Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010

ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ... ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ!


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Στο σφυρί απειλεί να βγάλει το υπουργείο Οικονομικών σπίτια και καταστήματα 279 φορολογουμένων οι οποίοι επιμένουν να μην πληρώνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,68 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι καθένας από αυτούς έχει στην κατοχή του- κατά μέσο όρο- 13 ακίνητα σε Σύνταγμα, Κολωνάκι, Μοναστηράκι και Ομόνοια, συνολικής αντικειμενικής αξίας 349,04 εκατ. ευρώ! Εχουν περιθώριο...
να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως τις 30 Αυγούστου, αν δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με πλειστηριασμό των ακινήτων τους από την Εφορία, ως έσχατη λύση για να εισπραχθούν τα χρωστούμενα. Μετά τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων σε Μύκονο και Σαντορίνη με εντυπωσιακή περιουσία και προκλητικά χρέη στην Εφορία, το υπουργείο Οικονομικών έστρεψε το ενδιαφέρον του σε μεγαλοϊδιοκτήτες των Αθηνών. Ετσι, με μια απλή διασταύρωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ανάμεσα από τη μια πλευρά στη λίστα των χιλιάδων οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ και από την άλλη όσων κατέχουν ακίνητη περιουσία σε ακριβές περιοχές της Αθήνας όπως το Κολωνάκι, το Σύνταγμα, το Μοναστηράκι και η Ομόνοια, το υπουργείο Οικονομικών εντόπισε όσους... έχουν αλλά δεν πληρώνουν τα χρέη τους, γυρνώντας επιδεικτικά την πλάτη στο Δημόσιο, αφού ουδείς μέχρι σήμερα τους ενοχλούσε (οι κατασχέσεις ακινήτων από το Δημόσιο ήταν στα... αζήτητα για χρόνια, ενώ το μέτρο της προσωποκράτησης έχει καταργηθεί). Τα ευρήματα της διασταύρωσης που διενήργησε ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ Δ. Σπινέλλης είναι εντυπωσιακά: 279 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές στις 29 Ιουλίου 2,68 εκατ. ευρώ έχουν στην κατοχή τους 1.641 καταστήματα αντικειμενικής αξίας 175,48 εκατ. ευρώ και συνολικά κατέχουν 3.635 πάσης φύσεως ακίνητα αντικειμενικής αξίας 349,04 εκατ. ευρώ. Με λίγα λόγια, προφανώς έχουν τα μέσα να πληρώσουν τις οφειλές τους (άλλωστε έως το τέλος Ιουνίου ήταν σε ισχύ και ρύθμιση με σημαντικές διευκολύνσεις καταβολής) αφού ο καθένας έχει κατά μέσο όρο 13 ακίνητα, αντικειμενικής αξίας 1,2 εκατ. ευρώ και όλοι μαζί δεν πληρώνουν 2,68 εκατ. ευρώ που χρωστούν έτη και έτη- καθώς οι περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν μακρά ιστορία- στο Δημόσιο. Οι φορολογούμενοι αυτοί και συγκεκριμένα όσοι χρωστούν στο Δημόσιο ποσά από 10.000 έως και 250.000 ευρώ έχουν περιθώριο να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους έως τις 30 Αυγούστου. Στην αντίθετη περίπτωση, οι κατά τόπους Εφορίες θα λάβουν εντολές λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης συμπεριλαμβανομένων των κατασχέσεων και πλειστηριασμών μέρους της ακίνητης περιουσίας τους. Μόνο τρεις στους δέκα ανταποκρίθηκαν Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά την ανάλογη «απειλή» του υπουργείου Οικονομικών προς 990 φορολογουμένους με χρέη 6,7 εκατ. ευρώ και κατοχή 2.917 ακινήτων σε Μύκονο και Σαντορίνη αξίας 288 εκατ. ευρώ ή συνολικά 6.121 ακινήτων αντικειμενικής αξίας 567,8 εκατ. ευρώ, μόνο τρεις στους 10 πήγαν να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως τις 20 Ιουλίου, οπότε εξέπνευσε η προθεσμία που είχε δοθεί. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αρχίσουν πλειστηριασμοί των ακινήτων τους για να πληρωθούν τα χρέη προς το Δημόσιο για τους περίπου 700 που δεν προσήλθαν στις Εφορίες για εξόφληση των χρεών τους.
Read more...

Γιατί η υποτιθέμενη «Τρόικα» απαιτεί η ΔΕΗ να πουλήσει το 40% των Λιγνιτικών Μονάδων και των Υδροηλεκτρικών Σταθμών της.


Τεύχος 48http://olympia.gr
nonews-news

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ.Ε.Η
Αποκλειστικός σκοπός των επιδιώξεων της «Τρόικας» είναι να παραδοθεί η ΔΕΗ σε ιδιώτες για να κερδοσκοπήσουν μέσω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Καμία απολύτως σχέση και πουθενά στο Μνημόνιο δεν υπάρχει αναφορά για πωλήσεις Μονάδων της ΔΕΗ. Το θέμα των πωλήσεων Μονάδων τίθεται από...
«συγκεκριμένους κύκλους» μέσα από την ίδια τη χώρα εδώ και καιρό, από ιδιώτες που εποφθαλμιούν τον πλούτο που δημιούργησε η ΔΕΗ και θέλουν να τον αποκτήσουν για να κερδοσκοπούν μέσω των λογαριασμών 7.500.000 καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η όποια πώληση Μονάδων της ΔΕΗ καμία απολύτως επίπτωση και σχέση δεν έχει με το Δημόσιο Χρέος της χώρας. Η ΔΕΗ αναπτύσσεται συνεχώς μόνη της και στηρίζεται στις δικές της οικονομικές δυνάμεις. Η πιστοληπτική της ικανότητα είναι πολύ υψηλή και πάντοτε προσέλκυε τις τράπεζες που ποτέ δεν είχαν πρόβλημα με τη ΔΕΗ.

Τα έσοδα που μπορεί να προκύψουν από την πώληση της Μονάδων της, θα εμφανισθούν ως «έκτακτα κέρδη» που μπορεί να διανεμηθούν στο σύνολό τους ή εν μέρει στους Μετόχους, από τους οποίους το Δημόσιο κατέχει το 51% και οι ιδιώτες το 49%.

Τα έκτακτα κέρδη που θα προκύψουν από την πώληση Μονάδων της μπορεί να αποφέρουν κάποιο οικονομικό όφελος στο Δημόσιο, αλλά στα επόμενα χρόνια θα μειωθούν κατακόρυφα τα συνολικά ετήσια μερίσματα που θα εισπράττει το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος της ΔΕΗ.

Η σημαντική μείωση του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ – εάν γίνει αποδεκτή η απαίτηση της «Τρόικα» – θα αποστερήσει από τους οικιακούς καταναλωτές και τις ελληνικές επιχειρήσεις την «ασπίδα προστασίας» που παρέχει η ΔΕΗ σε περιόδους ενεργειακών και οικονομικών κρίσεων.

Η πώληση του 40% των λιγνιτικών Μονάδων και των Υδροηλεκτρικών Σταθμών της ΔΕΗ δεν θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό για να πέσουν οι τιμές του ρεύματος, γιατί οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι χαμηλότερες μεταξύ και των 15 χωρών της ευρωζώνης.

Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ γίνεται με κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια. Είναι ενδεικτικό των διαθέσεων των «ανταγωνιστών» της, ότι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που έχουν θεσπισθεί για να στηρίζουν τους πολύτεκνους και τους νησιώτες των μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.

Η επιδιωκόμενη πώληση λιγνιτικών Μονάδων αποβλέπει στο να περάσουν αυτές σε ιδιώτες, που θα μπορούν, έτσι, να αυξήσουν την χονδρική τιμή και τελικά τη λιανική τιμή ρεύματος προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Έτσι, οι σημερινοί ή άλλοι «ανταγωνιστές» της ΔΕΗ συντονισμένα θα μπορούν να εναρμονίζουν τις προσφερόμενες στη χονδρεμπορική αγορά τιμές των λιγνιτικών Μονάδων – που σήμερα δεν διαθέτουν – με αυτές των Μονάδων φυσικού αερίου που ελέγχουν ή με τις τιμές των εισαγομένων από αυτούς τιμών ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνοντας τα κέρδη τους σε βάρος των τελικών καταναλωτών.

Στρατηγικός στόχος των «ανταγωνιστών» της ΔΕΗ είναι να ελέγξουν τους υδροηλεκτρικούς Σταθμούς της, επειδή σήμερα με τις χαμηλές τιμές τους – λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων – δεν μπορούν οι «ανταγωνιστές» να θέσουν σε λειτουργία τις Μονάδες φυσικού αερίου που διαθέτουν.

Ήδη, οι « ανταγωνιστές » της ΔΕΗ έχουν αποδυθεί σε μια πολύπλευρη προσπάθεια επηρεασμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για να αυξηθούν οι τιμές των προσφερομένων για ηλεκτροπαραγωγή νερών της ΔΕΗ, προκειμένου να αυξηθεί η χονδρική τιμή – δηλαδή η Οριακή Τιμή Συστήματος – και να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Η «Τρόικα» και οι «ανταγωνιστές» της ΔΕΗ αδιαφορούν εάν τα νερά που συγκεντρώνει στους ταμιευτήρες της έχουν πολλαπλό σκοπό, όπως: διαχείριση νερών για αρδεύσιμες αγροτικές εκτάσεις, υδροδοτήσεις αστικών κέντρων, ικανοποίηση περιβαλλοντικών υποχρεώσεων κλπ.

Εάν πουληθούν υδροηλεκτρικοί Σταθμοί της ΔΕΗ σε ιδιώτες το επόμενο βήμα θα είναι αυτοί να αρχίσουν να πουλάνε νερά σε αγρότες και υδροδοτούμενους καταναλωτές, ενώ σήμερα η ΔΕΗ τους παρέχει άφθονα νερά δωρεάν – ενισχύοντας άμεσα τα εισοδήματα των αγροτών και την αγοραστική δύναμη των κατοίκων υδροδοτούμενων πόλεων (Θεσσαλονίκης κλπ).

Η πώληση Μονάδων της ΔΕΗ θα ανατρέψει κάθε προσπάθεια της χώρας να πραγματοποιήσει το δικό της Ενεργειακό Σχεδιασμό και Προγραμματισμό, που μόνο η ΔΕΗ μπορεί να πραγματοποιήσει σε όφελος της Ελληνικής Κοινωνίας και Εθνικής Οικονομίας.

Απολύσεις εργαζομένων της ΔΕΗ θα είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής ξεπουλήματος λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών Μονάδων της ΔΕΗ, με αρνητικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες. Χιλιάδες οικογένειες θα πληγούν ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, αφού ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ θα έχει αρνητικές συνέπειες για όλους εκείνους που άμεσα ή έμμεσα αντλούν εισοδήματα από τις λιγνιτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ.

Θα ακυρωθούν στην πράξη οι νέες προσλήψεις στη ΔΕΗ που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω ΑΣΕΠ, αφού οι ιδιώτες θα προσλαμβάνουν όσους εργαζόμενους θέλουν με τους όρους τους .

Η συρρίκνωση της ΔΕΗ στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα (ηπειρωτική χώρα) θα προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες και στη συνέχιση της λειτουργίας των θερμικών Σταθμών της στα μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (Κρήτη, Ρόδος, Μυτιλήνη κλπ), επειδή αυτοί οι Σταθμοί δουλεύουν με ζημίες. Η κατακόρυφη εκτίναξη των τιμών του ρεύματος στα νησιά θα είναι η αναπόφευκτη συνέπεια της υιοθέτησης των απαιτήσεων της «Τρόικας».

Η πώληση Μονάδων της ΔΕΗ σε περίοδο ύφεσης και μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα πλήξει ιδιαίτερα τα φτωχά στρώματα, καθώς η άνοδος των τιμών του ρεύματος θα τα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη «ενεργειακή ένδεια».

Σήμερα η ΔΕΗ στηρίζει ενεργά τη «μεγάλη βιομηχανία» με τις χαμηλές τιμές ρεύματος που τους προσφέρει. Μια αύξηση των τιμών του βιομηχανικού ρεύματος θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων ελληνικών βιομηχανιών (όσων έχουν απομείνει).

Η ΔΕΗ πραγματοποιεί πάρα πολλούς διακανονισμούς στους πελάτες της που έχουν δυσκολίες. Η πώληση Μονάδων της για να αυξηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα προκαλέσει «ασφυξία» σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις με οικονομικές δυσκολίες.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα γίνει «φτωχότερη» και θα περιθωριοποιηθεί ακόμη περισσότερο εάν χαθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του παραγωγικού δυναμικού και της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας.

Το Δημόσιο – εάν δεχθεί να πουληθούν Μονάδες της ΔΕΗ – θα πουλήσει τα «χρυσαφικά» του που έχει στον τομέα της Ενέργειας, από τα ελάχιστα «χρυσαφικά» που του έχουν απομείνει. Εξήντα ολόκληρα χρόνια από την ίδρυση της ΔΕΗ, το 1950, που προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει ένα ανυπολόγιστο κοινωνικό και αναπτυξιακό έργο, σήμερα, το 2010, με πρόσχημα το Μνημόνιο, «κάποιοι» προσπαθούν να αμαυρώσουν όλο αυτό το έργο για να το προσφέρουν στο βωμό του Κέρδους.


Read more...

Εισπράττουν τεράστια ενοίκια και δεν πληρώνουν ΕΤΑΚ!

Όργιο φοροδιαφυγής από μεγαλοϊδιοκτήτες


protothema.gr
Σε εντυπωσιακά ευρήματα οδηγεί η συνδυασμένη διασταύρωση στοιχείων από τη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουγείου Οικονομικών.

Εκτός από τους μεγαλοϊδιοκτήτες του Κολωνακίου και της Μυκόνου που απαξιούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στην Eφορία –και απειλούνται πλέον με κατασχέσεις από το Σεπτέμβριο- οι έλεγχοι έχουν οδηγήσει και στην αποκάλυψη σκανδαλωδών περιπτώσεων φοροδιαφυγής από τους "έχοντες και κατέχοντες".

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΓΓΠΣ, δεκάδες μεγαλοϊδιοκτήτες που διαθέτουν καταστήματα επί της Ερμού, του Κολωνακίου και της Ομόνοιας που εισπράτουν από ενοίκια δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα, δεν είχαν τα είχαν δηλώσει καν στις δηλώσεις ακινήτων Ε9 και παρέμεναν άγνωστοι στην εφορία, ώστε να τους αποσταλεί ειδοποιητήριο για να πληρώσουν ΕΤΑΚ.

Ωστόσο, μετά από διασταύρωση με βάση το ΑΦΜ του εκμισθωτή που συμπλήρωσαν στη δήλωση εισοδήματος οι ενοικιαστές τους, εντοπίστηκαν ότι και ακίνητη περιουσία κατέχουν και δεν την δηλώνουν και ΕΤΑΚ όφειλαν, και τα χρέη τους στο Κράτος από διάφορες αιτίες δεν πλήρωναν!

Με την ίδια συνδυαστική μέθοδο διασταύρωσης εντοπίστηκαν και ακίνητα που εμφανίζονται να ανήκουν σε off shore, αλλά οι φυσικοί τους ιδιοκτήτες αγνόησαν τον φορολογικό νόμο που τους επιβάλλει να πληρώσουν ειδικό φόρο 3%-15% επί της αντικειμενικής αξίας τους ακινήτου τους ετησίως.

Read more...

Δάνεια τέλος και με τη ...βούλα στον ΟΕΚ

Δεχτή η πρόταση του δ.σ. από Λοβέρδο

protothema.gr
Ενέκρινε τελικά, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) για προσωρινή διακοπή αποδοχής αιτήσεων από νέους δικαιούχους του Οργανισμού, προς επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που είχε μεταδώσει προ μηνός το protothema gr. Έτσι, με υπουργική απόφαση, ο ΟΕΚ προχωρά στην προσωρινή διακοπή παραλαβής αιτήσεων χορήγησης δανείων από τα δανειοδοτικά προγράμματα του Οργανισμού για το διάστημα από 9 Ιουλίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου του 2010 για τις εξής περιπτώσεις:

Α) προγράμματα που προβλέπονται από το άρθρο 31 του κανονισμού του ΟΕΚ,
Β) προγράμματα επιδότησης επιτοκίων από τον ΟΕΚ,
Γ) δάνεια για αποπεράτωση ή επισκευή υπάρχουσας κατοικίας,
Δ) προγράμματα χορήγησης στεγαστικού δικαιώματος του άρθρου 31 του κανονισμού του ΟΕΚ.
Read more...

Με τις αρνητικές δημοσκοπήσεις υπό μάλης έφυγε ο Φασούλας...


"Κερδίζω" επιμένει ο ίδιος

Νέα συνάντηση με τον Θ. Τσούρα και την αρμόδια επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για τις υποψηφιότητες των δημοτικών εκλογών θα έχει μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο Παν. Φασούλας.
Στη χθεσινή συνάντηση τους, δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη κατάληξη αλλά ο Θ. Τσούρας του παρέδωσε, για να τις μελετήσει, όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις -σύμφωνα με τις οποίες είναι πάρα πολύ δύσκολο να επανεκλεγεί- στέλνοντάς του έτσι εμμέσως πλην σαφώς το σχετικό μήνυμα.
Ο ίδιος πάντως επέμεινε ότι μπορεί να κερδίσει και επικαλέστηκε τα σοβαρά προβλήματα στο χώρο της ΝΔ στον Πειραιά.
Ο Θ. Τσούρας του είπε τέλος ότι οι...
ανακοινώσεις για τους τρεις μεγάλους δήμους και την Περιφέρεια Αττικής θα γίνουν από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Read more...

Τα πρώτα "70 χρίσματα" απο το ΠΑΣΟΚ


Τα πρώτα 70 ονόματα υποψηφίων δημάρχων που θα στηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ. Απουσιάζουν ωστόσο τα ονόματα των υποψηφίων στους μεγάλους δήμους (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά). Οι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν είναι οι εξής :
ΔΗΜΟΙ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

ΑΒΔΗΡΩΝ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ
Βασίλης Τσολακίδης

ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Γιώργος Καπλάνης

ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Νίκος Σαράντης

ΑΓΡΙΝΙΟΥ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παύλος Μοσχολιός

ΑΙΓΙΝΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Σάκης Σακιώτης

ΑΚΤΙΟΥ- ΒΟΝΙΤΣΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Γιώργος Αποστολάκης

ΑΛΙΑΡΤΟΥ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλέξανδρος Βίτσης

ΑΛΙΜΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Θάνος Ορφανός

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κυριακή Τεκτονίδου

ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απόστολος Κοιμήσης

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ - ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Πανορμίτης Κονταράτος

ΒΕΡΟΙΑΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Χαρούλα Ουσουτζόγλου

ΔΕΣΚΑΤΗΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κώστας Μυλωνάς

ΕΔΕΣΣΑΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Γιάννης Σόντρας

ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Ιωάννης Κωνσταντάτος

ΖΗΡΟΥ - ΗΠΕΙΡΟΥ
Κώστας Βογιατζής

ΖΩΓΡΑΦΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Κώστας Καλλίρης

ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Βασίλης Βαλασόπουλος

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΚΡΗΤΗΣ
Γιάννης Κουράκης

ΘΑΣΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ
Σταύρος Αραπάκης

ΙΛΙΟΥ (Ν. ΛΙΟΣΙΩΝ) - ΑΤΤΙΚΗΣ
Νίκος Ζενέτος

ΚΑΒΑΛΑΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ
Κωνσταντίνος Σιμιτσής

ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Κώστας Ασκούνης

ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δομήνικος Βερίλλης

ΚΑΣΟΥ - ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Δημήτρης Ερωτόκριτος

ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ
Γιώργος Πετρίδης

ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ- ΕΥΟΣΜΟΥ- ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Απόστολος Καφαρίδης

ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Αλέξανδρος Πνευματικός

ΛΑΓΚΑΔΑ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δημήτρης Ράβναλης

ΛΕΥΚΑΔΟΣ - ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Κώστας Αραβανής

ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ- ΠΕΥΚΗΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος

ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Νίκος Ιωνάς

ΜΕΓΑΡΕΩΝ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Δημήτρης Στρατιώτης

ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αλέξανδρος Βασιλείου

ΜΩΛΟΥ-ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ευάγγελος Τετριμίδας

ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ - ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Νίκος Μαράκης

ΝΑΟΥΣΑΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αναστάσιος Καραμπάτζος

ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Γιάννης Χαραλάμπους

ΝΕΣΤΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ
Ευάγγελος Τζοπανόπουλος

ΝΙΣΥΡΟΥ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Νίκος Καρακωνσταντίνου

ΞΑΝΘΗΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ
Χρήστος Πούλιος

ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Γιάννης Λύτρας

ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κώστας Ξηρογιάννης

ΠΑΓΓΑΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ
Βασίλειος Ξουλόγης

ΠΑΛΛΗΝΗΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Αθανάσιος Ζούτσος

ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Ιωάννης Γλύκας

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Στέφανος Βλάχος

ΠΗΝΕΙΟΥ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Γιώργος Παναγούλιας

ΠΥΛΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Απόστολος Παντέρας

ΡΕΘΥΜΝΗΣ - ΚΡΗΤΗΣ
Γιώργος Μαρινάκης

ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Σπύρος Σοφράς

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ
Γιώργος Χανός

ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ-ΑΤΤΙΚΗΣ
Χριστίνα Χριστοφάκη

ΣΑΜΟΥ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Στέλιος Θάνος

ΣΙΘΩΝΙΑΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Άγγελος Πράτσας

ΣΚΥΡΟΥ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης

ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ - ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ιωάννης Δεκαβάλλας

ΤΑΝΑΓΡΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ευάγγελος Γεωργίου

ΤΗΛΟΥ - ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Αναστάσιος Αλιφέρης

ΤΟΠΕΙΡΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ
Στυλιανός Χατζηευαγγέλου

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Σταύρος Κοντός

ΦΙΛΙΑΤΩΝ - ΗΠΕΙΡΟΥ
Μηνάς Παππάς

ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ιωάννης Μαρούσης

ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Δημήτρης Τσατσαμπάς

ΧΑΛΚΗΣ - ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Κιτράκης Χρυσοβέργης

ΧΑΝΙΩΝ - ΚΡΗΤΗΣ
Μανώλης Σκουλάκης

ΧΙΟΥ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Πολύδωρος Λαμπρινούδης

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Χριστίνα Αλίρη


.i-reportergr.

Read more...

Στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο


Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών και αντιπρόσωποι των 192 χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας στις 20 με 22 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια στις εργασίες της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναμένεται να έχει πολλές συναντήσεις με ξένους ηγέτες, ενώ θα παραστεί σε δεξιώσεις που θα δοθούν με την ευκαιρία των δυο αυτών διεθνών συναντήσεων. Αρκετές επαφές θα έχει και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού. Πρόεδρος της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ο πρώην πρόεδρος της Ελβετίας Τζόζεφ Ντάις. Ο 64χρονος κ. Ντάις αναλαμβάνει την προεδρία για ένα χρόνο και θα διαδεχτεί τον Λίβυο Αλι Τρέκι, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

.i-reportergr.
Read more...

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΙΚΑ


Να απολυθεί και όχι να μετατεθεί το πλεονάζων προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών που θα συγχωνευτούν ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (3/8). Οι ελεγκτές της τρόικας, που σήμερα θα έχουν την τελευταία τους συνάντηση με τον υπουργό, επέμειναν στην...

πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ενώ ζήτησαν πιο γρήγορες κινήσεις στις συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών με ταυτόχρονη απόλυση του πλεονάζοντος προσωπικού. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί, πως στη συνάντηση της τρόικας με την υπουργό ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, το θέμα της πώλησης της ΔΕΗ, ήταν στην πρώτη θέση της ατζέντας, με την υπουργό να επαναλαμβάνει την αρνητική θέση της κυβέρνησης για την πώληση του οργανισμού. Στη διάρκεια της συνάντησης, φέρεται ότι εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις - τις οποίες δεν απορρίπτει εκ των προτέρων η τρόικα εφόσον οδηγούν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα, δηλαδή στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνεται η πώληση της παραγόμενης ενέργειας από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ προς τους πιθανούς ανταγωνιστές της. Κατά τα άλλα, το δεύτερο δάνειο το έχουμε σίγουρο, τουλάχιστον όπως εκτιμά η ηγεσία του υπουργείου, και θα φτάνει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Σχετικά με το ασφαλιστικό, οι ελεγκτές θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει «ανοικτό» το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, εάν αυτό καταδειχθεί από την αναλογιστική μελέτη που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, ή εάν συνεχίζεται η μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται και στην αύξηση του πληθωρισμού, με την τρόικα να διατυπώνει την άποψη ότι απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, ακόμη και με κινήσεις στους τομείς των αδειών πώλησης στις λαϊκές αγορές και του χονδρεμπορίου τροφίμων και συσκευασμένων./fimotro
Read more...

ΝΑΡΚΗ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ο εφιάλτης των ανατιμήσεων πλανάται και πάλι πάνω από το τραπέζι του έλληνα καταναλωτή. Η έκρηξη των τιμών στα δημητριακά, έως και 50% από τις αρχές του Ιουνίου στις διεθνείς αγορές, δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να προκαλέσει ντόμινο ανατιμήσεων και στην Ελλάδα, σε βασικά είδη διατροφής όπως το ψωμί, τα...
ζυμαρικά, τα τυριά, τα γαλακτοκομικά και το κρέας. Πρόκειται για προϊόντα των οποίων οι τιμές επηρεάζονται αμέσως ή εμμέσως από τις τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και του κριθαριού που, επίσης, είχαν ανατιμηθεί σημαντικά πριν από δύο χρόνια επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Την περασμένη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές τιμές σίτου αυξήθηκαν κατά 8% και έφτασε στα 211 ευρώ ο τόνος. Η αύξηση μέσα σε έναν μήνα- από τα τέλη Ιουνίου- πλησίασε στο 50%. Τα προθεσμιακά συμβόλαια καλαμποκιού στις ΗΠΑ, ενώ είχαν πέσει σε χαμηλά εννεαμήνου στα τέλη Ιουνίου, σημείωσαν απότομη άνοδο στις αρχές Ιουλίου, λόγω των εκτιμήσεων για μειωμένη προσφορά στη χώρα αυτή, καθώς και λόγω της ανόδου του σιταριού. Μάλιστα, όπως λένε οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων στην Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις αυξήσεις αυτές, οι οποίες δεν αναμένεται να σταματήσουν σύντομα, αφού οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν τα προβλήματα. Επιπλέον, καθώς η πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών αναθεωρείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την κατανάλωση, τα τελικά αποθέματα σιταριού για το 2010-2011 υπολογίζονται στους 369 εκατ. τόνους, κατά 21 εκατ. τόνους χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (ΙGC). Πανικός στις βιομηχανίες Το βέβαιο είναι ότι οι τιμές του σιταριού, τόσο στις αγορές των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης, έχουν κάνει μέσα σε έναν μήνα το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων 4 δεκαετιών προκαλώντας πανικό στις βιομηχανίες τροφίμων- και αυτό εξ αιτίας της αύξησης των τιμών στα άλευρα που βρίσκονται προ των πυλών. Η εξέλιξη αυτή αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές ανατιμήσεις προϊόντων όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, αλλά και μια σειρά άλλων ειδών που έχουν ως βάση τους το αλεύρι- και μάλιστα σε μια περίοδο ύφεσης για τις οικονομίες των χωρών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στελέχη της αγοράς κάνουν επίσης λόγο για ενδεχόμενη ραγδαία αύξηση των τιμών και στο κόστος της κτηνοτροφίας- εξ αιτίας των ζωοτροφών- και κατ΄ επέκταση της τιμής του κρέατος αλλά και της ζυθοποιίας. Οπως σημειώνουν, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τις επιχειρήσεις και για την κατανάλωση, αφού ήδη στην ελληνική αγορά τροφίμων εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης που βιώνουν τα νοικοκυριά η κατανάλωση έχει μειωθεί από την αρχή του χρόνου κατά 4%. Μια ενδεχόμενη αύξηση τιμών, η οποία βρίσκεται προ των πυλών, θα οδηγούσε σε εκτόξευση τον πληθωρισμό, καθώς δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για απορρόφηση από την πλευρά της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου οποιασδήποτε αύξησης, απ΄ όπου κι αν προέρχεται. Μειωμένη παραγωγή Μόνο στη Ρωσία, μία από τις μεγαλύτερες σιτοπαραγωγούς χώρες του κόσμου, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και της υγρασίας έχουν καταστραφεί σοδειές δημητριακών σε έκταση περίπου ίση με την Πορτογαλία, όπως πιστοποίησε το Μετεωρολογικό Κέντρο «Fobos» και το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι μειωμένη ήδη κατά 14,1% σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (ΙGC), η τιμή για τις ποσότητες σιταριού που εξάγονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκε κατά 70 δολάρια ο τόνος. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις ΗΠΑ, με τα προθεσμιακά συμβόλαια σιταριού να έχουν αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, ενώ αναλυτές της αγοράς μιλάνε για το μεγαλύτερο ράλι τιμών από το 1973. Στην αγορά της Ιταλίας, αντίστοιχα, η διαφορά της τιμής μεταξύ της 2ης και της 3ης εβδομάδας του Ιουλίου για το καλό εμπορεύσιμο σκληρό σιτάρι έφτασε το 9,49%. Περιορισμοί στις εξαγωγές Αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι είναι πιθανόν οι σιτοπαραγωγές χώρες όπως η Ρωσία να επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές τους σε μια προσπάθεια να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές στην εσωτερική αγορά, κάτι που είχε γίνει και στην κρίση του 2007-2008. Αυτό θα δημιουργούσε σημαντικό πρόβλημα στις αγορές και θα εκτόξευε ακόμα περισσότερο τις τιμές. Το γεγονός ότι το εμπορικό ισοζύγιο σιταριού στη χώρα μας είναι ελλειμματικό και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης από τις οποίες πραγματοποιούνται εισαγωγές έχουν μειωμένη παραγωγή, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και δημιουργεί φόβους για άνοδο των τιμών και στην εγχώρια αγορά.
Read more...

ΖΗΤΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΣΕ ΠΑΝΕ... ΧΑΛΚΙΔΑ!


Έρευνα : Χρήστος Κάτσικας
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Κάθε χρόνο την περίοδο αυτή παρουσιάζεται μία ιδιαίτερη «εκπαιδευτική κινητικότητα» που μένει στη σκιά της δημοσιότητας παρόλο που αφορά χιλιάδες νέους. Αναφερόμαστε στους χιλιάδες εισακτέους ή και φοιτητές ενδιάμεσων εξαμήνων που «καίγονται» για μετεγγραφή σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ του τόπου μόνιμης κατοικίας τους. Στο πλαίσιο αυτό και...
για την ενημέρωση των υποψηφίων και των φοιτητών «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα κατ΄ αποκλειστικότητα όλα όσα ισχύουν για τις μετεγγραφές με βάση τις αλλαγές που έκανε το υπουργείο Παιδείας (περιέχονται στο νομοσχέδιο για τη διά βίου μάθηση, το οποίο θα συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή). Να σημειώσουμε προκαταρκτικά ότι για πρώτη φορά το νέο καθεστώς των μετεγγραφών ισχύει και για τους αποφοίτους ΤΕΕ που εισήχθησαν σε ΤΕΙ. Από το ακαδημαϊκό έτος 2010- 2011 οι κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφές (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανοί, για συγκεκριμένους λόγους υγείας κ.λπ.) που προβλέπονται διενεργούνται στα τμήματα υποδοχής των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου και του Νομού Θεσσαλονίκης ως εξής: Ομαδοποιήσεις Τα αντίστοιχα Τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου και του Νομού Θεσσαλονίκης ομαδοποιούνται σύμφωνα με τα ακόλουθα: α) ως Πανεπιστήμια του Λεκανοπεδίου νοούνται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, β) ως ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου νοούνται το ΤΕΙ Αθήνας, το ΤΕΙ Πειραιά και το ΤΕΙ Χαλκίδας, γ) ως Πανεπιστήμια του Νομού Θεσσαλονίκης νοούνται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και δ) ως ΤΕΙ του Νομού Θεσσαλονίκης νοείται το ομώνυμο ΤΕΙ. Ο αριθμός των αιτούμενων μετεγγραφή φοιτητών και σπουδαστών στα τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ των ανωτέρω ομάδων κατανέμεται στα αντίστοιχα Τμήματα κάθε ομάδας κατ΄ αναλογία προς τον αριθμό εισακτέων των Τμημάτων αυτών. Εφόσον για συγκεκριμένο Τμήμα έχει υποβληθεί αριθμός αιτήσεων μεγαλύτερος από τον αριθμό που έχει κατανεμηθεί στο Τμήμα αυτό, η μετεγγραφή των φοιτητών και σπουδαστών πραγματοποιείται στα Τμήματα αυτά με κριτήριο τον συνολικό αριθμό των μορίων που συγκέντρωσε κάθε ενδιαφερόμενος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Σύμφωνα με αυτό, κάποιος που πέρασε στο ΤΕΙ Χαλκίδας... και θέλει να πάρει μετεγγραφή για ΤΕΙ Αθήνας ή Πειραιά δεν θα μπορέσει... Επίσης, κάποιοι που ζητούν μετεγγραφή από ΤΕΙ Πάτρας, Θεσσαλονίκης... για Αθήνα, θα βρεθούν αντί για Αθήνα... στη Χαλκίδα, καθότι η Χαλκίδα μετακόμισε στο Λεκανοπέδιο! Ποιοι έχουν δικαίωμα Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν επίσης από το ακαδημαϊκό έτος 2010- 2011 τα τέκνα των γονέων των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν όσοι βρίσκονται στο πρώτο εξάμηνο σπουδών. Το δικαίωμα αυτό διατηρούν και όσοι βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο σπουδών και εφόσον έχουν εξεταστεί επιτυχώς στο Τμήμα προέλευσης σε όλα τα υποχρεωτικά και με επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών ή σε ίσο τουλάχιστον αριθμό μαθημάτων του ατομικού προγράμματος σπουδών του υποψήφιου για μετεγγραφή φοιτητή ή σπουδαστή. Οι μετεγγραφές αυτές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν συνολικά σε ποσοστό το 14% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής. Το ποσοστό αυτό κατανέμεται σε 4% για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών που βρίσκονται στο πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους και σε 10% για τις μετεγγραφές όσων βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο σπουδών τους. Ειδικώς, για τα Τμήματα υποδοχής των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου και του Νομού Θεσσαλονίκης, οι μετεγγραφές της προηγούμενης περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν σε ποσοστό το 9% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής. Πως κατανέμεται Το ποσοστό αυτό κατανέμεται σε 4% για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών που βρίσκονται στο πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους και σε 5% για τις μετεγγραφές όσων βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο των σπουδών τους. Αν το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για ορισμένο Τμήμα υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στα παραπάνω ποσοστά, προηγούνται τα τέκνα των οικογενειών με τον μικρότερο μέσο όρο του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος. Επιτρέπονται μετεγγραφές φοιτητών ή σπουδαστών με αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε Τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές, δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν οι φοιτητές ή σπουδαστές που βρίσκονται στο πρώτο, στο τρίτο ή στο πέμπτο εξάμηνο των σπουδών τους. Κοντολογίς επιτρέπεται χωρίς κανέναν περιορισμό η μετεγγραφή και των δύο αδελφών σε αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ που βρίσκονται εκτός του Λεκανοπεδίου και του Νομού Θεσσαλονίκης. Ειδικώς, για τις μετεγγραφές σε Τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου και του Νομού Θεσσαλονίκης το ποσοστό των μετεγγραφομένων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 4% επί του αριθμού των εισακτέων του Τμήματος υποδοχής. Το ποσοστό αυτό κατανέμεται σε 2%, 1% και 1% για τις μετεγγραφές φοιτητών ή σπουδαστών που βρίσκονται στο πρώτο, στο τρίτο και στο πέμπτο εξάμηνο των σπουδών τους, αντίστοιχα. Και στην περίπτωση αυτή, αν το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για ορισμένο Τμήμα υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στα ποσοστά αυτά, λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος οικογενειακού εισοδήματος και, σε περίπτωση ίσου μέσου όρου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, προκειμένου για μετεγγραφή φοιτητών ή σπουδαστών που βρίσκονται στο πρώτο εξάμηνο σπουδών τους, ο συνολικός αριθμός των μορίων που συγκέντρωσαν οι αιτούντες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Read more...

ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ...


Από ΤΑ ΝΕΑ
Παράθυρο για άνοιγμα και άλλων επαγγελμάτων αφήνει η πρόσφατη ενσωμάτωση κοινοτικής Οδηγίας (γνωστή ως Οδηγία Μπολκενστάιν) για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, τη στιγμή που αμέσως προχωρεί η απελευθέρωση 7 επαγγελμάτων, τα οποία ορίζονται ρητά στο Μνημόνιο και πρέπει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του...
2011 να έχουν καταργηθεί πλήρως όλοι οι περιορισμοί με νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί από τη Βουλή. «Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους θα απελευθερωθούν κλειστά επαγγέλματα με τη μείωση των καθορισμένων αμοιβών και άλλων περιορισμών για τους δικηγόρους, τα φαρμακεία, τους συμβολαιογράφους, τους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες, τις οδικές μεταφορές και τους λογιστές», αναφέρεται στο κεφάλαιο του Μνημονίου που αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση του ανταγωνισμού της αγοράς. Ενόψει του ανοίγματος των επαγγελμάτων αυτών, οι εκπρόσωποί τους έχουν εκφράσει ήδη τις πρώτες ενστάσεις περιμένοντας το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν πάντως πως για την κατάρτιση του νομοσχεδίου θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή, ενώ θα διεξαχθεί και διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ωστόσο, δεν αποκλείεται κατά την εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας να προκληθούν τριγμοί και για άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ οι συμβολαιογράφοι εξαιρούνταν ρητά από την απελευθέρωση των υπηρεσιών, εντούτοις συμπεριελήφθησαν στον κύκλο των κλειστών επαγγελμάτων του Μνημονίου. Φόβους εξέφραζαν και δικαστικοί επιμελητές, που επίσης εξαιρούνται από την κοινοτική Οδηγία. Δεν απέκλειαν, όμως, το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να ακολουθήσει νέος γύρος που θα περιλαμβάνει και το άνοιγμα του δικού τους επαγγέλματος μέσω της κατάργησης του «τιμοκαταλόγου» του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους (επίδοση αγωγής, δικαστικές κλήσεις κ.ά.). Η ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει με πρόσχημα την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση των τιμών. Σύγχυση πάντως επικρατεί για τον κατάλογο των κλειστών επαγγελμάτων σε σχέση και με τους κλάδους οι οποίοι φωτογραφίζονται στην επίμαχη Οδηγία. Για παράδειγμα, οι οδοντίατροι συχνά αναφέρονται στα κλειστά επαγγέλματα, αν και δεν υφίσταται κανένας γεωγραφικός ή πληθυσμιακός περιορισμός, ενώ πριν από περίπου επτά χρόνια καταργήθηκαν και οι κατώτατες τιμές για τις οδοντιατρικές πράξεις. Οπως μάλιστα λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιος Κατσίκης, οι οδοντίατροι επιδίωξαν την κατοχύρωση ενδεικτικών τιμών σε μια προσπάθεια συγκράτησης του κόστους, το αίτημά τους ωστόσο δεν έγινε δεκτό από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν είναι «κλειστό» Πάντως, και όπως διευκρινίζει ο κ. Κατσίκης, οι οδοντίατροι δεν ανήκουν στα κλειστά επαγγέλματα, δεδομένου πως αμέσως μετά την αποφοίτησή τους έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν οδοντιατρείο και παράλληλα να εργάζονται και σε άλλον φορέα (π.χ. στο ΙΚΑ). Στα σενάρια που θέλουν τους ιδιοκτήτες ταξί να περιλαμβάνονται στη λίστα με τα κλειστά επαγγέλματα απαντούν οι επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι κάνουν λόγο για καταστροφική εξέλιξη. «Θεωρούμε εγκληματικό να δοθούν άλλες άδειες. Δεν χωράει η χώρα μας άλλα ταξί. Στην Αθήνα μόνο κυκλοφορούν 13.500 ταξί», λέει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος. Το επιχείρημα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, όπως ισχυρίζεται, δεν ισχύει. «Ο κλάδος μας έχει φτάσει πια σε επίπεδα κορεσμού. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Γερμανία ο αριθμός των αδειών ταξί για 82 εκατομμύρια πολίτες είναι 56.000, τη στιγμή που στη χώρα μας έχουμε 28.000 άδειες», λέει.
Read more...

Η ΚΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΑΚΗ ΠΗΡΕ ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Η κυρία Χριστίνα Χριστοφάκη , σύζυγος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, η οποία έλαβε το χρίσμα για τον Δήμο Σαρωνικού, αποτελεί το «βαρύ» όνομα της λίστας με τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων δημάρχων που ανακοίνωσε χθες το ΠαΣοΚ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η ανακοίνωση του...
πρώην υπουργού και εν ενεργεία βουλευτή κ. Εμμ. Σκουλάκη για τον Δήμο Χανίων. Συνολικά η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων ανακοίνωσε χθες 70 ονόματα σε περιοχές όπου οι υποψηφιότητες ήταν ώριμες να δημοσιοποιηθούν, κυρίως περιπτώσεις νυν δημάρχων που διεκδικούν ξανά το χρίσμα. Επίσης, αποφάσισε τη διενέργεια προκριματικών εκλογών στους Δήμους Ζακύνθου, Λοκρών, Ορεστιάδας, Σουλίου και Φαρκαδόνας. Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν δίνει χρίσμα αλλά στήριξη στους υποψηφίους, αναδεικνύοντας έτσι τον ρόλο της αυτοδιοίκησης. «Είναι επίσης σαφές- και με αυτόν τον τρόπο διαχρονικά κινηθήκαμε- ότι το ΠαΣοΚ δεν ανακοινώνει κεντρικά στήριξη σε όλους τους δήμους της χώρας. Ο κόσμος του ΠαΣοΚ γνωρίζει, για αυτούς τους δήμους, ποιες είναι οι κινήσεις και τα πρόσωπα που εκφράζουν την αντίληψή μας για την αυτοδιοίκηση και ιδίως τη μεγάλη αλλαγή του Καλλικράτη» επισημαίνεται. Επίσης, αναφέρεται ότι ως την επικείμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία θα αποφασιστεί η στήριξη που παρέχει το ΠαΣοΚ, οι προτάσεις της Επιτροπής θα εξετάζονται από τον Συνήγορο του Μέλους και του Φίλου και την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης. Μια γρήγορη ανάγνωση δείχνει ότι η Επιτροπή επιχείρησε να κλείσει μέτωπα στη Β΄ Αθήνας, ανακοινώνοντας τον κ. Γ. Καπλάνη για τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας, τον κ. Β. Γιαννακόπουλο για την Αγία Παρασκευή, τον κ. Ν. Σαράντη για τον Δήμο Αγίων Αναργύρων- Καματερού, τον κ. Θ. Ορφανό για τον Αλιμο. Επίσης στον Δήμο Ζωγράφου η στήριξη του κόμματος δίνεται στον κ. Κ. Καλλίρη, στον Δήμο Ηλιουπόλεως στον κ. Β. Βαλασόπουλο, στον Δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης στον κ. Ι. Κωνσταντάτο, στο Ιλιον στον κ. Ν. Ζενέτο και στην Καλλιθέα στον νυν δήμαρχο και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ κ. Κ. Ασκούνη . Στην Πετρούπολη ανακοινώθηκε ο κ. Στ. Βλάχος, στη Ν. Ιωνία ο κ. Ι. Χαραλάμπους, στον Δήμο Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας ο κ. Στ. Κόντος. Τον Δήμο Παλλήνης θα διεκδικήσει με το «χρίσμα» του ΠαΣοΚ ο νυν δήμαρχος Γέρακα κ. Αθ. Ζούτσος. Στο Πέραμα ο κ. Ι. Γλύκας, στο Χαϊδάρι ο κ. Δ. Τσατσαμπάς. Επίσης, στον Δήμο ΛυκόβρυσηςΠεύκης ο κ. Ι. Θεοδωρακόπουλος , στον Δήμο Μαραθώνος ο κ. Ν. Ιωνάς, στον Δήμο Μεγαρέων ο κ. Δ. Στρατιώτης, στη Σαλαμίνα ο κ. Σπ. Σοφράς.
Read more...

ΕΥΣΗΜΑ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...


Από ΤΟ ΒΗΜΑ
Ικανοποιημένος για όσα έχει κάνει ως σήμερα η Ελλάδα εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ δήλωσε «αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση» του δανείου. Κατά τη...
διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργο είπε ότι «ως πρόεδρος του Εurogroupείμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος με όσα έχει καταφέρει η Ελλάδα μέχρι στιγμής», ενώ υπογράμμισε ότι η μείωση του ελλείμματος που κατάφερε η χώρα μας ήταν «πέρα από κάθε προσδοκία». Παράλληλα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο τα οποία επισημαίνουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία. Το πρακτορείο Βloomberg σε πρώτο θέμα του επεσήμανε χθες ότι «τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η Ελλάδα ενδέχεται να περάσουν το πρώτο τεστ αυτή την εβδομάδα,καθώς το κλιμάκιο της τρόικας έχει συντάξει την έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να εξασφαλιστούν οι επόμενες δόσεις των δανείων». Στο ίδιο θέμα ο οικονομολόγος της Capital Εconomics Μπεν Μέι δήλωσε ότι η Ελλάδα «εφαρμόζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητηθεί». Ωστόσοσημείωσε ότι «παραμένουν οι ανησυχίες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012». Ολα δείχνουν ότι αργά αλλά σταθερά αλλάζει το κλίμα στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους έναντι της Ελλάδας, καθώς προχωρά απρόσκοπτα το πρόγραμμα σταθεροποίησης και προσαρμογής. Κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται τόσο στο ΧΑ, το οποίο και χθες διατήρησε το ανοδικό του μομέντιουμ (ρεπορτάζ στη σελίδα 4), όσο και στην ισοτιμία του ευρώ, η οποία ενισχύεται (ρεπορτάζ στη σελίδα 5). Τα σενάρια καταστροφής δίνουν σιγά σιγά τη θέση τους σε άλλα, πιο ρεαλιστικά, που λαμβάνουν υπόψη πραγματικά δεδομένα και στοιχεία τα οποία καταγράφουν την αντικειμενική εξέλιξη των μεγεθών στην ελληνική οικονομία. Χθες σε έκθεσή της η Μorgan Stanley δήλωσε εντυπωσιασμένη με την πρόοδο της Ελλάδας στο δημοσιονομικό και διαρθρωτικό μέτωπο και υποστηρίζει πλέον ότι η χώρα δεν θα αναγκαστεί απαραίτητα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους. Οπως αναφέρει, η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο ώστε να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει, έχει επιδείξει διαφάνεια στην εφαρμογή των μέτρων, οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό πέρασαν νωρίτερα από τη «διορία» του Σεπτεμβρίου, φαίνεται να διαθέτει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει τις επόμενες αλλαγές και το κόστος της «πτώχευσης» θα είναι πολύ μεγάλο.

Read more...

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: 'ΔΕΝ ΘΑ ΘΙΓΟΥΝ Ο 13ΟΣ ΚΑΙ 14ΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ'


«Δεν πρόκειται να καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα», επανέλαβε σήμερα από το Ηράκλειο Κρήτης όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν έλεγχοι ανασφάλιστων εργαζομένων, από μεικτά κλιμάκια που θα αποτελούνται από τοπικά συνεργεία και επιθεωρητές από τα κεντρικά.

Read more...