Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ, ΕΤΟΙΜΟΣ, ΣΙΓΟΥΡΟΣ!


Παρουσιάζοντας ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ, παρακαλώ!!!!

Ο Γιώργος έθεσε το πολιτικό διακύβευμα αυτής της εκλογικής μάχης, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα συγκρούονται δύο διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για τη χώρα μας και την πολιτική. Μία αντίληψη που μιλά για περικοπές - και μία που μιλά για επενδύσεις. Μία που μιλά για συρρίκνωση, και μία για επενδύσεις. Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αστείρευτων δυνατοτήτων, και έχει αποδείξει ότι ξέρει να τις αξιοποιεί για το καλό της χώρας.

"Η χώρα χρειάζεται ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Η Οικονομία χρειάζεται ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Οι ΠΟΛΙΤΕΣ χρειάζονται ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Αποφάσεις - όχι προφάσεις που επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα σημερινά αδιέξοδα της χώρας".

Εδώ μια σύντομη αλλά περιεκτική ανάλυση του σχεδίου των πρώτων 100 ημερών!

Σας το έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι ο Γιώργος είναι έτοιμος.
Ήξερα ότι δεν θα πήγαιναν χαμένες τόσες ώρες διαβούλευσης, διαλόγου και προτάσεων από όλες τις κοινωνικές ομάδες, εδώ και 6 χρόνια!

krogias


Read more...

"Είμαι έτοιμος" ...


"Αποφάσεις και όχι προφάσεις" ...
Με τρία συνθήματα ξεκίνησε ο Γιώργος Παπανδρέου την ομιλία του.
-Είμαι έτοιμος.
-Αποφάσεις και όχι προφάσεις.
-Υπάρχει ελπίδα.

"Είμαι εδώ σήμερα για να σας...

μιλήσω για τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε αύριο" , είπε ο Παπανδρέου και υπογράμμισε πως δε θα υπάρξει κανένα βάρος στα μικρά και μεσαία εισοδήματα...

nonews-news


Read more...

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΕΒΡΟΥ



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΕΝΗΣ ΤΣΙΑΟΥΣΗ
Γεννήθηκα στις 17 Αυγούστου του 1965, στα Μαράσια, του σημερινού Δήμου Τριγώνου, σαν δεύτερη κόρη, του Παναγιώτη Τσιαούση, αγρότη τότε κι αργότερα εργάτη στον ΟΣΕ και της Ιωάννας Τσέρνα αγρότισσας από τον Άρζο. Η καταγωγή και των δυο γονιών μου από την Αίνο, την Ανδριανούπολη και την Προύσα.

Τα πρώτα μου βήματα, οι πρώτες μου λέξεις, τα πρώτα μου γράμματα τα έκανα στα Μαράσια. Όμως ο τόπος μικρός και η διπλανή Ορεστιάδα ήταν ο μόνος δρόμος για το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Εκεί, από το Επαγγελματικό Λύκειο, πήρα το απολυτήριο μου με άριστα, για να ανοίξω τα φτερά μου αργότερα, ως τέταρτη, στην Σχολή Κοινωνικής Εργασίας της Αποστολικής Διακονίας της Ελλάδας. Τα χρόνια πέρασαν γρήγορα και το πτυχίο Κοινωνικής Εργασίας, από το ΤΕΙ της Αθήνας, ήρθε το 1987.

Άτομο ανήσυχο, με περισσή ενέργεια κα αγάπη για τις ρίζες μου, ασχολήθηκα με τον χορό στο Λύκειο Ελληνίδων της Ορεστιάδας και στον ΜΓΣ Ορέστη παίζοντας μπάσκετ. Ο λόγος του Ανδρέα Παπανδρέου με συνεπήρε και το 1981, οργανώθηκα στην Νεολαία του ΠΑΣΟΚ δίνοντας μου την ευκαιρία να διοχετεύσω την ενέργεια μου στον κοινό αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, για τον τόπο μου και την Ελλάδα.

Στην προσωπική μου ιστορία, σταθμός στάθηκε η γνωριμία και στην συνέχεια ο γάμος μου με τον Ιωάννη Μπουλιέρη Αστυνομικό και η γέννηση των δυο κοριτσιών μας. Της 22χρονης Κατερίνας καθηγήτριας χορού και της Ιωάννας 14 χρονών μαθήτριας Γυμνασίου.

Τα πρώτα βήματα

Από τα πρώτα χρόνια της ένταξης μου στο ΠΑΣΟΚ, ασχολήθηκα με τον συνδικαλισμό και τα κοινά ως μαθήτρια, από το 1981 και ως φοιτήτρια από το 1983 σαν μέλος της Σπουδάζουσας Νεολαίας του Κινήματος. Από το 1987, με το πέρας των σπουδών μου, συνέχισα τον αγώνα μου από την Τ.Ο. Ορεστιάδας και από το 1998 έως σήμερα, λόγω της εργασίας μου, στην Οργάνωση της Αλεξανδρούπολης, κρατώντας πάντα τους δεσμούς μου με τον Βόρειο Έβρο. Οι θέσεις μου αυτές, μου έδωσαν την ευκαιρία να εκπροσωπήσω τον τόπο μου, ως εκλεγμένη σύνεδρος στο 3ο, 4ο και 5ο Συνέδριο του Κινήματος.

Το 1989 διορίστηκα Κοινωνική Λειτουργός στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας στο Διδυμότειχο.

Για τρία περίπου χρόνια, εργάστηκα ως Κοινωνική Λειτουργός, στο Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων σε Διδυμότειχο, Σουφλί και Δίκαια, βοηθώντας στην προσπάθεια ένταξης των συμπατριωτών μας.

Το 1995 μετατέθηκα στην Αλεξανδρούπολη και τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας Αλεξανδρούπολης, συνεχίζοντας την εργασία μου στο Κέντρο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Μια νέα αρχή

Το 2002 μου έγινε η τιμή, να μετουσιώσω σε έργο, την ανάγκη μου να βοηθήσω τον τόπο μου, μέσα από τους κόλπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και εκλέχθηκα ως 5η στον συνδυασμό «Ενότητα-Δημιουργία-Προοπτική».

Οι ανάγκες πολλές και η προσπάθεια μεγάλη για να υλοποιηθούν τα όνειρα και οι δεσμεύσεις μας για τον Έβρο. Ως Πρόεδρος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Έβρου από το 2003 έως το 2004 και αντινομάρχης Διοίκησης, Οικονομικών και Προγραμματισμού το 2006, προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις για το καλύτερο, με συνέπεια στις δεσμεύσεις μου απέναντι στους πολίτες.

Το 2006 εκλέγομαι για δεύτερη φορά στην 4η θέση ως Νομαρχιακή Σύμβουλος, και ως πρώτη γυναικεία παρουσία σε ψήφους, με τον συνδυασμό «Κοινωνική Συμμαχία 2006». Μεγάλη η τιμή και δύσκολο το έργο, που όμως με πολλή δουλειά και τη συνεργασία με όλους τους φορείς, παράχθηκε έργο σημαντικό για τον Έβρο και την ευρύτερη περιοχή της διευρυμένης Νομαρχίας Ροδόπης Έβρου.

Από τις θέσεις του Αντινομάρχη Διοίκησης, Προγραμματισμού, Τουρισμού, Πολιτισμού και Πολεοδομικών Τεχνικών Έργων τις χρονιές 2007 και 2008 και ως Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Έβρου και της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Νομού το 2009, προσπάθησα για την ανάπτυξη, την παραγωγή έργου και την προβολή του νομού μας σε όλο τον κόσμο, ώστε να γίνει τόπος επίσκεψης από Έλληνες και ξένους.

Όμως ζωή δεν είναι μόνο πολιτική. Ζωή είναι η καθημερινότητα. Η συναναστροφή με τον κόσμο, τους φίλους και φυσικά την οικογένεια, κομμάτια μιας ζωής για να είναι πλήρης.

Η αγάπη μου για την παράδοση και την προστασία του τόπου με οδήγησαν να γίνω ιδρυτικό μέλος των συλλόγων Δασοπροστασίας Ν. Έβρου και του «Ιππικού Πολιτιστικού Ομίλου Πελταστές», παράλληλα συμμετείχα και συμμετέχω στους συλλόγους, Κοινωνικής Μέριμνας, Κυριών και Δεσποινίδων και του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας.

Το 2009 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου με επέλεξε να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος στον Έβρο. Με την δική σας βοήθεια θα γραφτεί το επόμενο κεφάλαιο.

Read more...

Δανία του Νότου, θέλει περιβαντολλογικά την Ελλάδα ο Γιώργος...


Κάτι τέτοια τους πέταγε απόψε και τους ξάφνιαζε. "Να γίνουμε Δανία του Νότου" , είπε, αναφερόμενος στο περιβάλλον και χειροκροτήθηκε. Στη συνέχεια μίλησε και για προϊόντα μεσογειακής διατροφής, προς...

τα οποία πρέπει να στραφούν οι νέοι αγρότες.
Άνθρωπος της γυμναστικής και της υγιεινής διατροφής, ο Γιώργος, θέλει να μας αλλάξει και διάφορες κακές μας συνήθειες. Εύκολο είναι; ...

nonews-news


Read more...

Κυρίαρχος του παιχνιδιού...


Σίγουρος, με χαμηλούς τόνους, χωρίς να κραυγάζει, να φουντώνει και να ανάβει, ο Παπανδρέου, κατά τη γνώμη μας, φάνηκε απόψε κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Ήρεμος, σταθερός, έγκυρος, σ' αυτά που έλεγε, με μια γλώσσα, που την καταλάβαινε και ο απλός πολίτης. Το προφίλ των...


χαμηλών τόνων, που επέλεξε να ακολουθήσει, φαίνεται πως μάλλον τον ωφελεί. Ίσως σ' αυτό το στυλ, μετά τις εκλογές και εφόσον είναι πρωθυπουργός θα το ακολουθήσουν και άλλοι...

nonews-news


Read more...

Τι θα κάνω τις πρώτες 100 ήμερες


Θεσσαλονίκη, 12/09/2009

Στήριξη του εισοδήματος και της αγοράς, προστασία της απασχόλησης και νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά




Read more...

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ...


Με το ρεπορτάζ που αφορούσε τον Γιώργο Παπανδρέου και την ομιλία του στη ΔΕΘ ξεκίνησε το Mega το οποίο σήμερα έκανε μεγάλη στροφή υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Αναμενόμενη εξέλιξη. Αυτό το Σαββατοκύριακο όλα τα φώτα είναι στραμμένα... στη ΔΕΘ και τον Γιώργο Παπανδρέου. Η στροφή πάντως συνδέεται με την στροφή που επιχειρούν οι εφημερίδες των ιδιοκτητών του. Οι τίτλοι σκληροί και αντιπολιτευτικοί. Για πρώτη φορά το Mega μιλούσε για αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και για πρωτιά του Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για ύποπτα παιχνίδια. Οι εκλογές πλησιάζουν...
fimotro

Read more...

ΟΛΑ ΣΤΟ... ΠΡΑΣΙΝΟ!


Ολοκληρωτική η στροφή από το Βήμα της Κυριακής. Ο Ψυχάρης όχι μόνο στηρίζει Παπανδρέου με ενυπόγραφο άρθρο για την "απαραίτητη αυτοδυναμία", αλλά βγάζει και όλα τα απωθημένα του στη Νέα Δημοκρατία και κυρίως στο Μαξίμου, από το οποίο περίμενε συνέντευξη του Καραμανλή. Πρωτοσέλιδο... αποδόμησης για την κυβέρνηση αλλά και τον Καραμανλή προσωπικά. Η εφημεερίδα δημοσιεύει δυο πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις. Μια της Ντόρας Μπακογιάννη και μια του Καρατζαφέρη. Κρατήστε τη δεύτερη γιατί λέει κάτι που ίσως αποδειχθεί προφητικό. "Πάει για Πρόεδρος ο Καραμανλής" επισημαίνει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Μάλιστα...
fimotro


Read more...

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ...


Σοβαρή εφημερίδα η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, βλέπει αυτοδυναμία αλλά επεξεργάζεται όλα τα πολιτικά σενάρια που θα μπορούσαν να παίξουν το βράδυ των εκλογών. Η εφημερίδα φιλοξενεί στις εσωτερικές της σελίδες μια καταπληκτική προσέγγιση για την... αυτοδυναμία σε συνεργασία με την επεξήγηση του εκλογικού νόμου σε όλες τις κατανομές. Μετά από αρκετό καιρό εμφανίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος λέει ότι στηρίζει το ΠΑΣΟΚ με δράση αλλά και σιωπές (τι άλλο θα μπορούσε να πει ο Μπένι εν μέσω της προεκλογικής περιόδου;).

fimotro

Read more...

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ...


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Η σύγκρουση του Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Σημίτη αποτελεί την πρώτη προειδοποίηση προς τους βαρόνους των ΜΜΕ για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Οι ισχυροί των ΜΜΕ εμφανίζονται ήδη προβληματισμένοι. Ο Γ. Παπανδρέου, μέχρι στιγμής φέρεται αποφασισμένος να συγκρουστεί μαζί τους. Τέλος στις χαριστικές ρυθμίσεις και στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος μέσω... των κρατικών διαφημίσεων. Στη ΔΕΗ, την Εθνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τον ΟΠΑΠ δεν θα μπουν κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο Παπανδρέου θα επιλέξει ανθρώπους της αγοράς μέσα από την "παρέα της ΑΣΟΕΕ", η οποία τον συμβουλεύει στα οικονομικά. Η ρήξη ξεκινά από τις κρατικές διαφημίσεις. Η περικοπή στις σπατάλες με τις ρεκλάμες του δημοσίου θα περιοριστεί στο 50%. Μακάρι...
fimotro


Read more...

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ!


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
ΜΙΛΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Άνθρωπος του Γιώργου Παπανδρέου, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μας ενημέρωσε πριν από λίγο ότι ο Λουκάς Παπαδήμος είπε το ναι δεχόμενος να μπει επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, αν και έχει 7 ακόμα μήνες μπροστά του μέχρι να λήξει η θητεία του στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα! Σήμερα το πρωί μίλησε τηλεφωνικά με τον Γιώργο Παπανδρέου. Θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι μαζί με την Λούκα Κατσέλη θα αναλάβουν τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης (ο Χρυσοχοίδης επιστρέφει στον επιτυχημένο ρόλο του ως υπουργός Δημόσιας Τάξης). Ο Παπαδήμος θεωρείται... αυτή την στιγμή ο μοναδικός Έλληνας που διατηρεί τόσο συχνές επαφές με τα κορυφαία στελέχη της Κομισιόν. Είναι ο μόνος που θα μπορούσε με τις προσωπικές του γνωριμίες να εξασφαλίσει δημοσιονομική ανοχή και παρατάσεις για το έλλειμμα χωρίς να πιέζεται η Αθήνα από τις Βρυξέλλες για την λήψη νέων μέτρων. Μεγάλη επιτυχία για τον Γιώργο. Ο Παπαδήμος είναι ένας και αναντικατάστατος...

fimotro

Read more...

ΤΟ ΓΥΡΙΣΕ...


Ο Κουρής έψαχνε την αφορμή για να το γυρίσει θεαματικά. Να κάνει δηλαδή την αναμενόμενη στροφή υπέρ του Παπανδρέου ή προσπαθώντας να κρατήσει σχεδόν ίσες αποστάσεις από Καραμανλή και Παπανδρέου. Με δεδομένη την σύγκρουσή του με τον Σημίτη η ευκαιρία δεν πήγε χαμένη. Σήμερα έγινε η πρώτη τούμπα. Σιγά-σιγά θα ολοκληρωθεί η μεταστροφή....

fimotro

Read more...

ΤΟΝ ΠΟΥΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ...


Ο Ψυχάρης είχε ζητήσει από το Μαξίμου να δώσει την πρώτη συνέντευξη ο Καραμανλής στο Βήμα της Κυριακής. Το Μέγαρο Μαξίμου του είχε υποσχεθεί ότι ο πρωθυπουργός θα του παραχωρήσει την πρώτη συνέντευξη που θα έδινε στον Τύπο. Την Πέμπτη το μεσημέρι ο Ψυχάρης ενημερώθηκε από τον Χιώτη, ότι η πρώτη συνέντευξη θα... παραχωρηθεί στην Καθημερινή της Κυριακής. Ποιός είδε τον κυρ-Σταύρο και δεν τον φοβήθηκε. Χθες το πρωί στο Da Capo έβγαζε αφρούς. Χθες επίσης το Βήμα σε πρωτοσέλιδο τίτλο του χαρακτήριζε την συνέντευξη του Καραμανλή "βατερλώ". Όλα έχουν την εξήγησή τους...

fimotro

Read more...

ΜΥΡΙΣΕ ΕΞΟΥΣΙΑ (ΧΟ, ΧΟ, ΧΟ)!


Print this post ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO

Ο Κόκκαλης σπάνια εκτίθεται σε δημόσιες πολιτικές εκδηλώσεις. Όταν το κάνει συμβαίνει γιατί βλέπει ότι κάποιος είναι σίγουρος για την εξουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro, ο γνωστός επιχειρηματίας έφτασε πριν από λίγο στη Θεσσαλονίκη με πτήση της Ολυμπιακής. Το βράδυ θα είναι στο Βελλίδειο, στην ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μένει στο... Μακεδονία Παλάς. Μένει στο Hayatt και τώρα γευματίζει με τη γυναίκα στο ρεστοράν του ξενοδοχείου. Η Λούκα Κατσέλη και όλο το οικονομικό επιτελείο του Γ. Παπανδρέου (Πολεμαρχάκης, Κοτζιάς κλπ) μένουν στο Ηλέκτρα Παλάς. Αυτά προς το παρόν...

fimotro

Read more...

Συνέντευξη Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα "Ημερησία" και στον δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα


[papandreou.jpg]

Συνέντευξη Γιώργου Α. Παπανδρέου στην εφημερίδα "Ημερησία" και στον δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Read more...

Eμπάργκο ώρα 8μ.μ.- Σημεία ομιλίας Γιώργου Α. Παπανδρέου στην 74η ΔΕΘ


Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Κοζάνη |10 Σεπτεμβρίου 2009 by ΠΑΣΟΚ

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ 74η ΔΕΘ

Eμπάργκο ώρα 8μ.μ.- Σημεία ομιλίας Γιώργου Α. Παπανδρέου στην 74η ΔΕΘ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Read more...

Σπύρος Κουβέλης - ΠΡΑΣΙΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ Υποψήφιος Βουλευτής Α' Αθήνας


Πρόσκληση στην ομιλία του Σπύρου Κουβέλη, στις 14/9/2009




Read more...

7 ΣΤΟΥΣ 10 ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ!


Δεν συνδέεται άμεσα, έρχεται, όμως, ως επιβεβαίωση αυτών που γράφαμε για την αποδοχή στους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου της μη συμμετοχής του Κώστα Σημίτη στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Στη δημοσκόπηση της Alco που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, το 70% των Νεοδημοκρατών συμπεριφέρεται υγιώς για το πολιτικό σύστημα και την αγορά. Παρότι βλέπει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου βαδίζει προς την εξουσία, 7 στους 10 Νεοδημοκράτες λένε ναι στην αυτοδυναμία! Αυτός ο χώρος θα κρίνει τις εκλογές. Ο υγιώς σκεπτόμενος ψηφοφόρος. Ο μεσαίος χώρος, δηλαδή...
fimotro


Read more...

Το βράδυ η ομιλία Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Τα "χαρτιά" του για το κυρίαρχο θέμα στην πολιτική ατζέντα, την Οικονομία, "ανοίγει" το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ. Προβάδισμα με αυτοδυναμία δείχνει νέα δημοσκόπηση για το κόμμα, ενώ συζητήσεις έχει προκαλέσει η μη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στα εκλογικά ψηφοδέλτια.

Σε συνέντευξή του, που παραχώρησε στην Ημερησία του Σαββάτου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι βασική αρχή που διέπει την οικονομική πολιτική του κόμματος είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων καθώς και "η σταδιακή δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και φορολογικών αρχών".

Ειδικότερα, όσον αφορά τη φορολόγηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι τα ατομικά εισοδήματα από κάθε πηγή θα ενταχθούν σε μια ενιαία προοδευτική κλίμακα φορολογίας για όλα τα φυσικά πρόσωπα, η οποία θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι οι τόκοι των καταθέσεων θα εξακολουθούν να φορολογούνται αυτοτελώς, ενώ ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας θα αντικατασταθεί με την προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι προβλέπεται καθιέρωση φορολόγηση του εισοδήματος από επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας και φορολόγησης της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Όσον αφορά τον υπουργό Οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα είναι πρόσωπο κύρους, με σύγχρονες αντιλήψεις.
nooz.gr


Read more...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΜΑΣ...


Το ρεπορτάζ με τα ΦΕΚ τα οποία αποκαλύψαμε χθες για τους διορισμούς στη Βουλή γνωστών του Γ. Ανδριανού και των αντιπροέδρων του Κοινοβουλίου δημοσιεύει στην πρώτη του σελίδα το Πρώτο Θέμα. Διορισμοί και μετά τη διάλυση της Βουλής. Η εφημερίδα αναφέρεται στο fimotro και την ευχαριστούμε...
fimotro


Read more...

ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ...

Με βαρυσήμαντη πολιτική συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου κυκλοφορεί το Πρώτο Θέμα της Κυριακής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναπτύσσει κατά κύριο λόγο τις... οικονομικές προτάσεις που έχει επεξεργαστεί το επιτελείο του σε σχέση με τα δημοσιονομικά αλλά και τα εισοδήματα των φορολογουμένων. Το Πρώτο Θέμα δημοσιεύει νέα δημοσκόπηση της Alco σύμφωνα με την οποία το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ διευρύνεται στο 6,2%.

fimotro

Read more...

ΕΝΑΣ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ "ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ"!


Ένας δημοσιογράφος - χούλιγκαν μπορεί να μιλάει για ανθρώπινη συμπεριφορά; Έτσι φαίνεται, εάν λέγεται Πρετεντέρης. Ο δημοσιογράφος που έχει συλληφθεί από τις τηλεοπτικές κάμερες να συμπεριφέρεται σαν ένας κοινός χούλιγκαν, στο σημερινό άρθρο μέμφεται τον Γιώργο Παπανδρέου επειδή όπως ο ίδιος υποστηρίζει "δεν συμπεριφέρθηκε καλά στον πρώην πρωθυπουργό". Τι άδικη που είναι η ζωή για ορισμένους που ΔΕΝ είναι δημοσιογράφοι. Να έχει βήμα αυτός ο κατ' επίφαση κύριος... «Ο Πάπας; Πόσες μεραρχίες έχει;» αναρωτήθηκε κάποτε ο Στάλιν. αμολάει τις παπαριές του σαν να είναι κάτι το σπουδαίο. Ταυτόχρονα ένα σωρό άνθρωποι με πολιτική άποψη και με πολύ καλύτερη δυνατότητα πολιτικής ανάλυσης, μένουν σιωπηλοί διότι δεν σύρθηκαν όπως αυτός.
Το άρθρο του Γ. Πρετεντέρη : «θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί σήμερα. Ενδεχομένως καμία, θα απαντήσω εγώ και στις δύο ερωτήσεις. Αλλά... Υπό αυτή την έννοια, η άκομψη μεταχείριση του πρώην πρωθυπουργού μπορεί να μη στοιχίσει εκλογικά στο ΠαΣοΚ. Η προοπτική της εξουσίας και οι πάσης φύσεως σκοπιμότητες βάζουν πάντα σε δεύτερη μοίρα ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις ανθρώπινες συμπεριφορές- είναι και αυτό, δυστυχώς, συνηθισμένο φαινόμενο στην πολιτική... Σίγουρα όμως λέει πολλά για τη συνέχεια. Διότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς στις 4 Οκτωβρίου να βγάλουμε έναν πρωθυπουργό- αυτό είναι η άποψη του Καραμανλή... . Το ζητούμενο είναι να αναδειχθεί στην εξουσία μια παράταξη με αρχές, με αξίες, με ιστορία, με σχέδιο και με εύρος κοινωνικών ερεισμάτων. Σε αυτήν ακριβώς την προοπτική, κάθε μορφής αποκλεισμός λειτουργεί αρνητικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου άνοιξε την πόρτα του ΠαΣοΚ ακόμη και σε πολιτικούς αντιπάλους του (όπως ο Μαύρος, ο Ζίγδης, ο Μπούτος, ο Μπριλλάκης... ), χωρίς ποτέ να κρατήσει λογαριασμό ακόμη και σε στελέχη του ΠαΣοΚ που συγκρούστηκαν ανοιχτά μαζί του (όπως ο Αρσένης ). Μπορεί ο ίδιος να ήταν ιδρυτής του ΠαΣοΚ, αλλά πάντα πολιτεύθηκε με μια αίσθηση ευρύτερης παράταξης, όχι κομματικής ή προσωπικής πλειοψηφίας. Διότι η ζωή του τόπου δεν σταματάει στις 4 Οκτωβρίου και σε καμία συγκεκριμένη ημερομηνία. Η ΝΔ απέρχεται επειδή πίστεψε ότι οι εκλογές είναι σημαντικότερες από την πολιτική και η εξουσία από τη διακυβέρνηση. Το ΠαΣοΚ όμως θα έπρεπε να είναι προϊδεασμένο και όχι μόνο από την αποτυχία των αντιπάλων του. Αλλωστε ο Καραμανλής κατέστησε σαφές και στη ΔΕΘ και στη συνέντευξη στο Μega ότι μπορεί να μην κερδίσει τις εκλογές αλλά διαθέτει ήδη στρατηγική για την «επόμενη ημέρα». Σε αντίθεση με τον Καραμανλή, το ΠαΣοΚ έχει σήμερα πολύ μεγάλες πιθανότητες εκλογικής νίκης. Το ερώτημα (το οποίο μόνο εκ των πραγμάτων απαντάται...) είναι αν έχει διδαχθεί από τα παθήματα, τα δικά του και των άλλων. Αν δηλαδή έχει αντιληφθεί κάτι που του δίδαξε ο Σημίτης: ότι αυτό που τελικά μετράει δεν είναι ούτε οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ούτε οι ασκήσεις αρχηγισμού, ούτε καν οι εκλογικές νίκες. Μετράει το περιεχόμενο της διακυβέρνησης, η φροντίδα για να αλλάξει η πορεία και η μοίρα του τόπου".
fimotro


Read more...

ΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΡΗΞΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΗΜΙΤΗ...


Ρεπορτάζ : Κ. Π. Παπαδιόχος
(από την Καθημερινή)


Με δύο λιτές ανακοινώσεις σφραγίστηκε χθες η οριστική ρήξη μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου και του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη που προκαλεί έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «καρδιά» της προεκλογικής περιόδου. Αφορμή αποτέλεσε η διαφωνία μεταξύ των κ. Παπανδρέου και Σημίτη για το ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα... εντάσσονταν ο τέως πρωθυπουργός. Ο κ. Γ. Παπανδρέου του πρότεινε να ενταχθεί είτε στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Πειραιά ή της Α΄ Αθηνών. Ο κ. Σημίτης απέρριψε τις δύο προτάσεις, ζητώντας να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αίτημα το οποίο ο κ. Παπανδρέου δεν έκανε αποδεκτό.
Κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν δυνατόν να «θυσιάσει» μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας όταν ο κ. Σημίτης είχε την ευχέρεια να εισέλθει στην επόμενη Βουλή από όποια εκλογική περιφέρεια επιθυμούσε χωρίς να απαιτείται σταυρός προτίμησης. Από την άλλη πλευρά το περιβάλλον του κ. Σημίτη αντιτείνει ότι ο τέως πρωθυπουργός δεν επιδίωξε εξαρχής να τεθεί επικεφαλής του Επικρατείας, αλλά το έπραξε όταν του ζητήθηκε να μην είναι εκ νέου υποψήφιος στην «παραδοσιακή» εκλογική του περιφέρεια, την Α΄ Πειραιά. Της χθεσινής εξέλιξης προηγήθηκαν -από την περασμένη Δευτέρα- συνεχείς «διαβουλεύσεις» μεταξύ του κ. Ν. Αθανασάκη, διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του κ. Παπανδρέου, και του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, κ. Ν. Θέμελη. Επίσης, οι κ. Παπανδρέου και Σημίτης είχαν δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες: την πρώτη την Τρίτη, όταν ο κ. Σημίτης είχε γνωστοποιήσει πως με τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί δεν ήταν δυνατόν να «επιστρέψει» στον Πειραιά, με τον κ. Παπανδρέου να επιφυλάσσεται για την τελική του απάντηση σε σχέση με το Επικρατείας. Και τη δεύτερη προχθές το απόγευμα, οπότε και επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο και δρομολογήθηκε η έκδοση των δύο ανακοινώσεων του «διαζυγίου», που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες. Πάντως, συνεργάτες των κ. Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη τονίζουν πως η δεύτερη συνομιλία δεν πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
fimotro


Read more...

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΣΗΜΙΤΗ-ΒΕΡΕΛΗ;‏


Παπανδρέου και Σημίτης έφτασαν στο τέλος μιας δύσκολης συμπόρευσης που ουσιαστικά είχε υποστεί βαρύ πλήγμα πριν από ενάμιση χρόνο με την αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ Διαζύγιο... Επικρατείας ΝΕΑ

"Πολλοί φίλοι ρωτούν τί θα κάνει ο Βενιζέλος. Βλέποντας πως όλοι όσοι κόβονται ή αποχωρούν από τις λίστες, πανελλαδικά, είναι του δικού του "κλίματος" ή παλιοί εκσυγχρονιστές -που τον υποστήριξαν- αναρωτιούνται αν και πώς θα αντιδράσει.
Οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι τις προηγούμενες μέρες ενημέρωσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι διαφωνεί με αυτές τις πρακτικές. Αν δεν ήταν παραμονές εκλογών, σίγουρα θα είχε μιλήσει δημοσίως - συγκρατημένα μεν, με σαφήνεια δε- παρότι διαφωνεί με χειρισμούς τόσο του Σημίτη όσο και του Βερελή! "Πρώτο του μέλημα", μας λέει στενός συνεργάτης του, "είναι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ και η αδιατάρακτη πορεία του προς τις εκλογές". Άρα, δεν πρόκειται να προκαλέσει μείζον θέμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρόκειται να πει και τίποτα. Μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε "λελογισμένη" αντίδρασή του το επόμενο 48ωρο...
"

Σχόλιο: Η παραπάνω ανάρτηση μπορεί να αποτελεί εύλογη απορία, αλλά η όποια αντίδραση του εν λόγω πολιτικού, απαιτεί σύνεση, καρτερικότητα και καλύτερη στρατηγική από τις γνωστές άστοχες και παρορμητικές του αντιδράσεις.

Το κίνημα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση της πορείας του προς την εξουσία.

Οι υποστηριχτές ψηφοφόροι, φίλοι και μέλη του κινήματος είναι και αυτοί σε αναμονή της επιτυχούς μετάβασης του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Τα πρόσωπα αυτή την ώρα έχουν δευτερεύουσα σημασία. Κάθε αναφορά ή έστω έμμεσως υπαινιγμός στελέχους ή τάσεων στο κίνημα θα έχει ίσως παρεκβατικό χαρακτήρα, αλλά σίγουρα θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη προς τη νίκη.

Ποιος ρισκάρει αυτή την ώρα να παίξει με ένα κίνημα που βρήκε το δρόμο του, ανασύνθεσε και ανασύνταξε τις δυνάμεις του και άφησε πίσω του το μίζερο και ψυχοφθόρο παρελθόν του.

Η όποια ηττοπαθής και απαξιωτική παρέμβαση στη δυναμική του ρεύματος της επερχόμενης νίκης, θα χρεωθεί σε όποιον ή όποια τολμήσει να μειώσει τη ροή ή έστω και να αμφισβητήσει τη δυνατότητα επίτευξης της. Η επόμενη μέρα ίσως επιτρέψει να είναι μία ακόμη φορά της γνωστής "λαθολογίας" και της καλύτερης στρατηγικής άλλων προσώπων.
Αυτό για μας είναι δευτερεύον και αξιολογούμε πρόσωπα και τακτικές.

Η επόμενη μέρα θα είναι και για όλους εμάς μία αποτίμηση της όλης προεκλογικής πορείας, που βλέπουμε το κίνημα ως κοινωνία των πολιτών και ΟΧΙ των πολιτικών.

Μας ενδιαφέρει το μέλλον και η εξέλιξη των στελεχών μας για την βέλτιστη απόδοσής του και προσωπικής τους ανέλιξης, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερα και πάνω από όλα είναι η ίδια η κοινωνία και τα προβλήματά της.

Νάσος



Read more...

e-Διάλογος για το Περιβάλλον...


Από τον Σπύρο Κουβέλη

υποψήφιο βουλευτή Α΄ Αθήνας
.
Φίλες και φίλοι, o χρόνος για το περιβάλλον στη χώρα μας μετράει αντίστροφα, για αυτό δεν έχουμε άλλο περιθώριο για επικοινωνιακούς ελιγμούς, χρειαζόμαστε πράξεις και πολιτικές. Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας, και όλοι μαζί μπορούμε να δουλέψουμε για την προστασία και την αναβάθμισή του. Κανείς μας δεν κατέχει τη μοναδική αλήθεια για το περιβάλλον, για αυτό, κάνοντας χρήση αυτού του νέου βήματος, του ηλεκτρονικού μου ιστολογίου- http://spyroskouvelis.blogspot.com/, σας καλώ όλους να συμμετέχετε στο διάλογο που θέλω να ανοίξω μαζί σας για τις βασικές μας δεσμεύσεις και θέσεις για το περιβάλλον και τη χωροταξία.
Σκέφτηκα ο Ηλεκτρονικός μας Διάλογος για το Περιβάλλον να αρχίσει με...

το ζήτημα των ημιυπαίθριων, ένα ζήτημα που η απερχόμενη Κυβέρνηση το αντιμετώπισε με τη λογική της «εισπρακτικής τοποθέτησης».
Το ζήτημα δεν είναι οι ημιυπάιθριοι, αλλά η αυθαίρετη δόμηση, σας αφορά όλους και περιμένω τις δικές σας προτάσεις και σκέψεις πάνω στις θέσεις μας.
Περιμένω τα σχόλια σας: http://spyroskouvelis.blogspot.com/2009/09/blog-post_1915.html
Σας ζητώ να γίνεται και εσείς κοινωνοί σε αυτό τον ηλεκτρονικό διάλογο για το περιβάλλον, τα blogs και portals στην Ελλάδα μπορούν να αναδείξουν και πολιτικές προτάσεις και είναι μία καλή ευκαιρία να το δηλώσουμε.
Φιλικά



Read more...

"Γραμμή" για τους Οικολόγους - Πράσινους...


...από δυσαρεστημένους "εκσυγχρονιστές" ύστερα από τη μη συμμετοχή Σημίτη!
.
Από τον Βασίλη Δημητριάδη
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θύλακες "εκσυγχρονιστών" του ΠΑΣΟΚ ανά την Ελλάδα άρχισαν να κινούνται προκειμένου να διαμορφώσουν "γραμμή" για τη στάση που θα κρατήσουν στις εκλογές ύστερα από την εξέλιξη με τη μη συμμετοχή του Κ. Σημίτη στα ψηφοδέλτια. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα όπως σε νομούς της βόρειας Ελλάδας -Θεσσαλονίκη κλπ- ακούγεται ήδη ότι προσανατολίζονται να ψηφίσουν Οικολόγους - Πράσινους.

press-gr


Read more...

Φωτιά τα κρυφά γκάλοπ ...


Στα χέρια του πρωθυπουργού, βρίσκονται από χθες οι πρώτες -μετά την εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη- δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν για λογαριασμό της ΝΔ την εβδομάδα που «κλείνει» αύριο.
Από τις μετρήσεις προκύπτει ότι ο Κ. Καραμανλής δεν έχει πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους της ΝΔ για τη μη υλοποίηση των εξαγγελιών
Τα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς πιστοποιούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει για...

τον πρωθυπουργό είναι η αποστασιοποίηση ενός σημαντικού τμήματος των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2007. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τις μετρήσεις αυτές προκύπτουν τα εξής:
Φωτιά τα κρυφά γκάλοπ

* Ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους της ΝΔ το 2007 και οι οποίοι σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι, επέλεξε να μην παρακολουθήσει τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Αυτό ερμηνεύεται ως αδιαφορία για τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Καραμανλής για την απόφασή του να προχωρήσει σε εκλογές, αλλά και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα που παρουσίασε.
* Οι διαρροές της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να παραμένουν σταθερές στο 7%. Οι εκτιμήσεις των πιο μετριοπαθών στελεχών της Ρηγίλλης αναφέρουν ότι θα έπρεπε ήδη να είχαν μειωθεί μετά την ανακοίνωση των εκλογών αλλά και μετά τη διπλή παρέμβαση Καραμανλή από τη Θεσσαλονίκη.
* Οι διαρροές της ΝΔ προς τον ΛΑΟΣ παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα του 4%, γεγονός που σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα έχει αυτή την ώρα έναν διμέτωπο αγώνα να δώσει: Και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά του. Σύμφωνα με πληροφορίες ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο ενταθούν οι επιθέσεις στελεχών της ΝΔ προς τον κ. Καρατζαφέρη στην κατεύθυνση ότι «ψήφος στον ΛΑΟΣ είναι χαμένη ψήφος».

Από τα στοιχεία των ποιοτικών μετρήσεων, το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει είναι ότι ο κ. Καραμανλής έχει ένα επιπρόσθετο πρόβλημα το οποίο δεν έχει επιλύσει ακόμη: Δεν έχει πείσει ούτε τους ψηφοφόρους της ΝΔ που σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι γιατί δεν υλοποίησε στα πεντέμισι χρόνια που πέρασαν όσα σήμερα εξαγγέλλει.

Πιο θετικά για τη ΝΔ είναι τα στοιχεία που αφορούν την εικόνα της κοινής γνώμης για την απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει εκλογές εν μέσω οικονομικής κρίσης και έξι μήνες πριν από την έναρξη των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες μετρήσεις οι ψηφοφόροι της ΝΔ αλλά και ένα σημαντικό τμήμα εκείνων που δηλώνουν αναποφάσιστοι έχουν πειστεί ότι η προσφυγή στις κάλπες ήταν μονόδρομος για τον κ. Καραμανλή και επίσης θεωρούν ότι ορθά ο πρωθυπουργός δεν άφησε να εξελιχθεί μια περίοδος αβεβαιότητας και πολιτικής αστάθειας.

Η νέα μέτρηση
Η επόμενη μεγάλη μέτρηση που θα γίνει για λογαριασμό της ΝΔ θα αφορά τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος και -κυρίως- τις καρατομήσεις στελεχών.

Οι λίστες αναμένεται να δοθούν αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα και σύμφωνα με πληροφορίες εκτός συνδυασμών θα είναι μετά βεβαιότητας και οι κ. Δούκας και Παυλίδης.

Στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι η επιλογή των αποκλεισμών θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της συσπείρωσης της κομματικής βάσης και θα ενισχύσει την εικόνα του πρωθυπουργού, η οποία επλήγη εξαιτίας των διαβουλεύσεων που έκανε για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Οι στόχοι και τα μηνύματα
Τις επόμενες μέρες η καμπάνια, ετοιμάζονται και γκρίζα σποτ

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα διαφημιστικά μηνύματα της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίαρχη εικόνα θα είναι αυτή του κ. Καραμανλή, ο οποίος θα εμφανίζεται να μιλά σε πολίτες, να παρακολουθεί την πορεία μεγάλων έργων, αλλά και να συναντά ξένους ηγέτες.

Μέσα από αυτές τις εικόνες, η ΝΔ θα επιχειρήσει να τονώσει το προφίλ του πρωθυπουργού, καθώς θεωρούν ότι ο κ. Καραμανλής παραμένει ως πρόσωπο το ισχυρότερο «χαρτί» της συντηρητικής παράταξης. Παράλληλα, μέσα από τα συγκεκριμένα μηνύματα θα επιχειρήσουν να διαφημίσουν -όσο αυτό είναι δυνατό- το έργο των τελευταίων πεντέμισι ετών.

Παράλληλα, ετοιμάζονται ήδη και μηνύματα που εντάσσονται στο πλαίσιο της «γκρίζας διαφήμισης» και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα με την πορεία των ποσοστών συσπείρωσης της κομματικής βάσης της ΝΔ. Οι οριστικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να ληφθούν τη μεθεπόμενη εβδομάδα, όταν θα έχει γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα για την πρόοδο της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Το κυβερνών κόμμα συνεργάζεται ήδη με τις εταιρείες που παραδοσιακά επιλέγει στις εκλογικές αναμετρήσεις. Συγκεκριμένα:

* MRB. Είναι η εταιρεία που διενεργεί για λογαριασμό της ΝΔ τις δημοσκοπήσεις. Τα στοιχεία τα παραδίδει στον κ. Γ. Λούλη, ο οποίος σε συνεργασία με τον πρόεδρο κ. Δημ. Μαύρο κάνει τις τελικές αναλύσεις των στοιχείων.
* Spot Thomson. Εχει την ευθύνη για την υλοποίηση των τηλεοπτικών διαφημιστικών μηνυμάτων που θα αρχίσουν να προβάλλονται τις επόμενες ημέρες. Συνεργάζεται με τον κ. Β. Αντώναρο και τους κ. Δασκαλάκη και Ζακυνθινό.
* Civitas. Εχει την ευθύνη για την επεξεργασία των κειμένων που θα χρησιμοποιηθούν προεκλογικά, αλλά και των συνθημάτων που θα κυριαρχήσουν τις επόμενες ημέρες.
ΒΗΜΑ

nonews-news


Read more...

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη περιμένουν τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές οι Βρυξέλλες, καθώς η αξιοπιστία της χώρας έχει υποχωρήσει στο ναδίρ και το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ για τις ελληνικές διεκδικήσεις. Μάλιστα, όπως... μεταδίδουν κοινοτικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο να υποβάλει την Ελλάδα στην ταπεινωτική διαδικασία της υπαγόρευσης από την ίδια των μέτρων που πρέπει να πάρει για τη μείωση του ελλείμματός της, αλλά οι εκλογές «πάγωσαν» προς το παρόν αυτούς τους σχεδιασμούς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι Βρυξέλλες αναμένουν από τη νέα κυβέρνηση ώς τον Δεκέμβριο ένα πειστικό πακέτο συγκεκριμένων μέτρων, προκειμένου να εξεταστεί η παράταση της προθεσμίας μείωσης του ελλείμματος. Η έντονη ενόχληση των Βρυξελλών για τις ελληνικές επιδόσεις ήταν εμφανής κατά τις κοινοτικές πηγές στο πλαίσιο της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου με τους ομολόγους του και τον επίτροπο κ. Χ. Αλμούνια και στις αρχές του μήνα στις Βρυξέλλες, στο άτυπο ΕCΟFΙΝ. Ενώ η κυβέρνηση άφηνε να διαρρέει ότι τη διετή παράταση για τη μείωση του ελλείμματος την έχει στο τσεπάκι της, αφού υπήρξε κατανόηση από τους εταίρους της χώρας στην Κοινότητα ότι το έλλειμμα διευρύνθηκε λόγω της κρίσης, στην πραγματικότητα η κοινοτική αντίδραση υπήρξε σκληρή και απαξιωτική για την Ελλάδα. Όχι μόνο δεν δεσμεύθηκαν οι κοινοτικοί παράγοντες για διετή παράταση, αλλά κατέστησαν σαφές ότι περιμένουν μέτρα σκληρά και άμεσης εφαρμογής, πριν πάρουν οποιαδήποτε σχετική απόφαση. Η κρίσιμος μήνας, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Δεκέμβριος, κατά τον οποίο η κυβέρνηση θα καταθέσει προϋπολογισμό και το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θα έχουν προηγηθεί, όμως, δύο μήνες έντονων διεργασιών και αποκαλύψεων. Αποκαλύψεις για το έλλειμμα Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλά ιστάμενοι κοινοτικοί κύκλοι θεωρούν ότι σκόπιμο θα ήταν η νέα κυβέρνηση να αποκαλύψει τώρα όλο το έλλειμμα, ακόμη και το «κρυφό» που γνωρίζουν ότι υπάρχει και το οποίο θα βγει στην επιφάνεια αργά ή γρήγορα. Έτσι, θα μπορέσει να διαπραγματευθεί σε ειλικρινή βάση το νέο πρόγραμμα σταθερότητας. Αυτό σημαίνει ότι ίσως αλλάξει και ο απολογισμός για το έλλειμμα του 2008, αν κατανεμηθεί και στο παρελθόν ένα μέρος των «κρυφών» ελλειμμάτων, όπως τα χρέη των νοσοκομείων. Αυτό θα ήταν κάποιου είδους δημοσιονομική απογραφή. Προς το παρόν, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σχεδιάζει να στείλει στο Λουξεμβούργο στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στις 30 Σεπτεμβρίου, τις τελικές της εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2008, που δεν διαφοροποιούνται από το 5% του ΑΕΠ το οποίο είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο (υπάρχει πιθανότητα απόκλισης το πολύ 0,1%). Στο ίδιο σημείωμα θα διατυπώνονται και οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το έλλειμμα του 2009. Ανεπίσημα το υπουργείο Οικονομίας μιλά τώρα για έλλειμμα 5%-6% (έναντι στόχου 3,7% που είχε τεθεί πριν από λίγους μήνες), αλλά αξιόπιστοι τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι με βάση τα στοιχεία του επταμήνου Ιανουαρίου- Ιουλίου θα διαμορφωθεί στο 7%-8% του ΑΕΠ. Επίσης, επικρατεί μεγάλη ανησυχία για το ύψος του δημόσιου χρέους, για το οποίο υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα φτάσει το 110% του ΑΕΠ. Η πρώτη επαφή στο ΕCΟFΙΝ Μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, στις 12-13 Οκτωβρίου, ο νέος υπουργός Οικονομίας θα συμμετάσχει στο ΕCΟFΙΝ, όπου προφανώς θα περιοριστεί να κάνει τις πρώτες του γνωριμίες και επαφές. Στη συνέχεια, πάντως, τον περιμένει σκληρή δουλειά, καθώς πρέπει να κοινοποιήσει τα σχέδια της κυβέρνησης στην Κομισιόν, έστω και ατύπως, πριν από τον Δεκέμβριο και την κατάθεση του νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Άλλωστε, ισχύει η 6μηνη προθεσμία ώς τις 24 Οκτωβρίου- που πήρε η Ελλάδα όταν εντάχθηκε στη διαδικασία επιτήρησης- για την κοινοποίηση των μέτρων με τα οποία σχεδιάζει να μειώσει το υπερβολικό έλλειμμά της. Και στις 3 Νοεμβρίου, η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις φθινοπωρινές της προβλέψεις, δίνοντας ταυτόχρονα μια πρόγευση των αποφάσεών της για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, όπως η Ελλάδα.
fimotro


Read more...

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ...


Η οριστική ρήξη στις σχέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη επήλθε χθες, με αφορμή την υποψηφιότητα του δεύτερου στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου, προκαλώντας ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στον κ. Σημίτη να είναι υποψήφιος είτε στην Α΄ Πειραιώς είτε στην Α΄ Αθηνών. Ο τέως... πρωθυπουργός αρνήθηκε και ζήτησε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό. Του ναυαγίου είχαν προηγηθεί πολυήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ στενών συνεργατών των δύο πολιτικών, αλλά και δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες των ιδίων. Η χθεσινή εξέλιξη προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ, καθώς είχε προεξοφληθεί πως θα έφθανε χωρίς εσωκομματικά μέτωπα στις κάλπες. Επιπροσθέτως, ο «πήχυς» για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας ανεβαίνει πλέον κατακόρυφα για τον κ. Παπανδρέου. Στη Ν.Δ. εκτιμάται ότι η αποχώρηση του κ. Σημίτη αποδυναμώνει τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, αλλά διατυπώνεται η άποψη πως μετά την επίδειξη πυγμής από τον κ. Παπανδρέου απαιτούνται κάποιες θεαματικές πρωτοβουλίες και από την πλευρά του πρωθυπουργού.

fimotro

Read more...

ΜΙΑ... ΚΟΣΜΙΑ ΡΗΞΗ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Καρελιάς

Ρήξη Παπανδρέου - Σημίτη σκιάζει την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ και αφήνει τον πρώην πρωθυπουργό εκτός ψηφοδελτίων, για πρώτη φορά από το 1985. Η είδηση προκάλεσε αίσθηση χθες το πρωί, καθώς το ναυάγιο των συζητήσεων δεν αναμενόταν. Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωναν ότι θα βρεθεί λύση και ο κ. Σημίτης θα είναι υποψήφιος όπου επιλέξει. Και οι δύο πλευρές, πάντως, έδειξαν ότι... δεν θέλουν να προσδώσουν στο γεγονός χαρακτήρα συνολικής ρήξης και διακοπής των σχέσεων. Η επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ περιγράφει αυστηρά την πρόταση που έκανε ο κ. Παπανδρέου στον κ. Σημίτη και την άρνηση του τελευταίου να καταλάβει οποιαδήποτε άλλη θέση, πλην εκείνης του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Δεν αφήνει καμία αιχμή εναντίον του. Το ίδιο κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός. Στην προσωπική του δήλωση περιορίζεται να αναφέρει ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία και εύχεται στο ΠΑΣΟΚ νίκη στις εκλογές. Η προσπάθεια και των δύο πλευρών να κρατηθεί το θέμα χαμηλά αποτυπώνεται και σε όσα έλεγαν οι συνεργάτες των δύο. Αλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να σχολιάσουν την εξέλιξη αυτή, αν και ορισμένα επισήμαιναν με νόημα ότι από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ κόπηκαν περίπου 50 στελέχη, στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη. Χθες ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, αν και η υποψηφιότητά του είχε εγκριθεί, ο πρώην υπουργός Γ. Πασχαλίδης. Αιτιολογώντας την απόφαση του κ. Παπανδρέου να μην αποδεχθεί το αίτημα του κ. Σημίτη να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, συνεργάτες του έλεγαν ότι «δεν συνηθίζεται οι πρώην πρωθυπουργοί να τοποθετούνται σ' αυτό το ψηφοδέλτιο, επειδή μπορούν να εκλεγούν με σταυρό σε οποιαδήποτε περιφέρεια». Επίσης, έλεγαν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «έχει άλλη λογική» για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στο οποίο θέλει να τοποθετήσει πρόσωπα «προερχόμενα από την κοινωνία».
Από την πλευρά τους, συνεργάτες του κ. Σημίτη έκαναν λόγο για κακούς χειρισμούς, αφού στην αρχή τού ζήτησαν να μην είναι υποψήφιος στον Πειραιά, μετά να είναι στην Α' Αθηνών και όταν την απέρριψε, την τελευταία στιγμή επανήλθε η πρόταση για τον Πειραιά. «Η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνεται μπαλάκι από περιφέρεια σε περιφέρεια ανάλογα με τις κινήσεις τακτικής που επιλέγονται», πρόσθεταν.
Το παρασκήνιο
Η πρώτη επαφή των δύο πλευρών για να βρεθεί λύση με την υποψηφιότητα Σημίτη έγινε την περασμένη Δευτέρα, όταν συναντήθηκαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο διευθυντής του γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου, Νίκος Αθανασάκης, και ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Θέμελης. Σ' αυτήν ο κ. Αθανασάκης μετέφερε την επιθυμία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να μετακινηθεί ο κ. Σημίτης από το ψηφοδέλτιο της Α' Πειραιώς, καθώς στο παρελθόν είχαν εκφραστεί διαμαρτυρίες επειδή, εκλεγόμενος χωρίς σταυρό, καταλαμβάνει τη θέση. Ο κ. Σημίτης δέχτηκε να μετακινηθεί, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και δεν συζητούσε καν την πρόταση να είναι υποψήφιος στην Α' Αθηνών.
Η συζήτηση σταμάτησε εκεί και όλοι περίμεναν την τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Σημίτη για να ξεκαθαριστεί η υπόθεση. Αυτή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε καλό κλίμα, όπως λένε και οι δύο πλευρές. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έχει κλείσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ζήτησε από τον κ. Σημίτη να είναι υποψήφιος στην Α' Αθηνών. Ο κ. Σημίτης δεν δέχθηκε και του απάντησε ότι αν δεν χωράει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, μπορεί να μείνει εκτός Βουλής.«Δεν υπάρχει πρόβλημα, εγώ θα στηρίζω το ΠΑΣΟΚ» είπε.
Η συνομιλία τους σταμάτησε εκεί και το θέμα έμεινε ανοιχτό. Την επομένη (Πέμπτη) ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, με δύο κενά στην Α' Αθηνών και στην Α' Πειραιώς, μήπως μεταπειστεί ο κ. Σημίτης. Στη νέα επαφή που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, μεταφέρθηκε στον κ. Σημίτη η τελική πρόταση «Αθήνα ή Πειραιάς», αλλά δεν την αποδέχθηκε. Συνεργάτες του έλεγαν: «Δεν μπορεί τη μια να του λένε να φύγει από τον Πειραιά και να πάει στην Αθήνα και την άλλη να επαναφέρουν την πρόταση για τον Πειραιά. Δεν μπορούσε ο πρώην πρωθυπουργός να δεχθεί η υποψηφιότητά του να περιφέρεται από περιφέρεια σε περιφέρεια. Είναι υποτιμητικό».
Ο Παπαδήμος
Η άρνηση του κ. Παπανδρέου να τοποθετήσει τον κ. Σημίτη επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ενίσχυσε τη φημολογία (πληροφορίες δεν υπάρχουν) ότι έχει προτείνει τη θέση αυτή στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο. Η ίδια φημολογία φέρει τον κ. Παπανδρέου να επιθυμεί να αναθέσει στον κ. Παπαδήμο το υπουργείο Οικονομίας, αν το ΠΑΣΟΚ σχηματίσει κυβέρνηση. *
fimotro


Read more...

ΑΠΟΣΥΡΣΗ Ι.Χ. ΜΕ... ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ


Ρεπορτάζ : Κώστας Ντελέζος
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα ισχύσει τουλάχιστον... για 40 ημέρες- όπως, άλλωστε, προβλέπει και το Σύνταγμα επιχειρεί η κυβέρνηση, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να βάλει σε τροχιά υλοποίησης το σχέδιό της για τη μερική απόσυρση των παλαιών οχημάτων. Η τροπολογία... του ΥΠΕΧΩΔΕ με τα τελικά μέτρα για την απόσυρση των οχημάτων, λόγω της προκήρυξης των εκλογών,δεν πρόλαβε να ψηφιστεί από τη Βουλή. Έτσι, τώρα το θέμα της απόσυρσης των παλαιών Ι.Χ. επιχειρείται να «τακτοποιηθεί» με πράξη νομοθετικού περιεχομένου,η οποία επρόκειτο να κατατεθεί χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή. Η επίμαχη ρύθμιση περιλαμβάνει τέσσερα άρθρα, που αφορούν τη νέα κατηγοριοποίηση των αυτοκινήτων ανάλογα με τις εργοστασιακές προδιαγραφές στις εκπομπές ρύπων, τη θέσπιση πράσινων τελών κυκλοφορίας, τα πριμ απόσυρσης παλαιών οχημάτων ανά κατηγορία (Ι.Χ., ελαφρά φορτηγά, μεγάλα οχήματα) και τον πράσινο Δακτύλιο. Ωστόσο, ακόμα και μετά την υπογραφή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος μέχρι να αρχίσει η απόσυρση των Ι.Χ, δεδομένου ότι για καθεμία από τις ρυθμίσεις απαιτείται η έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων που θα καθορίζουν τις διαδικασίες εφαρμογής των μέτρων, ενώ είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν και ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Το κυριότερο όμως είναι ότι βάσει του Συντάγματος τα μέτρα που θα προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα πρέπει να επικυρωθούν από τη Βουλή και μάλιστα μέσα σε 40 ημέρες, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα πράξει η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Τα μέτρα. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, τα οικονομικά κίνητρα για την απόσυρση των παλαιών οχημάτων θα κλιμακώνονται ανάλογα με τον κυβισμό του αποσυρόμενου οχήματος. Θα αρχίζουν από τα 500 ευρώ για αυτούς που θα αποσύρουν οχήματα έως 900 κ.εκ. και θα φτάνουν στα 2.200 ευρώ για όσους αποσύρουν αυτοκίνητα με κυβισμό άνω των 2.400 κ.εκ. Πρόσθετο όφελος της τάξεως των 1.000 ευρώ θα υπάρχει για όσους από τους κατόχους Ι.Χ. προχωρήσουν παράλληλα με την απόσυρση και στην αγορά αυτοκινήτου νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (Εuro 4 και 5). Στα αντικίνητρα για τη διατήρηση στην κυκλοφορία των παλαιών-ρυπογόνων οχημάτων περιλαμβάνεται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, που σήμερα γίνεται μόνο με βάση τον κυβισμό του κινητήρα. Με τον νέο τρόπο, η κλιμάκωση της χρέωσης των τελών κυκλοφορίας θα βασίζεται όχι μόνο στον κυβισμό, αλλά και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα (εκπομπές CΟ2). Τα νέα περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας θα ισχύουν για όλες τις κατηγορίες οχημάτων (Ι.Χ., δίκυκλα, φορτηγά κτλ.). Ο πράσινος Δακτύλιος. Επίσης, στα αντικίνητρα για τη διατήρηση στην κυκλοφορία των παλαιών-ρυπογόνων οχημάτων θα περιληφθεί και ο πράσινος Δακτύλιος που θα ισχύσει στην Αθήνα από την 1η Σεπτεμβρίου 2011. Τα Ι.Χ. και τα ημιφορτηγά στον πράσινο Δακτύλιο θα κινούνται ως εξής: ● Τα αυτοκίνητα με υψηλές εκπομπές ρύπων- δηλαδή τα οχήματα 15ετίας- θα έχουν κόκκινο σήμα κυκλοφορίας και δεν θα μπορούν να εισέρχονται στον πράσινο Δακτύλιο κατά το ωράριο λειτουργίας του. ● Τα «καθαρά» αυτοκίνητα, δηλαδή τα καινούργια αυτοκίνητα τα οποία εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 γραμμάρια/χιλιόμετρο, θα έχουν λευκό σήμα κυκλοφορίας και η είσοδός τους στον πράσινο Δακτύλιο θα είναι ελεύθερη. ● Όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα θα έχουν γκρι σήμα κυκλοφορίας και θα συνεχίσουν να κινούνται με το σύστημα μονά- ζυγά.

fimotro

Read more...

ΕΙΝΑΙ... ΓΛΥΚΟ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ!


Ρεπορτάζ : Μάνος Χαραλαμπάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Η λέξη ανεργία τούς είναι άγνωστη. Δεν γνωρίζουν τι θα πει εργασιακή ανασφάλεια. Και βέβαια δεν αμείβονται με υπερβολικά χαμηλούς μισθούς όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με χιλιάδες νέους επιστήμονες. Αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό και πήραν το ρίσκο να μεταναστεύσουν. Τρεις Έλληνες... επιστήμονες αποφάσισαν πριν από μερικά χρόνια να κάνουν το μεγάλο ταξίδι εκτός συνόρων για να εργαστούν στο εξωτερικό. Και εξηγούν στα «ΝΕΑ» ότι τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που τους κρατούν μακριά από την πατρίδα: η καλή ποιότητα ζωής, η γρήγορη επαγγελματική ανέλιξη και οι αυξημένες αποδοχές. Ευρωπαϊκή Πύλη. Οι ευκαιρίες στο εξωτερικό άλλωστε είναι πολλές, όπως προκύπτει και από τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Πύλης για την Επαγγελματική Κινητικότητα (ΕURΕS). Σήμερα, υπάρχουν 724.004 κενές θέσεις εργασίας. Οι περισσότερες απ΄ αυτές, στο Ηνωμένο Βασίλειο, 318.570, ενώ αρκετές είναι οι ευκαιρίες για δουλειά στη Γερμανία148.743 θέσεις- αλλά και την Ολλανδία με 66.971 κενές θέσεις. Όσο για τις ειδικότητες που είναι οι πιο περιζήτητες, οι μηχανικοί και προγραμματιστές συστημάτων, οι μηχανολόγοι μηχανικοί και γενικά προσωπικό εξειδικευμένο στον χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα. Από την Ελλάδα πάντως, 6.094 πολίτες έχουν συμπληρώσει βιογραφικά και έχουν κάνει αίτηση αναζήτησης εργασίας μέσω της πύλης ΕURΕS. Με... έτοιμες βαλίτσες. Παράλληλα, έρευνα της εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού Μanpower δείχνει πως 9 στους 10 Έλληνες είναι διατεθειμένοι να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά. Μάλιστα 4 στους 10 Έλληνες έχουν αλλάξει τόπο κατοικίας για λόγους εργασίας και απ΄ αυτούς περίπου το 31% επέλεξε το εξωτερικό. Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι περίπου 4 στους 10 θα μετακινηθούν στο μέλλον για διάστημα από 1 έως 3 χρόνια.
fimotro


Read more...

ΔΙΑΖΥΓΙΟ... ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ!


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Σε διαζύγιο κατέληξε η πολυαναμενόμενη επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου με τον Κώστα Σημίτη και το αποτέλεσμα είναι ο μεν πρώην πρωθυπουργός να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, το δε ΠΑΣΟΚ να προσπαθεί να ανιχνεύσει, και ενδεχομένως να περιορίσει, τις επιπτώσεις από την απουσία αυτή. Το διαζύγιο που... επισημοποίησαν οι δύο πλευρές με παράλληλες ανακοινώσεις, έρχεται σε μια κρίσιμη για το ΠΑΣΟΚ περίοδο, την ώρα δηλαδή που οι δημοσκοπήσεις το φέρουν να βρίσκεται μια ανάσα από την αυτοδυναμία στις εκλογές, και η παρουσία του κ. Σημίτη στα ψηφοδέλτια είναι προφανές ότι θα προσείλκυε ψηφοφόρους διαφορετικής από το ΠΑΣΟΚ πολιτικής προέλευσης. Υπό την έννοια αυτή το γεγονός υπερβαίνει τα στενά κομματικά πλαίσια του ΠΑΣΟΚ και αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον, για το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Από την άλλη πλευρά, δεν διαφεύγει κανενός ότι η ρήξη στις σχέσεις των δυο ανδρών, προσθέτει πόντους στο αρχηγικό προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος εμφανίζεται να μην αποδέχεται πειστικά αιτήματα από μέρους του επί 8 χρόνια πρωθυπουργού, και δείχνει να αδιαφορεί για τις επιπτώσεις από τη μη υποψηφιότητα του κ. Σημίτη. Η χθεσινή εξέλιξη, που στην ουσία έχει επέλθει από την περασμένη Τρίτη, αλλά κρατήθηκε μυστική γιατί στο μεσοδιάστημα γίνονταν αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των δύο πλευρών, αποτελεί το τέλος μιας δύσκολης συμπόρευσης που ουσιαστικά είχε υποστεί βαρύ πλήγμα πριν από ενάμιση χρόνο με την αποπομπή του κ. Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Το χρονικό της ρήξης αρχίζει από απαντήσεις που έδωσε προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου και σύμφωνα με τις οποίες ήταν διατεθειμένος να προσδώσει χαρακτήρα εξαιρετικού γεγονός στην επιστροφή του κ. Σημίτη στην Κ.Ο. και με τρόπο που να συνάδει με την προσφορά του στον τόπο. Τη θέση αυτή του κ. Παπανδρέου η πλευρά Σημίτη την εξέλαβε ως δημόσια πρόσκληση να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως επικεφαλής. Ωστόσο στην πορεία, και μετά την ανακοίνωση για την προκήρυξη των εκλογών, ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε την παραμικρή ένδειξη για τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη Τρίτη, και η οποία διήρκεσε αρκετή ώρα, και αφού συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις και θέματα που αφορούσαν την προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ, συζητήθηκε και το προσωπικό θέμα του κ. Σημίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός εκδήλωσε ενδιαφέρον να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αφού αυτό είχε «αναγνώσει» στις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανταπάντησε ότι έχει ήδη κλείσει, με την έννοια ότι έχει βολιδοσκοπήσει, και έχουν αποδεχτεί, τις 6 εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας, άρα και τη θέση του επικεφαλής, χωρίς όμως να αναφέρει ονόματα προσωπικοτήτων. Ο κ. Σημίτης φέρεται να είπε στον κ. Παπανδρέου ότι «αν δεν του βγαίνουν τα πράγματα, δεν υπάρχει πρόβλημα», και δεσμεύθηκε ότι «δεν πρόκειται να δημιουργήσει θέμα, εμφανιζόμενος ως παραπονούμενος ή διαφωνών, αλλά αντιθέτως θα στηρίξει την προσπάθεια του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ». Ήθελε να το σκεφτεί. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε χρόνο «να το σκεφτεί», σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, και στη συνέχεια άρχισε μια διελκυστίνδα επαφών μεταξύ εκπροσώπων των δυο πλευρών. Ήδη όμως ο κ. Σημίτης εμφανιζόταν δυσαρεστημένος από την επιμονή του κ. Παπανδρέου στις «έξι κλεισμένες θέσεις» που είχε στο Επικρατείας. Το σκεπτικό του ήταν- σύμφωνα με συνεργάτες του- ότι «αν μεταξύ εμένα και των έξι θέσεων που έχουν ήδη δοθεί, υπερτερεί η δέσμευση του προέδρου προς τον 6ο στη σειρά εκλεγόμενο από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τότε δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε». Ωστόσο η πλευρά Παπανδρέου επεζήτησε τη συνέχιση των επαφών. Στις επαφές αυτές τον κ. Παπανδρέου εκπροσωπούσε ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Νικ. Αθανασάκης και τον κ. Σημίτη, ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Νικ. Θέμελης. Σε κάποια φάση των διερευνητικών επαφών μετείχε και ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη διάρκεια αυτών των επαφών, αρχικά προτάθηκε στον κ. Σημίτη να είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας. Η πλευρά Σημίτη απάντησε ότι αφού δεν τίθεται θέμα επικεφαλής του Επικρατείας, επιθυμεί να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Α΄ Πειραιά όπου παραδοσιακά εκλεγόταν. Η πρόταση απερρίφθη με το αιτιολογικό ότι ο κ. Παπανδρέου ήθελε να ανανεωθεί με καινούργια στελέχη η Α΄ Πειραιά, που είναι μια κρίσιμη για το ΠΑΣΟΚ εκλογική περιφέρεια. Υπενθυμίζεται σχετικά ότι στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις το ΠΑΣΟΚ εξέλεγε μια έδρα στην Α΄ Πειραιά, την οποία καταλάμβανε ο κ. Σημίτης. Στην Α΄ Αθήνας. Μετά την απόρριψη του αιτήματος, προτάθηκε στην πλευρά Σημίτη να αποδεχτεί ο πρώην πρωθυπουργός τη θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθήνας. «Με ποιο αιτιολογικό;», φέρεται να ρώτησε ο κ. Θέμελης τον κ. Αθανασάκη. «Με το αιτιολογικό ότι είναι Αθηναίος», απάντησε ο κ. Αθανασάκης. Ο διάλογος αυτός που έγινε την Πέμπτη οδήγησε στην κατάρρευση του διαλόγου, και στην οριστικοποίηση της ρήξης, καθώς η πλευρά του κ. Σημίτη θεώρησε ότι επρόκειτο για εμπαιγμό. Πρέπει να σημειωθεί όμως, όπως λένε συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ότι το σκεπτικό της πλευράς Παπανδρέου δεν είχε στόχο να μειώσει τον κ. Σημίτη, αλλά να καλύψει μια υπαρκτή ανάγκη για το κόμμα. Όπως λένε οι ίδιες πηγές ο κ. Παπανδρέου ήθελε τον κ. Σημίτη στην Α΄ Αθήνας προκειμένου να προσελκύσει τους συντηρητικής απόκλισης ψηφοφόρους της περιφέρειας, οι οποίοι μετά το «κόψιμο» από τα ψηφοδέλτια του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου έμεναν άστεγοι πολιτικά. Αντιπροτάσεις. Ο κ. Σημίτης όμως- όπως λέει η πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού- αποκωδικοποίησε την πρόταση ως προσπάθεια μείωσης του και έδωσε εντολή στον κ. Θέμελη να σταματήσει κάθε επαφή, παρά το γεγονός ότι αργά το βράδυ της Πέμπτης και προ του κινδύνου να υπάρξει ναυάγιο η πλευρά Παπανδρέου επανήλθε προτείνοντας, ακριβώς την τελευταία στιγμή, να τοποθετηθεί ο κ. Σημίτης στην Α΄ Πειραιά στην οποία μάλιστα είχαν αφήσει μια θέση κενή (όπως και στην Α΄ Αθηνών γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο). Μετά την οριστικοποίηση της ρήξης, με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών, αποφασίστηκε να υπάρξουν δυο χωριστές ανακοινώσεις οι οποίες θα δίνονταν χθες στη δημοσιότητα, όπως και έγινε προκειμένου να αποτραπούν γενικότερες επιπτώσεις στην εικόνα του ΠΑΣΟΚ, εν όψει της σημερινής και της αυριανής παρουσίας του κ. Πα πανδρέου στη Διεθνή Έκθεση θεσσαλονίκης. Οι ανακοινώσεις. Πρώτα εκδόθηκε ανακοίνωση- δήλωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η οποία ανέφερε: «Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις, την πορεία προς τις εκλογές και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στον πρώην πρωθυπουργό είτε να εξακολουθήσει να ηγείται του ψηφοδελτίου της Α΄ Πειραιά είτε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Α΄ Αθήνας. Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε ότι, εάν δεν ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας, δεν επιθυμεί οποιαδήποτε άλλη θέση». Αμέσως μετά επιβεβαιώθηκε από την πλευρά του κ. Σημίτη το ναυάγιο, με λιτή προσωπική δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, στην οποία ανέφερε: «Στις συνομιλίες μας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε για τη συμμετοχή μου στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Εύχομαι στο ΠΑΣΟΚ τη νίκη και κάθε επιτυχία».
fimotro


Read more...

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΛΙΟΜΕΝΑ ΓΚΑΛΟΠ


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Στα χέρια του πρωθυπουργού, βρίσκονται από χθες οι πρώτες -μετά την εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη- δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν για λογαριασμό της ΝΔ την εβδομάδα που «κλείνει» αύριο. Τα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς πιστοποιούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει για τον πρωθυπουργό είναι η αποστασιοποίηση ενός σημαντικού τμήματος των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2007. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τις μετρήσεις αυτές... προκύπτουν τα εξής:
Ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους της ΝΔ το 2007 και οι οποίοι σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι, επέλεξε να μην παρακολουθήσει τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Αυτό ερμηνεύεται ως αδιαφορία για τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Καραμανλής για την απόφασή του να προχωρήσει σε εκλογές, αλλά και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα που παρουσίασε.
Οι διαρροές της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να παραμένουν σταθερές στο 7%. Οι εκτιμήσεις των πιο μετριοπαθών στελεχών της Ρηγίλλης αναφέρουν ότι θα έπρεπε ήδη να είχαν μειωθεί μετά την ανακοίνωση των εκλογών αλλά και μετά τη διπλή παρέμβαση Καραμανλή από τη Θεσσαλονίκη.
Οι διαρροές της ΝΔ προς τον ΛΑΟΣ παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα του 4%, γεγονός που σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα έχει αυτή την ώρα έναν διμέτωπο αγώνα να δώσει: Και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά του. Σύμφωνα με πληροφορίες ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο ενταθούν οι επιθέσεις στελεχών της ΝΔ προς τον κ. Καρατζαφέρη στην κατεύθυνση ότι «ψήφος στον ΛΑΟΣ είναι χαμένη ψήφος».
Από τα στοιχεία των ποιοτικών μετρήσεων, το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει είναι ότι ο κ. Καραμανλής έχει ένα επιπρόσθετο πρόβλημα το οποίο δεν έχει επιλύσει ακόμη: Δεν έχει πείσει ούτε τους ψηφοφόρους της ΝΔ που σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι γιατί δεν υλοποίησε στα πεντέμισι χρόνια που πέρασαν όσα σήμερα εξαγγέλλει.
Πιο θετικά για τη ΝΔ είναι τα στοιχεία που αφορούν την εικόνα της κοινής γνώμης για την απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει εκλογές εν μέσω οικονομικής κρίσης και έξι μήνες πριν από την έναρξη των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες μετρήσεις οι ψηφοφόροι της ΝΔ αλλά και ένα σημαντικό τμήμα εκείνων που δηλώνουν αναποφάσιστοι έχουν πειστεί ότι η προσφυγή στις κάλπες ήταν μονόδρομος για τον κ. Καραμανλή και επίσης θεωρούν ότι ορθά ο πρωθυπουργός δεν άφησε να εξελιχθεί μια περίοδος αβεβαιότητας και πολιτικής αστάθειας.
Η νέα μέτρησηΗ επόμενη μεγάλη μέτρηση που θα γίνει για λογαριασμό της ΝΔ θα αφορά τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος και -κυρίως- τις καρατομήσεις στελεχών.
Οι λίστες αναμένεται να δοθούν αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα και σύμφωνα με πληροφορίες εκτός συνδυασμών θα είναι μετά βεβαιότητας και οι κ. Δούκας και Παυλίδης.
Στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι η επιλογή των αποκλεισμών θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της συσπείρωσης της κομματικής βάσης και θα ενισχύσει την εικόνα του πρωθυπουργού, η οποία επλήγη εξαιτίας των διαβουλεύσεων που έκανε για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Οι στόχοι και τα μηνύματαΤις επόμενες μέρες η καμπάνια, ετοιμάζονται και γκρίζα σποτ
Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα διαφημιστικά μηνύματα της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίαρχη εικόνα θα είναι αυτή του κ. Καραμανλή, ο οποίος θα εμφανίζεται να μιλά σε πολίτες, να παρακολουθεί την πορεία μεγάλων έργων, αλλά και να συναντά ξένους ηγέτες.
Μέσα από αυτές τις εικόνες, η ΝΔ θα επιχειρήσει να τονώσει το προφίλ του πρωθυπουργού, καθώς θεωρούν ότι ο κ. Καραμανλής παραμένει ως πρόσωπο το ισχυρότερο «χαρτί» της συντηρητικής παράταξης. Παράλληλα, μέσα από τα συγκεκριμένα μηνύματα θα επιχειρήσουν να διαφημίσουν -όσο αυτό είναι δυνατό- το έργο των τελευταίων πεντέμισι ετών.
Παράλληλα, ετοιμάζονται ήδη και μηνύματα που εντάσσονται στο πλαίσιο της «γκρίζας διαφήμισης» και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα με την πορεία των ποσοστών συσπείρωσης της κομματικής βάσης της ΝΔ. Οι οριστικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να ληφθούν τη μεθεπόμενη εβδομάδα, όταν θα έχει γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα για την πρόοδο της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Το κυβερνών κόμμα συνεργάζεται ήδη με τις εταιρείες που παραδοσιακά επιλέγει στις εκλογικές αναμετρήσεις. Συγκεκριμένα:
MRB. Είναι η εταιρεία που διενεργεί για λογαριασμό της ΝΔ τις δημοσκοπήσεις. Τα στοιχεία τα παραδίδει στον κ. Γ. Λούλη, ο οποίος σε συνεργασία με τον πρόεδρο κ. Δημ. Μαύρο κάνει τις τελικές αναλύσεις των στοιχείων.
Spot Thomson. Εχει την ευθύνη για την υλοποίηση των τηλεοπτικών διαφημιστικών μηνυμάτων που θα αρχίσουν να προβάλλονται τις επόμενες ημέρες. Συνεργάζεται με τον κ. Β. Αντώναρο και τους κ. Δασκαλάκη και Ζακυνθινό.
Civitas. Εχει την ευθύνη για την επεξεργασία των κειμένων που θα χρησιμοποιηθούν προεκλογικά, αλλά και των συνθημάτων που θα κυριαρχήσουν τις επόμενες ημέρες.

fimotro

Read more...

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Ρεπορτάζ : Αντώνης Καρακούσης

Επειτα από μακρά επεξεργασία και διαβούλευση το ΠαΣοΚ και ο πρόεδρός του κ. Γ. Παπανδρέου, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα και τη συνθετότητα των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, έχουν καταλήξει σε ένα συνδυασμένο και ολοκληρωμένο- όπως το περιγράφουν οι συμμετέχοντες στην κατάρτισή του- σχέδιο διακυβέρνησης, το οποίο θα ξεδιπλωθεί στις πρώτες 100 ημέρες από τις εκλογές. Οι βασικές γραμμές του σχεδίου, που θα... υποστηρίζεται από δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, θα περιγραφούν σήμερα το βράδυ από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ενώπιον των εκπροσώπων παραγωγικών φορέων και κοινωνικών οργανώσεων στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Φιλοδοξία του κ. Παπανδρέου και των επιτελών του είναι να παρουσιάσουν πλήρες και ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της πολυσήμαντης κρίσης, που απειλεί την οικονομία και τη χώρα. Ουσιαστικά το ΠαΣοΚ προσέρχεται στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης με τη διάθεση να καλύψει τις προσδοκίες των πολιτών για την επόμενη ημέρα, γι΄ αυτό ο σχεδιασμός φαντάζει ολοκληρωμένος και ορίζεται από τη λογική των βημάτων και των σταδίων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα πρώτα μέτρα και οι πολιτικές θα κατατείνουν στην αλλαγή του κλίματος στην οικονομία, ώστε ταυτόχρονα να ελεγχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και να ανασχεθεί ο αναπτυξιακός κατήφορος. Ακολούθως στη βάση ελέγχου των δυσμενών οικονομικών συνθηκών θα πατήσουν και θα αναπτυχθούν άλλες πολιτικές, ικανές να διαμορφώσουν πεδία αντιστροφής των τάσεων στην οικονομία. Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα των 100 ημερών, πρώτη ζώνη επέμβασης αναγνωρίζεται αυτή των δημοσίων οικονομικών, η οποία θεωρείται από τις πλέον απειλητικές. Εκτιμάται ότι θα πρέπει να ελεγχθεί πρώτη, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αμφισβητήσεις από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες είναι ικανές να προσθέσουν προβλήματα και να αφαιρέσουν δυνατότητες από τη νέα κυβέρνηση Παπανδρέου. Ετσι, η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2010 θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα ενίσχυσης των εσόδων και μέτρα περιστολής των δαπανών. Ταυτοχρόνως με βάση τον νέο προϋπολογισμό θα καταρτισθεί νέο τριετές πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο και θα παρουσιασθεί στις Βρυξέλλες. Προς υποστήριξη και επιβεβαίωση των προβλέψεων του προϋπολογισμού και του Προγράμματος Σταθερότητας θα ακολουθήσει αμέσως μετά παρουσίαση αναλυτικού φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα μεταβάλει ριζικά το φορολογικό καθεστώς και θα το προσαρμόζει στις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες. Σχεδόν ταυτόχρονα και με σκοπό τον έλεγχο και τον περιορισμό των συνεπειών της ύφεσης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας θα κατατεθούν στη Βουλή νομοσχέδια που θα προβλέπουν μέτρα και ρυθμίσεις ενίσχυσης των δανειοληπτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα πρόκειται για πιστωτικά μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μεγάλων τμημάτων της παραγωγής που σήμερα αντιμετωπίζουν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας. Σ τη βάση των μέτρων άρσης των συνεπειών ύφεσης θα προβλεφθεί και έτερο νομοσχέδιο με ειδικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για περιοχές και κλάδους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμμένα προβλήματα και αντιμετωπίζουν κινδύνους κοινωνικής αποδιάρθρωσης. Ως παράδειγμα επέμβασης και ανασυγκρότησης περιγράφεται εκείνη του Λαυρίου που αναπτύχθηκε μετά το 1993, όταν η περιοχή κινδύνευσε με απόλυτη φτώχεια και απαξίωση. Παραλλήλως το σχέδιο του κ. Παπανδρέου προβλέπει κατάθεση στη Βουλή ειδικού νομοσχεδίου για την απασχόληση, το οποίο θα προβλέπει μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας, την καθιέρωση του θεσμού της κοινωνικής εργασίας και τη θωράκιση των εργαζομένων από φαινόμενα εκμετάλλευσης με πρόσχημα την κρίση. Ειδικώς στο τελευταίο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αποδίδει εξαιρετική σημασία, καθώς θεωρεί απαράδεκτες τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που τείνουν να διαμορφωθούν σε κρίσιμους χώρους και κλάδους. Κατά τον κ. Παπανδρέου και σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι υπερασπιστές του σχεδίου διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ, τα παραπάνω θα αλλάξουν σε πρώτη φάση το κλίμα, θα μεταβάλουν την ατμόσφαιρα, θα δημιουργήσουν πεδία αισιοδοξίας και ανάσχεσης των συνθηκών κατάρρευσης της οικονομίας. Και βεβαίως θα ευνοήσουν τις επόμενες προβλέψεις του σχεδίου, που είναι κατά βάση αναπτυξιακές. Σ ύμφωνα με αυτές, σε επόμενη φάση θα αναπτυχθεί σειρά μέτρων και πολιτικών που θα δημιουργούν περιβάλλον νέας ανάπτυξης. Η επιστημονική και εμπειρική παρατήρηση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα δείχνει ότι η ανάπτυξη έρχεται κατά κύματα, ως αποτέλεσμα νέων καταστάσεων και συνθηκών. Το 1993 ήταν το όραμα του ευρώ που την έφερε, μετά το 1998 ήταν το ίδιο το ευρώ και ακολούθως η πιστωτική απελευθέρωση και έκρηξη. Στην παρούσα συγκυρία το νέο αναπτυξιακό κύμα μπορεί να προέλθει από έναν συνδυασμό νέων επενδύσεων και απελευθέρωσης. Στη βάση αυτής της συλλογιστικής το σχέδιο διακυβέρνησης του κ. Παπανδρέου προβλέπει κίνητρα και πόρους για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και μαζί πολιτικές εναντίον των καρτέλ, τομές στην Παιδεία, άνοιγμα των επαγγελμάτων και περαιτέρω απελευθέρωση της οικονομίας, και βεβαίως νέο Ασφαλιστικό καθώς το πρόβλημα διογκώνεται και τείνει να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα.

fimotro.

Read more...