδυνεύουν οι δημόσιες επενδύσεις Οριστικοποιούνται επίσης τα αναπτυξιακά και κοινωνικά μέτρα. Από χρήματα υπάρχουν μόνο τα 100 εκατ. ευρώ που απέμειναν στο κοινωνικό πακέτο, ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κινδυνεύει με περικοπή αν δεν ανακάμψουν τα φορολογικά έσοδα. Το αναπτυξιακό πακέτο θα «εμπλουτιστεί» από ανακοινώσεις για μεγάλες επενδύσεις και ειδικά σχέδια ανάπτυξης κλάδων και περιοχών που έχουν πρόβλημα. Για το κοινωνικό πακέτο έχουν βρεθεί 6,5 δισ. ευρώ, όχι από «ρευστό» αλλά από το ΕΣΠΑ. Τελευταίοι οι βιομήχανοι Σήμερα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μαζί με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και τον υφυπουργό Απασχόλησης Γιώργο Κουτρουμάνη θα έχουν από το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με τον Σύνδεσμο των Εμπόρων (ΕΣΕΕ), την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων και τον ΣΕΒ, ο οποίος αναμένεται να επιμείνει για φορολογικά κίνητρα. Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Ζανιάς θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συζήτηση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου (EFC) για την έκθεση προόδου στην εφαρμογή του Μνημονίου, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να γίνει συζήτηση για τα περιθώρια αναβολής του ΦΠΑ και για τα υπόλοιπα μέτρα που θέλει να ανακοινώσει η κυβέρνηση: 1 Αναβολή ΦΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει συντάξει λίστα με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έχουν συντελεστή ΦΠΑ 11% και εξετάζει το κόστος κάθε περικοπής στα έσοδα αλλά και τη ζημία που θα κάνει κάθε αύξηση στον πληθωρισμό και στην ανταγωνιστικότητα. Πρώτοι στη «λίστα» της αναβολής είναι οι ξενοδόχοι, λόγω των πιέσεων που δέχονται αλλά και γιατί «μετρούν» μόνο στο 0,5% της κατανάλωσης (βάσει στοιχείων από τον δείκτη τιμών καταναλωτή). Αντιθέτως τα εστιατόρια δημιουργούν το 9,5% του τζίρου και δύσκολα «κόβονται». Το ίδιο ισχύει και για τα τρόφιμα (17,5%) και εξετάζεται η «μερική» μετάταξη όσων δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης (δημητριακά, ρύζι, γάλα κ.λπ.). Σχετικά ανώδυνες σε έσοδα είναι και οι υπηρεσίες της ΔΕΗ, των φαρμακευτικών προϊόντων, των αστικών συγκοινωνιών. 2 Φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις. Κλιμακώνονται οι έντονες πιέσεις των βιομηχάνων που απειλούν με φυγή στο εξωτερικό, λουκέτα και στάση πληρωμών αν δεν δοθεί κάποια φοροελάφρυνση. Εξετάζεται μείωση της επιβάρυνσης των μερισμάτων (από το 40% σήμερα στο 24%), αυξημένα κίνητρα στον αναπτυξιακό νόμο. 3 Κοινωνική σταθερότητα. Η δήλωση προ ημερών του κ. Παπακωνσταντίνου ότι «στηρίζουμε τις κλαδικές συμβάσεις» και ανάλογη δέσμευση του κ. Κουτρουμάνη για σταθερό Ασφαλιστικό ερμηνεύεται σαν μία πρώτη «γεύση» των προθέσεων της κυβέρνησης, με βάση τα περιθώρια που της δίδει η τρόικα, να δεσμευθεί για μικρές «αλλαγές» στο Μνημόνιο. 4 Επιτάχυνση ξένων επενδύσεων. Σχέδιο για γρήγορη αδειοδότηση μεγάλων, ελληνικών και ξένων, επενδύσεων με πιθανή αναφορά συγκεκριμένων σχεδίων που ξεκινούν. 5 Ολοκληρωμένα σχέδια τοπικής ανάπτυξης. Για τη στήριξη κλάδων που φθίνουν ή περιοχών που είναι υποβαθμισμένες θα εξαγγελθούν σχέδια προσαρμοσμένα στις ανάγκες της περιοχής με χρηματοδότηση από τα... υπάρχοντα (ΕΣΠΑ, συμπράξεις με ιδιώτες, αναπτυξιακό νόμο κ.λπ.). 6 Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών εργαζομένων. Αναμένεται να απορροφήσει το πιο μεγάλο μέρος από την αναθεώρηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι αντί για επιδοτήσεις νέων επενδύσεων θα χρηματοδοτούνται υφιστάμενες για να μην απολύσουν. 7 Παιδικοί σταθμοί για το 80% των οικογενειών. Από το ΕΣΠΑ θα καλυφθεί το κόστος. 8 Κατάρτιση, αυτασφάλιση και επιδότηση ανέργων, χρηματοδότηση επιχειρήσεων για πρόσληψη προσωπικού. Ο ΟΑΕΔ έχει ήδη διαμορφώσει ένα πλέγμα δράσεων αξίας 2,5 δισ. ευρώ περίπου. Το ποσό είναι χρέη του ΙΚΑ. 9 Περίθαλψη για ανασφάλιστους. Το κόστος του μέτρου θα καλυφθεί από τα 100 εκατ. ευρώ που έχουν απομείνει ως κοινωνικό πακέτο. 10 Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε ευπαθείς ομάδες. Πρόκειται για μία πρόταση που έχει «πέσει» στο τραπέζι μαζί με την εθνική σύνταξη, αλλά δεν είναι βέβαιο αν θα «προχωρήσει», καθώς εκφράζονται φόβοι για το κόστος του μέτρου. Θεωρητικά από το 2011 με την επιβολή εισοδηματικού «πλαφόν» στα επιδόματα θα υπάρξει ένα πρόσθετο «μαξιλάρι» δαπανών. Ωστόσο, αφενός η τρόικα θέλει τα χρήματα αυτά να πάνε στο έλλειμμα και αφετέρου η έκρηξη της ανεργίας θα αυξήσει τις ανάγκες καταβολής επιδομάτων σε όσους χάνουν τη δουλειά τους, άγνωστο ακόμη πόσης αξίας...
Read more...

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ, ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ, ΒΑΡΕΑ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σε επτά ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό προχωρεί το υπουργείο Εργασίας. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αλλαγές στις επικουρικές και αναπηρικές συντάξεις καθώς και στα βαρέα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ρύθμιση οφειλών 15 δισ. ευρώ προς τα Ταμεία και η λειτουργία του Ενιαίου Κέντρου Ελέγχου των Συντάξεων. O ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου ήδη τέθηκε σε...
εφαρμογή με την παρακράτηση του ΛΑΦΚΑ από τους συνταξιούχους. Από το 2011 αρχίζουν οι ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και η εφαρμογή του θα ολοκληρωθεί, για την πλειονότητα των ασφαλισμένων, το 2015. Οι επτά επερχόμενες ρυθμίσεις στον χώρο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι οι παρακάτω: 1 Η εκπόνηση αναλογιστικών μελετών για την οικονομική κατάσταση των επικουρικών ταμείων με προοπτική τη μείωση των επικουρικών συντάξεων που χορηγούν τα ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία. Το ύψος των συντάξεων θα είναι ανάλογο με την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε ταμείου, με αποτέλεσμα εννέα στα δέκα επικουρικά ταμεία να κινδυνεύουν. Και αυτό γιατί όσα Ταμεία δεν είναι οικονομικά βιώσιμα θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα πέσουν ακόμα και κάτω από το 20% του συντάξιμου μισθού. 2 Ο δραστικός περιορισμός (θα μείνει το 10%) των επαγγελμάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών και δίνουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές, τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων θα βγει από τα βαρέα και ανθυγιεινά. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία και μείωση των μισθών και των συντάξεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δεν θα θιγούν όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση αλλά και κοντά στα ελάχιστα για τη θεμελίωση 3.600 ένσημα. 3 Πρόσθετα έσοδα υπολογίζουν να εισπράξουν τα ασφαλιστικά ταμεία και από τη ρύθμιση των χρεών ύψους 15 δισ. ευρώ (η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 15 Οκτωβρίου). Οσοι μπουν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν έκπτωση μέχρι και 80% στα πρόσθετα τέλη. 4 Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων- που ήδη εφαρμόζει το ΙΚΑ πιλοτικά και θα αρχίσει να εφαρμόζει ο ΟΑΕΕ πανελλαδικά από τις 15 Οκτωβρίου- από την οποία προβλέπεται εξοικονόμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. 5 Τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου των Συντάξεων με στόχο να μειωθούν κατά 80- 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο οι σχετικές πληρωμές. Οι δήμοι θα υποχρεωθούν να δίνουν αμέσως την πληροφόρηση μέσω ΚΕΠ και ληξιαρχείων. Θα γίνει απογραφή όλων των συνταξιούχων μέσω ΚΕΠ. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμά ότι θα φανεί πως οι συνταξιούχοι στη χώρα μας δεν είναι 2,6 εκατ., αλλά ίσως και 200.000 λιγότεροι. 6 Ανακαθορισμός στο 8%- 9% (από 14,5% σήμερα) του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων. 7 Νέα μέτρα μέχρι τον Ιούνιο του 2011 με ειδικό νόμο, αν διαπιστωθεί ότι ξεφεύγει η συνταξιοδοτική δαπάνη (π.χ. από μια μεγάλη αύξηση των συνταξιοδοτούμενων) από τους στόχους που έχουν τεθεί (συγκράτηση της δαπάνης στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009- 2060). Τη σχετική δαπάνη θα «μετρήσει» έως το τέλος του 2010 (και θα παρακολουθεί στη συνέχεια ανά διετία) η Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Φρένο σε όσους νέους (από 15/7/2010) συνταξιούχους αναλαμβάνουν εργασία επιβάλλει ο Νόμος Λοβέρδου, ενώ ποινές θα επιβάλλονται από 1/1/2013 και στους «παλιούς» συνταξιούχους που θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται.
Read more...