Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Μέτρα ενίσχυσης των ανέργων

"Νούμερο ένα πρόβλημα" χαρακτήρισε την ανεργία ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους κοινωνικούς εταίρους, στους οποίους ανακοίνωσε πακέτο μέτρων ενίσχυσης για τους ανέργους. Το σύνολο των εργαζομένων που θα ενταχθούν στα προγράμματα αυτά ανέρχεται σε 670.000, και αφορά σε ανθρώπους για ένταξη ή επανένταξη στην εργασία, άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδικές ρυθμίσεις για τις γυναίκες, τους νέους, κ.λπ.

Ειδικότερα, πρόκειται για 17 προγράμματα στήριξης συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν στην ενίσχυση επιχειρήσεων για τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας υπό τον όρο ότι οι ίδιες επιχειρήσεις θα διατηρήσουν άλλες 200.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή αφορά σε 400.000 εργαζόμενους.

Οι πέντε στόχοι


"Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ενεργητικές πολιτικές και όχι απλά πολιτικές στήριξης των ανέργων", είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος διατύπωσε τους πέντε στόχους για την καταπολέμηση της ανεργίας:

Ως πρώτο στόχο έθεσε τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων. Προς τούτο θα στηριχθούν οικονομικά, επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση, για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες το εργατικό τους δυναμικό και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό τους κόστος.

Η ένταξη νέων στην αγορά εργασίας και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας είναι ο δεύτερος στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός: αυτό θα γίνει μέσω τοπικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων, ή μέσω προγραμμάτων στήριξης νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.

Ο τρίτος στόχος είναι η επανένταξη ανέργων. Αυτό θα προωθηθεί με ολοκληρωμένα προγράμματα για ανέργους επιχειρήσεων που προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, αλλά και χορήγηση "επιταγής επανένταξης" ανέργων αντί για "το κλασικό επίδομα εργασίας". "Στόχος να κρατήσουμε τον άνεργο ενεργό και όχι να τον αφοπλίσουμε μέσα από ένα σύστημα, προστασίας μεν, αλλά που δεν δίνει προοπτική" είπε ο Γ. Παπανδρέου.

Η ένταξη στην αγορά εργασίας και υποστήριξη των γυναικών είναι ο τέταρτος στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ ο πέμπτος στόχος είναι η στήριξη ατόμων με αναπηρία και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως αποφυλακισμένων ή τοξικοεξαρτημένων, "άτομα, που όμως, διαθέτουν αστείρευτες δεξιότητες".Για την τελευταία αυτή κατηγορία προβλέπεται και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα είναι "διαφανής, σαφής, εύκολη και γρήγορη", ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται αρχικά ηλεκτρονικά μέσω των δομών του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια μέσω των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνει καταγραφή όλων των προνοιακών επιδομάτων, ώστε να γίνει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.

"Πνέει αέρας αλλαγής"


Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο", επαναλαμβάνοντας ότι η πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να άρει το βάρος σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Έθεσε εκ νέου το δίλημμα "ή χτίζουμε την πορεία και την ολοκληρώνουμε ή αφήνουμε την προσπάθεια να πάει χαμένη", συμπληρώνοντας ότι "πνέει αέρας αλλαγής. Η χώρα πρέπει και μπορεί να αλλάξει, να αφήσουμε πίσω μας παλιές πρακτικές".

"Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πρέπει να κάνουμε όσα δεν κάναμε τόσα χρόνια", είπε, υπογραμμίζοντας ότι "το 2011 να είναι η χρονιά που η προσπάθεια του λαού να στεφθεί με επιτυχία". Πρόσθεσε, δε, ότι το 2011 πρέπει να είναι το τέλος της ύφεσης και το 2012 να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης:

Αναφερόμενος στην ανεργία, είπε ότι η αύξηση της αποτελεί συνέπεια "μίας οικονομίας που αργοπέθαινε τόσα χρόνια". καθώς "η χώρα μας δεν φρόντιζε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο".

Σημείωσε ότι "πολλές επιχειρήσεις είχαν γίνει εσωστρεφείς, βασίζονταν στη σχέση τους με το κράτος, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική", συμπληρώνοντας ότι "πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο- το κράτος ήδη δημιουργεί το νέο πλαίσιο". "Να παλέψουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, να βγούμε στις αγορές, να ανοίξει η διατραπεζική αγορά. Στη χώρα θα επικρατήσει η διαφάνεια, η δικαιοσύνη", κατέληξε.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι πρόεδροι της ΟΚΕ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: