Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Μέτρα ενίσχυσης των ανέργων

"Νούμερο ένα πρόβλημα" χαρακτήρισε την ανεργία ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους κοινωνικούς εταίρους, στους οποίους ανακοίνωσε πακέτο μέτρων ενίσχυσης για τους ανέργους. Το σύνολο των εργαζομένων που θα ενταχθούν στα προγράμματα αυτά ανέρχεται σε 670.000, και αφορά σε ανθρώπους για ένταξη ή επανένταξη στην εργασία, άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδικές ρυθμίσεις για τις γυναίκες, τους νέους, κ.λπ.

Ειδικότερα, πρόκειται για 17 προγράμματα στήριξης συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν στην ενίσχυση επιχειρήσεων για τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας υπό τον όρο ότι οι ίδιες επιχειρήσεις θα διατηρήσουν άλλες 200.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή αφορά σε 400.000 εργαζόμενους.

Οι πέντε στόχοι


"Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ενεργητικές πολιτικές και όχι απλά πολιτικές στήριξης των ανέργων", είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος διατύπωσε τους πέντε στόχους για την καταπολέμηση της ανεργίας:

Ως πρώτο στόχο έθεσε τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων. Προς τούτο θα στηριχθούν οικονομικά, επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση, για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες το εργατικό τους δυναμικό και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό τους κόστος.

Η ένταξη νέων στην αγορά εργασίας και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας είναι ο δεύτερος στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός: αυτό θα γίνει μέσω τοπικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων, ή μέσω προγραμμάτων στήριξης νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.

Ο τρίτος στόχος είναι η επανένταξη ανέργων. Αυτό θα προωθηθεί με ολοκληρωμένα προγράμματα για ανέργους επιχειρήσεων που προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, αλλά και χορήγηση "επιταγής επανένταξης" ανέργων αντί για "το κλασικό επίδομα εργασίας". "Στόχος να κρατήσουμε τον άνεργο ενεργό και όχι να τον αφοπλίσουμε μέσα από ένα σύστημα, προστασίας μεν, αλλά που δεν δίνει προοπτική" είπε ο Γ. Παπανδρέου.

Η ένταξη στην αγορά εργασίας και υποστήριξη των γυναικών είναι ο τέταρτος στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ ο πέμπτος στόχος είναι η στήριξη ατόμων με αναπηρία και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως αποφυλακισμένων ή τοξικοεξαρτημένων, "άτομα, που όμως, διαθέτουν αστείρευτες δεξιότητες".Για την τελευταία αυτή κατηγορία προβλέπεται και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα είναι "διαφανής, σαφής, εύκολη και γρήγορη", ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται αρχικά ηλεκτρονικά μέσω των δομών του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια μέσω των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνει καταγραφή όλων των προνοιακών επιδομάτων, ώστε να γίνει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.

"Πνέει αέρας αλλαγής"


Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο", επαναλαμβάνοντας ότι η πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να άρει το βάρος σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Έθεσε εκ νέου το δίλημμα "ή χτίζουμε την πορεία και την ολοκληρώνουμε ή αφήνουμε την προσπάθεια να πάει χαμένη", συμπληρώνοντας ότι "πνέει αέρας αλλαγής. Η χώρα πρέπει και μπορεί να αλλάξει, να αφήσουμε πίσω μας παλιές πρακτικές".

"Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πρέπει να κάνουμε όσα δεν κάναμε τόσα χρόνια", είπε, υπογραμμίζοντας ότι "το 2011 να είναι η χρονιά που η προσπάθεια του λαού να στεφθεί με επιτυχία". Πρόσθεσε, δε, ότι το 2011 πρέπει να είναι το τέλος της ύφεσης και το 2012 να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης:

Αναφερόμενος στην ανεργία, είπε ότι η αύξηση της αποτελεί συνέπεια "μίας οικονομίας που αργοπέθαινε τόσα χρόνια". καθώς "η χώρα μας δεν φρόντιζε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο".

Σημείωσε ότι "πολλές επιχειρήσεις είχαν γίνει εσωστρεφείς, βασίζονταν στη σχέση τους με το κράτος, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική", συμπληρώνοντας ότι "πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο- το κράτος ήδη δημιουργεί το νέο πλαίσιο". "Να παλέψουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, να βγούμε στις αγορές, να ανοίξει η διατραπεζική αγορά. Στη χώρα θα επικρατήσει η διαφάνεια, η δικαιοσύνη", κατέληξε.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι πρόεδροι της ΟΚΕ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ.
Read more...

Ρεν: Θα επηρεαστεί ο προϋπολογισμός του 2011


H Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει δραστικά το έλλειμμα και να πετύχει τους στόχους της, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι στην περίπτωση που η Εurostat αναθεωρήσει σημαντικά προς τα άνω το ελληνικό έλλειμμα και χρέος, θα χρειαστεί υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο αρμόδιος για την Eurostat, Επίτροπος Όλι Ρεν, δήλωσε ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις κοινοτικές και τις ελληνικές υπηρεσίες, ως τις 22 Οκτωβρίου, οπότε θα δημοσιοποιηθούν τα οριστικά στατιστικά στοιχεία των κρατών μελών της ΕΕ για το 2009.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να παραταθεί η εξέταση των ελληνικών στοιχείων από τη Eurostat ως τις 15 Νοεμβρίου, ούτως ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η ΕΕ και το ΔΝΤ να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία θα ληφθεί υπόψη κατά τις διαδικασίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2011.

Ειδικότερα, ο Επίτροπος Όλι Ρεν, αφού υπενθύμισε τις αμφιβολίες που είχε θέσει κατά το παρελθόν η Eurostat ως προς την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, αλλά και τις αυξημένες δικαιοδοσίες που της έχουν δοθεί από το καλοκαίρι και μετά, ανέφερε ότι οι εμπειρογνώμονές της έχουν εντοπίσει ορισμένα προβλήματα σε σχέση με τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας και ότι επιχειρούν να συμφωνήσουν με τις ελληνικές αρχές, ούτως ώστε να ξεκαθαριστεί η εικόνα.

Επί του θέματος αυτού, ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σημείωσε ότι η όποια αναθεώρηση δεν θα είναι το αποτέλεσμα παρατυπιών ή παραλείψεων της κυβέρνησης της Ελλάδας, αλλά το αποτέλεσμα της «επανακατηγοριοποίησης» ορισμένων κρατικών δαπανών (σ.σ. ΔΕΚΟ).

Ερωτηθείς ο Επίτροπος Όλι Ρεν, αν η προς τα άνω αναθεώρηση των στοιχείων της Ελλάδας για το χρέος και το έλλειμμα κατά το 2009 θα έχει επιπτώσεις στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2011 (σ.σ. λήψη νέων μέτρων), απάντησε καταφατικά.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εμφανίστηκε πιο ελαστικός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο βασικός στόχος είναι η συρρίκνωση του ελληνικού ελλείμματος ως το 2014 και ότι το μείγμα πολιτικής καθώς και ο ετήσιος ρυθμός μείωσης αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων στους κόλπους του Ecofin.
Read more...

Α. Διαμαντοπούλου: Μείζονος σημασίας το θέμα της ελληνικής παιδείας και γλώσσας


«Μείζονος σημασίας» είναι για την Ελλάδα το θέμα της ελληνικής παιδείας και γλώσσας , επισημαίνει η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα». Αναφέρει, ότι μετά το ταξίδι της την περασμένη εβδομάδα στην Καλιφόρνια και την Ουάσιγκτον, προγραμματίζει να επισκεφθεί το Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2011 τις ΗΠΑ, αποκλειστικά για το θέμα της Ελληνικής Παιδείας και των σχολείων, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένες προτάσεις.

«Θέλω να επισκεφθώ τα σχολεία, να κάνω συναντήσεις με τους δασκάλους και να φέρω τις προτάσεις μας», επισήμανε η κ. Διαμαντοπούλου.

Σε ερώτηση τι μπορούν να περιμένουν από την Ελλάδα τα ημερήσια και τα απογευματινά Σχολεία της Ομογένειας, η υπουργός Παιδείας, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι κάνουμε μία μεγάλη εθνική στρατηγική για την ελληνική γλώσσα. Σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, έχουμε πια οργανώσει, διαδικτυακά, τις μεθόδους διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, ώστε να μπορούμε να ενισχύουμε τους εκπαιδευτικούς σε όλα τα σημεία του κόσμου, ανάλογα με τους μαθητές τους οποίους διδάσκουν, να χρησιμοποιούν διαφορετική μέθοδο και να έχουν όλο το υλικό στο διαδίκτυο, όποια στιγμή το θέλουν».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «επειδή για κάθε χώρα δεν γίνεται να έχουμε τους ίδιους κανόνες, ο στόχος μας είναι την επόμενη χρονιά, με όλη την εμπειρία που έχουμε από κάθε χώρα, και βεβαίως την Αμερική, να έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, διαφορετικό για κάθε χώρα».

Η υπουργός Παιδείας απευθύνει και ένα μήνυμα προς τους Ομογενείς, εκφράζοντας ταυτόχρονα «ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα έχουν κάνει».

«Το μήνυμα που κομίζω είναι ότι περνούμε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, εξαιρετικά δύσκολη. Ίσως, αυτή η κυβέρνηση να περνά τις πιο δύσκολες στιγμές, από τον πόλεμο και μετά», τονίζει η κα Διαμαντοπούλου και διαβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μία ισχυρή, δημοκρατική και ανεπτυγμένη χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και θα το κάνουμε».

Στην ερώτηση τι είναι η Ομογένεια για την Ελλάδα, η κ. Διαμαντοπούλου είπε χαρακτηριστικά: «Αν η Ελλάδα είναι η γη, οι απόδημοι είναι τα αστέρια γύρω από τη γη, δηλαδή το σύμπαν του Ελληνισμού έχει τα αστέρια του».


· Δίκτυο Επιστημόνων
Αναφερόμενη στο σκοπό του ταξιδιού της στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έμφαση την έρευνα και την τεχνολογία, η υπουργός Παιδείας είπε:



«Είχα ένα τριήμερο συναντήσεων στη Σίλικον Βάλεϊ με τα πανεπιστήμια Στάμφορντ και Μπέρκλεϊ. Στόχος των συναντήσεων αυτών ήταν να οργανώσουμε ένα δίκτυο Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε καινοτόμες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας με αντίστοιχους Έλληνες, κυρίως φοιτητές, ώστε να συνδέσουμε και τα ελληνικά πανεπιστήμια με το χώρο της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας», επισήμανε η κα Διαμαντοπούλου.

Και συνέχισε: «Το δεύτερο στοιχείο ήταν ότι ήθελα να ενημερώσω όλο τον χώρο των πανεπιστημίων και βεβαίως και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια στην Αμερική, διότι έχουμε προκηρύξει ένα νέο πρόγραμμα. Σύμφωνα με αυτό δίνουμε κίνητρα, δηλαδή χρηματοδοτούμε φοιτητές, οι οποίοι έχουν τελειώσει το διδακτορικό τους στην Αμερική και σε άλλες χώρες, ώστε να έλθουν για τρία χρόνια στην Ελλάδα. Θεωρώ πολύ σημαντικό να έλθει νέο αίμα στην Ελλάδα».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως είπε η υπουργός, αφορά εργασία σε ερευνητικά προγράμματα στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα και εξήγησε ότι ο καθένας μπορεί να υποβάλλει μία πρόταση συμμετοχή σε αυτό.

«Μπορεί να είναι και Αμερικανοί, μπορεί να είναι και Έλληνες φοιτητές, που έχουν τελειώσει το διδακτορικό τους στην Αμερική και θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα», διευκρίνισε.

Από τις συναντήσεις με τους ακαδημαϊκούς, όπως είπε, αποκόμισε «την τεχνογνωσία που μπορούμε να έχουμε από τα αμερικανικά πανεπιστήμια». Τόνισε πως «υπάρχει μεγάλη πρόθεση από τους Έλληνες ακαδημαϊκούς να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν, αλλά και οι ίδιοι να βοηθηθούν, διότι και τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να προσφέρουν πολλά στους ακαδημαϊκούς».

Η υπουργός Παιδείας, αναφέρθηκε στις αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα προγράμματα σπουδών, με την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ερωτώμενη για τις πανελλήνιες εξετάσεις, η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε: «Κάθε φορά, κάθε υπουργός ανακοινώνει κι ένα νέο σύστημα για τις εισαγωγικές, γι'Α αυτό δεν μίλησα καθόλου εως τώρα». Και συμπλήρωσε: «Θέλω να συμφωνήσουμε την αλλαγή στα πανεπιστήμια, διότι πρέπει και αυτά να έχουν λόγο στην εισαγωγή των φοιτητών και να μην είναι απλά μία εξέταση, όπως είναι τώρα».

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι έως το τέλος της θητείας της θα ήθελε «να έχει αλλάξει τελείως ο τρόπος διδασκαλίας, και τα παιδιά, αντί για την αποστήθιση, να έχουν την κριτική γνώση. Θα ήθελα να αλλάξουν και τα πανεπιστήμιά μας, ώστε να γίνουν καινοτόμα και να έχουν σύνδεση με την οικονομία και την κοινωνία».




Read more...

Α. Σαμαράς: Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει νέα φορολογικά μέτρα


Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι ετοιμάζει νέα σκληρά φορολογικά μέτρα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στο Χαλάνδρι. Στη σύντομη ομιλία του, στο δημαρχείο Χαλανδρίου, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει την κοινωνία για νέα φορολογικά μέτρα, με καινούργια καταιγίδα, λουκέτα, ασφυξία, ανεργία. Ο πρόεδρος της ΝΔ, κάλεσε και πάλι τους πολίτες στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να στηρίξουν το πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο, όπως είπε, οδηγεί στην ανάπτυξη, και να καταψηφίσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

"Το δικό μας το αντίδοτο είναι η ανάπτυξη", τόνισε ο κ. Σαμαράς εκφράζοντας την εκτίμηση πως "ο ελληνικός λαός τη σημαία της ανάπτυξης θα υψώσει και θα δείξει ``κόκκινη κάρτα`` στο ΠΑΣΟΚ και στα λανθασμένα μέτρα στα οποία επιμένει". Ο πρόεδρος της ΝΔ, αυτή την ώρα, επισκέπτεται καταστήματα και συνομιλεί με κατοίκους στην αγορά του Χαλανδρίου.




Read more...

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Χρήστος Μέγας
(από την Ελευθεροτυπία)
Ενα εντελώς νέο ασφαλιστικό τοπίο διαμορφώνεται σε 70 ημέρες με την εφαρμογή δύο συναφών νόμων για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι οποίοι ψηφίστηκαν το περασμένο καλακαίρι εν μέσω μισθολογικών και...
θεσμικών ανατροπών που περιελήφθησαν στο Μνημόνιο, το οποίο υπέγραψε η χώρα με τους δανειστές της. Κύριο γνώρισμα αυτών των μεταβολών, που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2011, είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας έτσι ώστε κανείς να μη συνταξιοδοτείται πριν από το 60ό έτος, και σε αυτή την περίπτωση με 40 έτη ασφάλισης, ή στο 65ο έτος. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, ακόμη και με 12 έτη (πραγματικής) ασφάλισης (και 3 πλασματικά). Μεγαλύτερες «ποινές» επιβάλλονται στις γυναίκες και, κυρίως, στις μητέρες ανηλίκων. Και εξ αυτών, τις μητέρες δημοσίους υπαλλήλους, τα όρια των οποίων εξισώνονται με τα αντίστοιχα των ανδρών. Παράλληλα, όσοι συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά θα λάβουν μειωμένες συντάξεις για το διάστημα που διήνυσαν στην ασφάλιση από το 2010 και μετά. Για το μέλλον προβλέφθηκαν νέοι συντελεστές αναπλήρωσης (σύνταξης) που παραπέμπουν σε αποδοχές στο 70% του μέσου μισθού ολόκληρου του εργασιακού βίου με, περίπου, 39 χρόνια ασφάλισης, κάτι που με το ισχύον σύστημα αποδιδόταν με 35 έτη και έως το 58ο έτος της ηλικίας (ΙΚΑ). Ωστόσο, κατά το μεταβατικό διάστημα και μέχρι το 2013 υπάρχουν και ορισμένες θετικές ρυθμίσεις, όπως: * Η συνταξιοδότηση με 12 έτη συν 3 πλασματικά στο 65ο έτος (σήμερα απαιτούνται 15 έτη στην ίδια ηλικία). * Οι μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ μπορούν να βγουν σε πρόωρη σύνταξη (στο 50ό με μειωμένη ή το 55ο με πλήρη) με δύο προϋποθέσεις (ανήλικο και 18,3 έτη ασφάλισης) χωρίς κατ' ανάγκη η ασφαλισμένη να έχει συμπληρώσει και το 50ό έτος (τριπλή προϋπόθεση που προβλεπόταν έως τώρα). * Οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο και τα ειδικά Ταμεία προ του 1983, οι οποίοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35 έτη χωρίς όριο ηλικίας. * Η συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης και με πλασματικά έτη (4 το 2011 και έως 7 το 2014). * Οσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση και προσδοκούν σε καλύτερες αποδοχές από 1/1/2011. Ειδικά για όσους έχουν ασφαλιστέο χρόνο σε τουλάχιστον δύο Ταμεία η νέα ρύθμιση δίνει μεσοσταθμική αύξηση 9%, όχι όμως για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων. Σήμερα ένας συνταξιούχος με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης λαμβάνει κατά 30% μικρότερη σύνταξη από αυτήν ενός συνταξιούχου που ασφαλίστηκε τα ίδια χρόνια σε ένα μόνο ασφαλιστικό ταμείο. Οι κερδισμένοι του συστήματος είναι όσοι είχαν στην αρχή χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ και, ακολούθως, υπήχθησαν στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Αυτή η κατηγορία εξάλλου είναι και η πλέον πολυπληθής, αφού πολλοί ασφαλισμένοι ξεκίνησαν από μισθωτοί και στη συνέχεια άνοιξαν δική τους δουλειά. Εδώ τα ασφάλιστρα στο ΙΚΑ αναπροσαρμόζονται με ποσοστό βελτίωσης που φτάνει το 1,8 για 30 χρόνια που μεσολάβησαν από την προηγούμενη ασφάλιση (στο ΙΚΑ). Πέρα βεβαίως από τον πληθωρισμό, ποσοστό με το οποίο αναπροσαρμόζονται τα ασφάλιστρα του παρελθόντος. Αντιθέτως, εάν το προηγούμενο Ταμείο ήταν το ΤΕΒΕ (νυν ΟΑΕΕ) δεν προκύπτει καμιά διαφορά στον βαθμό που το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών αναπροσαρμόζει τις (παλαιές) εισφορές με βάση τα σημερινά καταβαλλόμενα στην αντίστοιχη ασφαλιστική κλάση. Πάντως οι αλλαγές που επέρχονται (σ.σ.: προσοχή, αφορά όσους υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1.1.2011) δεν αποκαθιστούν πλήρως την αδικία, την οποία θα εξακολουθήσουν να υφίστανται οι διαδοχικά ασφαλισμένοι εισπράττοντας χαμηλότερες συντάξεις σε σύγκριση με έναν ασφαλισμένο ο οποίος έχει διανύσει ολόκληρο τον εργασιακό του βίο σε ένα Ταμείο. Οσον αφορά τον χρόνο έκδοσης των συνταξιοδοτήσεων με διαδοχική ασφάλιση, η κυβέρνηση υπόσχεται ταχύτερη έκδοση από το 2011 με την καθιέρωση της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης. Σήμερα ο χρόνος που απαιτείται για να εκδοθεί μια συνταξιοδοτική απόφαση, όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, ξεπερνά τους 12 μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει τους 18. Με το νέο σύστημα οι εργαζόμενοι οι οποίοι ασφαλίστηκαν διαδοχικά σε περισσότερους από έναν ασφαλιστικούς οργανισμούς δικαιούνται σύνταξη από τον τελευταίο οργανισμό στον οποίο ήταν ασφαλισμένοι κατά την τελευταία χρονική περίοδο της απασχόλησής τους, εφόσον πραγματοποίησαν στην ασφάλισή του: * Πέντε ολόκληρα έτη ή 1.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων όμως 20 μήνες ή 500 ημέρες την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή αίτησης για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος σύνταξης λόγω γήρατος. * Σαράντα μήνες ή 1.000 ημέρες, εκ των οποίων όμως 12 μήνες ή 300 ημέρες αντίστοιχα κατά την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης για την κρίση του δικαιώματος σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου. * Ως νομοθεσία του οργανισμού για την εφαρμογή της ρύθμισης νοούνται οι διατάξεις που ορίζουν τον απαιτούμενο για τη συνταξιοδότηση χρόνο, την ηλικία, την αναπηρία και τον θάνατο. * Αν ο ασφαλισμένος πραγματοποίησε στην ασφάλιση του τελευταίου οργανισμού τον αριθμό ημερών εργασίας ή των ετών ασφάλισης που ορίζονται από τη ρύθμιση, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν έχει πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο από τη νομοθεσία του τελευταίου οργανισμού χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή του λόγω γήρατος ή αναπηρίας ή των μελών της οικογένειάς του λόγω θανάτου ή δεν πραγματοποίησε στην ασφάλιση του τελευταίου οργανισμού τον αριθμό ημερών εργασίας ή ετών ασφάλισης που ορίζονται από τις διατάξεις της προηγούμενης διάταξης, δικαιούται σύνταξη αυτός ή τα μέλη της οικογένειάς του από τον οργανισμό στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες εργασίας ή έτη ασφάλισης
Read more...

Θα δώσουν 2,3 δισ. για την απασχόληση

Σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους


http://img.protothema.gr/

Η εκτόξευση της ανεργίας και ο φόβος να πυροδοτηθούν ανεξέλεγκτες κοινωνικές αντιδράσεις κινητοποιεί την κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την απασχόληση με κάθε δυνατό μέσο. Προς τούτο θέτει επί τάπητος μέτρα και πολιτικές, που θα δώσουν ώθηση στον τομέα αυτό, ενώ φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ποσό 2,3 δισ. ως κίνητρα για να αυξηθούν οι θέσεις εργασίες.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συγκάλεσε για σήμερα το μεσημέρι σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων και αρμοδίων υπουργών.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, θα τεθεί επί τάπητος το «ευρύ οπλοστάσιο μέτρων» που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην απασχόληση, και θα αναληφθούν αμοιβαίες δεσμεύσεις.

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι πρόκειται για 17 προγράμματα στήριξης, συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν στην ενίσχυση επιχειρήσεων για τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας υπό τον όρο ότι οι ίδιες επιχειρήσεις θα διατηρήσουν άλλες 200.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή αφορά σε 400.000 εργαζόμενους.

Το σύνολο των εργαζομένων που θα ενταχθούν στα προγράμματα αυτά ανέρχεται σε 660.000, καθώς θα αφορά ανθρώπους για ένταξη ή επανένταξη στην εργασία, άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδικές ρυθμίσεις για τις γυναίκες, τους νέους κλπ.

Στη σύσκεψη στις 12 το μεσημέρι, θα συμμετέχουν οι πρόεδροι της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), Χρήστος Πολυζωγόπουλος, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Ασημακόπουλος, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Νίκος Αγγελόπουλος.


Read more...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΤΕΛΟΣ


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Τα εισοδήµατα εκατοµµυρίων φορολογουµένων σχεδιάζει να αναρτήσει στο Διαδίκτυο το υπουργείο Οικονοµικών, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους όσοι είναι εγγεγραµµένοι στο taxisnet να µπορούν να βλέπουν τι δήλωσε στην Εφορία και τι φόρο πλήρωσε ο κάθε φορολογούµενος, είτε...
πρόκειται για τον γείτονα είτε για τον υπουργό Οικονοµικών. Οι υπέρµαχοι της συγκεκριµένης πρακτικής υποστηρίζουν ότι η άσκηση κοινωνικών πιέσεων θα οδηγήσει στον περιορισµό της φοροδιαφυγής, οι πολέµιοι κάνουν λόγο για το τέλος του φορολογικού απορρήτου και κατάφωρη παραβίαση προσωπικών δεδοµένων. Το υπουργείο Οικονοµικών, όπως προκύπτει από δηλώσεις του γενικού γραµµατέα Πληροφοριακών Συστηµάτων Διοµήδη Σπινέλλη, προωθεί την άµεση ανάρτηση των καταλόγων στο Διαδίκτυο για όλους τους φορολογουµένους, αφού προηγηθεί η γνωµοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα. «Ο µάγκας µε τα 5 πολυτελή αυτοκίνητα και τις βίλες θα πρέπει να έχει την αντίστοιχη φορολόγηση, δεν µπορεί να δηλώνει εισοδήµατα που δεν δικαιολογούν τον τρόπο ζωής του», είπε χθες στον Αntenna. Διατάξεις που ήδη ισχύουν Η υποχρέωση των Εφοριών να συντάσσουν καταλόγους φορολογουµένων προβλέπεται ήδη από τη δεκαετία του ’80 και περιγράφεται µε σαφήνεια στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος. Σύµφωνα µε τις διατάξεις που ήδη ισχύουν, ο προϊστάµενος κάθε Εφορίας συντάσσει καταλόγους µε το ονοµατεπώνυµο του φορολογουµένου ή την επωνυµία της επιχείρησης, τα δηλωθέντα εισοδήµατα και τον φόρο που αναλογεί. Ο κατάλογος τοποθετείται σε «πρόσφορη θέση» στις Εφορίες ώστε να έχει πρόσβαση όποιος επιθυµεί και µπορεί να δηµοσιοποιείται και από τις εφηµερίδες. Ορισµένα στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών υποστηρίζουν ότι η διάταξη αυτή αφορά µόνο ελεύθερους επαγγελµατίες και επιχειρηµατίες. Αλλοι, ερµηνεύοντας την ίδια διάταξη, υποστηρίζουν ότι µπορεί να αφορά το σύνολο των φορολογουµέ νων, καθώς στην παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονοµικών µε απόφασή του να προσδιορίζει ποιοι ακριβώς θα περιλαµβάνονται στους καταλόγους. Η πρώτη λίστα Με τον τελευταίο φορολογικό νόµο, προβλέφθηκε οι κατάλογοι αυτοί, να δηµοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο! Οπως διευκρινίζουν στα «ΝΕΑ» πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, ο σχεδιασµός αφορά τη δηµοσιοποίηση της πρώτης λίστας µε την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων του 2009 µε την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, εφόσον γνωµοδοτήσει η Αρχή Προστασίας Δεδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Πρόσβαση στις λίστες θα έχουν όλοι όσοι έχουν κωδικούς πρόσβασης και υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους – ενώ θα υπάρχουν και περιορισµοί. Για παράδειγµα, εξετάζεται το ενδεχόµενο να µην µπορούν να δουν τα στοιχεία περισσότερων από 20 φορολογουµένων ανά µήνα, ενώ δεν θα είναι δυνατή η ανάκτηση πληροφοριών προηγούµενων ετών. «Με αυτόν τον τρόπο δυσχεραίνεται η µαζική εξαγωγή δεδοµένων προστατεύοντάς τα έτσι από επεξεργασία που δεν δικαιολογείται από τον σκοπό της διάταξης αυτής, όπως π.χ. την εµπορική εκµετάλλευση των οικονοµικών στοιχείων», λέει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών που χειρίζεται την υπόθεση.
Read more...

ΠΑΣΟΚ:''Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ'' ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


«Ο λαός έχει επίγνωση του τι διακυβεύεται. Δεν θα κάνει το χατίρι να πετάξει τον κόπο του και τις θυσίες του για να εξυπηρετήσει αυτούς που την επόμενη μέρα θα θέλουν μόνο να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ραγκούσης στη «Μεγάλη Συνάντηση της Αθήνας», την εκδήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι «στις 7 Νοεμβρίου συγκρούονται δύο Ελλάδες», από τη μια η Ελλάδα των συμφερόντων, του πελατειακού κράτους και της διαφθοράς...
και, από την άλλη, η Ελλάδα των αξιών, η Ελλάδα της δημιουργίας, η δυναμική Ελλάδα που θέλει να φύγει μπροστά με μια κοινωνία δίκαιη. «Τώρα είναι η ώρα να πούμε το μεγάλο 'ναι', ότι θα πάμε μπροστά», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε ότι είναι η ώρα «να πούμε το μεγάλο 'όχι' σε αυτούς που μας έφεραν ως εδώ και πήραν την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση, να εγκαταλείψουν το βέβαιο ναυάγιο». «Η Ελλάδα δεν βούλιαξε», τόνισε ο κ. Ραγκούσης και υπογράμμισε ότι οι θυσίες των πολιτών δεν θα πάνε χαμένες και πως «δεν θα αφήσουμε τους εμπρηστές να σταματήσουν τους πυροσβέστες». Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για πρωτόγνωρη εκλογική μάχη με κρισιμότητα και σημασία που ποτέ δεν είχαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, με την νέα αυτοδιοικητική εποχή που ανοίγει ο «Καλλικράτης», τον οποίο χαρακτήρισε ως «κορύφωση» της πολιτικής διαδρομής του ΠΑΣΟΚ ως αυτοδιοικητικού κινήματος. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο «Καλλικράτης» ενσωματώνει στην πράξη όλες τις αρχές και τις αξίες μιας ευνομούμενης πολιτείας αξιοκρατίας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. «Τέρμα οι δήμαρχοι που διόριζαν», τόνισε ο κ. Ραγκούσης και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το νόμο της αξιοκρατίας διάλεξε για πρώτη του πολιτική πράξη να καταψηφίσει ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός της ΝΔ», και, όπως είπε, έχοντας δίπλα του τον νυν δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη. Ακόμη, ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι σε αντίθεση με τον Γ. Σγουρό που αντέχει να αντιμετωπίσει την τεράστια πρόκληση της περιφέρειας Αττικής, «οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν μόνο στόχο να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών με άγονους λαϊκισμούς και δημαγωγίες, για να ακυρώσουν την εθνική προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας, την οποία κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και όχι να δουλέψουν για τη λύση των προβλημάτων». Αναφερθείς στον Γ. Καμίνη, σημείωσε ότι στις αρχές και τις αξίες που τόσο με τον «Καλλικράτη» όσο και με άλλα νομοσχέδια της κυβέρνησης τραβούν «κόκκινη γραμμή» με το πελατειακό παρελθόν, «συναντιόμαστε και με τις άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, με τις οποίες στηρίζουμε συχνά από κοινού υποψηφίους». «Δεν αναζητούμε εξαρτήματα της κυβέρνησης, δεν χρειαζόμαστε 'κυβερνητικούς' υποψηφίους, αλλά ανθρώπους με αποδεδειγμένες ικανότητες που θα αγωνιστούν για το δήμο και την περιφέρεια», σημείωσε και τόνισε ότι οι κ.κ. Γ. Σγουρός και Γ. Καμίνης έχουν αποδείξει ότι μπορούν να είναι τέτοιοι. Καρχιμάκης «Σαν σήμερα το 1981 ξεκινήσαμε με το θρίαμβο του Α. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ και φέραμε την αλλαγή, έτσι και σήμερα πάμε για τη νίκη στην Αττική και την Αθήνα», είπε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκης, μιλώντας για ιστορικό χρέος του Κινήματος να υπερασπιστεί τη χώρα, να προτάξει το δημόσιο συμφέρον και να κερδίσει τις εκλογές. Ο κ. Καρχιμάκης σημείωσε ότι ο «Καλλικράτης» είναι μια μεγάλη πολιτική μάχη που αποτελεί πατριωτική ευθύνη, καθώς επίσης και ένα βήμα από την υποκρισία στο πολιτικό ήθος, απ' την αυθαιρεσία στη λογοδοσία. Παράλληλα, άσκησε σφοδρή κριτική στη ΝΔ και τον Αντ. Σαμαρά. «Γι' αυτό τοποθετούμε την Αθήνα και όλη την Αττική στη γραμμή εκκίνησης μιας καθοριστικής εκλογικής αναμέτρησης για να απαλλάξουμε τις τοπικές δυνάμεις από τους πρεσβευτές της ευκαιριακής πολιτικής και από εκείνους που με τις πελατειακές τους σχέσεις και την υποστήριξη των κατεστημένων οδήγησαν τη χώρα σε ηθικό, σε πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο», σημείωσε. Ακόμη, είπε ότι το 2009 η ΝΔ «ως καλή νοικουρά», οδήγησε το σπίτι στη χρεοκοπία, «αφού δεν υπάρχει ένα συγκριτικό μέγεθος που δεν επιδεινώθηκε». Αναφερθείς δε στις προτάσεις του αρχηγού της ΝΔ για μηδενισμό του ελλείμματος σε έναν χρόνο, υποστήριξε ότι παραμένουν πιστοί στην «αεριτζίδικη πολιτική τους». Ο κ. Καρχιμάκης τόνισε ότι ο Καλλικράτης δεν μπορεί να αφεθεί σε όσους θέλουν να διαλύσουν το πολιτικό σύστημα για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα και σημείωσε ότι η ΝΔ θα ηττηθεί από τις δημοκρατικές δυνάμεις. Στην εκδήλωση στο θέατρο «Ολύμπια» συμμετείχε, εκτός από πλήθος πολιτών, στελεχών του ΠΑΣΟΚ και των υποψηφίων των δύο συνδυασμών, σειρά υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, όπως μεταξύ άλλων, οι: Κ. Σκανδαλίδης, Ά. Διαμαντοπούλου, Χρ. Παπουτσής, Λ. Κατσέλη, Π. Μπεγλίτης, Μ. Αποστολάκη, Σπ. Βούγιας, Μ. Όθωνας, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Ά. Νταλάρα, Γρ. Νιώτης. Καμίνης «Στην Αθήνα δημιουργείται αυτή τη στιγμή ένα ρεύμα αλλαγής που θα φτάσει στις κάλπες», τόνισε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και σημείωσε ότι οι εκλογές δεν αποτελούν ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του μνημονίου, αλλά ψήφο για έναν δήμο που θα μπορεί να ανακουφίζει τους πολίτες από τα πιο επαχθή αποτελέσματα της κρίσης. Ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι «επί 24 συνεχή χρόνια τον Δήμο Αθηναίων διαχειρίζονται διαδοχικές δημοτικές αρχές από τον ίδιο ευρύτερο πολιτικό χώρο» από δημοτικούς άρχοντες «περαστικούς» από την πόλη, οι οποίοι, όπως είπε, χρησιμοποιούσαν τη δημοτική αρχή για να αναβαθμίσουν την πολιτική τους σταδιοδρομία ή για να συντηρούν την πολιτική τους υπόσταση. Αποτέλεσμα, πρόσθεσε ο κ. Καμίνης, ήταν η Αθήνα βυθίζεται στην κρίση και «ένα ανίκανο και φαύλο κατεστημένο να ισχυρίζεται ότι την διοικεί». Ο υποψήφιος δήμαρχος άσκησε σκληρή κριτική στον νυν δήμαρχο Ν. Κακλαμάνη, αναφέροντας ότι «η νυν δημοτική αρχή δεν είναι απλά μια κακή δημοτική αρχή», αλλά «μια επικίνδυνη δημοτική αρχή». Επιπλέον, είπε ότι «το αδιέξοδο που διαμορφώνεται στο κέντρο και τις υποβαθμισμένες συνοικίες, τα επίμονα κρούσματα βίας στον Άγιο Παντελεήμονα, μας προειδοποιούν πως αύριο, θα είναι αργά», επισημαίνοντας ότι «τώρα πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να διεκδικήσουμε μια Αθήνα χώρο ελευθερίας, δημιουργίας και αλληλεγγύης». Ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι σέβεται τους πολίτες που θεωρούν τις αυτοδιοικητικές εκλογές δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του μνημονίου, ωστόσο, υποστήριξε ότι κάνουν λάθος και διερωτήθηκε εάν η Αθήνα ήταν ασφαλής και λειτουργική και πριν τον περασμένη Μάη, όταν δεν υπήρχε μνημόνιο. Διερωτήθηκε ακόμη εάν ο κ. Κακλαμάνης θα κριθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. Είπε ακόμη ότι την ώρα που η κρίση αλλάζει όσα θεωρούσαμε ως δεδομένα, καλούμαστε να επιλέξουμε πώς θέλουμε την Αθήνα. Σγουρός «Στις 7 Νοεμβρίου εκλέγουμε Περιφερειάρχη, δεν εκλέγουμε πρωθυπουργό, δεν εκλέγουμε εκφραστή του αντιμνημονίου, δεν πάμε στις κάλπες για να καταγράψουμε τη διαμαρτυρία μας, δεν συμμετέχουμε για να στείλουμε μηνύματα άλλου τύπου», τόνισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. Ο κ. Σγουρός μίλησε για τον ριζικά νέο χαρακτήρα αυτών των εκλογών, τονίζοντας ότι ο εκλεγόμενος πλέον Περιφεριεάρχης ως εκφραστής της λαϊκής εντολής μπορεί να δώσει ουσία στα πράγματα, να δουλέψει αποτελεσματικά υπέρ του πολίτη, να προχωρήσει σε καινοτόμες μεταβολές και να εργαστεί συστηματικά και αποτελεσματικά για την ανάπτυξη και την ποιότητα στην καθημερινότητα όλων μας. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο συνδυασμός του θα είναι εκφραστής της Αττικής και των συμφερόντων της και όχι της Κεντρικής Διοίκησης και σημείωσε ότι όπου χρειαστεί, θα είναι απέναντί της. «Εμείς σηκώνουμε τη σημαία της ενότητας, της γνώσης, της εμπειρίας, του έργου και του αποτελέσματος», τόνισε ο κ. Σγουρός και υπογράμμισε ότι «αυτοί που νομίζουν πως οι εκλογές αυτές προσφέρονται για να βγουν άλλα συμπεράσματα, μας βρίσκουν απέναντί τους και θα βρουν και τους πολίτες απέναντί τους». «Εμείς αντιτάσσουμε την πραγματικότητα των έργων», τόνισε και υποστήριξε ότι «οι εκλογές του Νοεμβρίου είναι μέρα αποφάσεων για την πραγματική ζωή των κατοίκων της Αττικής και όχι πεδίο άσκησης δήθεν υψηλής πολιτικής». «Αυτοί θα κενολογούν για το μνημόνιο, εμείς θα μιλάμε για λύσεις», είπε. Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία της η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης για τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας Άννυ Παπαδημητρίου-Τσάτσου, ενώ στο τέλος, ο κ. Καρχιμάκης έδωσε το λόγο στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Καρρά.
Read more...

ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ


Ρεπορτάζ : Λάμπρος Σταυρόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Τον νομικό σκόπελο των παραγεγραμμένων ποινικών αδικημάτων για τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου πρώην «γαλάζιους» υπουργούς επιχειρεί να υπερβεί το ΠαΣοΚ, διευρύνοντας τον κατηγορητήριο με το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στη νομιμοποίηση εσόδων...
από τις εγκληματικές δραστηριότητες της κακουργηματικής απιστίας και απάτης, οι οποίες προσπόρισαν αθέμιτο περιουσιακό όφελος στη Μονή Βατοπαιδίου. Το αδίκημα αφορά τους κκ. Θ. Ρουσόπουλο, Π. Δούκα, Ευ. Μπασιάκο και Αλ. Κοντό, ενώ «στα μαλακά» ρίχνει το ΠαΣοΚ τον κ. Γ.Βουλγαράκη με την (παραγεγραμμένη) παράβαση καθήκοντος. Το πόρισμα της πλειοψηφίας, το οποίο παραδόθηκε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ.Πετσάλνικο, «δείχνει» τον δρόμο προς το Ειδικό Δικαστήριο για τα τέσσερα προαναφερθέντα πολιτικά πρόσωπα, προκαλώντας την οργή της ΝΔ, η οποία καταγγέλλει «προφανή σκευωρία» και κάνει λόγο για «πασοκικό “Βατο-gate”». Την ίδια στιγμή ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ στις ξεχωριστές πορισματικές εκθέσεις τους ζητούν την παραπομπή των κκ. Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού με το αδίκημα της απιστίας, ενώ επιφυλάσσονται για τη στάση που θα τηρήσουν όσον αφορά τους κκ. Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη για τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής (αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές). Τέλος, ο ΛΑΟΣ στο δικό του πόρισμα δεν παραπέμπει κανέναν, παρά τις επαρκείς ενδείξεις ενοχής που διαπιστώνει, καθώς τα αδικήματα με τα οποία παραπέμφθηκαν στην Προανακριτική Επιτροπή θεωρούνται παραγεγραμμένα βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Read more...

ΣΤΑ 5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ 'ΞΕΠΛΥΜΑ' ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ


Περισσότερα από ένα τρισ. δολάρια πηγαίνει παγκοσμίως κάθε χρόνο σε δωροδοκίες, ανέφερε ο πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς» Κώστας Μπακούρης, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΜΚΟ, το 11% της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος γίνεται μέσω των τραπεζών...


Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς είπε ότι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Ελλάδα ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ ετησίως. Για αδράνεια και απάθεια των αρχών στο θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και διαφθοράς έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής για την καταπολέμηση βρώμικου χρήματος, Γιώργος Ζορμπάς, μιλώντας στο συνέδριο. Ο κ. Ζορμπάς, μίλησε για έλλειψη διαφάνειας στις συναλλαγές στους ΟΤΑ, στα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία με σπατάλη του δημοσίου χρήματος μέσω των προμηθειών. Παράλληλα άσκησε κριτική κατά όλων των κυβερνήσεων για τις κατά καιρούς νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, την περαίωση φορολογικών υποθέσεων καθώς και την αμνήστευση φορολογικών αδικημάτων. «Όσοι περισσότεροι νόμοι υπάρχουν και όσες αυστηρότερες διατάξεις βάζουμε τόσο ακριβαίνει το ‘φακελάκι’» δήλωσε με έμφαση ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης ανέλυσε τα στοιχεία πέντε υποθέσεων διαφθοράς στον χώρο της υγείας από τα οποία προκύπτει ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο κατά την προμήθεια σκευασμάτων, εμφυτευμάτων και βηματοδοτών σε συνεργασία με γιατρούς του δημοσίου και κρατικούς υπαλλήλους.

Read more...

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΙΔΡΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ


Την ενίσχυση του προγράμματος ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων και την ίδρυση δημόσιας τράπεζας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ζήτησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Αλέκος Αλαβάνος, παρεμβαίνοντας σε εκδήλωση στο Περιστέρι. Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι κάθε ευρώ που αφαιρείται από το μισθό, τη σύνταξη, το επίδομα ανεργίας, αφαιρείται από τον τζίρο των μαγαζιών ή τα έσοδα των μικροεπιχειρήσεων...
«Είναι, είπε, μια ακόμη σταγόνα στη γυάλα που έχει εγκλωβιστεί ο μικρός επιχειρηματίας και θα τον οδηγήσει στον πνιγμό». Επίσης, ο κ. Αλαβάνος τόνισε την ανάγκη να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού και να προωθηθούν συνεταιριστικές δράσεις, καθώς και προγράμματα τεχνολογικής ανανέωσης. Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά, είπε ο κ. Αλαβάνος η πρώτη προϋπόθεση είναι: «Να φύγει η τρόικα. Να φύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου.Να ανοίξει ένας εναλλακτικός λαϊκός δρόμος».

Read more...