Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Επιστρέφονται 160 εκατ. ευρώ στους αγρότες


Στα 160 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης στους αγρότες. Ειδικότερα, υπεγράφη και έχει ήδη αποσταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία καθορίζονται, για το έτος 2010, οι διαδικασίες επιστροφής στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, που χρησιμοποιείται στη γεωργία.

Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ (ενεργοί και συνταξιούχοι), κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τα στοιχεία των οποίων είναι καταχωρημένα στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τις αιτήσεις τους για την ενιαία ενίσχυση. Το πόσο της επιστροφής θα είναι διαθέσιμο στους λογαριασμούς των δικαιούχων την επόμενη εβδομάδα, ενώ το συνολικά επιστρεφόμενο πόσο του ειδικού φόρου θα ανέλθει στα 160 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η κυβέρνηση, μετά την υλοποίηση της δέσμευσής της για αύξηση του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 7% στο 11%, ενισχύει και πάλι τον έλληνα αγρότη, αυξάνοντας το συνολικό ποσό επιστροφής του ΕΦΚ κατά 40 περίπου εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.




Read more...

Το ΠΑΣΟΚ έδωσε το χρίσμα στον ΚΑΤΗΓΟΡΟ του ΙΔΡΥΤΗ του...



Η 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010,είναι η 36 επέτειος, από την ιστορική ιδρυτική διακήρυξη της 3ης του ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ του 1974, όπου ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ δημιουργούσε το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.
Ένα κίνημα, για το οποίο ο ίδιος έδωσε ακόμα και την ίδια του την ζωή, ακόμα και την ίδια του την αξιοπρέπεια θυσίασε, σαν βρέθηκε στο μάτι του πολιτικού κυκλώνα του '89 και σύρθηκε, όντας ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, στο ειδικό δικαστήριο, ως κατηγορούμενος στην περιβόητη υπόθεση ΚΟΣΚΩΤΑ και...

βγήκε ΝΙΚΗΤΗΣ, κόντρα στην πολιτική και επιχειρηματική σκευωρία που εναντίον του είχε στηθεί.

Σε εκείνη την περιβόητη δίκη, ένας εκ των υποψήφιων κατήγορών του και ο νεαρός τότε, αριστερών και καλά πολιτικών καταβολών, ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗΣ. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ, συνέχισε ως ΣΥΝΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΣ, έπειτα ως ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ, ακολούθως ως ΠΟΛΥΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗΣ και πριν λίγα λεπτά, επί πρωθυπουργίας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, υιού του ΑΝΔΡΕΑ, του δόθηκε το χρίσμα, από το ΠΑΣΟΚ, ως επικεφαλής παρατάξεως, ώστε να διεκδικήσει τον ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ.

ΞΥΠΝΑ ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ... ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (?)
voliotaki.blogspot


Read more...

3 Σεπτέμβρη 1974 - 3 Σεπτέμβρη 2010


"Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα, όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από τον ίδιο το Λαό της χωρίς ξένες εξαρτήσεις, επιρροές και επεμβάσεις για μια κοινωνία δίκαιη, όπου θα σταματήσει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο και η αποξένωσή του από το προϊόν του μόχθου του• για έναν άνθρωπο, που θα ολοκληρώνεται πνευματικά και πολιτιστικά και θα αναπτύσσει δημιουργικά τις πρωτοβουλίες του σε μια πραγματικά ελεύθερη κοινωνία δίχως άγχος, χωρίς καταπίεση.

Read more...

Η 3η του Σεπτέμβρη στου Μνημονίου τον καιρό


ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Δύο φωτογραφίες ορόσημο στην πορεία του ΠΑΣΟΚ. Τις χωρίζουν 36 ολόκληρα χρόνια. Στην πρώτη, 3 Σεπτεμβρίου 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου κρατά στα χέρια του την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ. Στη δεύτερη, ο Γιώργος Παπανδρέου, από το Καστελόριζο, στις 23 Απριλίου 2010, με το δραματικό διάγγελμα ανά χείρας, ανακοινώνει την απόφαση για την προσφυγή στο ΔΝΤ. Η απόλυτη μετάλλαξη του πάλαι ποτέ σοσιαλιστικού κινήματος ή απλά μια αναπόφευκτη παρένθεση στην πολυκύμαντη πορεία του;

Συμπληρώνονται σήμερα 36 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. 36 χρόνια από την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε την ιδρυτική του διακήρυξη. Και θα είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια αυτών των χρόνων που οποιαδήποτε πανηγυρική ομιλία θα έχει φόντο τις πολιτικές του μνημονίου.

Η αμηχανία μεταξύ των στελεχών του Κινήματος, κυρίως των παλαιότερων είναι εμφανής όταν τους ζητάς να μιλήσουν για το ιερό κείμενο του ΠΑΣΟΚ, για τον αξιακό του κώδικα.
Το ερώτημα που τίθεται είναι «τι σχέση έχει το ΠΑΣΟΚ του σήμερα με το ΠΑΣΟΚ του τότε;».

Και όχι μόνο αυτό.
Μπορεί η ανάγκη αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης να αποτελέσει το άλλοθι για τις σημερινές νεοσυντηρητικές πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση;

Μπορεί να μιλήσει κανείς και πάλι για την Εθνική Ανεξαρτησία, την Κοινωνική Απελευθέρωση, τη Κοινωνική Δικαιοσύνη, χωρίς να βρεθεί μπροστά σε σημαντικά πολιτικά διλλήματα;

Συμβαδίζει ο αγώνας για Εθνική Ανεξαρτησία με την παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα;

Οι διακηρύξεις για Κοινωνική Δικαιοσύνη μπορούν να συνυπάρξουν με νεοφιλελεύθερες επιλογές;

Η Λαϊκή Κυριαρχία είναι εφικτή κάτω από συνθήκες αντιπαλότητας με τα συνδικάτα, τις μη προνομιούχες τάξεις, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αγρότες;

Η Κοινωνική Απελευθέρωση μπορεί να επιτευχθεί με τους πολίτες σε κατάσταση οικονομικού μαρασμού, με την εκτίναξη της ανεργίας, με την απελευθέρωση των απολύσεων με την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, με την «αποκρατικοποίηση» του κράτους;

Είναι το ΠΑΣΟΚ ένα σοσιαλιστικό κόμμα;

Είναι ένα νεοσυντηρητικό κόμμα;

Όποιες απαντήσεις δοθούν, το βέβαιον είναι ότι θα συγκλίνουν σε ένα σημείο – διαπίστωση. Η κυβέρνηση παίρνει καθημερινά όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις από το Κίνημα.

Read more...

03/09/2010 - Συνέντευξη με την υποψήφια Δήμαρχο ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ







Read more...

3 Σεπτέμβρη 1974 - 3 Σεπτέμβρη 2010: ημέρα μνήμης του ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου



Read more...

3η του Σεπτέμβρη‏...


Κάθε 3η του Σεπτέμβρη
το ΠΑΣΟΚ θυμάται το παλιό καλό του εαυτό. Αγώνες, δημοκρατία, δύναμη, ασυμβίβαστο, λαοκρατία, ισότητα, δικαιοσύνη, κώδικας αξιών, ελευθερία, ανεξαρτησία, εθνική υπερηφάνεια!
Σήμερα τι είναι το ΠΑΣΟΚ; Μια γλυκόπικρη ανάμνηση…
Διονύσης Στ.

Read more...

Νέα αύξηση φόρων στα τσιγάρα ‎για 1 δις στα ταμεία


i-reportergr.

Επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια, ώστε να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 1 δισ. ευρώ και να μην γίνει η μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23%, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο.

Ο κ. Σαχινίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, σημείωσε ότι αφού ληφθούν οι εισηγήσεις από τις υπηρεσίες, το οικονομικό επιτελείο θα κάνει τις επιλογές του ενόψει και της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στις 4 Οκτωβρίου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι συζητούνται αλλαγές για το φόρο των καπνικών προϊόντων, αναφέροντας πως υπάρχει σκέψη να επανεξεταστεί η δομή της φορολογίας καθώς μετά και από συναντήσεις που έγιναν με αρμόδιους φορείς, ως αποτέλεσμα των επιλογών που έχουν κάνει οι εισαγωγείς και οι καπνοβιομηχανίες σχετικά με την τιμολογιακή τους πολιτική, έχουν δημιουργηθεί και τεράστια προβλήματα στους καπνοπώλες, καθώς το κέρδος που έχουν από κάθε πακέτο που πουλάνε έχει μειωθεί πάρα πολύ.

Ακουσα, είπε, στη χθεσινή συνάντηση που κάναμε από ένα πακέτο ευρείας κατανάλωσης με κόστος 3,80 είχαν κέρδος παλιά 25 λεπτά και τώρα κερδίζουν μόλις 8 λεπτά στο πακέτο.

Ο κ. Σαχινίδης συμπλήρωσε ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί οι αποφάσεις σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, αν και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις από τις υπηρεσίες, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Παπουτσή, με τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτο το ενδεχόμενο αύξησης του εξομοίωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ότι εξετάζεται και το θέμα της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για όσους δεν έχουν πληρώσει ΦΠΑ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα με τη ρευστότητα και λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στην οικονομία αλλά και ως αποτέλεσμα των επιλογών του τραπεζικού συστήματος να περιορίσει τη χορήγηση ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, όπως είπε.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ, ο κ. Σαχινίδης είπε ότι το θέμα αυτό δεν σχετίζεται με τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αναγνώρισε ότι έχει ζητηθεί μέσω του μνημονίου από τη ΔΕΗ να έχει τιμολόγια, όπου η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να ανταποκρίνεται στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.





Read more...

Συντάξεις εξπρές ...



Σύνταξη από τέσσερα έως και επτά χρόνια νωρίτερα και μάλιστα με... εκπτώσεις στην εξαγορά έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν από το 2011 οι ασφαλισμένοι. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι μπορούν από τη νέα χρονιά να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη ασφάλισης και να αποφύγουν την παραμονή τους στην εργασία μέχρι το 65ο έτος.
Χθες η...
ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης) έδωσε στη δημοσιότητα την εγκύκλιο για την αναγνώριση των πλασματικών ετών ασφάλισης. Τα πλασματικά έτη που μπορούν να αναγνωριστούν ξεκινούν από τέσσερα το 2011 και σταδιακά αυξάνονται για να φτάσουν τα επτά το 2014.

Μάλιστα από τη νέα χρονιά η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας θα γίνεται σε... τιμή ευκαιρίας, καθώς στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο προβλέπεται έκπτωση 30%. Ακόμα πιο φτηνά θα γίνεται η εξαγορά του στρατού από το 2015 και μετά (με την έκπτωση να φτάνει το 50%), ενώ αντιθέτως δεν υπάρχει έκπτωση για όσους θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα.

Σε όσες περιπτώσεις η εξαγορά γίνεται με το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη -π.χ. στις σπουδές- το ποσό είναι 170 ευρώ τον μήνα (δηλαδή 2.040 ευρώ τον χρόνο). Πάντως, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα είτε να καταβάλλουν τα χρήματα σε δόσεις είτε να τα δώσουν εφάπαξ και να επωφεληθούν από μία «έξτρα» έκπτωση.

Ποιους αφορά
Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αναγνώριση των πλασματικών ετών αφορούν όσους ασφαλισμένους πληρούν δύο προϋποθέσεις:

* Θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατ’ αποκλειστικότητα από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά. Για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 -ανεξάρτητα αν ασκήσουν φέτος αυτό το δικαίωμα- εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 2084/92 (και όχι οι νέες ρυθμίσεις).
* Εχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας καταγράφονται οι περιπτώσεις που μπορεί ένας ασφαλισμένος να αναγνωρίσει πλασματικά έτη ασφάλισης. Συγκεκριμένα επιτρέπεται:

* Η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας.
* Η προσμέτρηση χρόνου επιδότησης λόγω ασθένειας και ανεργίας. Θα μπορούν να συνυπολογισθούν 600 ημέρες επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας -300 για κάθε αιτία- ανεξάρτητα από τον χρόνο που έλαβε χώρα η ανεργία ή επήλθε η ασθένεια.
* Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών.
* Η αναγνώριση του χρόνου ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου. Ως χρόνος ανεργίας -πέραν του χρόνου εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ-θεωρείται κάθε κενό χρονικό διάστημα, μετά την έναρξη του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου και την υπαγωγή του στα μητρώα οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, για το οποίο δεν υπάρχει ασφάλιση.
* Η προσμέτρηση του χρόνου απουσίας των απασχολούμενων μητέρων από την εργασία τους, λόγω κύησης και λοχείας.
* Η αναγνώριση του χρόνου απεργίας.
* Η προσμέτρηση του πλασματικού χρόνου του άρθρου 141 του ν. 3655/2008, ανεξάρτητα από τον χρόνο γέννησης των παιδιών.
* Η αναγνώριση του χρόνου μαθητείας, όπως ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις και μέχρι ένα έτος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ως χρόνος μαθητείας θεωρείται ο χρόνος απασχόλησης σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage).
* Ειδικά για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, η αναγνώριση του χρόνου αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, πριν από την εγγραφή στα μητρώα του οικείου οργανισμού, και μέχρι πέντε χρόνια, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.

Παλιό σύστημα
Ποιοι εξαιρούνται από τη νέα ρύθμιση

Oσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν τον χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 -με αναγνώριση των χρόνων που προβλέπονται στο άρθρο 40 του ν.2084/1992, όπως ισχύει σήμερα- εφόσον η σχετική αίτηση αναγνώρισης υποβληθεί μέχρι και το 2013, ακολουθούν τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν το τρέχον έτος. Παραδείγματα:

* Μητέρα ανήλικου τέκνου έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 5.000 ημέρες ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη έχει ανήλικο παιδί και έχει και δύο χρόνια εκπαιδευτική άδεια (χρόνος που προβλέπεται από το άρθρο 40 του ν. 2084/92).

Αν υποβάλει αίτηση αναγνώρισης του χρόνου εκπαιδευτικής άδειας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013, θα κριθεί με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που απαιτούνται το 2010 (5.500 ημέρες και 55 ετών για πλήρη σύνταξη ή 50 ετών για μειωμένη) και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας, από 1 Ιανουαρίου 2011, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 17 του άρθρου 10.

* Ανδρας που έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του πρώην ΤΣΕΥΠ Αθηνών 23,6 χρόνια ασφάλισης μέχρι τέλους του 2010 και έχει υπηρετήσει στον στρατό 20 μήνες. Αν υποβάλει αίτηση αναγνώρισης των 18 μηνών της στρατιωτικής του υπηρεσίας μέχρι τέλους του 2013, θα κριθεί με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται το 2010 (25 χρόνια και 60 ετών) και δεν επηρεάζεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας, από 1η Ιανουαρίου 2011, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 10. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να επωφεληθεί από την καταβολή του ποσού εξαγοράς μειωμένου κατά 30%.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ


Read more...

Απελευθερώνονται τα κόμιστρα στα φορτηγά...



Το πρώτο «κλειστό» επάγγελμα που ανοίγει- Στη Βουλή το νομοσχέδιοΡέππα
Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του οδικού μεταφορέα (φορτηγών) από τον υπουργό υποδομών κ. Δ. Ρέππα.

Η ρύθμιση για την απελευθέρωση, η οποία είχε ξεσηκώσει τους ιδιοκτήτες φορτηγών στο τέλος Ιουλίου, αλλάζει ολόκληρο το...
πλαίσιο λειτουργίας των εμπορευματικών μεταφορών στη χώρα και δίνει κίνητρα ώστε να σχηματισθούν εταιρείες που θα είναι βιώσιμες.

Οι βασικοί άξονες της πρότασης σχεδίου νόμου είναι: η απελευθέρωση του αριθμού των χορηγούμενων αδειών φορτηγών δημοσίας χρήσεως, η δημιουργία ενός νέου συστήματος χορήγησης αδειών για οδικές μεταφορές στη χώρα μας, η απελευθέρωση του κομίστρου και η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η παροχή καλύτερων υπηρεσιών και οι χαμηλότερες τιμές για τον πολίτη. Με το νομοσχέδιο επιδιώκεται η οργάνωση των μεμονωμένων οδικών μεταφορέων σε εταιρείες, ενώ προβλέπεται και η παροχή κινήτρων για επενδύσεις στον κλάδο. Ακόμη, η ρύθμιση προβλέπει την ορθολογική διαχείριση της αξίας των υφιστάμενων αδειών. Με βάση αυτό, οι υφιστάμενες άδειες δεν καταργούνται, αλλά θεωρούνται στοιχείο του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών οι οποίες θα δημιουργηθούν. Οι εταιρείες αυτές προβλέπεται να είναι είτε ανώνυμες είτε περιορισμένης ευθύνης. Η αξία των υφιστάμενων αδειών ως μετοχικού κεφαλαίου θα ισούται με το τέλος που θα καταβάλλεται για αντίστοιχη νέα άδεια. Οι νέες άδειες θα χορηγούνται με βάση τις τυπικές προϋποθέσεις που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία και για αυτές προβλέπεται καταβολή ειδικής εισφοράς, η οποία μειώνεται στην αρχή κάθε ημερολογιακού έτους, ξεκινώντας από το 2011 και τελειώνοντας το 2013.

Το νέο σύστημα χορήγησης αδειών ισχύει αμέσως μετά τη μεταβατική περίοδο (2011- 2013) και βασίζεται στις βασικές προβλέψεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το νέο σύστημα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα του οδικού μεταφορέα, υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Τα κόμιστρα θα καταργηθούν και πλέον η διαμόρφωση της τιμής ανά μεταφερόμενο τόνο και χιλιόμετρο θα γίνεται ελεύθερα, με βάση τους κανόνες της αγοράς.
BHMA.


Read more...

Εκτός μάχης ο Μαντούβαλος...


Ασκήθηκε αναίρεση από τον εισαγγελέα ...
Πάει στράφι η επένδυση του Καρατζαφέρη. Εναντίον της απόφασης που αθώωνε τον Πέτρο Μαντούβαλο για συμμετοχή του στη παραδικαστικό άσκησε έφεση ο...

...εισαγγελέας.

Μετά ταύτα, ως υπόδικος που είναι πάλι, ο Μαντούβαλος δεν μπορεί να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου του Πειραιά...


Read more...

TO YΠ.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΘΕΤΕΙ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΗΝ ΚΟΛΠΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ


Τέλος στην «κολπική έρευνα» των γυναικών κρατουμένων έθεσε με απόφασή του ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Απόστολος Κατσιφάρας...


Στην απόφαση τονίζεται ότι η ενδοσωματική έρευνα θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 23 παράγραφος 6 του ν. 2776/99 (Σωφρονιστικός Κώδικας). Σύμφωνα με τη διάταξη ο κρατούμενος θα υποβάλλεται σε σωματική έρευνα σε ιδιαίτερο χώρο από δυο τουλάχιστον υπαλλήλους του ίδιου φύλλου, με τρόπο τέτοιο που δεν θίγει την αξιοπρέπεια του.

Στην περίπτωση που υπάρχει εύλογη αιτία η οποία δικαιολογεί ενδοσωματική ή ακτινολογική έρευνα, τότε αυτή θα γίνεται, μετά από εντολή του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού και μόνον από γιατρό. Η απόφαση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έρχεται να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα γυναικών κρατουμένων, αλλά και Ευρωπαϊκών Οργανισμών, που μιλούσαν για εξευτελιστικό τρόπο διενέργειας της ενδοσωματικής έρευνας στις γυναίκες κρατούμενες.

Όπως ρητά τονίζει ο Υφυπουργός, πρακτικές που συνηθίζονταν έως τώρα και που ευθέως προσέβαλαν το νόμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια απαγορεύονται ρητά. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκφράζει την αποφασιστικότητά της, ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξία να πάψει να είναι το ζητούμενο, αλλά το αυτονόητο, ιδιαίτερα δε στον ευαίσθητο χώρο των φυλακών.

Read more...

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ


Ένα νέο εργαλείο για τον περιορισμό του μαύρου πολιτικού χρήματος και την οικονομική διαφάνεια των συνδυασμών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές παρουσίασε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης...


Πρόκειται για τη δημιουργία μιας κεντρικής βάσης δεδομένων με έσοδα και δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων που μπορούν να βρουν οι πολίτες στο διαδίκτυο με τίτλο «πύλη διαφάνειας» και στο site ypes.ekloges.gr.

Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε μεγάλο στόχο της κυβέρνησης την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και μια καίρια παρέμβαση τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία, όπως τόνισε, θα αποτελέσει και πιλότο για την οικονομική διαφάνεια των κομμάτων, με την κατάλληλη προσαρμογή του, όταν ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος, για τον οποίο είπε, ερωτώμενος, ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί η απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και ότι θα προηγηθεί διάλογος με την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι με τη δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων θα καταργηθεί η ανωνυμία της χρηματοδότησης και η χρήση κουπονιών, ενώ επισήμανε ότι 13 ανεξάρτητες επιτροπές (όσες και οι περιφέρειες) θα ελέγξουν τα οικονομικά στοιχεία των συνδυασμών και των υποψηφίων. Εκπρόσωπος της Singular Logic χαρακτήρισε την «πύλη διαφάνειας» (κόστους 80.000 ευρώ) εύχρηστη, λειτουργική, γρήγορη και φιλική προς τον πολίτη, αλλά και τον διαχειριστή του συνδυασμού.

Θα υπάρχουν αναλυτικά όλα τα στοιχεία για έσοδα από εισφορές και πώληση εισιτηρίων (χωρίς ονόματα), καθώς προστατεύονται πλήρως τα προσωπικά δεδομένα και για δαπάνες, πληρωμές μέσω τραπεζών, ακόμα και για παροχές σε είδος και διευκολύνσεις που θα αποτιμώνται σε χρήμα. Επίσης, μέσω της «πύλης διαφάνειας» μπορούν να γίνουν καταγγελίες και, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, πάντα επώνυμα και ενυπόγραφα.

Οι καταγγελίες θα εξετάζονται από την Επιτροπή Ελέγχων, αλλά δεν θα δημοσιοποιούνται, προκειμένου να αποφευχθούν παιχνίδια πολιτικών εντυπώσεων. Τέλος, ο κ. Ραγκούσης απάντησε σε ερώτηση για τη διαφωνία του ΚΚΕ για τα κουπόνια, λέγοντας ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και οι παραβάτες του θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου.

Read more...

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΤΑΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ


Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχουν οι φορολογούμενοι το δικαίωμα να προχωρούν στη διόρθωση δηλώσεων Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και Έκτακτης Εισφοράς φυσικών προσώπων έτους 2009...


Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η δήλωση Ενιαίου Τέλους Ακινήτων φυσικών προσώπων για το έτος 2009 δημιουργείται από το yπουργείο Οικονομικών από τη δήλωση ενιαίου τέλους ακινήτων έτους 2008 και την τυχόν υποβληθείσα δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2009, η οποία περιλαμβάνει τις μεταβολές της οικογενειακής ή περιουσιακής κατάστασης του υποχρέου.

Ο υπόχρεος λαμβάνει γνώση της τελικής διαμόρφωσης του περιεχομένου της δήλωσης και των βεβαιωθέντων ποσών ενιαίου τέλους ακινήτων και έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων για το έτος 2009, με τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και Έκτακτης Εισφοράς έτους 2009. Οι διορθώσεις που αφορούν στο έτος 2008 και δεν έγιναν από τον υπόχρεο πραγματοποιούνται μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΤΑΚ έτους 2009. Οποιαδήποτε δε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του υπόχρεου που αφορά τα έτη 2005 έως και 2008 πραγματοποιείται με την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2009. Για τις διορθώσεις που πραγματοποιούνται μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και Έκτακτης Εισφοράς έτους 2009 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της καταβολής μήνα, δεν επιβάλλονται κυρώσεις.

Ειδικά για την πρώτη εκκαθάριση ΕΤΑΚ και έκτακτης εισφοράς έτους 2009, οι διορθώσεις πραγματοποιούνται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010. Σε περίπτωση διαφωνίας του υποχρέου με τα στοιχεία της δήλωσης Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2009 όπως αυτά αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και Έκτακτης Εισφοράς έτους 2009 θα παρέχεται η δυνατότητα στον υπόχρεο με υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2009, στον αρμόδιο προϊστάμενο της Εφορίας να διορθώσει τα σχετικά στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2009 για τροποποίηση της περιουσιακής κατάστασης θα είναι απαραίτητη η αναγραφή του λόγου μεταβολής της καθώς και τα στοιχεία του αντίστοιχου εγγράφου – εφόσον υπάρχουν - στις σημειώσεις του φορολογούμενου στην οικεία δήλωση. Αν μάλιστα ο υπόχρεος μεταβάλλει περιγραφικά στοιχεία ακινήτων που μειώνουν τη φορολογητέα αξία αυτών ή διαγράφει ακίνητα τότε απαιτείται η προσκόμιση των οικείων παραστατικών. Εφόσον ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας αποδεχτεί τις αιτιάσεις του υποχρέου θα προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.

Πάντως, η εγκύκλιος σημειώνει πως ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας δύναται να μην αποδεχθεί τους ισχυρισμούς του υπόχρεου αποκλειστικά και μόνο στις περιπτώσεις υποβολής ανακλητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αποδοχής των αιτιάσεων, οφείλει να το γνωστοποιήσει επί αποδείξει και ο υπόχρεος μπορεί να προσφύγει ενώπιον του διοικητικού πρωτοδικείου κατά της απορριπτικής απόφασης. Για τη χορήγηση της απαλλαγής από το ενιαίο τέλος ακινήτων για το έτος 2009 στις περιπτώσεις που ακίνητο έχει υπαχθεί σε τέλος ενώ κανονικά απαλλάσσεται, απαιτείται η υποβολή αίτησης επανεκκαθάρισης στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία με συνημμένα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του έτους 2009.

Ακόμη, στις περιπτώσεις αμφισβήτησης του αφορολόγητου ποσού του 2009 υποβάλλεται αίτηση επανεκκαθάρισης στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, συνοδευόμενη από αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του υποχρέου του οικονομικού έτους 2009. Εφόσον ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας αποδεχτεί τις αιτιάσεις του υποχρέου προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Διαφορετικά ακολουθείται ξανά η δικαστική οδός.

Στις περιπτώσεις αμφισβήτησης της φορολογητέας αξίας ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων, που έχει προσδιοριστεί και αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα και εφόσον τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου που αναγράφονται είναι ορθά, τότε ο υπόχρεος υποβάλλει σχετική αίτηση στην Εφορία. Εφόσον ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας αποδεχτεί τις αιτιάσεις του υποχρέου προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Όταν διαφοροποιείται η συνολική αξία του περιουσιακού δικαιώματος μεταξύ των ετών 2008 και 2009 λόγω βελτίωσης του αλγόριθμου γεωγραφικού εντοπισμού και εφόσον τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου παραμένουν ίδια δεν τροποποιείται η αξία του (ούτε από τον υπόχρεο ούτε από το Δημόσιο) για το έτος 2008.

Κατ’ εξαίρεση σε περίπτωση που με λανθασμένα γεωγραφικά στοιχεία του ακινήτου όπως αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα ενιαίου τέλους ακινήτων έχει υπολογιστεί η αξία του και για το έτος 2008, ο υπόχρεος δύναται να διορθώσει προς το ορθόν και για το έτος αυτό τον εντοπισμό με την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2008. Στην περίπτωση αυτή εφόσον προκύπτει ποσό φόρου για επιστροφή, τούτο επιστρέφεται ή συμψηφίζεται κατά περίπτωση δεδομένου ότι η εκκαθάριση πραγματοποιείται υπαιτιότητα υπηρεσίας. Δεν επιβάλλονται κυρώσεις σε περίπτωση επανεκκαθάρισης της δήλωσης ενιαίου τέλους ακινήτων και έκτακτης εισφοράς έτους 2009, εφόσον αυτή πραγματοποιείται λόγω υπαιτιότητας της υπηρεσίας.

Για το έτος 2009 αρμόδιος προϊστάμενος για τις διορθώσεις των δηλώσεων ενιαίου τέλους ακινήτων και έκτακτης εισφοράς είναι ο προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. από τον οποίο εκδόθηκε το εκκαθαριστικό σημείωμα ενιαίου τέλους ακινήτων και έκτακτης εισφοράς έτους 2009 .

Read more...

ΑΠΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ Η ΑΔΕΔΥ!...


Δεν θα συμμετάσχει στην ομιλία των εγκαινίων της ΔΕΘ, το Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου, η ΑΔΕΔΥ, καθώς θεωρεί πως «δεν έχει κανένα νόημα». Αυτό αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων, χαρακτηρίζοντας «επικοινωνιακού χαρακτήρα» τις συναντήσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ για την...
οικονομική και κοινωνική πολιτική.Αναλυτικότερα, η ΑΔΕΔΥ, αφού ζητά, από την κυβέρνηση, συνάντηση για τα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης, των μισθωτών και συνταξιούχων, επισημαίνει: «Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. αποφάσισαν και εφαρμόζουν το αντεργατικό και αντιλαϊκό μνημόνιο. Στο πλαίσια των πολιτικών του μνημονίου και των επιλογών της Κυβέρνησης το εισόδημα των εργαζομένων μειώνεται κατακόρυφα, τα ασφαλιστικά δικαιώματα καταργούνται, οι εργασιακές σχέσεις οδηγούνται στη βαρβαρότητα του προηγούμενου αιώνα, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά εμπορευματοποιούνται. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι δραματικά για τους εργαζόμενους και την κοινωνία, αφού η ανεργία μεγαλώνει, η φτώχεια και η εξαθλίωση πλήττουν όλο και περισσότερα τμήματα του πληθυσμού, ενώ τα κέρδη των οικονομικά ισχυρών αυξάνονται και η οικονομία οδηγείται στην ύφεση».
Read more...

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...


Το χάρτη για τον «τέταρτο δρόμο» αναμένεται να σκιαγραφήσει ο Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή του ομιλία στο Τάε Κβο Ντο του Φαλήρου, όπου θα ανοίξει τις τριήμερες εργασίες τού Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος. Την Κυριακή αναμένεται να ανακοινωθουν οι υποψήφιοι για τους...
τρεις μεγάλους δήμους και τις 13 Περιφέρειες. Χθες ο πρωθυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 77 υποψηφίων δημάρχων. Με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό. Μέχρι την τελευταία στιγμή, πάντως, ο Γ. Παπανδρέου συνέχιζε τις επαφές με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, με κυριότερο ερωτηματικό το πρόσωπο που θα προταθεί για την Περιφέρεια της Αθήνας. Μιλώντας χθες στο πολιτικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός είπε πως "οι περιφερειάρχες θα είναι ισότιμοι αν όχι πιο ουσιαστικοί από τους υπουργούς". Επίσης, χαρακτήρισε «μεγάλη τομή για την αυτοδιοίκηση» τον «Καλλικράτη» και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις για την αυτοδιοίκηση είναι μία νέα αρχή γιατί – όπως είπε – «βάζουμε τις βάσεις για ένα διαφορετικό κράτος».

Read more...

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Μονόδρομος φαίνεται να είναι για το υπουργείο Οικονομικών η εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή που αναμένεται να επιβαρύνει χιλιάδες νοικοκυριά. Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να «παγώσουν» τις μετατάξεις προϊόντων και...
υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 23%. Ωστόσο αυτό δεν θα γίνει «αναίμακτα», καθώς στο Μνημόνιο προβλέπονται έσοδα 1 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη διαδικασία και αφού πλέον εγκαταλείπεται θα πρέπει τα έσοδα αυτά να καλυφθούν από την εξίσωση της φορολογίας στα πετρελαιοειδή. Αγκάθι αποτελεί για το υπουργείο Οικονομικών ο τρόπος με τον οποίο θα επιστρέφεται σε αρκετές κατηγορίες πολιτών ο αυξημένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Δύο είναι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συσκέψεων για τα έσοδα. Η πρώτη αφορά την απευθείας καταβολή επιδόματος θέρμανσης με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι πολίτες που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο καθώς και όσοι είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι θα λάβουν μέσα στα Χριστούγεννα επίδομα θέρμανσης το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περί τα 500 ευρώ. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί για τις ευπαθείς ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους, τα άτομα με αναπηρία κτλ. Δεν αποκλείεται πάντως το ποσό που θα επιστρέφεται στους πολίτες οι οποίοι θα το δικαιούνται να είναι ακόμη υψηλότερο. Κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος αναμένεται να αποτελέσουν εκτός από το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος και ο τόπος κατοικίας κάθε νοικοκυριού. Η δεύτερη πρόταση για επιστροφή του πρόσθετου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει να κάνει με τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Υπάρχουν εισηγήσεις που αναφέρουν ότι θα πρέπει η όλη διαδικασία της επιστροφής του φόρου να γίνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η πρόταση αυτή όμως έχει πολλά τεχνικά προβλήματα καθώς πολλά τιμολόγια της ΔΕΗ είναι σε διαφορετικό όνομα από αυτό του ατόμου που καταναλώνει το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για το τι θα γίνει με τους ενοίκους πολυκατοικιών. Για τον λόγο αυτόν η άμεση επιστροφή του φόρου με τη μορφή του επιδόματος θέρμανσης φαίνεται να κερδίζει έδαφος και να είναι τελικά αυτή που θα υπερισχύσει και θα εφαρμοστεί. Οπως αναφέρουν αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών, αν τελικά εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο αυτό θα ισχύσει από εφέτος και κατά συνέπεια στις 15 Οκτωβρίου που έχει οριστεί ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με χαμηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (21 ευρώ το χιλιόλιτρο) θα συνεχίσει να ισχύει ο υψηλός ΕΦΚ που εφαρμόζεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης και ανέρχεται σε 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. « Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια ώστε να προστατεύσει το εισόδημα του πολίτη » ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Από τη μεριά του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ.Σαχινίδης σε ερώτηση που του ετέθη χθες δήλωσε: « Δεν διαψεύδω τίποτα, αλλά δεν επιβεβαιώνω και κάτι.Θέλουμε με κάθε τρόπο να προστατέψουμε τους καταναλωτές από ενδεχόμενη αύξηση τιμών στην οποία θα οδηγηθούμε σε περίπτωση που έχουμε μετάταξη όλων αυτών των προϊόντων στον υψηλό ΦΠΑ ». Κυβέρνηση: Μόνη λύση για το λαθρεμπόριο Α ποφασισμένη να προχωρήσει στην εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εμφανίζεται η κυβέρνηση. Αναγνωρίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα πλήξει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και μάλιστα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου όπου αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση εισοδημάτων, πολλά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου έθεσαν το πρόβλημα στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε το πρόβλημα, όμως επέμεινε ότι με το σημερινό καθεστώς το κράτος έχει τεράστιες απώλειες από το λαθρεμπόριο καυσίμων, το οποίο θα πρέπει πάση θυσία να παταχθεί. Σε αυτό το περιβάλλον συζητήθηκαν οι δυνατότητες εξεύρεσης κοινωνικού αντίβαρου σε αυτή την απόφαση και προτάθηκε να εξεταστούν από μηδενική βάση οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και τα εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία αυτό χορηγείται. Συζητήθηκε, ειδικότερα, να υπάρξει αποτελεσματική διασταύρωση φορολογικών στοιχείων, ώστε να λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης όσοι πραγματικά το δικαιούνται και όχι μόνον με βάση τις φορολογικές δηλώσεις. ΝΔ: Ξεχάστε την αύξηση στο πετρέλαιο «Καλά θα κάνει να ξεχάσει η κυβέρνηση τα σχέδιά της για αυξήσεις και στο πετρέλαιο θέρμανσης» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Π. Παναγιωτόπουλος και συνέχισε: «Ακρίβεια, ανεργία, κομμένες συντάξεις και μισθοί έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά. Δεν πάει άλλο». ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ «Θα πέσουν οι πωλήσεις» Διαφωνούν οι βενζινοπώλες με το σχέδιο εξομοίωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης με το επιχείρημα ότι θα πέσουν οι πωλήσεις καθώς η τιμή θα διαμορφωθεί στο 1,30 ευρώ το λίτρο. Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος εκτιμά ότι σε περίοδο κρίσης, με μειωμένα εισοδήματα και «στεγνή» αγορά, μια τέτοια κίνηση είναι μεγάλη επιβάρυνση τόσο για τα φτωχά νοικοκυριά όσο και για χιλιάδες πρατήρια που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την επιβίωσή τους στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης. Εκτιμά δε ότι το κράτος αντί να εισπράξει θα χάσει, όπως ήδη γίνεται με την κατακόρυφη μείωση των άλλων καυσίμων όπου οι φόροι άγγιξαν σχεδόν τα δύο τρίτα της τιμής.
Read more...

ΕΩΣ ΚΑΙ 6,5% ΠΑΝΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ


ΑΠΟ: ΤΑ ΝΕΑ


Η αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 23% φαίνεται πως οδηγεί σε αύξηση έως και 6,5% του κόστους των σχολικών ειδών, παρά τις προσπάθειες της αγοράς να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα με πέρυσι...
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν Τα Νέα, η αλλαγή του ΦΠΑ οδηγεί σε ανατίμηση σχεδόν όλα τα σχολικά είδη, εκτός από τις επώνυμες σχολικές τσάντες, όπου ο ΦΠΑ απορροφήθηκε.


Φέτος στα ράφια των σούπερ μάρκετ ένα 50φυλλο τετράδιο θα πωλείται κατά 5% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι. Κατά 3,2% αυξημένη εμφανίζεται η τιμή στα έξι μαύρα μολύβια, 3% ακριβότερα θα πωλούνται τα κλασικά Bic στυλό, ενώ οι μαρκαδόροι θα πωλούνται 6,5% ακριβότερα.


Επειδή τα είδη αυτά θεωρούνται εποχικά και δεν επιστρέφονται, οι χονδρέμποροι έχουν παρατηρήσει μείωση έως και 10% στο ποσοστό των παραγγελιών που δέχονται από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.


Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εκφράζει την αισιοδοξία του ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές και ότι οι έμποροι θα επιχειρήσουν να απορροφήσουν το ΦΠΑ.
Read more...

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ,ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ- ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ


Μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της φτώχειας υπέγραψαν την Πέμπτη ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά...
Σύμφωνα με άρθρα του μνημονίου μεταξύ των στόχων της συνεργασίας των συμβαλλόμενων μερών είναι η υποστήριξη ομάδων του πληθυσμού που απειλούνται ή αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακραίας εισοδηματικής φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης και οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στα υπάρχοντα δίκτυα κοινωνικών υπηρεσιών, όπως είναι οι άστεγοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.


Στη συμφωνία προβλέπεται η ενίσχυση των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση, με δράσεις όπως ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση για την καταπολέμηση των διακρίσεων στους χώρους εργασίας, η ενίσχυση σχεδίων στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης των επιχειρήσεων για την καταπολέμηση των διακρίσεων στο επαγγελματικό περιβάλλον, η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας για την απασχόληση ευάλωτων ομάδων αναβάθμιση της ποιότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η διεύρυνση του κοινωνικού χαρακτήρα και του ρόλου της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, η ενίσχυση της απασχόλησης ιδιαίτερα για τις γυναίκες, τους νέους, τους μακροχρόνια άνεργους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η ενίσχυση της οικογένειας με έμφαση στη φτώχεια των παιδιών και τη στήριξη των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.


Παράλληλα, περιλαμβάνονται και δράσεις όπως προγράμματα δωρεάν μετακίνησης και έκπτωσης στις υπεραστικές συγκοινωνίες, προγράμματα επιδότησης, κατασκηνωτικά προγράμματα και άλλα για άτομα με αναπηρίες.


Για την υλοποίηση των αποφάσεων συστήνεται κοινή επιτροπή εργασίας από εκπροσώπους των συμβαλλομένων για να προωθηθούν οι στόχοι του μνημονίου. Η επιτροπή αυτή θα προετοιμάσει το κοινό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης με τη μορφή προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί σε συνεδρίασή της μέσα στον Οκτώβριο και το σχέδιο αυτό θα προσαρτηθεί στο μνημόνιο.


Σημαντικό σταθμό στην πορεία του προνοιακού έργου της Αρχιεπισκοπής χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα, ο Αρχιεπίσκοπος: «Σήμερα υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην πατρίδα μας και χρειάζεται η συνεργασία πολλών φορέων αλλά κυρίως η συνεργασία της Εκκλησίας και της Πολιτείας.»


Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «αυτή η κοινή δράση είναι μια καλή στιγμή». Υπενθύμισε την παρουσία του αρχιεπισκόπου στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία είχε σχολιαστεί τότε, όπως είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε ότι αυτή ήταν η αρχή μιας συνεργασίας που υλοποιείται τώρα με την υπογραφή του μνημονίου.


Η υφυπουργός Υγείας Φ.Γεννηματά δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι ανάγκη να χτίσουμε, μια κοινωνία αλληλεγγύης, να φροντίσουμε τους συμπολίτες μας τους μετανάστες, να προσφέρουμε στους ηλικιωμένους, στα θύματα του τράφικινγκ, στους ανθρώπους με τις ψυχικές ασθένειες που αντιμετωπίζουν και τον αποκλεισμό». Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=351939&dt=02/09/2010#ixzz0yPE8cG2A

Read more...