Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας Δημιουργείται εθνικό αρχείο offshore εταιρειών στον Τειρεσία


Δημιουργείται εθνικό αρχείο offshore εταιρειών στον Τειρεσία
Οι αποκαλύψεις των Panama Papers για off shore που ιδρύθηκαν με τη βοήθεια της Mossack Fonseca άλλαξαν άρδην το σκηνικό για τις υπεράκτιες εταιρίες   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Αθήνα
Στη δημιουργία εθνικού αρχείου καταγραφής των τελικών δικαιούχων των υπεράκτιων εταιρειών (offshore) που συναλλάσσονται μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος -έχουν λογαριασμούς- προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες και το Δημόσιο, σε εφαρμογή απόφασης σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Πρόσβαση σε αυτό το εθνικό μητρώο θα έχουν όχι μόνο οι αρχές καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά και οι φορολογικές αρχές.

Να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε οντότητα, όπου και να βρίσκεται, εάν κάνει συναλλαγές μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θα πρέπει να έχει πλέον ελληνικό ΑΦΜ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να προχωρήσει στη δημιουργία αυτού του αρχείου μέσα στο 2016. Το αρχείο αυτό θα δημιουργηθεί στον «Τειρεσία» και η ανταλλαγή θα γίνεται μέσω της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, της διεύθυνσης διεθνών οικονομικών σχέσεων.

Μέχρι σήμερα οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν στην κατοχή τους συνταγμένους καταλόγους υπεράκτιων εταιριών, κυρίως αυτών που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα- γνωστά ως “υπεράκτιες βίλες”. Ο συγκεκριμένος πίνακας που δημιούργησε το ΣΔΟΕ, περιλαμβάνει 23.000 επιχειρήσεις.

Οι αποκαλύψεις των Panama Papers είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει άρδην το σκηνικό για τις υπεράκτιες εταιρίες, πιέζοντας παράλληλα τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να προχωρήσουν σε μέτρα διαφάνειας.

Πάντως στη σύνταξη των καταλόγων των τελικών δικαιούχων δεν περιλαμβάνονται μεγάλες κατηγορίες gate keepers, όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ΑΧΕΠΕΥ, ΕΠΕΥ, που συνδέονται με τη δημιουργία τέτοιων εταιρειών ή διευκολύνουν τις συναλλαγές τους. Έτσι, δημιουργείται στην ουσία, λένε ανεπίσημα οι τράπεζες, ένας «αθέμιτος» ανταγωνισμός αρρύθμιστων «παικτών» που συνεχίζουν να παίζουν το παλαιό παιχνίδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, για να γίνει η διαχείριση αυτών των πληροφοριών, απαιτείται η εγκατάσταση συστήματος καταχώρησης τραπεζικών λογαριασμών (μητρώο) και δικαιούχων που προσφέρεται από τις εμπορικές τράπεζες, χωρίς το Δημόσιο να έχει απαντήσει στη σχετική προσφορά.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κοντά στους πρόσφυγες Στη Λέσβο η βασίλισσα της Ιορδανίας, Ράνια


Στη Λέσβο η βασίλισσα της Ιορδανίας, Ράνια
Η βασίλισσα της Ιορδανίας, Ράνια, ανάμεσα σε πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ   (Φωτογραφία:  Reuters )
15 φωτογραφίες
Μυτιλήνη
Στη Λέσβο έφτασε το μεσημέρι της Μ.Δευτέρας η βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια, προκειμένου να βρεθεί κοντά στους πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας Καρά Τεπέ.

Η επίσκεψη θα διαρκέσει δύο ώρες, από τις 12:30 έως τις 14:30.

Η βασίλισσα Ράνια θα βρεθεί κοντά στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο κέντρο του Καρά Τεπέ, που λειτουργεί υπό την ευθύνη του Δήμου Λέσβου και της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης IRC, η οποία και την προσκάλεσε στην Ελλάδα, όπως είχε πράξει και με την ηθοποιό Σούζαν Σάραντον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη διάρκεια της επίσκεψης της βασίλισσας Ράνιας θα μοιραστεί δήλωσή της, ενώ δεν θα δώσει συνεντεύξεις.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σε Δήμους, Υπουργείο Υγείας και ΕΥΔΑΠ Νέες προσλήψεις στο Δημόσιο


Σε Δήμους, Υπουργείο Υγείας και ΕΥΔΑΠ θα γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού, είτε μόνιμου, είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
dimosio
Αναλυτικότερα, στους Δήμους ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Η προκήρυξη αφορά 6.918 ανέργους διαφόρων ειδικοτήτων. Ο Δήμος Ασπροπύργου, ο οποίος εντάσσεται στην πρώτη ομάδα των συνολικά 17 συμμετεχόντων Δήμων, έδωσε στην δημοσιότητα την κατανομή των 206 θέσεων που του αντιστοιχούν. Στις πολυπληθέστερες ειδικότητες περιλαμβάνονται οι εξής: Εργατοτεχνίτες, καθαριστές, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, καθαριστές.
Δύο μήνες αργότερα θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος του προγράμματος σε 34 ακόμα Δήμους, του οποίου οι ωφελούμενοι ανέρχονται 12.600. Πρόκειται για τους εξής: Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Αλεξάνδρεια, Αχαρνές, Βέροια, Γρεβενά, Δέλτα, Δράμα, Ήλιδα, Θεσσαλονίκη, Ίλιον, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Κύμη-Αλιβέρι, Λαγκαδά, Λαμία, Λαυρεωτική, Λιβαδειά, Μέγαρα, Νάουσα, Ναύπακτος, Νεάπολη-Συκεές, Νίκαια-Αγ. Ι.Ρέντη, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Πάτρα, Πετρούπολη, Πρέβεζα, Πύργος, Τρίκαλα, Φλώρινα και Χαλκηδόνα.
Η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει στην πρόσληψη 300 μονίμων υπαλλήλων μέσα στο 2016. Το προσωπικό θα επιλεγεί από 30 ειδικότητες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, μεταξύ των οποίων Διοικητικοί, Μηχανικοί, Τεχνίτες, Καταμετρητές, Φύλακες και Εργάτες. Ο διαγωνισμός θα εκδοθεί από το ΑΣΕΠ.
Εξάλλου 1.760 θέσεις τακτικού προσωπικού για τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Υγείας θα προκηρύξει το υπουργείο Υγείας μέσω ΑΣΕΠ. Οι θέσεις θα αφορούν σε πληρώματα ασθενοφόρων, νοσηλευτές, βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, φαρμακοποιούς και διοικητικούς.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Χωρίς τρένα από το απόγευμα του Μ.Σαββάτου ώς τη Δευτέρα του Πάσχα...



Κινητοποίηση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ...
Απεργιακή κινητοποίηση από τις 6 το απόγευμα του Μ.Σαββάτου ώς τις 10 το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα προκήρυξαν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ αντιδρώντας στην...
ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ζητώντας την άμεση πρόσληψη μηχανοδηγών. 

Στο διάστημα αυτό θα είναι ακινητοποιημένα τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το επιβατικό κοινό να στηρίξει τις κινητοποιήσεις τους.

Read more...

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της αρχής Δημόσιων Συμβάσεων Δ.Ράικος...


Την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων υπέβαλε με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη ο Δημήτρης Ράικος.


Αναλυτικά...
η επιστολή του

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα υποβάλλω την παραίτησή μου από την θέση του Προέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.), στην οποία υπηρετώ από τον Δεκέμβριο του έτους 2013 με πενταετή θητεία.

Κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, η Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ., μολονότι ήταν στα πρώτα βήματα της ζωής της, ιδρυθείσα το έτος 2011, με ζήλο ανέπτυξε το σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων της, με την οποία την προίκισε ο νομοθέτης χάριν της ευόδωσης του δημοσίου συμφέροντος στο ιδιαίτερα σημαντικό πεδίο των δημοσίων συμβάσεων.

Ενός τομέα κρατικής δράσης, η αποτελεσματική λειτουργία του οποίου αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς δείκτες ορθής και χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας, καθώς και εργαλείο άσκησης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής.

Όραμα της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. είναι, μεταξύ άλλων, η πρωτοπορία της Ελλάδας στον στρατηγικό σχεδιασμό του τομέα των δημοσίων συμβάσεων, έτσι ώστε η Χώρα μας να έχει έναν οδικό χάρτη για την επόμενη πενταετία αναφορικά με όλες τις επιμέρους πτυχές της εν λόγω κρατικής δράσης ξεκινώντας από τον προγραμματισμό των αναγκών των αναθετουσών αρχών (κράτους, περιφερειών, δήμων κλπ.) για ποιοτικά έργα, αγαθά και υπηρεσίες προς τους πολίτες, την επίτευξη σε ανταγωνιστικές συνθήκες της βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής χάριν του δημοσίου συμφέροντος, την τήρηση της θεμελιώδους αρχής της νομιμότητας κλπ., μέχρι την ακριβή εκτέλεση από τον ανάδοχο των συμφωνηθέντων και την παροχή έννομης προστασίας στους εμπλεκόμενους και τους πολίτες σε περίπτωση έγερσης σχετικών αμφισβητήσεων. Το εν λόγω σχέδιο εθνικής στρατηγικής δημοσίων συμβάσεων, - καρπό σκληρής και αποδοτικής δουλειάς δύο περίπου ετών της οικείας ομάδας εργασίας-, το πρώτο στο είδος του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, παραδώσαμε πριν από λίγες ημέρες.

Επίσης, η Αρχή, έχοντας βάλει ψηλά τον πήχη στις αποδόσεις της, παρήγαγε έργο και προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής στον χώρο των δημοσίων συμβάσεων τόσον προληπτικά, -με την έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών, συμβουλών, γνωμών κλπ. προς τους δημόσιους φορείς, όσο και κατασταλτικά, με τους οριζόντιους ελέγχους που διενήργησε για συγκεκριμένες δημόσιες συμβάσεις, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, πολλές από τις οποίες διέκοψε ως μη σύννομες, αλλά και με πολλούς άλλους τρόπους, όπως λ.χ με τη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Χώρας μας επί περιπτώσεων καταγγελιών κλπ.

Τις εκτενείς αρμοδιότητες της ΕΑΑΔΗΣΥ, τις οποίες μας ανέθεσε ο λαός δια των αντιπροσώπων του, προσωπικά ο ίδιος, αλλά και τα στελέχη της Αρχής ασκήσαμε με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, πάντοτε χάριν του λαού και του δημοσίου συμφέροντος, όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, αδιαφορώντας για τις οποιεσδήποτε αντιξοότητες, ακόμη και εχθρότητες, τις οποίες αντιμετωπίσαμε από διάφορους φορείς εξουσίας, πολιτικής και οικονομικής.

Εντολή μου, αλλά και παρακαταθήκη προς τα στελέχη της Αρχής, τόσο το επιστημονικό όσο και το διοικητικό προσωπικό της, είναι η αποτελεσματική και κυρίως η ανεξάρτητη και αμερόληπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους, μακριά από κομματικές ή άλλες επιρροές και εξαρτήσεις, που δυστυχώς ταλαιπωρούν ακόμη και σήμερα τον λαό και το έθνος μας, και συνιστούν σοβαρή απειλή για την ορθή και απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων κάθε δημόσιου λειτουργού, πολλώ δε μάλλον του επιφορτισμένου με τον έλεγχο της νομιμότητας του τομέα των δημοσίων συμβάσεων, όπου τα συγκρουόμενα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Είναι βέβαιο ότι, αναφορικά με τον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, πέραν των ανωτέρω υπάρχουν πολλά σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμη στο μέλλον (νομοθετικό περιβάλλον, επενδυτική διάσταση, κλπ.). Είμαι αισιόδοξος ότι, υπό τον όρο ότι τα στελέχη της Αρχής θα συνεχίσουν να εργάζονται με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση -ανεξάρτητα και απερίσπαστα- στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, μακριά από επιρροές κάθε φύσης και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και με πίστη στην ευόδωση του δημοσίου συμφέροντος, η πορεία της Αρχής θα είναι ανοδική και υποδειγματική, όπως απαιτούν οι σημερινές δύσκολες περιστάσεις.

Εξάλλου, από την εμπειρία της ολιγόχρονης παρουσίας μου στην Αρχή, είμαι πεπεισμένος ότι, η καλή λειτουργία της ΕΑΑΔΗΣΥ μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ευόδωση των προαναφερόμενων κοινωνικοοικονομικών στόχων και συνακόλουθα στην έξοδο της Πατρίδας μας από την δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει, ωθώντας την προς τα εμπρός, εκεί δηλαδή που δικαιωματικά την κατατάσσει η ιστορική παράδοση, οι αξίες και ο πολιτισμός της.

Κατόπιν τούτου, παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική διοικητική διαδικασία παραίτησής μου.

Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.
Δημήτριος Γ. Ράικος

Read more...

Και τα αποθεματικά της Βουλής στην Τράπεζα της Ελλάδος...


Και τα αποθεματικά της Βουλής στην Τράπεζα της ΕλλάδοςΟργισμένo... tweet από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου...

Αυτό που δεν κατόρθωσε η κυβέρνηση επί προεδρίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, δηλαδή να μεταφερθούν τα αποθεματικά της Βουλής των Ελλήνων στην Τράπεζα της Ελλάδος, συνέβη επί προεδρίας του Ν. Βούτση. Έτσι, σύμφωνα με...
κοινοβουλευτικές διαρροές, η Βουλή συναίνεσε στην μεταφορά των αποθεματικών της ύψους 67 εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον οποίο έχουν μεταφερθεί και τα αποθεματικά των νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεων. Μετά την μεταφορά των 67 εκατ. ευρώ το αποθεματικό της Βουλής των Ελλήνων περιορίζεται στα 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με διαρροές μέσω συνεργατών του Προέδρου της Βουλής, η σχετική απόφαση «είναι προς το συμφέρον της Βουλής και του Δημοσίου». Μάλιστα διατύπωναν αιχμές για την άρνηση της προκατόχου του να παραδώσει τα αποθεματικά της Βουλής πέρυσι το καλοκαίρι, λέγοντας ότι «αν είχε γίνει αυτό η Βουλή θα είχε κερδίσει 1,5 εκατ. ευρώ από τις αποδόσεις των επιτοκίων».

Αργότερα, σε μια από τις πολλές αναρτήσεις της στο Twitter, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε καταφερθεί κατά του πρωθυπουργού καλώντας τον «να εξηγήσει τελικά τι έγινε με τα αποθεματικά, πώς χρησιμοποιήθηκαν και γιατί ζητούσαν να πάρουν και αυτά της Βουλής». «Από τα αποθεματικά της Βουλής, σε πείσμα των επιθέσεων Μάρδα - Δραγασάκη - Μαξίμου, δεν πειράχθηκε ούτε ευρώ και η απόφαση αυτή δικαιώνεται», είχε υποστηρίξει η τέως Πρόεδρος της Βουλής, η οποία είχε συγκρουστεί για το θέμα σφοδρά με τον διάδοχό της κ. Βούτση.

Με νέα ανάρτησή της η κυρία Κωνσταντοπούλου εκφράζει την οργή της για την απόφαση αυτή: «Τα αποθεματικά-ταμειακά διαθέσιμα της Βουλής είναι για την κοινοβουλευτική λειτουργία του πολιτεύματος, όχι για τα δόντια Κυβ/σης-δανειστών», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.
tovima.gr

Read more...

Αυτοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νέου Ασφαλιστικού...


«Μαχαίρι» στις κύριες συντάξεις έως και 30% και στις επικουρικές έως και 40% φέρνει το νέο ασφαλιστικό της κυβέρνησης που αναμένεται να ψηφιστεί μετά το Πάσχα.

Το...
νέο Ασφαλιστικό, που έχει ξεσηκώσει εργαζόμενους από διάφορους κλάδους, βάζει πλαφόν στις συντάξεις που ανέρχονται σε 2.000 ευρώ μεικτά (δηλαδή 1.800 με 1.820 ευρώ καθαρά) για όσους λαμβάνουν μια σύνταξη και 3.000 ευρώ καθαρά για όσους παίρνουν περισσότερες από μια συντάξεις. 

Σύμφωνα με την «Ημερησία του Σαββάτου», το άρθρο 13, αναφέρει ότι από την ψήφιση του νέου νόμου έως και τις 31/12/2018 καμία ατομική σύνταξη δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα ποσά αυτά. Μάλιστα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, τα πλαφόν αυτά θα ισχύουν και για τις νέες συντάξεις που θα απονέμονται είτε με το παλαιό είτε με το νέο τρόπο υπολογισμού.

Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νέου Ασφαλιστικού 

Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις θα δουν στα πορτοφόλια τους όσοι δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί κι όσοι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.170 ευρώ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και όσοι δεν έχουν εισπράξει το εφάπαξ.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης φέρνει τις εξής αλλαγές:

Νέες συντάξεις: Μείωση έως και 30%
Αναπηρικές: Μείωση έως και 40%
Επικουρικές: Μείωση έως και 40% μέσω του επανυπολογισμού τους.
Εφάπαξ: Μείωση έως και 15%
Μέρισμα: Μείωση 32%
Συντάξεις όσων εργάζονται: Μείωση έως και 60%
ΕΚΑΣ: Μειώνονται οι δικαιούχοι, η παροχή καταργείται από 1/1/2020.
Συντάξεις χηρείας: Μειώνονται οι δικαιούχοι, μπαίνει ηλικιακό όριο.


Οι επτά μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό 

Υψηλότερες εισφορές για όλους με εξαίρεση τους χαμηλόμισθους. Όσοι έχουν παράλληλη ασφάλιση θα πληρώνουν διπλές εισφορές. 
Χαμηλότερες κύριες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού. Ιδιαίτερα πλήττονται οι υψηλόμισθοι με πάνω από 25 έτη ασφάλισης. 
Αναπροσαρμόζονται οι επικουρικές που ήδη καταβάλλονται εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει το ποσό των χιλίων τριακοσίων (1.300) ευρώ.
Μπαίνει πλαφόν στις συντάξεις, όπως περιγράφηκε παραπάνω. Έτσι κανείς συνταξιούχους δεν θα λαμβάνει έως τις 31/12/2018 πάνω από 3.072 ευρώ καθαρά, αν έχει πολλαπλές συντάξεις και 1.820 ευρώ καθαρά αν έχει μια σύνταξη.
Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ, έως τα τέλη του 2019. Οι πρώτοι που θα χάσουν το επίδομα είναι οι 120.000 συνταξιούχου που λαμβάνουν σήμερα 30 ευρώ. 
Αναδρομικές μειώσεις, από 1/1/2016, θα γίνουν στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων για 280.000 συνταξιούχους και στα εκκρεμή εφάπαξ (προβλέπεται νέος τρόπος υπολογισμού με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης).
Ενοποιήσεις Ταμείων με ένα Ταμείο για κύρια ασφάλιση, ένα για την επικουρική και το εφάπαξ...

Read more...

Αυστρία: Ακροδεξιό σοκ στις προεδρικές εκλογές...


Είναι το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα που έχει συγκεντρώσει ποτέ το FPÖ σε εκλογική αναμέτρηση πανεθνικής εμβέλειας: σύμφωνα με...
έξιτ πολ του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων SORA για την αυστριακή τηλεόραση (ORF), ο 45χρονος Χόφερ συγκεντρώνει το 35,5% των ψήφων. 

Μάλιστα, το ινστιτούτο ARGE ανεβάζει το ποσοστό 37,3%. Στη δεύτερη θέση αναδεικνύεται ο υποψήφιος των Πρασίνων και πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν με ποσοστό γύρω στο 21%, αλλά με μικρή διαφορά από τη δικαστικό και ανεξάρτητη υποψήφια Ίρμγκαρντ Γκρις, την οποία τα πρώτα έξιτ πολς φέρνουν στην τρίτη θέση με ποσοστό γύρω στο 18-19%. Η Γκρις είναι και η μοναδική γυναίκα που θέτει υποψηφιότητα για το κορυφαίο αξίωμα. Στην Αυστρία ο πρόεδρος της χώρας εκλέγεται απευθείας από τον λαό. Ολα δείχνουν ότι στον δεύτερο γύρο, στις 22 Μαίου, ο Χόφερ θα αναμετρηθεί είτε με τον υποψήφιο των Πρασίνων, είτε με την Ίρμγκαρντ Γκρις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αυστριακής τηλεόραση, ο φαν ντερ Μπέλεν φαίνεται να έχει προβάδισμα, αλλά η δεύτερη θέση θα κριθεί οριστικά τη Δευτέρα, όταν θα έχουν καταμετρηθεί και οι επιστολικές ψήφοι.


"Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό για τον Χόφερ και ιστορικό για το FPÖ" δήλωσε ο γενικός γραμματέας του FPÖ Χέρμπερτ Κικλ, χωρίς να κάνει προγνωστικά για τον δεύτερο γύρο. Από την πλευρά του ο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν έχει μία σαφή στρατηγική: εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα "περάσει" στον επαναληπτικό γύρο, αλλά, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας το απόγευμα της Κυριακής, θα υποστηρίξει την ανεξάρτητη υποψήφιο Γκρις, εαν εκείνη καταφέρει τελικά να κατακτήσει τη δεύτερη θέση. Στον προεκλογικό αγώνα ο κοσμοπολίτης φαν ντερ Μπέλεν, με πατέρα Ρώσο και μητέρα από την Εσθονία, είχε προκαλέσει αίσθηση, λέγοντας ότι ως πρόεδρος δεν πρόκειται να δεχθεί την ορκομωσία ενός ακροδεξιού στο αξίωμα του καγκελαρίου, ακόμη κι αν το FPÖ αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Κατάρρευση για τα "παραδοσιακά κόμματα"

Η κατάρρευση των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων συνεχίζεται στην Αυστρία: τόσο ο σοσιαλδημοκράτης Ρούντολφ Χούντσντορφερ, όσο και ο υποψήφιος του άλλοτε κραταιού κεντροδεξιού ÖVP Αντρέας Κολ συγκεντρώνουν γύρω στο 12% των ψήφων. Έτσι, είναι η πρώτη φορά που ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει χωρίς υποψηφίους των δύο, άλλοτε ισχυρών, κομμάτων. "Ήταν μία οδυνηρή ήττα, είναι φανερό ότι ο κόσμος ήθελε να τιμωρήσει το πολιτικό κατεστημένο" παραδέχεται ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών Γκέρχαρντ Σμιντ. Κατά την άποψή του, το κόμμα του θα "πρέπει να εστιάσει περισσότερο σε ζητήματα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και ο κατώτατος μισθός, ζητήματα που έχουν επισκιαστεί τελευταία από το προσφυγικό ζήτημα".

Ο αεροναυπηγός Νόρμπερτ Χόφερ, νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, γεννήθηκε το 1971 στο Βόραου της ανατολικής Αυστρίας και εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στη Lauda Air πριν ασχοληθεί με την πολιτική. Το 2011 η αυστριακή εφημερίδα Die Presse τον αποκαλούσε "Το φιλικό πρόσωπο του FPÖ". Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2006. Ο Χόφερ είχε προκαλέσει αίσθηση και συγκίνηση στην κοινή γνώμη όταν, το 2003, υπέστη σοβαρό ατύχημα μετά από πτώση με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι αλλά, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις των γιατρών, κατάφερε να σταθεί και πάλι στα πόδια του μετά από νοσηλεία σε ειδική κλινική αποκατάστασης. Τελευταία ασχολείται και πάλι με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με το mountain bike...

Read more...

Μειώσεις έως 30% στις μελλοντικές συντάξεις...

Μειώσεις έως 30% στις μελλοντικές συντάξειςΠολλαπλά χτυπήματα στο εισόδημά τους δέχονται μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι από τις προωθούμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Βαρύτερο θα είναι το φορτίο... για ελεύθερους επαγγελματίες με δηλωθέν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, εργαζομένους που θα βγουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια με συντάξεις ψαλιδισμένες έως και 30%, καθώς και νυν συνταξιούχους που θα έχουν βαριές απώλειες εισοδήματος από τις μειώσεις στις επικουρικές, στο εφάπαξ και το μέρισμα. Τις τελευταίες ημέρες δεκάδες υψηλόμισθοι υπάλληλοι του Δημοσίου υπέβαλαν παραιτήσεις βλέποντας ότι όσο περισσότερα χρόνια μένουν τόσο μικρότερη σύνταξη θα πάρουν. Ελεύθεροι επαγγελματίες Μεγάλοι χαμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς θα επωμιστούν ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση. Συνολικά θα κληθούν να πληρώσουν έως 37,95% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους σε εισφορές για σύνταξη, επικούρηση, υγεία και εφάπαξ. Το νέο σύστημα ευνοεί όσους δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Ωστόσο αν το εισόδημα (πραγματικό ή δηλωθέν ψευδώς) πλησιάσει τα 20.000 ευρώ, αρχίζει η επιβάρυνση. Ετσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα (μεταξύ αυτών και οι πιο ειλικρινείς των φορολογουμένων) η αλλαγή ισοδυναμεί ακόμη και με διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών. Για παράδειγμα, ο ασφαλισμένος στην 5η κατηγορία που πλήρωνε 4.464 ευρώ ετησίως, αν δηλώσει εισόδημα 20.000 ευρώ, θα υποχρεωθεί να πληρώσει 4.790, ενώ αν δηλώσει εισόδημα 30.000 ευρώ, θα πληρώσει 8.085, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια. Τα πρώτα πέντε χρόνια της σταδιοδρομίας τους οι επαγγελματίες δικαιούνται εκπτώσεις στις εισφορές. Το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 14% για τα πρώτα δύο έτη από την πρώτη τους υπαγωγή στην ασφάλιση, σε ποσοστό 17% για τα επόμενα τρία έτη και σε ποσοστό 20% για το διάστημα μετά το πέμπτο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση. Το παράδοξο είναι ότι η έκπτωση συνιστά ασφαλιστική οφειλή την οποία ο ασφαλισμένος πρέπει να εξοφλήσει έως και το έτος συνταξιοδότησής του. Για τους επιστήμονες ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ η επιβάρυνση μετριάζεται την τετραετία 2017-2020 λόγω των εκπτώσεων που προβλέπονται για εισοδήματα έως και 58.000 ευρώ ετησίως. Αυτή η κατηγορία χάνει από το Ασφαλιστικό, αλλά κερδίζει από το Φορολογικό καθώς οι εισφορές εκπίπτουν. Για παράδειγμα, δικηγόρος με εισόδημα 30.000 ευρώ σήμερα καταβάλλει 4.200 ευρώ σε εισφορές 2016 και 8.220 σε φόρο. Με το νέο σύστημα θα πληρώσει 8.100 ευρώ σε εισφορές (με τις προβλεπόμενες εκπτώσεις) και φόρο 7.976. Θα κερδίσει 244 ευρώ από τον φόρο και θα χάσει 3.900 ευρώ από τις εισφορές. Εξοδος προς τη σύνταξη Εκτός από τις εμφανείς, υπάρχουν και κρυφές περικοπές, σκόπιμες καθυστερήσεις και εμπόδια που φτωχοποιούν ακόμα περισσότερο τον ασφαλισμένο που αποφασίζει να συνταξιοδοτηθεί με το νέο σύστημα. Θα δυσκολευτεί να πάρει προσωρινή σύνταξη καθώς με το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν μπορεί να χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αναγνώριση - εξαγορά των πλασματικών ετών που προϋποθέτει καταβολή χρημάτων. Επιπλέον οι προσωρινές συντάξεις θα κυμαίνονται μεταξύ 384 και 768 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υποστούν μειώσεις υψηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα, ΔΕΚΟ και τραπεζών που δικαιούνται σήμερα προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% της οριστικής σύνταξης που θα τους χορηγηθεί. Στελέχη των Ταμείων εκτιμούν ότι εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων η καθυστέρηση στην απονομή της σύνταξης μπορεί να παραταθεί έναν χρόνο ακόμα, δηλαδή συνολικά τρία χρόνια. Δραματικές μειώσεις θα υποστούν όσοι τολμήσουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, πριν από το όριο πλήρους συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που παίρνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Επιπλέον, το αναλογικό ποσό θα μειωθεί κατά 10% λόγω του πέναλτι. Συντάξεις από 400 έως 1.200 ευρώ Συντάξεις από 400 έως 1.200 ευρώ θα χορηγεί το νέο σύστημα που ευνοεί κυρίως όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης και αποδοχές έως 1.000 ευρώ. Ο νέος τρόπος υπολογισμού δίνει συντάξεις μεγαλύτερες από τις σημερινές στις μέσες αποδοχές με την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης ώστε να κατοχυρώσει την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Δύο κατηγορίες εμφανίζονται περισσότερο ευνοημένες από τον νέο τρόπο υπολογισμού. Οσοι έχουν μέσο όρο αμοιβής 1.000 ευρώ και 15 χρόνια ασφάλισης, καθώς και όσοι έχουν μισθό 500-700 ευρώ και 20 χρόνια ασφάλισης. Αντίθετα, θα είναι ψαλιδισμένες έως και 30% (μεσοσταθμικά 15%-20%) για τους ασφαλισμένους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και μέσο συντάξιμο μισθό πάνω από 1.500 ευρώ. Οι απώλειες είναι βαρύτερες από τα 35 έως τα 40 χρόνια ασφάλισης για τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ με 35 έτη ασφάλισης, αντί του ποσού των 1.008 ευρώ που θα έπαιρνε με το νέο σύστημα υπολογισμού, θα πάρει καθαρή σύνταξη 889 ευρώ. Ασφαλισμένος του Δημοσίου με 30 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.341 ευρώ, αντί για καθαρό ποσό 828, με το νέο σύστημα θα πάρει σύνταξη 715 ευρώ καθαρά τον μήνα. Μητέρα ανηλίκου με 30 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ και συντάξιμες αποδοχές 1.850 ευρώ, αντί για 942 ευρώ με το παλιό σύστημα, θα πάρει καθαρή σύνταξη της τάξης των 802 ευρώ τον μήνα. Συνταξιούχοι Κέρδη και ζημίες μετρούν και οι συνταξιούχοι. Οσοι εισπράττουν 15.000-25.000 ευρώ τον χρόνο θα έχουν αύξηση φόρου 61-176 ευρώ ετησίως. Οι ίδιοι «πέφτουν» πάνω από το όριο των 1.300 ευρώ (μεικτά και 1.170 ευρώ καθαρά) που έχει τεθεί ως πλέγμα προστασίας για τις περικοπές των επικουρικών και αναμένεται να χάσουν μέχρι και 30%-40% από την επικουρική τους σύνταξη μετά τον επανυπολογισμό της. Ακόμη, αν είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου, θα χάσουν και από την περικοπή του μερίσματος που θα φτάσει μεσοσταθμικά στο 32%, ενώ αν έφυγαν μετά τον Σεπτέμβριο του 2013 και περιμένουν για το εφάπαξ θα το εισπράξουν με κούρεμα 12%-15%. Οσοι από αυτούς είναι διπλοσυνταξιούχοι θα υποστούν επιπλέον μείωση στις κύριες συντάξεις τους, καθώς η εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ θα υπολογίζεται από 1η Ιουλίου στο άθροισμα. Οσοι εργάζονται θα χάσουν το 60% της σύνταξής τους. Αγρότες Το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς για τους ασφαλισμένους κατ’ επάγγελμα αγρότες ορίζεται από 1/1/2022 σε ποσοστό 20%, αυξανόμενο σταδιακά από 1/7/2015 έως 1/1/2022. Ετσι, με δηλωθέν εισόδημα (κατώτατο) 4.922 ευρώ ο αγρότης θα πληρώσει ετήσια εισφορά 921 ευρώ το 2017, 1.074 το 2018, 1.228 το 2019, 1.277 το 2020, 1.302 το 2021 και 1.326 το 2022. Παράλληλα θα πληρώνουν για υγειονομική περίθαλψη: 4,73% το 2017, 5,84% το 2018 και 6,95% το 2019. Επίσης, για τη διαμόρφωση των νέων συντάξεων στον ΟΓΑ θα ισχύσει μακρά μεταβατική περίοδος χάριτος, από 1/1/2018 έως 31/12/2030. Μέχρι και 40% κάτω οι επικουρικές συντάξεις Το πλέγμα προστασίας (άθροισμα κύριας και επικουρικής) ορίζεται στα 1.300 μεικτά, δηλαδή 1.170 ευρώ καθαρά Το ψαλίδι στις επικουρικές Η διάταξη που προβλέπει αύξηση εισφορών υπέρ του επικουρικού ταμείου, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έγινε δεκτή από τους δανειστές. Αναζητούνται μέτρα (αποκλείστηκαν νέες περικοπές) για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 70 εκατ. ευρώ που υπολείπεται για να κλείσει η συμφωνία. Η διάταξη προβλέπει αύξηση των εισφορών κατά 0,50% για τον εργοδότη και κατά 0,50% για τον εργαζόμενο από 1/6/2016 και μέχρι την 31/5/2019. Εν συνεχεία προβλέπεται αύξηση κατά 0,25% για τον εργοδότη και κατά 0,25% για τον εργαζόμενο από 1/6/2019 και μέχρι την 31/5/2022. Μετά το πέρας της εξαετίας, το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς επανέρχεται στο ύψος που ίσχυε στις 31/12/2015. Πάντως, ακόμα και με αύξηση των εισφορών, η οποία μπορεί να ενισχύσει τα έσοδα κατά 250 εκατ. ευρώ ετησίως, το σχέδιο νόμου προβλέπει μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 40% μέσω του επανυπολογισμού τους. Το πλέγμα προστασίας (άθροισμα κύριας και επικουρικής) ορίζεται στα 1.300 μεικτά, δηλαδή 1.170 ευρώ καθαρά, που σημαίνει ότι θα υποστούν μειώσεις περισσότεροι συνταξιούχοι. Το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το υπερβάλλον ποσό να πέσει στα τάρταρα σε περιπτώσεις συντάξεων με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης. Για παράδειγμα, συνταξιούχος της πρώην Αγροτικής παίρνει 1.400 κύρια σύνταξη μεικτά και 352 επικουρική, σύνολο 1.752 ευρώ. Το ποσό των 452 ευρώ που «περισσεύει» κινδυνεύει να περικοπεί έως 40% και να απομείνει η μισή σύνταξη. Επιπλέον, σε περίπτωση αύξησης των ελλειμμάτων του επικουρικού ταμείου και μείωσης των εσόδων ενεργοποιείται αυτόματα μηχανισμός περικοπής των συντάξεων. Ενστολοι Μειώσεις της τάξης του 20% θα έχουν οι νέες συντάξεις για τους ενστόλους. Για παράδειγμα, η σύνταξη των 1.200 ευρώ θα μειωθεί στα 960. Ωστόσο οι συνταξιούχοι των Σωμάτων Ασφαλείας ανησυχούν για περικοπές στις επικουρικές, καθώς υπερβαίνουν το πλέγμα προστασίας των 1.300 ευρώ. Μειώσεις θα υποστεί, εκτός από το εφάπαξ, το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που θα χρηματοδοτείται στο εξής από ίδιους πόρους χωρίς κρατική ενίσχυση, αλλά και η παροχή που χορηγεί στους στρατιωτικούς ειδικός λογαριασμός εφάπαξ. Ψαλίδι 12%-13% στο εφάπαξ Απώλειες 12%-15%, εκτός των μνημονιακών περικοπών που έχουν ήδη υποστεί, θα δουν στο εφάπαξ τους οι ασφαλισμένοι αλλά και οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 1/9/2013 εξαιτίας του νέου μαθηματικού τύπου. Ο τύπος που εμφανιζόταν στο σχέδιο νόμου διέρρευσε ότι ήταν λάθος (!), αλλά διορθώθηκε προτού προωθηθεί το κείμενο προς τις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Πρώτοι χαμένοι από τη μείωση του εφάπαξ θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ ακολουθούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους δήμους, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες. Για παράδειγμα, το μέσο εφάπαξ στο Δημόσιο που ανέρχεται σε 29.000 θα μειωθεί στις 25.500 ευρώ. Επίσης, ένας υπάλληλος μέσης εκπαίδευσης που συμπλήρωσε 35ετία και μέχρι τον Αύγουστο του 2013 θα έπαιρνε εφάπαξ 34.000, σήμερα θα εισπράξει 28.900 ευρώ. Μπλοκάκια Κέρδη και ζημίες έρχονται και για τους εργαζομένους που ασφαλίζονται και φορολογούνται ως μισθωτοί και ελευθεροεπαγγελματίες (μπλοκάκια) ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 5.000 ευρώ από ελευθέριο επάγγελμα σήμερα πληρώνει συνολικό φόρο 1.959 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα καταβάλλει 1.850 ευρώ (μείωση φόρου 109 ευρώ). Ο ίδιος πληρώνει σήμερα (ιδίως αν είναι νέος ασφαλισμένος μετά το 1993) ασφαλιστικές εισφορές μόνο για τη μία ιδιότητα, π.χ. ως μισθωτός, 800 ευρώ (6,67% του εισοδήματός του). Τώρα θα καταβάλλει εισφορά 20% και για το μπλοκάκι, δηλαδή 1.000 ευρώ επιπλέον. Μισθωτοί Οι δημόσιοι υπάλληλοι με μισθό πάνω από 833 ευρώ θα έχουν πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση ενώ η καθαρή αμοιβή τους θα μειωθεί κατά 3%-7% (22-55 ευρώ) τον μήνα από 1/1/2017 εξαιτίας της αύξησης της ασφαλιστικής εισφοράς στο 20% επί του συνόλου των αποδοχών τους. Σήμερα καταβάλλουν εισφορές με βάση τον μισθό του Οκτωβρίου του 2011, τα επιδόματα των 140 ευρώ και θέσης ευθύνης. Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι που πληρώνουν εισφορές στο ενιαίο επικουρικό ταμείο θα δουν μείωση της τάξης των 3 ευρώ στον καθαρό μισθό τους λόγω της αύξησης των εισφορών που επιβαρύνουν κατά το ήμισυ τον εργοδότη και κατά το ήμισυ τον εργαζόμενο. Στα 2.000 ευρώ μεικτά, το ανώτατο όριο σύνταξης Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο κατατεθέν νομοσχέδιο κατεβάζει ακόμα περισσότερο το πλαφόν για την κύρια σύνταξη στα 2.000 ευρώ μεικτά, αντί για 2.304 που προβλεπόταν αρχικά. Το καθαρό ποσό, αν αφαιρεθούν οι κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ, πέφτει στα 1.800 ευρώ. Οπως αναφέρεται στο άρθρο 13, μέχρι τις 31/12/2018 αναστέλλεται η καταβολή κάθε μηνιαίας σύνταξης κατά το μέρος που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ. Πάνω από 2.000 ευρώ κύρια σύνταξη, σύμφωνα με το σύστημα «Ηλιος», εισπράττουν 4.000 συνταξιούχοι κυρίως από τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες καθώς και διευθυντές του Δημοσίου. Αν και η εξοικονόμηση δεν είναι αξιόλογη, η συμπίεση του πλαφόν ήταν απαίτηση των δανειστών από την αρχή των διαπραγματεύσεων. Το πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις παραμένει στα 3000 ευρώ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Σε αποχή διαρκείας οι επιστημονικοί φορείς Απώλειες εκατομμυρίων για τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης είναι όλοι οι επιστημονικοί φορείς (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, γιατροί κ.λπ.). Στο μεταξύ, λόγω των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιανουάριο, η απώλεια των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται πλέον σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι κατά κλάδο επιπτώσεις είναι τεράστιες. Ενδεικτικό παράδειγμα των πολύπλευρων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί είναι ότι η αποχή των δικηγόρων που ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου και θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και τον ερχόμενο μήνα με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους είναι ότι η Δικαιοσύνη ουσιαστικά έχει παγώσει. Ολες οι υποθέσεις αναβάλλονται για την επόμενη τριετία (2017-2020), με αποτέλεσμα οι δικογραφίες να είναι βουνό στις γραμματείες των δικαστηρίων και τα έσοδα του Δημοσίου να είναι μηδενικά (παράβολα, εξαγορά ποινών κ.λπ.). Ολοι οι επιστημονικοί φορείς κατά την τελευταία συνάντησή τους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο παράλληλα κρίθηκε αντισυνταγματικό στο σύνολό του από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ επισήμαναν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τις κινητοποιήσεις. Δεν παρέλειψαν οι φορείς να τονίσουν ότι παραλύει η χώρα και η οικονομία, αφού: - Οι δικηγόροι βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις και απέχουν από όλα τα καθήκοντά τους από 12 Ιανουαρίου 2016, εκτός των υποθέσεων που υφίσταται κίνδυνος παραγραφής και παρέλευσης προθεσμιών. - Οι μηχανικοί με απόφαση του ΤΕΕ απέχουν από τις αρχές Ιανουαρίου από τη συμμετοχή τους σε τεχνικά συμβούλια έργων και μελετών, καθώς και από το σύνολο των επιτροπών του κράτους με τεχνικό αντικείμενο, όπως επιτροπές αρχιτεκτονικού ελέγχου, αυθαιρέτων, επιτροπές δημοπρασιών έργων και μελετών κ.λπ. Μάλιστα, από τη Μεγάλη Δευτέρα το ΤΤΕ αναστέλλει τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Υπολογισμού και Διαχείρισης Αμοιβών Μηχανικών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν οι διοικητικές πράξεις και γενικά οι εργασίες που περιλαμβάνουν υπογραφή μηχανικού. - Οι οικονομολόγοι, λογιστές και φοροτεχνικοί με απόφαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, ενώ με απόφαση τόσο του Επιμελητηρίου όσο και της Πανελλήνιας Ενωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών απέχουν από την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων πελατών τους από την έναρξη λειτουργίας της σχετικής εφαρμογής του taxisnet μέχρι και τις 6 Μαΐου. - Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καλεί τα μέλη του, γεωτεχνικούς, γεωπόνους, γεωλόγους, δασολόγους, κτηνιάτρους και ιχθυολόγους, να απέχουν από τα καθήκοντά τους. - Οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί επιμελητές της χώρας, επίσης, απέχουν από τα καθήκοντά τους. - Οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί. - Ο ιατρικός κόσμος συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, λαμβάνοντας υπόψη του τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών. protothema.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...