Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Συγκεχυμένο το τοπίο με τον ανασχηματισμό

Πάγκαλος και Βενιζέλος τα ερωτηματικά

protothema.gr
Mεγαλώνει η ασάφεια, παρά ξεκαθαρίζονται τα πράγματα ενόψει των επικείμενων αλλαγών στη δομή και στα πρόσωπα της κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναζήτηση νέων ρόλων και νέων ισορροπιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης οδηγεί το Μέγαρο Μαξίμου σε σκέψεις ακόμη και να κάνει τις αλλαγές σε δύο χρόνους: Κατ’ αρχήν την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός να προχωρήσει μόνο στις αναπληρώσεις των κενών που θα δημιουργηθούν από το γεγονός ότι ορισμένοι υπουργοί και υφυπουργοί θα είναι υποψήφιοι στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και στην κάλυψη κάποιων ακόμη κενών, που έχουν εντοπιστεί στην κυβέρνηση.

Η δεύτερη δόση των ριζικών αλλαγών εξετάζεται τώρα μήπως μετατεθεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου, προκειμένου όχι μόνο να προετοιμαστούν καλά οι νέες δομές, αλλά κυρίως να πειστούν τα πρόσωπα για τους νέους ρόλους, που καλούνται να αναλάβουν. Ωστόσο το πιθανότερο σενάριο εξακολουθεί να είναι οι αλλαγές να γίνουν όλες πριν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τον προβληματισμό για το χρόνο των αλλαγών τον πυροδότησε αφενός μεν η δημόσια αντίδραση του αντιπροέδρου Θεόδωρου Πάγκαλου που δήλωσε (στη Realnews) ότι δεν θα δεχθεί «καπέλο» τον Γιάννη Ραγκούση παρότι τον αγαπά, όπως είπε, αφετέρου οι έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο, που απαιτούν χρόνο. Υπάρχει για παράδειγμα η σκέψη να μετακινηθεί από το υπουργείο Άμυνας ο Ευάγγελος Βενιζέλος και να αναλάβει ρόλο συντονιστή στον κύκλο των οικονομικών υπουργείων, υπεύθυνος για την ανταπόκριση της χώρας στην δημοσιονομική προσαρμογή, που απαιτεί το μνημόνιο, αλλά και για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Η σκέψη αυτή εκφράζεται αφενός για να ενισχυθεί η κυβέρνηση, ενόψει των μεγάλων κοινωνικών συγκρούσεων και των νέων επώδυνων πολιτικών, που πιθανόν να εφαρμόσει και αφετέρου για να βρεθεί μία θέση για τον κ. Πάγκαλο (το υπουργείο Άμυνας) εφόσον η προοπτική «συγκατοίκησής» του με τον κ. Ραγκούση στο ρόλο των συντονιστών του κυβερνητικού έργου δεν είναι εφικτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: