Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Αναβρασμός στην Αριστερή Πλατφόρμα…


Από έντονο προβληματισμό και ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι μέχρι οργή και αγανάκτηση προκαλούν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματα τα “τελεσίγραφα”, όπως τα αποκαλούν, των δανειστών και...
οι νέες απαιτήσεις που εγείρουν όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Η αίσθηση που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος είναι ότι “τα πράγματα είναι άγρια” και ότι ο πρωθυπουργός δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, ωστόσο δεν θα δεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών και η διαπραγμάτευση θα μακρύνει μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Είτε ανήκουν στην προεδρική πλειοψηφία είτε στην αριστερή πτέρυγα, βουλευτές και στελέχη συμφωνούν ότι στην παρούσα φάση στηρίζουν την κυβέρνηση και είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις τους.

Κοινοβουλευτικό στέλεχος κοντά στην ηγεσία λέει: “Ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς εξ ημών είναι αδύνατο να δεχθούμε αυτά που απαιτούν οι δανειστές. Πώς να υποστηρίξουμε μία τέτοια συμφωνία και πώς θα εμφανιστούμε στη συνέχεια στον κόσμο μας;”.

Θεωρούν ότι οι απαιτήσεις για μείωση στο ΕΚΑΣ και αύξηση στη ΔΕΗ και πολύ περισσότερο η μείωση των κύριων συντάξεων και οι αυξήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης που ζήτησαν οι εταίροι στον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων είναι απλώς “απαράδεκτα και εκτός συζήτησης”.

Βεβαίως, οι της προεδρικής πλειοψηφίας, πέρα από το ότι στηρίζουν την ηγεσία, εξακολουθούν να ελπίζουν ότι “στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική” και ότι θα βρεθεί λύση με τους εταίρους ώστε να μην τεθεί θέμα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως αρκετοί από τους οπαδούς του συμβιβασμού δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους ότι τα πράγματα όχι μόνο είναι οριακά, αλλά μπορεί και να ξεφύγουν...

Read more...

Γκάμπριελ: Ας μην περικόψει συντάξεις η Ελλάδα, αλλά να κόψει τους εξοπλισμούς


gab
Με νέα συνέντευξή του την Κυριακή, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφέρεται στο ελληνικό ζήτημα.
Μιλώντας στην γερμανική τηλεόραση, ο κύριος Γκάμπριελ ανέφερε ότι η Γερμανία δέχεται την επιλογή της Ελλάδας να μην περικόψει περεταίρω τις χαμηλές συντάξεις, αρκεί όμως, αντί αυτού να ακυρώσει τις δαπάνες στα εξοπλιστικά. Ο κύριος Γκάμπριελ αναφέρεται στα αεροπλάνα που συμφώνησε η Ελλάδα να ανακαινίσει έναντι 500 εκατ. δολαρίων με αμερικανική εταιρία.
Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει εδώ και λίγες ημέρες καταθέσει την πρόταση αυτή στους θεσμούς, συναντώντας όμως άρνηση από την πλευρά του ΔΝΤ.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Τουιτάρισμα Βρετανού δημοσιογράφου «Δεν αποχώρησαν οι Έλληνες από τις διαπραγματεύσεις»


Φωτιά έχει πάρει το twitter με θέμα το “ναυάγιο” των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
mason
Ο δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέισον στο twitter του υποστηρίζει πως δεν αποχώρησαν οι Έλληνες από τις συνομιλίες, αλλά οι εκπρόσωποι του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσαν πως δεν έχουν την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτούν τις νέες ελληνικές προτάσεις!
Όπως αναφέρει, μάλιστα, ο Βρετανός δημοσιογράφος, η ελληνική αντιπροσωπεία παραμένει σε ετοιμότητα στις Βρυξέλλες.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Εκτάκτως στην Αθήνα ο Σαμαράς…


Θορυβήθηκε από τις εξελίξεις και διέκοψε την περιοδεία του…

Ο Αντώνης Σαμαράς αναχώρησε νωρίτερα από την προσυνεδριακή στην Καστοριά ενώ ανέβαλε και την αυριανή του περιοδεία στη Φλώρινα, προκειμένου να...
επιστρέψει στην Αθήνα έπειτα από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

«Ελπίζω να υπάρχουν θετικά νέα και τα πράγματα να πάνε καλά», είπε ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη Δυτικής Μακεδονίας της Ν.Δ. στην Καστοριά και συνέχισε: «Πιστεύω ότι και την τελευταία στιγμή λύση μπορεί και πρέπει να υπάρξει. Από την άλλη πλευρά, για λόγους καθήκοντος, που ο καθένας από εσάς αντιλαμβάνεται, θεωρώ ότι είναι χρήσιμο αυτές τις στιγμές να βρίσκομαι στην Αθήνα. Γι αυτό τον λόγο θα μου επιτρέψετε-πιστεύω ότι είναι σωστό αυτό που κάνω-χωρίς να θέλω να δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα, θα πρέπει να πάω»...

Read more...

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ζητάει ο Θεοδωράκης...


Το «Ποτάμι» καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καλέσει το πρωί της Δευτέρας τους πολιτικούς αρχηγούς και να...
συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

«Η χώρα πρέπει να μείνει όρθια μέσα στην Ευρώπη και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους. Περιμένουμε την υπεύθυνη αντίδραση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος...

Read more...

Για 11η φορά στην ιστορία του Πρωταθλητής με... σκούπα ο Ολυμπιακός!


Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό 93-74 και κατέκτησε το 11ο πρωτάθλημα της ιστορίας του στο μπάσκετ!
olympiak
Ο Ολυμπιακός είναι ο νέος πρωταθλητής Ελλάδας στο μπάσκετ. Οι Πειραιώτες «σκούπισαν» τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ με 93-74, έκαναν το 3-0 στη σειρά των τελικών και κατέκτησαν το 11ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους.
Το ματς είχε χαρακτήρα ντέρμπι μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο, όταν ο Ολυμπιακός είχε μεν το προβάδισμα, αλλά ο Παναθηναϊκός διατηρούσε επαφή (16-12). Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη για τους «πράσινους» του Σωτήρη Μανωλόπουλου, αφού οι γηπεδούχοι βελτιώθηκαν στην άμυνά τους, ενώ ανέβηκαν στην επίθεση με αποτέλεσμα να γραφτεί το 51-39 του πρώτου μέρους.
Είναι χαρακτηριστικά τα στατιστικά των δύο πρώτων περιόδων, με τον Ολυμπιακό να έχει 13/19 δίποντα, 4/11 τρίποντα, 13/19 βολές, 16 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 3 λάθη, 3 κλεψίματα και τον Παναθηναϊκό (5/12 δίποντα, 6/13 τρίποντα, 11/16 βολές, 15 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 9 λάθη, 3 κλεψίματα, 1 τάπα.
Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός απάντησε με ένα 9-0 και έριξε τη διαφορά, αλλά η απάντηση του Ολυμπιακού ήταν άμεση και με σερί 7-0 ανέβασε ξανά τον δείκτη του σκορ, κρατώντας τον απόλυτο έλεγχο του ντέρμπι.
Όλα τα άλλα είναι ιστορία. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο κράτησε τη διαφορά, αλλά την ανέβασε στα ύψη, φτάνοντας σε επιβλητική επικράτηση. Το 93-74 ήταν το κερασάκι στην τούρτα ενός θρυλικού πρωταθλήματος.
Τα δεκάλεπτα: 16-12, 51-39, 75-58, 93-74
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (19/33 δίποντα, 11/25 τρίποντα, 22/30 βολές, 29 ριμπάουντ, 16 ασίστ, 7 λάθη, 3 τάπες, 7 κλεψίματα): Πέτγουεϊ 5 (1), Χάντερ 10, Ντάνστον 5, Σπανούλης 23 (4), Ντάρντεν 9, Σλούκας 5 (1), Λαφαγιέτ 3 (1), Λοτζέσκι 11 (2), Πρίντεζης 12, Αγραβάνης 5 (1), Μάντζαρης 5 (1), Καββαδάς
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (14/26 δίποντα, 9/28 τρίποντα, 19/26 βολές, 34 ριμπάουντ, 18 ασίστ, 17 λάθη, 5 κλεψίματα): Χαραλαμπόπουλος, Σλότερ 10 (2), Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς 17 (3), Φώτσης 11 (2), Νέλσον, Μαυροκεφαλίδης 14, Διαμαντίδης 5 (1), Μπατίστα 10, Μπλουμς, Κούπερ 7 (1), Μόργκαν.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Η πιο κρίσιμη φάση των διαβουλεύσεων Αποκλείει η κυβέρνηση νέα μείωση σε συντάξεις και μισθούς


Αποκλείει η κυβέρνηση νέα μείωση σε συντάξεις και μισθούς
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Νέο μήνυμα ότι η Ελλάδα  δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς, ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα, στέλνουν κυβερνητικοί κύκλοι καθώς στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη ίσως η τελευταία πράξη των δραματικών διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν το απόγευμα της Κυριακής ότι δεν θα γίνει δεκτό κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη -«το πείραμα αρκετά κράτησε» σημείωναν- και εξαπέλυσαν βολές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις απαιτήσεις που βάζει στο τραπέζι.

«Το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% (ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ) από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης» ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα, από την 1η Ιουνίου, όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό.
Η ελληνική αντιπροσωπεία, μάλιστα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- στους Θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Οι προτάσεις αυτές, εκτιμούν στην κυβέρνηση, ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό. Σημειώνουν δε ότι η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης «παραμένει σε ετοιμότητα» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Φαβορί η Φώφη…


Προηγείται, στα πρώτα αποτελέσματα…

Απ’ ότι όλα δείχνουν, η Φώφη Γεννηματά θα είναι η 5η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τα…
μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν να προηγείται με διαφορά από τους δύο αντιπάλους της, Ανδρέα Λοβέρδο και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο…

Read more...

Αποχώρησε η διαπραγματευτική ομάδα από τις Βρυξέλλες!


1434143123866650888
Με την αποχώρηση των κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Παππά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες διακόπηκαν αιφνιδίως, λίγο πριν τις 8 το βράδυ οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες.
Κατά πληροφορίες από τη βελγική πρωτεύουσα, μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν ακόμα τεράστιρς διαφορές.
Κοινοτικές πηγές, ανέφεραν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα διεξαγωγής έκτακτου EuroWorking Group τη Δευτέρα, αλλά και ότι στο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου δεν θα συζητηθεί καν το θέμα της Ελλάδας, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις συνομιλίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Peter Spiegel, τα μέλη της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης μόλις έφυγαν από το κτίριο της Κομισιόν. Οπως σχολιάζει μάλιστα ο Spiegel «αυτό δεν μπορεί να είναι καλό».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Τα παραδείγματα Κύπρου και Αργεντινής FT: Τελειώνουν οι επιλογές για την Ελλάδα, πιο κοντά τα capital controls


FT: Τελειώνουν οι επιλογές για την Ελλάδα, πιο κοντά τα capital controls
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Μόλις πριν από λίγους μήνες, η πιθανότητα επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα έμοιαζε κάτι πολύ μακρινό. Όμως, με την έλλειψη ρευστότητας για την κάλυψη των αναγκών και τη νευρικότητα των καταθετών, η συζήτηση για την επιβολή τέτοιου έκτακτου μέτρου διαδίδεται ταχύτατα, ενώ οι αναλυτές προειδοποιούν την Αθήνα ότι μπορεί σύντομα να αναγκαστεί να το επιβάλλει, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times.
«Απέχουμε μόλις τέσσερις έως έξι εβδομάδες από την ενδεχόμενη επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων» δήλωσε στους FT ο γερμανός οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών.
Όμως, η επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων δεν είναι απλή υπόθεση, από τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές συνθήκες εκθειάζουν την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων -μαζί με την εργασία, τα αγαθά και τις υπηρεσίες- ως έναν από τους τέσσερις πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόφαση για την επιβολή τέτοιου μέτρου είναι καθαρά ελληνική, της κυβέρνησης, κι όχι των πιστωτών, που σημαίνει ότι, αν λαμβανόταν, θα την έφερνε αντιμέτωπη με τη λαϊκή δυσαρέσκεια. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, το πιο κοντινό στην Ελλάδα παράδειγμα επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων είναι το κυπριακό, απόφαση που ελήφθη στις αρχές του 2013.
«Η βασική πρόκληση, δηλαδή ο περιορισμός στην εκροή καταθέσεων, φαίνεται αρκετά παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις» ανέφερε ο Φρανσουά Καμπώ, οικονομολόγος της Barclays. «Είναι πιθανό, ως εκ τούτου, ότι οι περιορισμοί στην Ελλάδα θα μοιάζουν με εκείνους στην Κύπρο».
Υπό την πίεση των Βρυξελλών, η Λευκωσία συμφώνησε σε μέτρα για την αναμόρφωση του τραπεζικού της συστήματος και στο bail in σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 10 δισ. ευρώ.
Το τίμημα ήταν βαρύ για τους απλούς πολίτες: οι κυπριακές τράπεζες ήταν κλειστές για σχεδόν δύο εβδομάδες. Όταν ξανάνοιξαν, υπήρξαν σκληροί περιορισμοί στις εγχώριες και εξωτερικές πληρωμές, συμπεριλαμβανομένου και του ορίου στις αναλήψεις μετρητών ύψους 300 ευρώ την ημέρα, του ορίου των 5.000 ευρώ για πληρωμές με πιστωτική κάρτα στο εξωτερικό και την απαίτηση άδειας από την κεντρική τράπεζα για κάθε μεταφορά άνω των 5.000 ευρώ.
Το κυπριακό παράδειγμα εξήρε πριν από λίγο καιρό και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Όμως, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι η «κυπριακή λύση» μπορεί να εφαρμοστεί με τα ίδια αποτελέσματα στην Ελλάδα. Γιατί στην Κύπρο, ο έλεγχος κεφαλαίων ήταν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος διάσωσης, που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές για τη διάσωση των τραπεζών και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στην Ελλάδα τέτοια συμφωνία μέχρι τώρα δεν υπάρχει.
Ορισμένοι άλλοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι καταλληλότερο παράδειγμα για την ελληνική περίπτωση είναι η εμπειρία της Αργεντινής του 2001.
Η αργεντίνικη κρίση ξεκίνησε στα τέλη του 2001, όταν οι καταθέτες άρχισαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και να τα μετατρέπουν σε δολάρια, φοβούμενοι ότι θα διακοπτόταν η διασύνδεση του νομίσματος με το δολάριο.
Για να σταματήσουν το bank run, οι Αρχές του Μπουένος Άιρες επέβαλαν αρχικά περιορισμένα μέτρα, που περιλάμβαναν περιορισμό αναλήψεων από λογαριασμούς σε δολάρια.
Σύντομα φάνηκε πως τα μέτρα αυτά δεν ήταν αρκετά και η κυβέρνηση προχώρησε ακόμη παραπέρα: στο «πάγωμα» μακροπρόθεσμων καταθέσεων και στην υποχρεωτική μετατροπή τους σε ομόλογα σε πέσος.
Ακόμα και τότε, η αργεντίνικη κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει μια απότομη υποτίμηση του νομίσματος.
Μια άλλη ανησυχία για την ελληνική κυβέρνηση είναι και η ικανότητα να επιβάλει σωστά και να παρακολουθήσει τα capital controls, αναφέρουν οι FT.
«Για να δουλέψουν τα capital controls, πρέπει να δημιουργηθεί ένα αυστηρό σύστημα παρακολούθησης και εφαρμογής» δήλωσε ο Φρέντρικ Μαρ Μπάλντουρσον από το Πανεπιστήμιο του Ρέικιαβικ. «Αν υπάρχει διαφθορά, οι έλεγχοι απλά δεν λειτουργούν» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ακόμη κι αν όλα πάνε καλά, δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα capital controls θα αρθούν σύντομα.
«Είναι πιο εύκολο να τους επιβάλεις παρά να τους άρεις» είπε ο Μπάλντουρσον στους FT.
«Η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους καταθέτες ότι μπορούν να φέρουν πίσω τα χρήματά τους στις τράπεζες, όπως και ότι δεν θα επιβληθεί ξανά έλεγχος. Αλλά η αξιοπιστία μπορεί να χαθεί πολύ γρήγορα και να πάρει πολύ χρόνο για να ανακτηθεί» κατέληξε.
Ν.Σ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Γκάμπριελ: Ο χρόνος και η υπομονή μας με την Ελλάδα εξαντλείται...



Η υπομονή με την Ελλάδα εξαντλείται στην Ευρώπη, εκτιμά ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. 
«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να τους κρατήσουμε μέσα στο ευρώ. Όμως...
εξαντλείται όχι μόνον ο χρόνος αλλά και η υπομονή σε όλη την Ευρώπη. Παντού στην Ευρώπη, αυξάνεται το αίσθημα ότι φθάνει πια» είπε ο Γκάμπριελ, αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), στην λαϊκίστικη εφημερίδα Bild.

«Η σκιά μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη διαγράφεται ολοένα και πιο καθαρά» σημείωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος, λέγοντας πως οι επανειλημμένες φαινομενικά τελευταίες απόπειρες για να επιτευχθεί μια συμφωνία αρχίζουν να κάνουν την όλη διαδικασία να μοιάζει «γελοία». «Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι η ελληνική κυβέρνηση υπεκφεύγει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Reuters από την πλευρά του σχολιάζει πως οι παρατηρήσεις του Γκάμπριελ, ο οποίος ηγείται του ήσσονος εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και είναι επίσης ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, αποτελούν την ισχυρότερη μέχρι σήμερα προειδοποίηση εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών.

Read more...

Το μαχαίρι στον λαιμό του Τσίπρα! Τι απαιτεί η Τρόικα για εννεάμηνη παράταση Μνημονίου


pm-tsipras-seeks-urgent-meeting-with-top-eu-leaders.w_l
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να έχουν πέσει στο τραπέζι μια σειρά μέτρων που κρίνονται, από την πλευρά των Ευρωπαίων, ως προαπαιτούμενα για μια συμφωνία.
Μια συμφωνία που όλα δείχνουν πως πλέον συνίσταται όχι σε μια τελική, οριστική λύση,αλλά σε μια εννεάμηνη (9μηνη) παράταση του ελληνικού προγράμματος, με εξασφάλιση χρηματοδότησης περί τα 20 δισ. ευρώ, κυρίως από το «γύρισμα» των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ και συνολικά το ευρωσύστημα, ύψους περί τα 27 δισ. ευρώ.
Για να συμβεί αυτό χρειάζεται η παρέμβαση του ESM, με δάνειο του οποίου θα αγοραστούν τα ομόλογα της ΕΚΤ αλλά με επιτόκιο κατά πολύ χαμηλότερο και με χρονική παράταση της ωρίμανσής τους.
Ως προς τα μέτρα που αποτελούν πια αντικείμενο του παζαριού, αυτά συνίστανται στη:
– μείωση κατά 2% των κύριων συντάξεων και δη άμεσα. Αυτό το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλα 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ θα αποφέρει η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 4% ή 5%.
Στα μέτρα αυτά η ελληνική πλευρά φέρεται να συμφωνεί με ενδεχόμενη μείωση του ποσοστού επί των κύριων ίσως στο 1%, με κέρδος περί τα 250 εκατ. ευρώ.
– Ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική αποστολή εμμένει στο 0,75% για το 2015 και στο 1,75% για το 2016, αλλά οι εταίροι από την πλευρά τους απαιτούν συντελεστές 1% και 2% αντίστοιχα.
Πιθανή είναι η συζήτηση μιας πρότασης για ενιαίο 18μηνο, από τώρα έως το τέλος του 2016, με συντελεστή 1,5%.
Οι εταίροι θεωρούν ούτως ή άλλως χαμένη τη χρονιά φέτος οπότε ενδέχεται να συμφωνήσουν σε αυτή την… “ομογενοποίηση” του συντελεστή για τις δύο χρονιές.
– Η ελληνική αποστολή φέρεται να έχει συμφωνήσει και ως προς το θέμα της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των φυσικών και νομικών προσώπων, ιδίως ως προς τον ανώτατο συντελεστή, που δεν αποκλείεται από το 42% σήμερα να φτάσει τουλάχιστον στο 45%. Πιθανότατα μάλιστα κι αυτό το μέτρο να ισχύσει άμεσα.
– Συμφωνία των δύο πλευρών διαφαίνεται ως προς το θέμα της μείωσης των αμυντικών δαπανών. Ιδιαίτερα στα μη μισθολογικά, η μείωση θα φτάσει στα 200 εκατομμύρια ευρώ για το 2015 (από τα 700 στα 500).
– Συμφωνία διαφαίνεται και ως προς την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και, τέλος,
– Στο θέμα του ΦΠΑ η ελληνική πρόταση για τρεις συντελεστές μάλλον περνάει αλλά με μερικές διαφοροποιήσεις ως προς την κατάταξη των προϊόντων.
Συγκεκριμένα στο μικρό συντελεστή του 6,5% θα παραμείνουν τα φάρμακα, στον μεσαίο του 13% τα τρόφιμα, ενώ στον υψηλό του 23% θα μεταφερθούν τρόφιμα πολυτελείας, εισαγόμενα και συσκευασμένα.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Στο λιμάνι του Πειραιά περίπου 2.000 μετανάστες...



... από τη Μυτιλήνη (BINTEO)...
Με έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου "Blue Star 1", αλλά και με το τακτικό δρομολόγιο της γραμμής Μυτιλήνη – Χίος – Πειραιάς, έφτασαν σήμερα το πρωί στον Πειραιά περισσότεροι από 1800 μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία. 
Συγκεκριμένα, αφού έφτασαν στον Πειραιά στις 05.45, κατευθύνθηκαν στην...
Ομόνοια εξουθενωμένοι από το ταξίδι.

Να σημειωθεί πως λόγω της καθυστέρησης των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών, ήταν εγκλωβισμένοι στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στα κέντρα υποδοχής  στο νησί.
Δείτε το Βιντεο:

Read more...

«Το ΣτΕ βγάζει εκτός Συντάγματος τα μνημονιακά για τις συντάξεις» ...


Μητρόπουλος: Δεν μπορούν να γίνουν άλλες μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις- ΒΙΝΤΕΟ
BINTEO...
«Το ΣτΕ βγάζει εκτός Συντάγματος τα μνημονιακά για τις συντάξεις» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος. 
Παραδέχτηκε πως...
«η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει ουσιαστικά και τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος» και πρόσθεσε, μιλώντας στο πρωινό του ΜΕGA, oτι «από εδώ και πέρα δεν μπορούν να γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Δείτε το βίντεο:

Read more...

Βαρουφάκης: Έχασε η Ελλάδα που δεν θα την εκπροσωπεί στο ΔΝΤ η Παναρίτη...


Βαρουφάκης: Έχασε η Ελλάδα που δεν θα την εκπροσωπεί στο ΔΝΤ η Παναρίτη
 Στο Eurogroup της Πέμπτης θα είμαι εγώ, εκεί είναι η θέση μου...


ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

"Στο Eurogroup της Πέμπτης θα είμαι εγώ, εκεί είναι η θέση μου", τόνισε το πρωί στον "Alpha" ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Και χαρακτήρισε "υπονόμευση της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης" όσα ακούγονται, ότι ο ίδιος είναι...
εκτός διαπραγμάτευσης.

O Βαρουφάκης είπε ότι "η διαπραγμάτευση δεν είναι θέμα ενός ανδρός, η Aριστερά λειτουργεί συλλογικά", προσθέτοντας ότι "όταν ο κ. Τσίπρας και η κυρια Μέρκελ ορίζουν μια συνάντηση συνεργατών τους, όπως εν προκειμένω ο κ. Παππάς, είναι λογικό αυτοί να περιστοιχίζονται και από άλλους συνεργάτες που γνωρίζουν τα θέματα". "Αν πήγαινα εγώ, θα έπρεπε να είναι και ο Σόιμπλε" διευκρίνισε. 
Έπλεξε, επίσης, το εγκώμιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τον οποίο χαρακτήρισε φίλο του, προσθέτοντας ότι στο EuroWorking Group θα παρίσταται ο κ. Χουλιαράκης.
"Εμείς δεν πρόκειται να υπογράψουμε συμφωνία με ένα δημοσιονομικό πλάνο που δεν βγαίνει... Όταν πας σε μια διαπραγμάτευση συμβιβάζεσαι, και εμείς έχουμε κάνει πολλούς συμβιβασμούς" τόνισε. 
Ο υπουργός χαρακτήρισε ως ευρωπαϊκό πρόβλημα την ελληνική κρίση, προσθέτοντας ότι πρέπει να λυθεί και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. "Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις με τις χώρες εκτός ευρωζώνης είναι εκτός θέματος" τόνισε. 

Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ακόμη ότι "η σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών τεχνικά είναι εύκολη, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση για να είναι βιώσιμη". Ζητάμε μία προθεσμία πρόσθεσε που να θέσει εκτός συζήτησης την ελληνική κρίση, τόνισε.


"Θα ήταν τεράστιο ατόπημα αν πηγαίναμε σε εκλογές ή δημοψήφισμα γιατί έχουμε νωπή λαϊκή εντολή" επισήμανε.

Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα όπου υπάρχει διαφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το Μάρτιο το 1,2% - 1,5% ήταν εφικτό, τώρα όμως όχι. 


Για την Παναρίτη

Ο Βαρουφάκης σχολίασε και την παραίτηση της Έλενας Παναρίτη, από το ΔΝΤ, λέγοντας τα εξής: «Η Ελλάδα έχασε, που δεν θα την εκπροσωπεί στο ΔΝΤ η Έλενα Παναρίτη γιατί ήταν ιδανική επιλογή» και συμπλήρωσε για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την επιλογή του: «Οι βουλευτές όμως που έχουν την νομιμοποίηση της λαϊκής ψήφου έχουν δικαίωμα να εκφράσουν δημόσια της αντιρρήσεις τους με τις επιλογές μου».


Read more...

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η ελληνική πρόταση Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις


Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν έχει μπει η νέα ελληνική πρόταση, με τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες να έχουν εντατικοποιηθεί προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και την Πέμπτη το Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα.
komision1
Το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησαν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να περνά το κατώφλι του κτιρίου της Κομισιόν για να συναντηθεί με εκπροσώπους του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετέχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι σήμερα αναμένεται να συναντηθούν με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σε μια ύστατη, όπως φαίνεται, προσπάθεια να βρεθεί λύση.
Το ΔΝΤ επέστρεψε στις Βρυξέλλες, όμως παραμένει σταθερό στις θέσεις του, και την ίδια ώρα κύκλοι του Ταμείου επισήμαναν ότι οι διαφωνίες παραμένουν μεγάλες και μέχρι στιγμής φαίνεται πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνίας.
Συνεχείς ήταν οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με κορυφαίους υπουργούς στο μέγαρο Μαξίμου ο απόγευμα του Σαββάτου. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περπάτησαν στον Εθνικό Κήπο ενώ επιστρέφοντας στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, τον σταμάτησαν οι δημοσιογράφοι και τον ρώτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
«Είμαστε από τη φύση μας αισιόδοξοι», δήλωσε χαμογελαστός ο πρωθυπουργός προτού επιστρέψει στο γραφείο του.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Δικηγόροι κατά ...δανειοληπτών...


Δικηγόροι κατά δανειοληπτών
Δικηγορικά γραφεία, εκτός από τις γνωστές σε όλους μας εισπρακτικές εταιρείες, έχουν επιστρατεύσει οι τράπεζες προκειμένου να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από τους πελάτες τους που έχουν πάσης φύσης δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, πιστωτικές κάρτες κ.ά.).

Καταναλωτές δέχονται καθημερινά οχλήσεις, ακόμα και...
για μικρά ποσά, ακόμα και για 5 ευρώ, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα για μόλις δέκα ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συστήματα των τραπεζών «χτυπάνε» συναγερμό και στέλνουν μήνυμα στις συγκεκριμένες εταιρείες ώστε να προχωρήσουν σε… ενημέρωση του δανειολήπτη, αδιακρίτως, χωρίς να κάνουν επί της ουσίας κανέναν διαχωρισμό και καμία ιεράρχηση.

Ωστόσο, σε συσκέψεις που έχουν γίνει στην Τράπεζα της Ελλάδα έχει ζητηθεί από τις τράπεζες να τοποθετήσουν στα συστήματά τους συγκεκριμένα φίλτρα, ώστε να μη βάζουν όλους τους δανειολήπτες στο ίδιο τσουβάλι.

Είναι σαφές ότι οι τηλεφωνικές οχλήσεις για μικροποσά εκτός από το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργούν προκαλούν εκνευρισμό στους δανειολήπτες. Ακόμα και σε εκείνους που οφείλουν μικροποσά, τα οποία δυνητικά μπορούν να τα εξοφλήσουν.

Επιπρόσθετα, οι τράπεζες στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις διευθέτησης των δανείων. Να σημειωθεί εξάλλου ότι πριν από δύο χρόνια οι τράπεζες αρνούνταν να «κουρέψουν» έστω και στο ελάχιστο ενήμερα δάνεια καταναλωτικής πίστης, παρά το δέλεαρ που πρόσφερε ο καταναλωτής για εφάπαξ εξόφληση του ποσού.

Ο εκνευρισμός αυτός γίνεται εντονότερος για τους καταναλωτές που διαβάζουν καθημερινά στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για «θαλασσοδάνεια» μεγάλων επιχειρήσεων, για λίστες μεγάλων φοροφυγάδων κ.λπ.

Εκτιμάται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έσπασαν το φράγμα των 80 δισ. ευρώ και αποτελούν το 35% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 7%. Στην καταναλωτική πίστη, το περίπου 50% των δανείων βρίσκεται σε καθυστέρηση ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται το 35% των επιχειρηματικών δανείων. Το χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, κοντά στο 30%, αφορά τη στεγαστική πίστη.

efsyn.gr

Read more...